Μονόλογοι

Τα φαβορί για τη διοικούσα της ΝΔ, η απογοήτευση των... Ντορικών, ο δήμαρχος που έκοψε την καλημέρα σε wannabe διάδοχό του, ο Ανδρουλάκης στην Καλαμαριά και η ΣΥΡΙΖΑία - κόκκινο πανί

12/05/2022 13:39

Με την τοποθέτηση νέου προέδρου στη διοικούσα επιτροπή της ΝΔ Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνεται η αλλαγή φρουράς στην τοπική ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος. Είχαν προηγηθεί εκλογές για την ανάδειξη νέων νομαρχιακών επιτροπών, ενώ στο πρόσφατο συνέδριο εκλέχτηκαν οι εκπρόσωποι της πόλης στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.

Από αυτούς τους τελευταίους, πληροφορούμαι ότι θα επιλεγεί ο νέος πρόεδρος που θα αντικαταστήσει τον προεδρεύοντα τα τελευταία χρόνια πρώην βουλευτή Τάσο Σπηλιόπουλο.

Μαθαίνω ότι ως επικρατέστεροι φέρονταν οι Μαρία Σαρηγιαννίδου και Ζήσης Ιωακείμοβιτς. Μου λένε ότι η πρώτη αρνήθηκε την πρόταση. Άρα…



Ενοχλημένοι είναι οι Λευτέρης Μωυσιάδης από την Κατερίνη και η Ευαγγελία Καραπατάκη από τη Θεσσαλονίκη που δεν κατάφεραν να εκλεγούν στην πολιτική επιτροπή της ΝΔ, παρά τις εγγυήσεις στήριξης που όπως λένε, είχαν εξασφαλίσει. Αμφότεροι ανήκουν στον στενό πυρήνα των στελεχών που βρίσκονται πολύ κοντά στην Ντόρα Μπακογιάννη από τα χρόνια της «Δημοκρατικής Συμμαχίας». Δύσκολοι καιροί για τους Ντορικούς…


Απογοήτευση για τον Κλεόβουλο Θεοτόκη που αφού έκανε μεγάλη προσπάθεια να εξασφαλίσει τις 10 υπογραφές στήριξης για να θέσει υποψηφιότητα για την πολιτική επιτροπή της ΝΔ, δεν κατάφερε στο τέλος να εκλεγεί. Η αποτυχία του αυτή ενδέχεται να παίξει και ρόλο στην διεκδίκηση της διαδοχής του Μιχάλη Ζορπίδη στην προεδρία του επαγγελματικού επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, που αποτελεί τον μεγάλο του στόχο.



Τα ωραία μου αυτιά ακούν, ότι δήμαρχος εκνευρίστηκε με γνωστή δικηγόρο στη Θεσσαλονίκη γιατί κάπου γράφτηκε πως εκείνη φιλοδοξεί να θέσει υποψηφιότητα απέναντι του και πως ο εκνευρισμός του είναι τέτοιος που της έκοψε την «καλημέρα».

Γίνονται άραγε αυτά στην περιοχή μας; Βέβαια, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός, όπου υπάρχει φωτιά υπάρχει και καπνός.

Και εξηγούμαι: Το περιστατικό μου το μετέφερε η ίδια η «πρωταγωνίστρια», προφανώς για να πιάσουμε συζήτηση επί του θέματος. Εγώ όμως… σφίγγα!


Αύριο Παρασκευή έρχεται στην Καλαμαριά ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Mε συγχωρείτε… «ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ» (η δύναμη της συνήθειας βλέπετε) για να πραγματοποιήσει επίσκεψη και περιοδεία-σφηνάκι στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων του δήμου, εκπροσώπους του εμπορικού συλλόγου της περιοχής και καφέ με «πράσινους» παραγονταραίους κάπου στον πεζόδρομο.

Η περιοδεία Ανδρουλάκη έπεται της αντίστοιχης του Τσίπρα αυτή τη βδομάδα στην Πολίχνη, καθώς οι δυο τους διαγκωνίζονται σκληρά- «τσαρτσάρονται» στην ποδοσφαιρική διάλεκτο- για την διεύρυνση της επιρροής τους στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Η Καλαμαριά δεν επιλέχτηκε τυχαία. Ο δήμος ήταν ένα «πράσινο κάστρο» που όμως «έπεσε» στις εκλογές του 2019 και στην καρέκλα του δημάρχου κάθισε ο «βαθυγάλαζος» Γιάννης Δαρδαμανέλης, που έχει εξαιρετική σχέση και στηρίζεται από το Μαξίμου. Σε αντίθεση με την ΝΔ , το «ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ» έχει σπάσει στα… τρία και γενικά η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι. Από τη μια, ο Μπακογλίδης που θέλει να είναι ξανά υποψήφιος, από την άλλη ο Βάρδας που επίσης έχει ανακοινώσει υποψηφιότητα και ο Ματθαίος Αμπατζίδης που κι αυτός προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και ανακοίνωσε κι αυτός υποψηφιότητα, έχουν προβληματίσει την Χαριλάου Τρικούπη που επιθυμεί να… μαζέψει την κατάσταση. 

Με ποιο τρόπο; Θα δείξει. Πάντως από τον χώρο ακούγεται και τέταρτη υποψηφιότητα, αλλά δεν θα την αποκαλύψω για να μην την «κάψω». Άλλωστε αυτή δεν πρόκειται να υπάρξει ως τέταρτη αλλά μόνον ως ενωτική και με προοπτική νίκης.



Μένω στο ΠΑΣΟΚ από όπου ακούω γκρίνιες πολλές γιατί ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η λίστα των ανθρώπων που εξελέγησαν σύνεδροι για το 3ο Συνέδριο που πραγματοποιείται στην άλλη εβδομάδα στην Αθήνα. Περιμένετε λίγο ακόμα, να φτάσουν οι τιμές των εισιτηρίων και των ξενοδοχείων στα ύψη και να μην κατέβει άνθρωπος, εφόσον μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται δωρεάν μετακίνηση και διαμονή στην Αθήνα.


Πάντως, ο Σπύρος Πέγκας, ο πρώην αντιδήμαρχος που παλιά ήταν «Ποτάμι» τώρα είναι «ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ». Ψήφισε στην διαδικασία της περασμένης Κυριακής, βασική προϋπόθεση της οποίας ήταν η εγγραφή στο κόμμα ως «μέλος».


Είδα πολλές selfies στο facebook που τραβήχτηκαν από την επίσκεψη Τσίπρα στην Πολίχνη. Σε μια πέτυχα την αντιδήμαρχο Παύλου Μελά Σίσσυ Φραγκοπούλου δίπλα στο δήμαρχο Δημήτρη Δεμουρτζίδη. Μέχρι εδώ καλά. Μάλιστα ο Τσίπρας συζήτησε με τον δήμαρχο. Έλα όμως που στην περιοχή ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ «βράζει» από την απόφαση συνεργασίας της επικεφαλής της αυτοδιοικητικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ με τον δήμαρχο. Οι τοπικές οργανώσεις μάλιστα είχαν άρει την στήριξή τους στην κ. Φραγκοπούλου διαφωνώντας με την συνεργασία της με τον εκ Νέας Δημοκρατίας προερχόμενο Δεμουρτζίδη. Ψιλά γράμματα θα μου πείτε…


Και κλείνω με μια φράση που μ’ αρέσει. «Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα». Αυτό πρέπει να σκέφτηκε και ο αντιδήμαρχος Σωκράτης Δημητριάδης όταν υποδέχτηκε την Καλυψώ Γούλα ως Γενική Γραμματέα υπουργείου στις δομές για κακοποιημένες γυναίκες που η ίδια είχε «τρέξει» όταν ήταν αντιδήμαρχος με το αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο. 

Υπενθυμίζω για την ιστορία πως ο Δημητριάδης την περίοδο που η Γούλα ήταν πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου την είχε στην… κόντρα.


O… ανθηρόστομος