ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοκολάτα: Δεν θα την πληρώνετε απλώς ως γλύκισμα, αλλά σαν... χρυσό (βίντεο)

Η διεθνής τιμή είναι και σε αυτή την περίπτωση η... δικαιολογία για την αύξηση των τιμών που έρχονται

 04/03/2024 23:15

Σοκολάτα: Δεν θα την πληρώνετε απλώς ως γλύκισμα, αλλά σαν... χρυσό (βίντεο)

Η σοκολάτα αποτελεί το αγαπημένο γλυκό πολλών ανθρώπων και ειδικά ενόψει Πάσχα, όπου τα σοκολατένια αυγά πηγαίνουν και έρχονται ως δώρα και κεράσματα, φαίνεται ότι όσοι θα την προτιμήσουν θα την πληρώσουν σαν να είναι χρυσός.

Και γιατί θα αυξηθεί η τιμή της σοκολάτας; διότι η χονδρική τιμή του κακάο έχει κάνει άλμα διεθνώς, ένα επιχείρημα που χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία χρόνια για μια σειρά προϊόντων, η τιμή των οποίων έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Η τιμή των μελλοντικών συμβολαίων στην Νέα Υόρκη είναι διπλάσια από ότι πέρσι. Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου από 2.000 στερλίνες ο τόνος πέρσι φέτος βρίσκεται στις 6.000.

Οι τιμές του κακάο αυξάνονται τόσο που οι σοκολατοπαραγωγοί σκέφτονται να αυξήσουν τα πρόσθετα που χρησιμοποιούν (π.χ. φουντούκια φρούτα, κλπ) ώστε να χρησιμοποιήσουν λιγότερο από το πανάκριβο κακάο.

Είναι θέμα «προσφοράς και ζήτησης». Η ζήτηση για σοκολάτα παραμένει ισχυρή. Η προσφορά πάλι όχι. Και φταίει η κλιματική αλλαγή που θα μας αλλάξει την πιο αγαπημένη συνήθεια.

Δύο μικρές χώρες της Δυτικής Αφρικής, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα, παράγουν τα 2/3 της παγκόσμιας κατανάλωσης του κακάο. Αλλά ο Ελ Νίνιο έκαψε τις καλλιέργειες έτσι η παραγωγή τους είναι μειωμένη φέτος, πάνω από 10%.

Η αύξηση της πρώτης ύλης θα περάσει σε εμάς τους καταναλωτές με ακριβότερες τιμές στα είδη σοκολάτας ή με μικρότερες συσκευασίες, για τους πιο πονηρούς ή συσκευασίες που θα έχουν περισσότερο από (τα φθηνότερα) φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Το πρόβλημα δεν θα λυθεί το χρόνου όσο καλό καιρό και αν κάνει. Γιατί το κακάο είναι χρηματιστηριακό αγαθό. Οι βιομηχανίες αγοράζουν μελλοντικά συμβόλαια, κλειδώνοντας και τις μελλοντικές τιμές σε ψηλά επίπεδα.

Τα προβλήματα της αγοράς είναι δομικά και εδώ υπάρχει μια αβυσσαλέα διαφορά τιμής από το χωράφι στο ράφι. Δεν μένουν χρήματα στους αγρότες να επενδύσουν για να αυξήσουν την παραγωγή. Δεν μπορούν καν να ανανεώσουν τις φυτείες τους. Έτσι η προσφορά μειώνεται και η ζήτηση είναι τόσο ισχυρή όσο η… λιγούρα για σοκολάτα. Φέτος η ζήτηση για κακάο θα είναι 370.000 τόνους ψηλότερη από την προσφορά.

Οι εταιρείες θα μετακυλήσουν το κόστος στους καταναλωτές, θα κάνουν περικοπές στους εργαζομένους τους, θα αλλάξουν τα προϊόντα τους. Για τους Financial Times ωστόσο υπάρχει μια καλύτερη λύση. Θα μπορούσαν οι ίδιες εταιρείες να πλήρωναν καλύτερα τους αγρότες της δυτικής Αφρικής, ώστε να ανανεώσουν τις φυτείες τους, να αυξήσουν την παραγωγή τους ώστε να έρθει σε ισορροπία με τη ζήτηση και να χαμηλώσουν έτσι οι τιμές. Τα πάντα, θέλουν τρόπο και ανοιχτό μυαλό.

* Με πληροφορίες από ertnews.gr

Η σοκολάτα αποτελεί το αγαπημένο γλυκό πολλών ανθρώπων και ειδικά ενόψει Πάσχα, όπου τα σοκολατένια αυγά πηγαίνουν και έρχονται ως δώρα και κεράσματα, φαίνεται ότι όσοι θα την προτιμήσουν θα την πληρώσουν σαν να είναι χρυσός.

Και γιατί θα αυξηθεί η τιμή της σοκολάτας; διότι η χονδρική τιμή του κακάο έχει κάνει άλμα διεθνώς, ένα επιχείρημα που χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία χρόνια για μια σειρά προϊόντων, η τιμή των οποίων έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Η τιμή των μελλοντικών συμβολαίων στην Νέα Υόρκη είναι διπλάσια από ότι πέρσι. Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου από 2.000 στερλίνες ο τόνος πέρσι φέτος βρίσκεται στις 6.000.

Οι τιμές του κακάο αυξάνονται τόσο που οι σοκολατοπαραγωγοί σκέφτονται να αυξήσουν τα πρόσθετα που χρησιμοποιούν (π.χ. φουντούκια φρούτα, κλπ) ώστε να χρησιμοποιήσουν λιγότερο από το πανάκριβο κακάο.

Είναι θέμα «προσφοράς και ζήτησης». Η ζήτηση για σοκολάτα παραμένει ισχυρή. Η προσφορά πάλι όχι. Και φταίει η κλιματική αλλαγή που θα μας αλλάξει την πιο αγαπημένη συνήθεια.

Δύο μικρές χώρες της Δυτικής Αφρικής, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα, παράγουν τα 2/3 της παγκόσμιας κατανάλωσης του κακάο. Αλλά ο Ελ Νίνιο έκαψε τις καλλιέργειες έτσι η παραγωγή τους είναι μειωμένη φέτος, πάνω από 10%.

Η αύξηση της πρώτης ύλης θα περάσει σε εμάς τους καταναλωτές με ακριβότερες τιμές στα είδη σοκολάτας ή με μικρότερες συσκευασίες, για τους πιο πονηρούς ή συσκευασίες που θα έχουν περισσότερο από (τα φθηνότερα) φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Το πρόβλημα δεν θα λυθεί το χρόνου όσο καλό καιρό και αν κάνει. Γιατί το κακάο είναι χρηματιστηριακό αγαθό. Οι βιομηχανίες αγοράζουν μελλοντικά συμβόλαια, κλειδώνοντας και τις μελλοντικές τιμές σε ψηλά επίπεδα.

Τα προβλήματα της αγοράς είναι δομικά και εδώ υπάρχει μια αβυσσαλέα διαφορά τιμής από το χωράφι στο ράφι. Δεν μένουν χρήματα στους αγρότες να επενδύσουν για να αυξήσουν την παραγωγή. Δεν μπορούν καν να ανανεώσουν τις φυτείες τους. Έτσι η προσφορά μειώνεται και η ζήτηση είναι τόσο ισχυρή όσο η… λιγούρα για σοκολάτα. Φέτος η ζήτηση για κακάο θα είναι 370.000 τόνους ψηλότερη από την προσφορά.

Οι εταιρείες θα μετακυλήσουν το κόστος στους καταναλωτές, θα κάνουν περικοπές στους εργαζομένους τους, θα αλλάξουν τα προϊόντα τους. Για τους Financial Times ωστόσο υπάρχει μια καλύτερη λύση. Θα μπορούσαν οι ίδιες εταιρείες να πλήρωναν καλύτερα τους αγρότες της δυτικής Αφρικής, ώστε να ανανεώσουν τις φυτείες τους, να αυξήσουν την παραγωγή τους ώστε να έρθει σε ισορροπία με τη ζήτηση και να χαμηλώσουν έτσι οι τιμές. Τα πάντα, θέλουν τρόπο και ανοιχτό μυαλό.

* Με πληροφορίες από ertnews.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία