Λόγια του Βαρδάρη

  • Στο γραφείο του αντιπροέδρου
    27/06/2022 12:30

    Στο γραφείο του αντιπροέδρου

    Μια κίτρινη φανέλα με το νούμερο 6, πολλά καδραρισμένα σκίτσα με τη φυσιογνωμία του, διάφορα βιβλία και μια ιστορική φωτογραφίας με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι τα πράγματα που ξεχωρίσει κάποιος που επισκέπτεται το γραφείο του αντιπρόεδρου της Κομισιόν και Επίτροπου της Ελλάδας στις Βρυξέλλες Μαργαρίτη Σχοινά. Ενα γραφείο με πολύ αυτοσαρκασμό.

    Στον 11ο όροφο του κτηρίου της Κομισιόν ο εκ Θεσσαλονίκης υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος έχει σε περίοπτη κάδρο ένα μεγάλο κάδρο με τη φανέλα του μεγάλου Νίκου Γκάλη, με τον οποίο συνδέεται και με προσωπική φιλία και το οποίο του έχει χαρίσει ο πρόεδρος του ερασιτέχνη Αρη.

    Σκίτσα και αυτοσαρκασμός

    Στον ίδιο χώρο μπορεί να διακρίνει κανείς καμιά δεκαριά σκίτσα που του έχουν δημιουργήσει διάφοροι σκιτσογράφοι και έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και τα οποία συλλέγει μανιωδώς. Ακόμη μια φωτογραφία από την περίφημη Συνέντευξη Τύπου που έγινε τη Δευτέρα 27 Ιουνίου του 2015, τρεις μόνο ημέρες μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος και ενώ η Ελλάδας βρίσκονταν με το ένα πόδι εκτός ευρώ. Ηταν τότε που ο Γιούνκερ είχε δακρύσει και είχε πει -διαβάζοντας το σκονάκι του Σχοινά- ότι «η Ευρώπη είναι Ελλάδα και η Ελλάδα είναι Ευρώπη». Πάνω στα γραφεία διακρίναμε και πολλά ιστορικά βιβλία. Οπως τα απομνημονεύματα του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας επί Μπόρις Γιέλτσιν Αντρέι Κοζίρεφ που έγραψε το βιβλίο με τίτλο «Τhe Firebird» και το ημερολόγιο του μετέπειτα μεταμεληθέντος στελέχους του ΚΚΕ Δημήτρη Βλαντά για την περίοδο 1947-49, με τίτλο «Ημερολόγιο 1947-1949».