ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Δεύτερη δύσκολη νύχτα για τη Θάσο - Σε ύφεση η φωτιά - Δεν έβρεξε στο νησί (βίντεο)

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, εκτίμησε ότι η φωτιά θα τεθεί υπό πλήρη έλεγχο τις επόμενες ώρες

 11/08/2022 07:00

Δεύτερη δύσκολη νύχτα για τη Θάσο - Σε ύφεση η φωτιά - Δεν έβρεξε στο νησί (βίντεο)
kavalanews

Σε ύφεση παραμένει η πυρκαγιά που μαίνεται από χθες, Τετάρτη, στην περιοχή Λεύκη πλησίον της Ποταμιάς στη Θάσο, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο να δηλώνει ότι τις επόμενες ώρες η πυρκαγιά θα ελεγχθεί απολύτως.

Στο νησί έχει σπεύσει και ανακριτικό κλιμάκιο της πυροσβεστικής. 

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αλέξης Πολίτης, έγραψε σε ανάρτησή του ότι «Η τιτάνια μάχη νίκησε (προς ώρας) τη φωτιά στη Θάσο μας! Η νύχτα αναμένεται δύσκολη και ο κίνδυνος είναι ακόμα υπαρκτός! Δεν τα παρατάμε, συνεχίζουμε!».


Πληροφορίες του makthes.gr από την πυροσβεστική αναφέρουν ότι δυστυχώς η καταιγίδα που έπληξε την Καβάλα δεν άγγιξε τη Θάσο ώστε να σβήσει τη φωτιά, ενώ η πυρκαγιά θα επιχειρηθεί να τεθεί υπό έλεγχο με τη συνδρομή των εναέριων μέσων με το πρώτο φως του ήλιου τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Στη δασική πυρκαγιά επιχειρούν 185 πυροσβέστες με 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 38 οχήματα.

Για την αεροπυρόσβεση συνολικά έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά, 10 αεροσκάφη και εννέα ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν, δύο ελικόπτερα και τρία μηχανήματα έργου του Γ.Ε.ΕΘ.Α., εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, το δασαρχείο Θάσου, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Κλιμάκιο (ΚΑΕΕ) από ανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος έχει ενεργοποιηθεί στη Θάσο, ενώ μεταβαίνει και έτερο Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Θα τεθεί υπό έλεγχο απόψε

Την εκτίμηση ότι μέχρι το βράδυ η φωτιά στη Θάσο θα έχει τεθεί υπό έλεγχο έκανε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος όπως έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook βρεθηκε "σήμερα στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της 20ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας υποστράτηγο Αθανάσιο Γαρίνη. Διαπιστώθηκε η σημαντική συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων αφενός με μηχανήματα που προχώρησαν στις απαραίτητες επεμβάσεις και στη διάνοιξη του δασικού οδικού δικτύου, και αφετέρου με τα εναέρια μέσα που συνέβαλαν καταλυτικά στον περιορισμό της επέκτασης της πυρκαγιάς. Σημειώνεται πως στην περιοχή επιχειρούν 8 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα.

Η φωτιά έχει επεκταθεί σε μεγάλη έκταση και σε δυσπρόσιτες περιοχές, εκτιμώ όμως πως, με την συνεργασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Στρατού, των Εναέριων Μέσων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ομάδων εθελοντών δασοπυρόσβεσης μέχρι το βράδυ θα έχει τεθεί υπό έλεγχο", έγραψε σχετικά, επισυνάπτοντας φωτογραφίες από την επιθεώρηση που έκανε στην περιοχή της φωτιάς.


Στο νησί μεταβαίνει κλιμάκιο ανακριτικών υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος


Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, έχει ενεργοποιηθεί στο νησί της Θάσου Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΚΑΕΕ), αποτελούμενο από ανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ μεταβαίνει και έτερο κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.


Μεσσηνία

Επιπλέον, οριοθετημένη είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι στη Μεσσηνία. Στο σημείο επιχειρούν, 40 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 13 οχήματα, ενώ από αέρος επιχείρησαν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν, εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, η διεύθυνση δασών Π.Ε. Μεσσηνίας, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


61 πυρκαγιές σε 24 ώρες

Συνολικά 61 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην χώρα, οι περισσότερες από τις οποίες, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.


Θάσος: Η μάχη της κατάσχεσης από το πρωί

Από το πρωί η τιτάνια προσπάθεια πυροσβεστών και εθελοντών με τη συνδρομή των επίγειων και εναέριων μέσων ήταν συνεχής για τον περιορισμό του πύρινου μετώπου.


 Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, στο σημείο όπου μαίνεται η πυρκαγιά επιχείρησαν 185 πυροσβέστες με 40 υδροφόρα οχήματα, 8 αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα.

Την κινητοποίηση και του στρατού προκάλεσε η φωτιά στη Θάσο, καθώς στρατιωτικό κονβόι έφτασε στο νησί, για την ενίσχυση της επιχείρησης κατάσβεσης της φωτιάς που ξέσπασε από το βράδυ της Τετάρτης.




Ταυτόχρονα, μιλώντας στον Σκάι, ευχαρίστησε τους εθελοντές για τη βοήθειά τους να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο αντιδήμαρχος Θάσου, Στράτος Πυρήνας, περιέγραψε μια πολύ καλύτερη εικόνα στη φωτιά που καίει στο νησί της Θάσου, λέγοντας πως η φωτιά έχει οριοθετηθεί. 

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί και στους φορείς και τους κατοίκους της Θάσου, ότι οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα μπορέσουν μέχρι τη δύση του ηλίου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που ξέσπασε χθες το βράδυ στην περιοχή Σκάλα Ποταμιάς και καίει δασική και χορτολιβαδική έκταση.

Ο μεγάλος αριθμός εναέριων μέσων που επιχειρεί μέχρι αυτή τη στιγμή (έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα), με συνεχείς ρίψεις νερού, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι ενισχύει την αισιοδοξία, ότι η φωτιά θα μπορέσει να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο μέσα στις επόμενες ώρες. Ωστόσο, τα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι μέσα σε δύσβατη δασική περιοχή και οι φλόγες κατευθύνονται προς το Υψάριο, το ψηλότερο βουνό του νησιού.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου Πάρης Παρασχούδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξήγησε ότι η φωτιά δεν είναι ορατή από τις κατοικημένες περιοχές και δεν επικρατεί ανησυχία μεταξύ των τουριστών, η καθημερινότητα των οποίων συνεχίζεται κανονικά. Με θλίψη δε επισημαίνει ότι «εδώ στο νησί έχουμε συνηθίσει αυτές τις πυρκαγιές που αποτελούν ένα θλιβερό φαινόμενο» και θυμάται: «Όσοι ζήσαμε τις μεγάλες φωτιές του 1985, του 1989 αλλά και του 2016 δεν μπορούμε παρά να θλιβόμαστε βλέποντας τη δασική ομορφιά του νησιού στις φλόγες. Θεωρώ ότι χάρη στα εναέρια μέσα και αν βοηθήσουν και οι άνεμοι γρήγορα θα μπορέσει να σβηστεί η φωτιά».

Την ίδια εικόνα σε ό,τι αφορά τους τουρίστες μεταφέρει και ο οικονομικός επόπτης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας Αντώνης Μιτζάλης, ο οποίος διατηρεί στο νησί μία από τις μεγαλύτερες και πιο παλαιές ξενοδοχειακές μονάδες. «Από νωρίς το πρωί», ανέφερε ο κ. Μιζτάλης, «έχω επισκεφθεί όλες τις παραλιακές περιοχές: πήγα και στη Σκάλα Ποταμιάς και στα Κοίνυρα. Οι τουρίστες δεν είναι ανήσυχοι και θέλω να διευκρινίσω πως δεν επικρατεί πανικός μεταξύ των παραθεριστών στο νησί. Οι καπνοί από τη φωτιά που καίει δασική έκταση είναι όντως πυκνοί αλλά σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύουν οικισμοί. Το μήνυμα του 112 ήταν καθαρά προληπτικό ώστε να μην αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα άνθρωποι με ευαισθησίες. Για τον λόγο αυτό και δεν υπήρχε γενική μετακίνηση του πληθυσμού. Τα Κοίνυρα δεν απειλούνται σε καμία περίπτωση και γενικά θέλω να συστήσω ψυχραιμία από όλους. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πιστεύω πως η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο αυτή τη στιγμή καίει μέσα σε μια χαράδρα, η περιοχή είναι όντως δύσβατη και επαναλαμβάνω ότι απαιτείται όλοι να δείξουμε την απαιτούμενη ψυχραιμία».

Υπενθυμίζεται ότι με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, ενώ το πρωί δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση του οικισμού στα Κοίνυρα, με τους πολίτες να λαμβάνουν στα κινητά τηλέφωνά τους μήνυμα από το 112 προκειμένου να απομακρυνθούν. Όπως εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Χρήστος Πολίτης, το μήνυμα έχει καθαρά και μόνο προληπτικό χαρακτήρα προκειμένου να προστατευτούν κάτοικοι και τουρίστες από τους πυκνούς καπνούς που επικρατούν στην περιοχή και όχι γιατί κινδυνεύει ο οικισμός από τη φωτιά.

fotia-thasos3.jpg

Η φωτιά έγινε αμέσως αντιληπτή χάρη στις πολλές περιπολίες που κάνουν στα δάση του νησιού εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας και νυχτερινής παρατήρησης.

Στο σημείο έσπευσαν από την πρώτη στιγμή ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και αρκετοί εθελοντές, εκ των οποίων δύο, σύμφωνα με πληροφορίες, τραυματίστηκαν από πτώση δέντρου και μεταφέρθηκαν άμεσα στο Κέντρο Υγείας Πρίνου. Κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή του ενός στην Καβάλα καθώς αιμορραγούσε από τραυματισμό στο κεφάλι.

Λίγο μετά τις 02:30 τα ξημερώματα, όπως αναφέρει το kavalanews.gr, έφτασε στο σημείο μεγάλο κομβόι από πυροσβεστικά οχήματα από την Καβάλα μέσω Κεραμωτής για να ενισχύσουν το έργο της πυρόσβεσης.

fotia-thasos4.jpg


Δείτε ΕΔΩ Live εικόνα από την πυρκαγιά

thasos-fotia-sGw35.jpg

Για την ώρα η εικόνα την οποία παρουσιάζει το μέτωπο είναι σταθερή, με δεδομένο ότι στο σημείο δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι, ενώ στις 6 το πρωί, ξεκίνησαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική, στην πυρκαγιά επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 33 οχήματα, συμπεριλαμβανόμενων των πυροσβεστικών δυνάμεων που μετέβησαν ακτοπλοϊκώς από Κεραμωτή Καβάλας και συγκεκριμένα:

- από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 26 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 5 οχήματα καθώς και

- από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 43 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 14 οχήματα.

Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 6 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, ο Ελληνικός Στρατός, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

mixanimata-fotia-thasos.jpg


fotia-thasos2.jpg

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σήμερα η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3. Στην ίδια εκπομπή, ο αντιδήμαρχος Θάσου, Στράτος Πυρήνας, ανέφερε ότι η φωτιά ξέσπασε πολύ ψηλά για να οφείλεται σε λάθος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο σημείο, περίπου μια εβδομάδα νωρίτερα, υπήρξε εστία φωτιάς η οποία κατασβέστηκε άμεσα. Σε δηλώσεις του ο διοικητής του πυροσβεστικού κλιμακίου Θάσου, Κώστας Κοντογεωργίου, είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, «πρόκειται για εμπρησμό».






Σε ύφεση παραμένει η πυρκαγιά που μαίνεται από χθες, Τετάρτη, στην περιοχή Λεύκη πλησίον της Ποταμιάς στη Θάσο, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο να δηλώνει ότι τις επόμενες ώρες η πυρκαγιά θα ελεγχθεί απολύτως.

Στο νησί έχει σπεύσει και ανακριτικό κλιμάκιο της πυροσβεστικής. 

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αλέξης Πολίτης, έγραψε σε ανάρτησή του ότι «Η τιτάνια μάχη νίκησε (προς ώρας) τη φωτιά στη Θάσο μας! Η νύχτα αναμένεται δύσκολη και ο κίνδυνος είναι ακόμα υπαρκτός! Δεν τα παρατάμε, συνεχίζουμε!».


Πληροφορίες του makthes.gr από την πυροσβεστική αναφέρουν ότι δυστυχώς η καταιγίδα που έπληξε την Καβάλα δεν άγγιξε τη Θάσο ώστε να σβήσει τη φωτιά, ενώ η πυρκαγιά θα επιχειρηθεί να τεθεί υπό έλεγχο με τη συνδρομή των εναέριων μέσων με το πρώτο φως του ήλιου τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Στη δασική πυρκαγιά επιχειρούν 185 πυροσβέστες με 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 38 οχήματα.

Για την αεροπυρόσβεση συνολικά έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά, 10 αεροσκάφη και εννέα ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν, δύο ελικόπτερα και τρία μηχανήματα έργου του Γ.Ε.ΕΘ.Α., εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, το δασαρχείο Θάσου, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Κλιμάκιο (ΚΑΕΕ) από ανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος έχει ενεργοποιηθεί στη Θάσο, ενώ μεταβαίνει και έτερο Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Θα τεθεί υπό έλεγχο απόψε

Την εκτίμηση ότι μέχρι το βράδυ η φωτιά στη Θάσο θα έχει τεθεί υπό έλεγχο έκανε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος όπως έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook βρεθηκε "σήμερα στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της 20ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας υποστράτηγο Αθανάσιο Γαρίνη. Διαπιστώθηκε η σημαντική συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων αφενός με μηχανήματα που προχώρησαν στις απαραίτητες επεμβάσεις και στη διάνοιξη του δασικού οδικού δικτύου, και αφετέρου με τα εναέρια μέσα που συνέβαλαν καταλυτικά στον περιορισμό της επέκτασης της πυρκαγιάς. Σημειώνεται πως στην περιοχή επιχειρούν 8 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα.

Η φωτιά έχει επεκταθεί σε μεγάλη έκταση και σε δυσπρόσιτες περιοχές, εκτιμώ όμως πως, με την συνεργασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Στρατού, των Εναέριων Μέσων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ομάδων εθελοντών δασοπυρόσβεσης μέχρι το βράδυ θα έχει τεθεί υπό έλεγχο", έγραψε σχετικά, επισυνάπτοντας φωτογραφίες από την επιθεώρηση που έκανε στην περιοχή της φωτιάς.


Στο νησί μεταβαίνει κλιμάκιο ανακριτικών υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος


Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, έχει ενεργοποιηθεί στο νησί της Θάσου Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΚΑΕΕ), αποτελούμενο από ανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ μεταβαίνει και έτερο κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.


Μεσσηνία

Επιπλέον, οριοθετημένη είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι στη Μεσσηνία. Στο σημείο επιχειρούν, 40 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 13 οχήματα, ενώ από αέρος επιχείρησαν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν, εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, η διεύθυνση δασών Π.Ε. Μεσσηνίας, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


61 πυρκαγιές σε 24 ώρες

Συνολικά 61 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην χώρα, οι περισσότερες από τις οποίες, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.


Θάσος: Η μάχη της κατάσχεσης από το πρωί

Από το πρωί η τιτάνια προσπάθεια πυροσβεστών και εθελοντών με τη συνδρομή των επίγειων και εναέριων μέσων ήταν συνεχής για τον περιορισμό του πύρινου μετώπου.


 Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, στο σημείο όπου μαίνεται η πυρκαγιά επιχείρησαν 185 πυροσβέστες με 40 υδροφόρα οχήματα, 8 αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα.

Την κινητοποίηση και του στρατού προκάλεσε η φωτιά στη Θάσο, καθώς στρατιωτικό κονβόι έφτασε στο νησί, για την ενίσχυση της επιχείρησης κατάσβεσης της φωτιάς που ξέσπασε από το βράδυ της Τετάρτης.




Ταυτόχρονα, μιλώντας στον Σκάι, ευχαρίστησε τους εθελοντές για τη βοήθειά τους να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο αντιδήμαρχος Θάσου, Στράτος Πυρήνας, περιέγραψε μια πολύ καλύτερη εικόνα στη φωτιά που καίει στο νησί της Θάσου, λέγοντας πως η φωτιά έχει οριοθετηθεί. 

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί και στους φορείς και τους κατοίκους της Θάσου, ότι οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα μπορέσουν μέχρι τη δύση του ηλίου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που ξέσπασε χθες το βράδυ στην περιοχή Σκάλα Ποταμιάς και καίει δασική και χορτολιβαδική έκταση.

Ο μεγάλος αριθμός εναέριων μέσων που επιχειρεί μέχρι αυτή τη στιγμή (έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα), με συνεχείς ρίψεις νερού, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι ενισχύει την αισιοδοξία, ότι η φωτιά θα μπορέσει να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο μέσα στις επόμενες ώρες. Ωστόσο, τα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι μέσα σε δύσβατη δασική περιοχή και οι φλόγες κατευθύνονται προς το Υψάριο, το ψηλότερο βουνό του νησιού.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου Πάρης Παρασχούδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξήγησε ότι η φωτιά δεν είναι ορατή από τις κατοικημένες περιοχές και δεν επικρατεί ανησυχία μεταξύ των τουριστών, η καθημερινότητα των οποίων συνεχίζεται κανονικά. Με θλίψη δε επισημαίνει ότι «εδώ στο νησί έχουμε συνηθίσει αυτές τις πυρκαγιές που αποτελούν ένα θλιβερό φαινόμενο» και θυμάται: «Όσοι ζήσαμε τις μεγάλες φωτιές του 1985, του 1989 αλλά και του 2016 δεν μπορούμε παρά να θλιβόμαστε βλέποντας τη δασική ομορφιά του νησιού στις φλόγες. Θεωρώ ότι χάρη στα εναέρια μέσα και αν βοηθήσουν και οι άνεμοι γρήγορα θα μπορέσει να σβηστεί η φωτιά».

Την ίδια εικόνα σε ό,τι αφορά τους τουρίστες μεταφέρει και ο οικονομικός επόπτης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας Αντώνης Μιτζάλης, ο οποίος διατηρεί στο νησί μία από τις μεγαλύτερες και πιο παλαιές ξενοδοχειακές μονάδες. «Από νωρίς το πρωί», ανέφερε ο κ. Μιζτάλης, «έχω επισκεφθεί όλες τις παραλιακές περιοχές: πήγα και στη Σκάλα Ποταμιάς και στα Κοίνυρα. Οι τουρίστες δεν είναι ανήσυχοι και θέλω να διευκρινίσω πως δεν επικρατεί πανικός μεταξύ των παραθεριστών στο νησί. Οι καπνοί από τη φωτιά που καίει δασική έκταση είναι όντως πυκνοί αλλά σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύουν οικισμοί. Το μήνυμα του 112 ήταν καθαρά προληπτικό ώστε να μην αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα άνθρωποι με ευαισθησίες. Για τον λόγο αυτό και δεν υπήρχε γενική μετακίνηση του πληθυσμού. Τα Κοίνυρα δεν απειλούνται σε καμία περίπτωση και γενικά θέλω να συστήσω ψυχραιμία από όλους. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πιστεύω πως η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο αυτή τη στιγμή καίει μέσα σε μια χαράδρα, η περιοχή είναι όντως δύσβατη και επαναλαμβάνω ότι απαιτείται όλοι να δείξουμε την απαιτούμενη ψυχραιμία».

Υπενθυμίζεται ότι με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, ενώ το πρωί δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση του οικισμού στα Κοίνυρα, με τους πολίτες να λαμβάνουν στα κινητά τηλέφωνά τους μήνυμα από το 112 προκειμένου να απομακρυνθούν. Όπως εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Χρήστος Πολίτης, το μήνυμα έχει καθαρά και μόνο προληπτικό χαρακτήρα προκειμένου να προστατευτούν κάτοικοι και τουρίστες από τους πυκνούς καπνούς που επικρατούν στην περιοχή και όχι γιατί κινδυνεύει ο οικισμός από τη φωτιά.

fotia-thasos3.jpg

Η φωτιά έγινε αμέσως αντιληπτή χάρη στις πολλές περιπολίες που κάνουν στα δάση του νησιού εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας και νυχτερινής παρατήρησης.

Στο σημείο έσπευσαν από την πρώτη στιγμή ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και αρκετοί εθελοντές, εκ των οποίων δύο, σύμφωνα με πληροφορίες, τραυματίστηκαν από πτώση δέντρου και μεταφέρθηκαν άμεσα στο Κέντρο Υγείας Πρίνου. Κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή του ενός στην Καβάλα καθώς αιμορραγούσε από τραυματισμό στο κεφάλι.

Λίγο μετά τις 02:30 τα ξημερώματα, όπως αναφέρει το kavalanews.gr, έφτασε στο σημείο μεγάλο κομβόι από πυροσβεστικά οχήματα από την Καβάλα μέσω Κεραμωτής για να ενισχύσουν το έργο της πυρόσβεσης.

fotia-thasos4.jpg


Δείτε ΕΔΩ Live εικόνα από την πυρκαγιά

thasos-fotia-sGw35.jpg

Για την ώρα η εικόνα την οποία παρουσιάζει το μέτωπο είναι σταθερή, με δεδομένο ότι στο σημείο δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι, ενώ στις 6 το πρωί, ξεκίνησαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική, στην πυρκαγιά επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 33 οχήματα, συμπεριλαμβανόμενων των πυροσβεστικών δυνάμεων που μετέβησαν ακτοπλοϊκώς από Κεραμωτή Καβάλας και συγκεκριμένα:

- από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 26 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 5 οχήματα καθώς και

- από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 43 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 14 οχήματα.

Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 6 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, ο Ελληνικός Στρατός, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

mixanimata-fotia-thasos.jpg


fotia-thasos2.jpg

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σήμερα η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3. Στην ίδια εκπομπή, ο αντιδήμαρχος Θάσου, Στράτος Πυρήνας, ανέφερε ότι η φωτιά ξέσπασε πολύ ψηλά για να οφείλεται σε λάθος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο σημείο, περίπου μια εβδομάδα νωρίτερα, υπήρξε εστία φωτιάς η οποία κατασβέστηκε άμεσα. Σε δηλώσεις του ο διοικητής του πυροσβεστικού κλιμακίου Θάσου, Κώστας Κοντογεωργίου, είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, «πρόκειται για εμπρησμό».






ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία