ΔΙΕΘΝΗ

Συνέλαβαν τον Ασάνζ, για να τον εκδώσουν στις ΗΠΑ

Η Μόσχα ζητά να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του ιδρυτή των Wikileaks και να μην πάει σε χώρα όπου ισχύει η θανατική ποινή

 11/04/2019 15:41

Συνέλαβαν τον Ασάνζ, για να τον εκδώσουν στις ΗΠΑ

Δήμητρα Μακρή

Η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ έγινε από τη μητροπολιτική αστυνομία του Ηνωμένου Βασίλειου από τη στιγμή που το Εκουαδόρ ήρε το πολιτικό άσυλο, το οποίο του είχε χορηγήσει, όπως έγραψε και η ίδια η αρχή στο Τουίτερ. Λίγες ώρες αργότερα η Σκότλαντ Γιαρντ επιβεβαίωσε τη σύλληψη του αυστραλού συνιδρυτή του ιστότοπου Wikileaks, ο οποίος παρέμενε κλεισμένος από τον Ιούνιο του 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Υπενθυμίζεται πως εκείνη την εποχή ο Ασάνζ είχε δημοσιεύσει στον ιστότοπό του χιλιάδες διαβαθμισμένα έγγραφα των ΗΠΑ. Ο λόγος για τον οποίο τότε είχε συλληφθεί ήταν το γεγονός ότι είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις στη Σουηδία από δυο γυναίκες, οι οποίες έλεγαν πως τις είχε κακοποιήσει σεξουαλικά. Μερικά χρόνια μετά κι έπειτα από πολλές προσπάθειες, η Σουηδία απέσυρε τις διώξεις αλλά πλέον ήταν η ίδια η Βρετανία η οποία είχε πει πως θα τον συνελάμβανε, επειδή είχε παραβιάσει τις συνθήκες εγγύησης που του είχαν επιβάλει. 

Ανέκαθεν ωστόσο ο Ασάνζ φοβόταν την πιθανότητα να εκδοθεί στις ΗΠΑ λόγω της δημοσίευσης των απόρρητων εγγράφων που ο ιστότοπός του είχε δημοσιεύσει. Η σύλληψή του σήμερα, όπως αναφέρει και η ίδια η Σκότλαντ Γιαρντ στην ανακοίνωσή της, έγινε επί της βάσης του αιτήματος έκδοσης που εξέδωσαν οι αμερικανικές αρχές. Πιο συγκεκριμένα, έγραψε "ο Τζούλιαν Ασάνζ, 47 ετών, συνελήφθη σήμερα, 11 Απριλίου έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ στις 10.53 (12.53 ώρα Ελλάδας) μόλις έφτασε στο καρτέλ της αστυνομίας στο Κεντρικό Λονδίνο. Πρόκειται για ένα αίτημα έκδοσης, η οποία επικαλείται το άρθρο 73 του Νόμου περί Εκδόσεων. Θα εμφανιστεί στο Δικαστήριο του Γουέστμινστερ μόλις καταστεί δυνατό.  

Αναφέρεται ακόμη πως ο πρόεδρος του Ισημερινού, ο Λενίν Μορένο, ήταν εκείνος που αποφάσισε να άρει το πολιτικό άσυλο, το οποίο η χώρα είχε χορηγήσει στον Ασάνζ. Επιβεβαίωσε κι αυτός την απόφασή του στο Τουίτερ σε ένα μήνυμα, στο οποίο έλεγε πως ζήτησε από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην εκδοθεί σε κάποια χώρα, στην οποία υπάρχει περίπτωση να βασανιστεί ή να καταδικαστεί σε θάνατο. Επίσης, ο Μορένο ανέφερε πως η βρετανική κυβέρνηση τον επιβεβαίωσε γραπτώς πως θα τηρήσει τους κανόνες που ισχύουν στη χώρα. 

 

Σε ό,τι αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ κοινοποίησε ένα μακρύ δελτίο Τύπου, στο οποίο εξηγούσε τους λόγους της σύλληψης, αναφέρθηκε στη σημαντική απόφαση του προέδρου Μορένο και έπλεξε το εγκώμιο των ομάδων που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις. "Σήμερα αποδείξαμε πως κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Ο Ασάνζ δεν είναι ένας ήρωας. Κρύφτηκε από την αλήθεια εδώ και πολλά χρόνια και είναι δίκαιο το μέλλον του να κριθεί από το βρετανικό δικαιικό σύστημα.. ό,τι συνέβη σήμερα είναι το αποτέλεσμα πολλών ετών προσεγμένων διπλωματικών ενεργειών εκ μέρους του υπουργείο Εξωτερικών.   

    Ακόμη πρόσθεσε πως δεν πρόκειται να παραβιαστεί από τη βρετανική κυβέρνηση η ενοχή ή η αθωότητα του Ασάνζ. Πως θα αποφασίσουν τα βρετανικά δικαστήρια. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό είναι να ξεφύγει κάποιος από τη νίκη και πρόσθεσε πως αυτό θα το αποφασίσουν τα δικαστήρια. 

    Ο Στέλιος Κούλογλου: Απαράδεκτη η σύλληψη Ασάνζ 

    Από τη Φλώρινα, όπου περιοδεύει, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, αναφέρθηκε στη σύλληψη από τη βρετανική αστυνομία του Τζούλιαν Ασάνζ και αποκάλυψε ότι ο Αυστραλός συνιδρυτής του Wikileaks είναι υποψήφιος για το βραβείο «για μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος», που έχει συστήσει μετά από πρωτοβουλία του η Ευρωπαϊκή Αριστερά.

    Η δήλωση του Στέλιου Κούλογλου είναι η παρακάτω: "η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ σήμερα το πρωί, στην πρεσβεία του Ισημερινού, στο Λονδίνο, είναι απαράδεκτη. Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι υποψήφιος για το φετινό βραβείο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για Μάρτυρες Δημοσίου Συμφέροντος και Δημοσιογράφους, που έχει θεσπιστεί με πρωτοβουλία μου και που θα απονεμηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο".

    Ένοχος

    Ο ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ καταδικάστηκε σήμερα από δικαστήριο του Λονδίνου για παραβίαση των όρων απελευθέρωσής του το 2012 έπειτα από εντολή απέλασης στη Σουηδία, όπου κατηγορείτο για βιασμό.

    Η ποινή του Ασάνζ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι αθώος, θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Η μέγιστη ποινή που αντιμετωπίζει είναι φυλάκιση 12 μηνών για την κατηγορία αυτή.

    Ο Ασάνζ συνελήφθη σήμερα από τη βρετανική αστυνομία μετά την έξωσή του από την πρεσβεία του Ισημερινού νωρίτερα, μετά την άρση της επταετούς ασυλίας του από τους οικοδεσπότες του, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την απέλασή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Η ζωή του ιδρυτή των Wikileaks θα τεθεί σε κίνδυνο αν απελαθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο δικηγόρος του στο Κίτο.

    Ο Ασάνζ δεν είχε την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του πριν από την άρση της ασυλίας του, σε αντίποινα για καταγγελίες διαφθοράς που είχε διατυπώσει εναντίον του προέδρου του Ισημερινού, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος Κάρλος Ποβέδα.

    Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε πως η απόφαση να αρθεί η ασυλία του Ασάνζ ελήφθη από τον Ισημερινό και η Βρετανία δεν άσκησε πιέσεις για να γίνει αυτό.

    «Υπήρχε εξαντλητικός διάλογος με την κυβέρνηση του Ισημερινού από την αρχή. Η απόφαση να ανακαλέσουν τη χορήγηση ασύλου ήταν εξ ολοκλήρου δική τους», δήλωσε εκπρόσωπος της Μέι.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν η Βρετανία άσκησε πιέσεις προκειμένου να ανακληθεί η χορήγηση ασύλου στον Ασάνζ η εκπρόσωπος είπε: «Όχι», όπως μετέδωσε το ΑΠΕ/ΜΠΕ.

    Για την έκδοση στις ΗΠΑ 

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παρουσιάσουν την υπόθεσή τους σχετικά με το αίτημα έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ από τη Βρετανία μέχρι τις 12 Ιουνίου, δήλωσε σήμερα Βρετανός δικαστής που εξέτασε την υπόθεση του ιδρυτή των Wikileaks.

    Ο Ασάνζ οδηγήθηκε νωρίτερα σε δικαστήριο του Λονδίνου μετά την έξωσή του από την πρεσβεία του Ισημερινού και τη σύλληψή του επειδή παραβίασε τους όρους της απελευθέρωσής του πριν από σχεδόν επτά χρόνια.

    Ο ιδρυτής των Wikileaks συνελήφθη επίσης σε σχέση με ένα αίτημα έκδοσης των Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίες τον κατηγορούν ότι ενεπλάκη σε μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία διαρροές απόρρητων πληροφοριών.

    Ο Τζούλιαν Ασάνζ θα «αμφισβητήσει και θα αγωνιστεί» εναντίον του αμερικανικού αιτήματος έκδοσής του, δήλωσε στους δημοσιογράφους η δικηγόρος του Τζένιφερ Ρόμπινσον μετά την εμφάνιση του πελάτη της ενώπιον λονδρέζικου δικαστηρίου.

    Στο μεταξύ, δικηγόρος του Ασάνζ δήλωσε πως δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να θορυβηθούν από τις κατηγορίες σε βάρος του Ασάνζ που έχουν απαγγείλει οι ΗΠΑ, οι οποίες τον κατηγορούν για συνωμοσία με την πρώην αναλύτρια των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών Τσέλσι Μάνινγκ για κυβερνοπειρατεία κυβερνητικών υπολογιστών.

    «Οι πραγματικές καταγγελίες σε βάρος του κ. Ασάνζ συνοψίζονται στην ενθάρρυνση μιας πηγής να του παράσχει πληροφορίες και στην προσπάθεια να προστατεύσει την ταυτότητα της πηγής αυτής», δήλωσε ο δικηγόρος Μπάρι Πόλακ. «Οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο πρέπει να θορυβηθούν πολύ από αυτές τις χωρίς προηγούμενο ποινικές κατηγορίες.»

    Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές, πως το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναμένει ότι θα απαγγείλει επιπλέον κατηγορίες σε βάρος του ιδρυτή των Wikileaks, αλλά δεν είναι σαφές τι θα είναι οι κατηγορίες αυτές ή πότε θα απαγγελθούν.

    To Reuters δεν ήταν προσώρας σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή ωστόσο αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι δεν θα απαγγελθούν επιπλέον κατηγορίες σε βάρος του Ασάνζ σήμερα Πέμπτη, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ/ΜΠΕ.

    Άμεσες ήταν και οι αντιδράσεις εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας. 

    Όπως ανέφερε το ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου, εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα τα δικαιώματα του συλληφθέντος στο Λονδίνο ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ θα γίνουν σεβαστά.

    «Εάν οι πληροφορίες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ο ίδιος έχει συλληφθεί στο Λονδίνο. Γι' αυτόν τον λόγο, αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω τίποτα. Αναμφίβολα, ελπίζουμε ότι όλα του τα δικαιώματα θα γίνουν σεβαστά», δήλωσε ο Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν η Ρωσία προτίθεται να παράσχει στον Ασάνζ πολιτικό άσυλο.

    Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο δήλωσε ότι δεν έλαβε από τον Ασάνζ κανένα αίτημα για πολιτικό άσυλο.

    Στη σύλληψη του Ασάνζ αναφέρθηκε και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Σχολιάζοντας την απόφαση του Ισημερινού να άρει το άσυλο του ιδρυτή του WikiLeaks, η Ζαχάροβα σε ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της στο Facebook έγραψε ότι «Το χέρι της ‘δημοκρατίας’ σφίγγει το λαιμό της ελευθερίας».

    Ο πρώην συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος ζει στη Μόσχα, σχολιάζοντας τη σύλληψη του Ασάνζ υπενθύμισε τις αποφάσεις των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, οι οποίοι είχαν δηλώσει ότι ενδεχόμενη σύλληψη του ιδρυτή των Wikileaks θα συνιστούσε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    «Σημαντική πληροφορία για τους δημοσιογράφους, που γράφουν για τη σύλληψη του Ασάνζ από τον Ισημερινό: ο ΟΗΕ επίσημα έχει αποφασίσει ότι ενδεχόμενη σύλληψή του θα ήταν αυθαίρετη και θα συνιστούσε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο ΟΗΕ επανειλημμένα έχει προβεί σε ανακοινώσεις, μέχρι και πρόσφατα, μέσω των οποίων ζητούσε την απελευθέρωση» του Ασάνζ, έγραψε ο Σνόουντεν στο λογαριασμό του στο Twitter. Στη δήλωσή του αυτή ο Έντουαρντ Σνόουντεν παραθέτει απόσπασμα από δηλώσεις που έκαναν εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ στις 21 Δεκεμβρίου του 2018, μέσω των οποίων καλούσαν το Λονδίνο να τηρήσει τις υποχρεώσεις του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να επιτρέψει στον Ασάνζ να εγκαταλείψει ελεύθερα την πρεσβεία του Ισημερινού, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ/ ΜΠΕ. 

    Ο ίδιος ωστόσο ο Σνόουντεν επικαλείται τν δικηγόρο του Ασάνζ και προσθέτει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συνέλαβε τον Αυστραλό όχι τόσο επειδή παραβίασε τις συνθήκες εγγύησής του αλλά και σχετικά με την αίτηση έκδοσης που υπέβαλαν οι ΗΠΑ. 

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ- Το κατηγορητήριο 

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ κατηγορείται για συνωμοσία στην προσπάθεια να αποκτήσει πρόσβαση σε έναν απόρρητο κυβερνητικό υπολογιστή των ΗΠΑ μαζί με την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια των αμερικανικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών το 2010.

    Ο Ασάνζ κινδυνεύει να καταδικαστεί σε μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε πως ο 47χρονος Ασάνζ συνελήφθη βάσει της Συνθήκης Απέλασης ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου και τον κατηγόρησε ότι ενεπλάκη σε μία από τις μεγαλύτερες κλοπές απόρρητων πληροφοριών στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Το κατηγορητήριο αναφέρει πως ο Ασάνζ τον Μάρτιο του 2010 ενεπλάκη σε συνωμοσία προκειμένου να βοηθήσει την Μάνινγκ να σπάσει τον αποθηκευμένο σε υπολογιστές του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ κωδικό που συνδεόταν με το Secret Internet Prorocol Network (SIPRNet), ένα κυβερνητικό δίκτυο των ΗΠΑ το οποίο χρησιμοποιείται για απόρρητα έγγραφα και επικοινωνίες.

    Ο ΟΗΕ 

    Στο μεταξύ, η εισηγήτρια του ΟΗΕ για εξωδικαστικές, συνοπτικές ή αυθαίρετες εκτελέσεις Ανιές Καλαμάρ δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο Ισημερινός, με την έξωση του Τζούλιαν Ασάνζ από την πρεσβεία του στο Λονδίνο, μπορεί να προκάλεσε έναν «πραγματικό κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων του».

    Από την πλευρά του, ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για το δικαίωμα και τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής, ο Τζο Κανατάτσι, που αναμενόταν να συναντήσει τον Τζούλιαν Ασάνζ στις 25 Απριλίου στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως δεν θα ακυρώσει το ταξίδι του και προβλέπει να «τον επισκεφθεί και να του μιλήσει σε ένα αστυνομικό τμήμα ή όπου αλλού μπορεί να κρατείται στο Ηνωμένο Βασίλειο».

    «Εκδιώκοντας τον κ. Ασάνζ από την πρεσβεία τους στο Λονδίνο, οι αρχές του Ισημερινού επέτρεψαν στη βρετανική αστυνομία να τον συλλάβει , [γεγονός που αποτελεί] ένα σημαντικό βήμα προς την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η Καλαμάρ.

    «Κάνοντάς το αυτό, ο Ισημερινός εξέθεσε τον κ. Ασάνζ σε πραγματικό κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων του», πρόσθεσε.

    «Σε ό,τι αφορά τη βρετανική κυβέρνηση, όπως έχει καταλήξει επανειλημμένα η Ομάδα Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για τις αυθαίρετες κρατήσεις, οι βρετανικές αρχές στέρησαν αυθαίρετα την ελευθερία από τον κ. Ασάνζ, πλήττοντας με αυτό τον τρόπο την υγεία του και θέτοντας ενδεχομένως τη ζωή του σε κίνδυνο» ανέφερε η Καλαμάρ.

    Ο Κανατάτσι εξήγησε πως η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Ανθρώπου θα στείλει «εντός της ημέρας επίσημο αίτημα στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου» προκειμένου να έχει «πρόσβαση στον κ. Ασάνζ την Πέμπτη, 25 Απριλίου, ανεξάρτητα από τον τόπο όπου κρατείται».

    «Αν απελαθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα διαβιβάσω το αίτημά μου για πρόσβαση στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε.

    «Όπου κι αν κρατείται, όπου κι αν βρίσκεται, η εντολή μου θα εφαρμοστεί», επέμεινε, όπως ανέφερε το ΑΠΕ/ΜΠΕ. 

    Στη Βουλή 

    Ικανοποιημένος για το γεγονός ότι έληξε η υπόθεση με τον Ισημερινό σχετικά με την έκδοση του ιδρυτή της Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Σαζίντ Τζαβίντ, κατά την ενημέρωση του κοινοβουλίου για την υπόθεση σύλληψής του και πρόσθεσε ότι η απόφαση του Κίτο να ανακαλέσει το καθεστώς ασύλου προς τον Ασάνζ αντανακλά τη βελτίωση των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με τον Ισημερινό, υπό την κυβέρνηση του προέδρου Λένιν Μορένο.

    Όπως είπε ο κ.Ασάνζ ενημερώθηκε σήμερα το πρωί για την σχετική απόφαση και ότι τόσο η βρετανική κυβέρνηση όσο και του Ισημερινού ανησυχούν πολύ για την κατάσταση της υγείας του.

    «Ο κ. Ασάνζ θα έχει τώρα την ευκαιρία να αμφισβητήσει τις κατηγορίες εναντίον του στο δικαστήριο, το οποίο θα εξετάσει οποιοδήποτε αίτημα για την έκδοσή του. Είναι σωστό που εφαρμόζουμε την δικαστική οδό δίκαια και διεκδικούμε με σεβασμό την ισότητα ενώπιον του νόμου» είπε.

    Η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών, Ντάιαν Άμποτ, απαντώντας στη δήλωση του Σαζίντ Τζαβίντ, υποστήριξε ότι «ο μόνος λόγος που συζητάμε την υπόθεση σήμερα έχει να κάνει εξ ολοκλήρου με τις διαρροές του Τζούλιαν Ασάνζ και της Wikileaks. Είναι αυτές οι διαρροές για τους παράνομους πολέμους, τις μαζικές δολοφονίες, τις δολοφονίες πολιτών, τη διαφθορά σε υψηλό επίπεδο που οδήγησαν τον Τζούλιαν Ασάνζ στο στόχαστρο της αμερικανικής διοίκησης. Και για αυτό το λόγο εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για άλλη μία φορά κατά του κ. Ασάνζ».

    Μετά την παρέμβαση της Ντάιαν Άμποτ, ο υπουργός εσωτερικών απάντησε ότι ο μόνος λόγος που συνελήφθη ο κ. Ασάνζ είναι επειδή δεν παραδόθηκε στο βρετανικό δικαστήριο. «Αυτή είναι η συνήθης διαδικασία υπό τον βρετανικό νόμο και δεν υπάρχει κανείς σε αυτή τη χώρα που είναι πάνω από το νόμο» είπε και πρόσθεσε ότι τα σχόλια της ομολόγου του από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «είναι κάτι που θα έπρεπε να ανησυχεί κάθε Βρετανό πολίτη, εάν κάποτε γίνει υπουργός εσωτερικών».

    Η Σουηδία 

    Σύμφωνα με το ελληνικό πρακτορείο η σουηδική εισαγγελία ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε επίσημο αίτημα να ανοίξει εκ νέου η έρευνα για βιασμό που εμπλέκει τον ιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, μια υπόθεση που τέθηκε στο αρχείο το 2017. Το αίτημα υπέβαλε ο νομικός σύμβουλος που εκπροσωπεί το φερόμενο θύμα.

    «Σε συνέχεια των σημερινών δημοσιευμάτων που αναφέρουν ο Τζούλιαν Ασάνζ συνελήφθη στο Λονδίνο, ο νομικός σύμβουλος στη Σουηδία υπέβαλε αίτημα να ανοίξει εκ νέου η σουηδική προκαταρκτική έρευνα που αφορά τον βιασμό», ανέφεραν οι εισαγγελικές αρχές.

    Το αίτημα ανατέθηκε στην αναπληρώτρια Γενική Εισαγγελέα Έβα Μαρί Πίρσον.

    «Θα εξετάσουμε τώρα το θέμα και θα καθορίσουμε το πώς θα συνεχίσουμε. Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε σε κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ληφθεί μια απόφαση», τόνισε η Πίρσον σε ανακοίνωσή της.

    Ο Ασάνζ είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από το 2012, καθώς φοβόταν την έκδοσή του στη Σουηδία προκειμένου να ανακριθεί για την υπόθεση ενός βιασμού που αρνείται ότι διέπραξε.

    Τον Μάιο του 2017, μια δικαστής στη Σουηδία αποφάσισε να θέσει στο αρχείο την έρευνα βιασμού εις βάρος του ιδρυτή των Wikileaks λόγω της αναποτελεσματικότητας της εξαιρετικά μακράς διαδικασίας και όχι υπό το φως νέων γεγονότων σχετικών με την υπόθεση.

    Η σύλληψη 

    Νωρίτερα η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι εκλήθη στο χώρο της πρεσβείας του Ισημερινού, για να συλλάβει τον Τζούλιαν Ασάνζ, αφού η κυβέρνηση της χώρας αφαίρεσε την ασυλία του.

     Ενσωματωμένο βίντεο           
    RT UK @RTUKnews          

    WATCH: Moment Julian Assange is CARRIED out of the Ecuadorian Embassy in London.

     2.14312:49 μ.μ. - 11 Απρ 2019
    3.764 άτομα συζητούν σχετικά με αυτόΠληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter 


    Πέντε βασικά στοιχεία για τον Ασάνζ

    Το ΑΠΕ κατηγοριοποίησε πέντε βασικά στοιχεία που αφορούν τον Ασάνζ, από την αποκάλυψη εκατοντάδων χιλιάδων απόρρητων διπλωματικών τηλεγραφημάτων, το κύριό του επίτευγμα, ως τη δικαστική έρευνα για βιασμό εναντίον του, παραθέτουμε 5 βασικά πράγματα που γνωρίζουμε για τον Τζούλιαν Ασάνζ και τον ιστότοπό του WikiLeaks.

    10 εκατομμύρια έγγραφα

    Ο WikiLeaks γίνεται γνωστός στο ευρύ κοινό το 2009 με τη δημοσιοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων μηνυμάτων που εστάλησαν στις ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

    Ο ιστότοπος αυτός, που ιδρύθηκε το 2006 από τον Τζούλιαν Ασάνζ, επιτρέπει να δημοσιοποιηθούν στο Διαδίκτυο ενοχοποιητικά έγγραφα χωρίς να αποκαλύπτει την ταυτότητα αυτού που τα δημοσιοποιεί.

    Στη συνέχεια κλιμακώνει τις αποκαλύψεις του, δημοσιοποιώντας ένα βίντεο από σφάλμα του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και στη συνέχεια χιλιάδες στρατιωτικά έγγραφα για το Αφγανιστάν.

    Στις 28 Νοεμβρίου του 2010, ο WikiLeaks δίνει στη δημοσιότητα με τη βοήθεια πέντε μεγάλων διεθνών εφημερίδων (The New York Times, The Guardian, Der Spiegel, Le Monde, El Pais), περισσότερα από 250.000 απόρρητα έγγραφα που αποκαλύπτουν τα «ντεσού» της αμερικανικής διπλωματίας. Μετά το σκάνδαλο αυτό που έμεινε γνωστό ως "cablegate", ο Τζούλιαν Ασάνζ έγινε ο υπ'αριθμόν ένα δημόσιος εχθρός στις ΗΠΑ.

    Συνολικά ο ιστότοπος δηλώνει ότι έχει δημοσιεύσει "περισσότερα από 10 εκατομμύρια έγγραφα", που αφορούν τον τομέα της οικονομίας, της ψυχαγωγίας και της πολιτικής.

    Πολεμική

    Στο ξεκίνημά του ο WikiLeaks, προϊόν συνεργασίας μαθηματικών, κυρίως Κινέζων διαφωνούντων, έχει στόχο καταπιεστικά καθεστώτα στην Ασία, στο πρώην σοβιετικό μπλοκ, στην υποσαχάρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο η πλειονότητα των αποκαλύψεων που κάνει είναι εις βάρος των ΗΠΑ και συχνά προς όφελος της Ρωσίας.

    Οι αρχές τον υποψιάζονται εξάλλου ότι αποτελεί την πηγή της διαρροής εσωτερικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails) του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον WikiLeaks το καλοκαίρι του 2016. Ο ιστότοπος ευθύνεται επίσης για την αποκάλυψη των υποθέσεων κατασκοπείας από τις ΗΠΑ σε βάρος συμμάχων τους (του Γάλλου προέδρου, της Γερμανίδας καγκελαρίου κλπ).

    Ο WikiLeaks κατηγορείται ότι έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπους των οποίων αποκάλυψε την ταυτότητα στο όνομα της διαφάνειας.

    Με την πάροδο των ετών πολλά μέσα ενημέρωσης και προσωπικότητες παίρνουν ως εκ τούτου τις αποστάσεις τους από αυτόν, μολονότι ο Ασάνζ διαβεβαιώνει ότι συνεργάζεται με "περισσότερους από 100 οργανισμούς μέσων ενημέρωσης" σε όλο τον κόσμο.

    Ένταλμα σύλληψης

    Είναι δύσκολο να μην συσχετίζεται ο WikiLeaks με τον Αυστραλό ιδρυτή του, μια ιδιοφυία που διώκεται για τους μεν, έναν παρανοϊκό χειραγωγό για τους δε.

    Υπό την απειλή από το 2010 ενός εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί από την Σουηδία στο πλαίσιο έρευνας για βιασμό, ο Ασάνζ κατέφυγε το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

    Η μήνυση εναντίον του για βιασμό τέθηκε στο αρχείο το 2017, αλλά ο Ασάνζ, ο οποίος πήρε και την υπηκοότητα του Ισημερινού την ίδια χρονιά, παρέμεινε κλεισμένος στην πρεσβεία της χώρας αυτής, φοβούμενος μήπως εκδοθεί τελικά στις ΗΠΑ για τη δημοσιοποίηση χιλιάδων εμπιστευτικών εγγράφων.

    Μετά τη διαμονή του για σχεδόν 7 χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού, ο Ασάνζ συνελήφθη σήμερα 11 Απριλίου 2019 από την βρετανική αστυνομία. Ο WikiLeaks κατηγόρησε το Κίτο, οι σχέσεις του οποίου με τον Ασάνζ ήταν τεταμένες τους τελευταίους μήνες, ότι έδωσε "παράνομα" τέλος στο πολιτικό άσυλο που είχε χορηγήσει στον ιδρυτή του.

    Σνόουντεν και Μάνινγκ

    Οι αποκαλύψεις στο πλαίσιο του "cablegate" δεν θα είχαν γίνει αν δεν υπήρχε η διεμφυλική Αμερικανίδα στρατιωτικός Τσέλσι Μάνινγκ, η οποία έδωσε στον WikiLeaks περισσότερα από 700.000 εμπιστευτικά έγγραφα. Τον Αύγουστο του 2013, η Μάνινγκ καταδικάστηκε σε κάθειρξη 35 ετών από στρατοδικείο.

    Μετά την απελευθέρωσή της έπειτα από 7 χρόνια στη φυλακή κατόπιν μείωσης της ποινής της από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, η Μάνινγκ ξαναμπήκε στη φυλακή τον Μάρτιο του 2019 εξαιτίας της άρνησής της να καταθέσει ως μάρτυρας σε έρευνα για τον WikiLeaks.

    O έτερος μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην εργαζόμενος της NSA που αποτέλεσε την πηγή των αποκαλύψεων για μαζικά προγράμματα παρακολούθησης, επωφελήθηκε της ενεργής υποστήριξης του WikiLeaks, μολονότι δεν είχε επιλέξει τον ιστότοπο αυτόν για να κάνει τις αποκαλύψεις του. Ο Ασάνζ ήταν αυτός που του συνέστησε να καταφύγει στη Μόσχα για να γλιτώσει από την αμερικανική δικαιοσύνη.

    Hollywood

    Το φαινόμενο WikiLeaks απασχόλησε και το Χόλιγουντ, καθώς δύο ταινίες γυρίσθηκαν με το θέμα αυτό: η "Πέμπτη Εξουσία" του Μπιλ Κόντον (το 2013) και το ντοκιμαντέρ "Risk" της Λόρα Πουατράς που παρουσιάστηκε στις Κάννες το 2016.

    Ο Τζούλιαν Ασάνζ υποδύθηκε εξάλλου τον εαυτό του σε ένα επεισόδιο των Simpsons, ενώ ενέπνευσε έναν χαρακτήρα στο 36ο άλμπουμ του Αστερίξ "Ο Πάπυρος του Καίσαρα", μετέδωσε το ΑΠΕ/ΜΠΕ.

    Η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ έγινε από τη μητροπολιτική αστυνομία του Ηνωμένου Βασίλειου από τη στιγμή που το Εκουαδόρ ήρε το πολιτικό άσυλο, το οποίο του είχε χορηγήσει, όπως έγραψε και η ίδια η αρχή στο Τουίτερ. Λίγες ώρες αργότερα η Σκότλαντ Γιαρντ επιβεβαίωσε τη σύλληψη του αυστραλού συνιδρυτή του ιστότοπου Wikileaks, ο οποίος παρέμενε κλεισμένος από τον Ιούνιο του 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Υπενθυμίζεται πως εκείνη την εποχή ο Ασάνζ είχε δημοσιεύσει στον ιστότοπό του χιλιάδες διαβαθμισμένα έγγραφα των ΗΠΑ. Ο λόγος για τον οποίο τότε είχε συλληφθεί ήταν το γεγονός ότι είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις στη Σουηδία από δυο γυναίκες, οι οποίες έλεγαν πως τις είχε κακοποιήσει σεξουαλικά. Μερικά χρόνια μετά κι έπειτα από πολλές προσπάθειες, η Σουηδία απέσυρε τις διώξεις αλλά πλέον ήταν η ίδια η Βρετανία η οποία είχε πει πως θα τον συνελάμβανε, επειδή είχε παραβιάσει τις συνθήκες εγγύησης που του είχαν επιβάλει. 

    Ανέκαθεν ωστόσο ο Ασάνζ φοβόταν την πιθανότητα να εκδοθεί στις ΗΠΑ λόγω της δημοσίευσης των απόρρητων εγγράφων που ο ιστότοπός του είχε δημοσιεύσει. Η σύλληψή του σήμερα, όπως αναφέρει και η ίδια η Σκότλαντ Γιαρντ στην ανακοίνωσή της, έγινε επί της βάσης του αιτήματος έκδοσης που εξέδωσαν οι αμερικανικές αρχές. Πιο συγκεκριμένα, έγραψε "ο Τζούλιαν Ασάνζ, 47 ετών, συνελήφθη σήμερα, 11 Απριλίου έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ στις 10.53 (12.53 ώρα Ελλάδας) μόλις έφτασε στο καρτέλ της αστυνομίας στο Κεντρικό Λονδίνο. Πρόκειται για ένα αίτημα έκδοσης, η οποία επικαλείται το άρθρο 73 του Νόμου περί Εκδόσεων. Θα εμφανιστεί στο Δικαστήριο του Γουέστμινστερ μόλις καταστεί δυνατό.  

    Αναφέρεται ακόμη πως ο πρόεδρος του Ισημερινού, ο Λενίν Μορένο, ήταν εκείνος που αποφάσισε να άρει το πολιτικό άσυλο, το οποίο η χώρα είχε χορηγήσει στον Ασάνζ. Επιβεβαίωσε κι αυτός την απόφασή του στο Τουίτερ σε ένα μήνυμα, στο οποίο έλεγε πως ζήτησε από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην εκδοθεί σε κάποια χώρα, στην οποία υπάρχει περίπτωση να βασανιστεί ή να καταδικαστεί σε θάνατο. Επίσης, ο Μορένο ανέφερε πως η βρετανική κυβέρνηση τον επιβεβαίωσε γραπτώς πως θα τηρήσει τους κανόνες που ισχύουν στη χώρα. 

     

    Σε ό,τι αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ κοινοποίησε ένα μακρύ δελτίο Τύπου, στο οποίο εξηγούσε τους λόγους της σύλληψης, αναφέρθηκε στη σημαντική απόφαση του προέδρου Μορένο και έπλεξε το εγκώμιο των ομάδων που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις. "Σήμερα αποδείξαμε πως κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Ο Ασάνζ δεν είναι ένας ήρωας. Κρύφτηκε από την αλήθεια εδώ και πολλά χρόνια και είναι δίκαιο το μέλλον του να κριθεί από το βρετανικό δικαιικό σύστημα.. ό,τι συνέβη σήμερα είναι το αποτέλεσμα πολλών ετών προσεγμένων διπλωματικών ενεργειών εκ μέρους του υπουργείο Εξωτερικών.   

      Ακόμη πρόσθεσε πως δεν πρόκειται να παραβιαστεί από τη βρετανική κυβέρνηση η ενοχή ή η αθωότητα του Ασάνζ. Πως θα αποφασίσουν τα βρετανικά δικαστήρια. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό είναι να ξεφύγει κάποιος από τη νίκη και πρόσθεσε πως αυτό θα το αποφασίσουν τα δικαστήρια. 

      Ο Στέλιος Κούλογλου: Απαράδεκτη η σύλληψη Ασάνζ 

      Από τη Φλώρινα, όπου περιοδεύει, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, αναφέρθηκε στη σύλληψη από τη βρετανική αστυνομία του Τζούλιαν Ασάνζ και αποκάλυψε ότι ο Αυστραλός συνιδρυτής του Wikileaks είναι υποψήφιος για το βραβείο «για μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος», που έχει συστήσει μετά από πρωτοβουλία του η Ευρωπαϊκή Αριστερά.

      Η δήλωση του Στέλιου Κούλογλου είναι η παρακάτω: "η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ σήμερα το πρωί, στην πρεσβεία του Ισημερινού, στο Λονδίνο, είναι απαράδεκτη. Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι υποψήφιος για το φετινό βραβείο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για Μάρτυρες Δημοσίου Συμφέροντος και Δημοσιογράφους, που έχει θεσπιστεί με πρωτοβουλία μου και που θα απονεμηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο".

      Ένοχος

      Ο ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ καταδικάστηκε σήμερα από δικαστήριο του Λονδίνου για παραβίαση των όρων απελευθέρωσής του το 2012 έπειτα από εντολή απέλασης στη Σουηδία, όπου κατηγορείτο για βιασμό.

      Η ποινή του Ασάνζ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι αθώος, θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Η μέγιστη ποινή που αντιμετωπίζει είναι φυλάκιση 12 μηνών για την κατηγορία αυτή.

      Ο Ασάνζ συνελήφθη σήμερα από τη βρετανική αστυνομία μετά την έξωσή του από την πρεσβεία του Ισημερινού νωρίτερα, μετά την άρση της επταετούς ασυλίας του από τους οικοδεσπότες του, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την απέλασή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

      Η ζωή του ιδρυτή των Wikileaks θα τεθεί σε κίνδυνο αν απελαθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο δικηγόρος του στο Κίτο.

      Ο Ασάνζ δεν είχε την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του πριν από την άρση της ασυλίας του, σε αντίποινα για καταγγελίες διαφθοράς που είχε διατυπώσει εναντίον του προέδρου του Ισημερινού, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος Κάρλος Ποβέδα.

      Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε πως η απόφαση να αρθεί η ασυλία του Ασάνζ ελήφθη από τον Ισημερινό και η Βρετανία δεν άσκησε πιέσεις για να γίνει αυτό.

      «Υπήρχε εξαντλητικός διάλογος με την κυβέρνηση του Ισημερινού από την αρχή. Η απόφαση να ανακαλέσουν τη χορήγηση ασύλου ήταν εξ ολοκλήρου δική τους», δήλωσε εκπρόσωπος της Μέι.

      Απαντώντας σε ερώτηση αν η Βρετανία άσκησε πιέσεις προκειμένου να ανακληθεί η χορήγηση ασύλου στον Ασάνζ η εκπρόσωπος είπε: «Όχι», όπως μετέδωσε το ΑΠΕ/ΜΠΕ.

      Για την έκδοση στις ΗΠΑ 

      Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παρουσιάσουν την υπόθεσή τους σχετικά με το αίτημα έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ από τη Βρετανία μέχρι τις 12 Ιουνίου, δήλωσε σήμερα Βρετανός δικαστής που εξέτασε την υπόθεση του ιδρυτή των Wikileaks.

      Ο Ασάνζ οδηγήθηκε νωρίτερα σε δικαστήριο του Λονδίνου μετά την έξωσή του από την πρεσβεία του Ισημερινού και τη σύλληψή του επειδή παραβίασε τους όρους της απελευθέρωσής του πριν από σχεδόν επτά χρόνια.

      Ο ιδρυτής των Wikileaks συνελήφθη επίσης σε σχέση με ένα αίτημα έκδοσης των Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίες τον κατηγορούν ότι ενεπλάκη σε μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία διαρροές απόρρητων πληροφοριών.

      Ο Τζούλιαν Ασάνζ θα «αμφισβητήσει και θα αγωνιστεί» εναντίον του αμερικανικού αιτήματος έκδοσής του, δήλωσε στους δημοσιογράφους η δικηγόρος του Τζένιφερ Ρόμπινσον μετά την εμφάνιση του πελάτη της ενώπιον λονδρέζικου δικαστηρίου.

      Στο μεταξύ, δικηγόρος του Ασάνζ δήλωσε πως δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να θορυβηθούν από τις κατηγορίες σε βάρος του Ασάνζ που έχουν απαγγείλει οι ΗΠΑ, οι οποίες τον κατηγορούν για συνωμοσία με την πρώην αναλύτρια των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών Τσέλσι Μάνινγκ για κυβερνοπειρατεία κυβερνητικών υπολογιστών.

      «Οι πραγματικές καταγγελίες σε βάρος του κ. Ασάνζ συνοψίζονται στην ενθάρρυνση μιας πηγής να του παράσχει πληροφορίες και στην προσπάθεια να προστατεύσει την ταυτότητα της πηγής αυτής», δήλωσε ο δικηγόρος Μπάρι Πόλακ. «Οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο πρέπει να θορυβηθούν πολύ από αυτές τις χωρίς προηγούμενο ποινικές κατηγορίες.»

      Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές, πως το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναμένει ότι θα απαγγείλει επιπλέον κατηγορίες σε βάρος του ιδρυτή των Wikileaks, αλλά δεν είναι σαφές τι θα είναι οι κατηγορίες αυτές ή πότε θα απαγγελθούν.

      To Reuters δεν ήταν προσώρας σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή ωστόσο αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι δεν θα απαγγελθούν επιπλέον κατηγορίες σε βάρος του Ασάνζ σήμερα Πέμπτη, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ/ΜΠΕ.

      Άμεσες ήταν και οι αντιδράσεις εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας. 

      Όπως ανέφερε το ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου, εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα τα δικαιώματα του συλληφθέντος στο Λονδίνο ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ θα γίνουν σεβαστά.

      «Εάν οι πληροφορίες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ο ίδιος έχει συλληφθεί στο Λονδίνο. Γι' αυτόν τον λόγο, αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω τίποτα. Αναμφίβολα, ελπίζουμε ότι όλα του τα δικαιώματα θα γίνουν σεβαστά», δήλωσε ο Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν η Ρωσία προτίθεται να παράσχει στον Ασάνζ πολιτικό άσυλο.

      Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο δήλωσε ότι δεν έλαβε από τον Ασάνζ κανένα αίτημα για πολιτικό άσυλο.

      Στη σύλληψη του Ασάνζ αναφέρθηκε και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Σχολιάζοντας την απόφαση του Ισημερινού να άρει το άσυλο του ιδρυτή του WikiLeaks, η Ζαχάροβα σε ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της στο Facebook έγραψε ότι «Το χέρι της ‘δημοκρατίας’ σφίγγει το λαιμό της ελευθερίας».

      Ο πρώην συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος ζει στη Μόσχα, σχολιάζοντας τη σύλληψη του Ασάνζ υπενθύμισε τις αποφάσεις των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, οι οποίοι είχαν δηλώσει ότι ενδεχόμενη σύλληψη του ιδρυτή των Wikileaks θα συνιστούσε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

      «Σημαντική πληροφορία για τους δημοσιογράφους, που γράφουν για τη σύλληψη του Ασάνζ από τον Ισημερινό: ο ΟΗΕ επίσημα έχει αποφασίσει ότι ενδεχόμενη σύλληψή του θα ήταν αυθαίρετη και θα συνιστούσε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο ΟΗΕ επανειλημμένα έχει προβεί σε ανακοινώσεις, μέχρι και πρόσφατα, μέσω των οποίων ζητούσε την απελευθέρωση» του Ασάνζ, έγραψε ο Σνόουντεν στο λογαριασμό του στο Twitter. Στη δήλωσή του αυτή ο Έντουαρντ Σνόουντεν παραθέτει απόσπασμα από δηλώσεις που έκαναν εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ στις 21 Δεκεμβρίου του 2018, μέσω των οποίων καλούσαν το Λονδίνο να τηρήσει τις υποχρεώσεις του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να επιτρέψει στον Ασάνζ να εγκαταλείψει ελεύθερα την πρεσβεία του Ισημερινού, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ/ ΜΠΕ. 

      Ο ίδιος ωστόσο ο Σνόουντεν επικαλείται τν δικηγόρο του Ασάνζ και προσθέτει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συνέλαβε τον Αυστραλό όχι τόσο επειδή παραβίασε τις συνθήκες εγγύησής του αλλά και σχετικά με την αίτηση έκδοσης που υπέβαλαν οι ΗΠΑ. 

      Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ- Το κατηγορητήριο 

      Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ κατηγορείται για συνωμοσία στην προσπάθεια να αποκτήσει πρόσβαση σε έναν απόρρητο κυβερνητικό υπολογιστή των ΗΠΑ μαζί με την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια των αμερικανικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών το 2010.

      Ο Ασάνζ κινδυνεύει να καταδικαστεί σε μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

      Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε πως ο 47χρονος Ασάνζ συνελήφθη βάσει της Συνθήκης Απέλασης ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου και τον κατηγόρησε ότι ενεπλάκη σε μία από τις μεγαλύτερες κλοπές απόρρητων πληροφοριών στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

      Το κατηγορητήριο αναφέρει πως ο Ασάνζ τον Μάρτιο του 2010 ενεπλάκη σε συνωμοσία προκειμένου να βοηθήσει την Μάνινγκ να σπάσει τον αποθηκευμένο σε υπολογιστές του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ κωδικό που συνδεόταν με το Secret Internet Prorocol Network (SIPRNet), ένα κυβερνητικό δίκτυο των ΗΠΑ το οποίο χρησιμοποιείται για απόρρητα έγγραφα και επικοινωνίες.

      Ο ΟΗΕ 

      Στο μεταξύ, η εισηγήτρια του ΟΗΕ για εξωδικαστικές, συνοπτικές ή αυθαίρετες εκτελέσεις Ανιές Καλαμάρ δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο Ισημερινός, με την έξωση του Τζούλιαν Ασάνζ από την πρεσβεία του στο Λονδίνο, μπορεί να προκάλεσε έναν «πραγματικό κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων του».

      Από την πλευρά του, ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για το δικαίωμα και τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής, ο Τζο Κανατάτσι, που αναμενόταν να συναντήσει τον Τζούλιαν Ασάνζ στις 25 Απριλίου στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως δεν θα ακυρώσει το ταξίδι του και προβλέπει να «τον επισκεφθεί και να του μιλήσει σε ένα αστυνομικό τμήμα ή όπου αλλού μπορεί να κρατείται στο Ηνωμένο Βασίλειο».

      «Εκδιώκοντας τον κ. Ασάνζ από την πρεσβεία τους στο Λονδίνο, οι αρχές του Ισημερινού επέτρεψαν στη βρετανική αστυνομία να τον συλλάβει , [γεγονός που αποτελεί] ένα σημαντικό βήμα προς την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η Καλαμάρ.

      «Κάνοντάς το αυτό, ο Ισημερινός εξέθεσε τον κ. Ασάνζ σε πραγματικό κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων του», πρόσθεσε.

      «Σε ό,τι αφορά τη βρετανική κυβέρνηση, όπως έχει καταλήξει επανειλημμένα η Ομάδα Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για τις αυθαίρετες κρατήσεις, οι βρετανικές αρχές στέρησαν αυθαίρετα την ελευθερία από τον κ. Ασάνζ, πλήττοντας με αυτό τον τρόπο την υγεία του και θέτοντας ενδεχομένως τη ζωή του σε κίνδυνο» ανέφερε η Καλαμάρ.

      Ο Κανατάτσι εξήγησε πως η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Ανθρώπου θα στείλει «εντός της ημέρας επίσημο αίτημα στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου» προκειμένου να έχει «πρόσβαση στον κ. Ασάνζ την Πέμπτη, 25 Απριλίου, ανεξάρτητα από τον τόπο όπου κρατείται».

      «Αν απελαθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα διαβιβάσω το αίτημά μου για πρόσβαση στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε.

      «Όπου κι αν κρατείται, όπου κι αν βρίσκεται, η εντολή μου θα εφαρμοστεί», επέμεινε, όπως ανέφερε το ΑΠΕ/ΜΠΕ. 

      Στη Βουλή 

      Ικανοποιημένος για το γεγονός ότι έληξε η υπόθεση με τον Ισημερινό σχετικά με την έκδοση του ιδρυτή της Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Σαζίντ Τζαβίντ, κατά την ενημέρωση του κοινοβουλίου για την υπόθεση σύλληψής του και πρόσθεσε ότι η απόφαση του Κίτο να ανακαλέσει το καθεστώς ασύλου προς τον Ασάνζ αντανακλά τη βελτίωση των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με τον Ισημερινό, υπό την κυβέρνηση του προέδρου Λένιν Μορένο.

      Όπως είπε ο κ.Ασάνζ ενημερώθηκε σήμερα το πρωί για την σχετική απόφαση και ότι τόσο η βρετανική κυβέρνηση όσο και του Ισημερινού ανησυχούν πολύ για την κατάσταση της υγείας του.

      «Ο κ. Ασάνζ θα έχει τώρα την ευκαιρία να αμφισβητήσει τις κατηγορίες εναντίον του στο δικαστήριο, το οποίο θα εξετάσει οποιοδήποτε αίτημα για την έκδοσή του. Είναι σωστό που εφαρμόζουμε την δικαστική οδό δίκαια και διεκδικούμε με σεβασμό την ισότητα ενώπιον του νόμου» είπε.

      Η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών, Ντάιαν Άμποτ, απαντώντας στη δήλωση του Σαζίντ Τζαβίντ, υποστήριξε ότι «ο μόνος λόγος που συζητάμε την υπόθεση σήμερα έχει να κάνει εξ ολοκλήρου με τις διαρροές του Τζούλιαν Ασάνζ και της Wikileaks. Είναι αυτές οι διαρροές για τους παράνομους πολέμους, τις μαζικές δολοφονίες, τις δολοφονίες πολιτών, τη διαφθορά σε υψηλό επίπεδο που οδήγησαν τον Τζούλιαν Ασάνζ στο στόχαστρο της αμερικανικής διοίκησης. Και για αυτό το λόγο εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για άλλη μία φορά κατά του κ. Ασάνζ».

      Μετά την παρέμβαση της Ντάιαν Άμποτ, ο υπουργός εσωτερικών απάντησε ότι ο μόνος λόγος που συνελήφθη ο κ. Ασάνζ είναι επειδή δεν παραδόθηκε στο βρετανικό δικαστήριο. «Αυτή είναι η συνήθης διαδικασία υπό τον βρετανικό νόμο και δεν υπάρχει κανείς σε αυτή τη χώρα που είναι πάνω από το νόμο» είπε και πρόσθεσε ότι τα σχόλια της ομολόγου του από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «είναι κάτι που θα έπρεπε να ανησυχεί κάθε Βρετανό πολίτη, εάν κάποτε γίνει υπουργός εσωτερικών».

      Η Σουηδία 

      Σύμφωνα με το ελληνικό πρακτορείο η σουηδική εισαγγελία ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε επίσημο αίτημα να ανοίξει εκ νέου η έρευνα για βιασμό που εμπλέκει τον ιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, μια υπόθεση που τέθηκε στο αρχείο το 2017. Το αίτημα υπέβαλε ο νομικός σύμβουλος που εκπροσωπεί το φερόμενο θύμα.

      «Σε συνέχεια των σημερινών δημοσιευμάτων που αναφέρουν ο Τζούλιαν Ασάνζ συνελήφθη στο Λονδίνο, ο νομικός σύμβουλος στη Σουηδία υπέβαλε αίτημα να ανοίξει εκ νέου η σουηδική προκαταρκτική έρευνα που αφορά τον βιασμό», ανέφεραν οι εισαγγελικές αρχές.

      Το αίτημα ανατέθηκε στην αναπληρώτρια Γενική Εισαγγελέα Έβα Μαρί Πίρσον.

      «Θα εξετάσουμε τώρα το θέμα και θα καθορίσουμε το πώς θα συνεχίσουμε. Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε σε κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ληφθεί μια απόφαση», τόνισε η Πίρσον σε ανακοίνωσή της.

      Ο Ασάνζ είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από το 2012, καθώς φοβόταν την έκδοσή του στη Σουηδία προκειμένου να ανακριθεί για την υπόθεση ενός βιασμού που αρνείται ότι διέπραξε.

      Τον Μάιο του 2017, μια δικαστής στη Σουηδία αποφάσισε να θέσει στο αρχείο την έρευνα βιασμού εις βάρος του ιδρυτή των Wikileaks λόγω της αναποτελεσματικότητας της εξαιρετικά μακράς διαδικασίας και όχι υπό το φως νέων γεγονότων σχετικών με την υπόθεση.

      Η σύλληψη 

      Νωρίτερα η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι εκλήθη στο χώρο της πρεσβείας του Ισημερινού, για να συλλάβει τον Τζούλιαν Ασάνζ, αφού η κυβέρνηση της χώρας αφαίρεσε την ασυλία του.

       Ενσωματωμένο βίντεο           
      RT UK @RTUKnews          

      WATCH: Moment Julian Assange is CARRIED out of the Ecuadorian Embassy in London.

       2.14312:49 μ.μ. - 11 Απρ 2019
      3.764 άτομα συζητούν σχετικά με αυτόΠληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter 


      Πέντε βασικά στοιχεία για τον Ασάνζ

      Το ΑΠΕ κατηγοριοποίησε πέντε βασικά στοιχεία που αφορούν τον Ασάνζ, από την αποκάλυψη εκατοντάδων χιλιάδων απόρρητων διπλωματικών τηλεγραφημάτων, το κύριό του επίτευγμα, ως τη δικαστική έρευνα για βιασμό εναντίον του, παραθέτουμε 5 βασικά πράγματα που γνωρίζουμε για τον Τζούλιαν Ασάνζ και τον ιστότοπό του WikiLeaks.

      10 εκατομμύρια έγγραφα

      Ο WikiLeaks γίνεται γνωστός στο ευρύ κοινό το 2009 με τη δημοσιοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων μηνυμάτων που εστάλησαν στις ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

      Ο ιστότοπος αυτός, που ιδρύθηκε το 2006 από τον Τζούλιαν Ασάνζ, επιτρέπει να δημοσιοποιηθούν στο Διαδίκτυο ενοχοποιητικά έγγραφα χωρίς να αποκαλύπτει την ταυτότητα αυτού που τα δημοσιοποιεί.

      Στη συνέχεια κλιμακώνει τις αποκαλύψεις του, δημοσιοποιώντας ένα βίντεο από σφάλμα του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και στη συνέχεια χιλιάδες στρατιωτικά έγγραφα για το Αφγανιστάν.

      Στις 28 Νοεμβρίου του 2010, ο WikiLeaks δίνει στη δημοσιότητα με τη βοήθεια πέντε μεγάλων διεθνών εφημερίδων (The New York Times, The Guardian, Der Spiegel, Le Monde, El Pais), περισσότερα από 250.000 απόρρητα έγγραφα που αποκαλύπτουν τα «ντεσού» της αμερικανικής διπλωματίας. Μετά το σκάνδαλο αυτό που έμεινε γνωστό ως "cablegate", ο Τζούλιαν Ασάνζ έγινε ο υπ'αριθμόν ένα δημόσιος εχθρός στις ΗΠΑ.

      Συνολικά ο ιστότοπος δηλώνει ότι έχει δημοσιεύσει "περισσότερα από 10 εκατομμύρια έγγραφα", που αφορούν τον τομέα της οικονομίας, της ψυχαγωγίας και της πολιτικής.

      Πολεμική

      Στο ξεκίνημά του ο WikiLeaks, προϊόν συνεργασίας μαθηματικών, κυρίως Κινέζων διαφωνούντων, έχει στόχο καταπιεστικά καθεστώτα στην Ασία, στο πρώην σοβιετικό μπλοκ, στην υποσαχάρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο η πλειονότητα των αποκαλύψεων που κάνει είναι εις βάρος των ΗΠΑ και συχνά προς όφελος της Ρωσίας.

      Οι αρχές τον υποψιάζονται εξάλλου ότι αποτελεί την πηγή της διαρροής εσωτερικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails) του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον WikiLeaks το καλοκαίρι του 2016. Ο ιστότοπος ευθύνεται επίσης για την αποκάλυψη των υποθέσεων κατασκοπείας από τις ΗΠΑ σε βάρος συμμάχων τους (του Γάλλου προέδρου, της Γερμανίδας καγκελαρίου κλπ).

      Ο WikiLeaks κατηγορείται ότι έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπους των οποίων αποκάλυψε την ταυτότητα στο όνομα της διαφάνειας.

      Με την πάροδο των ετών πολλά μέσα ενημέρωσης και προσωπικότητες παίρνουν ως εκ τούτου τις αποστάσεις τους από αυτόν, μολονότι ο Ασάνζ διαβεβαιώνει ότι συνεργάζεται με "περισσότερους από 100 οργανισμούς μέσων ενημέρωσης" σε όλο τον κόσμο.

      Ένταλμα σύλληψης

      Είναι δύσκολο να μην συσχετίζεται ο WikiLeaks με τον Αυστραλό ιδρυτή του, μια ιδιοφυία που διώκεται για τους μεν, έναν παρανοϊκό χειραγωγό για τους δε.

      Υπό την απειλή από το 2010 ενός εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί από την Σουηδία στο πλαίσιο έρευνας για βιασμό, ο Ασάνζ κατέφυγε το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

      Η μήνυση εναντίον του για βιασμό τέθηκε στο αρχείο το 2017, αλλά ο Ασάνζ, ο οποίος πήρε και την υπηκοότητα του Ισημερινού την ίδια χρονιά, παρέμεινε κλεισμένος στην πρεσβεία της χώρας αυτής, φοβούμενος μήπως εκδοθεί τελικά στις ΗΠΑ για τη δημοσιοποίηση χιλιάδων εμπιστευτικών εγγράφων.

      Μετά τη διαμονή του για σχεδόν 7 χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού, ο Ασάνζ συνελήφθη σήμερα 11 Απριλίου 2019 από την βρετανική αστυνομία. Ο WikiLeaks κατηγόρησε το Κίτο, οι σχέσεις του οποίου με τον Ασάνζ ήταν τεταμένες τους τελευταίους μήνες, ότι έδωσε "παράνομα" τέλος στο πολιτικό άσυλο που είχε χορηγήσει στον ιδρυτή του.

      Σνόουντεν και Μάνινγκ

      Οι αποκαλύψεις στο πλαίσιο του "cablegate" δεν θα είχαν γίνει αν δεν υπήρχε η διεμφυλική Αμερικανίδα στρατιωτικός Τσέλσι Μάνινγκ, η οποία έδωσε στον WikiLeaks περισσότερα από 700.000 εμπιστευτικά έγγραφα. Τον Αύγουστο του 2013, η Μάνινγκ καταδικάστηκε σε κάθειρξη 35 ετών από στρατοδικείο.

      Μετά την απελευθέρωσή της έπειτα από 7 χρόνια στη φυλακή κατόπιν μείωσης της ποινής της από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, η Μάνινγκ ξαναμπήκε στη φυλακή τον Μάρτιο του 2019 εξαιτίας της άρνησής της να καταθέσει ως μάρτυρας σε έρευνα για τον WikiLeaks.

      O έτερος μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην εργαζόμενος της NSA που αποτέλεσε την πηγή των αποκαλύψεων για μαζικά προγράμματα παρακολούθησης, επωφελήθηκε της ενεργής υποστήριξης του WikiLeaks, μολονότι δεν είχε επιλέξει τον ιστότοπο αυτόν για να κάνει τις αποκαλύψεις του. Ο Ασάνζ ήταν αυτός που του συνέστησε να καταφύγει στη Μόσχα για να γλιτώσει από την αμερικανική δικαιοσύνη.

      Hollywood

      Το φαινόμενο WikiLeaks απασχόλησε και το Χόλιγουντ, καθώς δύο ταινίες γυρίσθηκαν με το θέμα αυτό: η "Πέμπτη Εξουσία" του Μπιλ Κόντον (το 2013) και το ντοκιμαντέρ "Risk" της Λόρα Πουατράς που παρουσιάστηκε στις Κάννες το 2016.

      Ο Τζούλιαν Ασάνζ υποδύθηκε εξάλλου τον εαυτό του σε ένα επεισόδιο των Simpsons, ενώ ενέπνευσε έναν χαρακτήρα στο 36ο άλμπουμ του Αστερίξ "Ο Πάπυρος του Καίσαρα", μετέδωσε το ΑΠΕ/ΜΠΕ.

      ΣΧΟΛΙΑ

      Επιλέξτε Κατηγορία