Μονόλογοι

Τεχνητή vs Ανθρώπινη Νοημοσύνη. Γράφει ο ανορθόγραφος

27/02/2024 08:00

Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει μεγάλη πιθανότητα να αλλάξει πράγματι τον κόσμο τις επόμενες δεκαετίες. Η έμφαση όμως που δίνεται στη γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη (GenAI) είναι υπερβολική, καθώς οι τεχνολογίες και οι βιομηχανίες Τεχνητής Νοημοσύνης του μέλλοντος θα υπερβαίνουν τα σημερινά μοντέλα οργάνωσης της παραγωγής.

Η αυτοματοποίηση σύντομα θα οδηγήσει σε ρομπότ με χαρακτηριστικά ανθρώπου, υποκαθιστώντας την ανθρώπινη εργασία. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει εφαρμογή στη βιοτεχνολογία και την ιατρική αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής. Η ενσωμάτωση της κβαντικής πληροφορικής στην Τεχνητή Νοημοσύνη ενισχύει την προηγμένη κρυπτογραφία και κυβερνοασφάλεια.

Η ενέργεια σύντηξης μπορεί να προσφέρει απαντήσεις στην κλιματική κρίση στα προσεχή 15 χρόνια, καθώς αυτή δεν αντιμετωπίζεται μόνο με τις ΑΠΕ. Η προοπτική της επανάστασης στην ενέργεια, σε συνδυασμό με φθηνή αφαλάτωση και ανάπτυξη της αγροτικής τεχνολογίας προσφέρει δυνητικές λύσεις στη διατροφική επάρκεια.

Η επανάσταση στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, με κεντρικά ελεγχόμενη fintech και χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης θα κυριαρχήσει σε αποκεντρωμένες blockchain ή κρυπτονομίσματα. Ήδη, η τεχνητή νοημοσύνη βελτιώνει τα συστήματα πληρωμών, τον δανεισμό, την κατανομή πιστώσεων, την ανάληψη ασφαλίσεων και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.

Η παραγωγή νέων υλικών, η κατασκευή με τρισδιάστατη εκτύπωση, οι νανοτεχνολογίες και η συνθετική βιολογία αναπτύσσονται αναδιαρθρώνοντας την παραγωγή. Οι σύγχρονες τεχνολογίες και όχι μόνο η γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο, αντιμετωπίζοντας πολλαπλές κρίσεις και βελτιώνοντας τη ζωή των ανθρώπων.

Όμως η ανθρώπινη νοημοσύνη καλείται να διαχειριστεί:

- Την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης για παραπληροφόρηση, τα deepfakes και τη χειραγώγηση των εκλογών που υπονομεύει τη δημοκρατία.

- Τη μόνιμη τεχνολογική ανεργία, την ένταση ανισότητας εισοδήματος και πλούτου υπέρ των οικονομικά ισχυρών, μέσω της συγκέντρωσης ισχύος στις Big tech και στις βιομηχανίες τεχνητής νοημοσύνης.

- Την αύξηση των αυτόνομων όπλων και του κυβερνοπολέμου με χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ενισχύοντας τις γεωπολιτικές εντάσεις.

- Την παραβίαση της ιδιωτικότητας.

Η ανθρώπινη νοημοσύνη ωθεί σε επικίνδυνες γεωπολιτικές συγκρούσεις, σε αυξανόμενη ανισότητα εισοδήματος και πλούτου, προκαλώντας αντίδραση κατά της φιλελεύθερης δημοκρατίας, προσφέροντας ευκαιρίες σε λαϊκιστικά και αυταρχικά πολιτικά κινήματα.

Η ανθρώπινη νοημοσύνη θα επιλέξει την ανθρωποκεντρική Τεχνητή Νοημοσύνη ή την καταστροφή του πολιτισμού μας όπως τον γνωρίζουμε;

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25.02.2024


Ο Ανορθόγραφος