ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: «Δεν επηρεάζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία» λέει ο Πούτιν - Στη Λευκορωσία ο Πριγκόζιν (βίντεο)

Ποιο το «deal» της οπισθοχώρησης - Ο επικεφαλής της εταιρίας μισθοφόρων ανακοίνωσε πως έδωσε εντολή στις δυνάμεις του να υποχωρήσουν και να επιστρέψουν στις βάσεις τους, προκειμένου να αποτραπεί «αιματοχυσία»

 24/06/2023 20:34

Ρωσία: «Δεν επηρεάζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία» λέει ο Πούτιν - Στη Λευκορωσία ο Πριγκόζιν (βίντεο)

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι "ευγνώμων" στον Λευκορώσο σύμμαχό του Αλεξάντερ Λουκασένκο για τον διαμεσολαβητικό του ρόλο του στη διευθέτηση της ένοπλης ανταρσίας του Γεβγκένι Πριγκόζιν, αρχηγού της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ.

"Είμαστε ευγνώμονες προς τον πρόεδρο της Λευκορωσίας για αυτές τις προσπάθειες", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, χαιρετίζοντας "μια αποφαση χωρίς νέες απώλειες". "Η βραδινή συνομιλία μεταξύ των δύο προέδρων ήταν πολύ μακρά, ειλικρινά θερμή", πρόσθεσε.

Η ανταρσία της Βάγκνερ "σε καμία περίπτωση" δεν θα επηρεάσει τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε σήμερα το Κρεμλίνο, ενώ τα στρατεύματα του Κιέβου συνεχίζουν την επίθεσή τους που άρχισαν πριν από εβδομάδες.

"Σε καμία περίπτωση", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε από τον Τύπο για ενδεχόμενες συνέπειες της ανταρσίας της Βάγκνερ στο σχέδιο του Κρεμλίνου στην Ουκρανία. "Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται. Οι στρατιώτες μας κατάφεραν να αποκρούσουν την αντεπίθεση της Ουκρανίας", τόνισε.

Οπισθοχωρεί η Βάγκνερ

Οι μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, που είχαν καταλάβει από το πρωί το αρχηγείο του ρωσικού στρατού στο Ροστόφ, στη νοτιοδυτική Ρωσία, άρχισαν να εγκαταλείπουν τις εγκαταστάσεις αυτές σήμερα το βράδυ, παρατήρησε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι άνδρες του Γεβγκένι Πριγκόζιν άρχισαν να επιβιβάζονται σε μικρά λεωφορεία και να αναχωρούν από το αρχηγείο, ενώ τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης που βρίσκονταν εκεί, δεν είχαν ακόμη μετακινηθεί, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο.

H ρωσική υπηρεσία του BBC καταγράφει τη στιγμή της αποχώρησης των μισθοφόρων, και μεταδίδει ότι στο στάδιο Rostov Arena (που χτίστηκε για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018) υπάρχει ένα τεράστιο χρονόμετρο. Δίπλα σε αυτό ξεχωρίζει η κατά τα φαινόμενα λίαν προσφάτως τοποθετημένη επιγραφή: "Είμαστε όλοι ένας λαός και πολεμάμε έναν εξωτερικό εχθρό. Πιστεύουμε στον ρωσικό λαό και στον πρόεδρό μας"! (υπονοώντας τον Βλαντίμιρ Πούτιν).

Το τηλεοπτικό κανάλι Dozhd (το οποίο αναγνωρίζεται στη Ρωσία ως "ξένος πράκτορας") καταγράφει και αυτό την αποχώρηση των μισθοφόρων από το Ροστόφ δημοσιεύοντας ένα σύντομο βίντεο με τίτλο: "Οι μισθοφόροι της Βάγκνερ τα μαζεύουν και φεύγουν, ο κόσμος τους χειροκροτεί και φωνάζει "Η Βάγκνερ είναι δύναμη"!

Σε ηχητικό μήνυμα, ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε πως οι μαχητές του θα επιστρέψουν στις βάσεις τους, προκειμένου να αποτραπεί μια αιματοχυσία.

Είχε προηγηθεί μεσολάβηση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος σε συνεννόηση με τον Πούτιν διαπραγματεύτηκε συμφωνία με το αφεντικό της Wagner για την αποκλιμάκωση της κρίσης, με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια των μισθοφόρων του.

Νωρίτερα σήμερα, ο Πριγκόζιν υποστήριζε ότι οι άνδρες του είχαν ξεκινήσει «πορεία για τη δικαιοσύνη» με σκοπό να απομακρύνουν «διεφθαρμένους» και «ανίκανους» ρώσους διοικητές, τους οποίους κατηγορεί για τις αποτυχίες στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, λίγες ώρες αργότερα, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, τόνισε πως απειλείται η ύπαρξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Αγωνιζόμαστε για τις ζωές και την ασφάλεια του λαού μας, για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας, για το δικαίωμα να παραμείνουμε Ρωσία, ένα κράτος με χιλιετή ιστορία», ανέφερε. Χαρακτηρίζοντας «προδοσία» τις ενέργειες της Wagner, διεμήνυσε πως όποιοι πήραν τα όπλα εναντίον του ρωσικού στρατού θα τιμωρηθούν.

Ο πρόεδρος Λουκασένκο δηλώνει ότι διαπραγματεύτηκε με τον Πριγκόζιν να σταματήσει η προώθηση στρατευμάτων της Βάγκνερ

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας δήλωσε ότι διαπραγματεύτηκε σήμερα με τον Γεβγκένι Πριγκόζιν τον τερματισμό της προώθησης στρατευμάτων της παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ και την αποφυγή οποιασδήποτε νέας κλιμάκωσης, σύμφωνα με το κανάλι Telegram.

"Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο να σταματήσει τις κινήσεις των ενόπλων ανδρών της εταιρίας Βάγκνερ και μέτρα για αποκλιμάκωση των εντάσεων", μετέδωσε το κανάλι Telegram της λευκορωσικής προεδρίας, Poul Pervogo.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, η διαμεσολάβηση έγινε σε συνεννόηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και διήρκεσε όλη την ημέρα. Ο πρόεδρος Λουκασένκο ενεργώντας με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου Πούτιν, μίλησε στον αρχηγό της Βάγκνερ, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόταση για αποκλιμάκωση της κατάστασης.

"Αυτό που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι είναι απολύτως (...) αποδεκτό για την επίλυση της κατάστασης, με εγγυήσεις ασφαλείας για τους μαχητές του Βάγκνερ", πρόσθεσε το Telegram.

Ο Λουκασένκο ενημέρωσε τον Πούτιν για το αποτέλεσμα των συνομιλιών με τον Πριγκόζιν

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο είχε δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν σήμερα το βράδυ για να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του με τον αρχηγό της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, μετέδωσε το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Νωρίτερα, το γραφείο του Λουκασένκο είχε ανακοινώσει ότι ο Λευκορώσος πρόεδρος μίλησε με τον Πριγκόζιν έχοντας την έγκριση του Πούτιν, και ότι ο αρχηγός της παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ συμφώνησε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και να σταματήσει τις μετακινήσεις των μαχητών του, ορισμένοι από τους οποίους προωθούνταν προς τη Μόσχα.

Το "deal" της οπισθοχώρησης Πριγκόζιν: Ξηλώνονται Σοϊγκού και Γκερασίμοφ από την στρατιωτική ηγεσία

Την ίδια ώρα, νέες πληροφορίες έρχονται στο φως αναφορικά με το τι ήταν αυτό που οδήγησε τον ηγέτη της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν να σταματήσει την προέλαση των δυνάμεών του προς την Μόσχα.

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ ο Πριγκόζιν δέχθηκε να κάνει πίσω και να «ξηλωθούν» από τις θέσεις τους ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Άμυνας Βαλερί Γερασίμοφ. Μάλιστα ολοένα και περισσότερα μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας μιλούν για την επικείμενη παραίτηση Σοϊγκού και Γερασίμοφ μετά την συμφωνία Πριγκόζιν - Μόσχας.

 
Ακόμη επισημαίνεται ότι ο Αλεξέι Ντούμιν, κυβερνήτης της επαρχίας Τούλα έχοντας εξουσιοδοτηθεί από το Κρεμλίνο, πήρε μέρος στις διαπραγματεύσεις με τον ηγέτη της Wagner και τον αρχηγό της ομάδας. Το τελεσίγραφο που τους μετέφερε ήταν ότι έπρεπε να ξεχάσουν ότι μπορούν να κινηθούν προς τη Μόσχα και ως αντάλλαγμα θα υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλείας της παραστρατιωτικής οργάνωσης καθώς και η υπόσχεση της επίλυσης της εκκρεμότητας με τον Σοϊγκού και τον Γερασίμοφ.

Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση αλλά τα ρωσικά ΜΜΕ μιλούν για επικείμενο «ξήλωμα» των δύο «γερακιών» του Βλαντιμίρ Πούτιν.


Η πλήρης δήλωση της υπηρεσίας Τύπου του Λουκασένκο σχετικά με την κατάσταση μετά την ανταρσία της ομάδας Wagner:

«Σήμερα το πρωί, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε τον Λευκορώσο ομόλογό του για την κατάσταση στη νότια Ρωσία με την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner. Οι αρχηγοί κρατών συμφώνησαν για κοινές ενέργειες.

Κατά την περαιτέρω ανάπτυξη των συμφωνιών, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, αφού διευκρίνισε επιπλέον την κατάσταση μέσω των δικών του καναλιών, σε συμφωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής της Wagner PMC Γεβγέν Πριγκόζιν.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ως αποτέλεσμα, ήρθαν σε συμφωνίες για το απαράδεκτο να εξαπολύσουν μια αιματηρή σφαγή στο έδαφος της Ρωσίας. Ο Γεβγέν Πριγκόζιν αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο να σταματήσει η μετακίνηση των ενόπλων της εταιρείας Wagner στη Ρωσία και να λάβει περαιτέρω μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Αυτή τη στιγμή, στο τραπέζι υπάρχει μια απολύτως κερδοφόρα και αποδεκτή επιλογή για την επίλυση της κατάστασης, με εγγυήσεις ασφαλείας για τους μαχητές της Wagner PMC.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, επίσης σήμερα ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας πραγματοποίησε δύο συναντήσεις με το μπλοκ εξουσίας της χώρας για αυτήν την κατάσταση».

Τι σημαίνει η συμφωνία αποκλιμάκωσης για τον Πριγκόζιν

Ο Μάικλ Ο' Χάνλον, ειδικός στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, αναφέρει από την πλευρά του στο BBC ότι αυτή η συμφωνία «έχει νόημα» επειδή η κατάσταση στη Ρωσία είχε γίνει «εξαιρετικά επικίνδυνη» όσον αφορά στον Γιεβγκένι Πριγκόζιν.

«Η ιδέα ότι ο Πριγκόζιν θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να προκαλέσει μια ευρεία μαζική εξέγερση εναντίον του Πούτιν αποτελεί πραγματικά ένα παραμύθι», εξηγεί ο O'Hanlon.

Ωστόσο, πρόκειται για μια «άκρως κρίσιμη και επικίνδυνη στιγμή» στη Ρωσία, σχολιάζει ο O'Hanlon.

Αρκετά ερωτήματα παραμένουν επίσης ανοιχτά, όπως το τι είδους όροι προσφέρθηκαν στον Πριγκόζιν και ποιες προοπτικές υπάρχουν για το μέλλον του, εξηγεί.

H Συμφωνία υποχρεώνει τον Πριγκόζιν να μετακομίσει στη Λευκορωσία 

Ο αρχηγός της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν θα μετακομίσει στη Λευκορωσία βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο για να τερματιστεί η ένοπλη ανταρσία της οποίας ηγήθηκε ο Πριγκόζιν εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Λουκασένκο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, με τη σύμφωνη γνώμη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, γιατί γνώριζε τον Πριγκόζιν προσωπικά εδώ και 20 χρόνια.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι "ευγνώμων" στον Λευκορώσο σύμμαχό του Αλεξάντερ Λουκασένκο για τον διαμεσολαβητικό του ρόλο του στη διευθέτηση της ένοπλης ανταρσίας του Γεβγκένι Πριγκόζιν, αρχηγού της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ.

"Είμαστε ευγνώμονες προς τον πρόεδρο της Λευκορωσίας για αυτές τις προσπάθειες", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, χαιρετίζοντας "μια αποφαση χωρίς νέες απώλειες". "Η βραδινή συνομιλία μεταξύ των δύο προέδρων ήταν πολύ μακρά, ειλικρινά θερμή", πρόσθεσε.

Η ανταρσία της Βάγκνερ "σε καμία περίπτωση" δεν θα επηρεάσει τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε σήμερα το Κρεμλίνο, ενώ τα στρατεύματα του Κιέβου συνεχίζουν την επίθεσή τους που άρχισαν πριν από εβδομάδες.

"Σε καμία περίπτωση", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε από τον Τύπο για ενδεχόμενες συνέπειες της ανταρσίας της Βάγκνερ στο σχέδιο του Κρεμλίνου στην Ουκρανία. "Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται. Οι στρατιώτες μας κατάφεραν να αποκρούσουν την αντεπίθεση της Ουκρανίας", τόνισε.

Οπισθοχωρεί η Βάγκνερ

Οι μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, που είχαν καταλάβει από το πρωί το αρχηγείο του ρωσικού στρατού στο Ροστόφ, στη νοτιοδυτική Ρωσία, άρχισαν να εγκαταλείπουν τις εγκαταστάσεις αυτές σήμερα το βράδυ, παρατήρησε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι άνδρες του Γεβγκένι Πριγκόζιν άρχισαν να επιβιβάζονται σε μικρά λεωφορεία και να αναχωρούν από το αρχηγείο, ενώ τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης που βρίσκονταν εκεί, δεν είχαν ακόμη μετακινηθεί, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο.

H ρωσική υπηρεσία του BBC καταγράφει τη στιγμή της αποχώρησης των μισθοφόρων, και μεταδίδει ότι στο στάδιο Rostov Arena (που χτίστηκε για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018) υπάρχει ένα τεράστιο χρονόμετρο. Δίπλα σε αυτό ξεχωρίζει η κατά τα φαινόμενα λίαν προσφάτως τοποθετημένη επιγραφή: "Είμαστε όλοι ένας λαός και πολεμάμε έναν εξωτερικό εχθρό. Πιστεύουμε στον ρωσικό λαό και στον πρόεδρό μας"! (υπονοώντας τον Βλαντίμιρ Πούτιν).

Το τηλεοπτικό κανάλι Dozhd (το οποίο αναγνωρίζεται στη Ρωσία ως "ξένος πράκτορας") καταγράφει και αυτό την αποχώρηση των μισθοφόρων από το Ροστόφ δημοσιεύοντας ένα σύντομο βίντεο με τίτλο: "Οι μισθοφόροι της Βάγκνερ τα μαζεύουν και φεύγουν, ο κόσμος τους χειροκροτεί και φωνάζει "Η Βάγκνερ είναι δύναμη"!

Σε ηχητικό μήνυμα, ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε πως οι μαχητές του θα επιστρέψουν στις βάσεις τους, προκειμένου να αποτραπεί μια αιματοχυσία.

Είχε προηγηθεί μεσολάβηση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος σε συνεννόηση με τον Πούτιν διαπραγματεύτηκε συμφωνία με το αφεντικό της Wagner για την αποκλιμάκωση της κρίσης, με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια των μισθοφόρων του.

Νωρίτερα σήμερα, ο Πριγκόζιν υποστήριζε ότι οι άνδρες του είχαν ξεκινήσει «πορεία για τη δικαιοσύνη» με σκοπό να απομακρύνουν «διεφθαρμένους» και «ανίκανους» ρώσους διοικητές, τους οποίους κατηγορεί για τις αποτυχίες στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, λίγες ώρες αργότερα, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, τόνισε πως απειλείται η ύπαρξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Αγωνιζόμαστε για τις ζωές και την ασφάλεια του λαού μας, για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας, για το δικαίωμα να παραμείνουμε Ρωσία, ένα κράτος με χιλιετή ιστορία», ανέφερε. Χαρακτηρίζοντας «προδοσία» τις ενέργειες της Wagner, διεμήνυσε πως όποιοι πήραν τα όπλα εναντίον του ρωσικού στρατού θα τιμωρηθούν.

Ο πρόεδρος Λουκασένκο δηλώνει ότι διαπραγματεύτηκε με τον Πριγκόζιν να σταματήσει η προώθηση στρατευμάτων της Βάγκνερ

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας δήλωσε ότι διαπραγματεύτηκε σήμερα με τον Γεβγκένι Πριγκόζιν τον τερματισμό της προώθησης στρατευμάτων της παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ και την αποφυγή οποιασδήποτε νέας κλιμάκωσης, σύμφωνα με το κανάλι Telegram.

"Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο να σταματήσει τις κινήσεις των ενόπλων ανδρών της εταιρίας Βάγκνερ και μέτρα για αποκλιμάκωση των εντάσεων", μετέδωσε το κανάλι Telegram της λευκορωσικής προεδρίας, Poul Pervogo.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, η διαμεσολάβηση έγινε σε συνεννόηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και διήρκεσε όλη την ημέρα. Ο πρόεδρος Λουκασένκο ενεργώντας με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου Πούτιν, μίλησε στον αρχηγό της Βάγκνερ, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόταση για αποκλιμάκωση της κατάστασης.

"Αυτό που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι είναι απολύτως (...) αποδεκτό για την επίλυση της κατάστασης, με εγγυήσεις ασφαλείας για τους μαχητές του Βάγκνερ", πρόσθεσε το Telegram.

Ο Λουκασένκο ενημέρωσε τον Πούτιν για το αποτέλεσμα των συνομιλιών με τον Πριγκόζιν

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο είχε δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν σήμερα το βράδυ για να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του με τον αρχηγό της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, μετέδωσε το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Νωρίτερα, το γραφείο του Λουκασένκο είχε ανακοινώσει ότι ο Λευκορώσος πρόεδρος μίλησε με τον Πριγκόζιν έχοντας την έγκριση του Πούτιν, και ότι ο αρχηγός της παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ συμφώνησε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και να σταματήσει τις μετακινήσεις των μαχητών του, ορισμένοι από τους οποίους προωθούνταν προς τη Μόσχα.

Το "deal" της οπισθοχώρησης Πριγκόζιν: Ξηλώνονται Σοϊγκού και Γκερασίμοφ από την στρατιωτική ηγεσία

Την ίδια ώρα, νέες πληροφορίες έρχονται στο φως αναφορικά με το τι ήταν αυτό που οδήγησε τον ηγέτη της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν να σταματήσει την προέλαση των δυνάμεών του προς την Μόσχα.

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ ο Πριγκόζιν δέχθηκε να κάνει πίσω και να «ξηλωθούν» από τις θέσεις τους ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Άμυνας Βαλερί Γερασίμοφ. Μάλιστα ολοένα και περισσότερα μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας μιλούν για την επικείμενη παραίτηση Σοϊγκού και Γερασίμοφ μετά την συμφωνία Πριγκόζιν - Μόσχας.

 
Ακόμη επισημαίνεται ότι ο Αλεξέι Ντούμιν, κυβερνήτης της επαρχίας Τούλα έχοντας εξουσιοδοτηθεί από το Κρεμλίνο, πήρε μέρος στις διαπραγματεύσεις με τον ηγέτη της Wagner και τον αρχηγό της ομάδας. Το τελεσίγραφο που τους μετέφερε ήταν ότι έπρεπε να ξεχάσουν ότι μπορούν να κινηθούν προς τη Μόσχα και ως αντάλλαγμα θα υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλείας της παραστρατιωτικής οργάνωσης καθώς και η υπόσχεση της επίλυσης της εκκρεμότητας με τον Σοϊγκού και τον Γερασίμοφ.

Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση αλλά τα ρωσικά ΜΜΕ μιλούν για επικείμενο «ξήλωμα» των δύο «γερακιών» του Βλαντιμίρ Πούτιν.


Η πλήρης δήλωση της υπηρεσίας Τύπου του Λουκασένκο σχετικά με την κατάσταση μετά την ανταρσία της ομάδας Wagner:

«Σήμερα το πρωί, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε τον Λευκορώσο ομόλογό του για την κατάσταση στη νότια Ρωσία με την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner. Οι αρχηγοί κρατών συμφώνησαν για κοινές ενέργειες.

Κατά την περαιτέρω ανάπτυξη των συμφωνιών, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, αφού διευκρίνισε επιπλέον την κατάσταση μέσω των δικών του καναλιών, σε συμφωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής της Wagner PMC Γεβγέν Πριγκόζιν.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ως αποτέλεσμα, ήρθαν σε συμφωνίες για το απαράδεκτο να εξαπολύσουν μια αιματηρή σφαγή στο έδαφος της Ρωσίας. Ο Γεβγέν Πριγκόζιν αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο να σταματήσει η μετακίνηση των ενόπλων της εταιρείας Wagner στη Ρωσία και να λάβει περαιτέρω μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Αυτή τη στιγμή, στο τραπέζι υπάρχει μια απολύτως κερδοφόρα και αποδεκτή επιλογή για την επίλυση της κατάστασης, με εγγυήσεις ασφαλείας για τους μαχητές της Wagner PMC.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, επίσης σήμερα ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας πραγματοποίησε δύο συναντήσεις με το μπλοκ εξουσίας της χώρας για αυτήν την κατάσταση».

Τι σημαίνει η συμφωνία αποκλιμάκωσης για τον Πριγκόζιν

Ο Μάικλ Ο' Χάνλον, ειδικός στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, αναφέρει από την πλευρά του στο BBC ότι αυτή η συμφωνία «έχει νόημα» επειδή η κατάσταση στη Ρωσία είχε γίνει «εξαιρετικά επικίνδυνη» όσον αφορά στον Γιεβγκένι Πριγκόζιν.

«Η ιδέα ότι ο Πριγκόζιν θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να προκαλέσει μια ευρεία μαζική εξέγερση εναντίον του Πούτιν αποτελεί πραγματικά ένα παραμύθι», εξηγεί ο O'Hanlon.

Ωστόσο, πρόκειται για μια «άκρως κρίσιμη και επικίνδυνη στιγμή» στη Ρωσία, σχολιάζει ο O'Hanlon.

Αρκετά ερωτήματα παραμένουν επίσης ανοιχτά, όπως το τι είδους όροι προσφέρθηκαν στον Πριγκόζιν και ποιες προοπτικές υπάρχουν για το μέλλον του, εξηγεί.

H Συμφωνία υποχρεώνει τον Πριγκόζιν να μετακομίσει στη Λευκορωσία 

Ο αρχηγός της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν θα μετακομίσει στη Λευκορωσία βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο για να τερματιστεί η ένοπλη ανταρσία της οποίας ηγήθηκε ο Πριγκόζιν εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Λουκασένκο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, με τη σύμφωνη γνώμη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, γιατί γνώριζε τον Πριγκόζιν προσωπικά εδώ και 20 χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία