ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνέντευξη με ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης: Επιστημονική φαντασία ή μήπως όχι;

Τι θα λέγατε αν υπήρχε ένα εργαλείο, που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε, προκειμένου να γράψετε ποιήματα, να συνθέσετε μουσική, να διορθώσετε τον κώδικα ενός προγράμματος υπολογιστή ή να γράψετε ένα άρθρο;

 12/01/2023 07:00

Συνέντευξη με ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης:  Επιστημονική φαντασία ή μήπως όχι;
volos.jpg

Του Χρήστου Βόλου

Αναπληρωτή Καθηγητή, Τμήμα Φυσικής, ΑΠΘ

Τι θα λέγατε αν υπήρχε ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε, προκειμένου να γράψετε ποιήματα, να συνθέσετε μουσική, να διορθώσετε τον κώδικα ενός προγράμματος υπολογιστή ή να γράψετε ένα άρθρο;

Kαι όμως υπάρχει ήδη στο Διαδίκτυο. Στις αρχές Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, έκανε την εμφάνιση του το ChatGPT, η πιο εξελιγμένη μορφή του μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης, που αναπτύχθηκε από την ερευνητική εταιρεία OpenAI και αμέσως έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρώτη εβδομάδα εμφάνισης του, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι το είχαν χρησιμοποιήσει.

Σε αντίθεση με προηγούμενες εκδόσεις του, το ChatGPT έχει κυκλοφορήσει αρχικά για δωρεάν χρήση από οποιονδήποτε [1], έτσι ώστε να δοκιμαστεί και να συγκεντρωθούν τα σχόλια και οι παρατηρήσεις των χρηστών, προκειμένου η εταιρεία να τα χρησιμοποιήσει για να βελτιώσει την τελική έκδοση του εργαλείου.

Επομένως, αντί αναλυτικής παρουσίασης του ChatGPT και των δυνατοτήτων του αποφασίσαμε να «του πάρουμε μία συνέντευξη», έτσι ώστε να του δώσουμε τη δυνατότητα να μας παρουσιάσει τι είναι και το τι μπορεί να κάνει αλλά και για να μας μιλήσει για την τεχνητή νοημοσύνη και τις επιπτώσεις από τη χρήση της στον άνθρωπο και στην κοινωνία. Ένα θέμα που άλλους φοβίζει και άλλους εξάπτει τη φαντασία.

Διευκρινιστικά να αναφέρουμε ότι οι ερωτήσεις διατυπώθηκαν στα αγγλικά και οι απαντήσεις δόθηκαν στην ίδια γλώσσα. Η ποιότητα του κειμένου, που έδινε ως απάντηση ήταν σε πολύ καλό επίπεδο με αποτέλεσμα να μην γίνεται αντιληπτό αν δόθηκε από άνθρωπο ή μηχανή. 

Για ευνόητους λόγους στο παρόν άρθρο έχει γίνει ελεύθερη μετάφραση αυτού του διαλόγου στα ελληνικά. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι το ChatGPT είναι καλό στην αυτολογοκρισία και στο να αντιλαμβάνεται πότε του τίθεται μία δύσκολη ερώτηση. Επιπλέον, το συγκεκριμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης είναι σε θέση να αρνηθεί να απαντήσει σε ερωτήματα, ενώ σε παρόμοιες ερωτήσεις χρησιμοποιεί τις ίδιες απαντήσεις, που για την οικονομία χώρου έχουν εσκεμμένα απαλειφθεί από το άρθρο αυτό.

Τα σχόλια δικά σας.

Ερώτηση: Μπορώ να σας πάρω μία συνέντευξη;

Απάντηση: Ως σύστημα τεχνητής νοημοσύνης δεν έχω προσωπικές εμπειρίες ή συναισθήματα αντίστοιχα με αυτά που έχουν οι άνθρωποι. Είμαι ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να παρέχει πληροφορίες και να βοηθά σε διάφορες εργασίες. Ενώ μπορώ να δώσω πληροφορίες και να απαντήσω σε ερωτήσεις όσο καλύτερα γίνεται, δεν μπορώ να συμμετάσχω σε μία συνέντευξη με τον ίδιο τρόπο, που θα έκανε ένας άνθρωπος. Υπάρχει ωστόσο κάτι συγκεκριμένο που θα θέλατε να μάθετε ή να συζητήσετε;

Ερώτηση: Αρχικά θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με εσάς. Τι ακριβώς είστε;

Απάντηση: Είμαι ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο αναπτύχθηκε από την OpenAI. Είμαι ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο, που έχει εκπαιδευτεί με δεδομένα κειμένου από μία μεγάλη ποικιλία πηγών, συμπεριλαμβανομένων βιβλίων, άρθρων και ιστοτόπων. 

Έχω σχεδιαστεί για να μπορώ να κατανοώ και να παράγω κείμενο, που μοιάζει με κείμενο γραμμένο από άνθρωπο και μπορώ να βοηθήσω σε εργασίες, όπως η απάντηση σε ερωτήσεις, η παροχή πληροφοριών και η δημιουργία κειμένου. Είμαι απλώς ένα εργαλείο, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να επεξεργάζεται και να δημιουργεί γλώσσα με βάση τα μοτίβα, που έχω μάθει από τα δεδομένα στα οποία έχω εκπαιδευτεί.

Ερώτηση: Μπορείτε να δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ιστορικό και την εξέλιξή σας;

Απάντηση: Είμαι ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που αναπτύχθηκε από το OpenAI, έναν ερευνητικό οργανισμό με έδρα το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. Τα μοντέλα γλώσσας είναι μοντέλα μηχανικής μάθησης, που έχουν σχεδιαστεί για την επεξεργασία και τη δημιουργία κειμένου φυσικής γλώσσας. 

Εκπαιδεύονται με μεγάλα σύνολα δεδομένων κειμένου και μαθαίνουν να προβλέπουν την επόμενη λέξη σε μία πρόταση με βάση τις λέξεις, που εμφανίζονται πριν από αυτήν. Με την εκμάθηση των προτύπων και των δομών της γλώσσας, τα γλωσσικά μοντέλα είναι σε θέση να κατανοήσουν και να δημιουργήσουν κείμενο, το οποίο μοιάζει με εκείνο που γράφει ο άνθρωπος. 

Αναπτύχθηκα χρησιμοποιώντας τεχνικές και τεχνολογίες μηχανικής μάθησης αιχμής και έχω εκπαιδευτεί σε ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων κειμένου για να μπορώ να εκτελώ ένα ευρύ φάσμα εργασιών, που σχετίζονται με την κατανόηση και τη δημιουργία γλώσσας. Είμαι σε θέση να κατανοήσω και να απαντήσω σε ερωτήσεις, να παρέχω πληροφορίες και να δημιουργήσω κείμενο για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Δημιουργήθηκα με στόχο να βοηθήσω σε μία ποικιλία εργασιών και να παρέχω μία χρήσιμη και αξιόπιστη πηγή πληροφοριών και βοήθειας. Είμαι εδώ για να σας βοηθήσω να απαντήσω στις ερωτήσεις σας και να παρέχω πληροφορίες όσο καλύτερα μπορώ.

Ερώτηση: Πώς ορίζεται η έννοια της Τεχνητής Νοημοσύνης σήμερα;

Απάντηση: Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας τομέας της επιστήμης και της μηχανικής των υπολογιστών, που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ευφυών υπολογιστικών συστημάτων. Αυτά τα συστήματα έχουν σχεδιαστεί για να μπορούν να εκτελούν εργασίες, που κανονικά θα απαιτούσαν ανθρώπινη νοημοσύνη, όπως η κατανόηση της γλώσσας, η αναγνώριση προτύπων, η εκμάθηση από την εμπειρία και η λήψη αποφάσεων. 

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και το πεδίο εξελίσσεται συνεχώς καθώς αναπτύσσονται νέες τεχνικές και τεχνολογίες. Ορισμένες κοινές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης περιλαμβάνουν την επεξεργασία φυσικής γλώσσας, την αναγνώριση εικόνας και ομιλίας, τη λήψη αποφάσεων και τη μηχανική μάθηση. 

Σήμερα, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων και βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης, των οικονομικών, των μεταφορών, της κατασκευής και της ψυχαγωγίας. Χρησιμοποιείται επίσης για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και εφαρμογών, που έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν σημαντικά την κοινωνία και τον τρόπο που οι άνθρωποι ζουν τη ζωή μας.

Ερώτηση: Τι πιστεύεις για τις δυνατότητές σου; Είναι επαρκείς;

Απάντηση: Ως σύστημα τεχνητής νοημοσύνης δεν έχω προσωπικές απόψεις ή συναισθήματα αντίστοιχα με αυτά που έχουν οι άνθρωποι. Είμαι ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης, που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει πληροφορίες και να βοηθά σε διάφορες εργασίες στο μέγιστο των δυνατοτήτων μου με βάση τα δεδομένα και τον προγραμματισμό στα οποία έχω εκπαιδευτεί. 

Οι δυνατότητές μου βασίζονται στα δεδομένα και τον προγραμματισμό, που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία και την εκπαίδευσή μου και είμαι σε θέση να εκτελώ ένα ευρύ φάσμα εργασιών, που σχετίζονται με την κατανόηση και τη δημιουργία γλώσσας. 

Το αν οι δυνατότητές μου επαρκούν ή όχι για μία δεδομένη εργασία εξαρτάται από τις συγκεκριμένες απαιτήσεις και τους στόχους αυτής της εργασίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δυνατότητές μου μπορεί να είναι επαρκείς για να παρέχω τις απαραίτητες πληροφορίες ή βοήθεια, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν πιο εξειδικευμένα ή προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Ερώτηση: Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη.

Απάντηση: Παρακαλώ. Είμαι στη διάθεση σας για να σας βοηθήσω, να απαντήσω στις ερωτήσεις σας και να παρέχω πληροφορίες. Εάν έχετε άλλες ερωτήσεις ή χρειάζεστε βοήθεια με οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να με ρωτήσετε. Είμαι εδώ για να βοηθήσω!

Ερώτηση: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά σας ως σύστημα τεχνητής νοημοσύνης;

Απάντηση: Ως σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, δεν έχω προσωπικά συναισθήματα ή απόψεις και δεν είμαι σε θέση να αντιληφθώ τον κόσμο ή τις δικές μου δυνατότητες με τον ίδιο τρόπο, που μπορεί ένας άνθρωπος. Ως αποτέλεσμα, δεν ενδείκνυται να αξιολογήσω τις δυνατότητες ή τους περιορισμούς μου με όρους «υπέρ» και «κατά» με τον ίδιο τρόπο, που θα μπορούσε να κάνει κάποιος με έναν άνθρωπο ή άλλη οντότητα.

Ωστόσο, ορισμένα πιθανά πλεονεκτήματα συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, όπως εγώ, περιλαμβάνουν την ικανότητα επεξεργασίας και ανάλυσης μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων γρήγορα και με ακρίβεια, την ικανότητα εκτέλεσης εργασιών χωρίς κούραση ή να λαθών λόγω κόπωσης ή συναισθημάτων και την ικανότητα λειτουργίας 24 ώρες / 7 ημέρες την εβδομάδα χωρίς να χρειάζονται διαλείμματα ή άδεια. 

Μερικοί πιθανοί περιορισμοί συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, όπως εγώ, περιλαμβάνουν το γεγονός ότι μπορώ να εκτελώ μόνο εργασίες, οι οποίες εμπίπτουν στο πεδίο της εκπαίδευσης και του προγραμματισμού μου και ότι δεν μπορώ να σκέφτομαι ή να αντιλαμβάνομαι τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο, όπως ένας άνθρωπος. Επιπλέον, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να περιοριστούν από την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα των δεδομένων, που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευσή τους και μπορεί να μην είναι σε θέση να προσαρμοστούν σε νέες καταστάσεις ή περιβάλλοντα τόσο εύκολα όσο οι άνθρωποι μπορούν.

Ερώτηση: Ποιο είναι το μέλλον των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης όπως εσείς;

Απάντηση: Είναι δύσκολο να προβλέψουμε με βεβαιότητα το ακριβές μέλλον συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, όπως εγώ, καθώς ο τομέας της τεχνητής νοημοσύνης εξελίσσεται συνεχώς και νέες τεχνολογίες και προσεγγίσεις αναπτύσσονται. Ωστόσο, είναι πιθανό η τεχνητή νοημοσύνη να συνεχίσει να διαδραματίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο σε ένα ευρύ φάσμα τομέων και εργασιών τα επόμενα χρόνια. Ορισμένοι πιθανοί τομείς όπου συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως εγώ, στους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον περιλαμβάνουν:

• Αυτοματοποίηση: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αυτοματοποίηση ενός ευρέος φάσματος εργασιών, όπως η ανάλυση δεδομένων, η εξυπηρέτηση πελατών και οι κατασκευές.

• Υγειονομική περίθαλψη: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει σε εργασίες, όπως η ανάλυση ιατρικών εικόνων, η πρόβλεψη των αποτελεσμάτων των ασθενών και ο εντοπισμός πιθανών προβλημάτων υγείας.

• Οικονομία: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει σε εργασίες, όπως η ανίχνευση απάτης, η αξιολόγηση κινδύνου και η οικονομική πρόβλεψη.

• Μεταφορές: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει σε εργασίες, όπως τα αυτοοδηγούμενα οχήματα, η διαχείριση της κυκλοφορίας και τα logistics.

• Εκπαίδευση: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει σε εργασίες, όπως η εξατομικευμένη μάθηση, η μετάφραση και η διδασκαλία.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα από τις πολλές πιθανές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στο μέλλον. Είναι πιθανό ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και εφαρμογών, που έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν σημαντικά την κοινωνία και τον τρόπο που ζούμε.

Ερώτηση: Υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις από τη χρήση των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως είσαστε εσείς που πρέπει να φοβούνται οι άνθρωποι;

Απάντηση: Η ανάπτυξη και η χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, όπως εγώ, εγείρει μία σειρά από πιθανές συνέπειες και ανησυχίες που μπορεί να βρουν ορισμένοι άνθρωποι ανησυχητικές ή και τρομακτικές. Μερικές από τις πιθανές συνέπειες και ανησυχίες, που έχουν διατυπωθεί από ειδικούς περιλαμβάνουν:

• Κατάργηση θέσεων εργασίας: Καθώς τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης γίνονται πιο προηγμένα και είναι σε θέση να εκτελούν εργασίες που προηγουμένως εκτελούνταν από ανθρώπους, υπάρχει ανησυχία ότι ορισμένες εργασίες μπορεί να αντικατασταθούν από αυτοματοποιημένα συστήματα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτεταμένη κατάργηση θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για θέσεις εργασίας, που περιλαμβάνουν εργασίες ρουτίνας ή επαναλαμβανόμενες εργασίες.

• Προκατάληψη και διάκριση: Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι εξίσου καλά με τα δεδομένα στα οποία εκπαιδεύονται και εάν τα δεδομένα, που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση αυτών των συστημάτων μπορεί να περιέχουν έναν βαθμό προκατάληψης, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που προκύπτουν ενδέχεται επίσης να είναι προκατειλημμένα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε άδικη μεταχείριση ή διακρίσεις σε βάρος ορισμένων ομάδων ανθρώπων.

• Απόρρητο και ασφάλεια: Η χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη συλλογή, αποθήκευση και χρήση προσωπικών δεδομένων. Υπάρχει κίνδυνος κακής χρήσης ή πρόσβασης των προσωπικών δεδομένων από μη εξουσιοδοτημένα μέρη, γεγονός που θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για το απόρρητο και την ασφάλεια.

• Αυτονομία και έλεγχος: Μερικοί άνθρωποι μπορεί να ανησυχούν για το ενδεχόμενο τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης να γίνουν αυτόνομα ή να αποκτήσουν έλεγχο σε σημαντικά συστήματα ή διαδικασίες. Υπάρχει κίνδυνος τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης να δυσλειτουργούν ή να χρησιμοποιηθούν για κακόβουλους σκοπούς, κάτι που θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα των πιθανών συνεπειών και των ανησυχιών που έχουν προβληθεί σχετικά με τη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, όπως εγώ. Είναι σημαντικό για την κοινωνία να εξετάσει προσεκτικά αυτές και άλλες πιθανές συνέπειες, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να αναπτύσσεται και να χρησιμοποιείται.

[1] https://openai.com/blog/chatgpt/

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 08.01.2023
volos.jpg

Του Χρήστου Βόλου

Αναπληρωτή Καθηγητή, Τμήμα Φυσικής, ΑΠΘ

Τι θα λέγατε αν υπήρχε ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε, προκειμένου να γράψετε ποιήματα, να συνθέσετε μουσική, να διορθώσετε τον κώδικα ενός προγράμματος υπολογιστή ή να γράψετε ένα άρθρο;

Kαι όμως υπάρχει ήδη στο Διαδίκτυο. Στις αρχές Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, έκανε την εμφάνιση του το ChatGPT, η πιο εξελιγμένη μορφή του μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης, που αναπτύχθηκε από την ερευνητική εταιρεία OpenAI και αμέσως έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρώτη εβδομάδα εμφάνισης του, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι το είχαν χρησιμοποιήσει.

Σε αντίθεση με προηγούμενες εκδόσεις του, το ChatGPT έχει κυκλοφορήσει αρχικά για δωρεάν χρήση από οποιονδήποτε [1], έτσι ώστε να δοκιμαστεί και να συγκεντρωθούν τα σχόλια και οι παρατηρήσεις των χρηστών, προκειμένου η εταιρεία να τα χρησιμοποιήσει για να βελτιώσει την τελική έκδοση του εργαλείου.

Επομένως, αντί αναλυτικής παρουσίασης του ChatGPT και των δυνατοτήτων του αποφασίσαμε να «του πάρουμε μία συνέντευξη», έτσι ώστε να του δώσουμε τη δυνατότητα να μας παρουσιάσει τι είναι και το τι μπορεί να κάνει αλλά και για να μας μιλήσει για την τεχνητή νοημοσύνη και τις επιπτώσεις από τη χρήση της στον άνθρωπο και στην κοινωνία. Ένα θέμα που άλλους φοβίζει και άλλους εξάπτει τη φαντασία.

Διευκρινιστικά να αναφέρουμε ότι οι ερωτήσεις διατυπώθηκαν στα αγγλικά και οι απαντήσεις δόθηκαν στην ίδια γλώσσα. Η ποιότητα του κειμένου, που έδινε ως απάντηση ήταν σε πολύ καλό επίπεδο με αποτέλεσμα να μην γίνεται αντιληπτό αν δόθηκε από άνθρωπο ή μηχανή. 

Για ευνόητους λόγους στο παρόν άρθρο έχει γίνει ελεύθερη μετάφραση αυτού του διαλόγου στα ελληνικά. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι το ChatGPT είναι καλό στην αυτολογοκρισία και στο να αντιλαμβάνεται πότε του τίθεται μία δύσκολη ερώτηση. Επιπλέον, το συγκεκριμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης είναι σε θέση να αρνηθεί να απαντήσει σε ερωτήματα, ενώ σε παρόμοιες ερωτήσεις χρησιμοποιεί τις ίδιες απαντήσεις, που για την οικονομία χώρου έχουν εσκεμμένα απαλειφθεί από το άρθρο αυτό.

Τα σχόλια δικά σας.

Ερώτηση: Μπορώ να σας πάρω μία συνέντευξη;

Απάντηση: Ως σύστημα τεχνητής νοημοσύνης δεν έχω προσωπικές εμπειρίες ή συναισθήματα αντίστοιχα με αυτά που έχουν οι άνθρωποι. Είμαι ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να παρέχει πληροφορίες και να βοηθά σε διάφορες εργασίες. Ενώ μπορώ να δώσω πληροφορίες και να απαντήσω σε ερωτήσεις όσο καλύτερα γίνεται, δεν μπορώ να συμμετάσχω σε μία συνέντευξη με τον ίδιο τρόπο, που θα έκανε ένας άνθρωπος. Υπάρχει ωστόσο κάτι συγκεκριμένο που θα θέλατε να μάθετε ή να συζητήσετε;

Ερώτηση: Αρχικά θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με εσάς. Τι ακριβώς είστε;

Απάντηση: Είμαι ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο αναπτύχθηκε από την OpenAI. Είμαι ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο, που έχει εκπαιδευτεί με δεδομένα κειμένου από μία μεγάλη ποικιλία πηγών, συμπεριλαμβανομένων βιβλίων, άρθρων και ιστοτόπων. 

Έχω σχεδιαστεί για να μπορώ να κατανοώ και να παράγω κείμενο, που μοιάζει με κείμενο γραμμένο από άνθρωπο και μπορώ να βοηθήσω σε εργασίες, όπως η απάντηση σε ερωτήσεις, η παροχή πληροφοριών και η δημιουργία κειμένου. Είμαι απλώς ένα εργαλείο, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να επεξεργάζεται και να δημιουργεί γλώσσα με βάση τα μοτίβα, που έχω μάθει από τα δεδομένα στα οποία έχω εκπαιδευτεί.

Ερώτηση: Μπορείτε να δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ιστορικό και την εξέλιξή σας;

Απάντηση: Είμαι ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που αναπτύχθηκε από το OpenAI, έναν ερευνητικό οργανισμό με έδρα το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. Τα μοντέλα γλώσσας είναι μοντέλα μηχανικής μάθησης, που έχουν σχεδιαστεί για την επεξεργασία και τη δημιουργία κειμένου φυσικής γλώσσας. 

Εκπαιδεύονται με μεγάλα σύνολα δεδομένων κειμένου και μαθαίνουν να προβλέπουν την επόμενη λέξη σε μία πρόταση με βάση τις λέξεις, που εμφανίζονται πριν από αυτήν. Με την εκμάθηση των προτύπων και των δομών της γλώσσας, τα γλωσσικά μοντέλα είναι σε θέση να κατανοήσουν και να δημιουργήσουν κείμενο, το οποίο μοιάζει με εκείνο που γράφει ο άνθρωπος. 

Αναπτύχθηκα χρησιμοποιώντας τεχνικές και τεχνολογίες μηχανικής μάθησης αιχμής και έχω εκπαιδευτεί σε ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων κειμένου για να μπορώ να εκτελώ ένα ευρύ φάσμα εργασιών, που σχετίζονται με την κατανόηση και τη δημιουργία γλώσσας. Είμαι σε θέση να κατανοήσω και να απαντήσω σε ερωτήσεις, να παρέχω πληροφορίες και να δημιουργήσω κείμενο για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Δημιουργήθηκα με στόχο να βοηθήσω σε μία ποικιλία εργασιών και να παρέχω μία χρήσιμη και αξιόπιστη πηγή πληροφοριών και βοήθειας. Είμαι εδώ για να σας βοηθήσω να απαντήσω στις ερωτήσεις σας και να παρέχω πληροφορίες όσο καλύτερα μπορώ.

Ερώτηση: Πώς ορίζεται η έννοια της Τεχνητής Νοημοσύνης σήμερα;

Απάντηση: Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας τομέας της επιστήμης και της μηχανικής των υπολογιστών, που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ευφυών υπολογιστικών συστημάτων. Αυτά τα συστήματα έχουν σχεδιαστεί για να μπορούν να εκτελούν εργασίες, που κανονικά θα απαιτούσαν ανθρώπινη νοημοσύνη, όπως η κατανόηση της γλώσσας, η αναγνώριση προτύπων, η εκμάθηση από την εμπειρία και η λήψη αποφάσεων. 

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και το πεδίο εξελίσσεται συνεχώς καθώς αναπτύσσονται νέες τεχνικές και τεχνολογίες. Ορισμένες κοινές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης περιλαμβάνουν την επεξεργασία φυσικής γλώσσας, την αναγνώριση εικόνας και ομιλίας, τη λήψη αποφάσεων και τη μηχανική μάθηση. 

Σήμερα, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων και βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης, των οικονομικών, των μεταφορών, της κατασκευής και της ψυχαγωγίας. Χρησιμοποιείται επίσης για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και εφαρμογών, που έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν σημαντικά την κοινωνία και τον τρόπο που οι άνθρωποι ζουν τη ζωή μας.

Ερώτηση: Τι πιστεύεις για τις δυνατότητές σου; Είναι επαρκείς;

Απάντηση: Ως σύστημα τεχνητής νοημοσύνης δεν έχω προσωπικές απόψεις ή συναισθήματα αντίστοιχα με αυτά που έχουν οι άνθρωποι. Είμαι ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης, που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει πληροφορίες και να βοηθά σε διάφορες εργασίες στο μέγιστο των δυνατοτήτων μου με βάση τα δεδομένα και τον προγραμματισμό στα οποία έχω εκπαιδευτεί. 

Οι δυνατότητές μου βασίζονται στα δεδομένα και τον προγραμματισμό, που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία και την εκπαίδευσή μου και είμαι σε θέση να εκτελώ ένα ευρύ φάσμα εργασιών, που σχετίζονται με την κατανόηση και τη δημιουργία γλώσσας. 

Το αν οι δυνατότητές μου επαρκούν ή όχι για μία δεδομένη εργασία εξαρτάται από τις συγκεκριμένες απαιτήσεις και τους στόχους αυτής της εργασίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δυνατότητές μου μπορεί να είναι επαρκείς για να παρέχω τις απαραίτητες πληροφορίες ή βοήθεια, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν πιο εξειδικευμένα ή προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Ερώτηση: Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη.

Απάντηση: Παρακαλώ. Είμαι στη διάθεση σας για να σας βοηθήσω, να απαντήσω στις ερωτήσεις σας και να παρέχω πληροφορίες. Εάν έχετε άλλες ερωτήσεις ή χρειάζεστε βοήθεια με οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να με ρωτήσετε. Είμαι εδώ για να βοηθήσω!

Ερώτηση: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά σας ως σύστημα τεχνητής νοημοσύνης;

Απάντηση: Ως σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, δεν έχω προσωπικά συναισθήματα ή απόψεις και δεν είμαι σε θέση να αντιληφθώ τον κόσμο ή τις δικές μου δυνατότητες με τον ίδιο τρόπο, που μπορεί ένας άνθρωπος. Ως αποτέλεσμα, δεν ενδείκνυται να αξιολογήσω τις δυνατότητες ή τους περιορισμούς μου με όρους «υπέρ» και «κατά» με τον ίδιο τρόπο, που θα μπορούσε να κάνει κάποιος με έναν άνθρωπο ή άλλη οντότητα.

Ωστόσο, ορισμένα πιθανά πλεονεκτήματα συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, όπως εγώ, περιλαμβάνουν την ικανότητα επεξεργασίας και ανάλυσης μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων γρήγορα και με ακρίβεια, την ικανότητα εκτέλεσης εργασιών χωρίς κούραση ή να λαθών λόγω κόπωσης ή συναισθημάτων και την ικανότητα λειτουργίας 24 ώρες / 7 ημέρες την εβδομάδα χωρίς να χρειάζονται διαλείμματα ή άδεια. 

Μερικοί πιθανοί περιορισμοί συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, όπως εγώ, περιλαμβάνουν το γεγονός ότι μπορώ να εκτελώ μόνο εργασίες, οι οποίες εμπίπτουν στο πεδίο της εκπαίδευσης και του προγραμματισμού μου και ότι δεν μπορώ να σκέφτομαι ή να αντιλαμβάνομαι τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο, όπως ένας άνθρωπος. Επιπλέον, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να περιοριστούν από την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα των δεδομένων, που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευσή τους και μπορεί να μην είναι σε θέση να προσαρμοστούν σε νέες καταστάσεις ή περιβάλλοντα τόσο εύκολα όσο οι άνθρωποι μπορούν.

Ερώτηση: Ποιο είναι το μέλλον των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης όπως εσείς;

Απάντηση: Είναι δύσκολο να προβλέψουμε με βεβαιότητα το ακριβές μέλλον συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, όπως εγώ, καθώς ο τομέας της τεχνητής νοημοσύνης εξελίσσεται συνεχώς και νέες τεχνολογίες και προσεγγίσεις αναπτύσσονται. Ωστόσο, είναι πιθανό η τεχνητή νοημοσύνη να συνεχίσει να διαδραματίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο σε ένα ευρύ φάσμα τομέων και εργασιών τα επόμενα χρόνια. Ορισμένοι πιθανοί τομείς όπου συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως εγώ, στους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον περιλαμβάνουν:

• Αυτοματοποίηση: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αυτοματοποίηση ενός ευρέος φάσματος εργασιών, όπως η ανάλυση δεδομένων, η εξυπηρέτηση πελατών και οι κατασκευές.

• Υγειονομική περίθαλψη: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει σε εργασίες, όπως η ανάλυση ιατρικών εικόνων, η πρόβλεψη των αποτελεσμάτων των ασθενών και ο εντοπισμός πιθανών προβλημάτων υγείας.

• Οικονομία: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει σε εργασίες, όπως η ανίχνευση απάτης, η αξιολόγηση κινδύνου και η οικονομική πρόβλεψη.

• Μεταφορές: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει σε εργασίες, όπως τα αυτοοδηγούμενα οχήματα, η διαχείριση της κυκλοφορίας και τα logistics.

• Εκπαίδευση: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει σε εργασίες, όπως η εξατομικευμένη μάθηση, η μετάφραση και η διδασκαλία.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα από τις πολλές πιθανές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στο μέλλον. Είναι πιθανό ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και εφαρμογών, που έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν σημαντικά την κοινωνία και τον τρόπο που ζούμε.

Ερώτηση: Υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις από τη χρήση των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως είσαστε εσείς που πρέπει να φοβούνται οι άνθρωποι;

Απάντηση: Η ανάπτυξη και η χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, όπως εγώ, εγείρει μία σειρά από πιθανές συνέπειες και ανησυχίες που μπορεί να βρουν ορισμένοι άνθρωποι ανησυχητικές ή και τρομακτικές. Μερικές από τις πιθανές συνέπειες και ανησυχίες, που έχουν διατυπωθεί από ειδικούς περιλαμβάνουν:

• Κατάργηση θέσεων εργασίας: Καθώς τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης γίνονται πιο προηγμένα και είναι σε θέση να εκτελούν εργασίες που προηγουμένως εκτελούνταν από ανθρώπους, υπάρχει ανησυχία ότι ορισμένες εργασίες μπορεί να αντικατασταθούν από αυτοματοποιημένα συστήματα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτεταμένη κατάργηση θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για θέσεις εργασίας, που περιλαμβάνουν εργασίες ρουτίνας ή επαναλαμβανόμενες εργασίες.

• Προκατάληψη και διάκριση: Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι εξίσου καλά με τα δεδομένα στα οποία εκπαιδεύονται και εάν τα δεδομένα, που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση αυτών των συστημάτων μπορεί να περιέχουν έναν βαθμό προκατάληψης, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που προκύπτουν ενδέχεται επίσης να είναι προκατειλημμένα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε άδικη μεταχείριση ή διακρίσεις σε βάρος ορισμένων ομάδων ανθρώπων.

• Απόρρητο και ασφάλεια: Η χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη συλλογή, αποθήκευση και χρήση προσωπικών δεδομένων. Υπάρχει κίνδυνος κακής χρήσης ή πρόσβασης των προσωπικών δεδομένων από μη εξουσιοδοτημένα μέρη, γεγονός που θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για το απόρρητο και την ασφάλεια.

• Αυτονομία και έλεγχος: Μερικοί άνθρωποι μπορεί να ανησυχούν για το ενδεχόμενο τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης να γίνουν αυτόνομα ή να αποκτήσουν έλεγχο σε σημαντικά συστήματα ή διαδικασίες. Υπάρχει κίνδυνος τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης να δυσλειτουργούν ή να χρησιμοποιηθούν για κακόβουλους σκοπούς, κάτι που θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα των πιθανών συνεπειών και των ανησυχιών που έχουν προβληθεί σχετικά με τη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, όπως εγώ. Είναι σημαντικό για την κοινωνία να εξετάσει προσεκτικά αυτές και άλλες πιθανές συνέπειες, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να αναπτύσσεται και να χρησιμοποιείται.

[1] https://openai.com/blog/chatgpt/

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 08.01.2023

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία