Μονόλογοι

Τα σχέδια Τζιτζικώστα, η παράμετρος Πατουλίδου, ο νέος υγειονομικός χάρτης της Θεσσαλονίκης και οι νέοι μισθοί. Γράφει ο Σαλονικιός

14/12/2023 13:50

Σήμερα στις 7 το απόγευμα, στο Φουαγιέ Μ1 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμοσίας του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα και των μελών του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας. Πέρα από το τελετουργικό της υπόθεσης, εκείνο που αναμένεται να κυριαρχήσει στα διάφορα πηγαδάκια είναι τα σενάρια για τη σύνθεση της νέας διοίκησης. Δηλαδή ποιες και ποιοι θα αναλάβουν χαρτοφυλάκιο αντιπεριφερειάρχη από 1ης Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την πάγια τακτική του ο Τζιτζικώστας ανακοινώνει τα ονόματα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του νέου έτους. Πέρα από τις καθιερωμένες συνήθειες πάντως, αυτή τη φορά μαθαίνω ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι που δεν του επιτρέπουν να προβεί σε ανακοινώσεις πριν να μπει η νέα χρονιά.

Ένας λόγος έχει να κάνει με την Αθηνά Αηδονά η οποία στις εκλογές του Οκτωβρίου δεν πήγε καλά στη σταυροδοσία με αποτέλεσμα να καταλάβει τη θέση της πρώτης επιλαχούσας. Ωστόσο, ο περιφερειάρχης επιθυμεί διακαώς να την έχει μαζί του, όχι μόνο στο περιφερειακό συμβούλιο, αλλά ακόμη και στο νέο σχήμα διοίκησης.

Θυμίζω ότι η Αηδονά έχει διατελέσει πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου καθώς και αντιπεριφερειάρχης. Προϋπόθεση, όμως, για να αξιοποιηθεί είναι να γίνει μέλος του περιφερειακού συμβουλίου.

Ο μόνος τρόπος που μπορεί να συμβεί αυτό είναι να παραιτηθεί κάποιος από τους εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους. Σύμφωνα, λοιπόν, με πηγή μου η λύση που φαίνεται να δρομολογείται είναι η παραίτηση του Ντίνου Κούη ώστε να αδειάσει θέση για να την καταλάβει η Αθηνά την οποία, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Τζιτζικώστας σχεδιάζει να της αναθέσει ισχυρό χαρτοφυλάκιο, πιθανότατα αυτό των Οικονομικών που ήδη κατέχει.

Όσο για το τι θα απογίνει ο Κούης, πληροφορούμαι ότι προορίζεται να αναλάβει τη θέση του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης. Τώρα, πώς γίνεται ένας εκλεγμένος με την παράταξη που θα διοικεί την Περιφέρεια να αναλάβει ρόλο ελεγκτή της διοίκησης και διαμεσολαβητή στις σχέσεις της με τους πολίτες και τους επιχειρηματίες, αυτό μόνο ο περιφερειάρχης μπορεί να το απαντήσει.

Επιπλέον, ο συγκεκριμένος ρόλος απαιτεί και κάποια στοιχειώδη κατάρτιση, για παράδειγμα οικονομικές ή νομικές γνώσεις. Έχει τέτοια προσόντα ο κατά τα άλλα συμπαθέστατος Ντίνος;

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο οι ανακοινώσεις των αντιπεριφερειαρχών μετατίθενται για τις αρχές του χρόνου έχει να κάνει με την Βούλα Πατουλίδου. Όπως λένε οι πληροφορίες η Ολυμπιονίκης σκέφτεται σοβαρά να είναι υποψήφια για την Ευρωβουλή με τη Νέα Δημοκρατία. Κάτι τέτοιο το βλέπει θετικά και το κυβερνών κόμμα.

Ο Τζιτζικώστας αρχικά δεν φαίνεται να είχε πρόβλημα και έλεγε στους συνεργάτες του πως εάν θελήσει κάποια στιγμή να φύγει “κάθε αποχώρηση θα είναι ευπρόσδεκτη”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η φημολογούμενη υποψηφιότητα της Βούλας στις ευρωεκλογές του Ιουνίου δεν θα ήταν κριτήριο για το εάν θα επιλεγεί εκ νέου για αντιπεριφερειάρχης.

Ωστόσο, πληροφορούμε ότι ο Απόστολος το ξανασκέφτηκε και ζήτησε από την Ολυμπιονίκη να του ξεκαθαρίσει ως τις αρχές του χρόνου τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει. Όπερ σημαίνει ότι αν η Βούλα αποφασίσει να διεκδικήσει έδρανο στην Ευρωβουλή, τότε δεν θα είναι αντιπεριφερειάρχης.

Τώρα, για τις υπόλοιπες θέσεις τα έχουμε ξαναπεί λίγο πολύ. Όσοι από τους σημερινούς αντιπεριφερειάρχες διαχειρίζονται έργα σε εξέλιξη, όπως για παράδειγμα οι Κώστας Γιουτίκας και Πάρις Μπίλλιας, πιθανότατα θα συνεχίσουν. Όπως αναμένεται να συνεχίσουν, με διαφορετικά ίσως χαρτοφυλάκια και κάποιοι από τους Μελίνα Δερμεντζοπούλου, Άγγελος Χαριστέας και Σωκράτης Δωρής.

Από τους λεγόμενους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες μάλλον θα παραμείνουν ο Ιορδάνης Τζαμτζής στην Πέλλα και ο Παναγιώτης Σπυρόπουλος στις Σέρρες. Για τους υπόλοιπους, δηλαδή τους Σοφία Μαυρίδου (Πιερία), Ανδρέα Βεργίδη (Κιλκίς), Κατερίνα Ζωγράφου (Χαλκιδική) και Κώστα Καλαϊτζίδη (Ημαθία) όλα είναι ανοιχτά.

Από τους νεοεκλεγέντες, πιθανότεροι προς αξιοποίηση σε θέση αντιπεριφερειάρχη είναι η Βίκυ Χατζηβασιλείου και ο Μπάνε Πρέλεβιτς. Κάποιοι από τους υπόλοιπους (π.χ. Αριστείδης Καμπανός, Λευτέρης Κυρίζογλου) ενδέχεται να αξιοποιηθούν σε θέσεις τομεαρχών. Τέλος, για τη θέση του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου προορίζεται εκ νέου ο Θεόδωρος Μητράκας.

Αλλαγές στην Υγεία

Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να επέλθουν στις υγειονομικές δομές, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Θεσσαλονίκης, όπου εδρεύουν η 3η και η 4η Υγειονομικές Περιφέρειες οι οποίες εποπτεύουν όλα τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ της Βόρειας Ελλάδας, δηλαδή Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Προχθές ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε από τα Γιάννινα τη δημιουργία νέας Υγειονομικής Περιφέρειας με έδρα την πρωτεύουσα της Ηπείρου, η οποία θα καλύπτει και τη Δυτική Μακεδονία που ήταν υπό την εποπτεία της 3ης ΥΠΕ, καθώς και μέρος των Ιονίων Νησιών.

Αυτό συνεπάγεται ότι θα αλλάξουν οι τομείς ευθύνης μεταξύ των δύο ΥΠΕ που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη. Οι αλλαγές αναμένεται να συμβούν μέσα στους πρώτους μήνες του 2024, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση, πιθανότατα μέσα στον Ιανουάριο.

Βεβαίως αλλαγές θα υπάρξουν και στο στελεχιακό δυναμικό καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται η προκήρυξη των θέσεων διοικητών των ΥΠΕ, αλλά και διοικητών για όλα τα νοσοκομεία. Σύμφωνα με πληροφορίες η προκήρυξη καθυστέρησε καθώς ο Χρυσοχοΐδης θέλησε να επιφέρει δύο, τρεις αλλαγές επί το αυστηρότερο, στους όρους της προκήρυξης, σε σχέση με όσα προβλέπει ο νόμος Κεραμέως.

Πάντως, το ΑΣΕΠ είναι έτοιμο να τρέξει τα τεστ δεξιοτήτων από τα οποία θα περάσουν οι υποψήφιοι, κάτι που φαίνεται να έχει δυσαρεστήσει αρκετούς που δείχνουν να μην έχουν αρκετή αυτοπεποίθηση. Η σειρά θα είναι, πρώτα να επιλεγούν οι διοικητές και υποδιοικητές των ΥΠΕ και εν συνεχεία αυτοί των νοσοκομείων.

Μεγάλες αυξήσεις

Όποιοι επιλεγούν πάντως θα απολαμβάνουν αρκετά υψηλότερους μισθούς σε σχέση με σήμερα, μετά την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Υγείας. Μέχρι σήμερα, οι μικτές μηνιαίες αποδοχές και αποζημιώσεις διοικητών και αναπληρωτών των νοσοκομείων ανέρχονται από 2.647,84 έως 3.524,69 ευρώ.

Το ακριβές ποσό της αμοιβής συναρτάται από τον αριθμό των οργανικών κλινών της εκάστοτε ιατρικής μονάδας. Αντίστοιχα, οι μικτές μηνιαίες αποδοχές των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών ανέρχονται σε 4.254,5 ευρώ και των υποδιοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών σε 3.524,69 ευρώ.

Με τη νέα ΚΥΑ οι μικτές μηνιαίες αποδοχές και αποζημιώσεις των νέων διοικητών και υποδιοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών διαμορφώνονται σε 5.121 ευρώ και 4.608,9 ευρώ αντίστοιχα.

Για τους νέους διοικητές σε νοσοκομεία με δυναμική μεγαλύτερη των 400 οργανικών κλινών οι αμοιβές διαμορφώνεται σε 5.121 ευρώ μεικτά, ενώ για νοσοκομεία δυναμικής 400 ή λιγότερων οργανικών κλινών σε 4.608,9 ευρώ μεικτά.

Για τους αναπληρωτές διοικητές, σε νοσοκομεία με δυναμική μεγαλύτερη των 400 οργανικών κλινών η αμοιβή ορίζεται σε 4.096,8 ευρώ μεικτά, ενώ σε νοσοκομεία με δυναμική μικρότερη 400 ή λιγότερων οργανικών κλινών διαμορφώνεται σε 3.584,7 ευρώ μεικτά.



O Σαλονικιός