ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Κ. Ζέρβας: Σε 4 μήνες θα έχουμε την οικοδομική άδεια για το Μουσείο Ολοκαυτώματος (βίντεο & φωτ.)

O περιφερειάρχης Kεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, δήλωσε ότι η περιφέρεια στηρίζει το αίτημα μετονομασίας κεντρικής οδού της Θεσσαλονίκης σε «Εβραίων Μαρτύρων»

 29/01/2023 12:10

Κ. Ζέρβας: Σε 4 μήνες θα έχουμε την οικοδομική άδεια για το Μουσείο Ολοκαυτώματος (βίντεο & φωτ.)

*της Ανατολής Μαυρίδου


Εκεί που παίχτηκε η «πρώτη πράξη του δράματος», στην πλατεία Ελευθερίας, με τον βασανισμό και δημόσιο εξευτελισμό των 9.000 Εβραίων ανδρών πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους 45.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης που μαρτύρησαν πριν 80 χρόνια στα γερμανικά ναζιστικά στρατόπεδα. 

ekdiloseis-mnimis-evraioi-2023.png


Τα 80 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την εξόντωση των Εβραίων και 78 χρόνια από την απελευθέρωση του μεγαλύτερου στρατοπέδου συγκέντρωσης, το Άουσβιτς και εκπρόσωποι της πόλης βρέθηκαν στην εκδήλωση για να τιμήσουν τους ανθρώπους που μαρτύρησαν. Η πρωινή τελετή για το ολοκαύτωμα των Εβραίων ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση (Ασκαβά) μπροστά στο μνημείο Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και η Χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης έψαλε στη συνέχεια τους ψαλμούς του Δαυίδ. 

ekdiloseis-mnimis-evraioi-2023n.png


Την εκδήλωση χαιρέτησαν εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο πρέσβης του Ισραήλ, Νόαμ Κατς, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού συμβουλίου Ελλάδας, πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδα, Δαυίδ Σαλτιέλ. 

Σύντομους χαιρετισμούς εκφώνησαν: ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και η αντιπεριφερειάρχης μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου. 

Κ. Ζέρβας: Σε 4 μήνες θα έχουμε την οικοδομική άδεια για το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Ο κ. Ζέρβας στον χαιρετισμό του μίλησε για τη δέσμευση του δήμου και την υπόσχεση πως το μουσείο Ολοκαυτώματος θα ξεκινήσει να υλοποιείται «Η Θεσσαλονίκη θυμάται, οι Έλληνες θυμούνται. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτή η θηριωδία να ξεχαστεί. Είναι μια ιερή δέσμευση, όχι μόνο προς τους απογόνους των μαρτύρων αλλά και απέναντι στην ίδια την ανθρωπότητα, απέναντι στο δικό μας μέλλον. Έχει αξία να δούμε πράξεις κι όχι μόνο λόγια. Εμείς συμβάλαμε καθοριστικά ώστε το μουσείο ολοκαυτώματος να περάσει από την σφαίρα των ιδεών στην υλοποίηση. Λύσαμε θέματα χωροταξικά, στάθμευσης, ανταλλάξαμε εκτάσεις και παραχωρήσαμε παραπάνω από 10 στρέμματα για να προχωρήσει. Έτσι σήμερα μετά από πολύ προσπάθεια πολλών παραγόντων και επιμονή μπορώ να σας ανακοίνωση με μεγάλη χαρά ότι πολύ σύντομα μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται η προέγκριση για το μουσείο Ολοκαυτώματος. Υπάρχει προμελέτη και σε τέσσερις μήνες περίπου από σήμερα θα έχουμε στα χέρια μας την οριστική μελέτη και την έκδοση της οικοδομικής άδειας έτσι ώστε μέσα σε αυτή την χρόνια να προχωρήσουμε στην έναρξη της υλοποίησης αυτού του τόσο σημαντικού σχεδίου για την πόλης μας», δεσμεύθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

ekdiloseis-mnimis-evraioi-2023-zervas.png

Α. Τζιτζικώστας: Η αδράνεια όσων ήξεραν για τη ναζιστική θηριωδία και η στήριξη της ΠΚΜ στην ονοματοδοσία κεντρικής οδού σε «Εβραίων Μαρτύρων»

Στην κεντρική ομιλία του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των περιφερειών, πρόεδρος της Ένωσης περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Αποστόλος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στην αδράνεια του κόσμου και της Ευρώπης απέναντι στην ναζιστική θηριωδία πάρα τα σημάδια εξαρχής. 

Μίλησε για εκείνους που γνώριζαν και μπορούσαν να σώσουν ζωές αλλά δεν το έκαναν. Αναφέρθηκε στις λίγες αλλά σημαντικές εξαιρέσεις των ανθρώπων που πήγαν κόντρα στο ρεύμα και με κίνδυνο της ζωής τους έσωσαν εβραίους συμπολίτες τους, για τους οποίους η Ελλάδα είναι περήφανη και τα ονόματα τους βρίσκονται στη λίστα των δικαίων των Εθνών. «Η πληγή δεν θα επουλωθεί ποτέ. Η απώλεια είναι μη αναστρέψιμη. Ούτε για τις οικογένειές, ούτε για την Θεσσαλονίκη. Καμία άλλη εβραϊκή κοινότητα στην Ευρώπη δεν εξοντώθηκε τόσο γρήγορα όσο η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Μια κοινότητα από τις αρχαιότερες και μεγαλύτερες στην Ευρώπη», υπογράμμισε. Ο κ. Τζιτζικώστας επανέλαβε πως η εβραϊκή κοινότητα έδωσε τον χαρακτήρα της πολυπολιτισμικότητας σε μια εποχή που ήταν δύσκολο να συμβεί αυτό και τόνισε πως το 90% της κοινότητας αυτής αφανίστηκε. Αναφέρθηκε και ο ίδιος στην ολοκλήρωση του πάρκου μνήμης στην πλατεία ελευθερίας χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, του Μουσείου Ολοκαυτώματος αλλά και κεντρικού δρόμου της πόλης σε λεωφόρο των εβραίων μαρτύρων. «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει την επιλογή και την πρόταση να γίνει ονοματοδοσία κεντρικού δρόμου της πόλης μας, γιατί πραγματικά μόνο έτσι τιμούμε τελικά την μνήμη των ανθρώπων αυτών, να ονομαστεί ένας δρόμος «Εβραίων Μαρτύρων». Είναι η ώρα, πρέπει να γίνει τώρα» κατέληξε ο περιφερειάρχης μένοντας παραπάνω στην εξασφάλιση από την περιφέρεια της ανάπλασης γύρω από το μουσείο που θα αποτελέσει ένα ευρωπαϊκό τοπόσημο. «Ένα μουσείο που θα ξεπεράσει τα όρια της πόλης και της χώρας και οι επισκέπτες του από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό θα μαθαίνουν επιτέλους τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα. Γιατί το Ολοκαύτωμα, μη κάνετε το λάθος, δεν αφορά μόνο τους Εβραίους, αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στη σημαντικότατη ευθύνη που έχουν οι επόμενες γενιές να συνεχίζουν να εξιστορούν τα γεγονότα, να μάθουν οι νέες γενιές την αλήθεια για να μένει η μνήμη ζωντανή ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Δ. Σαλτιέλ: Οκτώ δεκαετίες μετά το τέλος του Β Π.Π. η ρητορική του μίσους επανέρχεται

«Ακόμα και σήμερα σήμερα, σχεδόν οκτώ δεκαετίες μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου η πραγματικότητα του Ολοκαυτώματος παραμένει κάτι το αδιανόητο. Ο κ. Σαλτιέλ στον σύντομο χαιρετισμό του επισήμανε μεταξύ άλλων πως η ρητορική του μίσους και του αντισημιτισμού το 2023 επανέρχεται και δεν έχει εξαλειφθεί. Αυτό στο οποίο πρέπει να στεκόμαστε σε κάθε περίσταση σαν την σημερινή είναι ότι οι πολίτες αποδέχθηκαν το πλαίσιο και την απόφαση. Τα αποδέχθηκαν γιατί βρήκαν σωστή την ιδεολογία των ναζί ως τη λύση σε ότι αντιμετώπισαν γιατί ταυτίστηκαν με αυτό τον τρόπο σκέψης γιατί κάποιοι είδαν πιο μακριά και αναγνώρισαν κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Έτσι εφαρμόστηκε σε όλη την Ευρώπη με ελάχιστες αντιδράσεις η περιθωριοποίηση, η στέρηση των δικαιωμάτων, η ταπείνωση, ο εκτοπισμός, ο αφανισμός. Στις μέρες η αντισημιτική ρητορική, η ρητορική του μίσους επανέρχεται και διαχέεται. Απόψεις για φυλετική καθαρότητα εκφράζονται ως πολιτική ιδιαιτερότητα, ως βάση για πολιτικές λύσεις». Αναφερόμενος ο κ. Σαλτιέλ στην σημαντική ανάγκη για τη διατήρηση της μνήμης και της γνωστοποίηση των γεγονότων στα νέα παιδιά ώστε να μάθουν την ιστορία μοιράστηκε με το κοινό τα συναισθήματα παιδιών Λυκείου που επισκέφθηκαν το στρατόπεδο του Άουσβιτς. «Όταν μπήκα μέσα και άρχισα να συνειδητοποιώ πού βρίσκομαι, άρχισε να με πιάνει το στομάχι μου. Είναι τότε που καταλαβαίνεις πως όλα όσα είχαμε μάθει για το Ολοκαύτωμα είχαν όντως συμβεί. Έχουμε μια γνώση για όσο συνέβησαν εκεί αλλά δεν ήταν αυτό που νομίζαμε αυτό που αντικρίσαμε, ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε».  

saltiel-evraioi-ekdiloseis-mnimis-2023.png


Ο κ. Σαλτιέλ κλείνοντας την ομιλία του τόνισε πως οι νέες γενιές είναι αυτές που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην προάσπιση της μνήμης και την μετέπειτα μεταφορά της γνώσης των βιωμάτων του Ολοκαυτώματος. «Να απαιτούν από κάθε πρόσωπο, από κάθε θεσμό να απορρίπτει τον αντισημιτισμό, τις μισαλλόδοξες ή ρατσιστικές συμπεριφορές. Να υπερασπίζει την ελευθερία και να εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη και την αποδοχή προς το διαφορετικό. Έτσι τιμούμε την μνήμη των 6 εκατομμυρίων εβραίων θυμάτων του ναζισμού, των 68.000 Ελλήνων και των 50.000 θεσσαλονικέων. Μόνο με αυτό προσεγγίζουμε την ουσία των λέξεων ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ.

Με το πέρας των ομιλιών, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ολοκαυτώματος από εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου και φορείς της Θεσσαλονίκης.

Αστυνομικές δυνάμεις απέτρεψαν διαδήλωση για τη μη μετατροπή της πλατείας σε πάρκο μνήμης

Εν τω μεταξύ, από νωρίς το πρωί αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται πάνω στην πλατεία Ελευθερίας, διότι η κίνηση SOSτε τα Δέντρα προετοιμάζει για σήμερα κινητοποίηση τόσο κατά της κωλυσιεργίας του δήμου στην ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας και την επιδιωκόμενη κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ, όσο και κατά των κοπών των δέντρων που προγραμματίζει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Μάλιστα πηγές του makthes.gr από την κίνηση καταγγέλλουν, ότι τα μέλη της κίνησης εντοπίστηκαν και αποκλείστηκαν κατά την κίνησή τους προς την πλατεία. Σε κάθε περίπτωση, η διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί μετά τις εκδηλώσεις μνήμης, προκειμένου να μην επισκιαστεί η ουσία της εκδήλωσης.

ekdiloseis-mnimis-evraioi-2023-kalafatis-tzitzikostas-zervas-patoulidou-saltiel.png


Να σημειωθεί, ότι ο δήμος άδειασε σήμερα από τα αυτοκίνητα το πάρκινγκ που λειτουργεί επί της πλατείας Ελευθερίας.

plateia-eleftherias-ekdiloseis-mnimis-olokaytoma-2023d.png
plateia-eleftherias-ekdiloseis-mnimis-olokaytoma-2023c.png
plateia-eleftherias-ekdiloseis-mnimis-olokaytoma-2023b.png
plateia-eleftherias-ekdiloseis-mnimis-olokaytoma-2023.png
paidiki-xara.png

γδφγ
boutaris-stefani-evraioi-ekdiloseis-mnimis-2023.png

kalafatis-stefani-evraioi-2023.png

zervas-ekdiloseis-mnimis-evraioi-2023.png





Σχετικά Άρθρα

*της Ανατολής Μαυρίδου


Εκεί που παίχτηκε η «πρώτη πράξη του δράματος», στην πλατεία Ελευθερίας, με τον βασανισμό και δημόσιο εξευτελισμό των 9.000 Εβραίων ανδρών πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους 45.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης που μαρτύρησαν πριν 80 χρόνια στα γερμανικά ναζιστικά στρατόπεδα. 

ekdiloseis-mnimis-evraioi-2023.png


Τα 80 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την εξόντωση των Εβραίων και 78 χρόνια από την απελευθέρωση του μεγαλύτερου στρατοπέδου συγκέντρωσης, το Άουσβιτς και εκπρόσωποι της πόλης βρέθηκαν στην εκδήλωση για να τιμήσουν τους ανθρώπους που μαρτύρησαν. Η πρωινή τελετή για το ολοκαύτωμα των Εβραίων ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση (Ασκαβά) μπροστά στο μνημείο Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και η Χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης έψαλε στη συνέχεια τους ψαλμούς του Δαυίδ. 

ekdiloseis-mnimis-evraioi-2023n.png


Την εκδήλωση χαιρέτησαν εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο πρέσβης του Ισραήλ, Νόαμ Κατς, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού συμβουλίου Ελλάδας, πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδα, Δαυίδ Σαλτιέλ. 

Σύντομους χαιρετισμούς εκφώνησαν: ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και η αντιπεριφερειάρχης μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου. 

Κ. Ζέρβας: Σε 4 μήνες θα έχουμε την οικοδομική άδεια για το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Ο κ. Ζέρβας στον χαιρετισμό του μίλησε για τη δέσμευση του δήμου και την υπόσχεση πως το μουσείο Ολοκαυτώματος θα ξεκινήσει να υλοποιείται «Η Θεσσαλονίκη θυμάται, οι Έλληνες θυμούνται. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτή η θηριωδία να ξεχαστεί. Είναι μια ιερή δέσμευση, όχι μόνο προς τους απογόνους των μαρτύρων αλλά και απέναντι στην ίδια την ανθρωπότητα, απέναντι στο δικό μας μέλλον. Έχει αξία να δούμε πράξεις κι όχι μόνο λόγια. Εμείς συμβάλαμε καθοριστικά ώστε το μουσείο ολοκαυτώματος να περάσει από την σφαίρα των ιδεών στην υλοποίηση. Λύσαμε θέματα χωροταξικά, στάθμευσης, ανταλλάξαμε εκτάσεις και παραχωρήσαμε παραπάνω από 10 στρέμματα για να προχωρήσει. Έτσι σήμερα μετά από πολύ προσπάθεια πολλών παραγόντων και επιμονή μπορώ να σας ανακοίνωση με μεγάλη χαρά ότι πολύ σύντομα μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται η προέγκριση για το μουσείο Ολοκαυτώματος. Υπάρχει προμελέτη και σε τέσσερις μήνες περίπου από σήμερα θα έχουμε στα χέρια μας την οριστική μελέτη και την έκδοση της οικοδομικής άδειας έτσι ώστε μέσα σε αυτή την χρόνια να προχωρήσουμε στην έναρξη της υλοποίησης αυτού του τόσο σημαντικού σχεδίου για την πόλης μας», δεσμεύθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

ekdiloseis-mnimis-evraioi-2023-zervas.png

Α. Τζιτζικώστας: Η αδράνεια όσων ήξεραν για τη ναζιστική θηριωδία και η στήριξη της ΠΚΜ στην ονοματοδοσία κεντρικής οδού σε «Εβραίων Μαρτύρων»

Στην κεντρική ομιλία του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των περιφερειών, πρόεδρος της Ένωσης περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Αποστόλος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στην αδράνεια του κόσμου και της Ευρώπης απέναντι στην ναζιστική θηριωδία πάρα τα σημάδια εξαρχής. 

Μίλησε για εκείνους που γνώριζαν και μπορούσαν να σώσουν ζωές αλλά δεν το έκαναν. Αναφέρθηκε στις λίγες αλλά σημαντικές εξαιρέσεις των ανθρώπων που πήγαν κόντρα στο ρεύμα και με κίνδυνο της ζωής τους έσωσαν εβραίους συμπολίτες τους, για τους οποίους η Ελλάδα είναι περήφανη και τα ονόματα τους βρίσκονται στη λίστα των δικαίων των Εθνών. «Η πληγή δεν θα επουλωθεί ποτέ. Η απώλεια είναι μη αναστρέψιμη. Ούτε για τις οικογένειές, ούτε για την Θεσσαλονίκη. Καμία άλλη εβραϊκή κοινότητα στην Ευρώπη δεν εξοντώθηκε τόσο γρήγορα όσο η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Μια κοινότητα από τις αρχαιότερες και μεγαλύτερες στην Ευρώπη», υπογράμμισε. Ο κ. Τζιτζικώστας επανέλαβε πως η εβραϊκή κοινότητα έδωσε τον χαρακτήρα της πολυπολιτισμικότητας σε μια εποχή που ήταν δύσκολο να συμβεί αυτό και τόνισε πως το 90% της κοινότητας αυτής αφανίστηκε. Αναφέρθηκε και ο ίδιος στην ολοκλήρωση του πάρκου μνήμης στην πλατεία ελευθερίας χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, του Μουσείου Ολοκαυτώματος αλλά και κεντρικού δρόμου της πόλης σε λεωφόρο των εβραίων μαρτύρων. «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει την επιλογή και την πρόταση να γίνει ονοματοδοσία κεντρικού δρόμου της πόλης μας, γιατί πραγματικά μόνο έτσι τιμούμε τελικά την μνήμη των ανθρώπων αυτών, να ονομαστεί ένας δρόμος «Εβραίων Μαρτύρων». Είναι η ώρα, πρέπει να γίνει τώρα» κατέληξε ο περιφερειάρχης μένοντας παραπάνω στην εξασφάλιση από την περιφέρεια της ανάπλασης γύρω από το μουσείο που θα αποτελέσει ένα ευρωπαϊκό τοπόσημο. «Ένα μουσείο που θα ξεπεράσει τα όρια της πόλης και της χώρας και οι επισκέπτες του από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό θα μαθαίνουν επιτέλους τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα. Γιατί το Ολοκαύτωμα, μη κάνετε το λάθος, δεν αφορά μόνο τους Εβραίους, αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στη σημαντικότατη ευθύνη που έχουν οι επόμενες γενιές να συνεχίζουν να εξιστορούν τα γεγονότα, να μάθουν οι νέες γενιές την αλήθεια για να μένει η μνήμη ζωντανή ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Δ. Σαλτιέλ: Οκτώ δεκαετίες μετά το τέλος του Β Π.Π. η ρητορική του μίσους επανέρχεται

«Ακόμα και σήμερα σήμερα, σχεδόν οκτώ δεκαετίες μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου η πραγματικότητα του Ολοκαυτώματος παραμένει κάτι το αδιανόητο. Ο κ. Σαλτιέλ στον σύντομο χαιρετισμό του επισήμανε μεταξύ άλλων πως η ρητορική του μίσους και του αντισημιτισμού το 2023 επανέρχεται και δεν έχει εξαλειφθεί. Αυτό στο οποίο πρέπει να στεκόμαστε σε κάθε περίσταση σαν την σημερινή είναι ότι οι πολίτες αποδέχθηκαν το πλαίσιο και την απόφαση. Τα αποδέχθηκαν γιατί βρήκαν σωστή την ιδεολογία των ναζί ως τη λύση σε ότι αντιμετώπισαν γιατί ταυτίστηκαν με αυτό τον τρόπο σκέψης γιατί κάποιοι είδαν πιο μακριά και αναγνώρισαν κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Έτσι εφαρμόστηκε σε όλη την Ευρώπη με ελάχιστες αντιδράσεις η περιθωριοποίηση, η στέρηση των δικαιωμάτων, η ταπείνωση, ο εκτοπισμός, ο αφανισμός. Στις μέρες η αντισημιτική ρητορική, η ρητορική του μίσους επανέρχεται και διαχέεται. Απόψεις για φυλετική καθαρότητα εκφράζονται ως πολιτική ιδιαιτερότητα, ως βάση για πολιτικές λύσεις». Αναφερόμενος ο κ. Σαλτιέλ στην σημαντική ανάγκη για τη διατήρηση της μνήμης και της γνωστοποίηση των γεγονότων στα νέα παιδιά ώστε να μάθουν την ιστορία μοιράστηκε με το κοινό τα συναισθήματα παιδιών Λυκείου που επισκέφθηκαν το στρατόπεδο του Άουσβιτς. «Όταν μπήκα μέσα και άρχισα να συνειδητοποιώ πού βρίσκομαι, άρχισε να με πιάνει το στομάχι μου. Είναι τότε που καταλαβαίνεις πως όλα όσα είχαμε μάθει για το Ολοκαύτωμα είχαν όντως συμβεί. Έχουμε μια γνώση για όσο συνέβησαν εκεί αλλά δεν ήταν αυτό που νομίζαμε αυτό που αντικρίσαμε, ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε».  

saltiel-evraioi-ekdiloseis-mnimis-2023.png


Ο κ. Σαλτιέλ κλείνοντας την ομιλία του τόνισε πως οι νέες γενιές είναι αυτές που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην προάσπιση της μνήμης και την μετέπειτα μεταφορά της γνώσης των βιωμάτων του Ολοκαυτώματος. «Να απαιτούν από κάθε πρόσωπο, από κάθε θεσμό να απορρίπτει τον αντισημιτισμό, τις μισαλλόδοξες ή ρατσιστικές συμπεριφορές. Να υπερασπίζει την ελευθερία και να εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη και την αποδοχή προς το διαφορετικό. Έτσι τιμούμε την μνήμη των 6 εκατομμυρίων εβραίων θυμάτων του ναζισμού, των 68.000 Ελλήνων και των 50.000 θεσσαλονικέων. Μόνο με αυτό προσεγγίζουμε την ουσία των λέξεων ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ.

Με το πέρας των ομιλιών, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ολοκαυτώματος από εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου και φορείς της Θεσσαλονίκης.

Αστυνομικές δυνάμεις απέτρεψαν διαδήλωση για τη μη μετατροπή της πλατείας σε πάρκο μνήμης

Εν τω μεταξύ, από νωρίς το πρωί αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται πάνω στην πλατεία Ελευθερίας, διότι η κίνηση SOSτε τα Δέντρα προετοιμάζει για σήμερα κινητοποίηση τόσο κατά της κωλυσιεργίας του δήμου στην ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας και την επιδιωκόμενη κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ, όσο και κατά των κοπών των δέντρων που προγραμματίζει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Μάλιστα πηγές του makthes.gr από την κίνηση καταγγέλλουν, ότι τα μέλη της κίνησης εντοπίστηκαν και αποκλείστηκαν κατά την κίνησή τους προς την πλατεία. Σε κάθε περίπτωση, η διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί μετά τις εκδηλώσεις μνήμης, προκειμένου να μην επισκιαστεί η ουσία της εκδήλωσης.

ekdiloseis-mnimis-evraioi-2023-kalafatis-tzitzikostas-zervas-patoulidou-saltiel.png


Να σημειωθεί, ότι ο δήμος άδειασε σήμερα από τα αυτοκίνητα το πάρκινγκ που λειτουργεί επί της πλατείας Ελευθερίας.

plateia-eleftherias-ekdiloseis-mnimis-olokaytoma-2023d.png
plateia-eleftherias-ekdiloseis-mnimis-olokaytoma-2023c.png
plateia-eleftherias-ekdiloseis-mnimis-olokaytoma-2023b.png
plateia-eleftherias-ekdiloseis-mnimis-olokaytoma-2023.png
paidiki-xara.png

γδφγ
boutaris-stefani-evraioi-ekdiloseis-mnimis-2023.png

kalafatis-stefani-evraioi-2023.png

zervas-ekdiloseis-mnimis-evraioi-2023.png





ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία