Μονόλογοι

Τα χρίσματα στο δήμο Θεσσαλονίκης, το ερωτηματικό «Γάκης» και οι σαμπάνιες του Τζιτζικώστα. Γράφει ο Σαλονικιός

05/08/2023 11:37

Όσο πλησιάζουμε προς την 31η Αυγούστου, οπότε λήγει η προθεσμία υποβολής των συνδυασμών για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, οι εξελίξεις θα τρέχουν. Ήδη, τις τελευταίες ημέρες είχαμε σημαντικές ειδήσεις όσον αφορά το δήμο Θεσσαλονίκης. Κατ’ αρχάς η Νέα Δημοκρατία έδωσε το χρίσμα στον Κωνσταντίνο Ζέρβα ο οποίος, από ανεξάρτητος που ήταν το 2019, λογίζεται πλέον ως κομματικός υποψήφιος. Προχθές ανακοινώθηκε η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον Σπύρο Πέγκα η οποία προκάλεσε και παρενέργειες με τον Άκη Σακισλόγλου ο οποίος είναι ΣΥΡΙΖΑ και περίμενε τη στήριξη από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να ανακοινώνει ότι αποσύρεται. Το τι θα κάνει, αν θα συνεργαστεί, ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος πλέον, με κάποιον από τους υποψηφίους, δεν έχει αποσαφηνιστεί. Εκτιμώ, πάντως, ότι μετά το «άδειασμα» από τους συντρόφους, ο Άκης μάλλον θα απέχει.

Ερώτημα υπάρχει και ως προς το τι θα πράξει ο Βασίλης Γάκης. Ο επί σειρά ετών αντιδήμαρχος και σήμερα επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», μετά την αποχώρηση του Νίκου Ταχιάου, ανακοίνωσε ότι η παράταξη δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές και κάλεσε τα στελέχη της να πράξουν κατά συνείδηση. Κάνει εντύπωση πάντως, το γεγονός ότι ο Βασίλης, ο οποίος ανήκει στη Νέα Δημοκρατία, δεν υπαινίσσεται καν στην ανακοίνωσή του, στήριξη προς τον Ζέρβα, παρά το «γαλάζιο» χρίσμα. Θα μου πείτε, μα η παράταξη είχε ήδη λεηλατηθεί από τον δήμαρχο καθώς στελέχη της έγιναν στη συνέχεια αντιδήμαρχοι. Ωστόσο, διατηρεί ακόμη δυνάμεις και η τελική απόφαση του Γάκη, εάν δηλαδή αποφασίσει να συνταχθεί με κάποιον από τους υποψηφίους της αντιπολίτευσης, θα παραγάγει πολιτικό αποτέλεσμα.

Απ’ ό,τι φαίνεται πάντως, το χρίσμα από τη ΝΔ και η πρόσφατη επίσκεψη Καραμανλή στο δημαρχείο, αφήνουν ασυγκίνητους πολλούς από τους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος, καθώς και αρκετά από τα στελέχη του. Για να το πω διαφορετικά, ο Ζέρβας δεν κάνει γκελ σε σημαντική μερίδα της ΝΔ κι αυτό το γνωρίζει και ο ίδιος καθώς αποτυπώνεται και στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων που έχει στα χέρια του.

Στο μπαρ με το υπηρεσιακό ΙΧ

Μένω στο δήμο Θεσσαλονίκης για να σας περιγράψω ένα περιστατικό το οποίο μου προκάλεσε αλγεινή εντύπωση. Καθώς περπατούσα το βράδυ της Πέμπτης στο κέντρο της πόλης, είδα σε γνωστό μπαρ, στη συμβολή της Μητροπόλεως με την Κομνηνών, αντιδήμαρχο να κάθεται φαρδιά πλατιά (κατά κυριολεξία) σε κάποιο από τα παρανόμως τοποθετημένα τραπεζοκαθίσματα που έχουν καταλάβει το πεζοδρόμιο. Όμως δεν ήταν μόνον αυτό που μου έκανε εντύπωση. Άλλωστε στο συγκεκριμένο κατάστημα συχνάζουν, σχεδόν καθημερινά και άλλα στελέχη της διοίκησης, κι αυτό ίσως αποτελεί μια εξήγηση για την ανοχή που επιδεικνύει ο δήμος απέναντι στην απροκάλυπτη καταπάτηση του δημόσιου χώρου.

Ελάχιστα μέτρα μακρύτερα, διέκρινα παρκαρισμένο το υπηρεσιακό αυτοκίνητο του αντιδημάρχου, μαζί και με τον οδηγό του. Ο περί ου ο λόγος, δηλαδή, βγήκε να διασκεδάσει κάνοντας χρήση του υπηρεσιακού αυτοκινήτου και απασχολώντας συγχρόνως και οδηγό. Ο ορισμός της αλαζονείας μετά του κυνισμού. Αλήθεια, ο Ζέρβας δεν ενοχλείται απ’ όλα αυτά;

Ο μουτζούρης

Αφήνω τον δήμο για να πάω λιγάκι και στην Περιφέρεια. Εκεί υπάρχει μία εκκρεμότητα ακόμη που αφορά τον υποψήφιο που θα κατεβάσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Παρότι σε 26 ημέρες κλείνουν οι συνδυασμοί, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχουν καταφέρει ακόμη να βρουν υποψήφιο. Λογικό είναι. Ποιος θα δεχθεί να υποβληθεί σε αυτήν τη δοκιμασία, έχοντας ελάχιστα χρονικά περιθώρια στη διάθεσή του κι ένα κόμμα διαλυμένο από πίσω του. Ο Χρήστος Γιανούλης, που ήταν υποψήφιος το 2019, πλέον είναι βουλευτής και δεν έχει καμία διάθεση να ξαναμπεί σε αυτήν την περιπέτεια, ενώ και πρώην βουλευτές (Αμανατίδης, Αυγέρη) δήλωσαν ότι δεν ενδιαφέρονται. Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί το σενάριο να δοθεί ο μουτζούρης στον πρώην πρύτανη και τέως πρόεδρο της Αττικό Μετρό, Γιάννη Μυλόπουλο ο οποίος ήταν υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαΐου, αλλά πάτωσε. Πάντως, εάν καταλήξει σε αυτόν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα είναι μεγάλη αγένεια εκ μέρους του Τζιτζικώστα να μην στείλει στην Κουμουνδούρου, μερικά κιβώτια σαμπάνιας.



O Σαλονικιός