ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τα 21 μέτρα στήριξης των 5,5 δισ. ευρώ που εξήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης από το Βελλίδειο

Ασφυκτικά γεμάτο το συνεδριακό κέντρο - «Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα» το μήνυμα προς τον Ερντογάν

 10/09/2022 20:15

Τα 21 μέτρα στήριξης των 5,5 δισ. ευρώ που εξήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης από το Βελλίδειο
INTIME NEWS

Νίκος Οικονόμου

Με ένα πολιτικό δίλημμα ξεκίνησε την ομιλία του στην 86η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσαοτάκης. «Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε δεύτερη φορά στη συμφορά» είπε στην αρχή της ομιλίας του στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» ενώ απάντησε με κατηγορηματικό τρόπο και στον Ερντογάν. Στις απειλές της Τουρκίας απαντάμε «όχι, κύριε Ερντογάν» τόνισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά, «τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα», για να εισπράξει θερμό χειροκρότημα. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε παροχές και μέτρα στήριξης 5,5 δισ. ευρώ ενώ στην ομιλία του άφησε και πολιτικές αιχμές λέγοντας πως, στις επόμενες εκλογές θα μετρηθούμε και θα αναμετρηθούμε. «Εγώ επισπεύδων πολιτικής αστάθειας δεν πρόκειται να γίνω» και πρόσθεσε: «΄'Η με εμάς που δίνουμε λύσεις ή με τους διαρκείς διαμαρτυρόμενους κομπάρσους».

O πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του που κράτησε περίπου 1,5 ώρα, με πολιτικές αναφορές και διλήμματα. «Το ρεύμα της δημοκρατίας και της προόδου θα συναντηθεί και πάλι στις μεγάλες αλλαγές» είπε σημειώνοντας ότι, όταν έρχεται καταιγίδα, χρειάζεται σταθερό τιμόνι και ικανός καπετάνιος χωρίς παράλληλες κουβέντες και παζάρια. «Καλούμαστε να επιλέξουμε το δρόμο της ανάπτυξης ή της οπισθοδρόμησης» είπε και προσέθεσε ότι «στις εκλογές δεν θα εκλέξουμε μόνο κυβέρνηση αλλά και κυβερνήτη του τόπου».

Ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα λίγα λεπτά μετά τις 20:30, καταχειροκροτούμενος από τον κόσμο που γέμισε ασφυκτικά το συνεδριακό κέντρο, για να παρακολουθήσει την ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς.

Οπως τόνισε «το εθνικό στοίχημα παραμένει ένα: μέσα από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες ο τόπος μας να είναι ελεύθερος» και πρόσθεσε με έμφαση πως «οι γονείς της ήττας είναι πάντα ο διχασμός και η δημαγωγία». 

«Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη και στις εξαγωγές. Μέσα σε τρία χρόνια ο λαός μας ξεπέρασε με ωριμότητα μία πανδημία, απέκρουσε τις προκλήσεις των γειτόνων στα νερά μας. Η πατρίδα σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρή από τότε που ο λαός εμπιστεύθηκε την κυβέρνηση του τόπου. Με έργα και αποτέλεσμα υποδεχόμαστε την επέτειο 100 χρόνων της Μικρασιατικής Καταστροφής», συνέχισε.

Το εθνικό στοίχημα συνεχίζει να διαπερνά τον χρόνο παραμένοντας ένα: Mέσα από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, ο τόπος να είναι ελεύθερος, κυρίαρχος και ανεξάρτητος και οι πολίτες του να ευημερούν, αναπνέοντας τον αέρα μιας δημοκρατίας που τους προστατεύει και τους παρέχει ευκαιρίες να δημιουργούν γι' αυτούς και τις οικογένειες τους, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι γονείς της ήττας είναι πάντα ο διχασμός και δημαγωγία, ενώ η ενότητα και η αλήθεια οδηγούν μόνο σε νίκες, επισήμανε και τόνισε πως ύστερα από 12 χρόνια μνημονίων και επιτήρησης, η Ελλάδα έχει πλέον ανακτήσει την οικονομική της αυτονομία από την ευρωπαϊκή εποπτεία, ενώ πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη και τις εξαγωγές.

«Οι επόμενοι μήνες είναι προεκλογικοί. Ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω. Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε μία δεύτερη φορά στη συμφορά. Τίποτα από όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένα. Με μία λάθος κίνηση όλα μπορούν να γκρεμιστούν. Το 2019 έθετα πέντε προτεραιότητες: χαμηλότερους φόρους, περισσότερες δουλειές, υγεία και παιδεία και ένα ψηφιακό κράτος. Η ανάπτυξη για το τρέχον έτος θα ξεπεράσει το 5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είμαι ενώπιόν σας και σας απαντώ ότι εκείνα που έλεγα τότε, έγιναν και γίνονται. Οι πολίτες πληρώνουν μικρότερο φόρο, καταβάλουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ κατά 35%, ο φόρος των επιχειρήσεων και οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν και κανείς, σχεδόν δεν επιβαρύνεται όταν μεταβιβάζει την περιουσία του στα παιδιά του. Το ΑΕΠ αυξήθηκε 8,3% στο πρώτο εξάμηνο. Η εκτίμηση είναι ότι η ανάπτυξη για το τρέχον έτος θα ξεπεράσει το 5%. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν, οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα πέντε δισ. Ανοδική πορεία έχει και ο τουρισμός. Το είπαμε, το κάναμε: Ολα αυτά δικαιώνουν τις επιλογές και το σύνθημά μας. Είχαμε δραστική μείωση των κόκκινων δανείων. Εχουμε έργα ΣΔΙΤ, οδικά δίκτυα που συνδέουν την επικράτεια, αρδευτικά έργα σε κάθε περιφέρεια. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε μεγάλο εργοτάξιο. Το είπαμε, το κάναμε» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ένα απόσπασμα της ομιλία του.

Αναφερόμενος στην οικονομία ο πρωθυπουργός τόνισε πως «μέσα στην κρίση δημιουργήθηκαν 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Η Πολιτεία αύξησε τον κατώτατο μισθό και την αμοιβή της υπερωρίας μερικής απασχόλησης. Καθιερώθηκε η ψηφιακή κάρτα, οι κούριερ εργάζονται με κανόνες. Αυξήθηκαν οι άδειες μητρότητας και πατρότητας, αντιμετωπίσθηκε το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων. Ηταν ντροπή να περιμένει ο απόμαχος της εργασίας χρόνια για να πάρει τους κόπους του. Αυτό ανήκει στο παρελθόν. Ηταν ζήτημα σεβασμού».

Και πρόσθεσε: «Στην ίδια αίθουσα είχα μιλήσει για υγεία και παιδεία που θα οικοδομεί το μέλλον. Η μάχη με τον Covid έβαλε τα θεμελια για νέο σύστημα υγείας. Η προσοχή μας στρέφεται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλά και στην πρωτοβάθμια παιδεία. Το νέο σχολείο απέκτησε 166 σύγχρονα προγράμματα σπουδών. Μπήκαν νέα μαθήματα στα σχολεία, σε όλη την Ελλάδα διπλασιάσθηκαν τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Προσλήφθηκαν 24.700 μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Η προσπάθειά μας διαρκής στην υγεία, στοίχημα η ανακαίνιση των Κέντρων υγείας και ο δωρεάν προσωπικός γιατρός για όλους. H ψηφιακή μετάβαση συνδυάζεται με την ισότιμη συμμετοχή όλων σε όλα. Η χώρα μας απέκτησε εθνικά σχέδια δράσης για την ισότητα των φίλων, τους ρομά, τους ΑΜΕΑ, τους ΛΟΑΤΚΙ+. Οσοι ήταν στο περιθώριο αποκτούν φωνή και εκπροσώπηση».

«Όχι, κύριε Ερντογάν»

Το μεγαλύτερο χειροκρότημα όμως κέρδισαν οι αναφορές του πρωθυπουργού στα εθνικά θέματα και στο ελληνοτουρκικό. «Υποσχεθήκαμε και έχουμε περήφανη πατρίδα. Μεγαλύτερη, αφού έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο. Εχουμε συμμαχίες, συμφωνίες με σημαντικότερες αυτές με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Η διπλωματική μας ασπίδα συνοδεύει και το δόρυ της εθνικής αποτροπής. Είχα εξαγγείλει τα Ραφάλ, τα πρώτα πετούν στους ελληνικούς ουρανούς. Στη Γαλλία ναυπηγούνται οι δύο πρώτες φρεγάτες Μπελαρά» συνέχισε, αναφερόμενος σε ζητήματα άμυνας.

«Η Ελλάδα θέλει σύνορα απαραβίαστα και ασφαλή. Σ' αυτό μετέχουν οι 3.000 νέοι συνοριοφύλακες και λιμενικοί, τα 32 νέα σκάφη, ο φράχτης στον Εβρο. Χάρη σ' αυτά μειώθηκαν οι ροές μεταναστών στην Ευρώπη, οι μετανάστες ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες. Για το προκλητικό κρεσέντο της Τουρκίας θα πω ότι η απάντησή μας είναι η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο. Να σταματήσουν οι γείτονες τα ανιστόρητα πυροτεχνήματα. Δεν φοβόμαστε. Μία λέξη: Όχι, κύριε Ερντογάν. Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα».

Στη φράση του αυτή σείστηκε όλο το Βελλίδειο. Ολοι σηκώθηκαν όρθιοι δύο φορές για να το χειροκροτήσουν.

Eνισχύσεις κι επιδόματα
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, τα 21 έκτακτα και μόνιμου χαρακτήρα μέτρα (τα πρώτα έως το τέλος του 2022 και τα δεύτερα από το 2023) κοστολογούνται σε 5,5 δισ. ευρώ συνολικά, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η μηνιαία επιδότηση του ρεύματος.

Μεταξύ αυτών, είναι τα εξής:

-Θα δοθεί τον Δεκέμβριο «επιταγή ακρίβειας» ύψους 250 εκατ. ευρώ σε 2.300.000 δικαιούχους (χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία, μακροχρόνια άνεργους).

-Σε όσους λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα δοθεί μία επιπλέον μηνιαία δόση, ενώ για το επίδομα παιδιού θα δοθεί 1,5 επιπλέον δόση.

-Το φοιτητικό επίδομα στέγασης αυξάνεται σε 1.500 ευρώ από 1.000 ευρώ. Ειδικά για τους φοιτητές που θα επιλέξουν τη συγκατοίκηση, το επίδομα αυξάνεται σε 2.000 ευρώ ανά άτομο.

-Θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση 60 εκατ. ευρώ στους αγρότες για το κόστος των λιπασμάτων και 89 εκατ. ευρώ σε 50.000 κτηνοτρόφους για το κόστος των ζωοτροφών.

-Θα ενταχθούν επιπλέον 200.000 δικαιούχοι στο «Ανακυκλώνω» με την αύξηση του προγράμματος κατά 140 εκατ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Παράλληλα, θα χρηματοδοτηθούν 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

-Έως τέλη του 2023 όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους, θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζόμενων. Ενώ, οι επιτηδευματίες και οι μικρές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν κάποια νέα πρόσληψη, εάν αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης, δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος εκείνο το έτος.

-Διευρύνεται το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», ώστε να καλύψει ακόμη 200.000 νέους δικαιούχους. Προκειμένου να επεκταθεί η τουριστική περίοδος και τον χειμώνα, θα εγκριθούν πρόσθετα κονδύλια και θα διατεθούν προκειμένου η Ελλάδα να διαφημιστεί από κοινού με τον ΕΟΤ, με αεροπορικές εταιρείες, με tour operators, για το διάστημα έως τον Μάρτιο του 2023.

-Διευθετούνται μια σειρά από αιτήματα των Ενόπλων Δυνάμεων: η μισθολογική εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Διάρκειας και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης. H επέκταση της Μάχιμης 5ετίας και η νυχτερινή αποζημίωση. Ενώ θεσπίζεται πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή.

Στη δέσμη των μόνιμων μέτρων, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τα εξής:

-Καταργείται για δημοσίους, ιδιωτικούς υπαλλήλους και συνταξιούχους η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης. Παράλληλα, στο Δημόσιο καταργείται και η μη ανταποδοτική Εισφορά υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων.

-Αυξάνονται οι συντάξεις 1.500.000 συνταξιούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Το ύψος της αύξησης θα προκύπτει κατά 50% από την αύξηση του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Για εφέτος υπολογίζεται ότι θα είναι πάνω από 6%. Οι συνταξιούχοι που έχουν υψηλή προσωπική διαφορά θα δουν αύξηση στα εισοδήματά τους, όχι από την αύξηση των συντάξεων, η οποία θα περιορίσει το ύψος της προσωπικής διαφοράς, αλλά από την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης.

-Αναμορφώνεται από 1/1/2023 το ειδικό μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ, με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης. Η αύξηση θα είναι περίπου 10% μεσοσταθμικά επί του συνόλου των αποδοχών τους.

-Ξεκινά η αναμόρφωση του μισθολογίου σχεδόν 600.000 δημοσίων υπαλλήλων, με έμφαση στους χαμηλόμισθους, αλλά και τη στήριξη όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης, και με στόχο την εφαρμογή του από 1/1/2024.

-Επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.

-Επεκτείνεται έως τον Ιούνιο 2023 ο μειωμένος ΦΠΑ στις συγκοινωνίες, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, στον πολιτισμό, στον τουρισμό, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού. Σε αναστολή παραμένει ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές έως τα τέλη του 2024.

-Αναμορφώνεται το πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς με σημαντικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα.

-Από 1/1/2023 αυξάνονται κατά 120 εκατ. ευρώ ετησίως οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι της Αυτοδιοίκησης.

-Το νέος έτος ξεκινά η διαδικασία για τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και σκοπός είναι να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου 2023.

-Μονιμοποιείται η μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών που αφορά σε εισόδημα 2.200.000 εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται και το μισθολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και ένα σχέδιο έξι σημείων για το μεγάλο πρόβλημα της στέγης, κυρίως των νέων, το οποίο αρχίζει να υλοποιείται αμέσως. Το πρόγραμμα, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, θα απευθύνεται σε περισσότερους από 100.000 ωφελούμενους με μία σειρά από πρωτοβουλίες, ώστε για να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι.

Συγκεκριμένα:

-Ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες φοιτητικές εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα γίνουν με ΣΔΙΤ.

-Εγκαινιάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα δανείων καταρχάς ύψους 500 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκατ. ευρώ από το κράτος και 125 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί σχεδόν μηδενικό επιτόκιο για την αγορά πρώτης κατοικίας από πολίτες έως 39 ετών, σε περιοχές με πιο παλαιά κτίρια. Πρακτικά, ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, θα αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 275 ευρώ.

-Για να αυξηθεί η ιδιοκατοίκηση και να ανακαινιστούν τα παλαιότερα σπίτια, δημιουργείται ένα στοχευμένο «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, ως κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, θα δοθεί κρατική επιδότηση έως 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν. Με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Η πολιτεία έτσι καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κάθε κλειστού διαμερίσματος.

-Θεσμοθετείται για τα δημόσια οικόπεδα και κτίρια η «κοινωνική αντιπαροχή». Το κράτος θα προσφέρει αδρανή περιουσιακά στοιχεία του σε ιδιώτες κατασκευαστές και εκείνοι, με δικά τους έξοδά, θα κτίζουν σύγχρονες κατοικίες. Οι μισές θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, ενώ οι υπόλοιποι χώροι θα αξιοποιούνται εμπορικά από τους ιδιώτες.

-Εξάλλου, προκειμένου να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Έλληνες, αυξάνεται το όριο της επένδυσης για τη χορήγηση άδειας Golden VISA από τα 250.000 ευρώ στα 500.000 ευρώ.

-Από τον Δεκέμβριο ξεκινά το πρόγραμμα «Εστία 2». Σύμφωνα με αυτό, το Δημόσιο θα μισθώσει σε πρώτη φάση 1.000 ιδιωτικά ακίνητα. Για να τα διαθέσει στη συνέχεια με διαδικασίες- εξπρές και πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός έκανε λόγο και για τον ρυθμό ανάπτυξης εφέτος, αναφέροντας ότι η άνοδος του ΑΕΠ θα είναι άνω του 5% (σ.σ. στον προϋπολογισμό προβλέπεται ανάπτυξη 3,1%), μετά την άνοδο κατά περίπου 7,8% το α' εξάμηνο.

mitsotaki.jpg

Aπό νωρίς δεν έπεφτε καρφίτσα στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης για τα εγκαίνια της 86ης ΔΕΘ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε στο χώρο 5 λεπτά πριν τις 8 και έγινε δεκτός με ένα πολύ θερμό χειροκρότημα. Στην πρώτη σειρά κάθισαν από τη μια πλευρά ο Κώστας Τασούλας, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, η Αθηνά Αηδονά, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Κώστας Καραμανλής, από την άλλη ο Αντώνης Σαμαράς και ο Παναγιώτης Πικραμένος καθώς και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη κάθισαν η σύζυγος του Μαρέβα, ο υπουργός οικονομικών των Ηνωμέων Αραβικών Εμιράτων Σταύρος Καλαφάτης και ο Τάσος Τζήκας. Πάντως ο κόσμος ήταν πράγματι εντυπωσιακός, καθώς εκτός από το συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης υπήρξε πολύ κόσμος και έξω από την αίθουσα.


Δείτε live την ομιλία του πρωθυπουργού:





Με ένα πολιτικό δίλημμα ξεκίνησε την ομιλία του στην 86η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσαοτάκης. «Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε δεύτερη φορά στη συμφορά» είπε στην αρχή της ομιλίας του στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» ενώ απάντησε με κατηγορηματικό τρόπο και στον Ερντογάν. Στις απειλές της Τουρκίας απαντάμε «όχι, κύριε Ερντογάν» τόνισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά, «τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα», για να εισπράξει θερμό χειροκρότημα. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε παροχές και μέτρα στήριξης 5,5 δισ. ευρώ ενώ στην ομιλία του άφησε και πολιτικές αιχμές λέγοντας πως, στις επόμενες εκλογές θα μετρηθούμε και θα αναμετρηθούμε. «Εγώ επισπεύδων πολιτικής αστάθειας δεν πρόκειται να γίνω» και πρόσθεσε: «΄'Η με εμάς που δίνουμε λύσεις ή με τους διαρκείς διαμαρτυρόμενους κομπάρσους».

O πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του που κράτησε περίπου 1,5 ώρα, με πολιτικές αναφορές και διλήμματα. «Το ρεύμα της δημοκρατίας και της προόδου θα συναντηθεί και πάλι στις μεγάλες αλλαγές» είπε σημειώνοντας ότι, όταν έρχεται καταιγίδα, χρειάζεται σταθερό τιμόνι και ικανός καπετάνιος χωρίς παράλληλες κουβέντες και παζάρια. «Καλούμαστε να επιλέξουμε το δρόμο της ανάπτυξης ή της οπισθοδρόμησης» είπε και προσέθεσε ότι «στις εκλογές δεν θα εκλέξουμε μόνο κυβέρνηση αλλά και κυβερνήτη του τόπου».

Ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα λίγα λεπτά μετά τις 20:30, καταχειροκροτούμενος από τον κόσμο που γέμισε ασφυκτικά το συνεδριακό κέντρο, για να παρακολουθήσει την ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς.

Οπως τόνισε «το εθνικό στοίχημα παραμένει ένα: μέσα από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες ο τόπος μας να είναι ελεύθερος» και πρόσθεσε με έμφαση πως «οι γονείς της ήττας είναι πάντα ο διχασμός και η δημαγωγία». 

«Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη και στις εξαγωγές. Μέσα σε τρία χρόνια ο λαός μας ξεπέρασε με ωριμότητα μία πανδημία, απέκρουσε τις προκλήσεις των γειτόνων στα νερά μας. Η πατρίδα σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρή από τότε που ο λαός εμπιστεύθηκε την κυβέρνηση του τόπου. Με έργα και αποτέλεσμα υποδεχόμαστε την επέτειο 100 χρόνων της Μικρασιατικής Καταστροφής», συνέχισε.

Το εθνικό στοίχημα συνεχίζει να διαπερνά τον χρόνο παραμένοντας ένα: Mέσα από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, ο τόπος να είναι ελεύθερος, κυρίαρχος και ανεξάρτητος και οι πολίτες του να ευημερούν, αναπνέοντας τον αέρα μιας δημοκρατίας που τους προστατεύει και τους παρέχει ευκαιρίες να δημιουργούν γι' αυτούς και τις οικογένειες τους, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι γονείς της ήττας είναι πάντα ο διχασμός και δημαγωγία, ενώ η ενότητα και η αλήθεια οδηγούν μόνο σε νίκες, επισήμανε και τόνισε πως ύστερα από 12 χρόνια μνημονίων και επιτήρησης, η Ελλάδα έχει πλέον ανακτήσει την οικονομική της αυτονομία από την ευρωπαϊκή εποπτεία, ενώ πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη και τις εξαγωγές.

«Οι επόμενοι μήνες είναι προεκλογικοί. Ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω. Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε μία δεύτερη φορά στη συμφορά. Τίποτα από όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένα. Με μία λάθος κίνηση όλα μπορούν να γκρεμιστούν. Το 2019 έθετα πέντε προτεραιότητες: χαμηλότερους φόρους, περισσότερες δουλειές, υγεία και παιδεία και ένα ψηφιακό κράτος. Η ανάπτυξη για το τρέχον έτος θα ξεπεράσει το 5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είμαι ενώπιόν σας και σας απαντώ ότι εκείνα που έλεγα τότε, έγιναν και γίνονται. Οι πολίτες πληρώνουν μικρότερο φόρο, καταβάλουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ κατά 35%, ο φόρος των επιχειρήσεων και οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν και κανείς, σχεδόν δεν επιβαρύνεται όταν μεταβιβάζει την περιουσία του στα παιδιά του. Το ΑΕΠ αυξήθηκε 8,3% στο πρώτο εξάμηνο. Η εκτίμηση είναι ότι η ανάπτυξη για το τρέχον έτος θα ξεπεράσει το 5%. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν, οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα πέντε δισ. Ανοδική πορεία έχει και ο τουρισμός. Το είπαμε, το κάναμε: Ολα αυτά δικαιώνουν τις επιλογές και το σύνθημά μας. Είχαμε δραστική μείωση των κόκκινων δανείων. Εχουμε έργα ΣΔΙΤ, οδικά δίκτυα που συνδέουν την επικράτεια, αρδευτικά έργα σε κάθε περιφέρεια. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε μεγάλο εργοτάξιο. Το είπαμε, το κάναμε» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ένα απόσπασμα της ομιλία του.

Αναφερόμενος στην οικονομία ο πρωθυπουργός τόνισε πως «μέσα στην κρίση δημιουργήθηκαν 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Η Πολιτεία αύξησε τον κατώτατο μισθό και την αμοιβή της υπερωρίας μερικής απασχόλησης. Καθιερώθηκε η ψηφιακή κάρτα, οι κούριερ εργάζονται με κανόνες. Αυξήθηκαν οι άδειες μητρότητας και πατρότητας, αντιμετωπίσθηκε το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων. Ηταν ντροπή να περιμένει ο απόμαχος της εργασίας χρόνια για να πάρει τους κόπους του. Αυτό ανήκει στο παρελθόν. Ηταν ζήτημα σεβασμού».

Και πρόσθεσε: «Στην ίδια αίθουσα είχα μιλήσει για υγεία και παιδεία που θα οικοδομεί το μέλλον. Η μάχη με τον Covid έβαλε τα θεμελια για νέο σύστημα υγείας. Η προσοχή μας στρέφεται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλά και στην πρωτοβάθμια παιδεία. Το νέο σχολείο απέκτησε 166 σύγχρονα προγράμματα σπουδών. Μπήκαν νέα μαθήματα στα σχολεία, σε όλη την Ελλάδα διπλασιάσθηκαν τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Προσλήφθηκαν 24.700 μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Η προσπάθειά μας διαρκής στην υγεία, στοίχημα η ανακαίνιση των Κέντρων υγείας και ο δωρεάν προσωπικός γιατρός για όλους. H ψηφιακή μετάβαση συνδυάζεται με την ισότιμη συμμετοχή όλων σε όλα. Η χώρα μας απέκτησε εθνικά σχέδια δράσης για την ισότητα των φίλων, τους ρομά, τους ΑΜΕΑ, τους ΛΟΑΤΚΙ+. Οσοι ήταν στο περιθώριο αποκτούν φωνή και εκπροσώπηση».

«Όχι, κύριε Ερντογάν»

Το μεγαλύτερο χειροκρότημα όμως κέρδισαν οι αναφορές του πρωθυπουργού στα εθνικά θέματα και στο ελληνοτουρκικό. «Υποσχεθήκαμε και έχουμε περήφανη πατρίδα. Μεγαλύτερη, αφού έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο. Εχουμε συμμαχίες, συμφωνίες με σημαντικότερες αυτές με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Η διπλωματική μας ασπίδα συνοδεύει και το δόρυ της εθνικής αποτροπής. Είχα εξαγγείλει τα Ραφάλ, τα πρώτα πετούν στους ελληνικούς ουρανούς. Στη Γαλλία ναυπηγούνται οι δύο πρώτες φρεγάτες Μπελαρά» συνέχισε, αναφερόμενος σε ζητήματα άμυνας.

«Η Ελλάδα θέλει σύνορα απαραβίαστα και ασφαλή. Σ' αυτό μετέχουν οι 3.000 νέοι συνοριοφύλακες και λιμενικοί, τα 32 νέα σκάφη, ο φράχτης στον Εβρο. Χάρη σ' αυτά μειώθηκαν οι ροές μεταναστών στην Ευρώπη, οι μετανάστες ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες. Για το προκλητικό κρεσέντο της Τουρκίας θα πω ότι η απάντησή μας είναι η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο. Να σταματήσουν οι γείτονες τα ανιστόρητα πυροτεχνήματα. Δεν φοβόμαστε. Μία λέξη: Όχι, κύριε Ερντογάν. Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα».

Στη φράση του αυτή σείστηκε όλο το Βελλίδειο. Ολοι σηκώθηκαν όρθιοι δύο φορές για να το χειροκροτήσουν.

Eνισχύσεις κι επιδόματα
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, τα 21 έκτακτα και μόνιμου χαρακτήρα μέτρα (τα πρώτα έως το τέλος του 2022 και τα δεύτερα από το 2023) κοστολογούνται σε 5,5 δισ. ευρώ συνολικά, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η μηνιαία επιδότηση του ρεύματος.

Μεταξύ αυτών, είναι τα εξής:

-Θα δοθεί τον Δεκέμβριο «επιταγή ακρίβειας» ύψους 250 εκατ. ευρώ σε 2.300.000 δικαιούχους (χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία, μακροχρόνια άνεργους).

-Σε όσους λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα δοθεί μία επιπλέον μηνιαία δόση, ενώ για το επίδομα παιδιού θα δοθεί 1,5 επιπλέον δόση.

-Το φοιτητικό επίδομα στέγασης αυξάνεται σε 1.500 ευρώ από 1.000 ευρώ. Ειδικά για τους φοιτητές που θα επιλέξουν τη συγκατοίκηση, το επίδομα αυξάνεται σε 2.000 ευρώ ανά άτομο.

-Θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση 60 εκατ. ευρώ στους αγρότες για το κόστος των λιπασμάτων και 89 εκατ. ευρώ σε 50.000 κτηνοτρόφους για το κόστος των ζωοτροφών.

-Θα ενταχθούν επιπλέον 200.000 δικαιούχοι στο «Ανακυκλώνω» με την αύξηση του προγράμματος κατά 140 εκατ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Παράλληλα, θα χρηματοδοτηθούν 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

-Έως τέλη του 2023 όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους, θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζόμενων. Ενώ, οι επιτηδευματίες και οι μικρές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν κάποια νέα πρόσληψη, εάν αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης, δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος εκείνο το έτος.

-Διευρύνεται το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», ώστε να καλύψει ακόμη 200.000 νέους δικαιούχους. Προκειμένου να επεκταθεί η τουριστική περίοδος και τον χειμώνα, θα εγκριθούν πρόσθετα κονδύλια και θα διατεθούν προκειμένου η Ελλάδα να διαφημιστεί από κοινού με τον ΕΟΤ, με αεροπορικές εταιρείες, με tour operators, για το διάστημα έως τον Μάρτιο του 2023.

-Διευθετούνται μια σειρά από αιτήματα των Ενόπλων Δυνάμεων: η μισθολογική εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Διάρκειας και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης. H επέκταση της Μάχιμης 5ετίας και η νυχτερινή αποζημίωση. Ενώ θεσπίζεται πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή.

Στη δέσμη των μόνιμων μέτρων, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τα εξής:

-Καταργείται για δημοσίους, ιδιωτικούς υπαλλήλους και συνταξιούχους η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης. Παράλληλα, στο Δημόσιο καταργείται και η μη ανταποδοτική Εισφορά υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων.

-Αυξάνονται οι συντάξεις 1.500.000 συνταξιούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Το ύψος της αύξησης θα προκύπτει κατά 50% από την αύξηση του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Για εφέτος υπολογίζεται ότι θα είναι πάνω από 6%. Οι συνταξιούχοι που έχουν υψηλή προσωπική διαφορά θα δουν αύξηση στα εισοδήματά τους, όχι από την αύξηση των συντάξεων, η οποία θα περιορίσει το ύψος της προσωπικής διαφοράς, αλλά από την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης.

-Αναμορφώνεται από 1/1/2023 το ειδικό μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ, με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης. Η αύξηση θα είναι περίπου 10% μεσοσταθμικά επί του συνόλου των αποδοχών τους.

-Ξεκινά η αναμόρφωση του μισθολογίου σχεδόν 600.000 δημοσίων υπαλλήλων, με έμφαση στους χαμηλόμισθους, αλλά και τη στήριξη όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης, και με στόχο την εφαρμογή του από 1/1/2024.

-Επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.

-Επεκτείνεται έως τον Ιούνιο 2023 ο μειωμένος ΦΠΑ στις συγκοινωνίες, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, στον πολιτισμό, στον τουρισμό, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού. Σε αναστολή παραμένει ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές έως τα τέλη του 2024.

-Αναμορφώνεται το πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς με σημαντικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα.

-Από 1/1/2023 αυξάνονται κατά 120 εκατ. ευρώ ετησίως οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι της Αυτοδιοίκησης.

-Το νέος έτος ξεκινά η διαδικασία για τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και σκοπός είναι να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου 2023.

-Μονιμοποιείται η μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών που αφορά σε εισόδημα 2.200.000 εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται και το μισθολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και ένα σχέδιο έξι σημείων για το μεγάλο πρόβλημα της στέγης, κυρίως των νέων, το οποίο αρχίζει να υλοποιείται αμέσως. Το πρόγραμμα, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, θα απευθύνεται σε περισσότερους από 100.000 ωφελούμενους με μία σειρά από πρωτοβουλίες, ώστε για να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι.

Συγκεκριμένα:

-Ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες φοιτητικές εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα γίνουν με ΣΔΙΤ.

-Εγκαινιάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα δανείων καταρχάς ύψους 500 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκατ. ευρώ από το κράτος και 125 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί σχεδόν μηδενικό επιτόκιο για την αγορά πρώτης κατοικίας από πολίτες έως 39 ετών, σε περιοχές με πιο παλαιά κτίρια. Πρακτικά, ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, θα αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 275 ευρώ.

-Για να αυξηθεί η ιδιοκατοίκηση και να ανακαινιστούν τα παλαιότερα σπίτια, δημιουργείται ένα στοχευμένο «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, ως κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, θα δοθεί κρατική επιδότηση έως 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν. Με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Η πολιτεία έτσι καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κάθε κλειστού διαμερίσματος.

-Θεσμοθετείται για τα δημόσια οικόπεδα και κτίρια η «κοινωνική αντιπαροχή». Το κράτος θα προσφέρει αδρανή περιουσιακά στοιχεία του σε ιδιώτες κατασκευαστές και εκείνοι, με δικά τους έξοδά, θα κτίζουν σύγχρονες κατοικίες. Οι μισές θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, ενώ οι υπόλοιποι χώροι θα αξιοποιούνται εμπορικά από τους ιδιώτες.

-Εξάλλου, προκειμένου να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Έλληνες, αυξάνεται το όριο της επένδυσης για τη χορήγηση άδειας Golden VISA από τα 250.000 ευρώ στα 500.000 ευρώ.

-Από τον Δεκέμβριο ξεκινά το πρόγραμμα «Εστία 2». Σύμφωνα με αυτό, το Δημόσιο θα μισθώσει σε πρώτη φάση 1.000 ιδιωτικά ακίνητα. Για να τα διαθέσει στη συνέχεια με διαδικασίες- εξπρές και πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός έκανε λόγο και για τον ρυθμό ανάπτυξης εφέτος, αναφέροντας ότι η άνοδος του ΑΕΠ θα είναι άνω του 5% (σ.σ. στον προϋπολογισμό προβλέπεται ανάπτυξη 3,1%), μετά την άνοδο κατά περίπου 7,8% το α' εξάμηνο.

mitsotaki.jpg

Aπό νωρίς δεν έπεφτε καρφίτσα στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης για τα εγκαίνια της 86ης ΔΕΘ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε στο χώρο 5 λεπτά πριν τις 8 και έγινε δεκτός με ένα πολύ θερμό χειροκρότημα. Στην πρώτη σειρά κάθισαν από τη μια πλευρά ο Κώστας Τασούλας, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, η Αθηνά Αηδονά, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Κώστας Καραμανλής, από την άλλη ο Αντώνης Σαμαράς και ο Παναγιώτης Πικραμένος καθώς και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη κάθισαν η σύζυγος του Μαρέβα, ο υπουργός οικονομικών των Ηνωμέων Αραβικών Εμιράτων Σταύρος Καλαφάτης και ο Τάσος Τζήκας. Πάντως ο κόσμος ήταν πράγματι εντυπωσιακός, καθώς εκτός από το συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης υπήρξε πολύ κόσμος και έξω από την αίθουσα.


Δείτε live την ομιλία του πρωθυπουργού:





ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία