ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Τον είδαμε στο Youtube και μας φάνηκε ενδιαφέρον» - Τι λένε οι ακόλουθοι του «εξορκιστή» στη «ΜτΚ»

Ποιος είναι ο Χάρης Τσακωνίδης επικεφαλής της «Εκκλησίας Όλων Των Εθνών» - Τι έλεγε ο 24χρονος, υπεύθυνος των εκδηλώσεων, λίγο πριν τη σύλληψή του αλλά και ακόμη δύο νέοι-μέλη της οργάνωσης

 28/08/2022 18:00

«Τον είδαμε στο Youtube και μας φάνηκε ενδιαφέρον» - Τι λένε οι ακόλουθοι του «εξορκιστή» στη «ΜτΚ»

Θεολόγος Ηλιού

Ξαφνικά έγινε γνωστό ότι γίνονται τελετές εξορκισμού σε κλειστούς και δημόσιους χώρους της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, η αυτόνομη και αυτοαποκαλούμενη «Εκκλησία Όλων Των Εθνών» (SCOAN Thessalonica) έχει δημιουργήσει την έδρα της στην πόλη από το 2012, ενώ φαίνεται να λειτουργούσε ανοργάνωτα και κάποια χρόνια νωρίτερα. Τουλάχιστον για 10 χρόνια, όμως, ο «ποιμένας της Συναγωγής» Χάρης (κατά κόσμον Χαράλαμπος Τσακωνίδης), πραγματοποιεί τελετές εξορκισμού στην πόλη.

Η κοινωνία της Θεσσαλονίκης, όπως και όλη η χώρα, έμαθε για τις τελετές αυτές όταν έγιναν σε κοινή θέα, στην Αριστοτέλους. Κατόπιν εορτής, το θέμα έφερε στο δημοτικό συμβούλιο ο Δρόσος Τσαβλής θέτοντας ερωτήματα για τις άδειες που είχαν λάβει ώστε να πραγματοποιήσουν τις συγκεκριμένες τελετές στην πλατεία Δικαστηρίων. Ούτε μία, ούτε δύο αλλά τρεις φορές οι κάτοικοι γύρω από την Αρχαία Αγορά είδαν να γίνονται σχετικές τελετές στον υπαίθριο χώρο πίσω, από το άγαλμα Βενιζέλου. Οι εκδηλώσεις, όπως τις αποκαλούν στην «Εκκλησία Όλων Των Εθνών», έγιναν 24 Ιουλίου, 31 Ιουλίου και 7 Αυγούστου.

Οι τελετές έχουν βιντεοσκοπηθεί, τα βίντεο υπάρχουν στο Youtube και όπως φαίνεται συμμετείχαν περίπου 150 άτομα, κάθε φορά. Ο Χάρης Τσακωνίδης έκανε κήρυγμα για την αγάπη, τον καλό συνάνθρωπο και πώς τον ξεχωρίζουμε και την επικοινωνία με τον Θεό και τον Χριστό. Στη συνέχεια, ακολουθούσαν οι «εξορκισμοί», όπως τους αποκαλούν, με ανθρώπους να ουρλιάζουν και να πέφτουν στα χορτάρια στην πλατεία Δικαστηρίων.

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων υπήρξε παρέμβαση της εισαγγελέως Πρωτοδικών Κυριακής Κλιάμπα, η οποία παρήγγειλε στην ασφάλεια Θεσσαλονίκης τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθεί αν τελέστηκαν τα αδικήματα του προσηλυτισμού, της παράνομης κατάληψης δημοσίου χώρου και της διατάραξης κοινής ησυχίας.

Υπήρχαν άδειες;

Μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης και των διοργανωτών υπάρχει διαμάχη για την ενημέρωση και την αδειοδότηση για την πραγματοποίηση των τελετών σε μία από τις κεντρικότερες πλατείες της πόλης. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο και από τις δύο πλευρές ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν έδωσε ποτέ άδεια. Η διαφωνία υπάρχει για τον χρόνο που ενημερώθηκε και έλαβε σχετικό αίτημα η αντιδημαρχία Οικονομικών.

Ο υπεύθυνος Επικοινωνίας των εκδηλώσεων της «Εκκλησίας Όλων Των Εθνών», Δημήτρης Παναπακίδης, μιλώντας στη «ΜτΚ» υποστηρίζει ότι έστειλε το αίτημα για τις άδειες στις αρχές Ιουλίου. «Ενημερώσαμε για τις εκδηλώσεις που θέλαμε να κάνουμε στις αρχές Ιουλίου και μας είπαν ότι η αδειοδότηση θα χρειαστεί δύο εβδομάδες. Καταλαβαίνοντας ότι είναι κάτι τυπικό, εμείς προχωρήσαμε στις εκδηλώσεις όσο περιμέναμε τις άδειες» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο κ. Παναπακίδης.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του κεντρικού δήμου, Μιχάλης Κούπκας, δηλώνει ότι έλαβαν αίτημα αφού είχαν πραγματοποιήσει τρεις εκδηλώσεις. «Επίσημο αίτημα από τη θρησκευτική αυτή οργάνωση μας ήρθε πρώτη φορά στις 10 Αυγούστου. Τους είχα ήδη ενημερώσει τηλεφωνικά ότι η παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου εμπίπτει σε συγκεκριμένες διατάξεις του δήμου Θεσσαλονίκης, σε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και σε καμία περίπτωση πλατείες της Θεσσαλονίκης δεν μπορούν να καταστούν ως χώροι λατρείας και τελετουργιών. Ενημέρωσα και την ελληνική αστυνομία και παράλληλα επικοινώνησα με τη διεύθυνση Θρησκευτικής Διοίκησης της γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων. Οι χώροι λατρείας και η δανειοδότηση τους άλλωστε εμπίπτει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων» τονίζει μιλώντας στη «ΜτΚ» ο κ. Κούπκας και σημειώνει πως όλες οι εκδηλώσεις έγιναν παράνομα και χωρίς καμία άδεια.

Από την πλευρά των διοργανωτών, λένε πως η αντιδημαρχία Οικονομικών «μας ενθάρρυναν να μιλήσουμε με την αστυνομία και έτσι πράξαμε. Ενημερώσαμε και την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης αλλά και το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου. Μάλιστα, στις εκδηλώσεις βρέθηκαν και αστυνομικοί που μας βοήθησαν να μην υπάρχουν κλοπές και άλλα προβλήματα» αναφέρει ο υπεύθυνος των εκδηλώσεων της SCOAN Thessalonica.

Από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης αναφέρουν ότι δεν υπήρχε καμία σχετική άδεια από την αστυνομία και ότι οι αστυνομικοί βρέθηκαν στο σημείο της συγκέντρωσης στο πλαίσιο της επιτήρησης, όπως σε όλες τις συγκεντρώσεις ή τις εκδηλώσεις σε δημόσιους χώρους.

Μετά την Αφρική… μόνο Θεσσαλονίκη

Η «Εκκλησία Όλων των Εθνών» (SCOAN) ιδρύθηκε στο Λάγος της Νιγηρίας από τον «προφήτη T. Μπ. Τζόσουα», όπως τον αποκαλούν. Από την Δράμα, όπου γεννήθηκε, ο Χάρης Τσακωνίδης είχε βρεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Λάγος και εκεί συνάντησε τον Τζόσουα. Όπως λέει τον «δίδαξε ότι η διαδικασία είναι πιο σημαντική από το αποτέλεσμα» και του άναψε την φλόγα για να εκπαιδευτεί και να διδάσκει. Μένοντας χρόνια κοντά στον Τζόσουα, αποφάσισε να... εξαπλώσει την «Εκκλησία Όλων των Εθνών» και να ιδρύσει «παράρτημα» στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες τελετές άρχισαν το 2009 και μέχρι το 2011 ως έδρα δήλωναν ένα κτίριο στην Ανδρέα Γεωργίου, δίπλα από το δημοτικό υπνωτήριο αστέγων. Ωστόσο, ως επίσημη χρονολογία ίδρυσης του «παραρτήματος» στη Θεσσαλονίκη έχουν θέσει το 2015. Σήμερα, η έδρα τους είναι εντός του οικοπέδου όπου μεσουρανούσε κάποτε το ιστορικό νυχτερινό κέντρο Νεράιδα. Πίσω από το ερείπιο που θυμίζει στους Θεσσαλονικείς ένδοξες στιγμές της νυχτερινής ζωής, υπάρχει μία αποθήκη που έχει διαμορφωθεί ως θεατρική αίθουσα. Υπάρχει μία μεγάλη σκηνή με φώτα, μουσικά όργανα και μικροφωνική εγκατάσταση και από κάτω πολλά καθίσματα για να παρακολουθεί το κοινό τις τελετές και τους εξορκισμούς κάθε Κυριακή.

«Τον είδαμε στο Youtube και μας φάνηκε ενδιαφέρον»

Η «ΜτΚ» συνάντησε νέους-μέλη της SCOAN. Όπως λένε, όλοι τους είδαν τις τελετές εξορκισμού στο διαδίκτυο και έτσι τους προκλήθηκε το ενδιαφέρον να συναντήσουν τον Χάρη Τσακωνίδη. Ανάμεσα τους και ο υπεύθυνος Επικοινωνίας των εκδηλώσεων, Δημήτρης Παναπακίδης, που εκτός των άλλων, στις περισσότερες εκδηλώσεις μεταφράζει στα αγγλικά όσα λέει ο επικεφαλής τους. «Πριν από 5 χρόνια είδα κάποια βίντεο στο διαδίκτυο και έτσι αποφάσισα να τον ψάξω. Αγγίζει τους ανθρώπους με τον λόγο του και βοηθάει πολύ κόσμο με την ευχή του. Έχει αλλάξει τις ζωές πολλών ανθρώπων» λέει στη «ΜτΚ» ο Δ. Παναπακίδης.

Την ίδια περίοδο άρχισαν να ψάχνουν την SCOAN και οι δύο αδελφοί Γιώργος και Λάζαρος Αθανασιάδης. «Τον είδαμε στο Youtube και τον ψάξαμε. Η ‘Εκκλησία Όλων των Εθνών’ αποδέχεται όλο το φάσμα του Χριστιανού, χωρίς κάποια ταμπέλα. Έρχεται όποιος θέλει, είτε ορθόδοξος είτε καθολικός. Γι’ αυτό έχει μεγάλη αποδοχή και στο εξωτερικό και βλέπετε πολλούς ξένους στις εκδηλώσεις» λέει ο Γιώργος Αθανασιάδης. «Αυτό που προσελκύει τον κόσμο είναι ότι μετά την προσευχή αλλάζει η ζωή τους» αναφέρει ο Λάζαρος Αθανασιάδης.

Όσο για τους εξορκισμούς, οι ακόλουθοι του Χάρη Τσακωνίδη φαίνονται ψύχραιμοι και συνηθισμένοι. «Η διαφορά στην ‘Εκκλησία των Εθνών’ είναι ότι γίνονται πολλοί εξορκισμοί, ενώ στην Ορθόδοξη δεν κάνουν τόσο συχνά. Έχω βιώσει πολλούς εξορκισμούς. Δεν νιώθω περίεργα πλέον. Νιώθω συγκίνηση. Όταν ο εξορκισμός γίνεται μέρος της Θειας Λειτουργίας αμέσως σου γίνεται οικείο. Αν γινόταν σε κάθε ενορία κάθε Κυριακή θα ήταν πιο οικείο για όλους. Τώρα είναι φυσιολογικό να φαίνεται περίεργο στον κόσμο, διότι είναι πρωτόγνωρο γι’ αυτούς» λέει ο Δημήτρης Παναπακίδης. «Ο επικεφαλής μας κάνει την ίδια προσευχή με τους παπάδες, απλά βάζει και κάποια δικά του λόγια στον εξορκισμό» συμπληρώνει.

«Ίσως έχουμε λάθος εικόνα για τον εξορκισμό» λέει ο Λάζαρος Αθανασιάδης «νομίζουν ότι είναι όπως τις ταινίες: ότι ο άλλος γυρίζει το κεφάλι του και έχει σπασμένες αρθρώσεις. Δεν είναι έτσι. Στους εξορκισμούς βλέπουμε τι λένε τα δαιμόνια, γιατί μιλάνε. Λένε ότι καταστρέφουν τον άνθρωπο, τη ζωή του, τα οικονομικά του, τον γάμο του κ.ά. Δεν χρειάζεται να είναι στο κρεβάτι κάποιος για να είναι δαιμονισμένος» στηρίζει ο Λάζαρος Αθανασιάδης.

Ένα σημαντικό ερώτημα είναι πως οι «δαιμονισμένοι» απευθύνονται στον Χάρη Τσακωνίδη, διότι σε κάθε τελετή υπάρχουν πάντα κάποιοι που τους ξορκίζει. «Δεν είναι απαραίτητο να ταλαιπωρείται από κάποιο κακό για να πάει κάποιος για εξορκισμό. Μπορεί να ζητήσει την ευχή του και την ώρα της προσευχής να αισθανθεί ο επικεφαλής μας ότι υπάρχει κάποιο κακό πνεύμα μέσα του που τον ταλαιπωρεί. Έτσι αμέσως αρχίζει αν τον ξορκίζει» απαντά ο Δημήτρης Παναπακίδης.

exorkstes.jpg

Λεζάντα: Από αριστερά. Γιώργος Αθανασιάδης, Δημήτρης Παναπακίδης, Λάζαρος Αθανασιάδης.

Οι δωρεές… είναι δούναι και λαβείν

Στο επίσημο site της «Εκκλησίας Όλων των Εθνών» υπάρχει ξεχωριστή ενότητα για online δωρεές. Μπορεί κάποιος να δωρίσει χρήματα στην οργάνωση είτε μέσω τραπέζης, είτε πιστωτικής, είτε PayPal.

Ωστόσο, για τις δωρεές η οργάνωση παρουσιάζει έναν θρησκευτικό λόγο που πρέπει να το κάνει ο κάθε επισκέπτης. «Θα πρέπει να βλέπουμε το δίδειν σαν μία απαραίτητη προϋπόθεση για τη σχέση μας με τον Θεό, όπως ακριβώς βλέπουμε το λαμβάνειν σαν μία απαραίτητη προϋπόθεση για τη σχέση αυτή. Ο Λόγος του Θεού στο Κατά Λουκάν Ευαγγέλιο 6:38 λέει ότι το δίδειν είναι η αρχή του λαμβάνειν. Αν δίνετε με την καρδιά σας, σπέρνετε σπόρους που θα πολλαπλασιαστούν και θα επιστρέψουν πίσω σε εσάς. Έτσι, καθώς δίνετε στον Θεό, προσευχόμαστε ο Θεός να ανοίξει τους καταρράκτες του Ουρανού και να ρίξει τις ευλογίες Του, ώστε να μην υπάρχει χώρος για αυτές! (Μαλαχίας 3:6-10)» αναγράφουν χαρακτηριστικά στη σελίδα των δωρεών.


Μητροπολίτης Τιμόθεος στη «ΜτΚ»: Είναι Πεντηκοστιανοί, αποτελούν επικίνδυνη αίρεση


Ο εκπρόσωπος της Ιερά Συνόδου μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεος μιλώντας στη «ΜτΚ» ξεκαθαρίζει ότι η συγκεκριμένη οργάνωση δεν έχει καμία σχέση με την Εκκλησία. «Είναι Πεντηκοστιανοί, αποτελούν επικίνδυνη αίρεση. Δεν έχουν καμία σχέση με την Εκκλησία» τονίζει ο μητροπολίτης Τιμόθεος.

«Από το 2005 άρχισαν να εμφανίζονται σε πολλές χώρες του κόσμου. Πρώτα τους είχαμε δει στην Αθήνα και τώρα βλέπετε, ήρθαν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις» αναφέρει ο εκπρόσωπος της Ιερά Συνόδου.

Μητροπολίτες και ιερείς μιλούν για μία αίρεση που εμπορεύεται ψυχική γαλήνη, υλική ευημερία και αγιασμένο νερό, ενώ έχει ως όχημα το υποτιθέμενο θαυματουργό άγγιγμα των ηγετών της. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μία οργάνωση και όχι σε μία εκκλησία, σε ένα παρακλάδι μίας παγκόσμιας ίσως αποκρυφιστικής σέχτας που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη θρησκευτικότητα των ανθρώπων δημιουργώντας θύματα, ανθρώπους που εξαιτίας της κρίσεως βρίσκονται σε ένα ψυχολογικό κενό, με σκοπό την ιδιοτέλεια» είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου

Μάλιστα, η συγκεκριμένη οργάνωση και όσα έγιναν στη Θεσσαλονίκη απασχόλησαν και την Διαρκή Ιερά Σύνοδο που συνήλθε την Τετάρτη 24 και την Πέμπτη 25 Αυγούστου, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Το απόγευμα της Πέμπτης εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση αποτρέποντας τους πιστούς να συμμετέχουν σε αυτές τις τελετές.

«Με αφορμή την δράση της λεγομένης «Εκκλησίας όλων των Εθνών» στη Θεσσαλονίκη, η οποία προβλήθηκε από τα ΜΜΕ, και των υποτιθεμένων ‘εξορκισμών’ πληροφορεί και πάλι τους πιστούς, όπως έχει πράξει και κατά το παρελθόν, ότι πρόκειται περί αυτονόμου νεοπεντηκοστιανής οργανώσεως, η οποία πραγματοποιεί τελετές σε κεντρικά σημεία μεγάλων πόλεων προς εντυπωσιασμό και προσέλκυση ανθρώπων. Η Ιερά Σύνοδος εφιστά δε την προσοχή των μελών της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ώστε να αποφεύγουν την οποιαδήποτε συμμετοχή στις τελετές της» αναφέρει η ανακοίνωση της Ιερά Συνόδου.

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 28.08.2022

Ξαφνικά έγινε γνωστό ότι γίνονται τελετές εξορκισμού σε κλειστούς και δημόσιους χώρους της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, η αυτόνομη και αυτοαποκαλούμενη «Εκκλησία Όλων Των Εθνών» (SCOAN Thessalonica) έχει δημιουργήσει την έδρα της στην πόλη από το 2012, ενώ φαίνεται να λειτουργούσε ανοργάνωτα και κάποια χρόνια νωρίτερα. Τουλάχιστον για 10 χρόνια, όμως, ο «ποιμένας της Συναγωγής» Χάρης (κατά κόσμον Χαράλαμπος Τσακωνίδης), πραγματοποιεί τελετές εξορκισμού στην πόλη.

Η κοινωνία της Θεσσαλονίκης, όπως και όλη η χώρα, έμαθε για τις τελετές αυτές όταν έγιναν σε κοινή θέα, στην Αριστοτέλους. Κατόπιν εορτής, το θέμα έφερε στο δημοτικό συμβούλιο ο Δρόσος Τσαβλής θέτοντας ερωτήματα για τις άδειες που είχαν λάβει ώστε να πραγματοποιήσουν τις συγκεκριμένες τελετές στην πλατεία Δικαστηρίων. Ούτε μία, ούτε δύο αλλά τρεις φορές οι κάτοικοι γύρω από την Αρχαία Αγορά είδαν να γίνονται σχετικές τελετές στον υπαίθριο χώρο πίσω, από το άγαλμα Βενιζέλου. Οι εκδηλώσεις, όπως τις αποκαλούν στην «Εκκλησία Όλων Των Εθνών», έγιναν 24 Ιουλίου, 31 Ιουλίου και 7 Αυγούστου.

Οι τελετές έχουν βιντεοσκοπηθεί, τα βίντεο υπάρχουν στο Youtube και όπως φαίνεται συμμετείχαν περίπου 150 άτομα, κάθε φορά. Ο Χάρης Τσακωνίδης έκανε κήρυγμα για την αγάπη, τον καλό συνάνθρωπο και πώς τον ξεχωρίζουμε και την επικοινωνία με τον Θεό και τον Χριστό. Στη συνέχεια, ακολουθούσαν οι «εξορκισμοί», όπως τους αποκαλούν, με ανθρώπους να ουρλιάζουν και να πέφτουν στα χορτάρια στην πλατεία Δικαστηρίων.

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων υπήρξε παρέμβαση της εισαγγελέως Πρωτοδικών Κυριακής Κλιάμπα, η οποία παρήγγειλε στην ασφάλεια Θεσσαλονίκης τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθεί αν τελέστηκαν τα αδικήματα του προσηλυτισμού, της παράνομης κατάληψης δημοσίου χώρου και της διατάραξης κοινής ησυχίας.

Υπήρχαν άδειες;

Μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης και των διοργανωτών υπάρχει διαμάχη για την ενημέρωση και την αδειοδότηση για την πραγματοποίηση των τελετών σε μία από τις κεντρικότερες πλατείες της πόλης. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο και από τις δύο πλευρές ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν έδωσε ποτέ άδεια. Η διαφωνία υπάρχει για τον χρόνο που ενημερώθηκε και έλαβε σχετικό αίτημα η αντιδημαρχία Οικονομικών.

Ο υπεύθυνος Επικοινωνίας των εκδηλώσεων της «Εκκλησίας Όλων Των Εθνών», Δημήτρης Παναπακίδης, μιλώντας στη «ΜτΚ» υποστηρίζει ότι έστειλε το αίτημα για τις άδειες στις αρχές Ιουλίου. «Ενημερώσαμε για τις εκδηλώσεις που θέλαμε να κάνουμε στις αρχές Ιουλίου και μας είπαν ότι η αδειοδότηση θα χρειαστεί δύο εβδομάδες. Καταλαβαίνοντας ότι είναι κάτι τυπικό, εμείς προχωρήσαμε στις εκδηλώσεις όσο περιμέναμε τις άδειες» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο κ. Παναπακίδης.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του κεντρικού δήμου, Μιχάλης Κούπκας, δηλώνει ότι έλαβαν αίτημα αφού είχαν πραγματοποιήσει τρεις εκδηλώσεις. «Επίσημο αίτημα από τη θρησκευτική αυτή οργάνωση μας ήρθε πρώτη φορά στις 10 Αυγούστου. Τους είχα ήδη ενημερώσει τηλεφωνικά ότι η παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου εμπίπτει σε συγκεκριμένες διατάξεις του δήμου Θεσσαλονίκης, σε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και σε καμία περίπτωση πλατείες της Θεσσαλονίκης δεν μπορούν να καταστούν ως χώροι λατρείας και τελετουργιών. Ενημέρωσα και την ελληνική αστυνομία και παράλληλα επικοινώνησα με τη διεύθυνση Θρησκευτικής Διοίκησης της γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων. Οι χώροι λατρείας και η δανειοδότηση τους άλλωστε εμπίπτει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων» τονίζει μιλώντας στη «ΜτΚ» ο κ. Κούπκας και σημειώνει πως όλες οι εκδηλώσεις έγιναν παράνομα και χωρίς καμία άδεια.

Από την πλευρά των διοργανωτών, λένε πως η αντιδημαρχία Οικονομικών «μας ενθάρρυναν να μιλήσουμε με την αστυνομία και έτσι πράξαμε. Ενημερώσαμε και την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης αλλά και το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου. Μάλιστα, στις εκδηλώσεις βρέθηκαν και αστυνομικοί που μας βοήθησαν να μην υπάρχουν κλοπές και άλλα προβλήματα» αναφέρει ο υπεύθυνος των εκδηλώσεων της SCOAN Thessalonica.

Από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης αναφέρουν ότι δεν υπήρχε καμία σχετική άδεια από την αστυνομία και ότι οι αστυνομικοί βρέθηκαν στο σημείο της συγκέντρωσης στο πλαίσιο της επιτήρησης, όπως σε όλες τις συγκεντρώσεις ή τις εκδηλώσεις σε δημόσιους χώρους.

Μετά την Αφρική… μόνο Θεσσαλονίκη

Η «Εκκλησία Όλων των Εθνών» (SCOAN) ιδρύθηκε στο Λάγος της Νιγηρίας από τον «προφήτη T. Μπ. Τζόσουα», όπως τον αποκαλούν. Από την Δράμα, όπου γεννήθηκε, ο Χάρης Τσακωνίδης είχε βρεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Λάγος και εκεί συνάντησε τον Τζόσουα. Όπως λέει τον «δίδαξε ότι η διαδικασία είναι πιο σημαντική από το αποτέλεσμα» και του άναψε την φλόγα για να εκπαιδευτεί και να διδάσκει. Μένοντας χρόνια κοντά στον Τζόσουα, αποφάσισε να... εξαπλώσει την «Εκκλησία Όλων των Εθνών» και να ιδρύσει «παράρτημα» στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες τελετές άρχισαν το 2009 και μέχρι το 2011 ως έδρα δήλωναν ένα κτίριο στην Ανδρέα Γεωργίου, δίπλα από το δημοτικό υπνωτήριο αστέγων. Ωστόσο, ως επίσημη χρονολογία ίδρυσης του «παραρτήματος» στη Θεσσαλονίκη έχουν θέσει το 2015. Σήμερα, η έδρα τους είναι εντός του οικοπέδου όπου μεσουρανούσε κάποτε το ιστορικό νυχτερινό κέντρο Νεράιδα. Πίσω από το ερείπιο που θυμίζει στους Θεσσαλονικείς ένδοξες στιγμές της νυχτερινής ζωής, υπάρχει μία αποθήκη που έχει διαμορφωθεί ως θεατρική αίθουσα. Υπάρχει μία μεγάλη σκηνή με φώτα, μουσικά όργανα και μικροφωνική εγκατάσταση και από κάτω πολλά καθίσματα για να παρακολουθεί το κοινό τις τελετές και τους εξορκισμούς κάθε Κυριακή.

«Τον είδαμε στο Youtube και μας φάνηκε ενδιαφέρον»

Η «ΜτΚ» συνάντησε νέους-μέλη της SCOAN. Όπως λένε, όλοι τους είδαν τις τελετές εξορκισμού στο διαδίκτυο και έτσι τους προκλήθηκε το ενδιαφέρον να συναντήσουν τον Χάρη Τσακωνίδη. Ανάμεσα τους και ο υπεύθυνος Επικοινωνίας των εκδηλώσεων, Δημήτρης Παναπακίδης, που εκτός των άλλων, στις περισσότερες εκδηλώσεις μεταφράζει στα αγγλικά όσα λέει ο επικεφαλής τους. «Πριν από 5 χρόνια είδα κάποια βίντεο στο διαδίκτυο και έτσι αποφάσισα να τον ψάξω. Αγγίζει τους ανθρώπους με τον λόγο του και βοηθάει πολύ κόσμο με την ευχή του. Έχει αλλάξει τις ζωές πολλών ανθρώπων» λέει στη «ΜτΚ» ο Δ. Παναπακίδης.

Την ίδια περίοδο άρχισαν να ψάχνουν την SCOAN και οι δύο αδελφοί Γιώργος και Λάζαρος Αθανασιάδης. «Τον είδαμε στο Youtube και τον ψάξαμε. Η ‘Εκκλησία Όλων των Εθνών’ αποδέχεται όλο το φάσμα του Χριστιανού, χωρίς κάποια ταμπέλα. Έρχεται όποιος θέλει, είτε ορθόδοξος είτε καθολικός. Γι’ αυτό έχει μεγάλη αποδοχή και στο εξωτερικό και βλέπετε πολλούς ξένους στις εκδηλώσεις» λέει ο Γιώργος Αθανασιάδης. «Αυτό που προσελκύει τον κόσμο είναι ότι μετά την προσευχή αλλάζει η ζωή τους» αναφέρει ο Λάζαρος Αθανασιάδης.

Όσο για τους εξορκισμούς, οι ακόλουθοι του Χάρη Τσακωνίδη φαίνονται ψύχραιμοι και συνηθισμένοι. «Η διαφορά στην ‘Εκκλησία των Εθνών’ είναι ότι γίνονται πολλοί εξορκισμοί, ενώ στην Ορθόδοξη δεν κάνουν τόσο συχνά. Έχω βιώσει πολλούς εξορκισμούς. Δεν νιώθω περίεργα πλέον. Νιώθω συγκίνηση. Όταν ο εξορκισμός γίνεται μέρος της Θειας Λειτουργίας αμέσως σου γίνεται οικείο. Αν γινόταν σε κάθε ενορία κάθε Κυριακή θα ήταν πιο οικείο για όλους. Τώρα είναι φυσιολογικό να φαίνεται περίεργο στον κόσμο, διότι είναι πρωτόγνωρο γι’ αυτούς» λέει ο Δημήτρης Παναπακίδης. «Ο επικεφαλής μας κάνει την ίδια προσευχή με τους παπάδες, απλά βάζει και κάποια δικά του λόγια στον εξορκισμό» συμπληρώνει.

«Ίσως έχουμε λάθος εικόνα για τον εξορκισμό» λέει ο Λάζαρος Αθανασιάδης «νομίζουν ότι είναι όπως τις ταινίες: ότι ο άλλος γυρίζει το κεφάλι του και έχει σπασμένες αρθρώσεις. Δεν είναι έτσι. Στους εξορκισμούς βλέπουμε τι λένε τα δαιμόνια, γιατί μιλάνε. Λένε ότι καταστρέφουν τον άνθρωπο, τη ζωή του, τα οικονομικά του, τον γάμο του κ.ά. Δεν χρειάζεται να είναι στο κρεβάτι κάποιος για να είναι δαιμονισμένος» στηρίζει ο Λάζαρος Αθανασιάδης.

Ένα σημαντικό ερώτημα είναι πως οι «δαιμονισμένοι» απευθύνονται στον Χάρη Τσακωνίδη, διότι σε κάθε τελετή υπάρχουν πάντα κάποιοι που τους ξορκίζει. «Δεν είναι απαραίτητο να ταλαιπωρείται από κάποιο κακό για να πάει κάποιος για εξορκισμό. Μπορεί να ζητήσει την ευχή του και την ώρα της προσευχής να αισθανθεί ο επικεφαλής μας ότι υπάρχει κάποιο κακό πνεύμα μέσα του που τον ταλαιπωρεί. Έτσι αμέσως αρχίζει αν τον ξορκίζει» απαντά ο Δημήτρης Παναπακίδης.

exorkstes.jpg

Λεζάντα: Από αριστερά. Γιώργος Αθανασιάδης, Δημήτρης Παναπακίδης, Λάζαρος Αθανασιάδης.

Οι δωρεές… είναι δούναι και λαβείν

Στο επίσημο site της «Εκκλησίας Όλων των Εθνών» υπάρχει ξεχωριστή ενότητα για online δωρεές. Μπορεί κάποιος να δωρίσει χρήματα στην οργάνωση είτε μέσω τραπέζης, είτε πιστωτικής, είτε PayPal.

Ωστόσο, για τις δωρεές η οργάνωση παρουσιάζει έναν θρησκευτικό λόγο που πρέπει να το κάνει ο κάθε επισκέπτης. «Θα πρέπει να βλέπουμε το δίδειν σαν μία απαραίτητη προϋπόθεση για τη σχέση μας με τον Θεό, όπως ακριβώς βλέπουμε το λαμβάνειν σαν μία απαραίτητη προϋπόθεση για τη σχέση αυτή. Ο Λόγος του Θεού στο Κατά Λουκάν Ευαγγέλιο 6:38 λέει ότι το δίδειν είναι η αρχή του λαμβάνειν. Αν δίνετε με την καρδιά σας, σπέρνετε σπόρους που θα πολλαπλασιαστούν και θα επιστρέψουν πίσω σε εσάς. Έτσι, καθώς δίνετε στον Θεό, προσευχόμαστε ο Θεός να ανοίξει τους καταρράκτες του Ουρανού και να ρίξει τις ευλογίες Του, ώστε να μην υπάρχει χώρος για αυτές! (Μαλαχίας 3:6-10)» αναγράφουν χαρακτηριστικά στη σελίδα των δωρεών.


Μητροπολίτης Τιμόθεος στη «ΜτΚ»: Είναι Πεντηκοστιανοί, αποτελούν επικίνδυνη αίρεση


Ο εκπρόσωπος της Ιερά Συνόδου μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεος μιλώντας στη «ΜτΚ» ξεκαθαρίζει ότι η συγκεκριμένη οργάνωση δεν έχει καμία σχέση με την Εκκλησία. «Είναι Πεντηκοστιανοί, αποτελούν επικίνδυνη αίρεση. Δεν έχουν καμία σχέση με την Εκκλησία» τονίζει ο μητροπολίτης Τιμόθεος.

«Από το 2005 άρχισαν να εμφανίζονται σε πολλές χώρες του κόσμου. Πρώτα τους είχαμε δει στην Αθήνα και τώρα βλέπετε, ήρθαν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις» αναφέρει ο εκπρόσωπος της Ιερά Συνόδου.

Μητροπολίτες και ιερείς μιλούν για μία αίρεση που εμπορεύεται ψυχική γαλήνη, υλική ευημερία και αγιασμένο νερό, ενώ έχει ως όχημα το υποτιθέμενο θαυματουργό άγγιγμα των ηγετών της. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μία οργάνωση και όχι σε μία εκκλησία, σε ένα παρακλάδι μίας παγκόσμιας ίσως αποκρυφιστικής σέχτας που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη θρησκευτικότητα των ανθρώπων δημιουργώντας θύματα, ανθρώπους που εξαιτίας της κρίσεως βρίσκονται σε ένα ψυχολογικό κενό, με σκοπό την ιδιοτέλεια» είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου

Μάλιστα, η συγκεκριμένη οργάνωση και όσα έγιναν στη Θεσσαλονίκη απασχόλησαν και την Διαρκή Ιερά Σύνοδο που συνήλθε την Τετάρτη 24 και την Πέμπτη 25 Αυγούστου, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Το απόγευμα της Πέμπτης εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση αποτρέποντας τους πιστούς να συμμετέχουν σε αυτές τις τελετές.

«Με αφορμή την δράση της λεγομένης «Εκκλησίας όλων των Εθνών» στη Θεσσαλονίκη, η οποία προβλήθηκε από τα ΜΜΕ, και των υποτιθεμένων ‘εξορκισμών’ πληροφορεί και πάλι τους πιστούς, όπως έχει πράξει και κατά το παρελθόν, ότι πρόκειται περί αυτονόμου νεοπεντηκοστιανής οργανώσεως, η οποία πραγματοποιεί τελετές σε κεντρικά σημεία μεγάλων πόλεων προς εντυπωσιασμό και προσέλκυση ανθρώπων. Η Ιερά Σύνοδος εφιστά δε την προσοχή των μελών της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ώστε να αποφεύγουν την οποιαδήποτε συμμετοχή στις τελετές της» αναφέρει η ανακοίνωση της Ιερά Συνόδου.

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 28.08.2022

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία