ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σε... αφωνία τα κόμματα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Με το βλέμμα στραμμένο αποκλειστικά στις εθνικές κάλπες, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κρατούν τις... λεπτές ισορροπίες

 27/02/2023 08:00

Σε... αφωνία τα κόμματα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Των Νίκου Ηλιάδη, Φανής Σοβιτσλή και Βαγγέλη Στολάκη

Μπορεί από τη στιγμή που θα στηθούν οι δημοτικές και περιφερειακές κάλπες σε όλη τη χώρα, τον προσεχή Οκτώβριο, να μας χωρίζουν οκτώ ολόκληροι μήνες, στους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης συμπληρώνεται το αυτοδιοικητικό παζλ με τα κομμάτια να έχουν ήδη μπει και όσα απουσιάζουν αναμένεται να μπουν το προσεχές διάστημα. 

Οι ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων για τους 14 δήμους του νομού Θεσσαλονίκης τείνουν να γίνουν... καθημερινότητα τη δεδομένη χρονική στιγμή, με τους ενδιαφερόμενους για κάποιο δημαρχιακό θώκο ήδη να πραγματοποιούν τις πρώτες τους εκδηλώσεις και να παρουσιάζουν τους πρώτους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους των συνδυασμών τους. 

Ορισμένοι απ’ αυτούς βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τα κόμματα από τα οποία προέρχονται ευελπιστώντας να λάβουν τη στήριξή τους ενόψει της νέας μάχης που θα δώσουν στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Τα κόμματα από την άλλη, δεν ανοίγουν τον φάκελο «δημοτικές - περιφερειακές εκλογές 2023» ακόμα, έχοντας ως προτεραιότητα τις εθνικές κάλπες που θα προηγηθούν, καθώς ελπίζουν να αυξήσουν τα ποσοστά τους και τις δυνάμεις τους εντός κοινοβουλίου. 

Για να συμβεί όμως αυτό, όλοι συμφωνούν πως δεν πρέπει να σπάσουν αυγά τώρα, ούτε να... χαλάσουν καρδιές, κάτι που θα τους στερήσει ψήφους. Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής όπως φαίνεται συμφωνούν σε κάτι: θεωρούν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και το χρώμα που θα βαφτεί ο χάρτης ως... «πρόβλημα της επόμενης ημέρας».

Νέα Δημοκρατία

Στη Νέα Δημοκρατία, προφανώς και καταγράφουν όλες τις υποψηφιότητες που ανακοινώνονται και έχουν ως αναφορά το «γαλάζιο» στρατόπεδο. Το κόμμα δεν παίρνει θέση κεντρικά ακόμα και σε δήμους όπου υπάρχουν πέραν της μίας «γαλάζιας» υποψηφιότητας (όπως στο δήμο Ευόσμου-Κορδελιού), θεωρώντας ότι την επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών κι αν ανανεωθεί η κυβερνητική εντολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα υπάρξει εύκολος χειρισμός περιπτώσεων σαν και αυτές. 

Στόχευση, σύμφωνα με τους «γαλάζιους» παράγοντες, είναι να περάσουν στο δεύτερο γύρο των εκλογών δύο «δικοί» τους υποψήφιοι, ώστε η νίκη για το κόμμα να είναι δεδομένη.

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επίσης κρατούν στάση αναμονής και τα χαρτιά τους κλειστά. Μία πρώτη καταγραφή υποψηφίων δημάρχων και αυτοδιοικητικών στελεχών που ανήκουν στον χώρο της κεντροαριστεράς ξεκίνησε να γίνεται, ωστόσο το κόμμα θα ανακοινώσει στηρίξεις μετά τις εθνικές εκλογές. 

Αν και η απλή αναλογική, σύστημα με το οποίο διενεργήθηκαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές το 2019 και η οποία θεσπίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων έδωσε στην Κουμουνδούρου την ευκαιρία να δημιουργήσει δεσμούς με παρατάξεις και αυτοδιοικητικά στελέχη, από το αποτέλεσμα φαίνεται ότι η ευκαιρία χάθηκε, αφού και τα ίδια τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν πως η διαχείριση ήταν λάθος. 

Σύμφωνα με αναλυτές, η αξιωματική αντιπολίτευση θα κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της μέχρι να ολοκληρωθούν οι εθνικές εκλογές. Σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ θα αναληφθούν πρωτοβουλίες σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, διαφορετικά θα υποστηριχτούν ήδη ανακοινωμένες υποψηφιότητες.

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επίσης αρκείται σε ένα ρόλο... παρακολουθητή των εξελίξεων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Και αυτό γιατί, τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και όλος ο κομματικός μηχανισμός σε όλη τη χώρα παίζουν τα ρέστα τους στις επόμενες εθνικές εκλογές και στην αύξηση των εκλογικών ποσοστών του κόμματος. 

Στο «πράσινο» στρατόπεδο γνωρίζουν ότι εάν ανοίξουν οποιαδήποτε συζήτηση για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα προκληθούν νέοι πονοκέφαλοι κυρίως σε δήμους με αρκετές υποψηφιότητες από το χώρο, όπως είναι ο δήμος Καλαμαριάς όπου οι υποψήφιοι δήμαρχοι με αναφορές στην Χαριλάου Τρικούπη είναι τρεις μέχρι σήμερα, και συμφωνούν πως εάν το κόμμα δείξει κάποιον ή κάποια θα προκαλέσει δυσαρέσκεια, γκρίνιες και κόντρα ενόψει εθνικών εκλογών στις οποίες το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να χάσει ούτε μια ψήφο. 

Στην περίπτωση της Α’ Θεσσαλονίκης δε, η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής έχει λάβει απόφαση τα μέλη του οργάνου να μην παραβρίσκονται σε εκδηλώσεις ανακοίνωσης υποψηφιοτήτων, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις από τους υποψήφιους δημάρχους.

Βέβαια, όλα τα παραπάνω μπορεί να ανατραπούν σε περίπτωση συγκυβέρνησης και τη σύνθεση αυτής. Αν δηλαδή συνεργαστεί η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ή ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ με το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη, όπου οι κοινές υποψηφιότητες και στη μία και στην άλλη περίπτωση είναι αναπόφευκτες. Το ΚΚΕ πάντως, αναμένεται να στηρίξει κομματικές υποψηφιότητες.


Κεντρικός δήμος: Τα κομματικά «φλερτ» και οι στηρίξεις

Στον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης τόσο τα κόμματα, όσο και οι ίδιοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι κρατούν στάση αναμονής και παρακολουθούν τις εξελίξεις πριν εκδηλώσουν κάποια... στήριξη σε συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Άλλωστε και οι ίδιοι οι πολιτικοί αρχηγοί μπορεί να έχουν κλείσει το μάτι σε συγκεκριμένους υποψηφίους δημάρχους, ωστόσο διατείνονται πως δεν θα προχωρήσουν σε χρίσματα. 

Δεν αποκλείεται ωστόσο Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, δεδομένου ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος στη χώρα, να μην μείνουν αμέτοχοι αλλά με κάποιο τρόπο να δηλώσουν την στήριξή τους σε κάποιον υποψήφιο. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι σε αυτή τη φάση δεν αξιολογούν τις υποψηφιότητες. Τουναντίον μάλιστα. Παρακολουθούν τις εξελίξεις και τη δυναμική που αναπτύσσει κάθε υποψηφιότητα που ανακοινώνεται και θα ανοίξουν τα χαρτιά τους μετά τις εθνικές εκλογές, στις οποίες ρίχνουν όλο το ενδιαφέρον τους.

Η περίπτωση Ζέρβα

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας ο οποίος διεκδικεί για δεύτερη φορά τον δημαρχιακό θώκο με την παράταξη «ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη» αν και στις προηγούμενες εκλογές ήταν ανεξάρτητος και μάλιστα στον δεύτερο γύρο κέρδισε τον Νίκο Ταχιάο που είχε τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, πλέον διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με το Μέγαρο Μαξίμου και τα στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και τη Νέα Δημοκρατία. 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι στην επίσημη εκδήλωση της παρουσίασης της νέας του υποψηφιότητας στο Μέγαρο Μαξίμου παραβρέθηκαν σχεδόν όλοι οι «γαλάζιοι» βουλευτές της Α’ Θεσσαλονίκης, η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη και ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης, Ζήσης Ιωακείμοβιτς. Κυριάκος Μητσοτάκης και Κωνσταντίνος Ζέρβας έχουν άλλωστε μία προσωπική σχέση, ενώ στις δημόσιες συναντήσεις τους τα καλά λόγια από τις δυο πλευρές περισσεύουν. 

Σε ό,τι αφορά την σχέση του κ. Ζέρβα με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα. Ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης έχει δηλώσει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα δώσει χρίσματα στους δήμους της χώρας συνολικά, δεν απέκλεισε ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο για τους μεγάλους δήμους που έχουν πολιτικά χαρακτηριστικά. 

Στην διοίκηση Ζέρβα συμμετέχουν άλλωστε τοπικά στελέχη του κόμματος, όπως ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πέτρος Λεκάκης, οι αντιδήμαρχοι Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης και Στεφανία Τανιμανίδου, ενώ μέχρι πρότινος στέλεχος της διοίκησης ήταν ο επίσης προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, Στέλιος Λιακόπουλος. 

Στο ψηφοδέλτιο της παράταξης ενόψει εκλογών Οκτωβρίου περιλαμβάνονται μάλιστα ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι τοπικά «πράσινα» στελέχη, όπως ο Νίκος Σδούγγος, ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης που υποστήριξε την εκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος, καθώς οι δυο τους διατηρούν προσωπικές φιλικές σχέσεις, στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές θα είναι υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Α’ Περιφέρεια.

Ο Αγγελούδης και η διεύρυνση

Ο πρώην πρόεδρος του Λιμανιού Στέλιος Αγγελούδης και επικεφαλής της παράταξης «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» όπως ξεκαθάρισε και στην ομιλία του στο «Ολύμπιον» πριν από λίγες ημέρες η υποψηφιότητά του είναι καθαρά αυτοδιοικητική, πέρα και πάνω από κόμματα: «Χωρίς άγονες διαχωριστικές γραμμές. Έξω από τα κουτιά των συμφερόντων και τις ιδεοληπτικές εμμονές. 

Γιατί η Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη είναι μία ανεξάρτητη πολύχρωμη πολυσυλλεκτική κίνηση της κοινωνίας των πολιτών» ανέφερε. Ο κ. Αγγελούδης που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, έχοντας μάλιστα στο παρελθόν επιτελικούς ρόλους επί Βαγγέλη Βενιζέλου στην ηγεσία του κόμματος, συγκεντρώνει τη στήριξη του τοπικού ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, ήδη έχουν «κλειδώσει» κάποιοι από τους υποψήφιους του συνδυασμού, και σύμφωνα με πληροφορίες διατηρεί επαφές με την ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία ωστόσο προς το παρόν δεν επιθυμεί να εμπλακεί στα τεκταινόμενα του δήμου Θεσσαλονίκης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, θετικά βλέπουν την υποψηφιότητα Αγγελούδη και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπως και της Νέας Δημοκρατίας που στο παρελθόν από τη θέση του προέδρου του ΟΛΘ συνεργάστηκαν μαζί του.

Κοντά σε ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ο Πέγκας

Την υποψηφιότητα Πέγκα φέρεται να εξετάζουν επίσης ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. «Πράσινα» τοπικά στελέχη που διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη έχουν ρίξει στο τραπέζι των άτυπων, όπως επισημαίνουν συζητήσεων στη Χαριλάου Τρικούπη. Ομοίως και στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος άλλωστε στη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους όπου ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του δεν έκρυψε πως συζητά με τα κόμματα και πως τον ενδιαφέρει η στήριξή τους.

Υποψήφιοι με «γαλάζιες» αναφορές

Ο Δρόσος Τσαβλής που επίσης ανακοίνωσε πως θα είναι υποψήφιος δήμαρχος με τον συνδυασμό «Όλοι εμείς» διατηρεί καλές σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ οι αναφορές του είναι στη Νέα Δημοκρατία. Κάτι αντίστοιχο, ισχύει και στην περίπτωση του Σάκη Τζακόπουλου, ο οποίος επίσης ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, με την παράταξή του να βαφτίζεται τελικά «Ώρα Θεσσαλονίκης».

Όμως οι προερχόμενοι από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας υποψήφιοι δήμαρχοι δεν σταματούν εδώ. Ο Γιώργος Ορφανός, που διετέλεσε επί σειρά ετών βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπουργός της Νέας Δημοκρατίας έχει αποφασίσει να διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο για δεύτερη φορά στις φετινές εκλογές. 

Μάλιστα, έκανε γνωστή την πρόθεσή του και σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έκανε γνωστό στον τελευταίο πως δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στην πρώτη περιφέρεια. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η συνάντηση ολοκληρώθηκε με το κλίμα να είναι καλό.

Και ο Βασίλης Γάκης που δεν έχει ανακοινώσει ακόμα αλλά «φλερτάρει» με το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος δήμαρχος προέρχεται από τη «γαλάζια» παράταξη.

Ο Σακισλόγλου και η Κουμουνδούρου

Ο Άκης Σακισλόγλου δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για να διεκδικήσει το δήμο Θεσσαλονίκης με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ενώ πολλά τοπικά κομματικά στελέχη τάσσονται υπέρ της υποψηφιότητάς του. Το όνομα του κ. Σακισλόγλου έχει «πέσει» στο τραπέζι των συζητήσεων και στην Κουμουνδούρου, ενώ για την πρόθεσή του είναι γνώστης και ο αρχηγός του κόμματος Αλέξης Τσίπρας. Οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν πως το κόμμα δεν προτίθεται να ανοίξει τα χαρτιά του πριν τις εθνικές κάλπες και το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών.

Δεδομένο θεωρείται πως το ΚΚΕ θα κατεβάσει τον δικό του κομματικό υποψήφιο, όπως κάνει κάθε φορά.


Δήμος Καλαμαριάς

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το προεκλογικό σκηνικό στο δήμο Καλαμαριάς. Ο Γιάννης Δαρδαμανέλης (23,56%, 57,65%), επικεφαλής της παράταξης «Γενιά Δημιουργίας» θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, έχοντας την υποστήριξη της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, το οποίο ήλεγχε το δήμο για 37 χρόνια, περιορίζεται προς το παρόν, να παρακολουθεί τις εξελίξεις, αφήνοντας όλα τα λουλούδια να ανθίσουν. 

Έτσι, από το χώρο της κεντροαριστεράς υπάρχουν αρκετές υποψηφιότητες. Εκείνη που φαίνεται να ξεχωρίζει, παρότι ξεκίνησε τελευταία, είναι η Χρύσα Αράπογλου, επικεφαλής της παράταξης «Καλαμαριά Μητέρα Πόλη». 

Η Αράπογλου συσπειρώνει το μεγαλύτερο μέρος της παράταξης του Θεοδόση Μπακογλίδη ο οποίος δεν θα είναι υποψήφιος, καθώς και τη συντριπτική πλειονότητα των μελών του ΠΑΣΟΚ, όπως απέδειξε η πρώτη μαζικότατη συγκέντρωση που έκανε στις 13 Φεβρουαρίου στο «Μελίνα Μερκούρη». Την υποψηφιότητά της προσανατολίζεται να στηρίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις αποφάσεις ωστόσο, να παραπέμπονται για μετά τις εκλογές. 

Πολιτική αναφορά στο ΠΑΣΟΚ έχει και ο δικηγόρος Χρήστος Βάρδας, επίσης υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοπόρα Δυναμική Καλαμαριά». Από την κεντροαριστερά προέρχεται και ο Ματθαίος Αμπατζίδης, αντιδήμαρχος κατά το παρελθόν του Μπακογλίδη ο οποίος, ωστόσο, το 2019 είχε βάλει υποψηφιότητα με τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Πολιτική αναφορά στην κεντροαριστερά, καθώς προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει ο Άρης Τεμεκενίδης, επικεφαλής της παράταξης «Καλαμαριά Πρώτη Ξανά» ο οποίος το 2019 είχε λάβει 14,82%. Εκ νέου υποψήφιος δηλώνει ο Αβραάμ Περσίδης, επικεφαλής της παράταξης «Η Καλαμαριά που μας αξίζει» (8,79%).

Το ΚΚΕ θα κατεβάσει δικό του συνδυασμό, πιθανότατα με επικεφαλής και πάλι τον Αντωνάκη Βικέντιο (6,92%), ενώ υποψήφιος δηλώνει και ο Δημήτρης Παπαδόπουλος.


Δήμος Δέλτα

Πρόκειται για έναν δήμο ο οποίος έχει την παράδοση ανά τετραετία να αλλάζει δήμαρχο. Με βάση, ωστόσο, τα έως τώρα δεδομένα, η παράδοση αυτή ενδέχεται αυτή τη φορά να σπάσει. Παρότι ο νυν δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης ο οποίος εκλέχθηκε το 2019 δεν έχει δηλώσει επισήμως ακόμη ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος, θεωρείται πως θα διεκδικήσει την επανεκλογή του και μάλιστα με πολλές πιθανότητες επιτυχίας. 

Οι ζυμώσεις και οι συνεργασίες που έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής περιόδου έχουν αλλάξει σημαντικά το προεκλογικό σκηνικό που επικρατούσε το 2019. Συγκεκριμένα, από τους συνολικά έξι υποψήφιους δημάρχους το 2019 οι τέσσερις βρίσκονται σήμερα στη διοίκηση. Ειδικότερα, ο Γιώργος Γλώσσης (20,52%) είναι αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, ο Αλέξανδρος Διαμαντόπουλος (15,43%) είναι πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού και ο Σπύρος Σταματάκης (9,39%) πρόεδρος της ΔΕΥΑ.

Σε αυτό το σκηνικό τα κόμματα έχουν δευτερεύοντα ρόλο. Οι Ιωαννίδης, Διαμαντόπουλος και Σταματάκης, όλοι τους με πολιτική αναφορά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να είναι στον ίδιο συνδυασμό με επικεφαλής τον δήμαρχο. Μαζί τους ενδέχεται να είναι πιθανότατα και ο Γλώσσης ο οποίος έχει πολιτική αναφορά στη ΝΔ. Άλλωστε αρκετά στελέχη της παράταξης του Ιωαννίδη προέρχονται από τη ΝΔ. 

Ο τέως δήμαρχος Μίμης Φωτόπουλος (25,95%) φαίνεται να εγκαταλείπει οριστικά την ιδέα να πάρει τη ρεβάνς για την ήττα του το 2019. Από το χώρο του κυβερνώντος κόμματος κάποιο ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει ο μικροβιολόγος Κώστας Μανωλόπουλος, χωρίς όμως να έχει ανακοινώσει επισήμως υποψηφιότητα. Σε περίπτωση που η ΝΔ δεν βρει υποψήφιο, δεν αποκλείεται να πιεστεί να κατέβει ο Γλώσσης, αν και αυτό το σενάριο δεν θεωρείται το πιθανότερο.

Από κει και πέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος το 2019 είχε στηρίξει τον Ιωαννίδη, χωρίς όμως να καταφέρει να εκλέξει ούτε έναν στο δημοτικό συμβούλιο, ψάχνει για κάτι διαφορετικό. Ωστόσο, το όνομα του Χρήστου Πάτσια που ακούστηκε, δεν φαίνεται να προχωρά. Τέλος, το ΚΚΕ θα κατεβάσει δικό του συνδυασμό με υποψήφα πιθανότατα και πάλι τη Λίνα Χατζηκυριάκου (5,91%).


Δήμος Θέρμης

Ο δήμος Θέρμης ενδέχεται να είναι ο δήμος με τους λιγότερους συνδυασμούς στις εκλογές του Οκτωβρίου. Το 2019 είχαν συμμετάσχει έξι παρατάξεις και δήμαρχος εξελέγη εκ νέου ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος (54,79%, από την πρώτη Κυριακή όπως πάντα. 

Ο Παπαδόπουλος και σε αυτές τις εκλογές είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Υποψήφια θα είναι εκ νέου η Άννα Τσιφτελίδου (14,89%) η οποία υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο Φάνης Καρκατζούνης (6,90%), επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ. Από κει και πέρα το τοπίο είναι ομιχλώδες. Ο Χρήστος Φάσσας (14,67%) ο οποίος υποστηρίχθηκε από τη ΝΔ δεν είναι βέβαιο ότι θα κατέβει, όπως δεν είναι βέβαιο εάν η ΝΔ θα κατεβάσει δικό της υποψήφιο, κάτι που είχε συμβεί άλλωστε και το 2014. 

Ο συνδυασμός του Παπαδόπουλου έχει στελέχη από το κυβερνών κόμμα και αυτό δυσχεραίνει οποιαδήποτε «γαλάζια» υποψηφιότητα. Άγνωστο παραμένει εάν θα είναι ξανά υποψήφιος ο Δημήτρης Βλαχομήτρος (1,36%) από το χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς το όριο 3% για εκπροσώπηση στο δημοτικό συμβούλιο δυσκολεύει πολύ τα πράγματα. Τέλος, δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές η παράταξη «Βήμα στο Αύριο» (7,39%) καθώς ο επικεφαλής της Κώστας Μπίκος, πρώην αντιδήμαρχος του Παπαδόπουλου, εγκατέλειψε μετά τις εκλογές του 2019.


Δήμος Θερμαϊκού

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προεκλογικές ζυμώσεις στον δήμο Θερμαϊκού όπου το 2019 είχαν συμμετάσχει στις εκλογές οκτώ συνδυασμοί. Αυτή τη φορά βεβαίως, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά καθώς δεν ισχύει πλέον η απλή αναλογική και έτσι, πολλοί από τους μνηστήρες του δημαρχιακού θώκου αρχίζουν και προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του νέου εκλογικού συστήματος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη τρεις από τους υποψηφίους του 2019 έχουν έλθει σε συμφωνία να συνασπιστούν υπό έναν κοινό συνδυασμό. Πρόκειται για τον τέως δήμαρχο Γιάννη Μαυρομάτη ο οποίος το 2019 είχε λάβει 33,3%, τον Γιώργο Χατζηβαλάση ο οποίος είχε πάρει 7,32% και τον Νίκο Παράσχο που είχε συγκεντρώσει 5,91%. 

Υποψήφιος δήμαρχος θα είναι ο Μαυρομάτης και η συμφωνία πρόκειται να ανακοινωθεί λίαν προσεχώς. Ο συνδυασμός συσπειρώνει δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ (Μαυρομάτης), ΣΥΡΙΖΑ (είχε υποστηρίξει τον Χατζηβαλάση), αλλά και μέρος της ΝΔ (στο χώρο αυτό έχει πολιτική αναφορά ο Παράσχος).

Ο δήμαρχος Γιώργος Τσαμασλής (29,14%, 55,01%) έχει ενσωματώσει έναν εκ των υποψηφίων του 2019, τον Σίμο Καψάλα ο οποίος είχε πάρει 6,17% και στη συνέχεια έγινε αντιδήμαρχος του Τσαμασλή. Υποψήφιος θα είναι εκ νέου ο Θεόδωρος Τζέκος ο οποίος είχε πάρει 10,39%. Υποψήφιο θα έχει φυσικά και η Λαϊκή Συσπείρωση του ΚΚΕ.


Δήμος Ωραιοκάστρου

Ένα σημαντικά διαφορετικό προεκλογικό σκηνικό, σε σχέση με το 2019, διαμορφώνεται στο δήμο Ωραιοκάστρου. Συγκεκριμένα, δύο από τους επτά υποψήφιους των προηγούμενων εκλογών αποσύρονται. Πρόκειται για τον τέως δήμαρχο Αστέριο Γαβότση (18,59%, 30,73% τη δεύτερη Κυριακή) και τον Παντελή Σκαρλάτο (17,88%). Επίσης, ένας ακόμη υποψήφιος του ’19, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου (15,13%) έχει ενσωματωθεί στην παράταξη του δημάρχου Παντελή Τσακίρη (24,34%, 67,29%) ο οποίος φαίνεται να έχει προβάδισμα έναντι των υπολοίπων υποψηφίων.

Καινούριο πρόσωπο σε αυτές τις εκλογές είναι ο Πέτρος Αταμιάν, πρώην αντιδήμαρχος κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του την περασμένη εβδομάδα.

Από τους παλιούς ο Ανέστης Πολυχρονίδης (16%) θα είναι ξανά υποψήφιος, όπως και ο Άγγελος Θεμελής, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης. Με δικό του συνδυασμό θα κατέλθει πιθανότατα και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με νέο επικεφαλής στη θέση του Γρηγόρη Εδιρνέλη (4,46%).


Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη 

Είναι ένας δήμος στον οποίο τα κόμματα, πέραν της Νέας Δημοκρατίας η οποία στηρίζει τον Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, αδυνατούν να βρουν υποψηφίους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων εναλλάσσονται κάθε τέσσερα χρόνια. Ο νυν δήμαρχος παραμένει φαβορί και γι’ αυτές τις εκλογές. 

Το 2019 είχε λάβει 70,7% με τους υπόλοιπους τέσσερις υποψηφίους να είναι σε μονοψήφια ποσοστά. Μέχρι στιγμής ο μόνος που έχει δηλώσει υποψηφιότητα είναι ο Πάρης Τσογκαρλίδης ο οποίος διετέλεσε και αντιδήμαρχος του Καϊτεζίδη αλλά κατά τη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής περιόδου ανεξαρτητοποιήθηκε. 

Ο Κωνσταντίνος Γαβρής, πρώην δημοτικός σύμβουλος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, απέσυρε το ενδιαφέρον του. Σύμφωνα με πληροφορίες το διάστημα αυτό γίνονται συζητήσεις ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για κοινή κάθοδο. Ένα από τα πρόσωπα που συζητούνται σε μια τέτοια περίπτωση είναι ο Κωνσταντίνος Καρπούζης (7,04% το 2019), για τον οποίο όμως, εκφράζουν αντίρρηση στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε Ασβεστοχώρι και Χορτιάτη. 

Στο τραπέζι υπάρχει και το όνομα ενός εν ενεργεία δημοτικού συμβούλου ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Στις εκλογές θα κατεβεί φυσικά και η Λαϊκή Συσπείρωση, πιθανότατα με νέο υποψήφιο.


Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης

H περίπτωση του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης είναι κατά το κοινώς λεγόμενο «καθαρή» περίπτωση, καθώς ο δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου που προέρχεται από τη ΝΔ και θα διεκδικήσει το δήμο για έκτη συνεχή φορά, καθώς εκλέγεται από το 2002 δεν έχει σχεδόν κανέναν αντίπαλο. 

Αντίθετα φαίνεται πως έχει «συμμάχους», καθώς όλα αυτά τα χρόνια στήνει πολυσυλλεκτικά ψηφοδέλτια, στα οποία εντάσσονται στελέχη με διαφορετική κομματική αφετηρία. Παρότι ανήκει στη «γαλάζια» πτέρυγα ουδέποτε ζήτησε στήριξη ή χρίσμα, αλλά κατάφερνε να έχει μεγάλη διείσδυση στην κοινωνία και μεγάλη αποδοχή, λαμβάνοντας υποστήριξη από ανθρώπους διαφορετικών πολιτικών χώρων.

Μεγάλος απών είναι το ΠΑΣΟΚ, καθώς η απόφαση του Γιώργου Κυριλλίδη, που εκλέγονταν για χρόνια στη μείζονα αντιπολίτευση, να αποχωρήσει από το δήμο και τη διεκδίκησή του, είχε ως αποτέλεσμα τη διάλυση της παράταξης. Διάδοχη κατάσταση δεν υπήρξε, ενώ κάποια στελέχη της αποφάσισαν να μεταπηδήσουν σε συνδυασμούς γειτονικών δήμων, όπως Παύλου Μελά και Θεσσαλονίκης, ενώ όσα απέμειναν είναι πολύ πιθανό να απορροφηθούν στην παράταξη Κυρίζογλου. 

Παράγοντες της περιοχής αναφέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να καταλήγει σε κάποιο πρόσωπο που θα το θέσει στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης του δήμου, καθώς θεωρείται μία επιλογή υψηλού πολιτικού ρίσκου. Ερωτηματικό παραμένει τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν φαίνεται να έχει πιθανότητες, όπως συνέβη αι το 2019, όταν στήριξε με ένα τρόπο τον Γ. Κυριλλίδη.

Η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ) μετά τον πρόωρο θάνατο του Γιάννη Νωτάκη, έμεινε ακέφαλη, ενώ τα ηνία κρατά η δημοτική σύμβουλος Μελίσσα Τσομπανοπούλου, η οποία είναι πολύ πιθανό να τεθεί επικεφαλής στις εκλογές του Οκτωβρίου. Εκ νέου υποψήφιοι αναμένεται να είναι ο Ηλίας Σμήλιος με τη στήριξη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), και η Σοφία Καρασαρλίδου με τη «Δημοτική Κίνηση Εργατική Αντεπίθεση.


Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου

Σε «γαλάζια» υπόθεση με πέντε μνηστήρες που προέρχονται από τη ΝΔ και άρα διεκδικούν την ψήφο από την ίδια κομματική δεξαμενή εξελίσσεται ο προεκλογικός αγώνας στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου. Ο δήμαρχος Κλεάνθης Μανδαλιανός θα διεκδικήσει το δήμο για δεύτερη φορά, αλλά εκτός της ΝΔ ποντάρει και σε στήριξη από το ΠΑΣΟΚ, καθώς στην παράταξή του έχει αρκετά στελέχη με αναφορά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όπως οι αντιδήμαρχοι Κώστας Σωτηράκης, Κώστας Αμανατιάδης, Γιώργος Σταυρίδης και Χρήστος Ταξίδης

Πάντως ο κ. Μανδαλιανός, όπως και το 2019, έτσι και φέτος στήνει ένα πολυκομματικό ψηφοδέλτιο με άνοιγμα και στην κεντροαριστερά, καθώς διαθέτει ήδη στελέχη που ανήκουν σε αυτό το χώρο.

Αντίπαλοί του θα είναι η Μαρία Μανούκα που προέρχεται επίσης από τη ΝΔ, ο Λευτέρης Αλεξανδρίδης, οποίος το 2019 εκλέχθηκε με την παράταξη του Γιάννη Καμαρινού επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, αλλά στη συνέχεια αποχώρησε και αυτονομήθηκε ως «αντάρτης», ο Μίλτος Τασούλης, πρώην γενικός γραμματέας του «γαλάζιου» δημάρχου Σερρών και ο Βασίλης Ανδρεάδης, ο οποίος προέρχεται επίσης από την παράταξη του κ. Καμαρινού, ενώ εκλέχθηκε διάδοχός της, καθώς ο τελευταίος γνωστοποίησε ήδη αποχωρεί από την αυτοδιοίκηση.

Αυτή τη στιγμή ωστόσο δυναμικά, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου που άνοιξε πολύ νωρίς στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, κινούνται ο δήμαρχος και οι δύο συνυποψήφιοι του κ.κ. Μανούκα και Αλεξανδρίδης. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι ίσως είναι και οι μόνοι μεταξύ των πέντε που θα φτάσουν στο τέρμα, καθώς οι κ.κ. Ανδρεάδης και Τασούλης είναι ακόμη στη φάση αναζήτησης προσώπων για τα ψηφοδέλτια τους.

Στο συγκεκριμένο δήμο πάντως το ενδιαφέρον αναμένεται να είναι μεγάλο, λόγω της πληθώρας των υποψηφίων προερχόμενων από την κεντροδεξιά που όπως είναι σαφές απευθύνονται στο ίδιο ακροατήριο που είναι μεγαλύτερο.

Η πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στον εν λόγω δήμο φαίνεται ότι έχει πολιτική ένδεια, καθώς η επικράτηση της ΝΔ θα είναι σαρωτική, ενώ ήδη στελέχη του κόμματος είναι ήδη ενταγμένα στο στρατόπεδο του δημάρχου. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι στην κούρσα διεκδίκησης του δήμου αναμένεται να μπει με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ ο Πάρις Λεμπετλής, αδελφός του παλιού αντινομάρχη Γιάννη Λεμπετλή. Σενάρια πάντως θέλουν τον κ. Λεμπετλή να βρίσκεται σε επαφές με ανθρώπους της ευρύτερης κεντροαριστεράς και να βολιδοσκοπεί και το ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηματικό υπάρχει για το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς προς το παρόν δεν φαίνεται καμία ιδιαίτερη κινητικότητα, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο Νίκος Ζυγάς που είχε στηριχθεί από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 2019. Αντίθετα, σχεδόν σίγουρη θεωρείται η υποψηφιότητα του Θανάση Κοκονά από την παράταξη του ΚΚΕ.


Δήμος Νεάπολης-Συκεών

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις κινείται ο προεκλογικός αγώνας στο δήμο, όπου ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης -που είναι και ο μακροβιότερος αιρετός καθώς εκλέγεται σταθερά από το 1994- θα δώσει για όγδοη συνεχή φορά τη μάχη για τη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου. Αντλεί τη δύναμη του κυρίως από τη δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ωστόσο και αυτή τη φορά θα καταρτίσει ψηφοδέλτιο που απευθύνεται στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. 

Σενάρια κάνουν λόγο για έντονο «φλερτ» του ΣΥΡΙΖΑ με τον «πράσινο» δήμαρχο, ο οποίος όμως δεν δηλώνει ανοιχτά ότι αποδέχεται μία τέτοια στήριξη από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτοδιοικητικοί παράγοντες ωστόσο υποστηρίζουν ότι αυτό το σενάριο βολεύει τον κ. Δανιηλίδη, καθώς με έναν τρόπο αποδυναμώνει την όποια υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, που στις εκλογές του 2019 στήριξε το Λάζαρο Ωραιόπουλο.

Ο τελευταίος μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει το δήμο, καθώς αρχίζει και κάνει κάποιες κινήσεις ενόψει της προεκλογικής περιόδου, ενώ η τοπική Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο καθόδου του κ. Ωραιόπουλου, παρότι το κόμμα δεν έχει κάνει ακόμη τις επιλογές του αναφορικά με πρόσωπα που θα μπουν στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Από την πλευρά της ΝΔ τα πράγματα δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρα, καθώς ο Ηλίας Ζάχαρης, τον οποίο είχε στηρίξει στις προηγούμενες εκλογές φέρεται αποφασισμένος να είναι εκ νέου υποψήφιος, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτή τη φάση τηρεί στάση αναμονής, λόγω των εθνικών εκλογών, όπου είναι πιθανόν να είναι υποψήφιος βουλευτής. Η προεκλογική κινητικότητα πάντως του κ. Ζάχαρη είναι περιορισμένη και όπως όλα δείχνουν θα περιμένει να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τον εθνικές εκλογές. 

Στην εκλογική μάχη όμως μπαίνει δυναμικά και ο Δημήτρης Ζιγκερίδης, που προέρχεται από τη ΝΔ αλλά συμπορεύτηκε με την ομάδα της διοίκησης από τις εκλογές του 2014 και επανεκλέχθηκε το 2019. Μάλιστα ετοιμάζει και την πρώτη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωσή του την Τετάρτη 1 Μαρτίου, στο δημαρχείο της Νεάπολης. Από την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ) εκ νέου υποψήφιος αναμένεται να είναι ο Χαράλαμπος Βέλλης.

Παρούσα στις εκλογές του Οκτωβρίου θα είναι και η παράταξη «Η πόλη Αλλιώς» που το 2019 στηρίχθηκε από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά, καταλαμβάνοντας δύο έδρες στο δημοτικό συμβούλιο με επικεφαλής το Γιάννη Λαθήρα.


Δήμος Παύλου Μελά

Μάχη μεταξύ τριών «γαλάζιων» θα δοθεί και στο δήμο Παύλου Μελά, όπου η προεκλογική περίοδος άρχισε εξίσου νωρίς, καθώς το δημαρχιακό θώκο διεκδικούν ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο Γιώργος Λίλτσης επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και ο Δημήτρης Ασλανίδης, ο οποίος μεταπήδησε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου εξελέγη το 2019 με την παράταξη του Απ. Τζιτζικώστα.

Και οι τρεις παρότι απευθύνονται στο μεγάλο ακροατήριο της ΝΔ καταρτίζουν πολυκομματικά ψηφοδέλτια, εντάσσοντας στελέχη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ευρύτερα από την κεντροαριστερά. Ο δήμαρχος Παύλου Μελά έτεινε χείρα συνεργασίας τόσο με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρη Δεληγιάννη που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και κατέβηκε ως επικεφαλής παράταξης με τη στήριξη του στις προηγούμενες εκλογές, όσο και την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 Σίσσυ Φραγκοπούλου η οποία, όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι εκ νέου υποψήφια. 

Η συνεργασία της με τη διοίκηση του Δεμουρτζίδη προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της παράταξής της, καθώς και τη βαθιά ενόχληση του κόμματος που είδε ότι η υποψήφια που στήριξε δυναμικά το 2019 προσχώρησε στους κόλπους του γαλάζιου δημάρχου.

Το αντίπαλο δέος του δημάρχου Παύλου Μελά, ο επικεφαλής της παράταξης «Ανατροπή» Γιώργος Λίλτσης, που κατά βάση προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να κάνει την… ανατροπή. Ο υποψήφιος δήμαρχος έχει συμμαχήσει με τον πρώην υποψήφιο δήμαρχο, Άρη Ιακωβίδη από την «Ανανεωτική Κίνηση Πολιτών», γνωστοποιώντας την κοινή τους κάθοδο στις εκλογές, παρουσία και του πρώην δημάρχου Σταυρούπολης, Σάββα Σερασίδη, δηλώνοντας στην ουσία τη στήριξή του. 

Παράλληλα, στο στρατόπεδο του κ. Λίλτση έχουν μεταπηδήσει εννιά στελέχη της παράταξης «Αλλάζω την Πόλη μου» με επικεφαλής το Δ. Δεληγιάννη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καθώς αντέδρασαν στη συνεργασία του με την παράταξη του δημάρχου κ. Δεμουρτζίδη.

Την ίδια ώρα ο Δημήτρης Ασλανίδης, μπορεί να ποντάρει στη «γαλάζια» δεξαμενή, ωστόσο κατάφερε να εντάξει στους κόλπους του συνδυασμού του και στελέχη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ όπως την Όλγα Μυρίδου, τη Συλβάνα Καρασσαβίδου και τον Νίκο Παυλίδη, καθώς και το γραμματέα τη τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ Παντελή Αδαμούδη.

Από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ είναι πολύ πιθανό να είναι εκ νέου υποψήφιος ο Μάριος Παλάντζας.


Δήμος Χαλκηδόνος

Μεταξύ «γαλάζιων» και «πράσινων» υποψηφίων θα δοθεί η μάχη στη Χαλκηδόνα για τη διεκδίκηση του δήμου. Ο νυν δήμαρχος Σταύρος Αναγνωστόπουλος που προέρχεται από το χώρο της ΝΔ θα είναι ένας εκ των βασικών διεκδικητών, χωρίς ωστόσο να προσβλέπει στη στήριξη του κόμματος, με αντίπαλο τον Κώστα Ηλιάδη που και αυτός απευθύνεται στο ίδιο ακροατήριο. Πρόκειται για μία νέα υποψηφιότητα, καθώς ανακοινώθηκε προσφάτως και η οποία άρχισε να συζητείται έντονα στην τοπική κοινωνία.

Αντίπαλο δέος του δημάρχου Χαλκηδόνος είναι ο Μαυρουδής Μηντσιούδης που προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και κινείται δυναμικά όλους αυτούς τους μήνες. Στο πλευρό του τάσσεται και η Στέλλα Βαλσαμάκη που είχε δηλώσει πρόθεση να είναι υποψήφια, αλλά φέρεται αποφασισμένη να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο του κ. Μηντσιούδη.

Η υποψηφιότητα του τελευταίου πάντως φαίνεται να είναι επικρατέστερη έναντι του Κώστα Σαραφίδη που ανήκει στον ίδιο πολιτικό χώρο και ήρθε τρίτος στην εκλογική αναμέτρηση του 2019. Ο ίδιος φέρεται αποφασισμένος να διεκδικήσει το δήμο, εντούτοις δεν κινείται ιδιαίτερα δυναμικά.

Υποψήφιος δήμαρχος θα είναι και ο δημοτικός σύμβουλος Λουκάς Ευσταθιάδης, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξη του δημάρχου και αρχίζει ήδη να δραστηριοποιείται προεκλογικά, ποντάροντας κυρίως στο χώρο τα κεντροδεξιάς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το δήμο κρατά κλειστά τα χαρτιά του, παρότι ο Μηνάς Μηντζαρίδης, που προέρχεται από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο έχει δηλώσει την πρόθεση του να είναι υποψήφιος. Από την παράταξη του ΚΚΕ τη μάχη αναμένεται να δώσει εκ νέου ο Παναγιώτης Μαρκίδης.

Σημαντικό ρόλο ωστόσο πάντως αναμένεται να παίξει και ο πρώην «γαλάζιος» δήμαρχος Γιάννης Τσουκνιδάς, που μέχρι σήμερα δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του κουβέντα, αναφορικά με τυχόν δική του υποψηφιότητα για τη διεκδίκηση του δήμου ή την παροχή στήριξης σε έναν από τους μνηστήρες.


Δήμος Λαγκαδά

Τα πάνω - κάτω στο Λαγκαδά έφερε η απόφαση του δημάρχου Γιάννη Ταχματζίδη να αποχωρήσει από το δήμο οριστικά, πριν από τη λήξη της θητείας, προκειμένου να δώσει τη μάχη των βουλευτικών εκλογών με την ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης. 

Η παραίτησή του από το δημαρχιακό θώκο, που αναμένεται άμεσα, άνοιξε την όρεξη σε πολλά στελέχη της παράταξής του που θέλουν να τον διαδεχθούν. Επικρατέστερος στην προεκλογική κούρσα εμφανίζεται ο Μπάμπης Αϊβαζίδης που αναμένεται να ηγηθεί του ψηφοδελτίου στις εκλογές του Οκτωβρίου, ποντάροντας στον κεντροδεξιό χώρο.

Στη μάχη των εκλογών ξαναμπαίνει και η Νίκη Ανδρεάδου, που προέρχεται από τη ΝΔ αλλά έχει άνοιγμα και στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Η υποψηφιότητά της θεωρείται ισχυρή στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες πολλά στελέχη του Γ. Ταχματζίδη που επρόκειτο να ενταχθούν στο ψηφοδέλτιό της, κινούνται προς άλλη κατεύθυνση, γεγονός που αναμένεται να διχάσει τους ψηφοφόρους της γαλάζιας πτέρυγας. 

Και αυτό γιατί υποψήφιος θα είναι και ο πρώην δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Αναστασιάδης, ο οποίος πρόκειται να απορροφήσει στελέχη της νυν διοίκησης, αλλά και πρόσωπα που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Αναστασιάδης κινείται πολύ δυναμικά όλο αυτό το διάστημα και έχει ήδη συνάψει κρίσιμες συμμαχίες για την κατάρτιση το ψηφοδελτίου του, όπως ο Θεόδωρος Τζιαμπάζης, ο οποίος στις εκλογές του 2019 κατέλαβε την 4η θέση.

Απούσα από την εκλογική κούρσα θα είναι η Μαρκέλα Ταυρίδου που το 2019 είχε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στελέχη της, λέγεται ότι θα μοιραστούν στους συνδυασμούς των κ.κ. Αναστασιάδη και Ανδρεάδου, καθώς και οι δύο κάνουν άνοιγμα στην κεντροαριστερά.

Το ΠΑΣΟΚ μέχρι στιγμής δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, ωστόσο σε περίπτωση ήττας του ο Κώστας Πετρίδης που είναι υποψήφιος βουλευτής στη Β’ Θεσσαλονίκη με το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής, είναι πολύ πιθανό να δηλώσει υποψηφιότητα για τη διεκδίκηση του δήμου Λαγκαδά.

Υποψήφιος θα είναι και ο Φίλιππος Γεωργουδάκης που πρόσκειται στην παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ).


Δήμος Βόλβης

Τη μάχη για τη διεκδίκηση του δήμου Βόλβης θα δώσει για τέταρτη θητεία ο Διαμαντής Λιάμας, ο οποίος προέρχεται από το χώρο της ΝΔ και φαίνεται ότι έχει σαφές προβάδισμα. Ο Δημήτρης Στοίτσας από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που θεωρούνταν ισχυρή υποψηφιότητα για το δήμο, αποχωρεί από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς είναι υποψήφιος Βουλευτής στη Β’ Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη της παράταξης του κ. Στοϊτσα όπως οι Κώστας Νουράκης και Γιώργος Νανάκος βρίσκονται ήδη σε επαφές με πρόσωπο από την κεντροαριστερά , ώστε να συγκροτηθεί ένας ισχυρός συνδυασμός που θα αναμετρηθεί με τον Δ. Λιάμα. Προσπάθειες για συνεννόηση γίνονται και με τον Θεοχάρη Ελευθεριάδη, που στις εκλογές του 2019 είχε λάβει καλό ποσοστό (7,01%), καθώς επίσης και ο Γιώργος Μπουρλής, πρώην αντιδήμαρχος της νυν διοίκησης.

Η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αναμένεται να πορευτεί και πάλι με επικεφαλής τη Βασιλική Πολυζωίδου.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 26.02.2023


Των Νίκου Ηλιάδη, Φανής Σοβιτσλή και Βαγγέλη Στολάκη

Μπορεί από τη στιγμή που θα στηθούν οι δημοτικές και περιφερειακές κάλπες σε όλη τη χώρα, τον προσεχή Οκτώβριο, να μας χωρίζουν οκτώ ολόκληροι μήνες, στους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης συμπληρώνεται το αυτοδιοικητικό παζλ με τα κομμάτια να έχουν ήδη μπει και όσα απουσιάζουν αναμένεται να μπουν το προσεχές διάστημα. 

Οι ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων για τους 14 δήμους του νομού Θεσσαλονίκης τείνουν να γίνουν... καθημερινότητα τη δεδομένη χρονική στιγμή, με τους ενδιαφερόμενους για κάποιο δημαρχιακό θώκο ήδη να πραγματοποιούν τις πρώτες τους εκδηλώσεις και να παρουσιάζουν τους πρώτους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους των συνδυασμών τους. 

Ορισμένοι απ’ αυτούς βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τα κόμματα από τα οποία προέρχονται ευελπιστώντας να λάβουν τη στήριξή τους ενόψει της νέας μάχης που θα δώσουν στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Τα κόμματα από την άλλη, δεν ανοίγουν τον φάκελο «δημοτικές - περιφερειακές εκλογές 2023» ακόμα, έχοντας ως προτεραιότητα τις εθνικές κάλπες που θα προηγηθούν, καθώς ελπίζουν να αυξήσουν τα ποσοστά τους και τις δυνάμεις τους εντός κοινοβουλίου. 

Για να συμβεί όμως αυτό, όλοι συμφωνούν πως δεν πρέπει να σπάσουν αυγά τώρα, ούτε να... χαλάσουν καρδιές, κάτι που θα τους στερήσει ψήφους. Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής όπως φαίνεται συμφωνούν σε κάτι: θεωρούν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και το χρώμα που θα βαφτεί ο χάρτης ως... «πρόβλημα της επόμενης ημέρας».

Νέα Δημοκρατία

Στη Νέα Δημοκρατία, προφανώς και καταγράφουν όλες τις υποψηφιότητες που ανακοινώνονται και έχουν ως αναφορά το «γαλάζιο» στρατόπεδο. Το κόμμα δεν παίρνει θέση κεντρικά ακόμα και σε δήμους όπου υπάρχουν πέραν της μίας «γαλάζιας» υποψηφιότητας (όπως στο δήμο Ευόσμου-Κορδελιού), θεωρώντας ότι την επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών κι αν ανανεωθεί η κυβερνητική εντολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα υπάρξει εύκολος χειρισμός περιπτώσεων σαν και αυτές. 

Στόχευση, σύμφωνα με τους «γαλάζιους» παράγοντες, είναι να περάσουν στο δεύτερο γύρο των εκλογών δύο «δικοί» τους υποψήφιοι, ώστε η νίκη για το κόμμα να είναι δεδομένη.

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επίσης κρατούν στάση αναμονής και τα χαρτιά τους κλειστά. Μία πρώτη καταγραφή υποψηφίων δημάρχων και αυτοδιοικητικών στελεχών που ανήκουν στον χώρο της κεντροαριστεράς ξεκίνησε να γίνεται, ωστόσο το κόμμα θα ανακοινώσει στηρίξεις μετά τις εθνικές εκλογές. 

Αν και η απλή αναλογική, σύστημα με το οποίο διενεργήθηκαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές το 2019 και η οποία θεσπίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων έδωσε στην Κουμουνδούρου την ευκαιρία να δημιουργήσει δεσμούς με παρατάξεις και αυτοδιοικητικά στελέχη, από το αποτέλεσμα φαίνεται ότι η ευκαιρία χάθηκε, αφού και τα ίδια τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν πως η διαχείριση ήταν λάθος. 

Σύμφωνα με αναλυτές, η αξιωματική αντιπολίτευση θα κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της μέχρι να ολοκληρωθούν οι εθνικές εκλογές. Σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ θα αναληφθούν πρωτοβουλίες σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, διαφορετικά θα υποστηριχτούν ήδη ανακοινωμένες υποψηφιότητες.

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επίσης αρκείται σε ένα ρόλο... παρακολουθητή των εξελίξεων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Και αυτό γιατί, τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και όλος ο κομματικός μηχανισμός σε όλη τη χώρα παίζουν τα ρέστα τους στις επόμενες εθνικές εκλογές και στην αύξηση των εκλογικών ποσοστών του κόμματος. 

Στο «πράσινο» στρατόπεδο γνωρίζουν ότι εάν ανοίξουν οποιαδήποτε συζήτηση για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα προκληθούν νέοι πονοκέφαλοι κυρίως σε δήμους με αρκετές υποψηφιότητες από το χώρο, όπως είναι ο δήμος Καλαμαριάς όπου οι υποψήφιοι δήμαρχοι με αναφορές στην Χαριλάου Τρικούπη είναι τρεις μέχρι σήμερα, και συμφωνούν πως εάν το κόμμα δείξει κάποιον ή κάποια θα προκαλέσει δυσαρέσκεια, γκρίνιες και κόντρα ενόψει εθνικών εκλογών στις οποίες το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να χάσει ούτε μια ψήφο. 

Στην περίπτωση της Α’ Θεσσαλονίκης δε, η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής έχει λάβει απόφαση τα μέλη του οργάνου να μην παραβρίσκονται σε εκδηλώσεις ανακοίνωσης υποψηφιοτήτων, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις από τους υποψήφιους δημάρχους.

Βέβαια, όλα τα παραπάνω μπορεί να ανατραπούν σε περίπτωση συγκυβέρνησης και τη σύνθεση αυτής. Αν δηλαδή συνεργαστεί η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ή ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ με το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη, όπου οι κοινές υποψηφιότητες και στη μία και στην άλλη περίπτωση είναι αναπόφευκτες. Το ΚΚΕ πάντως, αναμένεται να στηρίξει κομματικές υποψηφιότητες.


Κεντρικός δήμος: Τα κομματικά «φλερτ» και οι στηρίξεις

Στον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης τόσο τα κόμματα, όσο και οι ίδιοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι κρατούν στάση αναμονής και παρακολουθούν τις εξελίξεις πριν εκδηλώσουν κάποια... στήριξη σε συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Άλλωστε και οι ίδιοι οι πολιτικοί αρχηγοί μπορεί να έχουν κλείσει το μάτι σε συγκεκριμένους υποψηφίους δημάρχους, ωστόσο διατείνονται πως δεν θα προχωρήσουν σε χρίσματα. 

Δεν αποκλείεται ωστόσο Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, δεδομένου ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος στη χώρα, να μην μείνουν αμέτοχοι αλλά με κάποιο τρόπο να δηλώσουν την στήριξή τους σε κάποιον υποψήφιο. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι σε αυτή τη φάση δεν αξιολογούν τις υποψηφιότητες. Τουναντίον μάλιστα. Παρακολουθούν τις εξελίξεις και τη δυναμική που αναπτύσσει κάθε υποψηφιότητα που ανακοινώνεται και θα ανοίξουν τα χαρτιά τους μετά τις εθνικές εκλογές, στις οποίες ρίχνουν όλο το ενδιαφέρον τους.

Η περίπτωση Ζέρβα

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας ο οποίος διεκδικεί για δεύτερη φορά τον δημαρχιακό θώκο με την παράταξη «ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη» αν και στις προηγούμενες εκλογές ήταν ανεξάρτητος και μάλιστα στον δεύτερο γύρο κέρδισε τον Νίκο Ταχιάο που είχε τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, πλέον διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με το Μέγαρο Μαξίμου και τα στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και τη Νέα Δημοκρατία. 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι στην επίσημη εκδήλωση της παρουσίασης της νέας του υποψηφιότητας στο Μέγαρο Μαξίμου παραβρέθηκαν σχεδόν όλοι οι «γαλάζιοι» βουλευτές της Α’ Θεσσαλονίκης, η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη και ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης, Ζήσης Ιωακείμοβιτς. Κυριάκος Μητσοτάκης και Κωνσταντίνος Ζέρβας έχουν άλλωστε μία προσωπική σχέση, ενώ στις δημόσιες συναντήσεις τους τα καλά λόγια από τις δυο πλευρές περισσεύουν. 

Σε ό,τι αφορά την σχέση του κ. Ζέρβα με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα. Ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης έχει δηλώσει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα δώσει χρίσματα στους δήμους της χώρας συνολικά, δεν απέκλεισε ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο για τους μεγάλους δήμους που έχουν πολιτικά χαρακτηριστικά. 

Στην διοίκηση Ζέρβα συμμετέχουν άλλωστε τοπικά στελέχη του κόμματος, όπως ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πέτρος Λεκάκης, οι αντιδήμαρχοι Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης και Στεφανία Τανιμανίδου, ενώ μέχρι πρότινος στέλεχος της διοίκησης ήταν ο επίσης προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, Στέλιος Λιακόπουλος. 

Στο ψηφοδέλτιο της παράταξης ενόψει εκλογών Οκτωβρίου περιλαμβάνονται μάλιστα ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι τοπικά «πράσινα» στελέχη, όπως ο Νίκος Σδούγγος, ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης που υποστήριξε την εκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος, καθώς οι δυο τους διατηρούν προσωπικές φιλικές σχέσεις, στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές θα είναι υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Α’ Περιφέρεια.

Ο Αγγελούδης και η διεύρυνση

Ο πρώην πρόεδρος του Λιμανιού Στέλιος Αγγελούδης και επικεφαλής της παράταξης «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» όπως ξεκαθάρισε και στην ομιλία του στο «Ολύμπιον» πριν από λίγες ημέρες η υποψηφιότητά του είναι καθαρά αυτοδιοικητική, πέρα και πάνω από κόμματα: «Χωρίς άγονες διαχωριστικές γραμμές. Έξω από τα κουτιά των συμφερόντων και τις ιδεοληπτικές εμμονές. 

Γιατί η Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη είναι μία ανεξάρτητη πολύχρωμη πολυσυλλεκτική κίνηση της κοινωνίας των πολιτών» ανέφερε. Ο κ. Αγγελούδης που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, έχοντας μάλιστα στο παρελθόν επιτελικούς ρόλους επί Βαγγέλη Βενιζέλου στην ηγεσία του κόμματος, συγκεντρώνει τη στήριξη του τοπικού ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, ήδη έχουν «κλειδώσει» κάποιοι από τους υποψήφιους του συνδυασμού, και σύμφωνα με πληροφορίες διατηρεί επαφές με την ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία ωστόσο προς το παρόν δεν επιθυμεί να εμπλακεί στα τεκταινόμενα του δήμου Θεσσαλονίκης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, θετικά βλέπουν την υποψηφιότητα Αγγελούδη και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπως και της Νέας Δημοκρατίας που στο παρελθόν από τη θέση του προέδρου του ΟΛΘ συνεργάστηκαν μαζί του.

Κοντά σε ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ο Πέγκας

Την υποψηφιότητα Πέγκα φέρεται να εξετάζουν επίσης ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. «Πράσινα» τοπικά στελέχη που διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη έχουν ρίξει στο τραπέζι των άτυπων, όπως επισημαίνουν συζητήσεων στη Χαριλάου Τρικούπη. Ομοίως και στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος άλλωστε στη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους όπου ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του δεν έκρυψε πως συζητά με τα κόμματα και πως τον ενδιαφέρει η στήριξή τους.

Υποψήφιοι με «γαλάζιες» αναφορές

Ο Δρόσος Τσαβλής που επίσης ανακοίνωσε πως θα είναι υποψήφιος δήμαρχος με τον συνδυασμό «Όλοι εμείς» διατηρεί καλές σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ οι αναφορές του είναι στη Νέα Δημοκρατία. Κάτι αντίστοιχο, ισχύει και στην περίπτωση του Σάκη Τζακόπουλου, ο οποίος επίσης ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, με την παράταξή του να βαφτίζεται τελικά «Ώρα Θεσσαλονίκης».

Όμως οι προερχόμενοι από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας υποψήφιοι δήμαρχοι δεν σταματούν εδώ. Ο Γιώργος Ορφανός, που διετέλεσε επί σειρά ετών βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπουργός της Νέας Δημοκρατίας έχει αποφασίσει να διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο για δεύτερη φορά στις φετινές εκλογές. 

Μάλιστα, έκανε γνωστή την πρόθεσή του και σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έκανε γνωστό στον τελευταίο πως δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στην πρώτη περιφέρεια. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η συνάντηση ολοκληρώθηκε με το κλίμα να είναι καλό.

Και ο Βασίλης Γάκης που δεν έχει ανακοινώσει ακόμα αλλά «φλερτάρει» με το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος δήμαρχος προέρχεται από τη «γαλάζια» παράταξη.

Ο Σακισλόγλου και η Κουμουνδούρου

Ο Άκης Σακισλόγλου δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για να διεκδικήσει το δήμο Θεσσαλονίκης με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ενώ πολλά τοπικά κομματικά στελέχη τάσσονται υπέρ της υποψηφιότητάς του. Το όνομα του κ. Σακισλόγλου έχει «πέσει» στο τραπέζι των συζητήσεων και στην Κουμουνδούρου, ενώ για την πρόθεσή του είναι γνώστης και ο αρχηγός του κόμματος Αλέξης Τσίπρας. Οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν πως το κόμμα δεν προτίθεται να ανοίξει τα χαρτιά του πριν τις εθνικές κάλπες και το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών.

Δεδομένο θεωρείται πως το ΚΚΕ θα κατεβάσει τον δικό του κομματικό υποψήφιο, όπως κάνει κάθε φορά.


Δήμος Καλαμαριάς

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το προεκλογικό σκηνικό στο δήμο Καλαμαριάς. Ο Γιάννης Δαρδαμανέλης (23,56%, 57,65%), επικεφαλής της παράταξης «Γενιά Δημιουργίας» θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, έχοντας την υποστήριξη της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, το οποίο ήλεγχε το δήμο για 37 χρόνια, περιορίζεται προς το παρόν, να παρακολουθεί τις εξελίξεις, αφήνοντας όλα τα λουλούδια να ανθίσουν. 

Έτσι, από το χώρο της κεντροαριστεράς υπάρχουν αρκετές υποψηφιότητες. Εκείνη που φαίνεται να ξεχωρίζει, παρότι ξεκίνησε τελευταία, είναι η Χρύσα Αράπογλου, επικεφαλής της παράταξης «Καλαμαριά Μητέρα Πόλη». 

Η Αράπογλου συσπειρώνει το μεγαλύτερο μέρος της παράταξης του Θεοδόση Μπακογλίδη ο οποίος δεν θα είναι υποψήφιος, καθώς και τη συντριπτική πλειονότητα των μελών του ΠΑΣΟΚ, όπως απέδειξε η πρώτη μαζικότατη συγκέντρωση που έκανε στις 13 Φεβρουαρίου στο «Μελίνα Μερκούρη». Την υποψηφιότητά της προσανατολίζεται να στηρίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις αποφάσεις ωστόσο, να παραπέμπονται για μετά τις εκλογές. 

Πολιτική αναφορά στο ΠΑΣΟΚ έχει και ο δικηγόρος Χρήστος Βάρδας, επίσης υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοπόρα Δυναμική Καλαμαριά». Από την κεντροαριστερά προέρχεται και ο Ματθαίος Αμπατζίδης, αντιδήμαρχος κατά το παρελθόν του Μπακογλίδη ο οποίος, ωστόσο, το 2019 είχε βάλει υποψηφιότητα με τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Πολιτική αναφορά στην κεντροαριστερά, καθώς προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει ο Άρης Τεμεκενίδης, επικεφαλής της παράταξης «Καλαμαριά Πρώτη Ξανά» ο οποίος το 2019 είχε λάβει 14,82%. Εκ νέου υποψήφιος δηλώνει ο Αβραάμ Περσίδης, επικεφαλής της παράταξης «Η Καλαμαριά που μας αξίζει» (8,79%).

Το ΚΚΕ θα κατεβάσει δικό του συνδυασμό, πιθανότατα με επικεφαλής και πάλι τον Αντωνάκη Βικέντιο (6,92%), ενώ υποψήφιος δηλώνει και ο Δημήτρης Παπαδόπουλος.


Δήμος Δέλτα

Πρόκειται για έναν δήμο ο οποίος έχει την παράδοση ανά τετραετία να αλλάζει δήμαρχο. Με βάση, ωστόσο, τα έως τώρα δεδομένα, η παράδοση αυτή ενδέχεται αυτή τη φορά να σπάσει. Παρότι ο νυν δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης ο οποίος εκλέχθηκε το 2019 δεν έχει δηλώσει επισήμως ακόμη ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος, θεωρείται πως θα διεκδικήσει την επανεκλογή του και μάλιστα με πολλές πιθανότητες επιτυχίας. 

Οι ζυμώσεις και οι συνεργασίες που έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής περιόδου έχουν αλλάξει σημαντικά το προεκλογικό σκηνικό που επικρατούσε το 2019. Συγκεκριμένα, από τους συνολικά έξι υποψήφιους δημάρχους το 2019 οι τέσσερις βρίσκονται σήμερα στη διοίκηση. Ειδικότερα, ο Γιώργος Γλώσσης (20,52%) είναι αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, ο Αλέξανδρος Διαμαντόπουλος (15,43%) είναι πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού και ο Σπύρος Σταματάκης (9,39%) πρόεδρος της ΔΕΥΑ.

Σε αυτό το σκηνικό τα κόμματα έχουν δευτερεύοντα ρόλο. Οι Ιωαννίδης, Διαμαντόπουλος και Σταματάκης, όλοι τους με πολιτική αναφορά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να είναι στον ίδιο συνδυασμό με επικεφαλής τον δήμαρχο. Μαζί τους ενδέχεται να είναι πιθανότατα και ο Γλώσσης ο οποίος έχει πολιτική αναφορά στη ΝΔ. Άλλωστε αρκετά στελέχη της παράταξης του Ιωαννίδη προέρχονται από τη ΝΔ. 

Ο τέως δήμαρχος Μίμης Φωτόπουλος (25,95%) φαίνεται να εγκαταλείπει οριστικά την ιδέα να πάρει τη ρεβάνς για την ήττα του το 2019. Από το χώρο του κυβερνώντος κόμματος κάποιο ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει ο μικροβιολόγος Κώστας Μανωλόπουλος, χωρίς όμως να έχει ανακοινώσει επισήμως υποψηφιότητα. Σε περίπτωση που η ΝΔ δεν βρει υποψήφιο, δεν αποκλείεται να πιεστεί να κατέβει ο Γλώσσης, αν και αυτό το σενάριο δεν θεωρείται το πιθανότερο.

Από κει και πέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος το 2019 είχε στηρίξει τον Ιωαννίδη, χωρίς όμως να καταφέρει να εκλέξει ούτε έναν στο δημοτικό συμβούλιο, ψάχνει για κάτι διαφορετικό. Ωστόσο, το όνομα του Χρήστου Πάτσια που ακούστηκε, δεν φαίνεται να προχωρά. Τέλος, το ΚΚΕ θα κατεβάσει δικό του συνδυασμό με υποψήφα πιθανότατα και πάλι τη Λίνα Χατζηκυριάκου (5,91%).


Δήμος Θέρμης

Ο δήμος Θέρμης ενδέχεται να είναι ο δήμος με τους λιγότερους συνδυασμούς στις εκλογές του Οκτωβρίου. Το 2019 είχαν συμμετάσχει έξι παρατάξεις και δήμαρχος εξελέγη εκ νέου ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος (54,79%, από την πρώτη Κυριακή όπως πάντα. 

Ο Παπαδόπουλος και σε αυτές τις εκλογές είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Υποψήφια θα είναι εκ νέου η Άννα Τσιφτελίδου (14,89%) η οποία υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο Φάνης Καρκατζούνης (6,90%), επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ. Από κει και πέρα το τοπίο είναι ομιχλώδες. Ο Χρήστος Φάσσας (14,67%) ο οποίος υποστηρίχθηκε από τη ΝΔ δεν είναι βέβαιο ότι θα κατέβει, όπως δεν είναι βέβαιο εάν η ΝΔ θα κατεβάσει δικό της υποψήφιο, κάτι που είχε συμβεί άλλωστε και το 2014. 

Ο συνδυασμός του Παπαδόπουλου έχει στελέχη από το κυβερνών κόμμα και αυτό δυσχεραίνει οποιαδήποτε «γαλάζια» υποψηφιότητα. Άγνωστο παραμένει εάν θα είναι ξανά υποψήφιος ο Δημήτρης Βλαχομήτρος (1,36%) από το χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς το όριο 3% για εκπροσώπηση στο δημοτικό συμβούλιο δυσκολεύει πολύ τα πράγματα. Τέλος, δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές η παράταξη «Βήμα στο Αύριο» (7,39%) καθώς ο επικεφαλής της Κώστας Μπίκος, πρώην αντιδήμαρχος του Παπαδόπουλου, εγκατέλειψε μετά τις εκλογές του 2019.


Δήμος Θερμαϊκού

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προεκλογικές ζυμώσεις στον δήμο Θερμαϊκού όπου το 2019 είχαν συμμετάσχει στις εκλογές οκτώ συνδυασμοί. Αυτή τη φορά βεβαίως, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά καθώς δεν ισχύει πλέον η απλή αναλογική και έτσι, πολλοί από τους μνηστήρες του δημαρχιακού θώκου αρχίζουν και προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του νέου εκλογικού συστήματος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη τρεις από τους υποψηφίους του 2019 έχουν έλθει σε συμφωνία να συνασπιστούν υπό έναν κοινό συνδυασμό. Πρόκειται για τον τέως δήμαρχο Γιάννη Μαυρομάτη ο οποίος το 2019 είχε λάβει 33,3%, τον Γιώργο Χατζηβαλάση ο οποίος είχε πάρει 7,32% και τον Νίκο Παράσχο που είχε συγκεντρώσει 5,91%. 

Υποψήφιος δήμαρχος θα είναι ο Μαυρομάτης και η συμφωνία πρόκειται να ανακοινωθεί λίαν προσεχώς. Ο συνδυασμός συσπειρώνει δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ (Μαυρομάτης), ΣΥΡΙΖΑ (είχε υποστηρίξει τον Χατζηβαλάση), αλλά και μέρος της ΝΔ (στο χώρο αυτό έχει πολιτική αναφορά ο Παράσχος).

Ο δήμαρχος Γιώργος Τσαμασλής (29,14%, 55,01%) έχει ενσωματώσει έναν εκ των υποψηφίων του 2019, τον Σίμο Καψάλα ο οποίος είχε πάρει 6,17% και στη συνέχεια έγινε αντιδήμαρχος του Τσαμασλή. Υποψήφιος θα είναι εκ νέου ο Θεόδωρος Τζέκος ο οποίος είχε πάρει 10,39%. Υποψήφιο θα έχει φυσικά και η Λαϊκή Συσπείρωση του ΚΚΕ.


Δήμος Ωραιοκάστρου

Ένα σημαντικά διαφορετικό προεκλογικό σκηνικό, σε σχέση με το 2019, διαμορφώνεται στο δήμο Ωραιοκάστρου. Συγκεκριμένα, δύο από τους επτά υποψήφιους των προηγούμενων εκλογών αποσύρονται. Πρόκειται για τον τέως δήμαρχο Αστέριο Γαβότση (18,59%, 30,73% τη δεύτερη Κυριακή) και τον Παντελή Σκαρλάτο (17,88%). Επίσης, ένας ακόμη υποψήφιος του ’19, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου (15,13%) έχει ενσωματωθεί στην παράταξη του δημάρχου Παντελή Τσακίρη (24,34%, 67,29%) ο οποίος φαίνεται να έχει προβάδισμα έναντι των υπολοίπων υποψηφίων.

Καινούριο πρόσωπο σε αυτές τις εκλογές είναι ο Πέτρος Αταμιάν, πρώην αντιδήμαρχος κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του την περασμένη εβδομάδα.

Από τους παλιούς ο Ανέστης Πολυχρονίδης (16%) θα είναι ξανά υποψήφιος, όπως και ο Άγγελος Θεμελής, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης. Με δικό του συνδυασμό θα κατέλθει πιθανότατα και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με νέο επικεφαλής στη θέση του Γρηγόρη Εδιρνέλη (4,46%).


Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη 

Είναι ένας δήμος στον οποίο τα κόμματα, πέραν της Νέας Δημοκρατίας η οποία στηρίζει τον Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, αδυνατούν να βρουν υποψηφίους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων εναλλάσσονται κάθε τέσσερα χρόνια. Ο νυν δήμαρχος παραμένει φαβορί και γι’ αυτές τις εκλογές. 

Το 2019 είχε λάβει 70,7% με τους υπόλοιπους τέσσερις υποψηφίους να είναι σε μονοψήφια ποσοστά. Μέχρι στιγμής ο μόνος που έχει δηλώσει υποψηφιότητα είναι ο Πάρης Τσογκαρλίδης ο οποίος διετέλεσε και αντιδήμαρχος του Καϊτεζίδη αλλά κατά τη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής περιόδου ανεξαρτητοποιήθηκε. 

Ο Κωνσταντίνος Γαβρής, πρώην δημοτικός σύμβουλος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, απέσυρε το ενδιαφέρον του. Σύμφωνα με πληροφορίες το διάστημα αυτό γίνονται συζητήσεις ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για κοινή κάθοδο. Ένα από τα πρόσωπα που συζητούνται σε μια τέτοια περίπτωση είναι ο Κωνσταντίνος Καρπούζης (7,04% το 2019), για τον οποίο όμως, εκφράζουν αντίρρηση στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε Ασβεστοχώρι και Χορτιάτη. 

Στο τραπέζι υπάρχει και το όνομα ενός εν ενεργεία δημοτικού συμβούλου ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Στις εκλογές θα κατεβεί φυσικά και η Λαϊκή Συσπείρωση, πιθανότατα με νέο υποψήφιο.


Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης

H περίπτωση του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης είναι κατά το κοινώς λεγόμενο «καθαρή» περίπτωση, καθώς ο δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου που προέρχεται από τη ΝΔ και θα διεκδικήσει το δήμο για έκτη συνεχή φορά, καθώς εκλέγεται από το 2002 δεν έχει σχεδόν κανέναν αντίπαλο. 

Αντίθετα φαίνεται πως έχει «συμμάχους», καθώς όλα αυτά τα χρόνια στήνει πολυσυλλεκτικά ψηφοδέλτια, στα οποία εντάσσονται στελέχη με διαφορετική κομματική αφετηρία. Παρότι ανήκει στη «γαλάζια» πτέρυγα ουδέποτε ζήτησε στήριξη ή χρίσμα, αλλά κατάφερνε να έχει μεγάλη διείσδυση στην κοινωνία και μεγάλη αποδοχή, λαμβάνοντας υποστήριξη από ανθρώπους διαφορετικών πολιτικών χώρων.

Μεγάλος απών είναι το ΠΑΣΟΚ, καθώς η απόφαση του Γιώργου Κυριλλίδη, που εκλέγονταν για χρόνια στη μείζονα αντιπολίτευση, να αποχωρήσει από το δήμο και τη διεκδίκησή του, είχε ως αποτέλεσμα τη διάλυση της παράταξης. Διάδοχη κατάσταση δεν υπήρξε, ενώ κάποια στελέχη της αποφάσισαν να μεταπηδήσουν σε συνδυασμούς γειτονικών δήμων, όπως Παύλου Μελά και Θεσσαλονίκης, ενώ όσα απέμειναν είναι πολύ πιθανό να απορροφηθούν στην παράταξη Κυρίζογλου. 

Παράγοντες της περιοχής αναφέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να καταλήγει σε κάποιο πρόσωπο που θα το θέσει στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης του δήμου, καθώς θεωρείται μία επιλογή υψηλού πολιτικού ρίσκου. Ερωτηματικό παραμένει τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν φαίνεται να έχει πιθανότητες, όπως συνέβη αι το 2019, όταν στήριξε με ένα τρόπο τον Γ. Κυριλλίδη.

Η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ) μετά τον πρόωρο θάνατο του Γιάννη Νωτάκη, έμεινε ακέφαλη, ενώ τα ηνία κρατά η δημοτική σύμβουλος Μελίσσα Τσομπανοπούλου, η οποία είναι πολύ πιθανό να τεθεί επικεφαλής στις εκλογές του Οκτωβρίου. Εκ νέου υποψήφιοι αναμένεται να είναι ο Ηλίας Σμήλιος με τη στήριξη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), και η Σοφία Καρασαρλίδου με τη «Δημοτική Κίνηση Εργατική Αντεπίθεση.


Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου

Σε «γαλάζια» υπόθεση με πέντε μνηστήρες που προέρχονται από τη ΝΔ και άρα διεκδικούν την ψήφο από την ίδια κομματική δεξαμενή εξελίσσεται ο προεκλογικός αγώνας στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου. Ο δήμαρχος Κλεάνθης Μανδαλιανός θα διεκδικήσει το δήμο για δεύτερη φορά, αλλά εκτός της ΝΔ ποντάρει και σε στήριξη από το ΠΑΣΟΚ, καθώς στην παράταξή του έχει αρκετά στελέχη με αναφορά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όπως οι αντιδήμαρχοι Κώστας Σωτηράκης, Κώστας Αμανατιάδης, Γιώργος Σταυρίδης και Χρήστος Ταξίδης

Πάντως ο κ. Μανδαλιανός, όπως και το 2019, έτσι και φέτος στήνει ένα πολυκομματικό ψηφοδέλτιο με άνοιγμα και στην κεντροαριστερά, καθώς διαθέτει ήδη στελέχη που ανήκουν σε αυτό το χώρο.

Αντίπαλοί του θα είναι η Μαρία Μανούκα που προέρχεται επίσης από τη ΝΔ, ο Λευτέρης Αλεξανδρίδης, οποίος το 2019 εκλέχθηκε με την παράταξη του Γιάννη Καμαρινού επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, αλλά στη συνέχεια αποχώρησε και αυτονομήθηκε ως «αντάρτης», ο Μίλτος Τασούλης, πρώην γενικός γραμματέας του «γαλάζιου» δημάρχου Σερρών και ο Βασίλης Ανδρεάδης, ο οποίος προέρχεται επίσης από την παράταξη του κ. Καμαρινού, ενώ εκλέχθηκε διάδοχός της, καθώς ο τελευταίος γνωστοποίησε ήδη αποχωρεί από την αυτοδιοίκηση.

Αυτή τη στιγμή ωστόσο δυναμικά, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου που άνοιξε πολύ νωρίς στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, κινούνται ο δήμαρχος και οι δύο συνυποψήφιοι του κ.κ. Μανούκα και Αλεξανδρίδης. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι ίσως είναι και οι μόνοι μεταξύ των πέντε που θα φτάσουν στο τέρμα, καθώς οι κ.κ. Ανδρεάδης και Τασούλης είναι ακόμη στη φάση αναζήτησης προσώπων για τα ψηφοδέλτια τους.

Στο συγκεκριμένο δήμο πάντως το ενδιαφέρον αναμένεται να είναι μεγάλο, λόγω της πληθώρας των υποψηφίων προερχόμενων από την κεντροδεξιά που όπως είναι σαφές απευθύνονται στο ίδιο ακροατήριο που είναι μεγαλύτερο.

Η πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στον εν λόγω δήμο φαίνεται ότι έχει πολιτική ένδεια, καθώς η επικράτηση της ΝΔ θα είναι σαρωτική, ενώ ήδη στελέχη του κόμματος είναι ήδη ενταγμένα στο στρατόπεδο του δημάρχου. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι στην κούρσα διεκδίκησης του δήμου αναμένεται να μπει με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ ο Πάρις Λεμπετλής, αδελφός του παλιού αντινομάρχη Γιάννη Λεμπετλή. Σενάρια πάντως θέλουν τον κ. Λεμπετλή να βρίσκεται σε επαφές με ανθρώπους της ευρύτερης κεντροαριστεράς και να βολιδοσκοπεί και το ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηματικό υπάρχει για το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς προς το παρόν δεν φαίνεται καμία ιδιαίτερη κινητικότητα, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο Νίκος Ζυγάς που είχε στηριχθεί από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 2019. Αντίθετα, σχεδόν σίγουρη θεωρείται η υποψηφιότητα του Θανάση Κοκονά από την παράταξη του ΚΚΕ.


Δήμος Νεάπολης-Συκεών

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις κινείται ο προεκλογικός αγώνας στο δήμο, όπου ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης -που είναι και ο μακροβιότερος αιρετός καθώς εκλέγεται σταθερά από το 1994- θα δώσει για όγδοη συνεχή φορά τη μάχη για τη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου. Αντλεί τη δύναμη του κυρίως από τη δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ωστόσο και αυτή τη φορά θα καταρτίσει ψηφοδέλτιο που απευθύνεται στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. 

Σενάρια κάνουν λόγο για έντονο «φλερτ» του ΣΥΡΙΖΑ με τον «πράσινο» δήμαρχο, ο οποίος όμως δεν δηλώνει ανοιχτά ότι αποδέχεται μία τέτοια στήριξη από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτοδιοικητικοί παράγοντες ωστόσο υποστηρίζουν ότι αυτό το σενάριο βολεύει τον κ. Δανιηλίδη, καθώς με έναν τρόπο αποδυναμώνει την όποια υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, που στις εκλογές του 2019 στήριξε το Λάζαρο Ωραιόπουλο.

Ο τελευταίος μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει το δήμο, καθώς αρχίζει και κάνει κάποιες κινήσεις ενόψει της προεκλογικής περιόδου, ενώ η τοπική Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο καθόδου του κ. Ωραιόπουλου, παρότι το κόμμα δεν έχει κάνει ακόμη τις επιλογές του αναφορικά με πρόσωπα που θα μπουν στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Από την πλευρά της ΝΔ τα πράγματα δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρα, καθώς ο Ηλίας Ζάχαρης, τον οποίο είχε στηρίξει στις προηγούμενες εκλογές φέρεται αποφασισμένος να είναι εκ νέου υποψήφιος, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτή τη φάση τηρεί στάση αναμονής, λόγω των εθνικών εκλογών, όπου είναι πιθανόν να είναι υποψήφιος βουλευτής. Η προεκλογική κινητικότητα πάντως του κ. Ζάχαρη είναι περιορισμένη και όπως όλα δείχνουν θα περιμένει να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τον εθνικές εκλογές. 

Στην εκλογική μάχη όμως μπαίνει δυναμικά και ο Δημήτρης Ζιγκερίδης, που προέρχεται από τη ΝΔ αλλά συμπορεύτηκε με την ομάδα της διοίκησης από τις εκλογές του 2014 και επανεκλέχθηκε το 2019. Μάλιστα ετοιμάζει και την πρώτη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωσή του την Τετάρτη 1 Μαρτίου, στο δημαρχείο της Νεάπολης. Από την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ) εκ νέου υποψήφιος αναμένεται να είναι ο Χαράλαμπος Βέλλης.

Παρούσα στις εκλογές του Οκτωβρίου θα είναι και η παράταξη «Η πόλη Αλλιώς» που το 2019 στηρίχθηκε από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά, καταλαμβάνοντας δύο έδρες στο δημοτικό συμβούλιο με επικεφαλής το Γιάννη Λαθήρα.


Δήμος Παύλου Μελά

Μάχη μεταξύ τριών «γαλάζιων» θα δοθεί και στο δήμο Παύλου Μελά, όπου η προεκλογική περίοδος άρχισε εξίσου νωρίς, καθώς το δημαρχιακό θώκο διεκδικούν ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο Γιώργος Λίλτσης επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και ο Δημήτρης Ασλανίδης, ο οποίος μεταπήδησε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου εξελέγη το 2019 με την παράταξη του Απ. Τζιτζικώστα.

Και οι τρεις παρότι απευθύνονται στο μεγάλο ακροατήριο της ΝΔ καταρτίζουν πολυκομματικά ψηφοδέλτια, εντάσσοντας στελέχη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ευρύτερα από την κεντροαριστερά. Ο δήμαρχος Παύλου Μελά έτεινε χείρα συνεργασίας τόσο με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρη Δεληγιάννη που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και κατέβηκε ως επικεφαλής παράταξης με τη στήριξη του στις προηγούμενες εκλογές, όσο και την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 Σίσσυ Φραγκοπούλου η οποία, όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι εκ νέου υποψήφια. 

Η συνεργασία της με τη διοίκηση του Δεμουρτζίδη προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της παράταξής της, καθώς και τη βαθιά ενόχληση του κόμματος που είδε ότι η υποψήφια που στήριξε δυναμικά το 2019 προσχώρησε στους κόλπους του γαλάζιου δημάρχου.

Το αντίπαλο δέος του δημάρχου Παύλου Μελά, ο επικεφαλής της παράταξης «Ανατροπή» Γιώργος Λίλτσης, που κατά βάση προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να κάνει την… ανατροπή. Ο υποψήφιος δήμαρχος έχει συμμαχήσει με τον πρώην υποψήφιο δήμαρχο, Άρη Ιακωβίδη από την «Ανανεωτική Κίνηση Πολιτών», γνωστοποιώντας την κοινή τους κάθοδο στις εκλογές, παρουσία και του πρώην δημάρχου Σταυρούπολης, Σάββα Σερασίδη, δηλώνοντας στην ουσία τη στήριξή του. 

Παράλληλα, στο στρατόπεδο του κ. Λίλτση έχουν μεταπηδήσει εννιά στελέχη της παράταξης «Αλλάζω την Πόλη μου» με επικεφαλής το Δ. Δεληγιάννη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καθώς αντέδρασαν στη συνεργασία του με την παράταξη του δημάρχου κ. Δεμουρτζίδη.

Την ίδια ώρα ο Δημήτρης Ασλανίδης, μπορεί να ποντάρει στη «γαλάζια» δεξαμενή, ωστόσο κατάφερε να εντάξει στους κόλπους του συνδυασμού του και στελέχη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ όπως την Όλγα Μυρίδου, τη Συλβάνα Καρασσαβίδου και τον Νίκο Παυλίδη, καθώς και το γραμματέα τη τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ Παντελή Αδαμούδη.

Από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ είναι πολύ πιθανό να είναι εκ νέου υποψήφιος ο Μάριος Παλάντζας.


Δήμος Χαλκηδόνος

Μεταξύ «γαλάζιων» και «πράσινων» υποψηφίων θα δοθεί η μάχη στη Χαλκηδόνα για τη διεκδίκηση του δήμου. Ο νυν δήμαρχος Σταύρος Αναγνωστόπουλος που προέρχεται από το χώρο της ΝΔ θα είναι ένας εκ των βασικών διεκδικητών, χωρίς ωστόσο να προσβλέπει στη στήριξη του κόμματος, με αντίπαλο τον Κώστα Ηλιάδη που και αυτός απευθύνεται στο ίδιο ακροατήριο. Πρόκειται για μία νέα υποψηφιότητα, καθώς ανακοινώθηκε προσφάτως και η οποία άρχισε να συζητείται έντονα στην τοπική κοινωνία.

Αντίπαλο δέος του δημάρχου Χαλκηδόνος είναι ο Μαυρουδής Μηντσιούδης που προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και κινείται δυναμικά όλους αυτούς τους μήνες. Στο πλευρό του τάσσεται και η Στέλλα Βαλσαμάκη που είχε δηλώσει πρόθεση να είναι υποψήφια, αλλά φέρεται αποφασισμένη να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο του κ. Μηντσιούδη.

Η υποψηφιότητα του τελευταίου πάντως φαίνεται να είναι επικρατέστερη έναντι του Κώστα Σαραφίδη που ανήκει στον ίδιο πολιτικό χώρο και ήρθε τρίτος στην εκλογική αναμέτρηση του 2019. Ο ίδιος φέρεται αποφασισμένος να διεκδικήσει το δήμο, εντούτοις δεν κινείται ιδιαίτερα δυναμικά.

Υποψήφιος δήμαρχος θα είναι και ο δημοτικός σύμβουλος Λουκάς Ευσταθιάδης, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξη του δημάρχου και αρχίζει ήδη να δραστηριοποιείται προεκλογικά, ποντάροντας κυρίως στο χώρο τα κεντροδεξιάς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το δήμο κρατά κλειστά τα χαρτιά του, παρότι ο Μηνάς Μηντζαρίδης, που προέρχεται από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο έχει δηλώσει την πρόθεση του να είναι υποψήφιος. Από την παράταξη του ΚΚΕ τη μάχη αναμένεται να δώσει εκ νέου ο Παναγιώτης Μαρκίδης.

Σημαντικό ρόλο ωστόσο πάντως αναμένεται να παίξει και ο πρώην «γαλάζιος» δήμαρχος Γιάννης Τσουκνιδάς, που μέχρι σήμερα δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του κουβέντα, αναφορικά με τυχόν δική του υποψηφιότητα για τη διεκδίκηση του δήμου ή την παροχή στήριξης σε έναν από τους μνηστήρες.


Δήμος Λαγκαδά

Τα πάνω - κάτω στο Λαγκαδά έφερε η απόφαση του δημάρχου Γιάννη Ταχματζίδη να αποχωρήσει από το δήμο οριστικά, πριν από τη λήξη της θητείας, προκειμένου να δώσει τη μάχη των βουλευτικών εκλογών με την ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης. 

Η παραίτησή του από το δημαρχιακό θώκο, που αναμένεται άμεσα, άνοιξε την όρεξη σε πολλά στελέχη της παράταξής του που θέλουν να τον διαδεχθούν. Επικρατέστερος στην προεκλογική κούρσα εμφανίζεται ο Μπάμπης Αϊβαζίδης που αναμένεται να ηγηθεί του ψηφοδελτίου στις εκλογές του Οκτωβρίου, ποντάροντας στον κεντροδεξιό χώρο.

Στη μάχη των εκλογών ξαναμπαίνει και η Νίκη Ανδρεάδου, που προέρχεται από τη ΝΔ αλλά έχει άνοιγμα και στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Η υποψηφιότητά της θεωρείται ισχυρή στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες πολλά στελέχη του Γ. Ταχματζίδη που επρόκειτο να ενταχθούν στο ψηφοδέλτιό της, κινούνται προς άλλη κατεύθυνση, γεγονός που αναμένεται να διχάσει τους ψηφοφόρους της γαλάζιας πτέρυγας. 

Και αυτό γιατί υποψήφιος θα είναι και ο πρώην δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Αναστασιάδης, ο οποίος πρόκειται να απορροφήσει στελέχη της νυν διοίκησης, αλλά και πρόσωπα που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Αναστασιάδης κινείται πολύ δυναμικά όλο αυτό το διάστημα και έχει ήδη συνάψει κρίσιμες συμμαχίες για την κατάρτιση το ψηφοδελτίου του, όπως ο Θεόδωρος Τζιαμπάζης, ο οποίος στις εκλογές του 2019 κατέλαβε την 4η θέση.

Απούσα από την εκλογική κούρσα θα είναι η Μαρκέλα Ταυρίδου που το 2019 είχε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στελέχη της, λέγεται ότι θα μοιραστούν στους συνδυασμούς των κ.κ. Αναστασιάδη και Ανδρεάδου, καθώς και οι δύο κάνουν άνοιγμα στην κεντροαριστερά.

Το ΠΑΣΟΚ μέχρι στιγμής δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, ωστόσο σε περίπτωση ήττας του ο Κώστας Πετρίδης που είναι υποψήφιος βουλευτής στη Β’ Θεσσαλονίκη με το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής, είναι πολύ πιθανό να δηλώσει υποψηφιότητα για τη διεκδίκηση του δήμου Λαγκαδά.

Υποψήφιος θα είναι και ο Φίλιππος Γεωργουδάκης που πρόσκειται στην παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ).


Δήμος Βόλβης

Τη μάχη για τη διεκδίκηση του δήμου Βόλβης θα δώσει για τέταρτη θητεία ο Διαμαντής Λιάμας, ο οποίος προέρχεται από το χώρο της ΝΔ και φαίνεται ότι έχει σαφές προβάδισμα. Ο Δημήτρης Στοίτσας από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που θεωρούνταν ισχυρή υποψηφιότητα για το δήμο, αποχωρεί από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς είναι υποψήφιος Βουλευτής στη Β’ Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη της παράταξης του κ. Στοϊτσα όπως οι Κώστας Νουράκης και Γιώργος Νανάκος βρίσκονται ήδη σε επαφές με πρόσωπο από την κεντροαριστερά , ώστε να συγκροτηθεί ένας ισχυρός συνδυασμός που θα αναμετρηθεί με τον Δ. Λιάμα. Προσπάθειες για συνεννόηση γίνονται και με τον Θεοχάρη Ελευθεριάδη, που στις εκλογές του 2019 είχε λάβει καλό ποσοστό (7,01%), καθώς επίσης και ο Γιώργος Μπουρλής, πρώην αντιδήμαρχος της νυν διοίκησης.

Η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αναμένεται να πορευτεί και πάλι με επικεφαλής τη Βασιλική Πολυζωίδου.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 26.02.2023


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία