ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ρεκόρ αιτήσεων για σίτιση στη φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ – Ελεύθερη είσοδο ζητούν φοιτητές

«Ανοιχτή πληγή» παραμένουν οι εστίες στις 40 Εκκλησιές

 16/10/2023 15:20

Ρεκόρ αιτήσεων για σίτιση στη φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ – Ελεύθερη είσοδο ζητούν φοιτητές

Έλενα Καραβασίλη

Προτού καλά καλά ξεκινήσει το νέο ακαδημαϊκό έτος, μερίδα φοιτητών ξεκίνησε τις κινητοποιήσεις με αίτημα τη «δωρεάν σίτιση για όλους» στη φοιτητική λέσχη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, οι ίδιοι κάνουν λόγο για επερχόμενη θέσπιση αντιτίμου για όσους φοιτητές δεν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που αφορούν στην ύπαρξη ανώτερου οικογενειακού εισοδήματος στα 40.000 ευρώ, οι οποίοι, όπως ισχυρίζονται οι φοιτητές «θα αναγκάζονται να επιλέγουν ανάμεσα στη προπληρωμένη κάρτα σίτισης για 15 ή 30 μέρες με αντίτιμο 30ευρώ ή 60ευρώ αντίστοιχα». Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ, Δημήτρης Κωβαίος ξεκαθαρίζει μέσω της «ΜτΚ» ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Την ίδια ώρα, άλυτο και χρόνιο πρόβλημα παραμένουν οι φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ (Α’, Β’, Γ’) που βρίσκονται στις 40 Εκκλησιές, με τις εικόνες και τις συνθήκες που επικρατούν να είναι αποκαρδιωτικές και να εγείρουν έντονη ανησυχία. Φοιτητές κάνουν λόγο για ελλιπή ασφάλεια, υποδομές που καταρρέουν και για μειωμένη κάλυψη των αναγκών τους καθώς όπως υποστηρίζουν, «οι εστίες καλύπτουν μόλις το 2% των φοιτητών του ΑΠΘ».

«Αυστηροί έλεγχοι στη λέσχη»

Για ιδιαίτερα αυστηρούς ελέγχους και αποκλεισμό φοιτητών από τη σίτισή τους στη λέσχη του ΑΠΘ κάνουν λόγο φοιτητές που εναντιώνονται στην παρουσία εργολάβου για τη διαχείριση της λέσχης καθώς και στον τρόπο με τον οποίο αυτή λειτουργεί. Ο Γιώργος Τσακίρογλου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων Μηχανικών λέει στη «ΜτΚ» ότι «οι φοιτητικές άνοιξαν τη λέσχη την 1η Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους για να σιτιστούν οι φοιτητές. Οι ελεγκτές έδιωχναν φοιτητές που δεν είχαν κάρτα. Όπου όμως, ανάμεσά τους είναι και 9.000 πρωτοετείς που δεν έχουν προλάβει να κάνουν τα χαρτιά τους. Ζητούμε δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές. Οι φοιτητές πρέπει να σταματήσουν να αντιμετωπίζονται ως πελάτες», λέει χαρακτηριστικά. Από την πλευρά της η Μαρία Ταταρίδου, πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Οδοντιατρικής υποστηρίζει πως «Έχει ανοίξει η συζήτηση για επιβολή αντιτίμου. Απαιτούμε η λέσχη να λειτουργεί με δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα. Η έκδοση κάρτας σίτισης αποτελεί προπομπό της επιβολής αντιτίμου, όπως έγινε και εδώ δίπλα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπου η πλειοψηφία των φοιτητών τρώει στη φοιτητική λέσχη με 3,5 ευρώ». Η Σαμπίνα Κουρίζη, μέλος του φοιτητικού Συλλόγου Ιστορίας και Αρχαιολογίας λέει χαρακτηριστικά «ζητούμε να μην υπάρχει έλεγχος των καρτών σίτισης. Η σίτιση των φοιτητών στη λέσχη είναι δωρεάν εδώ και δεκαετίες, και τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία διαδικασία που ουσιαστικά αποκλείει φοιτητές του ιδρύματος από το να σιτίζονται δωρεάν».

«Κανείς δεν θα κληθεί να πληρώσει»

Ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κωβαίος, ερωτώμενος για τις καταγγελίες φοιτητών ότι όσοι έχουν εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ θα καλούνται να πληρώνουν για να σιτιστούν στη λέσχη, τονίζει πως «Κανείς φοιτητής του ΑΠΘ, πλήρωσε ή θα κληθεί να πληρώσει το οποιοδήποτε αντίτιμο και ουδείς φοιτητής παρεμποδίστηκε από το να σιτιστεί. Βάση νόμου ισχύει η καταβολή αντιτίμου, κάτι που εφαρμόζεται σε φοιτητικές λέσχες άλλων πανεπιστημίων. Ωστόσο, στους όρους της σύμβασης μας με τον ανάδοχο, έχουμε επιπλέουν κάρτες δωρεάν σίτισης που μπορούν να διατεθούν στους φοιτητές μας, με την προϋπόθεση να καταθέσουν το σχετικό αίτημα για έκδοση κάρτας. Όσον αφορά στους πρωτοετείς που μπορεί να μην έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους, αρκεί το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, ότι έχουν περάσει στο ΑΠΘ». Αναφερόμενος στις ενέργειες φοιτητών που εισέβαλλαν στη λέσχη και προχώρησαν μόνοι τους σε διανομή φαγητού, εξηγεί ότι αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, καθώς πρέπει στη συνέχεια να ακολουθηθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο για την καθαριότητα της λέσχης. «Αποτέλεσμα αυτού ήταν η λέσχη να κλείσει εκείνο το απόγευμα προκειμένου να απολυμανθεί, και οι συμφοιτητές των συγκεκριμένων ατόμων, να μείνουν χωρίς φαγητό», εξηγεί.

«Καταστροφική η αυτοδιαχείριση»

Ο κ. Κωβαίος, κάνει λόγο για ρεκόρ αιτήσεων έκδοσης κάρτας σίτισης, ζήτημα που αποτελούσε σημαντικό πρόβλημα τα προηγούμενα χρόνια καθώς από αυτές καθορίζονται οι μερίδες φαγητού που υπολογίζει ο ανάδοχος του έργου. «Φέτος έχουμε 7.813 αιτήσεις. Καμία άλλη χρονιά δεν είχαμε τόσες πολλές αιτήσεις. Από αυτές έχουν ήδη εκδοθεί 3.600, 2.125 είναι υπό εξέταση και 1.768 είναι στο πρώιμο στάδιο υποβολής». Εξηγεί ότι η αυτοδιαχείριση της φοιτητικής λέσχης είχε οδηγήσει στην καταστροφή, εξηγώντας πως το 2012 όταν ο ίδιος είχε αναλάβει την προεδρεία της, το ταμείο ήταν μείον κατά 200.000 ευρώ. «Υπήρχε αδυναμία να πληρωθεί η δαπάνη σίτισης και οι φοιτητές έτρωγαν κονσέρβες. Εν μέσω μεγάλων αντιδράσεων, μεταβήκαμε στο μεικτό σύστημα όπου μέσω δημόσιας διακήρυξης, το έργο αναλαμβάνεται από ανάδοχο εταιρία. Έτσι, το 2019, με την ίδια διαχρονικά χρηματοδότηση, παρέδωσα 17 εκατ. ευρώ αποθεματικό και μία λέσχη με εξαιρετική εικόνα, ως προς τις υποδομές, τη λειτουργία και το μενού», λέει ο ίδιος. Ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει έλεγχος και εν δυνάμει να σιτίζεται στη λέσχη όλη η πόλη. «Αυτό θα είναι εις βάρος των φοιτητών και φυσικά είναι παράνομο. Η λέσχη είναι αποκλειστικά και μόνον για τους φοιτητές του πανεπιστημίου». Σημειώνεται ότι βάση νόμου, απαιτείται ένας όγκος εγγράφων προκειμένου να εκδοθεί η σχετική κάρτα. «Έχω καταθέσει εδώ και καιρό αίτημα στο υπουργείο Παιδείας να τροποποιηθεί αυτή η απόφαση ώστε καταθέτοντας αρχικά το εκκαθαριστικό να εκδίδεται η κάρτα, ώστε οι διαδικασίες να μην είναι τόσο χρονοβόρες, καθώς το 99% των αιτούντων έχουν εισόδημα κάτω των 40.000 ευρώ», εξηγεί.

Φθορές και ζητήματα ασφαλείας στις εστίες

Ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τη φοιτητική κοινότητα αποτελούν και οι φοιτητικές εστίες που βρίσκονται στις 40 Εκκλησιές, όπου πρόκειται για κτήρια που χτίσθηκαν τη δεκαετία του ’60 και παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα. O Ενές Εφέντι είναι τεταρτοετής φοιτητής του Παιδαγωγικού Τμήματος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εδώ και τέσσερα χρόνια μένει στις Β’ φοιτητικές εστίες. Λέει χαρακτηριστικά ότι «τα κτήρια που στεγάζουν τις εστίες, όπως και τα περισσότερα κτήρια του Πανεπιστημίου, δεν έχουν αντισεισμική θωράκιση. Σε όροφο των Β’ εστιών το ταβάνι έχει ξηλωθεί ολόκληρο και δεν έχει επισκευαστεί. Επίσης, στις τουαλέτες και στις ντουζιέρες που είναι τρεις όλες κι όλες σε κάθε όροφο, κάποιες φορές η μία τίθεται εκτός λειτουργίας και μένουν 20 φοιτητές με δύο τουαλέτες». Μιλώντας για την ασφάλεια των δωματίων, ο Ενές Εφέντι λέει χαρακτηριστικά πως «οι πόρτες ανοίγουν με ένα σκούντημα και από εκεί και πέρα φυσικά υπάρχουν και άλλα ζητήματα, μέσα στα δωμάτια. Στο δικό μου για παράδειγμα, πέρσι χάλασε το παράθυρο και δεν έκλεινε. Ζήτησα να το επιδιορθώσουν, ήρθε τεχνικός ο οποίος όμως δεν μπορούσε να κάνει επιδιόρθωση γιατί έπρεπε να αλλαχτεί όλο το παράθυρο και μέχρι και σήμερα το παράθυρο παραμένει κολλημένο με ταινία, με πατέντα που ο ίδιος έφτιαξα», λέει. Ο ίδιος περιγράφει πως υπάρχουν και σοβαρά πρόβλημα που αφορούν στην ασφάλεια των οικοτρόφων. Περιγράφει πως «Ιδίως στις Α’ εστίες, στην ταράτσα, είναι γνωστό ότι γίνεται χρήση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών από άτομα που δεν ανήκουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Φύλακας υπάρχει αλλά κι αυτός δεν μπορεί να κάνει κάτι ή να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του».

Πολλαπλά προβλήματα με τη διαχείριση

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, που διατήρησε και τη θέση που κατείχε ως Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΑΠΘ λέει χαρακτηριστικά ότι «προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε, όπου καθημερινά γίνονται μικρές επιδιορθώσεις ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι στην ουσία έχουμε έναν δήμο με 1.300 κατοίκους αλλά ο δήμαρχος βρίσκεται στην Αθήνα. Το Ινστιτούτου Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) που εγκρίνει τις σχετικές δαπάνες και διαχειρίζεται το σύνολο των εστιών της χώρας, βρίσκεται στην Αθήνα με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις. Από το 2019 έχω καταθέσει επανειλημμένα αιτήματα να δημιουργηθεί ένα παράρτημα στη Θεσσαλονίκη, κάτι που δυστυχώς δεν έχει γίνει», τονίζει ο κ. Κωβαίος. Μιλώντας για τα ζητήματα ασφαλείας, εξηγεί πως πέρσι οι φοιτητές αποδέχτηκαν την πρόταση που τους είχε καταθέσει, να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος στις εστίες, με χρήση κάρτας. «Τα μέλη της ΣΟΦΕΘ με έγγραφό τους κατέθεσαν το σχετικό αίτημα. Αμέσως εκπονήθηκε η σχετική μελέτη από το Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΑΠΘ, κοστολογώντας το έργο σε 18.000 ευρώ. Κατέθεσα το αίτημα στο Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. και έναν χρόνο μετά, περιμένουμε ακόμη να μας απαντήσουν», λέει χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι οι φύλακες των εστιών δεν έχουν τη δικαιοδοσία να παρέμβουν σε περίπτωση που υπάρχει απειλή της ανθρώπινης ζωή, παρά μόνον να καλέσουν άμεσα τις Αστυνομικές Αρχές.

Εκτός το ΑΠΘ από την ανέγερση νέων εστιών

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Οικονοµίας, δρομολογείται η δημιουργία νέων εστιών, μέσω ΣΔΙΤ, σε Θράκη, Κρήτη, Θεσσαλία και στο Πανεπιστήµιο ∆υτικής Μακεδονίας, χωρίς να υπάρχει κάποια σχετική πρόβλεψη για το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, το Αριστοτέλειο. «Πάγιο αίτημα του πανεπιστημίου μας είναι η δημιουργία νέων εστιών. Ειδικά στο ΑΠΘ, έχουμε το αγρόκτημα όπου θα μπορούσαν να κατασκευαστούν εστίες και μάλιστα υπάρχει σχετικός σχεδιασμός, στο masterplan για την ανάπλαση του αγροκτήματος. Δυστυχώς, παρά το πολλαπλά αιτήματά μου ο υπουργός Παιδείας δεν έχει συναντηθεί ακόμα μαζί μου, που εκπροσωπώ το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κωβαίος. Αναφερόμενος στον σεισμικό έλεγχο του συνόλου των κτηρίων του ΑΠΘ, συμπεριλαμβανομένων και των εστιών, ο ίδιος λέει στη «ΜτΚ» ότι κατά την τρέχουσα εβδομάδα εστάλη έγγραφο από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) με το οποίο ζητούνται στοιχεία για τα κτήρια του πανεπιστημίου. «Οι τεχνικές υπηρεσίες μας ήδη συγκεντρώνουν αυτά τα στοιχεία και ευελπιστούμε, όντως να προχωρήσει αυτό το πρόγραμμα». Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη δράση που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση και αφορά στη διενέργεια πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου σε δημόσια κτήρια, η οποία έχει ανατεθεί στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και ο ΟΑΣΠ θα έχει την εποπτεία.

Ανικανοποίητο το 25% των αιτήσεων στις εστίες

Οι φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ, τρεις στην περιοχή των 40 Εκκλησιών και μία στη Λέοντος Σοφού, μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 1.280 φοιτητές. Σύμφωνα με τον κ. Κωβαίο, φέτος κατατέθηκαν εμπρόθεσμες και πλήρης 174 αιτήσεις. «Η διαθεσιμότητα που έχουμε αυτήν τη στιγμή είναι για 131 άτομα. Άρα ανεκπλήρωτες σε αυτήν τη φάση θα μείνουν 43 αιτήσεις. Προτεραιότητα δόθηκε στους πρωτοετείς φοιτητές ωστόσο, αρκετοί φοιτητές πήραν το πτυχίο τους τον Σεπτέμβριο έτσι η εμπειρία μας δείχνει ότι θα αδειάσουν τουλάχιστον 40 δωμάτια, μπορεί και περισσότερα κι έτσι μέχρι τον Νοέμβριο θα έχουν καλυφθεί όλες οι ανάγκες». Ο ίδιος λέει ότι αυτήν τη στιγμή γίνονται εισδοχές όπου, «από τα 131 άτομα που έχουμε καλέσει, ανταποκρίθηκαν οι 78. Εάν οι υπόλοιποι 53 δεν προσέλθουν εντός μίας εβδομάδας που ορίζει η προθεσμία, είναι πιθανόν να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες που υπάρχουν», καταλήγει.

Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" την Κυριακή 15/10/23

Προτού καλά καλά ξεκινήσει το νέο ακαδημαϊκό έτος, μερίδα φοιτητών ξεκίνησε τις κινητοποιήσεις με αίτημα τη «δωρεάν σίτιση για όλους» στη φοιτητική λέσχη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, οι ίδιοι κάνουν λόγο για επερχόμενη θέσπιση αντιτίμου για όσους φοιτητές δεν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που αφορούν στην ύπαρξη ανώτερου οικογενειακού εισοδήματος στα 40.000 ευρώ, οι οποίοι, όπως ισχυρίζονται οι φοιτητές «θα αναγκάζονται να επιλέγουν ανάμεσα στη προπληρωμένη κάρτα σίτισης για 15 ή 30 μέρες με αντίτιμο 30ευρώ ή 60ευρώ αντίστοιχα». Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ, Δημήτρης Κωβαίος ξεκαθαρίζει μέσω της «ΜτΚ» ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Την ίδια ώρα, άλυτο και χρόνιο πρόβλημα παραμένουν οι φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ (Α’, Β’, Γ’) που βρίσκονται στις 40 Εκκλησιές, με τις εικόνες και τις συνθήκες που επικρατούν να είναι αποκαρδιωτικές και να εγείρουν έντονη ανησυχία. Φοιτητές κάνουν λόγο για ελλιπή ασφάλεια, υποδομές που καταρρέουν και για μειωμένη κάλυψη των αναγκών τους καθώς όπως υποστηρίζουν, «οι εστίες καλύπτουν μόλις το 2% των φοιτητών του ΑΠΘ».

«Αυστηροί έλεγχοι στη λέσχη»

Για ιδιαίτερα αυστηρούς ελέγχους και αποκλεισμό φοιτητών από τη σίτισή τους στη λέσχη του ΑΠΘ κάνουν λόγο φοιτητές που εναντιώνονται στην παρουσία εργολάβου για τη διαχείριση της λέσχης καθώς και στον τρόπο με τον οποίο αυτή λειτουργεί. Ο Γιώργος Τσακίρογλου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων Μηχανικών λέει στη «ΜτΚ» ότι «οι φοιτητικές άνοιξαν τη λέσχη την 1η Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους για να σιτιστούν οι φοιτητές. Οι ελεγκτές έδιωχναν φοιτητές που δεν είχαν κάρτα. Όπου όμως, ανάμεσά τους είναι και 9.000 πρωτοετείς που δεν έχουν προλάβει να κάνουν τα χαρτιά τους. Ζητούμε δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές. Οι φοιτητές πρέπει να σταματήσουν να αντιμετωπίζονται ως πελάτες», λέει χαρακτηριστικά. Από την πλευρά της η Μαρία Ταταρίδου, πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Οδοντιατρικής υποστηρίζει πως «Έχει ανοίξει η συζήτηση για επιβολή αντιτίμου. Απαιτούμε η λέσχη να λειτουργεί με δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα. Η έκδοση κάρτας σίτισης αποτελεί προπομπό της επιβολής αντιτίμου, όπως έγινε και εδώ δίπλα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπου η πλειοψηφία των φοιτητών τρώει στη φοιτητική λέσχη με 3,5 ευρώ». Η Σαμπίνα Κουρίζη, μέλος του φοιτητικού Συλλόγου Ιστορίας και Αρχαιολογίας λέει χαρακτηριστικά «ζητούμε να μην υπάρχει έλεγχος των καρτών σίτισης. Η σίτιση των φοιτητών στη λέσχη είναι δωρεάν εδώ και δεκαετίες, και τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία διαδικασία που ουσιαστικά αποκλείει φοιτητές του ιδρύματος από το να σιτίζονται δωρεάν».

«Κανείς δεν θα κληθεί να πληρώσει»

Ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κωβαίος, ερωτώμενος για τις καταγγελίες φοιτητών ότι όσοι έχουν εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ θα καλούνται να πληρώνουν για να σιτιστούν στη λέσχη, τονίζει πως «Κανείς φοιτητής του ΑΠΘ, πλήρωσε ή θα κληθεί να πληρώσει το οποιοδήποτε αντίτιμο και ουδείς φοιτητής παρεμποδίστηκε από το να σιτιστεί. Βάση νόμου ισχύει η καταβολή αντιτίμου, κάτι που εφαρμόζεται σε φοιτητικές λέσχες άλλων πανεπιστημίων. Ωστόσο, στους όρους της σύμβασης μας με τον ανάδοχο, έχουμε επιπλέουν κάρτες δωρεάν σίτισης που μπορούν να διατεθούν στους φοιτητές μας, με την προϋπόθεση να καταθέσουν το σχετικό αίτημα για έκδοση κάρτας. Όσον αφορά στους πρωτοετείς που μπορεί να μην έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους, αρκεί το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, ότι έχουν περάσει στο ΑΠΘ». Αναφερόμενος στις ενέργειες φοιτητών που εισέβαλλαν στη λέσχη και προχώρησαν μόνοι τους σε διανομή φαγητού, εξηγεί ότι αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, καθώς πρέπει στη συνέχεια να ακολουθηθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο για την καθαριότητα της λέσχης. «Αποτέλεσμα αυτού ήταν η λέσχη να κλείσει εκείνο το απόγευμα προκειμένου να απολυμανθεί, και οι συμφοιτητές των συγκεκριμένων ατόμων, να μείνουν χωρίς φαγητό», εξηγεί.

«Καταστροφική η αυτοδιαχείριση»

Ο κ. Κωβαίος, κάνει λόγο για ρεκόρ αιτήσεων έκδοσης κάρτας σίτισης, ζήτημα που αποτελούσε σημαντικό πρόβλημα τα προηγούμενα χρόνια καθώς από αυτές καθορίζονται οι μερίδες φαγητού που υπολογίζει ο ανάδοχος του έργου. «Φέτος έχουμε 7.813 αιτήσεις. Καμία άλλη χρονιά δεν είχαμε τόσες πολλές αιτήσεις. Από αυτές έχουν ήδη εκδοθεί 3.600, 2.125 είναι υπό εξέταση και 1.768 είναι στο πρώιμο στάδιο υποβολής». Εξηγεί ότι η αυτοδιαχείριση της φοιτητικής λέσχης είχε οδηγήσει στην καταστροφή, εξηγώντας πως το 2012 όταν ο ίδιος είχε αναλάβει την προεδρεία της, το ταμείο ήταν μείον κατά 200.000 ευρώ. «Υπήρχε αδυναμία να πληρωθεί η δαπάνη σίτισης και οι φοιτητές έτρωγαν κονσέρβες. Εν μέσω μεγάλων αντιδράσεων, μεταβήκαμε στο μεικτό σύστημα όπου μέσω δημόσιας διακήρυξης, το έργο αναλαμβάνεται από ανάδοχο εταιρία. Έτσι, το 2019, με την ίδια διαχρονικά χρηματοδότηση, παρέδωσα 17 εκατ. ευρώ αποθεματικό και μία λέσχη με εξαιρετική εικόνα, ως προς τις υποδομές, τη λειτουργία και το μενού», λέει ο ίδιος. Ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει έλεγχος και εν δυνάμει να σιτίζεται στη λέσχη όλη η πόλη. «Αυτό θα είναι εις βάρος των φοιτητών και φυσικά είναι παράνομο. Η λέσχη είναι αποκλειστικά και μόνον για τους φοιτητές του πανεπιστημίου». Σημειώνεται ότι βάση νόμου, απαιτείται ένας όγκος εγγράφων προκειμένου να εκδοθεί η σχετική κάρτα. «Έχω καταθέσει εδώ και καιρό αίτημα στο υπουργείο Παιδείας να τροποποιηθεί αυτή η απόφαση ώστε καταθέτοντας αρχικά το εκκαθαριστικό να εκδίδεται η κάρτα, ώστε οι διαδικασίες να μην είναι τόσο χρονοβόρες, καθώς το 99% των αιτούντων έχουν εισόδημα κάτω των 40.000 ευρώ», εξηγεί.

Φθορές και ζητήματα ασφαλείας στις εστίες

Ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τη φοιτητική κοινότητα αποτελούν και οι φοιτητικές εστίες που βρίσκονται στις 40 Εκκλησιές, όπου πρόκειται για κτήρια που χτίσθηκαν τη δεκαετία του ’60 και παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα. O Ενές Εφέντι είναι τεταρτοετής φοιτητής του Παιδαγωγικού Τμήματος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εδώ και τέσσερα χρόνια μένει στις Β’ φοιτητικές εστίες. Λέει χαρακτηριστικά ότι «τα κτήρια που στεγάζουν τις εστίες, όπως και τα περισσότερα κτήρια του Πανεπιστημίου, δεν έχουν αντισεισμική θωράκιση. Σε όροφο των Β’ εστιών το ταβάνι έχει ξηλωθεί ολόκληρο και δεν έχει επισκευαστεί. Επίσης, στις τουαλέτες και στις ντουζιέρες που είναι τρεις όλες κι όλες σε κάθε όροφο, κάποιες φορές η μία τίθεται εκτός λειτουργίας και μένουν 20 φοιτητές με δύο τουαλέτες». Μιλώντας για την ασφάλεια των δωματίων, ο Ενές Εφέντι λέει χαρακτηριστικά πως «οι πόρτες ανοίγουν με ένα σκούντημα και από εκεί και πέρα φυσικά υπάρχουν και άλλα ζητήματα, μέσα στα δωμάτια. Στο δικό μου για παράδειγμα, πέρσι χάλασε το παράθυρο και δεν έκλεινε. Ζήτησα να το επιδιορθώσουν, ήρθε τεχνικός ο οποίος όμως δεν μπορούσε να κάνει επιδιόρθωση γιατί έπρεπε να αλλαχτεί όλο το παράθυρο και μέχρι και σήμερα το παράθυρο παραμένει κολλημένο με ταινία, με πατέντα που ο ίδιος έφτιαξα», λέει. Ο ίδιος περιγράφει πως υπάρχουν και σοβαρά πρόβλημα που αφορούν στην ασφάλεια των οικοτρόφων. Περιγράφει πως «Ιδίως στις Α’ εστίες, στην ταράτσα, είναι γνωστό ότι γίνεται χρήση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών από άτομα που δεν ανήκουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Φύλακας υπάρχει αλλά κι αυτός δεν μπορεί να κάνει κάτι ή να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του».

Πολλαπλά προβλήματα με τη διαχείριση

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, που διατήρησε και τη θέση που κατείχε ως Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΑΠΘ λέει χαρακτηριστικά ότι «προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε, όπου καθημερινά γίνονται μικρές επιδιορθώσεις ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι στην ουσία έχουμε έναν δήμο με 1.300 κατοίκους αλλά ο δήμαρχος βρίσκεται στην Αθήνα. Το Ινστιτούτου Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) που εγκρίνει τις σχετικές δαπάνες και διαχειρίζεται το σύνολο των εστιών της χώρας, βρίσκεται στην Αθήνα με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις. Από το 2019 έχω καταθέσει επανειλημμένα αιτήματα να δημιουργηθεί ένα παράρτημα στη Θεσσαλονίκη, κάτι που δυστυχώς δεν έχει γίνει», τονίζει ο κ. Κωβαίος. Μιλώντας για τα ζητήματα ασφαλείας, εξηγεί πως πέρσι οι φοιτητές αποδέχτηκαν την πρόταση που τους είχε καταθέσει, να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος στις εστίες, με χρήση κάρτας. «Τα μέλη της ΣΟΦΕΘ με έγγραφό τους κατέθεσαν το σχετικό αίτημα. Αμέσως εκπονήθηκε η σχετική μελέτη από το Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΑΠΘ, κοστολογώντας το έργο σε 18.000 ευρώ. Κατέθεσα το αίτημα στο Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. και έναν χρόνο μετά, περιμένουμε ακόμη να μας απαντήσουν», λέει χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι οι φύλακες των εστιών δεν έχουν τη δικαιοδοσία να παρέμβουν σε περίπτωση που υπάρχει απειλή της ανθρώπινης ζωή, παρά μόνον να καλέσουν άμεσα τις Αστυνομικές Αρχές.

Εκτός το ΑΠΘ από την ανέγερση νέων εστιών

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Οικονοµίας, δρομολογείται η δημιουργία νέων εστιών, μέσω ΣΔΙΤ, σε Θράκη, Κρήτη, Θεσσαλία και στο Πανεπιστήµιο ∆υτικής Μακεδονίας, χωρίς να υπάρχει κάποια σχετική πρόβλεψη για το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, το Αριστοτέλειο. «Πάγιο αίτημα του πανεπιστημίου μας είναι η δημιουργία νέων εστιών. Ειδικά στο ΑΠΘ, έχουμε το αγρόκτημα όπου θα μπορούσαν να κατασκευαστούν εστίες και μάλιστα υπάρχει σχετικός σχεδιασμός, στο masterplan για την ανάπλαση του αγροκτήματος. Δυστυχώς, παρά το πολλαπλά αιτήματά μου ο υπουργός Παιδείας δεν έχει συναντηθεί ακόμα μαζί μου, που εκπροσωπώ το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κωβαίος. Αναφερόμενος στον σεισμικό έλεγχο του συνόλου των κτηρίων του ΑΠΘ, συμπεριλαμβανομένων και των εστιών, ο ίδιος λέει στη «ΜτΚ» ότι κατά την τρέχουσα εβδομάδα εστάλη έγγραφο από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) με το οποίο ζητούνται στοιχεία για τα κτήρια του πανεπιστημίου. «Οι τεχνικές υπηρεσίες μας ήδη συγκεντρώνουν αυτά τα στοιχεία και ευελπιστούμε, όντως να προχωρήσει αυτό το πρόγραμμα». Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη δράση που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση και αφορά στη διενέργεια πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου σε δημόσια κτήρια, η οποία έχει ανατεθεί στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και ο ΟΑΣΠ θα έχει την εποπτεία.

Ανικανοποίητο το 25% των αιτήσεων στις εστίες

Οι φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ, τρεις στην περιοχή των 40 Εκκλησιών και μία στη Λέοντος Σοφού, μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 1.280 φοιτητές. Σύμφωνα με τον κ. Κωβαίο, φέτος κατατέθηκαν εμπρόθεσμες και πλήρης 174 αιτήσεις. «Η διαθεσιμότητα που έχουμε αυτήν τη στιγμή είναι για 131 άτομα. Άρα ανεκπλήρωτες σε αυτήν τη φάση θα μείνουν 43 αιτήσεις. Προτεραιότητα δόθηκε στους πρωτοετείς φοιτητές ωστόσο, αρκετοί φοιτητές πήραν το πτυχίο τους τον Σεπτέμβριο έτσι η εμπειρία μας δείχνει ότι θα αδειάσουν τουλάχιστον 40 δωμάτια, μπορεί και περισσότερα κι έτσι μέχρι τον Νοέμβριο θα έχουν καλυφθεί όλες οι ανάγκες». Ο ίδιος λέει ότι αυτήν τη στιγμή γίνονται εισδοχές όπου, «από τα 131 άτομα που έχουμε καλέσει, ανταποκρίθηκαν οι 78. Εάν οι υπόλοιποι 53 δεν προσέλθουν εντός μίας εβδομάδας που ορίζει η προθεσμία, είναι πιθανόν να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες που υπάρχουν», καταλήγει.

Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" την Κυριακή 15/10/23

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία