ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα στις 13:00 η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης

Η ανθρωπογεωγραφία των νέων προσώπων του Υπουργικού Συμβουλίου - Οι «μεταγραφές» και οι δύσκολες αποστολές - Η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού την Τετάρτη 28 Ιουνίου

 27/06/2023 07:06

Σήμερα στις 13:00 η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα ορκισθούν στις 13:00, τα μέλη της νέας κυβέρνησης και θα ακολουθήσει η διαδικασία παράδοσης - παραλαβής των Υπουργείων.

Η πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου σε πλήρη σύνθεση θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο, Τετάρτη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι νεότερο ηλικιακά και κατά το 1/4 απαρτίζεται από γυναίκες. Πρόκειται για ένα σχήμα «με πολύ περισσότερες γυναίκες, rotation σε υπουργούς που αναλαμβάνουν νέους σημαντικούς ρόλους, νέα στελέχη από την κοινοβουλευτική ομάδα, πρόσωπα από τον ευρύτερο μεταρρυθμιστικό χώρο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γενικούς γραμματείς υπουργείων που αναβαθμίζονται», σημειώνουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου. 

«Δεν πρόκειται για κυβέρνηση ισορροπιών αλλά σκληρής δουλειάς» σημειώνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου και υπογραμμίζουν πως υπουργοί αναλαμβάνουν νέους ρόλους και στελέχη από την κοινοβουλευτική ομάδα αξιοποιούνται, ενώ τονίζουν πως στο νέο σχήμα συμμετέχουν πρόσωπα από τον ευρύτερο μεταρρυθμιστικό χώρο και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα το 25% είναι γυναίκες. Μετέχουν 15 γυναίκες. Τέσσερις υπουργοί, 1 αναπληρώτρια υπουργός και 10 υφυπουργοί. Από 9 γυναίκες (3 υπουργοί και 6 υφυπουργοί) στο προηγούμενο σχήμα.

Ηλικιακά, το υπουργικό σχήμα είναι νεότερο. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 53 χρόνια και το 45% είναι από τη γενιά των σαραντάρηδων.

Tα κεντρικά προγραμματικά ζητήματα που θέσαμε προεκλογικά για αύξηση μισθών που θα προκύψει από την ανάπτυξη, για αναμόρφωση του ΕΣΥ, για ένα κράτος πιο φιλικό στον πολίτη, για μια Ελλάδα ισχυρή και ασφαλή, για μείωση των ανισοτήτων θα είναι ο οδηγός της κυβερνητικής δράσης. Από την υλοποίηση αυτών των στόχων θα κριθούμε.

Τρεις είναι οι υπουργοί Επικρατείας της νέας κυβέρνησης: ο Άκης Σκέρτσος (εκ των στενότερων συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη που ήταν εκπρόσωπος της ΝΔ στην προεκλογική περίοδο), ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου αλλά και ο Μάκης Βορίδης (που στην προηγούμενη κυβέρνηση διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών). Καθήκοντα υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ αναλαμβάνει εκ νέου ο Γιάννης Μπρατάκος αλλά και ο Θανάσης Κοντογεώργης.

Νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι ο Παύλος Μαρινάκης, που ως γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας όργωσε την χώρα όλο το προηγούμενο διάστημα. Πρόκειται για ένα πρόσωπο από την νεότερη γενιά του κόμματος, που με μια σειρά δημοσίων τοποθετήσεων του έδειξε πως διαθέτει τα αντανακλαστικά για το δύσκολο αυτό πόστο.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης – ένας εκ των στενότερων συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη- «μετακομίζει» από το Μέγαρο Μαξίμου στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού Άμυνας. Να σημειωθεί πως ένας από τους βασικούς στόχους που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την νέα τετραετία είναι η «ισχυρή Ελλάδα» , με περαιτέρω ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων αλλά και την ενδυνάμωση των διεθνών συμμαχιών.

Ριζική ανανέωση υπάρχει και στα οικονομικά υπουργεία. Το κομβικό υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο Κωστής Χατζηδάκης, με αναπληρωτή υπουργό τον Νίκο Παπαθανάση και υφυπουργούς τον Χάρη Θεοχάρη (που υπενθυμίζεται πως είχε ασχοληθεί με την κατάρτιση του «γαλάζιου» προγράμματος) και τον Θάνο Πετραλιά (που ήταν μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας).

Από το υπουργείο Ενέργειας (ένα απο τα δυσκολότερα πόστα της προηγούμενης περιόδου) ο Κώστας Σκρέκας πηγαίνει στο Ανάπτυξης, ενώ στο Ενέργειας μετακομίζει ο Θόδωρος Σκυλακάκης. Σε ένα κρίσιμο υπουργείο – όπως φάνηκε και από την τραγωδία στα Τέμπη – το Υποδομών και Μεταφορών κατευθύνεται ο Χρήστος Σταϊκούρας. Νέος υπουργός Ναυτιλίας είναι ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Αγροτικής Ανάπτυξης ο Λευτέρης Αυγενάκης

Την ίδια στιγμή ένας από τους πιο πετυχημένους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης ο Κυριάκος Πιερρακάκης αλλάζει πόστο και αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας, όπου στόχος είναι να τρέξουν τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Υπενθυμίζεται εδώ πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναφερθεί στο στόχο να ξεκινήσει το 2025 η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση, όπου θα τεθεί και το θέμα του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμια.

Σε ένα δύσκολο υπουργείο μετακομίζει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς η αναμόρφωση του συστήματος υγείας αποτελεί το βασικό στοίχημα της νέας τετραετίας. Σε νευραλγικό πόστο – και συγκεκριμένα στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων – πάει ο Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ να σημειωθεί πως από τα ελάχιστα πρόσωπα που επέστρεψαν στην ίδια θέση είναι ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου (που γνωρίζει εξαιρετικά καλά το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας).

Τρία ακόμα σημαντικά υπουργεία είναι το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου που αναλαμβάνει ο Δημήτρης Καιρίδης (που γνωρίζει καλά τα διεθνή θέματα), το Προστασίας του Πολίτη που μετακομίζει ο Νότης Μηταράκης και το Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας όπου κατευθύνεται ο Βασίλης Κικίλιας.

Τα … ανοίγματα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει πως η νέα κυβέρνηση θα είναι μονοκομματική αλλά όχι μονοχρωματική. Έτσι δεν αιφνιδίασε η αξιοποίηση του Γιώργου Φλωρίδη- στο παρελθόν είχε διατελέσει υπουργός του ΠΑΣΟΚ – στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Άλλωστε ο Γ. Φλωρίδης με δημόσιες τοποθετήσεις του τα τελευταία χρόνια έχει στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μία σειρά θεμάτων πρώτης γραμμής.

Επίσης στην νέα κυβέρνηση συμμετέχει ο Δημήτρης Παπαστεργίου , που μετά την πετυχημένη διαδρομή του ως δήμαρχος Τρικκαίων αναλαμβάνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο 50χρονος που αναλαμβάνει για πρώτη φορά υπουργικά καθήκοντα (σημείωση: έχει διατελέσει πρόεδρος της ΚΕΔΕ) καλείται να συνεχίσει την προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμού του κράτους, που είναι ένα απο τα βασικά στοιχήματα της επόμενης τετραετίας.

Ποιες είναι οι 15 γυναίκες του νέου κυβερνητικού σχήματος

Συνολικά 15 γυναίκες βρίσκονται στο νέο κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (26.6). Στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να ορκιστεί αύριο Τρίτη (27.6) το μεσημέρι, η γυναικεία εκπροσώπηση είναι αυξημένη σε σχέση με την πρώτη κυβερνητική θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πέντε γυναίκες βρίσκονται σε θέσεις Υπουργών, ενώ δέκα είναι σε θέσεις αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών.

Γυναικεία υπόθεση φαίνεται ότι είναι το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Υπουργός ορίστηκε η βουλευτής της Ανατολικής Αττικής, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία στις εκλογές της 21ης Μαΐου ρίχτηκε για πρώτη φορά στη μάχη του σταυρού, βγαίνοντας πρώτη στην περιφέρειά της. Υφυπουργός η Μαρία Κεφάλα. Μόνο γυναίκες βρίσκονται στο τιμόνι και του Υπουργείου Τουρισμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε την Όλγα Κεφαλογιάννη για υπουργό και την Έλενα Ράπτη για υφυπουργό.

Στο Υπουργείο Εξωτερικών, η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου είναι νέα υφυπουργός. Η Νίκη Κεραμέως είναι το πρόσωπο που αναλαμβάνει το Υπουργείο Εσωτερικών, με πρώτο στόχο να οδηγήσει την Ελλάδα στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του Οκτωβρίου. Υφυπουργός στο ΥΠΕΣ η Βιβή Χαραλαμπογιάννη. Μπορεί η κ. Κεραμέως να έφυγε από το Υπουργείο Παιδείας, όμως αμετακίνητη παρέμεινε στο υφυπουργείο της η Ζέττα Μακρή, ενώ νέο προσθήκη αποτελεί η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Στο Υπουργείο Υγείας αναπληρώτρια υπουργός αναλαμβάνει η Ειρήνη Αγαπηδάκη. Στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών υφυπουργός η Χριστίνα Αλεξοπούλου. Υφυπουργός στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Αλεξάνδρα Σδούκου. Στη θέση της υφυπουργού στο Υπουργείο Ανάπτυξης η Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου.

Αμετακίνητη στο Υπουργείο Πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη. Στο ίδιο γραφείο στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα παραμείνει η υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έχει ως εξής:

Πρωθυπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης

Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης

Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Παπαθανάσης

Υφυπουργός: Χάρης Θεοχάρης

Υφυπουργός: Θάνος Πετραλιάς

Υπουργείο Εξωτερικών

Υπουργός: Γιώργος Γεραπετρίτης

Υφυπουργός: Γιώργος Κώτσηρας

Υφυπουργός: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

Υφυπουργός: Κώστας Φραγκογιάννης

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργός: Νίκος Δένδιας

Υφυπουργός: Γιάννης Κεφαλογιάννης

Υφυπουργός: Νίκος Χαρδαλιάς

Υπουργείο Εσωτερικών

Υπουργός: Νίκη Κεραμέως

Αναπληρωτής Υπουργός: Θοδωρής Λιβάνιος

Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας - Θράκης: Στάθης Κωνσταντινίδης

Υφυπουργός: Βιβή Χαραλαμπογιάννη

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Υπουργός: Κυριάκος Πιερρακάκης

Αναπληρωτής Υπουργός με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό: Γιάννης Οικονόμου

Υφυπουργός: Ζέττα Μακρή

Υφυπουργός: Δόμνα Μιχαηλίδου

Υπουργείο Υγείας

Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Αναπληρώτρια Υπουργός: Ειρήνη Αγαπηδάκη

Υφυπουργός: Δημήτρης Βαρτζόπουλος

Υφυπουργός: Μάριος Θεμιστοκλέους

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας

Υφυπουργός: Χριστίνα Αλεξοπούλου

Υφυπουργός: Νίκος Ταχιάος

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Υπουργός: Θεόδωρος Σκυλακάκης

Υφυπουργός: Νίκος Ταγαράς

Υφυπουργός: Αλεξάνδρα Σδούκου

Υπουργείο Ανάπτυξης

Υπουργός: Κώστας Σκρέκας

Υφυπουργός: Μάξιμος Σενετάκης

Υφυπουργός: Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Υπουργός: Άδωνις Γεωργιάδης

Υφυπουργός: Βασίλης Σπανάκης

Υφυπουργός: Πάνος Τσακλόγλου

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Υπουργός: Νότης Μηταράκης

Υφυπουργός: Κώστας Κατσαφάδος

Υπουργείο Δικαιοσύνης

Υπουργός: Γιώργος Φλωρίδης

Υφυπουργός: Γιάννης Μπούγας

Υπουργείο Πολιτισμού

Υπουργός: Λίνα Μενδώνη

Υφυπουργός: Χρίστος Δήμας

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Υπουργός: Δημήτρης Καιρίδης

Υφυπουργός: Σοφία Βούλτεψη

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Υπουργός: Σοφία Ζαχαράκη

Υφυπουργός: Μαρία Κεφάλα

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υπουργός: Λευτέρης Αυγενάκης

Υφυπουργός: Διονύσης Σταμενίτης

Υφυπουργός: Σταύρος Κελέτσης

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Υπουργός: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Υφυπουργός: Γιάννης Παππάς

Υπουργείο Τουρισμού

Υπουργός: Όλγα Κεφαλογιάννη

Υφυπουργός: Έλενα Ράπτη

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Υπουργός: Δημήτρης Παπαστεργίου

Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Υπουργός: Βασίλης Κικίλιας

Υφυπουργός: Χρήστος Τριαντόπουλος

Υφυπουργός: Ευάγγελος Τουρνάς


Υπουργός Επικρατείας: Μάκης Βορίδης

Υπουργός Επικρατείας: Σταύρος Παπασταύρου

Υπουργός Επικρατείας: Άκης Σκέρτσος

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντής Γραφείου Πρωθυπουργού: Γιάννης Μπρατάκος

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Θανάσης Κοντογεώργης

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Παύλος Μαρινάκης

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας θα προτείνει για Πρόεδρο της Βουλής τον Βουλευτή του νομού Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Τασούλα.


Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα ορκισθούν στις 13:00, τα μέλη της νέας κυβέρνησης και θα ακολουθήσει η διαδικασία παράδοσης - παραλαβής των Υπουργείων.

Η πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου σε πλήρη σύνθεση θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο, Τετάρτη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι νεότερο ηλικιακά και κατά το 1/4 απαρτίζεται από γυναίκες. Πρόκειται για ένα σχήμα «με πολύ περισσότερες γυναίκες, rotation σε υπουργούς που αναλαμβάνουν νέους σημαντικούς ρόλους, νέα στελέχη από την κοινοβουλευτική ομάδα, πρόσωπα από τον ευρύτερο μεταρρυθμιστικό χώρο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γενικούς γραμματείς υπουργείων που αναβαθμίζονται», σημειώνουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου. 

«Δεν πρόκειται για κυβέρνηση ισορροπιών αλλά σκληρής δουλειάς» σημειώνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου και υπογραμμίζουν πως υπουργοί αναλαμβάνουν νέους ρόλους και στελέχη από την κοινοβουλευτική ομάδα αξιοποιούνται, ενώ τονίζουν πως στο νέο σχήμα συμμετέχουν πρόσωπα από τον ευρύτερο μεταρρυθμιστικό χώρο και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα το 25% είναι γυναίκες. Μετέχουν 15 γυναίκες. Τέσσερις υπουργοί, 1 αναπληρώτρια υπουργός και 10 υφυπουργοί. Από 9 γυναίκες (3 υπουργοί και 6 υφυπουργοί) στο προηγούμενο σχήμα.

Ηλικιακά, το υπουργικό σχήμα είναι νεότερο. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 53 χρόνια και το 45% είναι από τη γενιά των σαραντάρηδων.

Tα κεντρικά προγραμματικά ζητήματα που θέσαμε προεκλογικά για αύξηση μισθών που θα προκύψει από την ανάπτυξη, για αναμόρφωση του ΕΣΥ, για ένα κράτος πιο φιλικό στον πολίτη, για μια Ελλάδα ισχυρή και ασφαλή, για μείωση των ανισοτήτων θα είναι ο οδηγός της κυβερνητικής δράσης. Από την υλοποίηση αυτών των στόχων θα κριθούμε.

Τρεις είναι οι υπουργοί Επικρατείας της νέας κυβέρνησης: ο Άκης Σκέρτσος (εκ των στενότερων συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη που ήταν εκπρόσωπος της ΝΔ στην προεκλογική περίοδο), ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου αλλά και ο Μάκης Βορίδης (που στην προηγούμενη κυβέρνηση διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών). Καθήκοντα υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ αναλαμβάνει εκ νέου ο Γιάννης Μπρατάκος αλλά και ο Θανάσης Κοντογεώργης.

Νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι ο Παύλος Μαρινάκης, που ως γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας όργωσε την χώρα όλο το προηγούμενο διάστημα. Πρόκειται για ένα πρόσωπο από την νεότερη γενιά του κόμματος, που με μια σειρά δημοσίων τοποθετήσεων του έδειξε πως διαθέτει τα αντανακλαστικά για το δύσκολο αυτό πόστο.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης – ένας εκ των στενότερων συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη- «μετακομίζει» από το Μέγαρο Μαξίμου στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού Άμυνας. Να σημειωθεί πως ένας από τους βασικούς στόχους που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την νέα τετραετία είναι η «ισχυρή Ελλάδα» , με περαιτέρω ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων αλλά και την ενδυνάμωση των διεθνών συμμαχιών.

Ριζική ανανέωση υπάρχει και στα οικονομικά υπουργεία. Το κομβικό υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο Κωστής Χατζηδάκης, με αναπληρωτή υπουργό τον Νίκο Παπαθανάση και υφυπουργούς τον Χάρη Θεοχάρη (που υπενθυμίζεται πως είχε ασχοληθεί με την κατάρτιση του «γαλάζιου» προγράμματος) και τον Θάνο Πετραλιά (που ήταν μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας).

Από το υπουργείο Ενέργειας (ένα απο τα δυσκολότερα πόστα της προηγούμενης περιόδου) ο Κώστας Σκρέκας πηγαίνει στο Ανάπτυξης, ενώ στο Ενέργειας μετακομίζει ο Θόδωρος Σκυλακάκης. Σε ένα κρίσιμο υπουργείο – όπως φάνηκε και από την τραγωδία στα Τέμπη – το Υποδομών και Μεταφορών κατευθύνεται ο Χρήστος Σταϊκούρας. Νέος υπουργός Ναυτιλίας είναι ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Αγροτικής Ανάπτυξης ο Λευτέρης Αυγενάκης

Την ίδια στιγμή ένας από τους πιο πετυχημένους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης ο Κυριάκος Πιερρακάκης αλλάζει πόστο και αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας, όπου στόχος είναι να τρέξουν τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Υπενθυμίζεται εδώ πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναφερθεί στο στόχο να ξεκινήσει το 2025 η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση, όπου θα τεθεί και το θέμα του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμια.

Σε ένα δύσκολο υπουργείο μετακομίζει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς η αναμόρφωση του συστήματος υγείας αποτελεί το βασικό στοίχημα της νέας τετραετίας. Σε νευραλγικό πόστο – και συγκεκριμένα στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων – πάει ο Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ να σημειωθεί πως από τα ελάχιστα πρόσωπα που επέστρεψαν στην ίδια θέση είναι ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου (που γνωρίζει εξαιρετικά καλά το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας).

Τρία ακόμα σημαντικά υπουργεία είναι το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου που αναλαμβάνει ο Δημήτρης Καιρίδης (που γνωρίζει καλά τα διεθνή θέματα), το Προστασίας του Πολίτη που μετακομίζει ο Νότης Μηταράκης και το Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας όπου κατευθύνεται ο Βασίλης Κικίλιας.

Τα … ανοίγματα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει πως η νέα κυβέρνηση θα είναι μονοκομματική αλλά όχι μονοχρωματική. Έτσι δεν αιφνιδίασε η αξιοποίηση του Γιώργου Φλωρίδη- στο παρελθόν είχε διατελέσει υπουργός του ΠΑΣΟΚ – στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Άλλωστε ο Γ. Φλωρίδης με δημόσιες τοποθετήσεις του τα τελευταία χρόνια έχει στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μία σειρά θεμάτων πρώτης γραμμής.

Επίσης στην νέα κυβέρνηση συμμετέχει ο Δημήτρης Παπαστεργίου , που μετά την πετυχημένη διαδρομή του ως δήμαρχος Τρικκαίων αναλαμβάνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο 50χρονος που αναλαμβάνει για πρώτη φορά υπουργικά καθήκοντα (σημείωση: έχει διατελέσει πρόεδρος της ΚΕΔΕ) καλείται να συνεχίσει την προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμού του κράτους, που είναι ένα απο τα βασικά στοιχήματα της επόμενης τετραετίας.

Ποιες είναι οι 15 γυναίκες του νέου κυβερνητικού σχήματος

Συνολικά 15 γυναίκες βρίσκονται στο νέο κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (26.6). Στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να ορκιστεί αύριο Τρίτη (27.6) το μεσημέρι, η γυναικεία εκπροσώπηση είναι αυξημένη σε σχέση με την πρώτη κυβερνητική θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πέντε γυναίκες βρίσκονται σε θέσεις Υπουργών, ενώ δέκα είναι σε θέσεις αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών.

Γυναικεία υπόθεση φαίνεται ότι είναι το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Υπουργός ορίστηκε η βουλευτής της Ανατολικής Αττικής, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία στις εκλογές της 21ης Μαΐου ρίχτηκε για πρώτη φορά στη μάχη του σταυρού, βγαίνοντας πρώτη στην περιφέρειά της. Υφυπουργός η Μαρία Κεφάλα. Μόνο γυναίκες βρίσκονται στο τιμόνι και του Υπουργείου Τουρισμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε την Όλγα Κεφαλογιάννη για υπουργό και την Έλενα Ράπτη για υφυπουργό.

Στο Υπουργείο Εξωτερικών, η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου είναι νέα υφυπουργός. Η Νίκη Κεραμέως είναι το πρόσωπο που αναλαμβάνει το Υπουργείο Εσωτερικών, με πρώτο στόχο να οδηγήσει την Ελλάδα στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του Οκτωβρίου. Υφυπουργός στο ΥΠΕΣ η Βιβή Χαραλαμπογιάννη. Μπορεί η κ. Κεραμέως να έφυγε από το Υπουργείο Παιδείας, όμως αμετακίνητη παρέμεινε στο υφυπουργείο της η Ζέττα Μακρή, ενώ νέο προσθήκη αποτελεί η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Στο Υπουργείο Υγείας αναπληρώτρια υπουργός αναλαμβάνει η Ειρήνη Αγαπηδάκη. Στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών υφυπουργός η Χριστίνα Αλεξοπούλου. Υφυπουργός στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Αλεξάνδρα Σδούκου. Στη θέση της υφυπουργού στο Υπουργείο Ανάπτυξης η Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου.

Αμετακίνητη στο Υπουργείο Πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη. Στο ίδιο γραφείο στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα παραμείνει η υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έχει ως εξής:

Πρωθυπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης

Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης

Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Παπαθανάσης

Υφυπουργός: Χάρης Θεοχάρης

Υφυπουργός: Θάνος Πετραλιάς

Υπουργείο Εξωτερικών

Υπουργός: Γιώργος Γεραπετρίτης

Υφυπουργός: Γιώργος Κώτσηρας

Υφυπουργός: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

Υφυπουργός: Κώστας Φραγκογιάννης

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργός: Νίκος Δένδιας

Υφυπουργός: Γιάννης Κεφαλογιάννης

Υφυπουργός: Νίκος Χαρδαλιάς

Υπουργείο Εσωτερικών

Υπουργός: Νίκη Κεραμέως

Αναπληρωτής Υπουργός: Θοδωρής Λιβάνιος

Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας - Θράκης: Στάθης Κωνσταντινίδης

Υφυπουργός: Βιβή Χαραλαμπογιάννη

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Υπουργός: Κυριάκος Πιερρακάκης

Αναπληρωτής Υπουργός με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό: Γιάννης Οικονόμου

Υφυπουργός: Ζέττα Μακρή

Υφυπουργός: Δόμνα Μιχαηλίδου

Υπουργείο Υγείας

Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Αναπληρώτρια Υπουργός: Ειρήνη Αγαπηδάκη

Υφυπουργός: Δημήτρης Βαρτζόπουλος

Υφυπουργός: Μάριος Θεμιστοκλέους

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας

Υφυπουργός: Χριστίνα Αλεξοπούλου

Υφυπουργός: Νίκος Ταχιάος

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Υπουργός: Θεόδωρος Σκυλακάκης

Υφυπουργός: Νίκος Ταγαράς

Υφυπουργός: Αλεξάνδρα Σδούκου

Υπουργείο Ανάπτυξης

Υπουργός: Κώστας Σκρέκας

Υφυπουργός: Μάξιμος Σενετάκης

Υφυπουργός: Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Υπουργός: Άδωνις Γεωργιάδης

Υφυπουργός: Βασίλης Σπανάκης

Υφυπουργός: Πάνος Τσακλόγλου

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Υπουργός: Νότης Μηταράκης

Υφυπουργός: Κώστας Κατσαφάδος

Υπουργείο Δικαιοσύνης

Υπουργός: Γιώργος Φλωρίδης

Υφυπουργός: Γιάννης Μπούγας

Υπουργείο Πολιτισμού

Υπουργός: Λίνα Μενδώνη

Υφυπουργός: Χρίστος Δήμας

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Υπουργός: Δημήτρης Καιρίδης

Υφυπουργός: Σοφία Βούλτεψη

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Υπουργός: Σοφία Ζαχαράκη

Υφυπουργός: Μαρία Κεφάλα

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υπουργός: Λευτέρης Αυγενάκης

Υφυπουργός: Διονύσης Σταμενίτης

Υφυπουργός: Σταύρος Κελέτσης

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Υπουργός: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Υφυπουργός: Γιάννης Παππάς

Υπουργείο Τουρισμού

Υπουργός: Όλγα Κεφαλογιάννη

Υφυπουργός: Έλενα Ράπτη

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Υπουργός: Δημήτρης Παπαστεργίου

Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Υπουργός: Βασίλης Κικίλιας

Υφυπουργός: Χρήστος Τριαντόπουλος

Υφυπουργός: Ευάγγελος Τουρνάς


Υπουργός Επικρατείας: Μάκης Βορίδης

Υπουργός Επικρατείας: Σταύρος Παπασταύρου

Υπουργός Επικρατείας: Άκης Σκέρτσος

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντής Γραφείου Πρωθυπουργού: Γιάννης Μπρατάκος

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Θανάσης Κοντογεώργης

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Παύλος Μαρινάκης

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας θα προτείνει για Πρόεδρο της Βουλής τον Βουλευτή του νομού Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Τασούλα.


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία