ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σοφία Ζαχαράκη: Οι λογικές του "ή τους τελειώνουμε, ή μας τελειώνουν" τελείωσαν μαζί με το βίο της κυβέρνησης

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ μιλά στη "ΜτΚ" για τη μάχη των εκλογών, το σκληρό ροκ του ΣΥΡΙΖΑ και τον πήχη των εθνικών εκλογών

 09/06/2019 16:52

Σοφία Ζαχαράκη: Οι λογικές του "ή τους τελειώνουμε, ή μας τελειώνουν" τελείωσαν μαζί με το βίο της κυβέρνησης

Νίκος Οικονόμου

«Είμαστε εδώ, για να φτιάξουμε μια Ελλάδα που θα προχωράει μπροστά και δεν θα αφήνει κανέναν να μένει πίσω». Αυτό τονίζει στη «ΜτΚ» η Σοφία Ζαχαράκη, επισημαίνοντας με νόημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας δεν ακούγονται από τους έλληνες πολίτες. «Οι λογικές του ‘ή αυτοί, ή εμείς’ και ‘ή τους τελειώνουμε, ή μας τελειώνουν’ τελείωσαν μαζί με το βίο της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα». 

Η εκπρόσωπος της ΝΔ επισημαίνει η Ελλάδα χρειάζεται την επομένη των εκλογών πολιτική σταθερότητα και μία ισχυρή κυβέρνηση, που ήδη από την πρώτη ημέρα θα αναλάβει το δύσκολο έργο της ανάταξης της χώρας. «Για εμάς ο πήχης δεν είναι άλλος, παρά να χτίσουμε μια μεγάλη συμμαχία θετικής ψήφου, με κέντρο βάρους τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, που θα εκφραστεί με μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Κυρία Ζαχαράκη, μπαίνουμε σιγά σιγά σε προεκλογική περίοδο. Πώς σχολιάζετε την έκθεση της Κομισιόν για τα μέτρα της κυβέρνησης και την αντίδραση του πρωθυπουργού;

Ό,τι κι αν ακούσουν οι Έλληνες από τον κ. Τσίπρα αντιλαμβάνονται ότι προέρχεται από τον πανικό του και την προσπάθειά του να εξαπατήσει άλλη μια φορά.

Όσο για την έκθεση της Κομισιόν λέει αυτό που ξέρουμε καλά ήδη. Μ’αυτή την κυβέρνηση των φόρων και των χαμηλών προσδοκιών ξέρουμε καλά ότι η οικονομία θα παραμένει σε στασιμότητα και οι μεταρρυθμίσεις σε ολιγωρία. Και το αποτέλεσμα των πολιτικών αυτών είναι οι πολίτες να στενάζουν και η χώρα μας να έχει καθηλωθεί στην φτωχοποίηση και να μένει πίσω την ώρα που όλοι οι άλλοι φεύγουν μπροστά. 

Για αυτά είναι που θα πρέπει να δώσει -και θα δώσει- λόγο ο κ. Τσίπρας στις εθνικές εκλογές. Από την άλλη, αυτό που καταγράφεται ως μια εντυπωσιακή μεταβολή στον τρόπο που αντιμετωπίζει ο διεθνής οικονομικός κόσμος τις προοπτικές της χώρας είναι η υποδοχή που επιφύλαξαν οι αγορές στη μεγάλη νίκη της ΝΔ στις Ευρωεκλογές. 

Το ράλι των ομολόγων και του χρηματιστηρίου απέδειξε ότι οι αγορές εμπιστεύονται το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη χώρα. Και με το που προκηρύχθηκαν οι εκλογές, αυτό που δεν κατάφεραν οι πολιτικές υπερφορολόγησης του ΣΥΡΙΖΑ, το κατάφερε η προσδοκία της πολιτικής αλλαγής. Η συνεπής εφαρμογή μιας πολιτικής που στοχεύει να δημιουργήσει νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και να στηρίξει την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας θα ανοίξει έναν νέο ενάρετο κύκλο, που έπειτα από 10 χρόνια κρίσης η Ελλάδα τον χρειάζεται σαν οξυγόνο.

Τι σηματοδοτεί η απόφαση της ΝΔ να μην πραγματοποιήσει τις κλασικές κομματικές συγκεντρώσεις;

Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας έχουν σήμερα το πρώτιστο χρέος να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους πολιτικούς θεσμούς και να τους εμπνεύσουν πίστη σε ένα καλύτερο μέλλον της χώρας. 

Και το χρέος αυτό είναι κομίσιμο. Είμαστε εμείς που πρέπει, αφήνοντας πίσω τα μοτίβα της μεταπολίτευσης και τις εξέδρες, να πάμε κοντά στους πολίτες, να χτυπήσουμε κάθε πόρτα, πόλη πόλη και χωριό χωριό. Να μιλήσουμε για το κοινό μας μέλλον, να μιλήσουμε για όλα εκείνα που μας πληγώνουν και θέλουμε να αλλάξουμε, για όσα μας ενώνουν και όσα θέλουμε και μπορούμε να πετύχουμε.

Τι άλλο θα χαρακτηρίζει την προεκλογική στρατηγική της ΝΔ;

Η προσέγγιση και η στρατηγική της ΝΔ στο δρόμο προς τις εκλογές είναι μία. Να οικοδομήσουμε με τους έλληνες πολίτες μια πλατιά κοινωνική συμμαχία εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα. Να απευθυνθούμε σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες, και να τους μεταφέρουμε το μήνυμα ότι ο σπόρος και ο λόγος του διχασμού τελείωσαν.

Ακόμη περισσότερο, να απευθυνθούμε με ζέση στους μη προνομιούχους, στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας και να τους μεταφέρουμε το μήνυμα ότι είμαστε εδώ, για να φτιάξουμε μια Ελλάδα που θα προχωράει μπροστά και δεν θα αφήνει κανέναν να μένει πίσω.

Και ασφαλώς θα μιλήσουμε για το πραγματικό δίλημμα αυτών των εκλογών: Που είναι από τη μία πλευρά η ανακύκλωση της φτώχειας, της στασιμότητας και της μιζέριας, που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη η πρόταση μιας νέας ημέρας, που στοχεύει στην ανάπτυξη και σε νέες ευκαιρίες για όλους.

Πάντως από την πλευρά της κυβέρνησης όλες οι ενδείξεις μιλούν ότι θα επιλεγεί το «σκληρό ροκ» απέναντι στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πώς το βλέπετε;

Είναι πρωτοφανές στη δημοκρατική ζωή της χώρας μια κυβέρνηση να καταψηφίζεται από το λαό με έναν τόσο εκκωφαντικό τρόπο, και αντί να κάνει αυτοκριτική, να βυθίζεται ακόμη περισσότερο στην αλαζονεία.

Και να επιλέγει να πορευτεί στις εκλογές που οι ίδιοι οι πολίτες με την ψήφο τους επέβαλαν, με τη χρήση των ίδιων εργαλείων που την οδήγησαν στη συντριβή στις κάλπες των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών: Τις ψευδείς ειδήσεις, τις προσωπικές επιθέσεις και το διχαστικό λόγο.

Όμως το ποιες θα είναι οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ ελάχιστη σημασία έχει πλέον. Ούτε αφορά κανέναν το πολιτικό και στρατηγικό του αδιέξοδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας δεν ακούγονται από τους έλληνες πολίτες.

Οι λογικές του «ή αυτοί, ή εμείς» και «ή τους τελειώνουμε, ή μας τελειώνουν» τελείωσαν μαζί με το βίο της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα.

Εμείς αταλάντευτα και αποφασιστικά πορευόμαστε στις εκλογές με δημοκρατικό ήθος, με μετριοπάθεια και με ουσιαστικές προτάσεις για το μέλλον της χώρας.

Και με τις ίδιες αρχές θα πορευτούμε την επόμενη ημέρα.

Η ΝΔ πέτυχε πριν από δύο εβδομάδες μία καθαρή νίκη στις ευρωεκλογές, κερδίζοντας με διαφορά 9,35 μονάδων. Ποιος θα είναι τώρα ο πήχης στις εθνικές εκλογές; Θα πετύχει την αυτοδυναμία;

Ο πολιτικός κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ κλείνει και αφήνει πίσω του μία χαμένη τετραετία. Μία τετραετία πισωγυρίσματος για τη χώρα και τους πολίτες.

Η Ελλάδα, για να κερδίσει το χαμένο έδαφος, για να γίνει ξανά μια αυτοδύναμη χώρα, χρειάζεται την επομένη των εκλογών πολιτική σταθερότητα. Χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση, που ήδη από την πρώτη ημέρα θα αναλάβει το δύσκολο έργο της ανάταξης της χώρας.

Την επομένη των εκλογών δεν υπάρχει ούτε μία μέρα για χάσιμο.

Για εμάς ο πήχης δεν είναι άλλος, παρά να χτίσουμε μία μεγάλη συμμαχία θετικής ψήφου, με κέντρο βάρους τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, που θα εκφραστεί με μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Συγχρόνως, είναι ήδη από τώρα διακηρυγμένος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, η κυβέρνηση που θα σχηματίσει να εκφράζει τη μεγαλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική σύγκλιση.

Μας λέτε, και το έχει πει πολλές φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι ακόμη και αν η ΝΔ εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, θα επιδιώξει ευρύτερες συνεργασίες με άλλα κόμματα. Ποιο μπορεί να είναι αυτό, από τη στιγμή που το ΚΙΝΑΛ δεν φαίνεται διατεθειμένο για κάτι τέτοιο;

Ο ελληνικός λαός έχει ήδη δώσει με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών ένα ηχηρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής. Ένα μήνυμα που δεν εξαντλείται στην κυβερνητική αλλαγή, αλλά μεταφράζεται σε ένα αίτημα για ένα νέο ξεκίνημα, για το άνοιγμα ενός νέου κύκλου.

Κι έτσι, η επόμενη ημέρα της χώρας θα είναι μία ώρα ευθύνης για όλους.

Έχουμε μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις, που απαιτούν εθνική συνεννόηση και εθνική ευθύνη.

Και απαιτεί από όλους μας να σταθούμε στο ύψος των ευθυνών που του ζητούμε να μας εμπιστευτεί.

Την ίδια στιγμή η ΝΔ ετοιμάζει και τα ψηφοδέλτιά της, ένα ζήτημα που θεωρείται κρίσιμο για το πώς θα κυβερνήσει. Τι θα πρυτανεύσει σε αυτήν τη διαδικασία; Η ανανέωση ή η εμπειρία; Αναμένονται εκπλήξεις με πολιτικές μεταγραφές της τελευταίας στιγμής;

Η νέα σελίδα που ανοίγει η χώρα χρειάζεται εξίσου τη δυναμική ώθηση και τη φρεσκάδα που θα δώσουν νέα πρόσωπα, όσο και τη δοκιμασμένη εμπειρία και τις δοκιμασμένες ικανότητες. Χρειάζεται, ακόμη, ικανούς ανθρώπους, που από διαφορετικές αφετηρίες μοιράζονται τον κοινό στόχο και το κοινό όραμα της επόμενης ημέρας.

Το είδαμε και στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι πολίτες εμπιστεύτηκαν εξίσου έμπειρους αυτοδιοικητικούς, όπως ο κ. Τζιτζικώστας, όσο και νέα πρόσωπα, όπως ο κ. Φαρμάκης στη Δυτική Ελλάδα και ο κ. Σπανός στη Στερεά Ελλάδα.

Όπως και δεν δίστασαν να υπερβούν κομματικές αφετηρίες και να δώσουν υπερκομματικές πλειοψηφίες.

Το προσκλητήριό μας, και αντίστοιχα τα ψηφοδέλτιά μας, θα εκφράζουν αυτό ακριβώς το πνεύμα.

Και είναι οι έλληνες πολίτες που έχουν το λόγο.

Ποιο θα είναι το στίγμα της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη; Το λίγα λόγια και πολλά έργα του εθνάρχη, το σεμνά και ταπεινά του ανιψιού του ή κάτι άλλο;

Και τα δύο παραπάνω αποφθέγματα εκφράζουν ιστορικές αρχές και παρακαταθήκες της παράταξής μας. Η αποτελεσματικότητα, η μετριοπάθεια και ο σεβασμός στον πολίτη.

Και τις αρχές αυτές θα τις υπηρετήσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μαζί με αυτές, το στίγμα της διακυβέρνησης της ΝΔ θα είναι εκείνα που συνοψίζουν τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που έρχεται: Ανάπτυξη, νέες και καλά αμειβόμενες δουλειές, προστασία των αδυνάμων, λιγότεροι φόροι για όλους, αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 9 Ιουνίου 2019

«Είμαστε εδώ, για να φτιάξουμε μια Ελλάδα που θα προχωράει μπροστά και δεν θα αφήνει κανέναν να μένει πίσω». Αυτό τονίζει στη «ΜτΚ» η Σοφία Ζαχαράκη, επισημαίνοντας με νόημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας δεν ακούγονται από τους έλληνες πολίτες. «Οι λογικές του ‘ή αυτοί, ή εμείς’ και ‘ή τους τελειώνουμε, ή μας τελειώνουν’ τελείωσαν μαζί με το βίο της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα». 

Η εκπρόσωπος της ΝΔ επισημαίνει η Ελλάδα χρειάζεται την επομένη των εκλογών πολιτική σταθερότητα και μία ισχυρή κυβέρνηση, που ήδη από την πρώτη ημέρα θα αναλάβει το δύσκολο έργο της ανάταξης της χώρας. «Για εμάς ο πήχης δεν είναι άλλος, παρά να χτίσουμε μια μεγάλη συμμαχία θετικής ψήφου, με κέντρο βάρους τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, που θα εκφραστεί με μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Κυρία Ζαχαράκη, μπαίνουμε σιγά σιγά σε προεκλογική περίοδο. Πώς σχολιάζετε την έκθεση της Κομισιόν για τα μέτρα της κυβέρνησης και την αντίδραση του πρωθυπουργού;

Ό,τι κι αν ακούσουν οι Έλληνες από τον κ. Τσίπρα αντιλαμβάνονται ότι προέρχεται από τον πανικό του και την προσπάθειά του να εξαπατήσει άλλη μια φορά.

Όσο για την έκθεση της Κομισιόν λέει αυτό που ξέρουμε καλά ήδη. Μ’αυτή την κυβέρνηση των φόρων και των χαμηλών προσδοκιών ξέρουμε καλά ότι η οικονομία θα παραμένει σε στασιμότητα και οι μεταρρυθμίσεις σε ολιγωρία. Και το αποτέλεσμα των πολιτικών αυτών είναι οι πολίτες να στενάζουν και η χώρα μας να έχει καθηλωθεί στην φτωχοποίηση και να μένει πίσω την ώρα που όλοι οι άλλοι φεύγουν μπροστά. 

Για αυτά είναι που θα πρέπει να δώσει -και θα δώσει- λόγο ο κ. Τσίπρας στις εθνικές εκλογές. Από την άλλη, αυτό που καταγράφεται ως μια εντυπωσιακή μεταβολή στον τρόπο που αντιμετωπίζει ο διεθνής οικονομικός κόσμος τις προοπτικές της χώρας είναι η υποδοχή που επιφύλαξαν οι αγορές στη μεγάλη νίκη της ΝΔ στις Ευρωεκλογές. 

Το ράλι των ομολόγων και του χρηματιστηρίου απέδειξε ότι οι αγορές εμπιστεύονται το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη χώρα. Και με το που προκηρύχθηκαν οι εκλογές, αυτό που δεν κατάφεραν οι πολιτικές υπερφορολόγησης του ΣΥΡΙΖΑ, το κατάφερε η προσδοκία της πολιτικής αλλαγής. Η συνεπής εφαρμογή μιας πολιτικής που στοχεύει να δημιουργήσει νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και να στηρίξει την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας θα ανοίξει έναν νέο ενάρετο κύκλο, που έπειτα από 10 χρόνια κρίσης η Ελλάδα τον χρειάζεται σαν οξυγόνο.

Τι σηματοδοτεί η απόφαση της ΝΔ να μην πραγματοποιήσει τις κλασικές κομματικές συγκεντρώσεις;

Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας έχουν σήμερα το πρώτιστο χρέος να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους πολιτικούς θεσμούς και να τους εμπνεύσουν πίστη σε ένα καλύτερο μέλλον της χώρας. 

Και το χρέος αυτό είναι κομίσιμο. Είμαστε εμείς που πρέπει, αφήνοντας πίσω τα μοτίβα της μεταπολίτευσης και τις εξέδρες, να πάμε κοντά στους πολίτες, να χτυπήσουμε κάθε πόρτα, πόλη πόλη και χωριό χωριό. Να μιλήσουμε για το κοινό μας μέλλον, να μιλήσουμε για όλα εκείνα που μας πληγώνουν και θέλουμε να αλλάξουμε, για όσα μας ενώνουν και όσα θέλουμε και μπορούμε να πετύχουμε.

Τι άλλο θα χαρακτηρίζει την προεκλογική στρατηγική της ΝΔ;

Η προσέγγιση και η στρατηγική της ΝΔ στο δρόμο προς τις εκλογές είναι μία. Να οικοδομήσουμε με τους έλληνες πολίτες μια πλατιά κοινωνική συμμαχία εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα. Να απευθυνθούμε σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες, και να τους μεταφέρουμε το μήνυμα ότι ο σπόρος και ο λόγος του διχασμού τελείωσαν.

Ακόμη περισσότερο, να απευθυνθούμε με ζέση στους μη προνομιούχους, στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας και να τους μεταφέρουμε το μήνυμα ότι είμαστε εδώ, για να φτιάξουμε μια Ελλάδα που θα προχωράει μπροστά και δεν θα αφήνει κανέναν να μένει πίσω.

Και ασφαλώς θα μιλήσουμε για το πραγματικό δίλημμα αυτών των εκλογών: Που είναι από τη μία πλευρά η ανακύκλωση της φτώχειας, της στασιμότητας και της μιζέριας, που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη η πρόταση μιας νέας ημέρας, που στοχεύει στην ανάπτυξη και σε νέες ευκαιρίες για όλους.

Πάντως από την πλευρά της κυβέρνησης όλες οι ενδείξεις μιλούν ότι θα επιλεγεί το «σκληρό ροκ» απέναντι στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πώς το βλέπετε;

Είναι πρωτοφανές στη δημοκρατική ζωή της χώρας μια κυβέρνηση να καταψηφίζεται από το λαό με έναν τόσο εκκωφαντικό τρόπο, και αντί να κάνει αυτοκριτική, να βυθίζεται ακόμη περισσότερο στην αλαζονεία.

Και να επιλέγει να πορευτεί στις εκλογές που οι ίδιοι οι πολίτες με την ψήφο τους επέβαλαν, με τη χρήση των ίδιων εργαλείων που την οδήγησαν στη συντριβή στις κάλπες των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών: Τις ψευδείς ειδήσεις, τις προσωπικές επιθέσεις και το διχαστικό λόγο.

Όμως το ποιες θα είναι οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ ελάχιστη σημασία έχει πλέον. Ούτε αφορά κανέναν το πολιτικό και στρατηγικό του αδιέξοδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας δεν ακούγονται από τους έλληνες πολίτες.

Οι λογικές του «ή αυτοί, ή εμείς» και «ή τους τελειώνουμε, ή μας τελειώνουν» τελείωσαν μαζί με το βίο της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα.

Εμείς αταλάντευτα και αποφασιστικά πορευόμαστε στις εκλογές με δημοκρατικό ήθος, με μετριοπάθεια και με ουσιαστικές προτάσεις για το μέλλον της χώρας.

Και με τις ίδιες αρχές θα πορευτούμε την επόμενη ημέρα.

Η ΝΔ πέτυχε πριν από δύο εβδομάδες μία καθαρή νίκη στις ευρωεκλογές, κερδίζοντας με διαφορά 9,35 μονάδων. Ποιος θα είναι τώρα ο πήχης στις εθνικές εκλογές; Θα πετύχει την αυτοδυναμία;

Ο πολιτικός κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ κλείνει και αφήνει πίσω του μία χαμένη τετραετία. Μία τετραετία πισωγυρίσματος για τη χώρα και τους πολίτες.

Η Ελλάδα, για να κερδίσει το χαμένο έδαφος, για να γίνει ξανά μια αυτοδύναμη χώρα, χρειάζεται την επομένη των εκλογών πολιτική σταθερότητα. Χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση, που ήδη από την πρώτη ημέρα θα αναλάβει το δύσκολο έργο της ανάταξης της χώρας.

Την επομένη των εκλογών δεν υπάρχει ούτε μία μέρα για χάσιμο.

Για εμάς ο πήχης δεν είναι άλλος, παρά να χτίσουμε μία μεγάλη συμμαχία θετικής ψήφου, με κέντρο βάρους τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, που θα εκφραστεί με μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Συγχρόνως, είναι ήδη από τώρα διακηρυγμένος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, η κυβέρνηση που θα σχηματίσει να εκφράζει τη μεγαλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική σύγκλιση.

Μας λέτε, και το έχει πει πολλές φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι ακόμη και αν η ΝΔ εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, θα επιδιώξει ευρύτερες συνεργασίες με άλλα κόμματα. Ποιο μπορεί να είναι αυτό, από τη στιγμή που το ΚΙΝΑΛ δεν φαίνεται διατεθειμένο για κάτι τέτοιο;

Ο ελληνικός λαός έχει ήδη δώσει με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών ένα ηχηρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής. Ένα μήνυμα που δεν εξαντλείται στην κυβερνητική αλλαγή, αλλά μεταφράζεται σε ένα αίτημα για ένα νέο ξεκίνημα, για το άνοιγμα ενός νέου κύκλου.

Κι έτσι, η επόμενη ημέρα της χώρας θα είναι μία ώρα ευθύνης για όλους.

Έχουμε μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις, που απαιτούν εθνική συνεννόηση και εθνική ευθύνη.

Και απαιτεί από όλους μας να σταθούμε στο ύψος των ευθυνών που του ζητούμε να μας εμπιστευτεί.

Την ίδια στιγμή η ΝΔ ετοιμάζει και τα ψηφοδέλτιά της, ένα ζήτημα που θεωρείται κρίσιμο για το πώς θα κυβερνήσει. Τι θα πρυτανεύσει σε αυτήν τη διαδικασία; Η ανανέωση ή η εμπειρία; Αναμένονται εκπλήξεις με πολιτικές μεταγραφές της τελευταίας στιγμής;

Η νέα σελίδα που ανοίγει η χώρα χρειάζεται εξίσου τη δυναμική ώθηση και τη φρεσκάδα που θα δώσουν νέα πρόσωπα, όσο και τη δοκιμασμένη εμπειρία και τις δοκιμασμένες ικανότητες. Χρειάζεται, ακόμη, ικανούς ανθρώπους, που από διαφορετικές αφετηρίες μοιράζονται τον κοινό στόχο και το κοινό όραμα της επόμενης ημέρας.

Το είδαμε και στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι πολίτες εμπιστεύτηκαν εξίσου έμπειρους αυτοδιοικητικούς, όπως ο κ. Τζιτζικώστας, όσο και νέα πρόσωπα, όπως ο κ. Φαρμάκης στη Δυτική Ελλάδα και ο κ. Σπανός στη Στερεά Ελλάδα.

Όπως και δεν δίστασαν να υπερβούν κομματικές αφετηρίες και να δώσουν υπερκομματικές πλειοψηφίες.

Το προσκλητήριό μας, και αντίστοιχα τα ψηφοδέλτιά μας, θα εκφράζουν αυτό ακριβώς το πνεύμα.

Και είναι οι έλληνες πολίτες που έχουν το λόγο.

Ποιο θα είναι το στίγμα της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη; Το λίγα λόγια και πολλά έργα του εθνάρχη, το σεμνά και ταπεινά του ανιψιού του ή κάτι άλλο;

Και τα δύο παραπάνω αποφθέγματα εκφράζουν ιστορικές αρχές και παρακαταθήκες της παράταξής μας. Η αποτελεσματικότητα, η μετριοπάθεια και ο σεβασμός στον πολίτη.

Και τις αρχές αυτές θα τις υπηρετήσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μαζί με αυτές, το στίγμα της διακυβέρνησης της ΝΔ θα είναι εκείνα που συνοψίζουν τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που έρχεται: Ανάπτυξη, νέες και καλά αμειβόμενες δουλειές, προστασία των αδυνάμων, λιγότεροι φόροι για όλους, αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 9 Ιουνίου 2019

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία