Μονόλογοι

Τα κρυφά γκάλοπ, οι νέοι γαλαζοπράσινοι, ο... Παΐσιος και οι αντιπολεμικές σέλφι των Συριζαίων

09/05/2022 13:48

Μήνες είχαν να χαμογελάσουν στο Μαξίμου από δημοσκοπήσεις. Και είναι απόλυτα λογικό αυτό καθώς τα ευρήματα τους τελευταίους μήνες πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο για τη Νέα Δημοκρατία.

Γι’ αυτό και μόνο σαμπάνιες δεν άνοιξαν όταν διάβασαν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που ακολούθησε την ανακοίνωση των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών απέναντι τις ανατιμήσεις στις ενέργειας τα οποία εξήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν μπορώ να αποκαλύψω λεπτομέρειες αλλά η σημαντική πλειοψηφία των ερωτηθέντων βρίσκει θετικά και μάλλον θετικά τα νέα μέτρα κρίνοντας πως θα συμβάλλουν στην ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Εννοείται πως οι ερωτηθέντες καυτηριάζουν την καθυστέρηση στην λήψη αποφάσεων ενώ συμφωνούν απόλυτα με την φορολόγηση κατά 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας.

Στο διά ταύτα, οι μετέχοντες στην πλειοψηφία τους ζητούν να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογές ενώ ερωτηθέντες για το πού οφείλονται κατά τη γνώμη τους οι αυξήσεις στην ενέργεια τις αποδίδουν - περίπου ισοδύναμα- σε τέσσερις παράγοντες: πόλεμος, η κερδοσκοπία των εταιρειών ενέργειας, του αδυναμίες του κράτους και χρηματιστήριο ενέργειας.


Νέα πρόσωπα εκλέχθηκαν χθες και στις νομαρχιακές επιτροπές του ΠΑΣΟΚ αλλά και στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ.

Άπαντες θα κριθούν όχι μόνο για τον λόγο και τις προτάσεις τους αλλά για τη δουλειά τους και τα αποτελέσματα που αυτή θα έχει για το κόμμα τους, και κυρίως για την πόλη και τους κατοίκους.

Τις ευχές μου στη νέα γαλαζοπράσινη γενιά τοπικών στελεχών, με την συμβουλή και την ελπίδα να συνεργαστούν μεταξύ τους για το κοινό καλό βάζοντας σε προτεραιότητα αυτά που τους ενώνουν και αφήνοντας στο περιθώριο τους διχασμούς και τις άγονες αντιπαραθέσεις που όλα τα προηγούμενα χρόνια κράτησαν καθηλωμένη την πόλη στην απραξία και στο τέλμα.

Αναφορικά με τους γαλάζιους, έμαθα πως άπαντες ανήκουν στην ομάδα των υποστηρικτών του Κυριάκου Μητσοτάκη (οι περισσότεροι μάλιστα προέρχονται από το στενό περιβάλλον του νέου γραμματέα του κόμματος Μαρινάκη). Οι πληροφορίες μου λένε πως ουδείς έχει πρόθεση να δώσει στίγμα εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Αυτά βεβαίως θα φανούν στην πράξη καθώς οι υπέρμετρες φιλοδοξίες και η διανομή της πίτας της εξουσίας ενέχει κινδύνους παρεξηγήσεων και δευτερογενών αντιθέσεων.

Σε ό,τι αφορά στους πράσινους, εντύπωση προκάλεσε η εκλογή σε υψηλές μάλιστα σειρές κατάταξης, ανθρώπων που δεν ανήκουν στον στενό πυρήνα των παραδοσιακών ακόλουθων του Νίκου Ανδρουλάκη.

Το γεγονός δεν αξιολογείται ως αρνητικό. Κάθε άλλο μάλιστα. Στην κατάσταση που βρίσκεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το πρώτο που χρειάζεται είναι η εσωκομματική του ενότητα και η συνύπαρξη όλων των πτερύγων του έτσι κι αλλιώς πολυσυλλεκτικού, κόμματος.

Να πάρουν και ένα καλό μάθημα από την αρχή κιόλας όσοι νόμιζα πως επειδή ήταν με τον Ανδρουλάκη από ετών δικαιούνται να καταλάβουν θέσεις και αξιώματα και να κάνουν κουμάντο.


Αντώνης Σαμαράς: «Ναι, μας εξοργίζουν τα αποτρόπαια εγκλήματα που κατακλύζουν κάθε μέρα την επικαιρότητα στην τηλεόραση, η ωμή βία, ο κυνισμός. Αλλά μας εγκαρδιώνει, ότι εκατομμύρια Έλληνες παρακολουθούν, στην ίδια Τηλεόραση, τη ζωή του Αγίου Παϊσίου». Αν και φημίζομαι λόγω εμπειρίας για τις ερμηνευτικές μου δυνατότητες, ομολογώ πως αδυνατώ να καταλάβω τι ακριβώς ήθελε να πει ο πρώην πρωθυπουργός με την συγκεκριμένη του αναφορά.
Δε σας κρύβω πως και από τις βοήθειες που ζήτησα, ουδέν αποκόμισα, καθώς διαφορετικές ερμηνείες άκουσα.
Το μόνο ασφαλές συμπέρασμα λοιπόν είναι πως με τέτοιες ασαφείς απόψεις γύρω από τον ρόλο της τηλεόρασης, αντιλαμβάνεται κανείς την ευκολία με την οποία ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε και επέβαλε το κλείσιμο της ΕΡΤ, απόφαση που αποδείχτηκε απόλυτα λαθεμένη αλλά και ταυτόχρονα εξαιρετικά επιζήμια για τον ίδιο και την κυβέρνηση του.
Το δεύτερο συμπέρασμα από αυτήν την ατάκα του Αντώνη Σαμαρά είναι ότι πολύ καλά κάνει ο έτερος πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που 13 χρόνια μετά την αποχώρησή του από το μέγαρο Μαξίμου επιμένει να σιωπά. Ούτε να απολογηθεί για τα έργα και τις ημέρες του κατά την πενταετή του διακυβέρνηση, ούτε να αξιολογήσει και να κρίνει τους επόμενους ενοίκους του Μαξίμου. Η γνωστή φράση «η σιωπή είναι χρυσός» δεν νομίζω να δικαιώνεται περισσότερο σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση από αυτήν του Κώστα Καραμανλή ο οποίος ωστόσο επιμένει να διατηρεί την έδρα του στο κοινοβούλιο.


«Όχι στο ΝΑΤΟ, όχι στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό», λέει. Κι εγώ όχι λέω, βροντερό όχι κιόλας!!! Αλλά τι δουλειά είχαν να ακούγονται τα συνθήματα αυτά από τους διοργανωτές τόσο έντονα και επαναλαμβανόμενα σε μια συναυλία που κατά τα άλλα πραγματοποιήθηκε για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ένας Θεός ξέρει... Αντιλαμβάνομαι βέβαια εγώ ο πτωχός τω πνεύματι ότι η ειρήνη είναι μια έννοια που αφορά όλο τον κόσμο και περικλείει μέσα της το σύμπαν. Αλλά... ξεκολλάτε λίγο ρε αδέλφια από την αυστηρή αριστερίλα... Εδώ άλλες φρικαλεότητες γίνονται.

Και μάλλον ήρθε η ώρα να εστιάσουμε σ' αυτές τώρα.


Και μιας και καταπιάστηκα με την αντιπολεμική συναυλία στην Αριστοτέλους, εκεί βρέθηκαν οι περισσότεροι από τους βουλευτές αλλά και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης. Αυτοί, δεν είχαν το βλέμμα στραμμένο μόνο στη σκηνή, αλλά κυρίως στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής και έτσι η παρουσία τους στην γεμάτη πλατεία ήταν μια ευκαιρία να συναντηθούν με φίλους και μέλη του κόμματος και να τους «ψήσουν» να τους ψηφίσουν στην Κεντρική Επιτροπή.

Η διεύρυνση του κόμματος και το «άνοιγμα» των εκλογικών διαδικασιών, με εκλογή από την βάση, έχουν προκαλέσει άγχος σε πολλά στελέχη του κόμματος, μιας και κινδυνεύουν να μην εκλεγούν στο νέο συλλογικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ. Δικαιολογημένες, λοιπόν, οι χθεσινές σέλφι και οι αγκαλιές...


O… ανθηρόστομος