ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ύστατο "χαίρε" στον παγκόσμιο Έλληνα -Στην κρητική γη αναπαύεται ο Μίκης Θεοδωράκης (φωτ.)

Με ριζίτικα οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία ο σπουδαίος συνθέτης, δίπλα στον πατέρα και τον αδελφό του - Πλήθος κόσμου, σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία στην κηδεία του

 09/09/2021 07:05

Ύστατο "χαίρε" στον παγκόσμιο Έλληνα -Στην κρητική γη αναπαύεται ο Μίκης Θεοδωράκης (φωτ.)
INTIME NEWS

Με ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, την Άρνηση και τη μελωδία του Ζορμπά αποχαιρέτησαν τραγουδώντας συγγενείς και φίλοι τον Μίκη Θεοδωράκη στο κοιμητήριο του Γαλατά όπου αναπαύεται πλέον ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης. Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, μέλη της οικογένειας του αποχαιρέτησαν το δικό τους άνθρωπο.

Πλήθος κόσμου, συγχωριανοί αλλά και άνθρωποι που βρέθηκαν στο Γαλατά από όλη την Κρήτη για να αποχαιρετήσουν τον Μίκη Θεοδωράκη, είχαν παραταχθεί σε όλο το μήκος της διαδρομής που διένυσε η πομπή από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου που τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία, έως το κοιμητήριο.

Με βουρκωμένα μάτια, ένα παρατεταμένο χειροκρότημα και φωνάζοντας «αθάνατος» άνθρωποι που τον γνώρισαν ή τον αγάπησαν μέσα από το έργο του, ήταν εκεί για να αποδώσουν τιμή σε εκείνον που όπως τόνισαν «ανέβασε την Ελλάδα λίγο ψηλότερα».

Με συγκίνηση και θλίψη χωρίς να σταματούν να προσέρχονται στο μνήμα του Μίκη Θεοδωρακη, συνεχίζουν τον αποχαιρετισμό στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη, άνθρωποι που τον αγάπησαν. Από όλη την Κρήτη, ακόμη και με λεωφορεία έφτασαν στο Γαλατά για το τελευταίο αντίο, πλήθος ατόμων κάθε ηλικίας, που με ένα λουλούδι στο χέρι, λένε το τελευταίο αντίο «στον μεγάλο Έλληνα του οποίου το έργο θα μείνει ανεξίτηλο στο χρόνο» όπως τόνιζαν.

Μετά την αποχώρηση της οικογένειας και φίλων του Μίκη Θεοδωράκη από το κοιμητήριο, επετράπη η είσοδος σε όσους θέλησαν να αφήσουν ένα λουλούδι στο μνήμα του. Μέχρι και αυτή την ώρα κατά δεκάδες συνεχίζεται η άφιξη ανθρώπων που με γοερό κλάμα, τον αποχαιρετούν λέγοντας ότι «ο Μίκης και το έργο του θα μείνουν χαραγμένα στην ψυχή των Ελλήνων».

Αντίο με ριζίτικα

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης, τραγουδώντας το ριζίτικο τραγούδι «Τον ανδρειωμένο μην τον κλαις», τραγουδώντας αξέχαστες μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη, φωνάζοντας «αθάνατος» και με παρατεταμένα χειροκροτήματα οι πολίτες και συγχωριανοί του Μίκη Θεοδωράκη αποχαιρέτησαν την σορό του κατά την έξοδο από τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, όπου και τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία.

Με δάκρυα στα μάτια οι πολίτες που από νωρίς το πρωί είχαν βρεθεί έξω από τον ιερό ναό τίμησαν τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα με τα τραγούδια του οποίου μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν γενεές Ελλήνων.

Στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, βρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, βουλευτές, δήμαρχοι εκπρόσωποι των αρχών και η οικογένεια του εκλιπόντα.

Πάνω στο φέρετρο του Μίκη Θεοδωράκη υπήρχε το βραβείο Λένιν.

Επικήδειους λόγους εκφώνησαν εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη και ο δήμαρχος Χανίων ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή του μουσικού αποχαιρετισμού του Μίκη από την κόρη του Μαργαρίτα, που απέδωσε την σύνθεση «κλαίνε» του μεγάλου Έλληνα μουσουργού.

Το φέρετρο με την σορό του Μίκη Θεοδωράκη ασπάστηκε πρώτη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ακολούθησαν οι πολιτικοί αρχηγοί, και τα μέλη της οικογένειας του.

Το χωριό Γαλατάς, η Κρήτη, η Ελλάδα και η οικουμένη «αποχαιρέτησαν» τον μεγάλο Έλληνα που με την στάση ζωής του, την μουσική και τα τραγούδια έκανε γνωστή την χώρα μας σε κάθε άκρη του πλανήτη.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης θα είναι πάντα εδώ. Θα είναι για πάντα εδώ, το έργο του αθάνατο. Ένας μεγάλος Έλληνας, ένας μεγάλος μουσουργός» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έξοδο του από τον ναό του Αγίου Νικολάου όπου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία για τον Μίκη Θεοδωράκη.

«Τον αποχαιρετούμε σήμερα, όπως του αξίζει. Τον τελευταίο μεγάλο Έλληνα του 20ου αιώνα.

Τα τραγούδια του θα τα σιγοψιθυρίζουμε και θα τα τραγουδάμε, εμείς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, σε ανάμνηση αυτού του μεγάλου, του σπουδαίου, του μοναδικού, Έλληνα της Ρωμιοσύνης» προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

theodwrakis-kideia-sakellaropoulou-mitsotakis.jpg
theodwrakis-kideia-galatas.jpg
theodwrakis-kideia-tsipras.jpg
theodwrakis-kideia-galatas2.jpg
theodwrakis-kideia-galatas-rizitika.jpg
theodwrakis-kideia-margarita.jpg

Στον Γαλατά Χανίων

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη έφτασε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Γαλατά Χανίων  λίγο πριν τη μία το μεσημέρι. Στην εξόδιο ακολουθία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, ενώ παρίστανται ιεράρχες από όλη την Κρήτη.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και μελών της οικογενείας του.

Για το ύστατο χαίρε στον Μίκη Θεοδωρακη στο Γαλατά Χανίων βρίσκεται η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος βουλευτές όλων των κομμάτων, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, δήμαρχοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων του νησιού.

Για λόγους που επιβάλουν τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, το μεγαλύτερο μέρος όσων έχουν συγκεντρωθεί για να αποχαιρετίσουν τον κορυφαίο δημιουργού, όπως οι συγχωριανοί του, έχουν παραταχθεί περιμετρικά του ναού και με δάκρυα στα μάτια αποχαιρετούν -όπως είπαν- «έναν δικό τους άνθρωπο».

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη έφθασε στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο χωριό Γαλατάς με πομπή αυτοκινήτων και με τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα, μέσω της παλαιάς ε.ο. Χανίων-Κισσάμου. αναχώρησε στις 12.15 μ.μ.  , που μέσω της Παλαιάς Εθνικής οδού θα φθάσει , όπου και θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία.

Κατά την αναχώρηση της σορού από τον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο χειροκροτούσαν φωνάζοντας «αθάνατος», ενώ τραγουδούσαν συνθέσεις του εκλιπόντα. Παράλληλα πένθιμα παιάνιζε η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Χανίων.

theodwrakis-kideia-xania4-drone.jpg


theodwrakis-kideia-xania1.jpg
theodwrakis-kideia-xania3.jpg

Με το πλοίο της γραμμής

Με το πλοίο της γραμμής, όπως ο ίδιος επιθυμούσε, έφτασε στο λιμάνι της Σούδας η σορός του Μίκη Θεοδωράκη. Το πλοίο «έδεσε» στο λιμάνι λίγο μετά τις 6 το πρωί και μετά την αποβίβαση των επιβατών και οχημάτων στις 730, η σορός «πάτησε» στα χώματα της κρητικής γης.

mikis-xania1.jpg


Στο λιμάνι βρέθηκαν μέλη της οικογένειας του κορυφαίου δημιουργού, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και πολίτες που θέλησαν να τιμήσουν τον διάσημο μουσικοσυνθέτη.

mikis-xania2.jpg


Βρακοφόροι και πλήθος κόσμου υποδέχθηκαν στη Δημοτική Αγορά των Χανίων τη σορό του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί δίπλα στους δικούς του ανθρώπους στο κοιμητήριο του Γαλατά, που ήταν ο τόπος καταγωγής του πατέρα του.

mikis-xania4.jpg
mikis-xania5.jpg

Υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του δήμου Χανίων που παιάνιζαν συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, πλήθος κόσμου βρέθηκε από νωρίς στη Δημοτική Αγορά για να πει το τελευταίο αντίο τον άνθρωπο που έκανε μέσω του έργου του γνωστή την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο.

Κατά τη σύντομη στάση στη Δημοτική Αγορά, συγκεντρωμένοι με δάκρυα στα μάτια αποχαιρέτησαν με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα τον Μίκη Θεοδωράκη, φωνάζοντας «αθάνατος».

mikis-xania6.jpg
mikis-xania7.jpg

Από νωρίς το πρωί, κάτοικοι των Χανίων είχαν σταθεί σε διάφορα σημεία της διαδρομής που διένυσε η αυτοκινητοπομπή, από το λιμάνι της Σούδας μέχρι τη Δημοτική Αγορά, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον μεγάλο Έλληνα, τον κορυφαίο Κρητικό συνθέτη και δημιουργό.

Στη Μητρόπολη βρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης και Νίκος Ηγουμενίδης ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης, καθώς και ο Μίμης Ανδρουλάκης.

Έξω από τον ναό, ο Γερμανός διευθυντής χορωδίας, Henning Zierock, παλιός συνεργάτης και φίλος του Μίκη Θεοδωράκη, έπαιζε με την κιθάρα τις μελωδίες του μεγάλου συνθέτη. Επίσης, στον χώρο έξω από τη μητρόπολη παραμένουν φοιτητές από όλη την Κρήτη που τραγουδούν συνεχώς τραγούδια του κορυφαίου συνθέτη.

Από τη Δημοτική Αγορά, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη μεταφέρθηκε στη Μητρόπολη Χανίων, όπου θα παραμείνει για λαϊκό προσκύνημα έως τις 12 το μεσημέρι.

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μίκη Θεοδωράκη στον μητροπολιτικό ναό - Πλήθος πολιτών αποχαιρετά τον κορυφαίο δημιουργό

Κρατώντας ένα λουλούδι στο χέρι και εμφανώς συγκινημένοι εκατοντάδες πολίτες συρρέουν από το πρωί στον μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη. Μεταξύ αυτών και πολλοί ξένοι τουρίστες που με τα κινητά τους τηλέφωνα καταγράφουν εικόνες από το σημείο.

mikis-xania7-itAuX.jpg


Την στιγμή που η σορός έφτασε στον ναό, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του δήμου, οι συγκεντρωμένοι πολίτες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και φώναζαν «αθάνατος». Στον χώρο μπροστά από τον ναό είχαν παραταχθεί -φορώντας παραδοσιακές στολές της Κρήτης- μέλη πολιτιστικών και παραδοσιακών συλλόγων, ενώ κατά την πορεία προς τον ναό φοιτητές τραγουδούσαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Η είσοδος στον ναό, παρά τον πολύ κόσμο, γίνεται με τάξη και με τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας.

Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα πένθους για τα Χανιά, καθώς νωρίς το μεσημέρι η γη της Κρήτης που τόσο αγάπησε ο κορυφαίος συνθέτης θα τον δεχθεί για πάντα στην «αγκαλιά» της.

«Περιμένω από νωρίς το πρωί, για να αποχαιρετήσω τον Μίκη, τον δικό μας Μίκη, που μας δίδαξε πολλά με τη στάση ζωής του και τη μουσική του που έφτασε σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου», δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο κ. Γιώργος που κατάγεται, όπως και ο Μίκης Θεοδωράκης, από τον Γαλατά.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης αποτελεί για τη γενιά μας φάρο έμπνευσης, διδαχθήκαμε από αυτόν, τον Ουρανό -Μίκη, όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο αείμνηστος ιεράρχης μας Ειρηναίος Γαλανάκης», μας είπε ο κ. Χάρης.

Η σορός, με βάση το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, θα αναχωρήσει από τον μητροπολιτικό ναό στις 12 το μεσημέρι, με πομπή αυτοκινήτων, και με κατεύθυνση τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στον Γαλατά, όπου θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία.

Στις 13:00, η σορός με πομπή αυτοκινήτων θα μεταφερθεί στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο χωριό Γαλατάς, όπου σε στενό κύκλο εντός του ναού θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία σε στενό κύκλο και με αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου για την δημόσια υγεία. Η ταφή του θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού, όπως εκείνος επιθυμούσε, για να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του.

Όλη η πολιτική ηγεσία παρούσα στην κηδεία

Όλη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας αναμένεται να βρεθεί στα Χανιά.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Επίσης ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, η πρώην γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, υπουργοί και βουλευτές.

Κατά τη διάρκεια της κηδείας τόσο στην πόλη των Χανίων, όσο και στο χωριό Γαλατάς θα ισχύσουν έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα ενώ σε ένδειξη πένθους θα παραμείνουν κλειστές όλες οι δημοτικές υπηρεσίες.

Στις 19:30 χθες Τετάρτη έφτασε στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη Μαργαρίτα με τα παιδιά της και τα εγγόνια της, συνοδευόμενη από τη Δημοτική Σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης και υπεύθυνη συνοδό της οικογένειας, Λούλα Καρατζά. Με την ίδια πτήση, έφτασαν στα Χανιά ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

Μαζί τους στην πτήση και η 20μελής Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» που θα αποχαιρετήσει τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη με ένα από τα αγαπημένα του ορχηστρικά του κομμάτια, την ώρα που θα τον υποδέχεται η κρητική γη.

Από το πρωί μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης μέσα σε βαρύ πένθιμο κλίμα χιλιάδες πολίτες, καταξιωμένοι καλλιτέχνες και η πολιτική ηγεσία της χώρας αποχαιρέτησε τον «Οικουμενικό Έλληνα» για μία τελευταία φορά, με το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη και τη νεκρώσιμη ακολουθία να ολοκληρώνονται μέσα σε μεγάλη συναισθηματική φόρτιση.

laiko-proskynima-mikis4.jpg

laiko-proskynima-mikis1.jpg
laiko-proskynima-mikis2.jpg
laiko-proskynima-mikis3.jpg

Στις 15.00 εψάλη τρισάγιο στη μνήμη του, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου. Πρώτοι στη Μητρόπολη μπήκαν τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα του Μίκη Θεοδωράκη. Ακολούθησαν προσωπικότητες από όλους τους χώρους, η ΠτΔ, ο Πρωθυπουργός, πολιτικοί αρχηγοί αλλά και πλήθος καλλιτεχνών. Ο Γιώργος Νταλάρας, η Μαρία Φαραντούρη, ο Λάκης Λαζόπουλος και πολλοί ακόμη.

Εμφανώς συγκινημένη η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μίλησε για τον μαχητικό, χειμαρρώδη και ακατάβλητο Μίκη Θεοδωράκη.

«Μολονότι πολιτικά υπήρξε μοναχικός – μόνος, ανένταχτος, ανεξάρτητος, αυτοστρατευμένος, αυτοχαρακτηριζόταν– δεν πρόδωσε ποτέ τις τρεις δεσπόζουσες της ζωής του: την υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας, την απαίτηση για κοινωνική δικαιοσύνη, την αφοσίωση στα υψηλά προτάγματα της τέχνης του».

Επικήδειο εκφώνησε και ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Μας έδειξες τη δύναμη του ελληνικού λαού, τη δύναμη των λαών του κόσμου. Χωρίς αμφιβολία ήξερες καλά να εδραιώνεις την πίστη πως το δίκιο, η ειρήνη, η ευτυχία, είναι πράγματα κατορθωτά. Όσο ρωμαλέα και στιβαρά αναμετριέται η τέχνη σου με την αδικία, τόσο τρυφερά και απαλά ξέρει να θωπεύει τα όμορφα και τα καλά στη ζωή και τον κόσμο».

«Έφερες την ποίηση στο τραπέζι του λαού, πλάι στο ποτήρι και το ψωμί του», όπως έγραφε για σένα ο Γιάννης Ρίτσος. Δεν είναι μόνο ο "Επιτάφιος", η ανεπανάληπτη αυτή συνομιλία της μουσικής σου με την ποίηση του Ρίτσου, που μέσα και από τις συγκλονιστικές ερμηνείες του Μπιθικώτση και του Χιώτη, έγινε ένας διαχρονικός λαϊκός θρήνος και ύμνος μαζί στον θάνατο που γονιμοποιεί το μέλλον. Πέτυχες να μιλήσεις με την υψιπετή ποίηση στη λαϊκή ψυχή, ακόμα και μέσα από απαιτητικές και ασυνήθιστες στο λαϊκό αυτί μουσικές φόρμες, όπως αυτές

  • στο «Άξιον Εστί» του Ελύτη,
  • στο «Επιφάνεια - Αβέρωφ» του Σεφέρη,
  • στο «Πνευματικό Εμβατήριο» του Άγγελου Σικελιανού,
  • στο «Κάντο Χενεράλ» του Πάβλο Νερούδα κ.ά.

Δίχως άλλο, χωρίς εσένα οδηγητή και πρωτεργάτη αυτής της νέας τέχνης, η μουσική θα ήταν αλλιώς. Βαθύς ποταμός, ακόμα ανεξερεύνητος είναι το έργο σου. Σ’ αυτό συνυπάρχουν όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής: Από τους λαϊκούς δρόμους και το δημοτικό τραγούδι ως την αρχαία τραγωδία, το βυζαντινό μέλος, τη συμφωνική μουσική, το κλασσικό τραγούδι, τα ορατόρια. Σου το χρωστάμε λοιπόν, να φροντίσουμε να ανοιχτούν διάπλατα στον κόσμο όλοι οι θησαυροί της μουσικής σου. Σου το χρωστάμε να συνεχίσουμε να διεκδικούμε το μεγάλο όνειρό σου να φτάσουν στο λαό οι θησαυροί σε όλη την ιστορία της μουσικής, μέχρι αυτό ατόφιο να εκπληρωθεί σε μια ανώτερη μορφή κοινωνίας, όπου όλα τα μέλη της θα μπορούν να κατανοούν και να απολαμβάνουν την τέχνη. Ακόμα και το πιο δύσκολο και αφηρημένο είδος της, τη μουσική, αυτή την τέχνη που από μικρό παιδί, από τότε που πρωτοάκουσες την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν, σου πήρε το μυαλό και σ’ έκανε να βλέπεις με τα μάτια της τον κόσμο.

"Οι αγώνες και η μουσική είναι τόσο δεμένα πια μέσα μου, ώστε δεν μπορώ να φανταστώ ούτε αγώνες χωρίς τραγούδι, ούτε τραγούδι χωρίς αγώνα" έλεγες. Σ’ όλη τη ζωή σου με το ένα χέρι κρατούσες το τουφέκι και με το άλλο τις παρτιτούρες σου. Και αυτό δεν είναι αλληγορία. Μέχρι και στη Μακρόνησο, σ’ αυτό τον εφιαλτικό τόπο των μαρτυρίων, εσύ έγραφες μουσική. Εκεί έγραψες και το πρώτο συμφωνικό έργο σου, τη Συμφωνία για τη Μακρόνησο.

Εκεί κατάλαβες πόσο ευεργετική είναι η δημιουργία, όταν πρέπει να αντέξεις τον πόνο και την κτηνωδία, πόσο ευγενική γίνεται για τους γενναίους, αυτούς που μένουν όρθιοι και δε χαμηλώνουν το βλέμμα τους. Στο ερώτημα για ποιόν δημιουργείς, πάντα απαντούσες: Για το λαό», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσούμπας.

«Ο Μίκης είναι συνώνυμο της ιστορίας της χώρας. Των ονείρων, των αγώνων, των νικών, των ηττών, των θριάμβων, των τραγουδιών. Είναι συνώνυμο της ιστορίας μας και συνώνυμο των αγώνων του λαού μας» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

«Το έργο και η ζωή του Μίκη είναι παρακαταθήκη για την Ρωμιοσύνη. Ενότητα και αγώνας. Αυτό θα ήθελε. Τον αποχαιρετούμε με σεβασμό» είπε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ανέφερε ότι «Όλοι πρέπει να κλείνουμε το γόνυ σε τέτοιες προσωπικότητες που δυστυχώς θα λείψουν από δω και πέρα».

Συγκινητικό το “αντίο” στο λιμάνι του Πειραιά

Πολύς ήταν ο κόσμος που περίμενε στο λιμάνι του Πειραιά για να αποχαιρετήσει μία τελευταία φορά τον σπουδαίο μουσικό πριν η σορός του επιβιβαστεί στο πλοίο.

Σε μία πολύ συγκινητική στιγμή, ενώ η μπουκαπόρτα του πλοίου έκλεινε εκατοντάδες άνθρωποι, κάθε ηλικίας, τραγουδούσαν το «Ένα το χελιδόνι», θέλοντας να αποδώσουν έναν τελευταίο φόρο τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη, τα τραγούδια του οποίου σημάδεψαν τις ζωές των Ελλήνων.

Την ώρα που το πλοίο απομακρυνόταν εκείνοι χειροκροτούσαν και φώναζαν «αθάνατος» ενώ το παρατεταμένο πένθιμο σφύριγμα της κόρνας σήμανε την αποχώρηση της σορού του Μίκη Θεοδωράκη από την Αττική Γη.

mikis-limani-ploio-gia-hania1.jpg
mikis-limani-ploio-gia-hania2.jpg
mikis-limani-ploio-gia-hania3.jpg
mikis-limani-ploio-gia-hania4.jpg
mikis-limani-ploio-gia-hania5.jpg








Με ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, την Άρνηση και τη μελωδία του Ζορμπά αποχαιρέτησαν τραγουδώντας συγγενείς και φίλοι τον Μίκη Θεοδωράκη στο κοιμητήριο του Γαλατά όπου αναπαύεται πλέον ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης. Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, μέλη της οικογένειας του αποχαιρέτησαν το δικό τους άνθρωπο.

Πλήθος κόσμου, συγχωριανοί αλλά και άνθρωποι που βρέθηκαν στο Γαλατά από όλη την Κρήτη για να αποχαιρετήσουν τον Μίκη Θεοδωράκη, είχαν παραταχθεί σε όλο το μήκος της διαδρομής που διένυσε η πομπή από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου που τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία, έως το κοιμητήριο.

Με βουρκωμένα μάτια, ένα παρατεταμένο χειροκρότημα και φωνάζοντας «αθάνατος» άνθρωποι που τον γνώρισαν ή τον αγάπησαν μέσα από το έργο του, ήταν εκεί για να αποδώσουν τιμή σε εκείνον που όπως τόνισαν «ανέβασε την Ελλάδα λίγο ψηλότερα».

Με συγκίνηση και θλίψη χωρίς να σταματούν να προσέρχονται στο μνήμα του Μίκη Θεοδωρακη, συνεχίζουν τον αποχαιρετισμό στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη, άνθρωποι που τον αγάπησαν. Από όλη την Κρήτη, ακόμη και με λεωφορεία έφτασαν στο Γαλατά για το τελευταίο αντίο, πλήθος ατόμων κάθε ηλικίας, που με ένα λουλούδι στο χέρι, λένε το τελευταίο αντίο «στον μεγάλο Έλληνα του οποίου το έργο θα μείνει ανεξίτηλο στο χρόνο» όπως τόνιζαν.

Μετά την αποχώρηση της οικογένειας και φίλων του Μίκη Θεοδωράκη από το κοιμητήριο, επετράπη η είσοδος σε όσους θέλησαν να αφήσουν ένα λουλούδι στο μνήμα του. Μέχρι και αυτή την ώρα κατά δεκάδες συνεχίζεται η άφιξη ανθρώπων που με γοερό κλάμα, τον αποχαιρετούν λέγοντας ότι «ο Μίκης και το έργο του θα μείνουν χαραγμένα στην ψυχή των Ελλήνων».

Αντίο με ριζίτικα

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης, τραγουδώντας το ριζίτικο τραγούδι «Τον ανδρειωμένο μην τον κλαις», τραγουδώντας αξέχαστες μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη, φωνάζοντας «αθάνατος» και με παρατεταμένα χειροκροτήματα οι πολίτες και συγχωριανοί του Μίκη Θεοδωράκη αποχαιρέτησαν την σορό του κατά την έξοδο από τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, όπου και τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία.

Με δάκρυα στα μάτια οι πολίτες που από νωρίς το πρωί είχαν βρεθεί έξω από τον ιερό ναό τίμησαν τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα με τα τραγούδια του οποίου μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν γενεές Ελλήνων.

Στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, βρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, βουλευτές, δήμαρχοι εκπρόσωποι των αρχών και η οικογένεια του εκλιπόντα.

Πάνω στο φέρετρο του Μίκη Θεοδωράκη υπήρχε το βραβείο Λένιν.

Επικήδειους λόγους εκφώνησαν εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη και ο δήμαρχος Χανίων ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή του μουσικού αποχαιρετισμού του Μίκη από την κόρη του Μαργαρίτα, που απέδωσε την σύνθεση «κλαίνε» του μεγάλου Έλληνα μουσουργού.

Το φέρετρο με την σορό του Μίκη Θεοδωράκη ασπάστηκε πρώτη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ακολούθησαν οι πολιτικοί αρχηγοί, και τα μέλη της οικογένειας του.

Το χωριό Γαλατάς, η Κρήτη, η Ελλάδα και η οικουμένη «αποχαιρέτησαν» τον μεγάλο Έλληνα που με την στάση ζωής του, την μουσική και τα τραγούδια έκανε γνωστή την χώρα μας σε κάθε άκρη του πλανήτη.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης θα είναι πάντα εδώ. Θα είναι για πάντα εδώ, το έργο του αθάνατο. Ένας μεγάλος Έλληνας, ένας μεγάλος μουσουργός» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έξοδο του από τον ναό του Αγίου Νικολάου όπου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία για τον Μίκη Θεοδωράκη.

«Τον αποχαιρετούμε σήμερα, όπως του αξίζει. Τον τελευταίο μεγάλο Έλληνα του 20ου αιώνα.

Τα τραγούδια του θα τα σιγοψιθυρίζουμε και θα τα τραγουδάμε, εμείς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, σε ανάμνηση αυτού του μεγάλου, του σπουδαίου, του μοναδικού, Έλληνα της Ρωμιοσύνης» προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

theodwrakis-kideia-sakellaropoulou-mitsotakis.jpg
theodwrakis-kideia-galatas.jpg
theodwrakis-kideia-tsipras.jpg
theodwrakis-kideia-galatas2.jpg
theodwrakis-kideia-galatas-rizitika.jpg
theodwrakis-kideia-margarita.jpg

Στον Γαλατά Χανίων

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη έφτασε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Γαλατά Χανίων  λίγο πριν τη μία το μεσημέρι. Στην εξόδιο ακολουθία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, ενώ παρίστανται ιεράρχες από όλη την Κρήτη.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και μελών της οικογενείας του.

Για το ύστατο χαίρε στον Μίκη Θεοδωρακη στο Γαλατά Χανίων βρίσκεται η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος βουλευτές όλων των κομμάτων, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, δήμαρχοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων του νησιού.

Για λόγους που επιβάλουν τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, το μεγαλύτερο μέρος όσων έχουν συγκεντρωθεί για να αποχαιρετίσουν τον κορυφαίο δημιουργού, όπως οι συγχωριανοί του, έχουν παραταχθεί περιμετρικά του ναού και με δάκρυα στα μάτια αποχαιρετούν -όπως είπαν- «έναν δικό τους άνθρωπο».

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη έφθασε στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο χωριό Γαλατάς με πομπή αυτοκινήτων και με τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα, μέσω της παλαιάς ε.ο. Χανίων-Κισσάμου. αναχώρησε στις 12.15 μ.μ.  , που μέσω της Παλαιάς Εθνικής οδού θα φθάσει , όπου και θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία.

Κατά την αναχώρηση της σορού από τον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο χειροκροτούσαν φωνάζοντας «αθάνατος», ενώ τραγουδούσαν συνθέσεις του εκλιπόντα. Παράλληλα πένθιμα παιάνιζε η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Χανίων.

theodwrakis-kideia-xania4-drone.jpg


theodwrakis-kideia-xania1.jpg
theodwrakis-kideia-xania3.jpg

Με το πλοίο της γραμμής

Με το πλοίο της γραμμής, όπως ο ίδιος επιθυμούσε, έφτασε στο λιμάνι της Σούδας η σορός του Μίκη Θεοδωράκη. Το πλοίο «έδεσε» στο λιμάνι λίγο μετά τις 6 το πρωί και μετά την αποβίβαση των επιβατών και οχημάτων στις 730, η σορός «πάτησε» στα χώματα της κρητικής γης.

mikis-xania1.jpg


Στο λιμάνι βρέθηκαν μέλη της οικογένειας του κορυφαίου δημιουργού, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και πολίτες που θέλησαν να τιμήσουν τον διάσημο μουσικοσυνθέτη.

mikis-xania2.jpg


Βρακοφόροι και πλήθος κόσμου υποδέχθηκαν στη Δημοτική Αγορά των Χανίων τη σορό του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί δίπλα στους δικούς του ανθρώπους στο κοιμητήριο του Γαλατά, που ήταν ο τόπος καταγωγής του πατέρα του.

mikis-xania4.jpg
mikis-xania5.jpg

Υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του δήμου Χανίων που παιάνιζαν συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, πλήθος κόσμου βρέθηκε από νωρίς στη Δημοτική Αγορά για να πει το τελευταίο αντίο τον άνθρωπο που έκανε μέσω του έργου του γνωστή την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο.

Κατά τη σύντομη στάση στη Δημοτική Αγορά, συγκεντρωμένοι με δάκρυα στα μάτια αποχαιρέτησαν με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα τον Μίκη Θεοδωράκη, φωνάζοντας «αθάνατος».

mikis-xania6.jpg
mikis-xania7.jpg

Από νωρίς το πρωί, κάτοικοι των Χανίων είχαν σταθεί σε διάφορα σημεία της διαδρομής που διένυσε η αυτοκινητοπομπή, από το λιμάνι της Σούδας μέχρι τη Δημοτική Αγορά, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον μεγάλο Έλληνα, τον κορυφαίο Κρητικό συνθέτη και δημιουργό.

Στη Μητρόπολη βρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης και Νίκος Ηγουμενίδης ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης, καθώς και ο Μίμης Ανδρουλάκης.

Έξω από τον ναό, ο Γερμανός διευθυντής χορωδίας, Henning Zierock, παλιός συνεργάτης και φίλος του Μίκη Θεοδωράκη, έπαιζε με την κιθάρα τις μελωδίες του μεγάλου συνθέτη. Επίσης, στον χώρο έξω από τη μητρόπολη παραμένουν φοιτητές από όλη την Κρήτη που τραγουδούν συνεχώς τραγούδια του κορυφαίου συνθέτη.

Από τη Δημοτική Αγορά, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη μεταφέρθηκε στη Μητρόπολη Χανίων, όπου θα παραμείνει για λαϊκό προσκύνημα έως τις 12 το μεσημέρι.

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μίκη Θεοδωράκη στον μητροπολιτικό ναό - Πλήθος πολιτών αποχαιρετά τον κορυφαίο δημιουργό

Κρατώντας ένα λουλούδι στο χέρι και εμφανώς συγκινημένοι εκατοντάδες πολίτες συρρέουν από το πρωί στον μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη. Μεταξύ αυτών και πολλοί ξένοι τουρίστες που με τα κινητά τους τηλέφωνα καταγράφουν εικόνες από το σημείο.

mikis-xania7-itAuX.jpg


Την στιγμή που η σορός έφτασε στον ναό, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του δήμου, οι συγκεντρωμένοι πολίτες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και φώναζαν «αθάνατος». Στον χώρο μπροστά από τον ναό είχαν παραταχθεί -φορώντας παραδοσιακές στολές της Κρήτης- μέλη πολιτιστικών και παραδοσιακών συλλόγων, ενώ κατά την πορεία προς τον ναό φοιτητές τραγουδούσαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Η είσοδος στον ναό, παρά τον πολύ κόσμο, γίνεται με τάξη και με τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας.

Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα πένθους για τα Χανιά, καθώς νωρίς το μεσημέρι η γη της Κρήτης που τόσο αγάπησε ο κορυφαίος συνθέτης θα τον δεχθεί για πάντα στην «αγκαλιά» της.

«Περιμένω από νωρίς το πρωί, για να αποχαιρετήσω τον Μίκη, τον δικό μας Μίκη, που μας δίδαξε πολλά με τη στάση ζωής του και τη μουσική του που έφτασε σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου», δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο κ. Γιώργος που κατάγεται, όπως και ο Μίκης Θεοδωράκης, από τον Γαλατά.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης αποτελεί για τη γενιά μας φάρο έμπνευσης, διδαχθήκαμε από αυτόν, τον Ουρανό -Μίκη, όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο αείμνηστος ιεράρχης μας Ειρηναίος Γαλανάκης», μας είπε ο κ. Χάρης.

Η σορός, με βάση το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, θα αναχωρήσει από τον μητροπολιτικό ναό στις 12 το μεσημέρι, με πομπή αυτοκινήτων, και με κατεύθυνση τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στον Γαλατά, όπου θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία.

Στις 13:00, η σορός με πομπή αυτοκινήτων θα μεταφερθεί στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο χωριό Γαλατάς, όπου σε στενό κύκλο εντός του ναού θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία σε στενό κύκλο και με αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου για την δημόσια υγεία. Η ταφή του θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού, όπως εκείνος επιθυμούσε, για να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του.

Όλη η πολιτική ηγεσία παρούσα στην κηδεία

Όλη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας αναμένεται να βρεθεί στα Χανιά.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Επίσης ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, η πρώην γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, υπουργοί και βουλευτές.

Κατά τη διάρκεια της κηδείας τόσο στην πόλη των Χανίων, όσο και στο χωριό Γαλατάς θα ισχύσουν έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα ενώ σε ένδειξη πένθους θα παραμείνουν κλειστές όλες οι δημοτικές υπηρεσίες.

Στις 19:30 χθες Τετάρτη έφτασε στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη Μαργαρίτα με τα παιδιά της και τα εγγόνια της, συνοδευόμενη από τη Δημοτική Σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης και υπεύθυνη συνοδό της οικογένειας, Λούλα Καρατζά. Με την ίδια πτήση, έφτασαν στα Χανιά ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

Μαζί τους στην πτήση και η 20μελής Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» που θα αποχαιρετήσει τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη με ένα από τα αγαπημένα του ορχηστρικά του κομμάτια, την ώρα που θα τον υποδέχεται η κρητική γη.

Από το πρωί μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης μέσα σε βαρύ πένθιμο κλίμα χιλιάδες πολίτες, καταξιωμένοι καλλιτέχνες και η πολιτική ηγεσία της χώρας αποχαιρέτησε τον «Οικουμενικό Έλληνα» για μία τελευταία φορά, με το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη και τη νεκρώσιμη ακολουθία να ολοκληρώνονται μέσα σε μεγάλη συναισθηματική φόρτιση.

laiko-proskynima-mikis4.jpg

laiko-proskynima-mikis1.jpg
laiko-proskynima-mikis2.jpg
laiko-proskynima-mikis3.jpg

Στις 15.00 εψάλη τρισάγιο στη μνήμη του, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου. Πρώτοι στη Μητρόπολη μπήκαν τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα του Μίκη Θεοδωράκη. Ακολούθησαν προσωπικότητες από όλους τους χώρους, η ΠτΔ, ο Πρωθυπουργός, πολιτικοί αρχηγοί αλλά και πλήθος καλλιτεχνών. Ο Γιώργος Νταλάρας, η Μαρία Φαραντούρη, ο Λάκης Λαζόπουλος και πολλοί ακόμη.

Εμφανώς συγκινημένη η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μίλησε για τον μαχητικό, χειμαρρώδη και ακατάβλητο Μίκη Θεοδωράκη.

«Μολονότι πολιτικά υπήρξε μοναχικός – μόνος, ανένταχτος, ανεξάρτητος, αυτοστρατευμένος, αυτοχαρακτηριζόταν– δεν πρόδωσε ποτέ τις τρεις δεσπόζουσες της ζωής του: την υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας, την απαίτηση για κοινωνική δικαιοσύνη, την αφοσίωση στα υψηλά προτάγματα της τέχνης του».

Επικήδειο εκφώνησε και ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Μας έδειξες τη δύναμη του ελληνικού λαού, τη δύναμη των λαών του κόσμου. Χωρίς αμφιβολία ήξερες καλά να εδραιώνεις την πίστη πως το δίκιο, η ειρήνη, η ευτυχία, είναι πράγματα κατορθωτά. Όσο ρωμαλέα και στιβαρά αναμετριέται η τέχνη σου με την αδικία, τόσο τρυφερά και απαλά ξέρει να θωπεύει τα όμορφα και τα καλά στη ζωή και τον κόσμο».

«Έφερες την ποίηση στο τραπέζι του λαού, πλάι στο ποτήρι και το ψωμί του», όπως έγραφε για σένα ο Γιάννης Ρίτσος. Δεν είναι μόνο ο "Επιτάφιος", η ανεπανάληπτη αυτή συνομιλία της μουσικής σου με την ποίηση του Ρίτσου, που μέσα και από τις συγκλονιστικές ερμηνείες του Μπιθικώτση και του Χιώτη, έγινε ένας διαχρονικός λαϊκός θρήνος και ύμνος μαζί στον θάνατο που γονιμοποιεί το μέλλον. Πέτυχες να μιλήσεις με την υψιπετή ποίηση στη λαϊκή ψυχή, ακόμα και μέσα από απαιτητικές και ασυνήθιστες στο λαϊκό αυτί μουσικές φόρμες, όπως αυτές

  • στο «Άξιον Εστί» του Ελύτη,
  • στο «Επιφάνεια - Αβέρωφ» του Σεφέρη,
  • στο «Πνευματικό Εμβατήριο» του Άγγελου Σικελιανού,
  • στο «Κάντο Χενεράλ» του Πάβλο Νερούδα κ.ά.

Δίχως άλλο, χωρίς εσένα οδηγητή και πρωτεργάτη αυτής της νέας τέχνης, η μουσική θα ήταν αλλιώς. Βαθύς ποταμός, ακόμα ανεξερεύνητος είναι το έργο σου. Σ’ αυτό συνυπάρχουν όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής: Από τους λαϊκούς δρόμους και το δημοτικό τραγούδι ως την αρχαία τραγωδία, το βυζαντινό μέλος, τη συμφωνική μουσική, το κλασσικό τραγούδι, τα ορατόρια. Σου το χρωστάμε λοιπόν, να φροντίσουμε να ανοιχτούν διάπλατα στον κόσμο όλοι οι θησαυροί της μουσικής σου. Σου το χρωστάμε να συνεχίσουμε να διεκδικούμε το μεγάλο όνειρό σου να φτάσουν στο λαό οι θησαυροί σε όλη την ιστορία της μουσικής, μέχρι αυτό ατόφιο να εκπληρωθεί σε μια ανώτερη μορφή κοινωνίας, όπου όλα τα μέλη της θα μπορούν να κατανοούν και να απολαμβάνουν την τέχνη. Ακόμα και το πιο δύσκολο και αφηρημένο είδος της, τη μουσική, αυτή την τέχνη που από μικρό παιδί, από τότε που πρωτοάκουσες την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν, σου πήρε το μυαλό και σ’ έκανε να βλέπεις με τα μάτια της τον κόσμο.

"Οι αγώνες και η μουσική είναι τόσο δεμένα πια μέσα μου, ώστε δεν μπορώ να φανταστώ ούτε αγώνες χωρίς τραγούδι, ούτε τραγούδι χωρίς αγώνα" έλεγες. Σ’ όλη τη ζωή σου με το ένα χέρι κρατούσες το τουφέκι και με το άλλο τις παρτιτούρες σου. Και αυτό δεν είναι αλληγορία. Μέχρι και στη Μακρόνησο, σ’ αυτό τον εφιαλτικό τόπο των μαρτυρίων, εσύ έγραφες μουσική. Εκεί έγραψες και το πρώτο συμφωνικό έργο σου, τη Συμφωνία για τη Μακρόνησο.

Εκεί κατάλαβες πόσο ευεργετική είναι η δημιουργία, όταν πρέπει να αντέξεις τον πόνο και την κτηνωδία, πόσο ευγενική γίνεται για τους γενναίους, αυτούς που μένουν όρθιοι και δε χαμηλώνουν το βλέμμα τους. Στο ερώτημα για ποιόν δημιουργείς, πάντα απαντούσες: Για το λαό», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσούμπας.

«Ο Μίκης είναι συνώνυμο της ιστορίας της χώρας. Των ονείρων, των αγώνων, των νικών, των ηττών, των θριάμβων, των τραγουδιών. Είναι συνώνυμο της ιστορίας μας και συνώνυμο των αγώνων του λαού μας» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

«Το έργο και η ζωή του Μίκη είναι παρακαταθήκη για την Ρωμιοσύνη. Ενότητα και αγώνας. Αυτό θα ήθελε. Τον αποχαιρετούμε με σεβασμό» είπε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ανέφερε ότι «Όλοι πρέπει να κλείνουμε το γόνυ σε τέτοιες προσωπικότητες που δυστυχώς θα λείψουν από δω και πέρα».

Συγκινητικό το “αντίο” στο λιμάνι του Πειραιά

Πολύς ήταν ο κόσμος που περίμενε στο λιμάνι του Πειραιά για να αποχαιρετήσει μία τελευταία φορά τον σπουδαίο μουσικό πριν η σορός του επιβιβαστεί στο πλοίο.

Σε μία πολύ συγκινητική στιγμή, ενώ η μπουκαπόρτα του πλοίου έκλεινε εκατοντάδες άνθρωποι, κάθε ηλικίας, τραγουδούσαν το «Ένα το χελιδόνι», θέλοντας να αποδώσουν έναν τελευταίο φόρο τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη, τα τραγούδια του οποίου σημάδεψαν τις ζωές των Ελλήνων.

Την ώρα που το πλοίο απομακρυνόταν εκείνοι χειροκροτούσαν και φώναζαν «αθάνατος» ενώ το παρατεταμένο πένθιμο σφύριγμα της κόρνας σήμανε την αποχώρηση της σορού του Μίκη Θεοδωράκη από την Αττική Γη.

mikis-limani-ploio-gia-hania1.jpg
mikis-limani-ploio-gia-hania2.jpg
mikis-limani-ploio-gia-hania3.jpg
mikis-limani-ploio-gia-hania4.jpg
mikis-limani-ploio-gia-hania5.jpg








ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία