Λόγια του Βαρδάρη

  • Reskilling με έξι ώρες κατάρτιση γίνεται; Απορίες, ερωτήματα και... λίγη ποίηση για το κέντρο της Cisco
    30/09/2022 17:30

    Reskilling με έξι ώρες κατάρτιση γίνεται; Απορίες, ερωτήματα και... λίγη ποίηση για το κέντρο της Cisco

    Δύο νούμερα μας έκαναν εντύπωση από τον απολογισμό της διετούς λειτουργίας του “Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων” της Cisco: 200 άτομα παρακολούθησαν τα προγράμματα κατάρτισης, που είχαν διάρκεια 1.200 ωρών. Δηλαδή κατά μέσο όρο κάθε εκπαιδευόμενος παρακολούθησε προγράμματα κατάρτισης έξι ωρών. Άραγε αυτές τις έξι ώρες είχαν στο μυαλό τους ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, όταν μιλούσαν για το reskilling και το up skillingl;

    Update: Στα ερωτήματα που θέσαμε απάντησε η Cisco, εξηγώντας ότι διατυπώθηκε λάθος το στοιχείο σχετικά με τον αριθμό των ωρών κατάρτισης (που αναφέρθηκε προφορικά, αποτυπώθηκε και σε banner και στη συνέχεια περιλήφθηκε και στο δελτίο Τύπου).  Εκ των υστέρων η εταιρεία διευκρίνισε ότι οι 1.200 ώρες διδασκαλίας αντιστοιχούν σε συνολικά 10 τάξεις, άρα σε κάθε τάξη (και κατ' επέκταση σε κάθε εκπαιδευόμενο) αναλογούν κατά μέσο όρι 120 ώρες κατάρτισης. Αναλυτικά η απάντηση της εταιρείας εδώ.

    Θέσεις εργασίας

    Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Δήμα, “η αξία της επένδυσης δεν βρίσκεται στη δημιουργία των νέων άμεσων θέσεων εργασίας, αλλα στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες,ώστε οι εργαζόμενοι να είναι ανταγωνιστικοί, να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και να προσαρμοστούν στις ανάγκες της αγοράς”.

    Δεν ξέρουμε αν αυτές οι έξι ώρες κατάρτισης ανά άτομο ήταν αρκετές για να πετύχουν όλα τα παραπάνω... Τουλάχιστον δεν μέτρησαν τον αριθμό των εκπαιδευόμενων ως “200 νέες θέσεις εργασίας”. Να θυμίσουμε ότι στο ίδιο το κέντρο εργάζεται μόνο ένα άτομο, ο φύλακας.

    Υψοφοβία...

    «Επενδύσεις όπως αυτή πάνε τον τόπο πιο ψηλά” ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης. Μέχρι σήμερα επένδυση από πλευράς εταιρείας είναι στα 2 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στις παρεμβάσεις στο χωρο, τα λειτουργικά έξοδα, το μισθό του φύλακα, και τις... ανθρωποώρες των εργαζόμενων της Cisco που δούλεψαν για την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών λύσεωνσε συνεργασία με δήμους. Εκτός από τα στοιχεία για τα προγράμματα κατάρτισης, ο απολογισμός περιελάμβανε τους 5.000 επισκέπτες που βρέθηκαν στο χώρο, τα 150 συνέδρια και εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν εκεί τα 17 μνημόνια συνεργασίας που υπέγραψε η Cisco με διάφορους φορείς.

    Η ποίηση και τα περιστέρια

    Πολλά σχόλια ακούστηκαν και για την κατάσταση που ήταν ο χώρος, πριν παραχωρηθεί δωρεάν στη Cisco. Υπενθυμίζεται ότι ο χώρος των παλαιών σφαγείων ανακαινίστηκε με κοινοτικά κονδύλια ως χώρος πολιτισμού και εκεί λειτουργούσε το Labatoir όπου φιλοξενούνταν δημιουργικές ομάδες της πόλης.

    “Τα περιστέρια ήταν μεσα στο κέντρο, κάναμε προσπάθειες να τα περιποιηθούμε... Δεν τα φάγαμε” είπε αστειευόμενος ο διευθύνων σύμβουλος της Cisco για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα Αντώνης Τσιμπούκης.

    Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας αναφέρθηκε σε μια επίσκεψή του στο κτίριο όπου βρήκε διαρροές από τα ταβάνια, ανοιχτές πορτες και “καμιά δεκαρια συμπολίτες μου που διαβαζαν ποιηση” είπε, σπεύδοντας να διευκρινίσει: “Δεν είμαι κατά της ποίησης, τη λατρεύω”. Ο κ. Ζέρβας είπε ότι αισθάνεται εξαιρετικά δικαιωμένος γιατί μέσω του κέντρου αναβαθμίζονται οι ψηφιακές δεξιότητες των πολιτών και βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, που αναζητούν καταρτισμένο προσωπικό (γιατί εκτός των άλλων υπάρχει και μετακίνηση εργαζομένων στις εταιρείες τεχνολογίας που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη).