ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Στο ρυθμό της Αποκριάς η Βόρεια Ελλάδα και με... πρόσωπο στην παράδοση

Δήμοι και τοπικοί σύλλογοι ξεδιπλώνουν τη δημιουργικότητα τους, με δράσεις και εκδηλώσεις που κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα

 20/02/2023 07:00

Στο ρυθμό της Αποκριάς η Βόρεια Ελλάδα και με... πρόσωπο στην παράδοση

Φανή Σοβιτσλή

Χωρίς μέτρα και περιορισμούς, και με «κανονική» μάσκα προς τιμήν του Βασιλιά Καρνάβαλου, μικροί και μεγάλοι στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας θα γιορτάσουν φέτος την Αποκριά. 

Δήμοι και φορείς δίνουν ήδη ραντεβού στις γειτονιές, στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης, όπου προγραμματίζονται πλούσιες καρναβαλικές εκδηλώσεις που στοχεύουν στην ξέφρενη διασκέδαση και τη χαρά, που η πανδημία στέρησε τα προηγούμενα χρόνια.

Μπορεί η «καρδιά» της Αποκριάς στη Βόρεια Ελλάδα να χτυπά στη Νάουσα, την Ξάνθη και την Κοζάνη, ωστόσο και η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να προσφέρει ένα ξεχωριστό καρναβαλικό πρόγραμμα, σκορπώντας τη χαρά και το κέφι σε κάθε γωνιά της πόλη. 

Φέτος οι δήμοι της περιοχής παίρνουν το… αίμα τους πίσω, καθώς έχουν ετοιμάσει εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν πάρτι, χορούς, παραδοσιακά έθιμα και πολλές εκπλήξεις.

Μέρες γλεντιού και χαράς σε πολλούς δήμους

Κουκλοθέατρο, συναυλίες, dj, animater, clown, ξυλοπόδαρους και άλλες εκπλήξεις περιλαμβάνει το πλούσιο καρναβαλικό πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων που ετοίμασε για τους μικρούς και μεγάλους φίλους του, ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη.

Σκοπός των εκδηλώσεων είναι οι δημότες όλων των ηλικιών να ξεχάσουν τις έγνοιες της καθημερινότητας και να συναισθανθούν το κλίμα των ημερών, να χορέψουν και να διασκεδάσουν, σαν μία μεγάλη παρέα, συμμετέχοντας σε μία γιορτινή ατμόσφαιρα με πολύ κέφι και μουσική.

Οι εκδηλώσεις που άρχισαν από την περασμένη Δευτέρα και συνεχίστηκαν την Τσικνοπέμπτη στο Ασβεστοχώρι, στο Φίλυρο, στο Χορτιάτη, στην Εξοχή και την Πυλαία θα κορυφωθούν στο Πανόραμα σήμερα Κυριακή 19 Φεβρουαρίου με κουκλοθέατρο, Dj, Animater, clown και ξυλοπόδαρους στις 11 π.μ. στο αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» (δημαρχείο Πανοράματος) και στις 12.30 μ. στην αίθουσα «Λίτσα Φωκίδη».

Πολλά δρώμενα, παραδοσιακά έθιμα, χορούς, πάρτι, περιλαμβάνει ο κύκλος των αποκριάτικων εκδηλώσεων οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε πολλές κοινότητες του δήμου Θέρμης. Η κορύφωση των εκδηλώσεων θα γίνει την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου, στο πανέμορφο Φράγμα Θέρμης, με το πέταγμα του αετού και πλούσια σαρακοστιανά εδέσματα. 

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Θέρμης και στηρίζονται στις συνεργασίες με τοπικούς φορείς, Πολιτιστικούς Συλλόγους, Κοινότητες και την πολύτιμη συνδρομή των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας.

Το καρναβάλι στον Τρίλοφο θα γιορταστεί σήμερα στον προαύλιο χώρο του πολιτιστικού κέντρου στις 6 μ.μ με πάρτι μασκέ, χορό και γλέντι, ενώ την Κυριακή της Αποκριάς 26 Φεβρουαρίου στα ΚΑΠΗ του δήμου θα μοιραστούν παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα, με μουσική και χορό.

Ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν και στον Άγιο Αντώνιο, στο Νέο Ρύσιο, την Περιστερά όπου την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου θα τελεστεί παραδοσιακός Γάμος στις 11 π.μ., και στη Σουρωτή.

Την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί θα γίνει το πέταγμα του χαρταετού με μουσική από τα Χάλκινα της Γουμένισσας.

Το Καρναβάλι όμως θα γιορτάσουν και τα Βασιλικά το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου με παιδικό αποκριάτικο πάρτι στην ταβέρνα Μουστάκας στις 5.30 μ.μ. με πολλές εκπλήξεις για τους μικρούς μας φίλους. Θα ακολουθήσει Carnival Party στις 9 μ.μ., ενώ την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου θα αναβιώσει το έθιμο «Της καμήλας τα πέταλα» στις 11 π.μ. από τον λαογραφικό χορευτικό σύλλογο Βασιλικών. 

Την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου θα γίνει η μεγάλη παρέλαση αρμάτων και η αναβίωση παραδοσιακού γάμου και το κάψιμο του καρνάβαλου στις 2 μ.μ.

Στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης το γλέντι της Αποκριάς άρχισε προ ημερών και θα κορυφωθεί σήμερα Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στις 7:30 μ.μ.στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο, Θεατρική Σκηνή «Σοφία Βέμπο», με τη συναυλία «Αχ, Ελλάδα σ’ αγαπώ», αφιέρωµα στο καλό ελληνικό τραγούδι µε ρεπερτόριο έντεχνο και λαϊκό από την «Ομάδα Μουσικής Έκφρασης».

Με ένα ξεχωριστό πρόγραμμα εκδηλώσεων που σαν στόχο έχουν να σκορπίσουν τη χαρά και το κέφι σε όλη την πόλη, ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου γιορτάζει τη φετινή Αποκριά προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να συμμετάσχουν σε ένα πολύχρωμο ξεφάντωμα γεμάτο μουσική, χορό, αναβιώσεις εθίμων και πλούσια ψυχαγωγικά δρώμενα.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Τσικνοπέμπτη και ολοκληρώνονται την Καθαρά Δευτέρα με τα «Κούλουμα 2023». Σήμερα Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στην πλατεία Ευόσμου από τις 11 π.μ. - 2 μ.μ. τα παιδιά έχουν την τιμητική τους, καθώς θα μπορούν να συμμετάσχουν στο παιδικό αποκριάτικο πάρτι με την ομάδα «Τσιρκολίνο», με θεατρικά δρώμενα, κλόουν, ξυλοπόδαρο, κατασκευή μπαλονιών και face painting.

Εκδηλώσεις θα γίνουν και την Καθαρά Δευτέρα στις 27 Φεβρουαρίου με νηστίσιμα εδέσματα, μουσική, χορούς και παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία Ελευθερίας στο Κορδελιό, το πάρκο Προσκόπων και το πάρκο Ελπίδας στον Εύοσμο.

Πάρτι, χορός και παραδοσιακά σχήματα

Πανέτοιμος ο δήμος Νεάπολης-Συκεών μπήκε, και επίσημα, σε ρυθμούς Αποκριάς, με δεκάδες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, που άρχισαν από την Τσικνοπέμπτη και θα κορυφωθούν την Καθαρά Δευτέρα. Την τιμητική τους έχουν και αυτή τη χρονιά οι μικροί φίλοι, που θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στο πνεύμα των ημερών μέσα από τα παιδικά αποκριάτικα πάρτι με ταχυδακτυλουργικά, τρικ, ζογκλερικά κόλπα, διαγωνισμούς, μπαλονοκατασκευές, αστείες γκάφες, εκπλήξεις αλλά και πολύ χορό που θα πραγματοποιηθούν σε κάθε Δημοτική Ενότητα.

Το αποκριάτικο πρόγραμμα για τα μικρά παιδιά περιλαμβάνει και πληθώρα δράσεων από τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Συκεών, Νεάπολης και Πεύκων, όπου μασκαρεμένα θα απολαύσουν τους μύθους του Αισώπου να ζωντανεύουν, στο πιο χρωματιστό καρναβαλίστικο Messy Play event (για παιδιά 2-12 ετών). 

Το χορευτικό συγκρότημα του δήμου Νεάπολης-Συκεών θα παρουσιάσει έθιμα και χορούς της Αποκριάς μέσα από διαδραστικά παιχνίδια σχεδιασμένα για τους μικρούς φίλους των βιβλιοθηκών (για παιδιά 5-10 ετών). Μεταμφιεσμένα μπουλούκια μουσικών και χορευτών και Κουδουνοφόροι του Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Γεώργιος» Ανθής Σερρών με τη συνοδεία χάλκινων οργάνων και την μπάντα κρουστών «άι ΝΤΟΣ» θα ξεχυθούν σήμερα στους δρόμους από το πάρκο Βαλσαμή με προορισμό την πλατεία Ειρήνης (Ρολόι) στη Νεάπολη, όπου θα στηθεί ένα μοναδικό παραδοσιακό αποκριάτικο γλέντι.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα κορυφωθεί την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023, με πατροπαράδοτα φαγητά και παραδοσιακά γλέντια με τους ADAM AMAN, το μουσικό σχήμα του Νίκου Ταλέα, το μουσικό σχήμα «Ακούσματα Παράδοσης» και το μουσικό σχήμα του Δημήτρη Κεχαγιά και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες Αγίου Παύλου, Νεάπολης, Πεύκων και Συκεών, αντίστοιχα, από τις 11 το πρωί.

Στο δήμο Παύλου Μελά οι εκδηλώσεις άρχισαν την Τσικνοπέμπτη στην Άνω Ηλιούπολη με παραδοσιακούς χορευτικούς ρυθμούς και θα κορυφωθούν την Καθαρά Δευτέρα.

Την Κυριακή της Αποκριάς 26 Φεβρουαρίου στο «Τρίγωνο» Πολίχνης στις 11 π.μ. θα γίνει αποκριάτικο πάρτι με τους «ΧΑΛΚΙΝΟmania» και πολύχρωμο σερπαντινοπόλεμο. Τα Κούλουμα θα γιορταστούν στο στρατόπεδο Καρατάσιου στις 11 π.μ. με παραδοσιακό γλέντι με τους «ΧΑΛΚΙΝΟmania», πέταγμα χαρταετού και δραστηριότητες για τα παιδιά με τους «λαλαland». Παράλληλα διοργανώνονται εκδηλώσεις για παιδιά στις δημοτικές Βιβλιοθήκες με παραμύθια, κατασκευές και αποκριάτικες εκπλήξεις (Σταυρούπολη, Ευκαρπία και Πολίχνη).

Στο δήμο Ωραιοκάστρου οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου με σαρακοστιανό τραπέζι. Ειδικότερα, στις Κοινότητες των Δημοτικών Ενοτήτων Ωραιοκάστρου, Καλλιθέας και Μυγδονίας θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις και θα διανεμηθούν δωρεάν στους πολίτες παραδοσιακά εδέσματα, φασολάδα και λαγάνα.

Οι εκδηλώσεις την Καθαρά Δευτέρα θα αρχίσουν στις 11 το πρωί και θα πραγματοποιηθούν ως εξής: Ωραιόκαστρο: Αλώνια, Νεοχωρούδα: Γήπεδο Νεοχωρούδας, Πεντάλοφος: Αυλή Δημοτικού Σχολείου, Ν. Φιλαδέλφεια: Πλατεία, Μεσαίο: Πνευματικό Κέντρο, Πετρωτό: Πλατεία, Μονόλοφος: Πολιτιστικό Κέντρο, Μελισσοχώρι: Δημοτικό Σχολείο
Λητή: Ανεμόμυλοι και Δρυμός: Πλατεία.

Στο Σοχό, Ασκό, Άσσηρο και Λαγκαδά για ένα αυθεντικό καρναβαλικό γλέντι

Πλούσιο είναι το πρόγραμμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων φέτος στον δήμο Λαγκαδά, συνδυάζοντας την παράδοση με το κέφι και την χαρά που δίνει αυτή η εποχή του χρόνου στα μικρά παιδιά. Σοχός, Ασκός, Άσσηρος, αλλά και η πόλη του Λαγκαδά πρωταγωνιστούν σε ένα αυθεντικό καρναβαλικό γλέντι που προσφέρει στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς σε κατοίκους και επισκέπτες.

Τη σκυτάλη παίρνει πρώτος ο Σοχός με τους παραδοσιακούς κουδουνοφόρους «Μέριου», που προσελκύουν κάθε χρόνο επισκέπτες από ολόκληρη την Ελλάδα.

Χθες Κυριακή στην κεντρική πλατεία Αγίου Γεωργίου στις 11 π.μ. ο Σοχός υποδέχθηκε χορευτικά συγκροτήματα, ενώ ακολούθησε γλέντι για όλους (επισκέπτες, κατοίκους, εθελοντές) με συνοδεία ζουρνάδων (ορχήστρα του Γιάννη και Χρήστου Μάλαμα και του Ηλία Δημάνου).

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στην περιοχή το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023 στην κεντρική πλατεία με παραδοσιακούς χορούς. Όλοι οι συμμετέχοντες πολιτιστικοί σύλλογοι - κάτοικοι και επισκέπτες «χορεύουν» παραδοσιακά με νταούλια και ζουρνάδες και παρασέρνουν τον κόσμο σε ένα γνήσιο παραδοσιακό γλέντι γάμου.

Το γλέντι συνεχίζεται με το άναμμα της «καθαρτήριας» φωτιάς στις τοποθεσίες Πλατεία Εθνικής Αντίστασης («ΚΟΥΜΛΟΥΚ»), και στην Κεντρική Πλατεία Σοχού, στήνονται εστίες φωτιάς για τον εξαγνισμό της φύσης.

Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023 από τις 11 π.μ. έως τις 12.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Σοχού θα παρελάσουν παραδοσιακά μουσικά σχήματα από όλη την Ελλάδα.

Το καρναβάλι του Ασκού επιστρέφει το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, προσφέροντας κέφι και ξεφάντωμα για μικρούς και μεγάλους, ενώ στην πόλη του Λαγκαδά θα γίνει μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στις 4 το απόγευμα.

Η ΔΗΚΕΛ και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Λαγκαδά έχουν αναλάβει την οργάνωση και προετοιμασία της μεγάλης εκδήλωσης, που αναμένεται να συγκεντρώσει χιλιάδες επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή.

Ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν στην Άσσηρο, τα Ζαγκλιβέρι, την Κριθιά και το Αδάμ, όπου την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στην κάτω πλατεία θα πραγματοποιηθεί μετά την Θεία Λειτουργία η αναβίωση του εθίμου του Σταυρού και θα ακολουθήσει γλέντι.

Με «πρόσωπο» στην παράδοση οι εκδηλώσεις σε Νάουσα, Κοζάνη

Η Νάουσα με τις Μπούλες και τους Γενίτσαρους και η Κοζάνη των Φανών σπάνε ξανά, μετά από δύο δύσκολα χρόνια, το ρεκόρ προέλευσης επισκεπτών από όλη την Ελλάδα, «παντρεύοντας» το καθιερωμένο ξεφάντωμα με την παράδοση.

Στη γειτονική Νάουσα επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι και φέτος το έθιμο Γενίτσαροι και Μπούλες που αναβιώνει κάθε χρόνο, καθώς είναι συνυφασμένο με την ψυχή και την πολιτιστική της ταυτότητα. Το δρώμενο παρακολουθούν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.

Χθες Κυριακή έγινε το ντύσιμο του Γενίτσαρου και το μάζεμα του μπουλουκιού, το πιο συγκινητικό μέρος του εθίμου από τα Αλώνια στον στραβό πλάτανο όπου τα παιδιά και οι συνοδοί των μπουλουκιών τραγούδησαν τις παραδοσιακές πατινάδες.

Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου το έθιμο θα συνεχιστεί στην πόλη της Νάουσας με τη Φιλαρμονική Εταιρεία Νάουσας περιδιαβαίνει τους δρόμους της πόλης με αποκριάτικους ρυθμούς.

Η πόλη της Κοζάνης είναι φημισμένη για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις της, που συνεχίζουν αναλλοίωτα τα παλιά έθιμα. Οι «φανοί», οι μασκαράδες που περιφέρονται σε όλη την πόλη, οι λαϊκοί οργανοπαίκτες και οι μπάντες στους δρόμους, το κρασί, τα «κιχιά» και τα κεράσματα σε όλους, η έντονη σκωπτική διάθεση και η καθολική συμμετοχή στα δρώμενα, είναι τα χαρακτηριστικά των αποκριάτικων ημερών και μελωδίες.

Το μεσημέρι της μεγάλης αποκριάς 26 Φεβρουαρίου γίνεται παρέλαση αρμάτων και μεταμφιεσμένων ομάδων που εκπροσωπούν την κάθε γειτονιά. Ακολουθεί βράβευση της πιο εντυπωσιακής συμμετοχής, από το δήμο Κοζάνης, σε ειδική τελετή που γίνεται στο πάρκο του Αγίου Δημητρίου. Το βράδυ, σε κάθε γειτονιά ανάβουν οι «φανοί», μεγάλες φωτιές γύρω από τις οποίες χορεύουν και τραγουδούν μικροί και μεγάλοι. Το κρασί, τα «κιχιά», τα κεράσματα για όλους, αλλά κυρίως το ιδιαίτερα «καυτό» περιεχόμενο των τραγουδιών που λέγονται… «ξιανέντροπα» ή «νοικουκυρίσια», αποτελούν εγγύηση άμυνας στο τσουχτερό κρύο που επικρατεί εκείνη την εποχή.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 19.02.2023

Χωρίς μέτρα και περιορισμούς, και με «κανονική» μάσκα προς τιμήν του Βασιλιά Καρνάβαλου, μικροί και μεγάλοι στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας θα γιορτάσουν φέτος την Αποκριά. 

Δήμοι και φορείς δίνουν ήδη ραντεβού στις γειτονιές, στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης, όπου προγραμματίζονται πλούσιες καρναβαλικές εκδηλώσεις που στοχεύουν στην ξέφρενη διασκέδαση και τη χαρά, που η πανδημία στέρησε τα προηγούμενα χρόνια.

Μπορεί η «καρδιά» της Αποκριάς στη Βόρεια Ελλάδα να χτυπά στη Νάουσα, την Ξάνθη και την Κοζάνη, ωστόσο και η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να προσφέρει ένα ξεχωριστό καρναβαλικό πρόγραμμα, σκορπώντας τη χαρά και το κέφι σε κάθε γωνιά της πόλη. 

Φέτος οι δήμοι της περιοχής παίρνουν το… αίμα τους πίσω, καθώς έχουν ετοιμάσει εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν πάρτι, χορούς, παραδοσιακά έθιμα και πολλές εκπλήξεις.

Μέρες γλεντιού και χαράς σε πολλούς δήμους

Κουκλοθέατρο, συναυλίες, dj, animater, clown, ξυλοπόδαρους και άλλες εκπλήξεις περιλαμβάνει το πλούσιο καρναβαλικό πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων που ετοίμασε για τους μικρούς και μεγάλους φίλους του, ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη.

Σκοπός των εκδηλώσεων είναι οι δημότες όλων των ηλικιών να ξεχάσουν τις έγνοιες της καθημερινότητας και να συναισθανθούν το κλίμα των ημερών, να χορέψουν και να διασκεδάσουν, σαν μία μεγάλη παρέα, συμμετέχοντας σε μία γιορτινή ατμόσφαιρα με πολύ κέφι και μουσική.

Οι εκδηλώσεις που άρχισαν από την περασμένη Δευτέρα και συνεχίστηκαν την Τσικνοπέμπτη στο Ασβεστοχώρι, στο Φίλυρο, στο Χορτιάτη, στην Εξοχή και την Πυλαία θα κορυφωθούν στο Πανόραμα σήμερα Κυριακή 19 Φεβρουαρίου με κουκλοθέατρο, Dj, Animater, clown και ξυλοπόδαρους στις 11 π.μ. στο αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» (δημαρχείο Πανοράματος) και στις 12.30 μ. στην αίθουσα «Λίτσα Φωκίδη».

Πολλά δρώμενα, παραδοσιακά έθιμα, χορούς, πάρτι, περιλαμβάνει ο κύκλος των αποκριάτικων εκδηλώσεων οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε πολλές κοινότητες του δήμου Θέρμης. Η κορύφωση των εκδηλώσεων θα γίνει την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου, στο πανέμορφο Φράγμα Θέρμης, με το πέταγμα του αετού και πλούσια σαρακοστιανά εδέσματα. 

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Θέρμης και στηρίζονται στις συνεργασίες με τοπικούς φορείς, Πολιτιστικούς Συλλόγους, Κοινότητες και την πολύτιμη συνδρομή των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας.

Το καρναβάλι στον Τρίλοφο θα γιορταστεί σήμερα στον προαύλιο χώρο του πολιτιστικού κέντρου στις 6 μ.μ με πάρτι μασκέ, χορό και γλέντι, ενώ την Κυριακή της Αποκριάς 26 Φεβρουαρίου στα ΚΑΠΗ του δήμου θα μοιραστούν παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα, με μουσική και χορό.

Ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν και στον Άγιο Αντώνιο, στο Νέο Ρύσιο, την Περιστερά όπου την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου θα τελεστεί παραδοσιακός Γάμος στις 11 π.μ., και στη Σουρωτή.

Την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί θα γίνει το πέταγμα του χαρταετού με μουσική από τα Χάλκινα της Γουμένισσας.

Το Καρναβάλι όμως θα γιορτάσουν και τα Βασιλικά το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου με παιδικό αποκριάτικο πάρτι στην ταβέρνα Μουστάκας στις 5.30 μ.μ. με πολλές εκπλήξεις για τους μικρούς μας φίλους. Θα ακολουθήσει Carnival Party στις 9 μ.μ., ενώ την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου θα αναβιώσει το έθιμο «Της καμήλας τα πέταλα» στις 11 π.μ. από τον λαογραφικό χορευτικό σύλλογο Βασιλικών. 

Την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου θα γίνει η μεγάλη παρέλαση αρμάτων και η αναβίωση παραδοσιακού γάμου και το κάψιμο του καρνάβαλου στις 2 μ.μ.

Στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης το γλέντι της Αποκριάς άρχισε προ ημερών και θα κορυφωθεί σήμερα Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στις 7:30 μ.μ.στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο, Θεατρική Σκηνή «Σοφία Βέμπο», με τη συναυλία «Αχ, Ελλάδα σ’ αγαπώ», αφιέρωµα στο καλό ελληνικό τραγούδι µε ρεπερτόριο έντεχνο και λαϊκό από την «Ομάδα Μουσικής Έκφρασης».

Με ένα ξεχωριστό πρόγραμμα εκδηλώσεων που σαν στόχο έχουν να σκορπίσουν τη χαρά και το κέφι σε όλη την πόλη, ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου γιορτάζει τη φετινή Αποκριά προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να συμμετάσχουν σε ένα πολύχρωμο ξεφάντωμα γεμάτο μουσική, χορό, αναβιώσεις εθίμων και πλούσια ψυχαγωγικά δρώμενα.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Τσικνοπέμπτη και ολοκληρώνονται την Καθαρά Δευτέρα με τα «Κούλουμα 2023». Σήμερα Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στην πλατεία Ευόσμου από τις 11 π.μ. - 2 μ.μ. τα παιδιά έχουν την τιμητική τους, καθώς θα μπορούν να συμμετάσχουν στο παιδικό αποκριάτικο πάρτι με την ομάδα «Τσιρκολίνο», με θεατρικά δρώμενα, κλόουν, ξυλοπόδαρο, κατασκευή μπαλονιών και face painting.

Εκδηλώσεις θα γίνουν και την Καθαρά Δευτέρα στις 27 Φεβρουαρίου με νηστίσιμα εδέσματα, μουσική, χορούς και παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία Ελευθερίας στο Κορδελιό, το πάρκο Προσκόπων και το πάρκο Ελπίδας στον Εύοσμο.

Πάρτι, χορός και παραδοσιακά σχήματα

Πανέτοιμος ο δήμος Νεάπολης-Συκεών μπήκε, και επίσημα, σε ρυθμούς Αποκριάς, με δεκάδες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, που άρχισαν από την Τσικνοπέμπτη και θα κορυφωθούν την Καθαρά Δευτέρα. Την τιμητική τους έχουν και αυτή τη χρονιά οι μικροί φίλοι, που θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στο πνεύμα των ημερών μέσα από τα παιδικά αποκριάτικα πάρτι με ταχυδακτυλουργικά, τρικ, ζογκλερικά κόλπα, διαγωνισμούς, μπαλονοκατασκευές, αστείες γκάφες, εκπλήξεις αλλά και πολύ χορό που θα πραγματοποιηθούν σε κάθε Δημοτική Ενότητα.

Το αποκριάτικο πρόγραμμα για τα μικρά παιδιά περιλαμβάνει και πληθώρα δράσεων από τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Συκεών, Νεάπολης και Πεύκων, όπου μασκαρεμένα θα απολαύσουν τους μύθους του Αισώπου να ζωντανεύουν, στο πιο χρωματιστό καρναβαλίστικο Messy Play event (για παιδιά 2-12 ετών). 

Το χορευτικό συγκρότημα του δήμου Νεάπολης-Συκεών θα παρουσιάσει έθιμα και χορούς της Αποκριάς μέσα από διαδραστικά παιχνίδια σχεδιασμένα για τους μικρούς φίλους των βιβλιοθηκών (για παιδιά 5-10 ετών). Μεταμφιεσμένα μπουλούκια μουσικών και χορευτών και Κουδουνοφόροι του Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Γεώργιος» Ανθής Σερρών με τη συνοδεία χάλκινων οργάνων και την μπάντα κρουστών «άι ΝΤΟΣ» θα ξεχυθούν σήμερα στους δρόμους από το πάρκο Βαλσαμή με προορισμό την πλατεία Ειρήνης (Ρολόι) στη Νεάπολη, όπου θα στηθεί ένα μοναδικό παραδοσιακό αποκριάτικο γλέντι.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα κορυφωθεί την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023, με πατροπαράδοτα φαγητά και παραδοσιακά γλέντια με τους ADAM AMAN, το μουσικό σχήμα του Νίκου Ταλέα, το μουσικό σχήμα «Ακούσματα Παράδοσης» και το μουσικό σχήμα του Δημήτρη Κεχαγιά και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες Αγίου Παύλου, Νεάπολης, Πεύκων και Συκεών, αντίστοιχα, από τις 11 το πρωί.

Στο δήμο Παύλου Μελά οι εκδηλώσεις άρχισαν την Τσικνοπέμπτη στην Άνω Ηλιούπολη με παραδοσιακούς χορευτικούς ρυθμούς και θα κορυφωθούν την Καθαρά Δευτέρα.

Την Κυριακή της Αποκριάς 26 Φεβρουαρίου στο «Τρίγωνο» Πολίχνης στις 11 π.μ. θα γίνει αποκριάτικο πάρτι με τους «ΧΑΛΚΙΝΟmania» και πολύχρωμο σερπαντινοπόλεμο. Τα Κούλουμα θα γιορταστούν στο στρατόπεδο Καρατάσιου στις 11 π.μ. με παραδοσιακό γλέντι με τους «ΧΑΛΚΙΝΟmania», πέταγμα χαρταετού και δραστηριότητες για τα παιδιά με τους «λαλαland». Παράλληλα διοργανώνονται εκδηλώσεις για παιδιά στις δημοτικές Βιβλιοθήκες με παραμύθια, κατασκευές και αποκριάτικες εκπλήξεις (Σταυρούπολη, Ευκαρπία και Πολίχνη).

Στο δήμο Ωραιοκάστρου οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου με σαρακοστιανό τραπέζι. Ειδικότερα, στις Κοινότητες των Δημοτικών Ενοτήτων Ωραιοκάστρου, Καλλιθέας και Μυγδονίας θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις και θα διανεμηθούν δωρεάν στους πολίτες παραδοσιακά εδέσματα, φασολάδα και λαγάνα.

Οι εκδηλώσεις την Καθαρά Δευτέρα θα αρχίσουν στις 11 το πρωί και θα πραγματοποιηθούν ως εξής: Ωραιόκαστρο: Αλώνια, Νεοχωρούδα: Γήπεδο Νεοχωρούδας, Πεντάλοφος: Αυλή Δημοτικού Σχολείου, Ν. Φιλαδέλφεια: Πλατεία, Μεσαίο: Πνευματικό Κέντρο, Πετρωτό: Πλατεία, Μονόλοφος: Πολιτιστικό Κέντρο, Μελισσοχώρι: Δημοτικό Σχολείο
Λητή: Ανεμόμυλοι και Δρυμός: Πλατεία.

Στο Σοχό, Ασκό, Άσσηρο και Λαγκαδά για ένα αυθεντικό καρναβαλικό γλέντι

Πλούσιο είναι το πρόγραμμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων φέτος στον δήμο Λαγκαδά, συνδυάζοντας την παράδοση με το κέφι και την χαρά που δίνει αυτή η εποχή του χρόνου στα μικρά παιδιά. Σοχός, Ασκός, Άσσηρος, αλλά και η πόλη του Λαγκαδά πρωταγωνιστούν σε ένα αυθεντικό καρναβαλικό γλέντι που προσφέρει στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς σε κατοίκους και επισκέπτες.

Τη σκυτάλη παίρνει πρώτος ο Σοχός με τους παραδοσιακούς κουδουνοφόρους «Μέριου», που προσελκύουν κάθε χρόνο επισκέπτες από ολόκληρη την Ελλάδα.

Χθες Κυριακή στην κεντρική πλατεία Αγίου Γεωργίου στις 11 π.μ. ο Σοχός υποδέχθηκε χορευτικά συγκροτήματα, ενώ ακολούθησε γλέντι για όλους (επισκέπτες, κατοίκους, εθελοντές) με συνοδεία ζουρνάδων (ορχήστρα του Γιάννη και Χρήστου Μάλαμα και του Ηλία Δημάνου).

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στην περιοχή το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023 στην κεντρική πλατεία με παραδοσιακούς χορούς. Όλοι οι συμμετέχοντες πολιτιστικοί σύλλογοι - κάτοικοι και επισκέπτες «χορεύουν» παραδοσιακά με νταούλια και ζουρνάδες και παρασέρνουν τον κόσμο σε ένα γνήσιο παραδοσιακό γλέντι γάμου.

Το γλέντι συνεχίζεται με το άναμμα της «καθαρτήριας» φωτιάς στις τοποθεσίες Πλατεία Εθνικής Αντίστασης («ΚΟΥΜΛΟΥΚ»), και στην Κεντρική Πλατεία Σοχού, στήνονται εστίες φωτιάς για τον εξαγνισμό της φύσης.

Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023 από τις 11 π.μ. έως τις 12.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Σοχού θα παρελάσουν παραδοσιακά μουσικά σχήματα από όλη την Ελλάδα.

Το καρναβάλι του Ασκού επιστρέφει το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, προσφέροντας κέφι και ξεφάντωμα για μικρούς και μεγάλους, ενώ στην πόλη του Λαγκαδά θα γίνει μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στις 4 το απόγευμα.

Η ΔΗΚΕΛ και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Λαγκαδά έχουν αναλάβει την οργάνωση και προετοιμασία της μεγάλης εκδήλωσης, που αναμένεται να συγκεντρώσει χιλιάδες επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή.

Ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν στην Άσσηρο, τα Ζαγκλιβέρι, την Κριθιά και το Αδάμ, όπου την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στην κάτω πλατεία θα πραγματοποιηθεί μετά την Θεία Λειτουργία η αναβίωση του εθίμου του Σταυρού και θα ακολουθήσει γλέντι.

Με «πρόσωπο» στην παράδοση οι εκδηλώσεις σε Νάουσα, Κοζάνη

Η Νάουσα με τις Μπούλες και τους Γενίτσαρους και η Κοζάνη των Φανών σπάνε ξανά, μετά από δύο δύσκολα χρόνια, το ρεκόρ προέλευσης επισκεπτών από όλη την Ελλάδα, «παντρεύοντας» το καθιερωμένο ξεφάντωμα με την παράδοση.

Στη γειτονική Νάουσα επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι και φέτος το έθιμο Γενίτσαροι και Μπούλες που αναβιώνει κάθε χρόνο, καθώς είναι συνυφασμένο με την ψυχή και την πολιτιστική της ταυτότητα. Το δρώμενο παρακολουθούν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.

Χθες Κυριακή έγινε το ντύσιμο του Γενίτσαρου και το μάζεμα του μπουλουκιού, το πιο συγκινητικό μέρος του εθίμου από τα Αλώνια στον στραβό πλάτανο όπου τα παιδιά και οι συνοδοί των μπουλουκιών τραγούδησαν τις παραδοσιακές πατινάδες.

Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου το έθιμο θα συνεχιστεί στην πόλη της Νάουσας με τη Φιλαρμονική Εταιρεία Νάουσας περιδιαβαίνει τους δρόμους της πόλης με αποκριάτικους ρυθμούς.

Η πόλη της Κοζάνης είναι φημισμένη για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις της, που συνεχίζουν αναλλοίωτα τα παλιά έθιμα. Οι «φανοί», οι μασκαράδες που περιφέρονται σε όλη την πόλη, οι λαϊκοί οργανοπαίκτες και οι μπάντες στους δρόμους, το κρασί, τα «κιχιά» και τα κεράσματα σε όλους, η έντονη σκωπτική διάθεση και η καθολική συμμετοχή στα δρώμενα, είναι τα χαρακτηριστικά των αποκριάτικων ημερών και μελωδίες.

Το μεσημέρι της μεγάλης αποκριάς 26 Φεβρουαρίου γίνεται παρέλαση αρμάτων και μεταμφιεσμένων ομάδων που εκπροσωπούν την κάθε γειτονιά. Ακολουθεί βράβευση της πιο εντυπωσιακής συμμετοχής, από το δήμο Κοζάνης, σε ειδική τελετή που γίνεται στο πάρκο του Αγίου Δημητρίου. Το βράδυ, σε κάθε γειτονιά ανάβουν οι «φανοί», μεγάλες φωτιές γύρω από τις οποίες χορεύουν και τραγουδούν μικροί και μεγάλοι. Το κρασί, τα «κιχιά», τα κεράσματα για όλους, αλλά κυρίως το ιδιαίτερα «καυτό» περιεχόμενο των τραγουδιών που λέγονται… «ξιανέντροπα» ή «νοικουκυρίσια», αποτελούν εγγύηση άμυνας στο τσουχτερό κρύο που επικρατεί εκείνη την εποχή.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 19.02.2023

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία