ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 90ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης: "Παιδιά κονσερβοποιημένα εν καιρώ πανδημίας"

Κραυγή αγωνίας από τους γονείς για το θέμα της σχολικής στέγης - "Καταστρέφουν αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, εργαστήρια και κλείνουν αυλές για να εγκαταστήσουν kibo και να πάνε τα παιδιά στο... σύγχρονο ελληνικό σχολείο", λένε

 23/09/2020 22:12

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 90ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης: "Παιδιά κονσερβοποιημένα εν καιρώ πανδημίας"
Φωτογραφία αρχείου

Για "τραγικότητες άνευ προηγούμενου" κάνουν λόγο οι γονείς και οι κηδεμόνες του 90ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, περιγράφοντας την άσχημη κατάσταση που καθημερινά αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο σχολείο.

"Καταστρέφουν αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, εργαστήρια, καινούρια γήπεδα και κλείνουν αυλές δημοτικών σχολείων, για να εγκαταστήσουν kibo και να βάλουν τελικά μέσα τα παιδάκια που για πρώτη φορά αποχωρίζονται το σπίτι τους για να πάνε... στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο. Προκάτ αίθουσες έχουν τοποθετηθεί και πριν από 10ετίες ως έκτακτη και προσωρινή λύση μετά από σεισμούς ή άλλους λόγους στατικότητας κυρίως. Προσωρινά όμως, παραμένουν 10, 15, 20 και πλέον χρόνια τώρα...", αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους. 

Αφήνουν αιχμές και για τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, αφού όπως υποστηρίζουν, "οι υπεύθυνοι του Δήμου Θεσσαλονίκης διαδίδουν ότι, με τις προχειρότατες τακτικές χρήσης ακατάλληλων αιθουσών πολλαπλών χρήσεων ή υπογείων, κατάφεραν να μειώσουν τον αριθμό των απαραίτητων kibo που είχε αρχικά εκτιμηθεί να στηθούν, μιλώντας για τεράστια επιτυχία. Σε θεωρητικό βέβαια επίπεδο χωρίς να μπορεί να διαβεβαιωθεί ούτε καν αυτό εγγράφως".

Τονίζουν ότι "ως γονείς, ως σύλλογος γονέων, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προασπίσουμε τα δικαιώματα όλων των παιδιών στον Δήμο Θεσσαλονίκης ενάντια στο κλείσιμο γυμναστηρίων, στη χρήση υπογείων ως αίθουσες και στα kibo, αφού ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο 2ος μεγαλύτερος της Ελλάδας, δε δείχνει ακόμα να μπορεί να σταθεί δίπλα μας και να εναντιωθεί σε τέτοιες παράλογες προχειρότητες και τακτικές εν καιρώ πανδημίας". 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 90ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης: 

"Λυπούμαστε ειλικρινά αυτές τις ημέρες όταν διαβάζουμε και ακούμε έως και διθυραμβικές ανακοινώσεις των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Περιφερειακής και Ανατολικής Θεσ/νίκης) και του Δήμου Θεσσαλονίκης σχετικά με τον τρόπο που τελικά επέλεξαν και συνυπέγραψαν να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά αλλά και την απίστευτη προχειρότητα που επέδειξαν για να αντιμετωπίσουν την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση στην πόλη μας.

Μάλιστα το όλο αλαλούμ γίνεται ακόμη πιο αδικαιολόγητο και αδιανόητο για τους παραπάνω συνυπεύθυνους και συνυπογράφοντες των διαφόρων αποφάσεων για τη σχολική στέγη των νηπίων και προνηπίων, μιας και η συγκεκριμένη υποχρέωση είναι γνωστή και νομοθετημένη απαίτηση του κράτους από διετίας. Δυο και πλέον χρόνια τι ακριβώς έχει γίνει αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι;;;;;

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, οι σπουδαίοι που εναλλάσσονται σε θέσεις κλειδιά και «ευθύνης» για τη σχολική στέγη, ενώ ζητούν την εκλογική μας στήριξη ή αιτούνται και απονέμονται τις θέσεις αυτές βάση αρχικών υποσχέσεων και δεσμεύσεων αντίθετων από τις πράξεις τους, «ξεχνούν» να εκφράσουν τη λύπη τους για τις αστοχίες τους και τις αλλαγές επί των αρχικών τους δεσμεύσεων και να προσπαθήσουν έστω για την επιδιόρθωσή των νέων προβλημάτων που προκαλούν τελικά οι αποφάσεις τους.

Επί του προκειμένου, όσον αφορά τη σχολική στέγη, δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη να κάνουν αναφορά στην ακαταλληλότητα των χώρων που χρησιμοποιήθηκαν φέτος, με προχειρότητα, επικίνδυνη για κακοτεχνίες βιασύνη και δίχως έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερομένων, δηλαδή των γονέων και των διευθύνσεων των σχολείων. Δε φαίνεται να ενοχλούνται και να ανησυχούν εν τέλει για τα αμφιβόλου νομιμότητας υπόγεια και αίθουσες εργαστηρίων που καταλήφθηκαν και τις τόσες αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και γυμναστηρίων που με προχειροκατασκευές καταργήθηκαν, έκλεισαν ή/και χωρίστηκαν ξαφνικά με γυψοσανίδες, δίχως κανένα εργονομικό σχεδιασμό, για να στεγάσουν και στοιβάξουν νηπιάκια και προνηπιάκια της δίχρονη προσχολικής εκπαίδευσης.

Αναρωτιόμαστε ….. η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών λήφθηκε υπόψη στις αποφάσεις αυτές;;; Των νηπιαγωγών και των δασκάλων τους;;;; Η άποψη και η έγκριση της κοινωνίας έστω;;;

Από ό,τι φαίνεται όμως, δυστυχώς το ντόμινο της προχειρότητας και της δημιουργίας νέων προβλημάτων δε σταματά εδώ.

Η λύση της «δίκην σποράς» τοποθέτησης προκατασκευασμένων αιθουσών τύπου kibo, χωρίς κριτήρια, παρά μονό με αυτό της ύπαρξης ελευθέρου (αλλά ζωτικής σημασίας) ανοιχτού αύλειου σχολικού χώρου, θεωρήθηκε μετά από διετή και πλέον διαβούλευση των αρχών και επιλέχτηκε ως η ιδανικότερη για στέγαση των παιδιών 4 (παρά) και 5 ετών και των εκπαιδευτικών τους. Και μάλιστα θα πρέπει εντός της τρέχουσας σχολικής χρονιάς νομαδικά να μεταφέρονται τα παιδάκια αυτά σε διαφορετική γειτονία από αυτήν που έκαναν εγγραφή, ίσως και έως 1 χιλιόμετρο πιο μακριά από το σπίτι τους, γιατί τα kibo δε προβλέπεται να τοποθετηθούν σε αυλή σχολείου κοντά στο νηπιαγωγείο της γειτονίας τους!!!

Παράλληλα, οι υπεύθυνοι του Δήμου Θεσσαλονίκης διαδίδουν ότι, με τις προχειρότατες τακτικές χρήσης ακατάλληλων αιθουσών πολλαπλών χρήσεων ή υπογείων, κατάφεραν να μειώσουν τον αριθμό των απαραίτητων kibo που είχε αρχικά εκτιμηθεί να στηθούν, μιλώντας για τεράστια επιτυχία. Σε θεωρητικό βέβαια επίπεδο χωρίς να μπορεί να διαβεβαιωθεί ούτε καν αυτό εγγράφως.

Διερωτόμαστε αλήθεια, τελικά το να στοιβάξουν παιδιά τυχαία, οπουδήποτε και με οποίες συνθήκες και τίμημα, για να μη «φανούν» πολλά τα kibo που θα «φυτευθούν» τελικά, αντί για δέντρα και πράσινο στις σχολικές αυλές, έγινε για να μπορεί ο Δήμος μας να δικαιολογείται και να διατυμπανίζει στο τέλος πως τα κατάφερε;;; Μήπως τελικά να αποδοθούν συγχαρητήρια αντί για παράπονα και να προβληθεί όλη αυτή η προσπάθεια ως παράδειγμα προς μίμηση μιας καλής πρακτικής για το μέλλον της σχολικής στέγης γενικότερα;;; Τελικά βρέθηκε η πολυπόθητη λύση αυτού του προβλήματος;;;

Και μετά από όλα αυτά έχουν τοποθετήσει τους γονείς στη μέση και τους εμπαίζουν, Δήμος και τοπικοί εκπρόσωποι του ΥΠΕΠΘ για το ποιος έχει την ευθύνη για όλον αυτό τον παραλογισμό.

Καταστρέφουν αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, εργαστήρια, καινούρια γήπεδα και κλείνουν αυλές δημοτικών σχολείων, για να εγκαταστήσουν kibo και να βάλουν τελικά μέσα τα παιδάκια που για πρώτη φορά αποχωρίζονται το σπίτι τους για να πάνε... στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο.

Προκάτ αίθουσες έχουν τοποθετηθεί και πριν από 10ετίες ως έκτακτη και προσωρινή λύση μετά από σεισμούς ή άλλους λόγους στατικότητας κυρίως. Προσωρινά όμως, παραμένουν 10, 15, 20 και πλέον χρόνια τώρα...

Είθισται τα σύγχρονα σχολεία και οι αίθουσες για τους μικρούς μαθητές να έχουν συγκεκριμένα κριτήρια κατασκευής, λειτουργικότητας και ασφάλειας και αυτά να ακολουθούνται. Και η σύγκριση θα πρέπει να γίνεται με το καλύτερο και το λειτουργικότερο και όχι με το χειρότερο και το κατεστραμμένο. Λυπηρό αλλά στις όποιες επικοινωνίες μας με τους αρμόδιους για τα προβλήματα του σχολείου, εν έτη 2020, απροκάλυπτα μας παρακινούσαν στο να είμαστε και ευγνώμονες που έχουμε σχολείο κι ας είναι ασυντήρητο χρόνια τώρα και ας γεμίσει η αυλή του με kibo!!! Κι ας έχουμε προβληματικές τουαλέτες αφού κάποια άλλα σχολεία έχουν κατά τι χειρότερες. Θεωρητικά θα λέγαμε και εμείς και τα κοτέτσια για τις όρνιθες προστατεύουν από τη βροχή και τον ήλιο αλλά τις προχειρότητες κάποια στιγμή τις παρασέρνει ο κάθε κυκλώνας «Ιανός». Το θέμα όμως και το κρίμα είναι, το ποιος θα την πληρώσει. Εδώ θα αντισταθούμε! ‘Οχι τα παιδιά μας!!

Και όλα αυτά κοστίζουν γενικά στον Έλληνα πολίτη.

Τραγικότητες άνευ προηγούμενου.

Δημοτικές αρχές αλλά και Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μάς δηλώνουν ότι «δεν μπορούν να κάνουν τίποτα» και ότι είναι απλώς οι άβουλες ενδιάμεσες υπογραφές σε οποιαδήποτε απόφαση. Υψηλόβαθμες έμμισθες θέσεις για «μόστρα», με ή χωρίς αντικείμενο και ευθύνες τελικά;;;

Αν τελικά η τοπική αυτοδιοίκηση είναι μονάχα ένα άβουλο εκτελεστικό όργανο του απομακρυσμένου ΥΠΕΠΘ και αδυνατεί να υπερασπιστεί την τοπική κοινωνία με τα προβλήματα τής ή αν το ΥΠΕΠΘ αδυνατεί να ενισχύει και υποστηρίζει την τοπική του αποκεντρωμένη διοίκηση και τους Δήμους στα θέματα παιδείας, τότε οι γονείς και τα παιδιά μας είμαστε απροστάτευτοι. Αν ισχύει αυτό πρέπει με κάθε τρόπο να προστατεύσουμε και να μιλήσουμε για τα δημοκρατικά μας δικαιώματά, τις δημοκρατικές διαδικασίες και την ενίσχυση και προστασία των θεσμών. Ακόμη και εάν οι φορείς εξουσίας φαίνεται να τα έχουν παραμερίσει όλα αυτά και πετούν απλά ο ένας το μπαλάκι της ευθύνης στον άλλο, εμείς έχουμε χρέος να απαιτήσουμε να μη συμβούν όλα αυτά.

Ως γονείς, ως σύλλογος γονέων, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προασπίσουμε τα δικαιώματα όλων των παιδιών στον Δήμο Θεσσαλονίκης ενάντια στο κλείσιμο γυμναστηρίων, στη χρήση υπογείων ως αίθουσες και στα kibo, αφού ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο 2ος μεγαλύτερος της Ελλάδας, δε δείχνει ακόμα να μπορεί να σταθεί δίπλα μας και να εναντιωθεί σε τέτοιες παράλογες προχειρότητες και τακτικές εν καιρώ πανδημίας.

Ο ιστορικός του μέλλοντος, γνωρίζοντας και τις εξελίξεις της μηχανικής και της τεχνολογίας πραγματικά θα αναρωτιέται σε ποια εποχή ή και αιώνα θα πρέπει να επανατοποθετήσει τη χώρα και την πόλη μας και σε ποιο σημείο της χρονογραμμής της εξέλιξης ταιριάζουν οι επιλογές της άρχουσας τάξης για την προσχολική εκπαίδευση.

Ειλικρινά δε θέλουμε, ούτε συνειδησιακά μπορούμε, να είμαστε συμμέτοχοι σε μια τέτοια τραγική έναρξη της σχολικής σταδιοδρομίας των παιδιών μας, δηλαδή του μέλλοντός μας. Μπορεί να πέρασαν από ό,τι φαίνεται δυστυχώς άπρακτα και κενά προγραμματισμού 2 χρόνια και πλέον μέχρι σήμερα από την έκδοση του νόμου για την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, αλλά είναι ευκαιρία να ξεκινήσει καλύτερα και πιο ευοίωνα ένας προγραμματισμός για το σχολικό έτος 2021 -2022. Οικόπεδα και δημοτικά κτίρια υπάρχουν και δεν μπορεί να μην τα γνωρίζετε. Σας παρακινούμε και σας παρακαλούμε, κάντε τα λειτουργικά και χρησιμοποιήστε τα, ετοιμάστε ασφαλή σχολική στέγη το συντομότερο δυνατό, και όλοι εμείς μαζί σας.

Σας παρακαλούμε, προσκαλέστε μας και προκαλέστε μας να στηρίξουμε ορθά προγραμματισμένες και οργανωμένες, σύννομες, υγιεινές και ασφαλείς επιλογές όσον αφορά τη σχολική στέγη και τη παιδεία γενικότερα, ώστε όλοι μαζί να είμαστε μόνο περήφανοι για το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας. Στην αντίθετη περίπτωση θα οδηγηθούμε στα νόμιμα, όπως ακριβώς θα κάνατε και εσείς αλλά και κάθε ενεργός πολίτης της κοινωνίας μας, που του καταπατούν το δικαίωμά του να έχει μια ασφαλή και σύγχρονη στέγη για τα παιδιά του.

Με εκτίμηση,

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 90ού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης"

Για "τραγικότητες άνευ προηγούμενου" κάνουν λόγο οι γονείς και οι κηδεμόνες του 90ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, περιγράφοντας την άσχημη κατάσταση που καθημερινά αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο σχολείο.

"Καταστρέφουν αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, εργαστήρια, καινούρια γήπεδα και κλείνουν αυλές δημοτικών σχολείων, για να εγκαταστήσουν kibo και να βάλουν τελικά μέσα τα παιδάκια που για πρώτη φορά αποχωρίζονται το σπίτι τους για να πάνε... στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο. Προκάτ αίθουσες έχουν τοποθετηθεί και πριν από 10ετίες ως έκτακτη και προσωρινή λύση μετά από σεισμούς ή άλλους λόγους στατικότητας κυρίως. Προσωρινά όμως, παραμένουν 10, 15, 20 και πλέον χρόνια τώρα...", αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους. 

Αφήνουν αιχμές και για τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, αφού όπως υποστηρίζουν, "οι υπεύθυνοι του Δήμου Θεσσαλονίκης διαδίδουν ότι, με τις προχειρότατες τακτικές χρήσης ακατάλληλων αιθουσών πολλαπλών χρήσεων ή υπογείων, κατάφεραν να μειώσουν τον αριθμό των απαραίτητων kibo που είχε αρχικά εκτιμηθεί να στηθούν, μιλώντας για τεράστια επιτυχία. Σε θεωρητικό βέβαια επίπεδο χωρίς να μπορεί να διαβεβαιωθεί ούτε καν αυτό εγγράφως".

Τονίζουν ότι "ως γονείς, ως σύλλογος γονέων, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προασπίσουμε τα δικαιώματα όλων των παιδιών στον Δήμο Θεσσαλονίκης ενάντια στο κλείσιμο γυμναστηρίων, στη χρήση υπογείων ως αίθουσες και στα kibo, αφού ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο 2ος μεγαλύτερος της Ελλάδας, δε δείχνει ακόμα να μπορεί να σταθεί δίπλα μας και να εναντιωθεί σε τέτοιες παράλογες προχειρότητες και τακτικές εν καιρώ πανδημίας". 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 90ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης: 

"Λυπούμαστε ειλικρινά αυτές τις ημέρες όταν διαβάζουμε και ακούμε έως και διθυραμβικές ανακοινώσεις των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Περιφερειακής και Ανατολικής Θεσ/νίκης) και του Δήμου Θεσσαλονίκης σχετικά με τον τρόπο που τελικά επέλεξαν και συνυπέγραψαν να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά αλλά και την απίστευτη προχειρότητα που επέδειξαν για να αντιμετωπίσουν την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση στην πόλη μας.

Μάλιστα το όλο αλαλούμ γίνεται ακόμη πιο αδικαιολόγητο και αδιανόητο για τους παραπάνω συνυπεύθυνους και συνυπογράφοντες των διαφόρων αποφάσεων για τη σχολική στέγη των νηπίων και προνηπίων, μιας και η συγκεκριμένη υποχρέωση είναι γνωστή και νομοθετημένη απαίτηση του κράτους από διετίας. Δυο και πλέον χρόνια τι ακριβώς έχει γίνει αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι;;;;;

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, οι σπουδαίοι που εναλλάσσονται σε θέσεις κλειδιά και «ευθύνης» για τη σχολική στέγη, ενώ ζητούν την εκλογική μας στήριξη ή αιτούνται και απονέμονται τις θέσεις αυτές βάση αρχικών υποσχέσεων και δεσμεύσεων αντίθετων από τις πράξεις τους, «ξεχνούν» να εκφράσουν τη λύπη τους για τις αστοχίες τους και τις αλλαγές επί των αρχικών τους δεσμεύσεων και να προσπαθήσουν έστω για την επιδιόρθωσή των νέων προβλημάτων που προκαλούν τελικά οι αποφάσεις τους.

Επί του προκειμένου, όσον αφορά τη σχολική στέγη, δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη να κάνουν αναφορά στην ακαταλληλότητα των χώρων που χρησιμοποιήθηκαν φέτος, με προχειρότητα, επικίνδυνη για κακοτεχνίες βιασύνη και δίχως έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερομένων, δηλαδή των γονέων και των διευθύνσεων των σχολείων. Δε φαίνεται να ενοχλούνται και να ανησυχούν εν τέλει για τα αμφιβόλου νομιμότητας υπόγεια και αίθουσες εργαστηρίων που καταλήφθηκαν και τις τόσες αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και γυμναστηρίων που με προχειροκατασκευές καταργήθηκαν, έκλεισαν ή/και χωρίστηκαν ξαφνικά με γυψοσανίδες, δίχως κανένα εργονομικό σχεδιασμό, για να στεγάσουν και στοιβάξουν νηπιάκια και προνηπιάκια της δίχρονη προσχολικής εκπαίδευσης.

Αναρωτιόμαστε ….. η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών λήφθηκε υπόψη στις αποφάσεις αυτές;;; Των νηπιαγωγών και των δασκάλων τους;;;; Η άποψη και η έγκριση της κοινωνίας έστω;;;

Από ό,τι φαίνεται όμως, δυστυχώς το ντόμινο της προχειρότητας και της δημιουργίας νέων προβλημάτων δε σταματά εδώ.

Η λύση της «δίκην σποράς» τοποθέτησης προκατασκευασμένων αιθουσών τύπου kibo, χωρίς κριτήρια, παρά μονό με αυτό της ύπαρξης ελευθέρου (αλλά ζωτικής σημασίας) ανοιχτού αύλειου σχολικού χώρου, θεωρήθηκε μετά από διετή και πλέον διαβούλευση των αρχών και επιλέχτηκε ως η ιδανικότερη για στέγαση των παιδιών 4 (παρά) και 5 ετών και των εκπαιδευτικών τους. Και μάλιστα θα πρέπει εντός της τρέχουσας σχολικής χρονιάς νομαδικά να μεταφέρονται τα παιδάκια αυτά σε διαφορετική γειτονία από αυτήν που έκαναν εγγραφή, ίσως και έως 1 χιλιόμετρο πιο μακριά από το σπίτι τους, γιατί τα kibo δε προβλέπεται να τοποθετηθούν σε αυλή σχολείου κοντά στο νηπιαγωγείο της γειτονίας τους!!!

Παράλληλα, οι υπεύθυνοι του Δήμου Θεσσαλονίκης διαδίδουν ότι, με τις προχειρότατες τακτικές χρήσης ακατάλληλων αιθουσών πολλαπλών χρήσεων ή υπογείων, κατάφεραν να μειώσουν τον αριθμό των απαραίτητων kibo που είχε αρχικά εκτιμηθεί να στηθούν, μιλώντας για τεράστια επιτυχία. Σε θεωρητικό βέβαια επίπεδο χωρίς να μπορεί να διαβεβαιωθεί ούτε καν αυτό εγγράφως.

Διερωτόμαστε αλήθεια, τελικά το να στοιβάξουν παιδιά τυχαία, οπουδήποτε και με οποίες συνθήκες και τίμημα, για να μη «φανούν» πολλά τα kibo που θα «φυτευθούν» τελικά, αντί για δέντρα και πράσινο στις σχολικές αυλές, έγινε για να μπορεί ο Δήμος μας να δικαιολογείται και να διατυμπανίζει στο τέλος πως τα κατάφερε;;; Μήπως τελικά να αποδοθούν συγχαρητήρια αντί για παράπονα και να προβληθεί όλη αυτή η προσπάθεια ως παράδειγμα προς μίμηση μιας καλής πρακτικής για το μέλλον της σχολικής στέγης γενικότερα;;; Τελικά βρέθηκε η πολυπόθητη λύση αυτού του προβλήματος;;;

Και μετά από όλα αυτά έχουν τοποθετήσει τους γονείς στη μέση και τους εμπαίζουν, Δήμος και τοπικοί εκπρόσωποι του ΥΠΕΠΘ για το ποιος έχει την ευθύνη για όλον αυτό τον παραλογισμό.

Καταστρέφουν αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, εργαστήρια, καινούρια γήπεδα και κλείνουν αυλές δημοτικών σχολείων, για να εγκαταστήσουν kibo και να βάλουν τελικά μέσα τα παιδάκια που για πρώτη φορά αποχωρίζονται το σπίτι τους για να πάνε... στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο.

Προκάτ αίθουσες έχουν τοποθετηθεί και πριν από 10ετίες ως έκτακτη και προσωρινή λύση μετά από σεισμούς ή άλλους λόγους στατικότητας κυρίως. Προσωρινά όμως, παραμένουν 10, 15, 20 και πλέον χρόνια τώρα...

Είθισται τα σύγχρονα σχολεία και οι αίθουσες για τους μικρούς μαθητές να έχουν συγκεκριμένα κριτήρια κατασκευής, λειτουργικότητας και ασφάλειας και αυτά να ακολουθούνται. Και η σύγκριση θα πρέπει να γίνεται με το καλύτερο και το λειτουργικότερο και όχι με το χειρότερο και το κατεστραμμένο. Λυπηρό αλλά στις όποιες επικοινωνίες μας με τους αρμόδιους για τα προβλήματα του σχολείου, εν έτη 2020, απροκάλυπτα μας παρακινούσαν στο να είμαστε και ευγνώμονες που έχουμε σχολείο κι ας είναι ασυντήρητο χρόνια τώρα και ας γεμίσει η αυλή του με kibo!!! Κι ας έχουμε προβληματικές τουαλέτες αφού κάποια άλλα σχολεία έχουν κατά τι χειρότερες. Θεωρητικά θα λέγαμε και εμείς και τα κοτέτσια για τις όρνιθες προστατεύουν από τη βροχή και τον ήλιο αλλά τις προχειρότητες κάποια στιγμή τις παρασέρνει ο κάθε κυκλώνας «Ιανός». Το θέμα όμως και το κρίμα είναι, το ποιος θα την πληρώσει. Εδώ θα αντισταθούμε! ‘Οχι τα παιδιά μας!!

Και όλα αυτά κοστίζουν γενικά στον Έλληνα πολίτη.

Τραγικότητες άνευ προηγούμενου.

Δημοτικές αρχές αλλά και Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μάς δηλώνουν ότι «δεν μπορούν να κάνουν τίποτα» και ότι είναι απλώς οι άβουλες ενδιάμεσες υπογραφές σε οποιαδήποτε απόφαση. Υψηλόβαθμες έμμισθες θέσεις για «μόστρα», με ή χωρίς αντικείμενο και ευθύνες τελικά;;;

Αν τελικά η τοπική αυτοδιοίκηση είναι μονάχα ένα άβουλο εκτελεστικό όργανο του απομακρυσμένου ΥΠΕΠΘ και αδυνατεί να υπερασπιστεί την τοπική κοινωνία με τα προβλήματα τής ή αν το ΥΠΕΠΘ αδυνατεί να ενισχύει και υποστηρίζει την τοπική του αποκεντρωμένη διοίκηση και τους Δήμους στα θέματα παιδείας, τότε οι γονείς και τα παιδιά μας είμαστε απροστάτευτοι. Αν ισχύει αυτό πρέπει με κάθε τρόπο να προστατεύσουμε και να μιλήσουμε για τα δημοκρατικά μας δικαιώματά, τις δημοκρατικές διαδικασίες και την ενίσχυση και προστασία των θεσμών. Ακόμη και εάν οι φορείς εξουσίας φαίνεται να τα έχουν παραμερίσει όλα αυτά και πετούν απλά ο ένας το μπαλάκι της ευθύνης στον άλλο, εμείς έχουμε χρέος να απαιτήσουμε να μη συμβούν όλα αυτά.

Ως γονείς, ως σύλλογος γονέων, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προασπίσουμε τα δικαιώματα όλων των παιδιών στον Δήμο Θεσσαλονίκης ενάντια στο κλείσιμο γυμναστηρίων, στη χρήση υπογείων ως αίθουσες και στα kibo, αφού ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο 2ος μεγαλύτερος της Ελλάδας, δε δείχνει ακόμα να μπορεί να σταθεί δίπλα μας και να εναντιωθεί σε τέτοιες παράλογες προχειρότητες και τακτικές εν καιρώ πανδημίας.

Ο ιστορικός του μέλλοντος, γνωρίζοντας και τις εξελίξεις της μηχανικής και της τεχνολογίας πραγματικά θα αναρωτιέται σε ποια εποχή ή και αιώνα θα πρέπει να επανατοποθετήσει τη χώρα και την πόλη μας και σε ποιο σημείο της χρονογραμμής της εξέλιξης ταιριάζουν οι επιλογές της άρχουσας τάξης για την προσχολική εκπαίδευση.

Ειλικρινά δε θέλουμε, ούτε συνειδησιακά μπορούμε, να είμαστε συμμέτοχοι σε μια τέτοια τραγική έναρξη της σχολικής σταδιοδρομίας των παιδιών μας, δηλαδή του μέλλοντός μας. Μπορεί να πέρασαν από ό,τι φαίνεται δυστυχώς άπρακτα και κενά προγραμματισμού 2 χρόνια και πλέον μέχρι σήμερα από την έκδοση του νόμου για την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, αλλά είναι ευκαιρία να ξεκινήσει καλύτερα και πιο ευοίωνα ένας προγραμματισμός για το σχολικό έτος 2021 -2022. Οικόπεδα και δημοτικά κτίρια υπάρχουν και δεν μπορεί να μην τα γνωρίζετε. Σας παρακινούμε και σας παρακαλούμε, κάντε τα λειτουργικά και χρησιμοποιήστε τα, ετοιμάστε ασφαλή σχολική στέγη το συντομότερο δυνατό, και όλοι εμείς μαζί σας.

Σας παρακαλούμε, προσκαλέστε μας και προκαλέστε μας να στηρίξουμε ορθά προγραμματισμένες και οργανωμένες, σύννομες, υγιεινές και ασφαλείς επιλογές όσον αφορά τη σχολική στέγη και τη παιδεία γενικότερα, ώστε όλοι μαζί να είμαστε μόνο περήφανοι για το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας. Στην αντίθετη περίπτωση θα οδηγηθούμε στα νόμιμα, όπως ακριβώς θα κάνατε και εσείς αλλά και κάθε ενεργός πολίτης της κοινωνίας μας, που του καταπατούν το δικαίωμά του να έχει μια ασφαλή και σύγχρονη στέγη για τα παιδιά του.

Με εκτίμηση,

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 90ού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης"

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία