ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στέλιος Αγγελούδης στη «ΜτΚ»: Η Θεσσαλονίκη κουράστηκε να βρίσκεται στην αίθουσα αναμονής, χρειάζεται λύσεις

Για το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών στο κεντρικό δήμο μιλά ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, επικεφαλής του συνδυασμού «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη»

 05/09/2023 07:00

Στέλιος Αγγελούδης στη «ΜτΚ»: Η Θεσσαλονίκη κουράστηκε να βρίσκεται στην αίθουσα αναμονής, χρειάζεται λύσεις

Βαγγέλης Στολάκης

Ο κ. Αγγελούδης μεταξύ άλλων, αναφερόμενος για το ψηφοδέλτιό του κάνει λόγο για «ψηφοδέλτιο δουλειάς και ευθύνης» ενώ δεσμεύεται πως τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του θα δουλέψουν «προκειμένου η Θεσσαλονίκη να απεγκλωβιστεί από τη στασιμότητα και την παρακμή στην οποία έχει καθηλωθεί τα τελευταία χρόνια».

Δηλώνει έτοιμος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της θέσης του δημάρχου. Μιλά επίσης για τις στηρίξεις της Νέας Δημοκρατίας στον Κ. Ζέρβα και του ΣΥΡΙΖΑ στον Σπύρο Πέγκα, ενώ για πρώτη φορά αναφέρεται και στην υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη ως δημοτικού συμβούλου. Θέτοντας το δίλλημα των εκλογών υποστηρίζει «ή η πόλη θα κάνει τη μεγάλη ανατροπή, ή θα συνεχίσουμε να κινούμαστε σε μια φθίνουσα πορεία χαμηλών προσδοκιών που τελικά λειτουργεί σε βάρος της πόλης και των δημοτών».

Ο κ. Αγγελούδης μιλά επίσης για την διοίκηση Ζέρβα και κάνει ειδική αναφορά στην καθαριότητα, για την οποία όπως λέει ο ίδιος έχει πέντε βασικές δεσμεύσεις.

Πριν λίγα εικοσιτετράωρα και επισήμως κατατέθηκαν οι συνδυασμοί για τις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων του συνδυασμού του οποίου ηγείστε και γιατί οι Θεσσαλονικείς να σας ψηφίσουν;

Πρόκειται για ένα ψηφοδέλτιο δουλειάς και ευθύνης. Συγκροτήσαμε μία ισχυρή ομάδα, ένα ανεξάρτητο, πολυσυλλεκτικό και δυναμικό ψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετέχουν καταξιωμένοι στους τομείς τους άνθρωποι της πόλης. Άνθρωποι με διαφορετικές διαδρομές και εμπειρίες, με το δικό τους ξεχωριστό πολιτικό στίγμα ο καθένας, δημιουργικοί, ικανοί και πρόθυμοι να εργαστούν συγκροτημένα και συλλογικά. 

Ανάμεσά τους βρίσκονται έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη με πολύχρονη παρουσία στα κοινά και θετικό αποτύπωμα στην ιστορία της πόλης. Θα δουλέψουμε όλοι προκειμένου η Θεσσαλονίκη να απεγκλωβιστεί από τη στασιμότητα και την παρακμή στην οποία έχει καθηλωθεί τα τελευταία χρόνια, με προσήλωση στο στόχο, υλοποιώντας ένα σχέδιο με συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και εφικτές δεσμεύσεις το οποίο έχουμε δημοσιοποιήσει και βάσει του οποίου θέλουμε να αξιολογηθούμε και να κριθούμε. 

Έχω διοικητική εμπειρία και γνώση, είμαι ένας άνθρωπος αποφασιστικός, ανθεκτικός και επίμονος -είμαι με λίγα λόγια έτοιμος να ανταποκριθώ με επάρκεια στις υψηλές απαιτήσεις της θέσης που θα αναλάβω. Δεν υπόσχομαι τίποτα παραπάνω από πολλή δουλειά και λίγα λόγια. Ένα δήμαρχο που θα κάνει τη δουλειά για την οποία εκλέγεται, όχι έναν απαθή παρατηρητή των εξελίξεων.

Την επόμενη εβδομάδα η Θεσσαλονίκη θα φορέσει τα... καλά της λόγω ΔΕΘ. Αν είχατε απέναντί σας τον πρωθυπουργό τι θα του ζητούσατε, τι θα του λέγατε;

Να κάνει πράξη αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε. Η Θεσσαλονίκη έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της, χρειάζεται το άμεσο, πραγματικό, έμπρακτο ενδιαφέρον της κεντρικής εξουσίας. 

Η αντιμετώπιση της πόλης ως «φτωχού συγγενή» πρέπει να σταματήσει, επιβάλλεται να ξεκινήσουμε να κλείνουμε κεφάλαια. Να αποσαφηνιστεί με σαφήνεια το πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία του Μετρό και πώς θα προχωρήσουν οι επεκτάσεις του, να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις για τον ΟΑΣΘ, να δούμε την επόμενη ημέρα της ΔΕΘ, να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό το μεγάλο project του FlyOver, με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τη λιγότερη δυνατή όχληση των οδηγών. 

Πριν λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μία «πολυδιάστατη παρέμβαση, ως προς τα έργα τα οποία δρομολογούνται σήμερα στην πόλη». Η Θεσσαλονίκη όμως κουράστηκε να βρίσκεται στην αίθουσα αναμονής, χρειάζεται λύσεις. Είναι προφανές, βέβαια, ότι εμείς, ως αιρετοί της αυτοδιοίκησης, αλλά και οι εκπρόσωποι των φορέων της πόλης, θα πρέπει να εντείνουμε το σοβαρό και συγκροτημένο διεκδικητικό μας λόγο. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε από τις ευθύνες μας, ούτε να αναζητούμε βολικά άλλοθι, όπως πράττει κατ’ εξακολούθηση ο νυν δήμαρχος για να δικαιολογήσει την ανυπαρξία του.

Επιμένετε πως ο συνδυασμός σας δεν επιθυμεί κομματικές στηρίξεις και η ομάδα σας είναι υπεράνω χρωμάτων. Η ΝΔ στηρίζει τον κ. Ζέρβα και ο ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Πέγκα. Πώς σχολιάζετε αυτές τις εξελίξεις; Εσείς γιατί δεν επιδιώξατε να λάβετε κάποιο χρίσμα;

Επιτρέψτε μου καταρχάς ένα σχόλιο για τον κ. Ζέρβα. Παρουσιάστηκε πριν τέσσερα χρόνια να πρεσβεύει το νέο, το ανεξάρτητο, το μαχητικό, το ακηδεμόνευτο. Σήμερα, επειδή απέτυχε πλήρως στην εντολή που του έδωσαν οι πολίτες, κρύβεται πίσω από το χρίσμα που κατήγγειλε το 2019 και κυνήγησε μετ’ επιτάσεως τώρα. Η συνέπεια λόγων και έργων δεν είναι από τα ατού του δημάρχου της πόλης. Όσον αφορά στον κ. Πέγκα, είναι προφανείς οι λόγοι που τον οδήγησαν στην πολιτική αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ. 

Στην «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» παραμένουμε συνεπείς σε ότι είπαμε από την πρώτη στιγμή: πως θα συγκροτήσουμε μια υπερκομματική, πολυσυλλεκτική αυτοδιοικητική ομάδα. Εξ αρχής ο στόχος μας ήταν να συγκροτήσουμε έναν αυτοδιοικητικό συνδυασμό που θα προέρχεται από την κοινωνία των πολιτών. Ανοιχτό και συμπεριληπτικό, απαλλαγμένο από κάθε είδους δεσμεύσεις. Σε αυτό το πνεύμα κινηθήκαμε μέχρι τέλους, καταθέτοντας ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο αποτυπώνονται όλες οι πτυχές της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της πόλης, όλα τα ρεύματα και όλες οι απόψεις. 

Δεν ρωτήσαμε κανέναν υποψήφιο μας, πριν συμπεριληφθεί στο συνδυασμό, τι ψήφισε στις εθνικές εκλογές. Ασφαλώς τα κόμματα αποτελούν ουσιώδη παράγοντα της δημοκρατίας, ανεκτίμητους συντελεστές της ομαλής λειτουργίας του πολιτεύματος. Το να επιδιώκουμε τη δημιουργία μίας ανεξάρτητης κίνησης δεν σημαίνει φυσικά ότι τα απαξιώνουμε ή παραγνωρίζουμε τη βαρύτητα του ρόλου τους -κάθε άλλο. Εμείς επενδύσαμε στους ανθρώπους και θα τηρήσουμε τη δέσμευσή μας να διοικήσουμε το δήμο με συνεκτικό πνεύμα, ανοιχτούς ορίζοντες και χωρίς εξαρτήσεις.

Κυριολεκτικά στο… παρά πέντε είχαμε μία απόσυρση του κ. Ορφανού, μία σύμπραξη του κ. Τζακόπουλου με τον κ. Πέγκα και την ανακοίνωση ότι ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Το σχόλιό σας; Πώς «βλέπετε» την απόφαση του πρώην δημάρχου;

Η κινητικότητα πριν τις εκλογές είναι αναμενόμενη και σε πολλές περιπτώσεις εξηγήσιμη αν αναλογιστεί κανείς την πίεση που δημιουργεί στους επικεφαλής των συνδυασμών η ένταση του προεκλογικού αγώνα, η αβεβαιότητα και η ρευστότητα του σκηνικού. Ο κάθε επικεφαλής σταθμίζει τα δεδομένα και αναλόγως πράττει, δεν είμαι εγώ αρμόδιος να κρίνω τις επιλογές συνυποψηφίων μου. 

Όσο για το Γιάννη Μπουτάρη, μετά από δύο αλλεπάλληλες θητείες στη θέση του δημάρχου, άφησε το αποτύπωμά του στην πόλη, έχει σε μεγάλο βαθμό αξιολογηθεί από τους συνδημότες μας και θα κριθεί από την ιστορία. Εμείς κ. Στολάκη είμαστε μία νέα κίνηση. Κοιτάμε μπροστά, κοιτάμε στο μέλλον, δε ψάχνουμε πολιτικά δεκανίκια. Πρέπει να κάνουμε μία μεγάλη υπέρβαση, δεν επιτρέπεται να συμβιβαζόμαστε και να επιμένουμε σε μια διαχείριση χαμηλών προσδοκιών. Το δίλημμα που τίθεται είναι ξεκάθαρο: Ή η πόλη θα κάνει τη μεγάλη ανατροπή, ή θα συνεχίσουμε να κινούμαστε σε μια φθίνουσα πορεία χαμηλών προσδοκιών που τελικά λειτουργεί σε βάρος της πόλης και των δημοτών.

Τι να περιμένουν οι Θεσσαλονικείς αν βγει δήμαρχος ο Στέλιος Αγγελούδης και πώς είστε βέβαιος ότι όλα όσα έχετε ανακοινώσει θα μπορέσουν να υλοποιηθούν;

Αυτό για το οποίο είμαι βέβαιος και το οποίο δεσμεύομαι ότι θα συμβεί από την πρώτη κιόλας ημέρα είναι ότι εγώ και όλη η ομάδα διοίκησης θα δουλέψουμε με αφοσίωση για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. 

Ένα πλέγμα εφικτών και ρεαλιστικών προτάσεων τις οποίες έχουν μελετήσει και επεξεργαστεί εξειδικευμένα στελέχη της Ομάδας για τη Θεσσαλονίκη και διαρθρώνεται σε βασικούς, κρίσιμης σημασίας για την πόλη, προγραμματικούς άξονες. Την καθαριότητα, το κυκλοφοριακό, τους δημόσιους χώρους, το περιβάλλον, την μέριμνα με επίκεντρο τις γειτονιές, την κοινωνική πολιτική και τις ίσες ευκαιρίες, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την εξωστρέφεια, την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό, τις ψηφιακές υπηρεσίες και το σύγχρονο μοντέλο διοίκησης. Θέλουμε να γίνει η Θεσσαλονίκη μια πιο φιλική, πιο καθαρή, πιο πράσινη, πιο ελκυστική, πιο προσβάσιμη πόλη. 

Να γίνει μια ευρωπαϊκή πόλη του 21ου αιώνα, σύγχρονη, ανθρώπινη, εξωστρεφής, ανοιχτή στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις. Μια πόλη χωρίς αποκλεισμούς, όπου κανείς δεν περισσεύει. Σε ό,τι με αφορά, δεν βλέπω τη θέση του δημάρχου ως αξίωμα, αλλά ως μία καθημερινή, σκληρή και απαιτητική εργασία στην οποία θα αφοσιωθώ με όλη μου τη δύναμη, την ενέργεια και τις γνώσεις μου.

Αναφερθήκατε προηγουμένως σε σύγχρονο μοντέλο διοίκησης στο δήμο. Πώς σκοπεύετε να διοικήσετε τον δήμο εάν εκλεγείτε;

Όταν αναφέρομαι σε ένα σύγχρονο μοντέλο διοίκησης, εννοώ κατά βάση μία νέα αντίληψη στον τρόπο διοίκησης, η οποία ορίζεται από το τρίπτυχο: δημοκρατική λειτουργία, χρηστή διοίκηση και δημόσια διαβούλευση. Δυστυχώς η απερχόμενη διοίκηση Ζέρβα πήγε πολλά βήματα πίσω τον Δήμο Θεσσαλονίκης στον τομέα αυτό. Εμείς θα διοικήσουμε με διαφάνεια, εμπιστοσύνη, συμμετοχή και συλλογικότητα. Η ιεραρχία και η αξιοκρατία θα επανέλθουν, ενώ η διαβούλευση και η λογοδοσία θα βρουν τη θέση τους σε όλα τα επίπεδα άσκησης της διοίκησης.

Η καθαριότητα, λένε οι έμπειροι αυτοδιοικητικοί, είναι ο εφιάλτης του κάθε δημάρχου. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα;

Θα σας απαντήσω με πολύ σαφή και συγκεκριμένο τρόπο, απαριθμώντας πέντε βασικές δεσμεύσεις μου για το κρίσιμο αυτό πρόβλημα της πόλης:

-Θα δημιουργήσουμε το θεσμό του «Επόπτη δημόσιου χώρου» για τη φροντίδα των κοινόχρηστων χώρων.

-Θα συστηματοποιήσουμε το διαχωρισμό των απορριμμάτων και η επεξεργασία τους θα γίνεται με Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης. Άμεσα θα ξεκινήσει, επίσης, πρόγραμμα κομποστοποιήσης.

-Οι κάδοι, καθώς και ο χώρος γύρω από αυτούς, θα πλένονται και θα απολυμαίνονται κάθε εβδομάδα.

-Θα κατασκευάσουμε τα τρία πρώτα Πράσινα Σημεία Ανακύκλωσης.

-Θα ανασχεδιάσουμε το σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων και κατανομής των δημοτικών τελών με τη φιλοσοφία “πληρώνω όσο πετάω, ούτε ευρώ παραπάνω”.

Ποια είναι η άποψή σας για τη διοίκηση Ζέρβα; Πού απέτυχε και πού πέτυχε ο σημερινός δήμαρχος στον οποίο ασκείτε σκληρή κριτική. Ο ίδιος διατείνεται ότι έχει υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των προεκλογικών του δεσμεύσεων.

Ο ίδιος μπορεί να υποστηρίζει ότι θέλει, η πραγματικότητα, όμως, έρχεται να τον διαψεύσει. Πιάνοντας το νήμα από την προηγούμενη ερώτησή σας, θα σας πω απερίφραστα ότι η καθαριότητα, το υποτιθέμενο «προσωπικό στοίχημα» του Κωνσταντίνου Ζέρβα, εξελίχθηκε εντέλει στην απόλυτη… προσωπική του αποτυχία. Στο μεγαλύτερο και πιο ντροπιαστικό πρόβλημα της πόλης. Θέλετε να μιλήσουμε για το Κυκλοφοριακό; Όπου πριν μερικές ημέρες ως απλός παρατηρητής και επισκέπτης παρατηρούσε πως η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από ένα βιώσιμο και ρεαλιστικό σχέδιο για το Κυκλοφοριακό, 40 μέρες πριν τις εκλογές. 

Τι έκανε στη νέα Παραλία; Καταδίκασε στην εγκατάλειψη και στην παρακμή το στολίδι της πόλης, Να αναφερθούμε στους στάβλους Παπάφη; Το εμβληματικό έργο που θα διαβεβαίωνε πως θα ξεκινούσε το 2020… Να πάμε μήπως στην πλατεία Διοικητηρίου; Δυόμισι χρόνια μετά τις φωτογραφίες του εκεί δεν έχει γίνει τίποτα. Για την πλατεία Ελευθερίας μπορούμε να πούμε πάρα πολλά, επιτρέψτε μου να σχολιάσω μόνο αυτό, διαπράττει ύβρι στη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος. 

Για να μην τον αδικώ, σε ένα πέτυχε ο κ. Ζέρβας: στις προεκλογικές ασφαλτοστρώσεις. Ο απερχόμενος δήμαρχος διοίκησε ως απόλυτος άρχων, με τρόπο συγκεντρωτικό, πλαισιωμένος από ένα στενό κύκλο εξωθεσμικών παραγόντων και συμβούλων. Απαξίωσε τις δημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες και δίχασε τους εργαζόμενους. 

Ακύρωσε σημαντικά έργα που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη διοίκηση. Φρόντισε κυρίως για τη φιλοτέχνηση της εικόνας του και όχι για το καλό της πόλης. Εγκλώβισε τη Θεσσαλονίκη στην εσωστρέφεια και την απραξία. Ό,τι και αν διατείνεται, λοιπόν, έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με αυτό που ζουν καθημερινά οι άνθρωποι της πόλης. Αρκεί μια ματιά γύρω μας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 03.09.2023

Ο κ. Αγγελούδης μεταξύ άλλων, αναφερόμενος για το ψηφοδέλτιό του κάνει λόγο για «ψηφοδέλτιο δουλειάς και ευθύνης» ενώ δεσμεύεται πως τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του θα δουλέψουν «προκειμένου η Θεσσαλονίκη να απεγκλωβιστεί από τη στασιμότητα και την παρακμή στην οποία έχει καθηλωθεί τα τελευταία χρόνια».

Δηλώνει έτοιμος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της θέσης του δημάρχου. Μιλά επίσης για τις στηρίξεις της Νέας Δημοκρατίας στον Κ. Ζέρβα και του ΣΥΡΙΖΑ στον Σπύρο Πέγκα, ενώ για πρώτη φορά αναφέρεται και στην υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη ως δημοτικού συμβούλου. Θέτοντας το δίλλημα των εκλογών υποστηρίζει «ή η πόλη θα κάνει τη μεγάλη ανατροπή, ή θα συνεχίσουμε να κινούμαστε σε μια φθίνουσα πορεία χαμηλών προσδοκιών που τελικά λειτουργεί σε βάρος της πόλης και των δημοτών».

Ο κ. Αγγελούδης μιλά επίσης για την διοίκηση Ζέρβα και κάνει ειδική αναφορά στην καθαριότητα, για την οποία όπως λέει ο ίδιος έχει πέντε βασικές δεσμεύσεις.

Πριν λίγα εικοσιτετράωρα και επισήμως κατατέθηκαν οι συνδυασμοί για τις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων του συνδυασμού του οποίου ηγείστε και γιατί οι Θεσσαλονικείς να σας ψηφίσουν;

Πρόκειται για ένα ψηφοδέλτιο δουλειάς και ευθύνης. Συγκροτήσαμε μία ισχυρή ομάδα, ένα ανεξάρτητο, πολυσυλλεκτικό και δυναμικό ψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετέχουν καταξιωμένοι στους τομείς τους άνθρωποι της πόλης. Άνθρωποι με διαφορετικές διαδρομές και εμπειρίες, με το δικό τους ξεχωριστό πολιτικό στίγμα ο καθένας, δημιουργικοί, ικανοί και πρόθυμοι να εργαστούν συγκροτημένα και συλλογικά. 

Ανάμεσά τους βρίσκονται έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη με πολύχρονη παρουσία στα κοινά και θετικό αποτύπωμα στην ιστορία της πόλης. Θα δουλέψουμε όλοι προκειμένου η Θεσσαλονίκη να απεγκλωβιστεί από τη στασιμότητα και την παρακμή στην οποία έχει καθηλωθεί τα τελευταία χρόνια, με προσήλωση στο στόχο, υλοποιώντας ένα σχέδιο με συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και εφικτές δεσμεύσεις το οποίο έχουμε δημοσιοποιήσει και βάσει του οποίου θέλουμε να αξιολογηθούμε και να κριθούμε. 

Έχω διοικητική εμπειρία και γνώση, είμαι ένας άνθρωπος αποφασιστικός, ανθεκτικός και επίμονος -είμαι με λίγα λόγια έτοιμος να ανταποκριθώ με επάρκεια στις υψηλές απαιτήσεις της θέσης που θα αναλάβω. Δεν υπόσχομαι τίποτα παραπάνω από πολλή δουλειά και λίγα λόγια. Ένα δήμαρχο που θα κάνει τη δουλειά για την οποία εκλέγεται, όχι έναν απαθή παρατηρητή των εξελίξεων.

Την επόμενη εβδομάδα η Θεσσαλονίκη θα φορέσει τα... καλά της λόγω ΔΕΘ. Αν είχατε απέναντί σας τον πρωθυπουργό τι θα του ζητούσατε, τι θα του λέγατε;

Να κάνει πράξη αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε. Η Θεσσαλονίκη έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της, χρειάζεται το άμεσο, πραγματικό, έμπρακτο ενδιαφέρον της κεντρικής εξουσίας. 

Η αντιμετώπιση της πόλης ως «φτωχού συγγενή» πρέπει να σταματήσει, επιβάλλεται να ξεκινήσουμε να κλείνουμε κεφάλαια. Να αποσαφηνιστεί με σαφήνεια το πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία του Μετρό και πώς θα προχωρήσουν οι επεκτάσεις του, να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις για τον ΟΑΣΘ, να δούμε την επόμενη ημέρα της ΔΕΘ, να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό το μεγάλο project του FlyOver, με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τη λιγότερη δυνατή όχληση των οδηγών. 

Πριν λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μία «πολυδιάστατη παρέμβαση, ως προς τα έργα τα οποία δρομολογούνται σήμερα στην πόλη». Η Θεσσαλονίκη όμως κουράστηκε να βρίσκεται στην αίθουσα αναμονής, χρειάζεται λύσεις. Είναι προφανές, βέβαια, ότι εμείς, ως αιρετοί της αυτοδιοίκησης, αλλά και οι εκπρόσωποι των φορέων της πόλης, θα πρέπει να εντείνουμε το σοβαρό και συγκροτημένο διεκδικητικό μας λόγο. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε από τις ευθύνες μας, ούτε να αναζητούμε βολικά άλλοθι, όπως πράττει κατ’ εξακολούθηση ο νυν δήμαρχος για να δικαιολογήσει την ανυπαρξία του.

Επιμένετε πως ο συνδυασμός σας δεν επιθυμεί κομματικές στηρίξεις και η ομάδα σας είναι υπεράνω χρωμάτων. Η ΝΔ στηρίζει τον κ. Ζέρβα και ο ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Πέγκα. Πώς σχολιάζετε αυτές τις εξελίξεις; Εσείς γιατί δεν επιδιώξατε να λάβετε κάποιο χρίσμα;

Επιτρέψτε μου καταρχάς ένα σχόλιο για τον κ. Ζέρβα. Παρουσιάστηκε πριν τέσσερα χρόνια να πρεσβεύει το νέο, το ανεξάρτητο, το μαχητικό, το ακηδεμόνευτο. Σήμερα, επειδή απέτυχε πλήρως στην εντολή που του έδωσαν οι πολίτες, κρύβεται πίσω από το χρίσμα που κατήγγειλε το 2019 και κυνήγησε μετ’ επιτάσεως τώρα. Η συνέπεια λόγων και έργων δεν είναι από τα ατού του δημάρχου της πόλης. Όσον αφορά στον κ. Πέγκα, είναι προφανείς οι λόγοι που τον οδήγησαν στην πολιτική αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ. 

Στην «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» παραμένουμε συνεπείς σε ότι είπαμε από την πρώτη στιγμή: πως θα συγκροτήσουμε μια υπερκομματική, πολυσυλλεκτική αυτοδιοικητική ομάδα. Εξ αρχής ο στόχος μας ήταν να συγκροτήσουμε έναν αυτοδιοικητικό συνδυασμό που θα προέρχεται από την κοινωνία των πολιτών. Ανοιχτό και συμπεριληπτικό, απαλλαγμένο από κάθε είδους δεσμεύσεις. Σε αυτό το πνεύμα κινηθήκαμε μέχρι τέλους, καταθέτοντας ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο αποτυπώνονται όλες οι πτυχές της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της πόλης, όλα τα ρεύματα και όλες οι απόψεις. 

Δεν ρωτήσαμε κανέναν υποψήφιο μας, πριν συμπεριληφθεί στο συνδυασμό, τι ψήφισε στις εθνικές εκλογές. Ασφαλώς τα κόμματα αποτελούν ουσιώδη παράγοντα της δημοκρατίας, ανεκτίμητους συντελεστές της ομαλής λειτουργίας του πολιτεύματος. Το να επιδιώκουμε τη δημιουργία μίας ανεξάρτητης κίνησης δεν σημαίνει φυσικά ότι τα απαξιώνουμε ή παραγνωρίζουμε τη βαρύτητα του ρόλου τους -κάθε άλλο. Εμείς επενδύσαμε στους ανθρώπους και θα τηρήσουμε τη δέσμευσή μας να διοικήσουμε το δήμο με συνεκτικό πνεύμα, ανοιχτούς ορίζοντες και χωρίς εξαρτήσεις.

Κυριολεκτικά στο… παρά πέντε είχαμε μία απόσυρση του κ. Ορφανού, μία σύμπραξη του κ. Τζακόπουλου με τον κ. Πέγκα και την ανακοίνωση ότι ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Το σχόλιό σας; Πώς «βλέπετε» την απόφαση του πρώην δημάρχου;

Η κινητικότητα πριν τις εκλογές είναι αναμενόμενη και σε πολλές περιπτώσεις εξηγήσιμη αν αναλογιστεί κανείς την πίεση που δημιουργεί στους επικεφαλής των συνδυασμών η ένταση του προεκλογικού αγώνα, η αβεβαιότητα και η ρευστότητα του σκηνικού. Ο κάθε επικεφαλής σταθμίζει τα δεδομένα και αναλόγως πράττει, δεν είμαι εγώ αρμόδιος να κρίνω τις επιλογές συνυποψηφίων μου. 

Όσο για το Γιάννη Μπουτάρη, μετά από δύο αλλεπάλληλες θητείες στη θέση του δημάρχου, άφησε το αποτύπωμά του στην πόλη, έχει σε μεγάλο βαθμό αξιολογηθεί από τους συνδημότες μας και θα κριθεί από την ιστορία. Εμείς κ. Στολάκη είμαστε μία νέα κίνηση. Κοιτάμε μπροστά, κοιτάμε στο μέλλον, δε ψάχνουμε πολιτικά δεκανίκια. Πρέπει να κάνουμε μία μεγάλη υπέρβαση, δεν επιτρέπεται να συμβιβαζόμαστε και να επιμένουμε σε μια διαχείριση χαμηλών προσδοκιών. Το δίλημμα που τίθεται είναι ξεκάθαρο: Ή η πόλη θα κάνει τη μεγάλη ανατροπή, ή θα συνεχίσουμε να κινούμαστε σε μια φθίνουσα πορεία χαμηλών προσδοκιών που τελικά λειτουργεί σε βάρος της πόλης και των δημοτών.

Τι να περιμένουν οι Θεσσαλονικείς αν βγει δήμαρχος ο Στέλιος Αγγελούδης και πώς είστε βέβαιος ότι όλα όσα έχετε ανακοινώσει θα μπορέσουν να υλοποιηθούν;

Αυτό για το οποίο είμαι βέβαιος και το οποίο δεσμεύομαι ότι θα συμβεί από την πρώτη κιόλας ημέρα είναι ότι εγώ και όλη η ομάδα διοίκησης θα δουλέψουμε με αφοσίωση για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. 

Ένα πλέγμα εφικτών και ρεαλιστικών προτάσεων τις οποίες έχουν μελετήσει και επεξεργαστεί εξειδικευμένα στελέχη της Ομάδας για τη Θεσσαλονίκη και διαρθρώνεται σε βασικούς, κρίσιμης σημασίας για την πόλη, προγραμματικούς άξονες. Την καθαριότητα, το κυκλοφοριακό, τους δημόσιους χώρους, το περιβάλλον, την μέριμνα με επίκεντρο τις γειτονιές, την κοινωνική πολιτική και τις ίσες ευκαιρίες, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την εξωστρέφεια, την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό, τις ψηφιακές υπηρεσίες και το σύγχρονο μοντέλο διοίκησης. Θέλουμε να γίνει η Θεσσαλονίκη μια πιο φιλική, πιο καθαρή, πιο πράσινη, πιο ελκυστική, πιο προσβάσιμη πόλη. 

Να γίνει μια ευρωπαϊκή πόλη του 21ου αιώνα, σύγχρονη, ανθρώπινη, εξωστρεφής, ανοιχτή στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις. Μια πόλη χωρίς αποκλεισμούς, όπου κανείς δεν περισσεύει. Σε ό,τι με αφορά, δεν βλέπω τη θέση του δημάρχου ως αξίωμα, αλλά ως μία καθημερινή, σκληρή και απαιτητική εργασία στην οποία θα αφοσιωθώ με όλη μου τη δύναμη, την ενέργεια και τις γνώσεις μου.

Αναφερθήκατε προηγουμένως σε σύγχρονο μοντέλο διοίκησης στο δήμο. Πώς σκοπεύετε να διοικήσετε τον δήμο εάν εκλεγείτε;

Όταν αναφέρομαι σε ένα σύγχρονο μοντέλο διοίκησης, εννοώ κατά βάση μία νέα αντίληψη στον τρόπο διοίκησης, η οποία ορίζεται από το τρίπτυχο: δημοκρατική λειτουργία, χρηστή διοίκηση και δημόσια διαβούλευση. Δυστυχώς η απερχόμενη διοίκηση Ζέρβα πήγε πολλά βήματα πίσω τον Δήμο Θεσσαλονίκης στον τομέα αυτό. Εμείς θα διοικήσουμε με διαφάνεια, εμπιστοσύνη, συμμετοχή και συλλογικότητα. Η ιεραρχία και η αξιοκρατία θα επανέλθουν, ενώ η διαβούλευση και η λογοδοσία θα βρουν τη θέση τους σε όλα τα επίπεδα άσκησης της διοίκησης.

Η καθαριότητα, λένε οι έμπειροι αυτοδιοικητικοί, είναι ο εφιάλτης του κάθε δημάρχου. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα;

Θα σας απαντήσω με πολύ σαφή και συγκεκριμένο τρόπο, απαριθμώντας πέντε βασικές δεσμεύσεις μου για το κρίσιμο αυτό πρόβλημα της πόλης:

-Θα δημιουργήσουμε το θεσμό του «Επόπτη δημόσιου χώρου» για τη φροντίδα των κοινόχρηστων χώρων.

-Θα συστηματοποιήσουμε το διαχωρισμό των απορριμμάτων και η επεξεργασία τους θα γίνεται με Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης. Άμεσα θα ξεκινήσει, επίσης, πρόγραμμα κομποστοποιήσης.

-Οι κάδοι, καθώς και ο χώρος γύρω από αυτούς, θα πλένονται και θα απολυμαίνονται κάθε εβδομάδα.

-Θα κατασκευάσουμε τα τρία πρώτα Πράσινα Σημεία Ανακύκλωσης.

-Θα ανασχεδιάσουμε το σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων και κατανομής των δημοτικών τελών με τη φιλοσοφία “πληρώνω όσο πετάω, ούτε ευρώ παραπάνω”.

Ποια είναι η άποψή σας για τη διοίκηση Ζέρβα; Πού απέτυχε και πού πέτυχε ο σημερινός δήμαρχος στον οποίο ασκείτε σκληρή κριτική. Ο ίδιος διατείνεται ότι έχει υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των προεκλογικών του δεσμεύσεων.

Ο ίδιος μπορεί να υποστηρίζει ότι θέλει, η πραγματικότητα, όμως, έρχεται να τον διαψεύσει. Πιάνοντας το νήμα από την προηγούμενη ερώτησή σας, θα σας πω απερίφραστα ότι η καθαριότητα, το υποτιθέμενο «προσωπικό στοίχημα» του Κωνσταντίνου Ζέρβα, εξελίχθηκε εντέλει στην απόλυτη… προσωπική του αποτυχία. Στο μεγαλύτερο και πιο ντροπιαστικό πρόβλημα της πόλης. Θέλετε να μιλήσουμε για το Κυκλοφοριακό; Όπου πριν μερικές ημέρες ως απλός παρατηρητής και επισκέπτης παρατηρούσε πως η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από ένα βιώσιμο και ρεαλιστικό σχέδιο για το Κυκλοφοριακό, 40 μέρες πριν τις εκλογές. 

Τι έκανε στη νέα Παραλία; Καταδίκασε στην εγκατάλειψη και στην παρακμή το στολίδι της πόλης, Να αναφερθούμε στους στάβλους Παπάφη; Το εμβληματικό έργο που θα διαβεβαίωνε πως θα ξεκινούσε το 2020… Να πάμε μήπως στην πλατεία Διοικητηρίου; Δυόμισι χρόνια μετά τις φωτογραφίες του εκεί δεν έχει γίνει τίποτα. Για την πλατεία Ελευθερίας μπορούμε να πούμε πάρα πολλά, επιτρέψτε μου να σχολιάσω μόνο αυτό, διαπράττει ύβρι στη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος. 

Για να μην τον αδικώ, σε ένα πέτυχε ο κ. Ζέρβας: στις προεκλογικές ασφαλτοστρώσεις. Ο απερχόμενος δήμαρχος διοίκησε ως απόλυτος άρχων, με τρόπο συγκεντρωτικό, πλαισιωμένος από ένα στενό κύκλο εξωθεσμικών παραγόντων και συμβούλων. Απαξίωσε τις δημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες και δίχασε τους εργαζόμενους. 

Ακύρωσε σημαντικά έργα που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη διοίκηση. Φρόντισε κυρίως για τη φιλοτέχνηση της εικόνας του και όχι για το καλό της πόλης. Εγκλώβισε τη Θεσσαλονίκη στην εσωστρέφεια και την απραξία. Ό,τι και αν διατείνεται, λοιπόν, έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με αυτό που ζουν καθημερινά οι άνθρωποι της πόλης. Αρκεί μια ματιά γύρω μας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 03.09.2023

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία