ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο έλεος του "Ιανού" τα Ιόνια νησιά - Προβλήματα και στη Δυτική Πελοπόννησο - Live εικόνα, βίντεο και φωτ.

Πρωτοφανείς πλημμύρες στη Φθιώτιδα -Σε κόκκινο συναγερμό οι μηχανισμοί σε Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Ιθάκη - Μεγάλες ποσότητες βροχής σε Ηλεία και Μεσσηνία

 18/09/2020 07:00

Στο έλεος του "Ιανού" τα Ιόνια νησιά - Προβλήματα και στη Δυτική Πελοπόννησο - Live εικόνα, βίντεο και φωτ.
ermisnews.gr

Πάνω από 7 ώρες παλεύουν πυροσβέστες, αστυνομικοί και πολιτική προστασία ανάμεσα σε 5 χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας για να σώσουν περιουσίες αλλά και ανθρώπους. Ισχυρές βροχοπτώσεις, πρωτοφανείς για την περιοχή, ξεκίνησαν πολύ πριν το μεσημέρι και συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. Ο δρόμος από τη Λαμία προς το Καρπενήσι έχει κλείσει καθώς σε μία απόσταση που ξεπερνά τα 15 χλμ έχουν δημιουργηθεί ποτάμια που ουσιαστικά έχουν ακινητοποιήσει δεκάδες οχήματα κατά μήκος του δρόμου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κλήσεις στην πυροσβεστική είναι εκατοντάδες ωστόσο όμως δίνουν κύριο βάρος στην υποβοήθηση των ανθρώπων οι οποίοι ζητούν να μεταφερθούν σε περισσότερο ασφαλές περιβάλλον.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυροσβέστες με χωματουργικά οχήματα πλησιάζουν από σπίτι σε σπίτι για να μεταφέρουν άτομα τα οποία νιώθουν ανασφάλεια σε άλλα σπίτια συγγενών τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε να μεταφέρουν ασθενείς ή ακόμη και ηλικιωμένους οι οποίοι καλούσαν σε βοήθεια.

Το ύψος του νερού στο χωριό Λιανοκλάδι στον κεντρικό δρόμο ξεπερνά τα 60 εκατοστά και έχει ακινητοποιήσει δεκάδες αυτοκίνητα μέσα στα νερά. Οι οδηγοί τους αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν αφού είχε διακοπεί και η κυκλοφορία και βρίσκονται σε ασφαλές σημείο περιμένοντας την εκτόνωση της θεομηνίας.

Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε η παρέμβαση των πυροσβεστών για να μεταφερθούν με ασφάλεια.

Αρχικά οι έντονες βροχοπτώσεις χτύπησαν τη νότια πλευρά της κοιλάδας του Σπερχειού, τα Λουτρά Υπάτης και τις γύρω περιοχές καθώς οι ισχυρές βροχοπτώσεις ήταν στο όρος Οίτη. Από εκεί φούσκωσαν οι χείμαρροι και νερά μαζί με φερτά υλικά δημιούργησαν ποτάμια για να καταλήξουν μέσα στα χωριά και σε κατοικημένες περιοχές γεμίζοντας υπόγεια και ισόγεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερο από 15 υπόγεια και ισόγεια σε ξενοδοχεία στα Λουτρά Υπάτης πλημμύρισαν και χρειάστηκαν παρέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας για άντληση υδάτων.

Στο χωριό Ζηλευτό και Λιανοκλάδι, από την απέναντι πλευρά που είναι το όρος Όρθρυς πλημμύρισαν ρέματα και σε ορισμένες περιπτώσεις οι δρόμοι έγιναν τα ποτάμια και οδήγησαν τα νερά σε σημεία που να δημιουργούν προβλήματα στο δρόμο Λαμίας Καρπενησίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την μία το μεσημέρι και μετά η μεγάλη προσπάθεια επικεντρώθηκε στο χωριό Λιανοκλάδι όπου υπήρξαν και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τους ανθρώπους να μην μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους για τα νερά να έχουν δημιουργήσει τους νέους χειμάρρους.

Οι δρόμοι έγιναν αδιάβατοι ακόμη και στο χωριό Στίρφακα από τα νερά τα οποία έφτασαν εκεί από το όρος Ορθρυ.

Μάλιστα τα νερά μετά το χωριό κατευθύνθηκαν στη σιδηροδρομική γραμμή και από 4.30 το απόγευμα είχε σαν αποτέλεσμα να διακοπεί η σιδηροδρομική συγκοινωνιακά από το Λιανοκλάδι μέχρι το Δομοκό. Ετσι από την Αθήνα τα τρένα έρχονται μέχρι το Λιανοκλάδι και από κει μεταφέρονται οι επιβάτες με λεωφορεία μέχρι το Δομοκό για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στη Ζάκυνθο

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στην πόλη της Ζακύνθου και στην περιαστική της περιοχή, καθώς επίσης το βορειοδυτικό και νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ. Στην Κεφαλλονιά και στην Ιθάκη έχουν εντοπιστεί από τα συνεργεία πλήθος βλαβών, ωστόσο οι συνθήκες που έως τώρα επικρατούν καθυστερούν την αποκατάστασή τους.

Όπως επισημαίνει ο Διαχειριστής, τα συνεργεία του βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης του φαινομένου «Ιανός» σε πλήρη ετοιμότητα, με αυξημένο τεχνικό προσωπικό, εξοπλισμό, οχήματα κλπ, σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές -Δυτική Πελοπόννησο, Ιόνια νησιά, Κεντρική Ελλάδα, Εύβοια και Αττική- στις οποίες έχουν ήδη εκδηλωθεί ή αναμένονται ακραία καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Το συνολικό τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ και των συνεργαζόμενων εργολαβικών συνεργείων που βρίσκεται από προχθές σε επιφυλακή είναι 830 άτομα, ενώ το σύνολο των ειδικών οχημάτων για την εκτέλεση εργασιών, 130. Στις περιοχές που επλήγησαν σφοδρότερα έχει ήδη προγραμματιστεί η περαιτέρω ενίσχυσή τους με τεχνικό προσωπικό σήμερα και αύριο.

Οι ενισχυμένες μονάδες της εταιρίας είναι σε επιφυλακή σε όλες τις παραπάνω περιοχές, προκειμένου, μόλις καθίσταται δυνατή και ασφαλής η επέμβασή τους στο Δίκτυο, να αποκαθίστανται όσο το δυνατόν ταχύτερα οι βλάβες. Επί τόπου στις πληγείσες περιοχές έχει ήδη μεταβεί ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Α. Μάνος και τα αρμόδια στελέχη, για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό όλων των απαραίτητων εργασιών.

Δύσκολο το χθεσινό βράδυ

Ένα δύσκολο βράδυ πέρασαν τα νησιά του Ιονίου, με τους θυελλώδης ανέμους και την πολύ δυνατή βροχή να δημιουργούν ένα τρομακτικό σκηνικό. 

Στη Ζάκυνθο από τις τρεις το πρωί της Παρασκευής, οι καιρικές συνθήκες επιδεινώθηκαν με ανέμους που έφταναν 10 με 11 μποφόρ και δυνατή βροχή.

Ζημιές έχουν σημειωθεί στο χωριό Κατάσταρι, όπου ο δυνατός αέρας ξήλωσε στέγη από κατοικημένο σπίτι, χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν τραυματισμοί. Στο λιμάνι της Ζακύνθου, βούλιαξε ιστιοφόρου που ήταν δεμένο. Σε όλο το νησί σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων τα οποία ελέγχει η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου. Στο χωριό Λυκουδι έχει πέσει ένα μεγάλο δέντρο κοντά σε παιδικό σταθμό και σπεύδουν συνεργεία ώστε να το απομακρύνουν.

Αρκετές περιοχές της Ζακύνθου βυθίστηκαν στο σκοτάδι. Καλαμάκι, Αργάσι, Βανάτο, Λαγωποδο, Κατάστάρι, Μουζάκη, Αλυκές είναι χωρίς ρεύμα. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται στις βλάβες και παλεύουν υπό αντίξοες συνθήκες να αναφέρουν την ηλεκτροδότηση.

Στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Στασινόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι «υπάρχει συντονισμός και συνεργασία με κοινό στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση ζητημάτων και όλος ο μηχανισμός είναι σε εγρήγορση, ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουν πολλά πρόβλημα από τον Μεσογειακό κυκλώνα "Ιανό"».

kakokairia-zimies6.jpg
kakokairia-zimies5.jpg
kakokairia-zimies3.jpg
kakokairia-zimies4.jpg

Στη δίνη του κυκλώνα της κακοκαιρίας Ιανός βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, με το βασικότερο πρόβλημα για την ώρα να είναι η διακοπή του ρεύματος σε αρκετές περιοχές και οι πτώσεις δέντρων.

Στην Ιθάκη ο δήμαρχος του νησιού, Διονύσης Στανίτσας είπε ότι γίνεται αγώνας για να σωθούν σκάφη στο λιμάνι στο Βαθύ. «Προσπαθούμε να σώσουμε σπίτια που έχουν φύγει κεραμίδια. Δεν έχουμε ρεύμα από τις 3 τα ξημερώματα. Έχουμε μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο από δέντρα που έπεσαν, υπάρχουν καταστήματα που έχουν πλημμυρίσει».

Αγκυροβόλημενο ιστιοφόρο παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους στην Ιθάκη

Αγκυροβολημένο ιστιοφόρο σκάφος, σημαίας Ελβετίας, παρασύρθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και προσέκρουσε σε βραχώδη ακτή στη θαλάσσια περιοχή Σχίνου, ανατολικά της Ιθάκης. Οι δύο επιβαίνοντες του σκάφους αποβιβάστηκαν με ιδία μέσα στην ακτή και είναι καλά στην υγεία τους.

Στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το ιστιοφόρο πνέουν ισχυροί άνεμοι 8 μποφόρ.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Σταύρος Τραυλός που μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 έκανε λόγο για πολύ βροχή και αέρα. «Έχουμε πρόβλημα με φερτά υλικά και πλημμύρες σε υπόγεια στη Σάμη, έχει πλημμυρίσει το υπόγειο του νοσοκομείου, έχουμε διακοπές ρεύματος σε αρκετά σημεία».

Κεφαλονιά: Ζημιές σε ολόκληρο το νησί και προβλήματα ηλεκτροδότησης προκάλεσε ο "Ιανός"

Μεγάλες ζημιές σε όλο το νησί της Κεφαλονιάς προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας "Ιανός" που έπληξε τις βραδινές ώρες να νησιά του νότιου Ιονίου. Από τις πρώτες πρωινές ώρες υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές, καθώς έχουν σπάσει πυλώνες ρεύματος. Λόγω της σφοδρότητας της κακοκαιρίας δεν είναι εφικτό να προσεγγίσουν τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία όπου υπάρχει πρόβλημα. Επίσης, έχουν σημειωθεί εκατοντάδες πτώσεις δέντρων και κλαδιών δημιουργώντας προβλήματα και στο οδικό δίκτυο του νησιού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στην Αγία Ευφημία του δήμου Σάμης, όπου η ισχυρή βροχόπτωση σε συνδυασμό με το μεγάλη ένταση των ανέμων δημιούργησε χειμάρρους με λάσπες και φερτά υλικά.

Επίσης στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες από τον δήμο, οι ισχυροί άνεμοι, που κατά την διάρκεια της νύχτας έφθασαν τα 11 μποφόρ, έβγαλαν τρία ιστιοφόρα στη στεριά και μέσα στο λιμάνι έχουν βυθιστεί τουλάχιστον άλλα τέσσερα. Στη Αγία Ευφημια, από τον χείμαρρο που δημιουργήθηκε υπήρξε εισροή υδάτων σε καταστήματα.

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στη δυτική Ελλάδα λόγω ισχυρών ανέμων

Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν και σήμερα σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας.

Κλειστή είναι και η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου. Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι άνεμοι στα δυτικά πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ και τοπικά 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. 

Σε απόλυτη επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Δεν θα λειτουργήσουν σήμερα όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη, αλλά και στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία, σύμφωνα με απόφαση του περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη.


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις βρίσκονται σε ισχύ σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, καθώς και την εθνική οδό Πύργου -Μεθώνης στην Μεσσηνία, ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, οχημάτων με τρέιλερ και λεωφορείων κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου στους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Μεσσηνίας. Ανοικτή παραμένει η Ολυμπία Οδός μέχρι να επαναξιολογηθεί σήμερα το μεσημέρι.

"Όλος ο κρατικός μηχανισμός, ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας είναι σε απόλυτη επιφυλακή", τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε δηλώσεις του για τον κυκλώνα «Ιανός» που θα πλήξει αρκετές περιοχές της χώρας μας. Όπως ανέφερε ο υπουργός κάθε έξι ώρες θα πραγματοποιούνται συσκέψεις, «για να μπορούμε να αξιολογούμε και να σταθμίζουμε τα δεδομένα που μας παρουσιάζουν οι μετεωρολόγοι και οι αναλυτές μας».

Ο "Ιανός" σαρώνει και τη Λευκάδα

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κακοκαιρία στη Λευκάδα, όπου σήμερα δεν λειτουργούν τα σχολεία. Ιδιαίτερα το νότιο τμήμα του νησιού βρίσκεται στη δίνη του μεσογειακού κυκλώνα από τις 4 τα ξημερώματα.

Θυελλώδεις άνεμοι που αγγίζουν και τα 10 μποφόρ και καταρρακτώδης βροχή πλήττουν περιοχές σε Βασιλική, Πόντι, Πόρο. Πολλοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει καθώς κατεβαίνουν χείμαρροι από τα γύρω βουνά, ενώ επί ποδός βρίσκονται συνεργεία του δήμου με μηχανήματα που προσπαθούν να ανοίξουν διέξοδο του νερού προς τη θάλασσα απομακρύνοντας κορμούς δέντρων. Η Πυροσβεστική κάνει αντλήσεις υδάτων από ισόγεια και άλλους χώρους. Δύο αμμουδερές παραλίες στη Βασιλική εξαφανίστηκαν.

«Αλώβητη» η Κέρκυρα - Κλειστά σχολεία στη Νότια Λευκάδα

«Αλώβητη» παραμένει η Κέρκυρα από την επέλαση του «μεσογειακού κυκλώνα», «Ιανού», που προκάλεσε στο νησί ήπιες βροχοπτώσεις, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν κατά τόπους καταιγίδες, χωρίς να προκαλέσουν ιδιαίτερα προβλήματα. Αυτή την ώρα οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται.

Την ίδια ώρα κλειστά είναι σήμερα, προληπτικά, σχολεία στη Νότια Λευκάδα και συγκεκριμένα της δημοτικής ενότητας Απολλωνίων και της Κοινότητας Καλάμου, μετά από χθεσινή απόφαση του δημάρχου, Χαράλαμου Καλού και των προϊσταμένων της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κακοκαιρία που πλήττει αυτή την ώρα τη Λευκάδα είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει υλικές ζημιές σε σκάφη, ενώ ιστιοπλοϊκό σκάφος που ήταν δεμένο στο Νυδρί, έχει σχεδόν βυθιστεί.

«Είμαστε σε επιφυλακή και σε πλήρη ετοιμότητα. Ο "Ιανός" φέρεται να μην κατάφερε να πλήξει ιδιαίτερα το νησί, όμως το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή από όλους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας περιοχές της Ηλείας και της Μεσσηνίας δέχτηκαν μεγάλες ποσότητες βροχής.

"Δεν έχει καταγραφεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα στην Ηλεία", ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γιαννόπουλος

Ισχυροί άνεμοι και έντονες βροχοπτώσεις κατά διαστήματα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει κυρίως τις παράκτιες περιοχές της Ηλείας.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «μέχρι σήμερα το πρωί δεν είχε καταγραφεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα στην Ηλεία, παρά μόνο κάποιες πτώσεις δένδρων και κλαδιών στα Λεχαινά, στην κοινότητα, Αρκούδι και σε άλλες περιοχές.»

Μάλιστα όπως προσθέτει, «η πρώτη του δέντρου στο Αρκούδι, προκάλεσε υλικές ζημιές σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο, χωρίς όμως να υπάρξει τραυματισμός.»

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι σημειώθηκαν μικρές σε χρονική διάρκεια διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της Αμαλιάδας και στην κοινότητα Κουρτέσι.

Παράλληλα, ο Βασίλης Γιαννόπουλος τόνισε ότι όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα.

Βίντεο από τους σφοδρούς ανέμους που έπληξαν την Ηλεία από χθες:

Σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo.gr, σήμερα Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου το Κεντρικό και Νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στην Κεντρική Στερεά θα επικρατήσει σφοδρή κακοκαιρία με πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις και σποραδικές καταιγίδες.

Βροχές θα εκδηλωθούν επίσης σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής χώρας, με σχετικά ηπιότερα φαινόμενα, τα οποία όμως κατά τόπους θα είναι ισχυρά..

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 12 έως 29 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 15 έως 32, στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία από 17 έως 28, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 18 έως 30, στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 27 βαθμούς, και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

    Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ και από το βράδυ βορειοανατολικοί με εντάσεις έως 8 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν μεταβαλλόμενων διευθύνσεων με εντάσεις που στα κεντρικά και νότια τμήματα θα ξεπεράσουν τα 10 μποφόρ, ενώ το βράδυ θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση.

    Δείτε LIVE εικόνα από το Αργοστόλι

    Δείτε LIVE EIKONA από το Ληξούρι



    Πάνω από 7 ώρες παλεύουν πυροσβέστες, αστυνομικοί και πολιτική προστασία ανάμεσα σε 5 χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας για να σώσουν περιουσίες αλλά και ανθρώπους. Ισχυρές βροχοπτώσεις, πρωτοφανείς για την περιοχή, ξεκίνησαν πολύ πριν το μεσημέρι και συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. Ο δρόμος από τη Λαμία προς το Καρπενήσι έχει κλείσει καθώς σε μία απόσταση που ξεπερνά τα 15 χλμ έχουν δημιουργηθεί ποτάμια που ουσιαστικά έχουν ακινητοποιήσει δεκάδες οχήματα κατά μήκος του δρόμου.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κλήσεις στην πυροσβεστική είναι εκατοντάδες ωστόσο όμως δίνουν κύριο βάρος στην υποβοήθηση των ανθρώπων οι οποίοι ζητούν να μεταφερθούν σε περισσότερο ασφαλές περιβάλλον.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυροσβέστες με χωματουργικά οχήματα πλησιάζουν από σπίτι σε σπίτι για να μεταφέρουν άτομα τα οποία νιώθουν ανασφάλεια σε άλλα σπίτια συγγενών τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε να μεταφέρουν ασθενείς ή ακόμη και ηλικιωμένους οι οποίοι καλούσαν σε βοήθεια.

    Το ύψος του νερού στο χωριό Λιανοκλάδι στον κεντρικό δρόμο ξεπερνά τα 60 εκατοστά και έχει ακινητοποιήσει δεκάδες αυτοκίνητα μέσα στα νερά. Οι οδηγοί τους αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν αφού είχε διακοπεί και η κυκλοφορία και βρίσκονται σε ασφαλές σημείο περιμένοντας την εκτόνωση της θεομηνίας.

    Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε η παρέμβαση των πυροσβεστών για να μεταφερθούν με ασφάλεια.

    Αρχικά οι έντονες βροχοπτώσεις χτύπησαν τη νότια πλευρά της κοιλάδας του Σπερχειού, τα Λουτρά Υπάτης και τις γύρω περιοχές καθώς οι ισχυρές βροχοπτώσεις ήταν στο όρος Οίτη. Από εκεί φούσκωσαν οι χείμαρροι και νερά μαζί με φερτά υλικά δημιούργησαν ποτάμια για να καταλήξουν μέσα στα χωριά και σε κατοικημένες περιοχές γεμίζοντας υπόγεια και ισόγεια.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερο από 15 υπόγεια και ισόγεια σε ξενοδοχεία στα Λουτρά Υπάτης πλημμύρισαν και χρειάστηκαν παρέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας για άντληση υδάτων.

    Στο χωριό Ζηλευτό και Λιανοκλάδι, από την απέναντι πλευρά που είναι το όρος Όρθρυς πλημμύρισαν ρέματα και σε ορισμένες περιπτώσεις οι δρόμοι έγιναν τα ποτάμια και οδήγησαν τα νερά σε σημεία που να δημιουργούν προβλήματα στο δρόμο Λαμίας Καρπενησίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την μία το μεσημέρι και μετά η μεγάλη προσπάθεια επικεντρώθηκε στο χωριό Λιανοκλάδι όπου υπήρξαν και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τους ανθρώπους να μην μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους για τα νερά να έχουν δημιουργήσει τους νέους χειμάρρους.

    Οι δρόμοι έγιναν αδιάβατοι ακόμη και στο χωριό Στίρφακα από τα νερά τα οποία έφτασαν εκεί από το όρος Ορθρυ.

    Μάλιστα τα νερά μετά το χωριό κατευθύνθηκαν στη σιδηροδρομική γραμμή και από 4.30 το απόγευμα είχε σαν αποτέλεσμα να διακοπεί η σιδηροδρομική συγκοινωνιακά από το Λιανοκλάδι μέχρι το Δομοκό. Ετσι από την Αθήνα τα τρένα έρχονται μέχρι το Λιανοκλάδι και από κει μεταφέρονται οι επιβάτες με λεωφορεία μέχρι το Δομοκό για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

    Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στη Ζάκυνθο

    Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στην πόλη της Ζακύνθου και στην περιαστική της περιοχή, καθώς επίσης το βορειοδυτικό και νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ. Στην Κεφαλλονιά και στην Ιθάκη έχουν εντοπιστεί από τα συνεργεία πλήθος βλαβών, ωστόσο οι συνθήκες που έως τώρα επικρατούν καθυστερούν την αποκατάστασή τους.

    Όπως επισημαίνει ο Διαχειριστής, τα συνεργεία του βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης του φαινομένου «Ιανός» σε πλήρη ετοιμότητα, με αυξημένο τεχνικό προσωπικό, εξοπλισμό, οχήματα κλπ, σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές -Δυτική Πελοπόννησο, Ιόνια νησιά, Κεντρική Ελλάδα, Εύβοια και Αττική- στις οποίες έχουν ήδη εκδηλωθεί ή αναμένονται ακραία καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

    Το συνολικό τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ και των συνεργαζόμενων εργολαβικών συνεργείων που βρίσκεται από προχθές σε επιφυλακή είναι 830 άτομα, ενώ το σύνολο των ειδικών οχημάτων για την εκτέλεση εργασιών, 130. Στις περιοχές που επλήγησαν σφοδρότερα έχει ήδη προγραμματιστεί η περαιτέρω ενίσχυσή τους με τεχνικό προσωπικό σήμερα και αύριο.

    Οι ενισχυμένες μονάδες της εταιρίας είναι σε επιφυλακή σε όλες τις παραπάνω περιοχές, προκειμένου, μόλις καθίσταται δυνατή και ασφαλής η επέμβασή τους στο Δίκτυο, να αποκαθίστανται όσο το δυνατόν ταχύτερα οι βλάβες. Επί τόπου στις πληγείσες περιοχές έχει ήδη μεταβεί ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Α. Μάνος και τα αρμόδια στελέχη, για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό όλων των απαραίτητων εργασιών.

    Δύσκολο το χθεσινό βράδυ

    Ένα δύσκολο βράδυ πέρασαν τα νησιά του Ιονίου, με τους θυελλώδης ανέμους και την πολύ δυνατή βροχή να δημιουργούν ένα τρομακτικό σκηνικό. 

    Στη Ζάκυνθο από τις τρεις το πρωί της Παρασκευής, οι καιρικές συνθήκες επιδεινώθηκαν με ανέμους που έφταναν 10 με 11 μποφόρ και δυνατή βροχή.

    Ζημιές έχουν σημειωθεί στο χωριό Κατάσταρι, όπου ο δυνατός αέρας ξήλωσε στέγη από κατοικημένο σπίτι, χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν τραυματισμοί. Στο λιμάνι της Ζακύνθου, βούλιαξε ιστιοφόρου που ήταν δεμένο. Σε όλο το νησί σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων τα οποία ελέγχει η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου. Στο χωριό Λυκουδι έχει πέσει ένα μεγάλο δέντρο κοντά σε παιδικό σταθμό και σπεύδουν συνεργεία ώστε να το απομακρύνουν.

    Αρκετές περιοχές της Ζακύνθου βυθίστηκαν στο σκοτάδι. Καλαμάκι, Αργάσι, Βανάτο, Λαγωποδο, Κατάστάρι, Μουζάκη, Αλυκές είναι χωρίς ρεύμα. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται στις βλάβες και παλεύουν υπό αντίξοες συνθήκες να αναφέρουν την ηλεκτροδότηση.

    Στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Στασινόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι «υπάρχει συντονισμός και συνεργασία με κοινό στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση ζητημάτων και όλος ο μηχανισμός είναι σε εγρήγορση, ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουν πολλά πρόβλημα από τον Μεσογειακό κυκλώνα "Ιανό"».

    kakokairia-zimies6.jpg
    kakokairia-zimies5.jpg
    kakokairia-zimies3.jpg
    kakokairia-zimies4.jpg

    Στη δίνη του κυκλώνα της κακοκαιρίας Ιανός βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, με το βασικότερο πρόβλημα για την ώρα να είναι η διακοπή του ρεύματος σε αρκετές περιοχές και οι πτώσεις δέντρων.

    Στην Ιθάκη ο δήμαρχος του νησιού, Διονύσης Στανίτσας είπε ότι γίνεται αγώνας για να σωθούν σκάφη στο λιμάνι στο Βαθύ. «Προσπαθούμε να σώσουμε σπίτια που έχουν φύγει κεραμίδια. Δεν έχουμε ρεύμα από τις 3 τα ξημερώματα. Έχουμε μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο από δέντρα που έπεσαν, υπάρχουν καταστήματα που έχουν πλημμυρίσει».

    Αγκυροβόλημενο ιστιοφόρο παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους στην Ιθάκη

    Αγκυροβολημένο ιστιοφόρο σκάφος, σημαίας Ελβετίας, παρασύρθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και προσέκρουσε σε βραχώδη ακτή στη θαλάσσια περιοχή Σχίνου, ανατολικά της Ιθάκης. Οι δύο επιβαίνοντες του σκάφους αποβιβάστηκαν με ιδία μέσα στην ακτή και είναι καλά στην υγεία τους.

    Στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το ιστιοφόρο πνέουν ισχυροί άνεμοι 8 μποφόρ.

    Ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Σταύρος Τραυλός που μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 έκανε λόγο για πολύ βροχή και αέρα. «Έχουμε πρόβλημα με φερτά υλικά και πλημμύρες σε υπόγεια στη Σάμη, έχει πλημμυρίσει το υπόγειο του νοσοκομείου, έχουμε διακοπές ρεύματος σε αρκετά σημεία».

    Κεφαλονιά: Ζημιές σε ολόκληρο το νησί και προβλήματα ηλεκτροδότησης προκάλεσε ο "Ιανός"

    Μεγάλες ζημιές σε όλο το νησί της Κεφαλονιάς προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας "Ιανός" που έπληξε τις βραδινές ώρες να νησιά του νότιου Ιονίου. Από τις πρώτες πρωινές ώρες υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές, καθώς έχουν σπάσει πυλώνες ρεύματος. Λόγω της σφοδρότητας της κακοκαιρίας δεν είναι εφικτό να προσεγγίσουν τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία όπου υπάρχει πρόβλημα. Επίσης, έχουν σημειωθεί εκατοντάδες πτώσεις δέντρων και κλαδιών δημιουργώντας προβλήματα και στο οδικό δίκτυο του νησιού.

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στην Αγία Ευφημία του δήμου Σάμης, όπου η ισχυρή βροχόπτωση σε συνδυασμό με το μεγάλη ένταση των ανέμων δημιούργησε χειμάρρους με λάσπες και φερτά υλικά.

    Επίσης στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες από τον δήμο, οι ισχυροί άνεμοι, που κατά την διάρκεια της νύχτας έφθασαν τα 11 μποφόρ, έβγαλαν τρία ιστιοφόρα στη στεριά και μέσα στο λιμάνι έχουν βυθιστεί τουλάχιστον άλλα τέσσερα. Στη Αγία Ευφημια, από τον χείμαρρο που δημιουργήθηκε υπήρξε εισροή υδάτων σε καταστήματα.

    Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στη δυτική Ελλάδα λόγω ισχυρών ανέμων

    Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν και σήμερα σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας.

    Κλειστή είναι και η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου. Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι άνεμοι στα δυτικά πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ και τοπικά 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. 

    Σε απόλυτη επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

    Δεν θα λειτουργήσουν σήμερα όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη, αλλά και στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία, σύμφωνα με απόφαση του περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη.


    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις βρίσκονται σε ισχύ σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, καθώς και την εθνική οδό Πύργου -Μεθώνης στην Μεσσηνία, ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, οχημάτων με τρέιλερ και λεωφορείων κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου στους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Μεσσηνίας. Ανοικτή παραμένει η Ολυμπία Οδός μέχρι να επαναξιολογηθεί σήμερα το μεσημέρι.

    "Όλος ο κρατικός μηχανισμός, ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας είναι σε απόλυτη επιφυλακή", τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε δηλώσεις του για τον κυκλώνα «Ιανός» που θα πλήξει αρκετές περιοχές της χώρας μας. Όπως ανέφερε ο υπουργός κάθε έξι ώρες θα πραγματοποιούνται συσκέψεις, «για να μπορούμε να αξιολογούμε και να σταθμίζουμε τα δεδομένα που μας παρουσιάζουν οι μετεωρολόγοι και οι αναλυτές μας».

    Ο "Ιανός" σαρώνει και τη Λευκάδα

    Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κακοκαιρία στη Λευκάδα, όπου σήμερα δεν λειτουργούν τα σχολεία. Ιδιαίτερα το νότιο τμήμα του νησιού βρίσκεται στη δίνη του μεσογειακού κυκλώνα από τις 4 τα ξημερώματα.

    Θυελλώδεις άνεμοι που αγγίζουν και τα 10 μποφόρ και καταρρακτώδης βροχή πλήττουν περιοχές σε Βασιλική, Πόντι, Πόρο. Πολλοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει καθώς κατεβαίνουν χείμαρροι από τα γύρω βουνά, ενώ επί ποδός βρίσκονται συνεργεία του δήμου με μηχανήματα που προσπαθούν να ανοίξουν διέξοδο του νερού προς τη θάλασσα απομακρύνοντας κορμούς δέντρων. Η Πυροσβεστική κάνει αντλήσεις υδάτων από ισόγεια και άλλους χώρους. Δύο αμμουδερές παραλίες στη Βασιλική εξαφανίστηκαν.

    «Αλώβητη» η Κέρκυρα - Κλειστά σχολεία στη Νότια Λευκάδα

    «Αλώβητη» παραμένει η Κέρκυρα από την επέλαση του «μεσογειακού κυκλώνα», «Ιανού», που προκάλεσε στο νησί ήπιες βροχοπτώσεις, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν κατά τόπους καταιγίδες, χωρίς να προκαλέσουν ιδιαίτερα προβλήματα. Αυτή την ώρα οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται.

    Την ίδια ώρα κλειστά είναι σήμερα, προληπτικά, σχολεία στη Νότια Λευκάδα και συγκεκριμένα της δημοτικής ενότητας Απολλωνίων και της Κοινότητας Καλάμου, μετά από χθεσινή απόφαση του δημάρχου, Χαράλαμου Καλού και των προϊσταμένων της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κακοκαιρία που πλήττει αυτή την ώρα τη Λευκάδα είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει υλικές ζημιές σε σκάφη, ενώ ιστιοπλοϊκό σκάφος που ήταν δεμένο στο Νυδρί, έχει σχεδόν βυθιστεί.

    «Είμαστε σε επιφυλακή και σε πλήρη ετοιμότητα. Ο "Ιανός" φέρεται να μην κατάφερε να πλήξει ιδιαίτερα το νησί, όμως το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή από όλους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός.

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας περιοχές της Ηλείας και της Μεσσηνίας δέχτηκαν μεγάλες ποσότητες βροχής.

    "Δεν έχει καταγραφεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα στην Ηλεία", ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γιαννόπουλος

    Ισχυροί άνεμοι και έντονες βροχοπτώσεις κατά διαστήματα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει κυρίως τις παράκτιες περιοχές της Ηλείας.

    Όπως ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «μέχρι σήμερα το πρωί δεν είχε καταγραφεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα στην Ηλεία, παρά μόνο κάποιες πτώσεις δένδρων και κλαδιών στα Λεχαινά, στην κοινότητα, Αρκούδι και σε άλλες περιοχές.»

    Μάλιστα όπως προσθέτει, «η πρώτη του δέντρου στο Αρκούδι, προκάλεσε υλικές ζημιές σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο, χωρίς όμως να υπάρξει τραυματισμός.»

    Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι σημειώθηκαν μικρές σε χρονική διάρκεια διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της Αμαλιάδας και στην κοινότητα Κουρτέσι.

    Παράλληλα, ο Βασίλης Γιαννόπουλος τόνισε ότι όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα.

    Βίντεο από τους σφοδρούς ανέμους που έπληξαν την Ηλεία από χθες:

    Σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo.gr, σήμερα Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου το Κεντρικό και Νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στην Κεντρική Στερεά θα επικρατήσει σφοδρή κακοκαιρία με πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις και σποραδικές καταιγίδες.

    Βροχές θα εκδηλωθούν επίσης σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής χώρας, με σχετικά ηπιότερα φαινόμενα, τα οποία όμως κατά τόπους θα είναι ισχυρά..

      Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 12 έως 29 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 15 έως 32, στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία από 17 έως 28, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 18 έως 30, στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 27 βαθμούς, και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

      Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ και από το βράδυ βορειοανατολικοί με εντάσεις έως 8 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν μεταβαλλόμενων διευθύνσεων με εντάσεις που στα κεντρικά και νότια τμήματα θα ξεπεράσουν τα 10 μποφόρ, ενώ το βράδυ θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση.

      Δείτε LIVE εικόνα από το Αργοστόλι

      Δείτε LIVE EIKONA από το Ληξούρι



      ΣΧΟΛΙΑ

      Επιλέξτε Κατηγορία