ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζελένσκι στη Βουλή: Ελευθερία ή Θάνατος έλεγαν και οι δικοί σας επαναστάτες - Αντιδράσεις από κυβέρνηση, Σαμαρά και αντιπολίτευση για τον μαχητή του Αζόφ

Πολιτική θύελλα για τον μαχητή του Αζόφ που πήρε το λόγο - Για άστοχη ομιλία μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - Για ιστορική ντροπή έκανε λόγο ο Τσίπρας - Μεγάλο λάθος τόνισε ο Σαμαράς

 07/04/2022 07:00

Ζελένσκι στη Βουλή:  Ελευθερία ή Θάνατος έλεγαν και οι δικοί σας επαναστάτες - Αντιδράσεις από κυβέρνηση, Σαμαρά και αντιπολίτευση για τον μαχητή του Αζόφ

«Ελληνικέ λαέ, Καλημέρα σας. Για πάνω από ένα μήνα τώρα, κάθε πρωί ξυπνάω και σκέφτομαι την Μαριούπολη, λαμβάνοντας τις φρικτές πληροφορίες για το τι συμβαίνει σε αυτή την μαρτυρική πόλη που καταστρέφουν τα Ρωσικά στρατεύματα κάτι που δεν έχει συμβεί στην ευρωπαϊκή ιστορία εδώ και πάνω από μισό αιώνα» ανέφερε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατά την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αναφερόμενος στη Μαριούπολη, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε πως οι Ρώσοι την κατέστρεψαν, την ισοπέδωσαν, «αναγκάζοντας τον άμαχο πληθυσμό να φύγει από την πείνα και τις κακουχίες. Υπάρχουν ακόμα 100 χιλιάδες άνθρωποι που παραμένουν στα όρια της Μαριούπολης. Δεν έχει μείνει όμως κανένα κτίριο το οποίο να μην έχει βληθεί. Η μεγάλη πλειοψηφία των κτιρίων έχουν ισοπεδωθεί. Οι Ρώσοι στρατιωτικοί καταστρέφουν τα πάντα. Έχουν βομβαρδίσει νοσοκομεία, μαιευτήρια, πολιτιστικά κέντρα, ακόμα και το δημοτικό θέατρο της πόλης το οποίο εβλήθη από πύραυλο, όλοι τα έχουμε δει αυτά στις φωτογραφίες και αυτό είναι το έργο των Ρώσων πιλότων, που προφανώς μπορούσαν να δουν επακριβώς τι κάνανε και παρόλα αυτά δεν δίστασαν να χτυπήσουν»

Η Μαριούπολη, είπε «έχει καταστραφεί, αυτά τα έχει δει ο καθένας μας, πώς φαίνεται η πόλη μετά από την προσέγγιση του ρωσικού πολιτισμού(!) σήμερα. Αυτή η ειρηνική πόλη, έζησε τη βία των ρωσικών στρατευμάτων. Η Μαριούπολη υπήρξε το λίκνο μιας πολύ μεγάλης ελληνικής κοινότητας, μιας από τις μεγαλύτερες ανά τον κόσμο που επί αιώνες ζούσαν ειρηνικά πλάι στους άλλους κατοίκους, χτίζοντας την πόλη τους, το μέλλον τους και πραγματικά είναι αδύνατον να βρούμε τις απαρχές αυτής της παρουσίας στις ακτές του Ευξείνου Πόντου. Η υπέρ-χιλιετής ειρηνική συνύπαρξη των κοινοτήτων μας είναι δεδομένη. Ακόμα και στο νόμισμά μας, αυτό έχει απεικονιστεί. Έχει συνδεθεί η ανάπτυξη του Χριστιανισμού όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην εν όλω περιοχή του κόσμου. Η Ουκρανία είναι μια από τις ορθόδοξες χώρες που εκχριστιανίστηκε από τους Έλληνες. Στην ουκρανική κουλτούρα και ιστορία θα φανεί πολύ εύκολα ότι θα χάσουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ταυτότητάς μας χάνοντας αυτή τη διάσταση που έφερε η ελληνική κοινότητα, η ελληνική κουλτούρα, ο ελληνικός πολιτισμός. Γατί είμαστε στενά δεμένοι».

«Ελευθερία ή Θάνατος, έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες. Το ίδιο λέμε και εμείς σήμερα. Αντιμετωπίζουμε τη θέληση να καταστραφεί η Ουκρανία και σε αυτή αντιπαραθέτουμε το Ελευθερία ή Θάνατος» είπε ο κ. Ζελένσκι και προσέθεσε ότι «πέρα από την Μαριούπολη απειλείται και η Οδησσός, ένα άλλο μεγάλο κέντρο του Ελληνισμού». «Ο υπουργός των Εξωτερικών σας, επισκέφθηκε προσφάτως την πόλη» σημείωσε και προσέθεσε: «Τα δικά μας στρατεύματα κατάφεραν να εκδιώξουν τους βαρβάρους, τα ρωσικά στρατεύματα, σε απόσταση σχετικά ασφαλή, μιλώντας για τις χερσαίες δυνάμεις. Τα στρατεύματα αυτά έφεραν τον θάνατο και την αγωνία σε περιοχές και εδάφη όπου η ελληνική κοινότητα και οι άλλες κοινότητες ζούσαν ειρηνικά, όπως είπα προηγουμένως. Είναι δεκάδες χιλιάδες αυτοί οι οποίοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν εσωτερικά ή εξωτερικά. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά, ότι τα ρωσικά στρατεύματα χτύπησαν τους αμάχους βάσει σχεδίου και βεβαίως αυτό δεν συνέβη μόνοι εκεί. Η οδύνη είναι μεγάλη και στην ελληνική κοινότητα και στην ουκρανική κοινότητα και σήμερα οι Ρώσοι απελαύνουν πληθυσμούς αμάχων προς την Ρωσία»

«Οι Ρώσοι θεωρούν ότι θα παραμείνουν ατιμώρητοι» συνέχισε ο Ουκρανός Πρόεδρος και συμπλήρωσε: Πρέπει να τους τιμωρήσουμε. Πρέπει να σταθούν υπόλογοι. Η λογοδοσία έχει τεράστια σημασία … Πρέπει να σώσουμε όσους μπορούμε να σώσουμε.

«Η Φιλική Εταιρεία συγκροτήθηκε εδώ και είναι κάτι που έχει τεράστια σημασία, θεωρώ ότι θα μπορούσε μια "νέα Φιλική Εταιρεία" να δημιουργηθεί στην Ελλάδα και να παλέψει για να σώσει και την Ουκρανία και τον ελληνισμό στην Ουκρανία. Η Μαριούπολη και η Οδησσός χρειάζονται άμεσα βοήθεια και υποστήριξη. Οι άνθρωποι είναι βαριά τραυματισμένοι, οι κοινότητες αυτές είναι αποδεκατισμένες, οι Ρώσοι επιτίθενται με χερσαίες θαλάσσιες και αεροπορικές δυνάμεις, αλλά είμαι βέβαιος ότι με την έμπρακτη βοήθεια της Ελλάδας θα μπορέσουμε να νικήσουμε. Ο χρόνος είναι η πιο κρίσιμη διάσταση».

O πρόεδρος της Ουκρανίας, στο σημείο αυτό διέκοψε την ομιλία του και παρουσίασε ένα βίντεο με δύο, όπως είπε, Ελληνο-Ουκρανούς μαχητές, ο ένας εκ των οποίων φορούσε μάσκα που είπαν:

Μιχαήλ - Ελληνο-Ουκρανός μαχητής

«Απευθύνομαι σε εσάς, σαν Έλληνας στην καταγωγή, λέγομαι Μιχαήλ, ο παππούς μου πολέμησε στον Β παγκόσμιο πόλεμο κατά των ναζιστών, τραυματίσθηκε τρεις φορές, εγώ γεννήθηκα στην Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές. Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην ουκρανική άμυνα μέσα από το Τάγμα Αζοφ, αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης και ως άντρας. Θέλω να μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες που βρίσκεται η Μαριούπολη. Πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, όπως ξέρετε, είναι Έλληνες και πάντα η Ελλάδα ήταν στο πλευρό μας. Σήμερα, η πόλη έχει καταστραφεί κατά 90% από τους Ρώσους ναζιστές. Από τους καθημερινούς βομβαρδισμούς. Από την 1η Μαρτίου, η πόλη κυκλώθηκε από τους Ρώσους ναζιστές και μείναμε κάποια στιγμή χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα, χωρίς τρόφιμα. Συμπατριώτες, έχουμε μια πόλη που ζουν χιλιάδες και όπου πεθαίνουν χιλιάδες. Παρακαλώ βοηθήστε μας».

Αναστάσιος- Ελληνο-Ουκρανός μαχητής

«Καλημέρα συμπατριώτες, λέγομαι Αναστάσιος, είμαι και εγώ Έλληνας ομογενής και βρίσκομαι ανάμεσα σε αυτούς που προστατεύουν σήμερα την Μαριούπολη. Και παρακαλώ να ακούσετε την έκκληση που σας απευθύνουμε. Εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν, τώρα αυτή την στιγμή που μιλάμε, κάτω από τα καταστραμμένα κτίρια. Δεν υπάρχει κανένας για να τους βοηθήσει. Ο εχθρός δεν αφήνει τους ανθρώπους να φύγουν από την πόλη και εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να τους σώσουμε. Τι μπορείτε να κάνετε; Μπορείτε να μιλήσετε, μπορείτε να στείλετε ανθρωπιστική βοήθεια στην Μαριούπολη γιατί είναι και δικοί σας άνθρωποι».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι, αμέσως μετά είπε «ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας την Ελλάδα για την ανθρωπιστική βοήθεια και την στρατιωτική όπως επίσης και τη συμμετοχή της Ελλάδας για τις κυρώσεις που αποφάσισε ο δημοκρατικός κόσμος. Δυστυχώς όμως, όπως ακούσατε από αυτούς τους δύο μαχητές, αυτούς τους δύο ήρωες, καταστρέφεται παρ όλα αυτά, γι' αυτό παρακαλούμε χρησιμοποιείστε τη δική σας επιρροή σαν μέλη της ΕΕ για να οργανώσουμε καλύτερα την όποια διάσωση μπορεί να γίνει στη Μαριούπολη. Οι Ρώσοι ξύπνησαν από το όνειρο ότι θα κατάφερναν να γονατίσουν την Ουκρανία. Η Ουκρανία έχει μείνει όρθια και αυτή τη στιγμή πρέπει να δουλέψουμε μαζί για σώσουμε αυτά που δημιούργησαν Έλληνες και Ουκρανοί μαζί».

Ο κ. Ζελένσκι τόνισε πως «δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να καταστρέψουν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομία. Δεν πρέπει να αποδεχθούμε ότι η Μαριούπολη θα είναι οι Θερμοπύλες όπου πέθαναν κάποιοι ήρωες- θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να εκδιώξουμε τα ρωσικά στρατεύματα, από τα ουκρανικά εδάφη, άπαξ και δια παντός. Έτσι ώστε να μάθει κάθε βάρβαρος επιτιθέμενος, ότι όποιος επιλέγει τον πόλεμο στο τέλος θα χάσει. Προσπαθούν να προσβάλλουν την εδαφική μας κυριαρχία και ακεραιότητα και θα χάσουν, όπως πάντα χάνει μακροπρόθεσμα ο επιτιθέμενος. Ας πούμε τα πράγματα ξεκάθαρα, εξ αρχής οι ενέργειες της Ρωσίας δεν στράφηκαν μόνο κατά της Ουκρανίας, αλλά κατά της Ευρώπης. Οι Ρώσοι κάνουν ότι μπορούν ώστε να προσβάλουν όλη την Ευρώπη. Κυρίως βέβαια χρησιμοποιώντας τα ορυκτά τους καύσιμα, όπως το αέριο και το πετρέλαιο, προκαλώντας ελλείμματα στις αγορές ενέργειας και προκαλώντας και τεράστια ελλείμματα στη διατροφική βιομηχανία παγκοσμίως. Αυτά, λοιπόν, είναι προκλήσεις οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν ευρωπαϊκά, εάν όχι παγκόσμια. Οι ρωσικές τράπεζες, δεν πρέπει να μπορούν να κερδίζουν χρήματα από το διεθνές τραπεζικό σύστημα. Θα πρέπει να τους κλείσουμε την πόρτα. Όχι μόνο σε αυτές. Όσο διαρκεί αυτός ο φρικτός πόλεμος, δεν πρέπει να επιτραπεί σε κανένα ρωσικού νηολογίου ή συμφερόντων πλοίο να προσεγγίσει ευρωπαϊκούς λιμένες. Τα λεφτά τα οποία κερδίζουν κατά αυτό τον τρόπο τα χρησιμοποιούν για να φτιάξουν τους πυραύλους και τα βλήματα με τα οποία καταστρέφουν τις πόλεις μας. Καμία αποδοχή στα ρωσικά δεξαμενόπλοια».

Επισήμανε επίσης πως «η Ουκρανία χρειάζεται τις κυρώσεις και χρειάζεται βέβαια και όπλα. Χρειαζόμαστε αντιαεροπορικά συστήματα, αντιαρματικά, τεθωρακισμένα και μια σειρά πραγμάτων που οι Δυτικοί μας σύμμαχοι γνωρίζουν πολύ καλά. Μόνο έτσι, θα μπορέσουμε να σώσουμε σήμερα την Ουκρανία και εάν έχουμε αυτή την στήριξη και αλληλεγγύη θα τη σώσουμε. Οι λαοί μας ήταν πάντοτε στενά συνδεδεμένοι και είμαι πεπεισμένος ότι θα φέρουμε την ειρήνη στην Ουκρανία και θα κάνουμε τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν. Θα ξανά χτίσουμε τη Μαριούπολη και τις άλλες κοινότητες όπου Ουκρανοί και Έλληνες θα συνεχίσουν να ζουν από κοινού, ειρηνικά και σεβόμενοι η μια κοινότητα την άλλη, όπως στο παρελθόν. Ισότιμοι εταίροι μέσα στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι και την ΕΕ. Το πιστεύω, το γνωρίζω. Θα κερδίσουμε. Μαζί όμως. Δόξα στην Ουκρανία» είπε ο κ. Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας αποχαιρέτησε τον Ουκρανό Πρόεδρο λέγοντας ότι και «εμείς ευχαριστούμε τον κ. Ζελένσκι για τη συγκινητική του παρέμβαση στη Βουλή των Ελλήνων και μέσω της Βουλής των Ελλήνων προς τον ελληνικό λαό. Και θέλουμε να τον διαβεβαιώσουμε ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο θα κάνει το χρέος του, ώστε αυτή η βοήθεια -που ούτως ή άλλως η Ελλάδα προσφέρει στη χώρα του- να ενταθεί και να ενισχυθεί. Γιατί βοηθώντας την Ουκρανία, βοηθάμε την Ελευθερία. Ζήτω η Ουκρανία. Ζήτω η Ελευθερία».

Η τηλεσύνδεση πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, του επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη, του εκπροσώπου εκ μέρους της ΚΟ του ΜέΡΑ 25 Γιώργου Λογιάδη, ενώ απούσες -όπως είχαν δηλώσει- είναι οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλειας και προσφωνώντας τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι τόνισε «πως με ιδιαίτερη τιμή και αισθήματα αλληλεγγύης σας υποδεχόμαστε στην Ολομέλεια της Βουλής. Η ιστορική συνεδρίαση είναι αφιερωμένη στον αγωνιζόμενο και αμυνόμενοι ηρωικό λαό της Ουκρανίας απέναντι στην βάρβαρη εισβολή που, επί 43 ημέρες, γίνεται όλο και πιο απάνθρωπη. Η Ελλάδα καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την εισβολή». Επισήμανε τη βοήθεια της χώρας μας προς την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι «μας συνδέουν μοναδικοί ιστορικοί δεσμοί» και αναφέρθηκε στην μαρτυρική Μαριούπολη.

Από τα έδρανα των αξιωματούχων της Ολομέλειας παρακολούθησαν το μήνυμα που απηύθυνε ο Ουκρανός Πρόεδρος, ο πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος, πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος, ο Ουκρανός Πρέσβης Σεργκέι Σουτένκο και ο Α΄ Σύμβουλος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Νικολά Κρουαζέ. Η ομιλία Ζελένσκι είχε αποφασιστεί μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την 25η Μαρτίου και το κάλεσμα του Έλληνα πρωθυπουργού στον πρόεδρο της Ουκρανίας να τοποθετηθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Μητσοτάκης: Ελευθερία και Δημοκρατία είναι η δική μας απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση

«Η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων υπήρξε, πράγματι, ιστορική. Γιατί, για πρώτη φορά τον 21ο αιώνα, φιλοξένησε τον ηγέτη ενός λαού που μάχεται για την πατρίδα του. Και, ταυτόχρονα, υπερασπίζεται τη νομιμότητα και τη Δημοκρατία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τη φωνή των πληγωμένων Ουκρανών που μένουν όρθιοι.  Πολιορκημένοι, αλλά ελεύθεροι!», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην ελληνική Βουλή.

Όπως επισημαίνει ο πρωθυπουργός: «Με τρόπο καταλυτικό, ο πρόεδρος Ζελένσκι μας μετέφερε τη θαρραλέα αντίσταση των συμπολιτών του απέναντι στην παραβίαση των πιο βασικών δικαιωμάτων τους. Από την άλλη πλευρά, περιέγραψε τη βαρβαρότητα του εισβολέα που αποδεκατίζει αμάχους, διαλύοντας τις ζωτικές υποδομές της χώρας. Ενώ στα λόγια του αντήχησε το σύνθημα εκατομμυρίων, που πολεμούν για τη ζωή, το σπίτι, την οικογένειά τους, και μαζί για τα όνειρα που είχαν σε ένα μέλλον ειρήνης και προόδου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ακόμη πως στην ομιλία του προέδρου Ζελένσκι διατυπώθηκε και μια «συγκινητική του έκκληση για συνδρομή και υποστήριξη. Στην οποία ανταποκρινόμαστε. Σήμερα στη σκοτεινιά, αλλά και αύριο στην ξαστεριά. Όταν θα είμαστε παρόντες στην ανοικοδόμηση της μαρτυρικής Μαριούπολης. Όχι μόνο γιατί η προστασία της εκεί Ομογένειας αποτελεί εθνικό καθήκον. Αλλά και γιατί η μάχη της Ουκρανίας μάς αφορά. Ο δεσποτισμός που καταπατά γειτονικά εδάφη και ο αναθεωρητισμός που καταργεί σύνορα πρέπει να ηττηθούν στα σύνορα της Ουκρανίας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Ο Ελληνισμός, άλλωστε, ξέρει καλά από επιθέσεις και απειλές, ζώντας από καιρό τον ακρωτηριασμό της Κύπρου. Δεν θα μπορούσε, συνεπώς, να μην αντισταθεί στο μακελειό στην Ουκρανία, που δεν το επέλεξε ο πολιτισμένος κόσμος. Απέναντι στο οποίο, όμως, επιλέγει να αμυνθεί. Και το κάνει. Απομονώνοντας τον κατακτητή και θωρακίζοντας την ανοιχτή Δημοκρατία απ' τον λαϊκισμό που σηκώνει κεφάλι για να γεφυρώσει τα άκρα και να αμφισβητήσει ξανά τη σταθερή λειτουργία της.

Γι' αυτό και η Αθήνα της Δημοκρατίας συμπαραστέκεται στο ελεύθερο Κίεβο, με τον δικό της, παράλληλο αγώνα, όπως κάνουν όλες οι πρωτεύουσες της ειρήνης. Για να μην απλωθεί το ψέμα της αυταρχικής προπαγάνδας. Για να εξηγηθούν οι λόγοι της νέας οικονομικής δοκιμασίας, που προκαλεί παντού η άδικη εισβολή. Και να ανακουφιστούν οι πολίτες με αποτελεσματικά μέτρα. Αλλά και με αλήθειες, ώστε με ενότητα, αντοχή και ευθύνη να κερδίσουμε μαζί και αυτό το στοίχημα».

Κλείνοντας τη δήλωσή του ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Όσα είπε, σήμερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχουν ευρύτερη ακτινοβολία. Η Ευρώπη καλείται να σβήσει αμέσως τη φωτιά του πολέμου που άναψε στην ‘καρδιά' της το ρωσικό καθεστώς. Και να αντιμετωπίσει ενωμένη τις συνέπειές του στις οικονομίες και τις κοινωνίες της. Τα αποτρόπαια εγκλήματα που έγιναν να τιμωρηθούν. Και το Διεθνές Δίκαιο να ξαναγίνει η πυξίδα της πορείας της. Σε αυτόν το δρόμο βαδίζει η Ελλάδα. Πιστή στην Ιστορία και τις αρχές της και συνεπής προς τους συμμάχους της.

Απέναντι στο αίμα και στην αυθαιρεσία κάθε δισταγμός είναι ένοχος. Ελευθερία και Δημοκρατία είναι η δική μας απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση. Χαιρετίζουμε, λοιπόν, τους Ουκρανούς με τους στίχους του εθνικού τους ποιητή Ταράς Σεβτσένκο: ‘Και εσάς, μεγαλόψυχοι ήρωες, ο Θεός δεν σας ξεχνά. Συνεχίστε να αγωνίζεστε'».

Οι δύο ουκρανοί μαχητές

Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός πως πριν τον πρόεδρο της Ουκρανίας μίλησαν για λίγα λεπτά δύο από τους Ουκρανους μαχητές της Μαριούπολης οι οποίοι δήλωσαν πως είναι ελληνικής καταγωγής. Ο ένας από τους δύο στρατιωτικούς που ονομαζόταν «Μιχαήλ» υπογράμμισε ότι συμμετέχει στην ουκρανική άμυνα μέσα από το Τάγμα Αζόφ «για να νικήσουμε τους Ρώσους ναζιστές»: «Απευθύνομαι σε σας και λέγομαι Μιχαήλ. Ο παππούς μου πολέμησε στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των ναζιστών τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στον αγώνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές. Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε συμμετέχοντας στην ουκρανική άμυνα.«Σήμερα έχει καταστραφεί η Μαριούπολη κατά 90% από τους Ρώσους ναζιστές», τόνισε και τον λόγο πήρε ο ομογενής στρατιωτικός «Αναστάσιος». «Είμαι και εγώ Έλληνας ομογενής, Αναστάσιος. Παρακαλώ να ακούσετε την έκκληση του πληθυσμού μας. Εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν και δεν υπάρχει κανένας να τους βοηθήσει. Δεν έχω τη δυνατότητα να σώσουμε την πόλη. Τι μπορείτε να κάνετε που μπορείτε να μιλήσετε», είπε.

Αντιδράσεις

Η παρέμβασή τους πάντως προκάλεσε αφοδρές αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Το βαρύ κλίμα που διαμορφώθηκε υποχρέωσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να παρέμβει. Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε λανθασμένη και άστοχη την ομιλία μέλους του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ στη Βουλή στο πλαίσιο της ομιλίας Ζελένσκι. Ωστόσο χαρακτήρισε εξοργιστικές και ανέντιμες τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης κατηγορώντας την για ίσες αποστάσεις και δικαιολόγηση της ρωσικής εισβολής. «Ήρθε η ώρα των απαντήσεων: Είναι με τους Ουκρανούς που μάχονται για την ελευθερία τους ή με τους εισβολείς του Πούτιν; Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει» τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Ο κ. Σαμαράς από την πλευρά του πάντως χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την παρουσία στην Ελληνική Βουλή του μαχητή του Τάγματος Αζόφ. Μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Σαμαράς εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι μίλησε ενώπιον των Ελλήνων βουλευτών ο στρατιωτικός που αυτοπροσδιορίστηκε ως μαχητής του Τάγματος Αζόφ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε tweet τόνισε πως «η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση. Την απόλυτη ευθύνη φέρει ο ΠΘ. Μίλησε για ιστορική ημέρα αλλά είναι ιστορική ντροπή. Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη. Οι ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή».

Η γραμματέας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε: «Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στον Ζελένσκι, απαράδεκτο που μίλησε στη Βουλή μέλος του Τάγματος Αζόφ. Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ. Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενημέρος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα».​

Εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, σχετικά με το αν γνώριζε και ενέκρινε την εμφάνιση άλλων προσώπων εκτός του Βολοντιμιρ Ζελένσκι στο ελληνικό κοινοβούλιο ζητά το Κίνημα Αλλαγής. «Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, δεν έκανε καμία αναφορά για την τουρκική εισβολή στη Κύπρο αλλά έδειξε δύο βίντεο με δηλώσεις μαχητών, εκ των οποίων ο ένας ανήκει στο τάγμα Αζόφ, το σημειώνω. Αυτό όμως που έγινε σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι ότι ακούστηκε μια φωνή εθνικής ανεξαρτησίας και εθνικής κυριαρχίας», επεσήμανε, από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25 για την ομιλία Ζελένσκι στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης αποχώρησε άμεσα από την αίθουσα μόλις έγινε αντιληπτό πως μέλη του Τάγματος Αζόφ πήραν τον λόγο. «Το ΜέΡΑ25 είναι αλληλέγγυο στον Ουκρανικό Λαό, όχι στο ναζιστικό Τάγμα Αζόφ! Αυτό που συνέβη σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι απαράδεκτο, είναι καταδικαστέο, είναι ο απόλυτος εξευτελισμός και συνέβη με την πλήρη κάλυψη και ανοχή του Προέδρου της Βουλής και της Κυβέρνησης αλλά και όλων όσοι παρέμειναν στην αίθουσα» ανέφεραν στην ανακοίνωση.

Κ.Τασούλας: Θα μείνω στη μεγάλη εικόνα - Ανάξιο και άδικο να υπονομεύσουμε το μήνυμα Ζελένσκι

Δεν θα συμβάλω στο να αλλοιωθεί η μεγάλη εικόνα, ότι ένας πολιορκούμενος ηγέτης μιας χώρας που σφαγιάζεται, ζήτησε συμπαράσταση και εμείς του την προσφέραμε.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, με αφορμή το βίντεο που προβλήθηκε στην ελληνική Βουλή με Έλληνα ομογενή να δηλώνει ότι μάχεται με το Τάγμα Αζόφ εναντίον της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντομίρ Ζελένσκι.

«Εξήγησα ότι όλη ιστορία έχει να κάνει με τη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα είναι ότι ένας ηγέτης μιας χώρας που δέχεται τρομερή επίθεση, με τεράστιο ανθρώπινο κόστος μίλησε στην ελληνική Βουλή, αναφέρθηκε στη βοήθεια της Ελλάδος και ζήτησε τη συμπαράσταση της και εμείς του την προσφέραμε. Ο κ. Ζελένσκι, αναγνώρισε τον αγώνα τής ομογένειας και χρησιμοποίησε δικές μας λέξεις, ελευθερία ή θάνατος», τόνισε ο κ. Τασούλας αμέσως μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπου τέθηκε το θέμα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία αντέδρασαν έντονα.

«Η μεγάλη εικόνα είναι ότι, μέσω της ελληνικής Βουλής, μια χώρα μαρτυρική από τη βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας, ζήτησε την αλληλεγγύη μας, εξέφρασε το πρόβλημα της και το διεθνοποίησε περαιτέρω. Αυτό είναι το σημαντικό και δικαιώνει την πρωτοβουλία που πήραμε ως χώρα να την βοηθήσουμε. Αν αυτό θέλουμε να το υπονομεύσουμε, να το αμαυρώσουμε και να το στιγματίσουμε, μπορούμε να μετατρέψουμε τη μεγάλη εικόνα σε αυτή την αχρείαστη παρέμβαση που έγινε. Απλά δεν είναι αυτό η μεγάλη εικόνα», επισήμανε ο κ. Τασούλας απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των κοινοβουλευτικών συντακτών.

Ερωτηθείς για το πώς σχολιάζει το βίντεο με τους δύο Ουκρανούς μαχητές, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «προφανώς θα μπορούσε να μην είχε συμπεριληφθεί». Ταυτόχρονα, εξήγησε ότι λίγα λεπτά πριν το διάγγελμα Ζελένσκι έμαθε και ο ίδιος και η Βουλή ότι θα συμπεριλαμβανόταν ένα βίντεο με δύο Έλληνες ομογενείς μαχητές που θα περιέγραφαν τις κακουχίες που περνάνε στη Μαριούπολη.

«Εμείς δεν υπήρχε περίπτωση να ελέγξουμε προκαταβολικά ή καθοδόν αυτά που ήθελε να πει ο κ. Ζελένσκι. Δεν υπήρχε περίπτωση εμείς να παρέμβουμε ούτε υπήρχε το χρονικό περιθώριο να ελέγξουμε το βιντέο. Θεωρώ ότι δεν πρέπει αυτό να μας απαγκιστρώσει από τη μεγάλη εικόνα η οποία είναι διαφορετική, και είναι η ιστορική απόφαση της χώρας μας να στηρίξει μια χώρα που αντιδρά και αντιστέκεται», υπογράμμισε.

Σε άλλη ερώτηση αν θα βγάλει επίσημη ανακοίνωση δυσαρέσκειας για το βίντεο με τους δύο μαχητές, ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε: «Δεν θα βγάλω καμία ανακοίνωση. Δεν θα συμβάλω στο να ανατραπεί η μεγάλη εικόνα. Δεν πρέπει να την αλλοιώσουμε και να διευκολύνουμε την προπαγάνδα της Ρωσίας».

«Είναι άδικο και ανάξιο να υπονομεύσουμε το βασικό μήνυμα που είναι ότι ένας πολιορκούμενος ιστορικός ηγέτης μιας χώρας που σφαγιάζεται και δεινοπαθεί, ήρθε να εκφράσει τον πόνο του και να ζητήσει βοήθεια και συμπαράσταση», κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Ελληνικέ λαέ, Καλημέρα σας. Για πάνω από ένα μήνα τώρα, κάθε πρωί ξυπνάω και σκέφτομαι την Μαριούπολη, λαμβάνοντας τις φρικτές πληροφορίες για το τι συμβαίνει σε αυτή την μαρτυρική πόλη που καταστρέφουν τα Ρωσικά στρατεύματα κάτι που δεν έχει συμβεί στην ευρωπαϊκή ιστορία εδώ και πάνω από μισό αιώνα» ανέφερε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατά την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αναφερόμενος στη Μαριούπολη, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε πως οι Ρώσοι την κατέστρεψαν, την ισοπέδωσαν, «αναγκάζοντας τον άμαχο πληθυσμό να φύγει από την πείνα και τις κακουχίες. Υπάρχουν ακόμα 100 χιλιάδες άνθρωποι που παραμένουν στα όρια της Μαριούπολης. Δεν έχει μείνει όμως κανένα κτίριο το οποίο να μην έχει βληθεί. Η μεγάλη πλειοψηφία των κτιρίων έχουν ισοπεδωθεί. Οι Ρώσοι στρατιωτικοί καταστρέφουν τα πάντα. Έχουν βομβαρδίσει νοσοκομεία, μαιευτήρια, πολιτιστικά κέντρα, ακόμα και το δημοτικό θέατρο της πόλης το οποίο εβλήθη από πύραυλο, όλοι τα έχουμε δει αυτά στις φωτογραφίες και αυτό είναι το έργο των Ρώσων πιλότων, που προφανώς μπορούσαν να δουν επακριβώς τι κάνανε και παρόλα αυτά δεν δίστασαν να χτυπήσουν»

Η Μαριούπολη, είπε «έχει καταστραφεί, αυτά τα έχει δει ο καθένας μας, πώς φαίνεται η πόλη μετά από την προσέγγιση του ρωσικού πολιτισμού(!) σήμερα. Αυτή η ειρηνική πόλη, έζησε τη βία των ρωσικών στρατευμάτων. Η Μαριούπολη υπήρξε το λίκνο μιας πολύ μεγάλης ελληνικής κοινότητας, μιας από τις μεγαλύτερες ανά τον κόσμο που επί αιώνες ζούσαν ειρηνικά πλάι στους άλλους κατοίκους, χτίζοντας την πόλη τους, το μέλλον τους και πραγματικά είναι αδύνατον να βρούμε τις απαρχές αυτής της παρουσίας στις ακτές του Ευξείνου Πόντου. Η υπέρ-χιλιετής ειρηνική συνύπαρξη των κοινοτήτων μας είναι δεδομένη. Ακόμα και στο νόμισμά μας, αυτό έχει απεικονιστεί. Έχει συνδεθεί η ανάπτυξη του Χριστιανισμού όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην εν όλω περιοχή του κόσμου. Η Ουκρανία είναι μια από τις ορθόδοξες χώρες που εκχριστιανίστηκε από τους Έλληνες. Στην ουκρανική κουλτούρα και ιστορία θα φανεί πολύ εύκολα ότι θα χάσουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ταυτότητάς μας χάνοντας αυτή τη διάσταση που έφερε η ελληνική κοινότητα, η ελληνική κουλτούρα, ο ελληνικός πολιτισμός. Γατί είμαστε στενά δεμένοι».

«Ελευθερία ή Θάνατος, έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες. Το ίδιο λέμε και εμείς σήμερα. Αντιμετωπίζουμε τη θέληση να καταστραφεί η Ουκρανία και σε αυτή αντιπαραθέτουμε το Ελευθερία ή Θάνατος» είπε ο κ. Ζελένσκι και προσέθεσε ότι «πέρα από την Μαριούπολη απειλείται και η Οδησσός, ένα άλλο μεγάλο κέντρο του Ελληνισμού». «Ο υπουργός των Εξωτερικών σας, επισκέφθηκε προσφάτως την πόλη» σημείωσε και προσέθεσε: «Τα δικά μας στρατεύματα κατάφεραν να εκδιώξουν τους βαρβάρους, τα ρωσικά στρατεύματα, σε απόσταση σχετικά ασφαλή, μιλώντας για τις χερσαίες δυνάμεις. Τα στρατεύματα αυτά έφεραν τον θάνατο και την αγωνία σε περιοχές και εδάφη όπου η ελληνική κοινότητα και οι άλλες κοινότητες ζούσαν ειρηνικά, όπως είπα προηγουμένως. Είναι δεκάδες χιλιάδες αυτοί οι οποίοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν εσωτερικά ή εξωτερικά. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά, ότι τα ρωσικά στρατεύματα χτύπησαν τους αμάχους βάσει σχεδίου και βεβαίως αυτό δεν συνέβη μόνοι εκεί. Η οδύνη είναι μεγάλη και στην ελληνική κοινότητα και στην ουκρανική κοινότητα και σήμερα οι Ρώσοι απελαύνουν πληθυσμούς αμάχων προς την Ρωσία»

«Οι Ρώσοι θεωρούν ότι θα παραμείνουν ατιμώρητοι» συνέχισε ο Ουκρανός Πρόεδρος και συμπλήρωσε: Πρέπει να τους τιμωρήσουμε. Πρέπει να σταθούν υπόλογοι. Η λογοδοσία έχει τεράστια σημασία … Πρέπει να σώσουμε όσους μπορούμε να σώσουμε.

«Η Φιλική Εταιρεία συγκροτήθηκε εδώ και είναι κάτι που έχει τεράστια σημασία, θεωρώ ότι θα μπορούσε μια "νέα Φιλική Εταιρεία" να δημιουργηθεί στην Ελλάδα και να παλέψει για να σώσει και την Ουκρανία και τον ελληνισμό στην Ουκρανία. Η Μαριούπολη και η Οδησσός χρειάζονται άμεσα βοήθεια και υποστήριξη. Οι άνθρωποι είναι βαριά τραυματισμένοι, οι κοινότητες αυτές είναι αποδεκατισμένες, οι Ρώσοι επιτίθενται με χερσαίες θαλάσσιες και αεροπορικές δυνάμεις, αλλά είμαι βέβαιος ότι με την έμπρακτη βοήθεια της Ελλάδας θα μπορέσουμε να νικήσουμε. Ο χρόνος είναι η πιο κρίσιμη διάσταση».

O πρόεδρος της Ουκρανίας, στο σημείο αυτό διέκοψε την ομιλία του και παρουσίασε ένα βίντεο με δύο, όπως είπε, Ελληνο-Ουκρανούς μαχητές, ο ένας εκ των οποίων φορούσε μάσκα που είπαν:

Μιχαήλ - Ελληνο-Ουκρανός μαχητής

«Απευθύνομαι σε εσάς, σαν Έλληνας στην καταγωγή, λέγομαι Μιχαήλ, ο παππούς μου πολέμησε στον Β παγκόσμιο πόλεμο κατά των ναζιστών, τραυματίσθηκε τρεις φορές, εγώ γεννήθηκα στην Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές. Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην ουκρανική άμυνα μέσα από το Τάγμα Αζοφ, αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης και ως άντρας. Θέλω να μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες που βρίσκεται η Μαριούπολη. Πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, όπως ξέρετε, είναι Έλληνες και πάντα η Ελλάδα ήταν στο πλευρό μας. Σήμερα, η πόλη έχει καταστραφεί κατά 90% από τους Ρώσους ναζιστές. Από τους καθημερινούς βομβαρδισμούς. Από την 1η Μαρτίου, η πόλη κυκλώθηκε από τους Ρώσους ναζιστές και μείναμε κάποια στιγμή χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα, χωρίς τρόφιμα. Συμπατριώτες, έχουμε μια πόλη που ζουν χιλιάδες και όπου πεθαίνουν χιλιάδες. Παρακαλώ βοηθήστε μας».

Αναστάσιος- Ελληνο-Ουκρανός μαχητής

«Καλημέρα συμπατριώτες, λέγομαι Αναστάσιος, είμαι και εγώ Έλληνας ομογενής και βρίσκομαι ανάμεσα σε αυτούς που προστατεύουν σήμερα την Μαριούπολη. Και παρακαλώ να ακούσετε την έκκληση που σας απευθύνουμε. Εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν, τώρα αυτή την στιγμή που μιλάμε, κάτω από τα καταστραμμένα κτίρια. Δεν υπάρχει κανένας για να τους βοηθήσει. Ο εχθρός δεν αφήνει τους ανθρώπους να φύγουν από την πόλη και εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να τους σώσουμε. Τι μπορείτε να κάνετε; Μπορείτε να μιλήσετε, μπορείτε να στείλετε ανθρωπιστική βοήθεια στην Μαριούπολη γιατί είναι και δικοί σας άνθρωποι».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι, αμέσως μετά είπε «ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας την Ελλάδα για την ανθρωπιστική βοήθεια και την στρατιωτική όπως επίσης και τη συμμετοχή της Ελλάδας για τις κυρώσεις που αποφάσισε ο δημοκρατικός κόσμος. Δυστυχώς όμως, όπως ακούσατε από αυτούς τους δύο μαχητές, αυτούς τους δύο ήρωες, καταστρέφεται παρ όλα αυτά, γι' αυτό παρακαλούμε χρησιμοποιείστε τη δική σας επιρροή σαν μέλη της ΕΕ για να οργανώσουμε καλύτερα την όποια διάσωση μπορεί να γίνει στη Μαριούπολη. Οι Ρώσοι ξύπνησαν από το όνειρο ότι θα κατάφερναν να γονατίσουν την Ουκρανία. Η Ουκρανία έχει μείνει όρθια και αυτή τη στιγμή πρέπει να δουλέψουμε μαζί για σώσουμε αυτά που δημιούργησαν Έλληνες και Ουκρανοί μαζί».

Ο κ. Ζελένσκι τόνισε πως «δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να καταστρέψουν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομία. Δεν πρέπει να αποδεχθούμε ότι η Μαριούπολη θα είναι οι Θερμοπύλες όπου πέθαναν κάποιοι ήρωες- θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να εκδιώξουμε τα ρωσικά στρατεύματα, από τα ουκρανικά εδάφη, άπαξ και δια παντός. Έτσι ώστε να μάθει κάθε βάρβαρος επιτιθέμενος, ότι όποιος επιλέγει τον πόλεμο στο τέλος θα χάσει. Προσπαθούν να προσβάλλουν την εδαφική μας κυριαρχία και ακεραιότητα και θα χάσουν, όπως πάντα χάνει μακροπρόθεσμα ο επιτιθέμενος. Ας πούμε τα πράγματα ξεκάθαρα, εξ αρχής οι ενέργειες της Ρωσίας δεν στράφηκαν μόνο κατά της Ουκρανίας, αλλά κατά της Ευρώπης. Οι Ρώσοι κάνουν ότι μπορούν ώστε να προσβάλουν όλη την Ευρώπη. Κυρίως βέβαια χρησιμοποιώντας τα ορυκτά τους καύσιμα, όπως το αέριο και το πετρέλαιο, προκαλώντας ελλείμματα στις αγορές ενέργειας και προκαλώντας και τεράστια ελλείμματα στη διατροφική βιομηχανία παγκοσμίως. Αυτά, λοιπόν, είναι προκλήσεις οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν ευρωπαϊκά, εάν όχι παγκόσμια. Οι ρωσικές τράπεζες, δεν πρέπει να μπορούν να κερδίζουν χρήματα από το διεθνές τραπεζικό σύστημα. Θα πρέπει να τους κλείσουμε την πόρτα. Όχι μόνο σε αυτές. Όσο διαρκεί αυτός ο φρικτός πόλεμος, δεν πρέπει να επιτραπεί σε κανένα ρωσικού νηολογίου ή συμφερόντων πλοίο να προσεγγίσει ευρωπαϊκούς λιμένες. Τα λεφτά τα οποία κερδίζουν κατά αυτό τον τρόπο τα χρησιμοποιούν για να φτιάξουν τους πυραύλους και τα βλήματα με τα οποία καταστρέφουν τις πόλεις μας. Καμία αποδοχή στα ρωσικά δεξαμενόπλοια».

Επισήμανε επίσης πως «η Ουκρανία χρειάζεται τις κυρώσεις και χρειάζεται βέβαια και όπλα. Χρειαζόμαστε αντιαεροπορικά συστήματα, αντιαρματικά, τεθωρακισμένα και μια σειρά πραγμάτων που οι Δυτικοί μας σύμμαχοι γνωρίζουν πολύ καλά. Μόνο έτσι, θα μπορέσουμε να σώσουμε σήμερα την Ουκρανία και εάν έχουμε αυτή την στήριξη και αλληλεγγύη θα τη σώσουμε. Οι λαοί μας ήταν πάντοτε στενά συνδεδεμένοι και είμαι πεπεισμένος ότι θα φέρουμε την ειρήνη στην Ουκρανία και θα κάνουμε τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν. Θα ξανά χτίσουμε τη Μαριούπολη και τις άλλες κοινότητες όπου Ουκρανοί και Έλληνες θα συνεχίσουν να ζουν από κοινού, ειρηνικά και σεβόμενοι η μια κοινότητα την άλλη, όπως στο παρελθόν. Ισότιμοι εταίροι μέσα στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι και την ΕΕ. Το πιστεύω, το γνωρίζω. Θα κερδίσουμε. Μαζί όμως. Δόξα στην Ουκρανία» είπε ο κ. Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας αποχαιρέτησε τον Ουκρανό Πρόεδρο λέγοντας ότι και «εμείς ευχαριστούμε τον κ. Ζελένσκι για τη συγκινητική του παρέμβαση στη Βουλή των Ελλήνων και μέσω της Βουλής των Ελλήνων προς τον ελληνικό λαό. Και θέλουμε να τον διαβεβαιώσουμε ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο θα κάνει το χρέος του, ώστε αυτή η βοήθεια -που ούτως ή άλλως η Ελλάδα προσφέρει στη χώρα του- να ενταθεί και να ενισχυθεί. Γιατί βοηθώντας την Ουκρανία, βοηθάμε την Ελευθερία. Ζήτω η Ουκρανία. Ζήτω η Ελευθερία».

Η τηλεσύνδεση πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, του επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη, του εκπροσώπου εκ μέρους της ΚΟ του ΜέΡΑ 25 Γιώργου Λογιάδη, ενώ απούσες -όπως είχαν δηλώσει- είναι οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλειας και προσφωνώντας τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι τόνισε «πως με ιδιαίτερη τιμή και αισθήματα αλληλεγγύης σας υποδεχόμαστε στην Ολομέλεια της Βουλής. Η ιστορική συνεδρίαση είναι αφιερωμένη στον αγωνιζόμενο και αμυνόμενοι ηρωικό λαό της Ουκρανίας απέναντι στην βάρβαρη εισβολή που, επί 43 ημέρες, γίνεται όλο και πιο απάνθρωπη. Η Ελλάδα καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την εισβολή». Επισήμανε τη βοήθεια της χώρας μας προς την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι «μας συνδέουν μοναδικοί ιστορικοί δεσμοί» και αναφέρθηκε στην μαρτυρική Μαριούπολη.

Από τα έδρανα των αξιωματούχων της Ολομέλειας παρακολούθησαν το μήνυμα που απηύθυνε ο Ουκρανός Πρόεδρος, ο πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος, πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος, ο Ουκρανός Πρέσβης Σεργκέι Σουτένκο και ο Α΄ Σύμβουλος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Νικολά Κρουαζέ. Η ομιλία Ζελένσκι είχε αποφασιστεί μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την 25η Μαρτίου και το κάλεσμα του Έλληνα πρωθυπουργού στον πρόεδρο της Ουκρανίας να τοποθετηθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Μητσοτάκης: Ελευθερία και Δημοκρατία είναι η δική μας απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση

«Η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων υπήρξε, πράγματι, ιστορική. Γιατί, για πρώτη φορά τον 21ο αιώνα, φιλοξένησε τον ηγέτη ενός λαού που μάχεται για την πατρίδα του. Και, ταυτόχρονα, υπερασπίζεται τη νομιμότητα και τη Δημοκρατία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τη φωνή των πληγωμένων Ουκρανών που μένουν όρθιοι.  Πολιορκημένοι, αλλά ελεύθεροι!», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην ελληνική Βουλή.

Όπως επισημαίνει ο πρωθυπουργός: «Με τρόπο καταλυτικό, ο πρόεδρος Ζελένσκι μας μετέφερε τη θαρραλέα αντίσταση των συμπολιτών του απέναντι στην παραβίαση των πιο βασικών δικαιωμάτων τους. Από την άλλη πλευρά, περιέγραψε τη βαρβαρότητα του εισβολέα που αποδεκατίζει αμάχους, διαλύοντας τις ζωτικές υποδομές της χώρας. Ενώ στα λόγια του αντήχησε το σύνθημα εκατομμυρίων, που πολεμούν για τη ζωή, το σπίτι, την οικογένειά τους, και μαζί για τα όνειρα που είχαν σε ένα μέλλον ειρήνης και προόδου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ακόμη πως στην ομιλία του προέδρου Ζελένσκι διατυπώθηκε και μια «συγκινητική του έκκληση για συνδρομή και υποστήριξη. Στην οποία ανταποκρινόμαστε. Σήμερα στη σκοτεινιά, αλλά και αύριο στην ξαστεριά. Όταν θα είμαστε παρόντες στην ανοικοδόμηση της μαρτυρικής Μαριούπολης. Όχι μόνο γιατί η προστασία της εκεί Ομογένειας αποτελεί εθνικό καθήκον. Αλλά και γιατί η μάχη της Ουκρανίας μάς αφορά. Ο δεσποτισμός που καταπατά γειτονικά εδάφη και ο αναθεωρητισμός που καταργεί σύνορα πρέπει να ηττηθούν στα σύνορα της Ουκρανίας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Ο Ελληνισμός, άλλωστε, ξέρει καλά από επιθέσεις και απειλές, ζώντας από καιρό τον ακρωτηριασμό της Κύπρου. Δεν θα μπορούσε, συνεπώς, να μην αντισταθεί στο μακελειό στην Ουκρανία, που δεν το επέλεξε ο πολιτισμένος κόσμος. Απέναντι στο οποίο, όμως, επιλέγει να αμυνθεί. Και το κάνει. Απομονώνοντας τον κατακτητή και θωρακίζοντας την ανοιχτή Δημοκρατία απ' τον λαϊκισμό που σηκώνει κεφάλι για να γεφυρώσει τα άκρα και να αμφισβητήσει ξανά τη σταθερή λειτουργία της.

Γι' αυτό και η Αθήνα της Δημοκρατίας συμπαραστέκεται στο ελεύθερο Κίεβο, με τον δικό της, παράλληλο αγώνα, όπως κάνουν όλες οι πρωτεύουσες της ειρήνης. Για να μην απλωθεί το ψέμα της αυταρχικής προπαγάνδας. Για να εξηγηθούν οι λόγοι της νέας οικονομικής δοκιμασίας, που προκαλεί παντού η άδικη εισβολή. Και να ανακουφιστούν οι πολίτες με αποτελεσματικά μέτρα. Αλλά και με αλήθειες, ώστε με ενότητα, αντοχή και ευθύνη να κερδίσουμε μαζί και αυτό το στοίχημα».

Κλείνοντας τη δήλωσή του ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Όσα είπε, σήμερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχουν ευρύτερη ακτινοβολία. Η Ευρώπη καλείται να σβήσει αμέσως τη φωτιά του πολέμου που άναψε στην ‘καρδιά' της το ρωσικό καθεστώς. Και να αντιμετωπίσει ενωμένη τις συνέπειές του στις οικονομίες και τις κοινωνίες της. Τα αποτρόπαια εγκλήματα που έγιναν να τιμωρηθούν. Και το Διεθνές Δίκαιο να ξαναγίνει η πυξίδα της πορείας της. Σε αυτόν το δρόμο βαδίζει η Ελλάδα. Πιστή στην Ιστορία και τις αρχές της και συνεπής προς τους συμμάχους της.

Απέναντι στο αίμα και στην αυθαιρεσία κάθε δισταγμός είναι ένοχος. Ελευθερία και Δημοκρατία είναι η δική μας απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση. Χαιρετίζουμε, λοιπόν, τους Ουκρανούς με τους στίχους του εθνικού τους ποιητή Ταράς Σεβτσένκο: ‘Και εσάς, μεγαλόψυχοι ήρωες, ο Θεός δεν σας ξεχνά. Συνεχίστε να αγωνίζεστε'».

Οι δύο ουκρανοί μαχητές

Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός πως πριν τον πρόεδρο της Ουκρανίας μίλησαν για λίγα λεπτά δύο από τους Ουκρανους μαχητές της Μαριούπολης οι οποίοι δήλωσαν πως είναι ελληνικής καταγωγής. Ο ένας από τους δύο στρατιωτικούς που ονομαζόταν «Μιχαήλ» υπογράμμισε ότι συμμετέχει στην ουκρανική άμυνα μέσα από το Τάγμα Αζόφ «για να νικήσουμε τους Ρώσους ναζιστές»: «Απευθύνομαι σε σας και λέγομαι Μιχαήλ. Ο παππούς μου πολέμησε στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των ναζιστών τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στον αγώνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές. Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε συμμετέχοντας στην ουκρανική άμυνα.«Σήμερα έχει καταστραφεί η Μαριούπολη κατά 90% από τους Ρώσους ναζιστές», τόνισε και τον λόγο πήρε ο ομογενής στρατιωτικός «Αναστάσιος». «Είμαι και εγώ Έλληνας ομογενής, Αναστάσιος. Παρακαλώ να ακούσετε την έκκληση του πληθυσμού μας. Εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν και δεν υπάρχει κανένας να τους βοηθήσει. Δεν έχω τη δυνατότητα να σώσουμε την πόλη. Τι μπορείτε να κάνετε που μπορείτε να μιλήσετε», είπε.

Αντιδράσεις

Η παρέμβασή τους πάντως προκάλεσε αφοδρές αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Το βαρύ κλίμα που διαμορφώθηκε υποχρέωσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να παρέμβει. Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε λανθασμένη και άστοχη την ομιλία μέλους του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ στη Βουλή στο πλαίσιο της ομιλίας Ζελένσκι. Ωστόσο χαρακτήρισε εξοργιστικές και ανέντιμες τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης κατηγορώντας την για ίσες αποστάσεις και δικαιολόγηση της ρωσικής εισβολής. «Ήρθε η ώρα των απαντήσεων: Είναι με τους Ουκρανούς που μάχονται για την ελευθερία τους ή με τους εισβολείς του Πούτιν; Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει» τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Ο κ. Σαμαράς από την πλευρά του πάντως χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την παρουσία στην Ελληνική Βουλή του μαχητή του Τάγματος Αζόφ. Μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Σαμαράς εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι μίλησε ενώπιον των Ελλήνων βουλευτών ο στρατιωτικός που αυτοπροσδιορίστηκε ως μαχητής του Τάγματος Αζόφ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε tweet τόνισε πως «η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση. Την απόλυτη ευθύνη φέρει ο ΠΘ. Μίλησε για ιστορική ημέρα αλλά είναι ιστορική ντροπή. Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη. Οι ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή».

Η γραμματέας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε: «Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στον Ζελένσκι, απαράδεκτο που μίλησε στη Βουλή μέλος του Τάγματος Αζόφ. Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ. Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενημέρος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα».​

Εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, σχετικά με το αν γνώριζε και ενέκρινε την εμφάνιση άλλων προσώπων εκτός του Βολοντιμιρ Ζελένσκι στο ελληνικό κοινοβούλιο ζητά το Κίνημα Αλλαγής. «Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, δεν έκανε καμία αναφορά για την τουρκική εισβολή στη Κύπρο αλλά έδειξε δύο βίντεο με δηλώσεις μαχητών, εκ των οποίων ο ένας ανήκει στο τάγμα Αζόφ, το σημειώνω. Αυτό όμως που έγινε σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι ότι ακούστηκε μια φωνή εθνικής ανεξαρτησίας και εθνικής κυριαρχίας», επεσήμανε, από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25 για την ομιλία Ζελένσκι στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης αποχώρησε άμεσα από την αίθουσα μόλις έγινε αντιληπτό πως μέλη του Τάγματος Αζόφ πήραν τον λόγο. «Το ΜέΡΑ25 είναι αλληλέγγυο στον Ουκρανικό Λαό, όχι στο ναζιστικό Τάγμα Αζόφ! Αυτό που συνέβη σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι απαράδεκτο, είναι καταδικαστέο, είναι ο απόλυτος εξευτελισμός και συνέβη με την πλήρη κάλυψη και ανοχή του Προέδρου της Βουλής και της Κυβέρνησης αλλά και όλων όσοι παρέμειναν στην αίθουσα» ανέφεραν στην ανακοίνωση.

Κ.Τασούλας: Θα μείνω στη μεγάλη εικόνα - Ανάξιο και άδικο να υπονομεύσουμε το μήνυμα Ζελένσκι

Δεν θα συμβάλω στο να αλλοιωθεί η μεγάλη εικόνα, ότι ένας πολιορκούμενος ηγέτης μιας χώρας που σφαγιάζεται, ζήτησε συμπαράσταση και εμείς του την προσφέραμε.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, με αφορμή το βίντεο που προβλήθηκε στην ελληνική Βουλή με Έλληνα ομογενή να δηλώνει ότι μάχεται με το Τάγμα Αζόφ εναντίον της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντομίρ Ζελένσκι.

«Εξήγησα ότι όλη ιστορία έχει να κάνει με τη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα είναι ότι ένας ηγέτης μιας χώρας που δέχεται τρομερή επίθεση, με τεράστιο ανθρώπινο κόστος μίλησε στην ελληνική Βουλή, αναφέρθηκε στη βοήθεια της Ελλάδος και ζήτησε τη συμπαράσταση της και εμείς του την προσφέραμε. Ο κ. Ζελένσκι, αναγνώρισε τον αγώνα τής ομογένειας και χρησιμοποίησε δικές μας λέξεις, ελευθερία ή θάνατος», τόνισε ο κ. Τασούλας αμέσως μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπου τέθηκε το θέμα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία αντέδρασαν έντονα.

«Η μεγάλη εικόνα είναι ότι, μέσω της ελληνικής Βουλής, μια χώρα μαρτυρική από τη βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας, ζήτησε την αλληλεγγύη μας, εξέφρασε το πρόβλημα της και το διεθνοποίησε περαιτέρω. Αυτό είναι το σημαντικό και δικαιώνει την πρωτοβουλία που πήραμε ως χώρα να την βοηθήσουμε. Αν αυτό θέλουμε να το υπονομεύσουμε, να το αμαυρώσουμε και να το στιγματίσουμε, μπορούμε να μετατρέψουμε τη μεγάλη εικόνα σε αυτή την αχρείαστη παρέμβαση που έγινε. Απλά δεν είναι αυτό η μεγάλη εικόνα», επισήμανε ο κ. Τασούλας απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των κοινοβουλευτικών συντακτών.

Ερωτηθείς για το πώς σχολιάζει το βίντεο με τους δύο Ουκρανούς μαχητές, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «προφανώς θα μπορούσε να μην είχε συμπεριληφθεί». Ταυτόχρονα, εξήγησε ότι λίγα λεπτά πριν το διάγγελμα Ζελένσκι έμαθε και ο ίδιος και η Βουλή ότι θα συμπεριλαμβανόταν ένα βίντεο με δύο Έλληνες ομογενείς μαχητές που θα περιέγραφαν τις κακουχίες που περνάνε στη Μαριούπολη.

«Εμείς δεν υπήρχε περίπτωση να ελέγξουμε προκαταβολικά ή καθοδόν αυτά που ήθελε να πει ο κ. Ζελένσκι. Δεν υπήρχε περίπτωση εμείς να παρέμβουμε ούτε υπήρχε το χρονικό περιθώριο να ελέγξουμε το βιντέο. Θεωρώ ότι δεν πρέπει αυτό να μας απαγκιστρώσει από τη μεγάλη εικόνα η οποία είναι διαφορετική, και είναι η ιστορική απόφαση της χώρας μας να στηρίξει μια χώρα που αντιδρά και αντιστέκεται», υπογράμμισε.

Σε άλλη ερώτηση αν θα βγάλει επίσημη ανακοίνωση δυσαρέσκειας για το βίντεο με τους δύο μαχητές, ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε: «Δεν θα βγάλω καμία ανακοίνωση. Δεν θα συμβάλω στο να ανατραπεί η μεγάλη εικόνα. Δεν πρέπει να την αλλοιώσουμε και να διευκολύνουμε την προπαγάνδα της Ρωσίας».

«Είναι άδικο και ανάξιο να υπονομεύσουμε το βασικό μήνυμα που είναι ότι ένας πολιορκούμενος ιστορικός ηγέτης μιας χώρας που σφαγιάζεται και δεινοπαθεί, ήρθε να εκφράσει τον πόνο του και να ζητήσει βοήθεια και συμπαράσταση», κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία