ΠΑΙΔΕΙΑ

Πρυτανικές εκλογές στο ΑΠΘ: Οι υποψήφιοι, οι αναποφάσιστοι και οι ζυμώσεις

Ο ρόλος του νυν πρύτανη Περικλή Μήτκα και η απόφασή του να μην είναι υποψήφιος - Ρεπορτάζ της "ΜτΚ"

 04/03/2019 13:12

Πρυτανικές εκλογές στο ΑΠΘ: Οι υποψήφιοι, οι αναποφάσιστοι και οι ζυμώσεις

Έλενα Αποστολίδου

Σε εκλογικούς ρυθμούς μπαίνει το ΑΠΘ, καθώς η θητεία του νυν πρύτανη και των αντιπρυτάνεων λήγει σε λίγους μήνες και η «κούρσα» των πρυτανικών εκλογών φαίνεται να έχει ξεκινήσει. Τα ονόματα που βρίσκονται στο τραπέζι για την διεκδίκηση της πρυτανείας είναι μέχρι στιγμής τέσσερα, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η ύπαρξη νέων προσώπων που θα δημιουργήσουν διαφορετικά δεδομένα, λίγο πριν την προκήρυξη των εκλογών.

Οι αλλαγές στη διαδικασία και τα «παιχνίδια εξουσίας»

Οι εκλογές στο ΑΠΘ -όπως και στα υπόλοιπα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας που θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες- θα γίνουν στο νέο πλαίσιο που αποφάσισε ο υπουργός Παιδείας, σύμφωνα με το οποίο θα στηθούν στα πανεπιστήμια διπλές κάλπες, για την ανάδειξη του πρύτανη και των αντιπρυτάνεων με ξεχωριστά ψηφοδέλτια. 

Το θέμα αυτό εγείρει ερωτήματα, που έρχονται να προστεθούν σε εκείνα που δημιούργησε η τροπολογία του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου και δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα στους υπηρετούντες πρυτάνεις να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία. Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη διάταξη που ίσχυε τα τελευταία χρόνια και που ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 αναδιατύπωσε και ορίζει ότι «η θητεία του πρύτανη και των αντιπρυτάνεων είναι τετραετής. Δεν μπορούν τόσο ο πρύτανης, όσο και οι αντιπρυτάνεις να θέσουν υποψηφιότητα για δεύτερη συνεχή θητεία».

Οι αλλαγές αυτές  έρχονται σε αντιδιαστολή με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σε πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα που οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν υπό διαφορετικό καθεστώς. 

Δεν είναι λίγοι και εκείνοι που κάνουν λόγο για «παιχνίδια εξουσίας» καθώς όπως τονίζουν «τον περασμένο Ιούνιο έγιναν εκλογές στα περισσότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, οι συνάδελφοι καθηγητές που ήταν εκλεγμένοι πρυτάνεις δεν είχαν την δυνατότητα επανεκλογής, ενώ τώρα ακολουθείται μια άλλη διαδικασία. 

Θα έπρεπε η ίδια διαδικασία να ισχύσει παντού. Γιατί η πλειοψηφία των πανεπιστημίων ακολούθησε άλλη διαδικασία με πρυτάνεις που εκλέχθηκαν την ίδια χρονική στιγμή πριν 4 χρόνια και τώρα αλλάζει;» τονίζει καθηγητής πανεπιστημιακού ιδρύματος, ενώ επισημαίνει πως «μέχρι τώρα δεν υπήρχε δυνατότητα επανεκλογής του πρύτανη, έτσι ώστε να μη δημιουργείται η οποιαδήποτε πελατειακή σχέση».

Η ανακοίνωση του νυν πρύτανη

Τα νέα δεδομένα και η τροποποίηση του νόμου, αν και δίνουν τη δυνατότητα στον νυν πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, εκείνος  αποφάσισε να μη διεκδικήσει την επανεκλογή του, ανακοινώνοντας την απόφασή του στη Σύγκλητο του πανεπιστημίου. Εξάλλου, γνωρίζοντας την απαγόρευση που υπήρχε, είχε ήδη δρομολογήσει τα επόμενα σχέδιά του. 

Η «ΜτΚ» επικοινώνησε μαζί του και εκείνος αρκέστηκε να απαντήσει πως «γνώριζα ότι η θητεία μου ολοκληρώνεται και θεώρησα πως τελειώνει στο τέλος Αυγούστου, έχω δρομολογήσει τα επόμενα βήματά μου». Ο ίδιος, έχει ήδη ενημερώσει την πρυτανική κοινότητα με email που απέστειλε και στο οποίο δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για τις συνεχείς αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, γεγονός που φαίνεται να ενίσχυσε την απόφασή του να μη συμμετέχει σε αυτή τη νέα κατάσταση. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στη δήλωσή του «oι συχνές αλλαγές, οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής, απλώς επιβεβαιώνουν ότι τον έλεγχο των Πανεπιστημίων διατηρούν οι πολιτικοί, με το αυτοδιοίκητο να παραμένει ζητούμενο για την ακαδημαϊκή κοινότητα. Συνεπής λοιπόν στη θέση μου και τις αρχές μου, δεν θα διεκδικήσω δεύτερη πρυτανική θητεία».

Οι υποψήφιοι και οι σκεπτικοί…

Μέχρι στιγμής τέσσερα είναι τα ονόματα των υποψηφίων που βρίσκονται στο τραπέζι για την πρυτανεία του ΑΠΘ. Μάλιστα είναι μοιρασμένα, καθώς οι δυο προέρχονται από τη Σχολή Επιστημών Υγείας -τη μεγαλύτερη του πανεπιστημίου- και οι άλλοι δυο από τη Σχολή Θετικών Επιστημών, τη δεύτερη μεγαλύτερη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι δυο τελευταίοι πρυτάνεις -ο νυν, κ. Μήτκας και ο τέως, κ. Μυλόπουλος- προέρχονται από την Πολυτεχνική Σχολή, που αποτελεί και την τρίτη σε μέγεθος σχολή του πανεπιστημίου.

Ο Νίκος Παπαϊωάννου, πρόεδρος του τμήματος της Κτηνιατρικής σχολής του ΑΠΘ και αναπληρωτής κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας, αποτελεί την πρώτη επίσημη υποψηφιότητα, με τον ίδιο να δημοσιοποιεί την πρόθεσή του για κάθοδο στις πρυτανικές εκλογές στα μέσα Ιανουαρίου.

Όπως δηλώνει στη «ΜτΚ», «η ύψιστη αυτή ακαδημαϊκή διαδικασία, η εκλογή πρύτανη και αντιπρυτάνεων θα πρέπει να γίνεται με όρους ακαδημαϊκούς και ουσιαστικούς και όχι με όρους επικοινωνιακούς για άλλους σκοπούς. Είμαι κοντά στα 30 χρόνια στο πανεπιστήμιο, μου αρέσει να υπηρετώ το εκπαιδευτικό και ερευνητικό μου έργο καθώς και το διοικητικό, έχω περάσει από πάρα πολλά επίπεδα διοίκησης διαφόρων δομών του πανεπιστημίου. 

Όταν λέω χρειάζεται να έχει ακαδημαϊκούς όρους η διαδικασία, εννοώ πως θα πρέπει να επικοινωνήσει κάποιος στους συναδέλφους του μέσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα τις θέσεις του, να συζητήσει με αυτούς, να υπάρχει μια αμφίδρομη διάχυση απόψεων, έτσι ώστε να προκριθούν στο τέλος οι καλύτερες λύσεις. Με την έννοια αυτή, προχώρησα στη δήλωση της πρόθεσης της υποψηφιότητάς μου στις 18 Ιανουαρίου. 

Ήθελα αυτή η άποψη να έχει χρόνο να επικοινωνηθεί στους συναδέλφους και εντέλει να συζητηθεί και να αποκτήσει πραγματική ουσία» τονίζει, έχοντας τη στήριξη πανεπιστημιακών από διάφορες σχολές.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι επισήμως κρατούν ακόμα κλειστά τα χαρτιά τους, αν και βέβαιη θεωρείται η υποψηφιότητα του αντιπρύτανη Έρευνας και Συντονισμού του ΑΠΘ, καθηγητή Θεόδωρου Λαόπουλου. Ο κ. Λαόπουλος δεν κρύβει την υποψηφιότητά του, ωστόσο όπως δήλωσε στη «ΜτΚ» «είναι νωρίς ακόμα για επίσημες ανακοινώσεις». Ο ίδιος, στη διαδρομή προς τις εκλογές φαίνεται πως έχει τη στήριξη του νυν πρύτανη κ. Μήτκα, καθώς η συνεργασία τους έχει υπάρξει «αρμονική και αποτελεσματική», όπως τονίζουν ακαδημαϊκοί κύκλοι.

Ο Θεόδωρος Δαρδαβέσης, κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, αποτελεί το τρίτο πρόσωπο που βρίσκεται στις συζητήσεις γύρω από την πιθανή υποψηφιότητά του στις πρυτανικές εκλογές.

Άνθρωπος με δυναμική, εξετάζει μια πιθανή υποψηφιότητα, χωρίς να κρύβει τον προβληματισμό του για τον νέο τρόπο εκλογής του πρύτανη και των αντιπρυτάνεων. Όπως τονίζουν με νόημα άνθρωποι που τον γνωρίζουν, ο ίδιος προβληματίζεται από τη δημιουργία ενός πρυτανικού συμβουλίου, με αντιπρυτάνεις που δεν θα έχουν κοινό όραμα για το πανεπιστήμιο.

Στην επικοινωνία μας μαζί του, ο κ. Δαρδαβέσης δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε και διέψευσε τα σενάρια που τον θέλουν να σκέφτεται σοβαρά την υποψηφιότητά του, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Από τον χώρο της Σχολής Θετικών Επιστημών προέρχεται ο Ανδρέας Γιαννακουδάκης, Καθηγητής Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, ο οποίος φαίνεται να είναι ένα από τα πρόσωπα που βρίσκονται σε σκέψεις και εξετάζουν την υποψηφιότητά τους στις πρυτανικές εκλογές. 

Σε ερώτηση για μια πιθανή υποψηφιότητα, ο κ. Γιαννακουδάκης απάντησε στη «ΜτΚ» πως «τα ακαδημαϊκά ήθη επιτάσσουν ένας υποψήφιος στις πρυτανικές εκλογές να μην κατέχει ανάλογη θέση, με την οποία να μπορεί να τις επηρεάσει προς όφελός του. Αναμένω από τους ενδιαφερόμενους που κατέχουν τέτοια θέση, να επιλέξουν μεταξύ αυτής και της υποψηφιότητάς τους και τότε θα επανέλθω» δηλώνει.

Οι αντιπρυτάνεις

Ο διπλές κάλπες στο ΑΠΘ όπως όλα δείχνουν θα στηθούν μέσα στον Ιούνιο και δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο, καθηγητές και διοικητικό προσωπικό. 

Στους αντιπρυτάνεις, τα ονόματα που υπάρχουν στο τραπέζι των υποψηφίων φτάνουν τα επτά, με τους γνωρίζοντες να τονίζουν με νόημα πως είναι νωρίς και ίσως υπάρξουν και υποψηφιότητες-έκπληξη. 

Ο Χαράλαμπος Φείδας, καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας αποτελεί ένα από τα ονόματα που θεωρείται βέβαιη η υποψηφιότητά τους για τις εκλογές των αντιπρυτάνεων του ΑΠΘ. Ωστόσο, η λίστα των ονομάτων είναι μεγάλη και περιλαμβάνει τον Γρηγόρη Τσόκα, πρόεδρο του τμήματος της Γεωλογίας, τον Δημήτρη Τσούλη, καθηγητή του τμήματος Τοπογράφων, τον Κώστα Χρυσάφη, καθηγητή Φυσικής, τον Παναγιώτη Πρίνο, πρόεδρο του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών. Επίσης, τα ονόματα που βρίσκονται ψηλά στις πιθανές υποψηφιότητες είναι του Άρη Στυλιανού, καθηγητή στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και πρόεδρο του ΚΘΒΕ, καθώς και του Αιμίλιου Μαυρουδή, καθηγητή και πρόεδρο του τμήματος Φιλολογίας.

Γαβρόγλου: Καλύτερα δυο τριετίες

gavroglou-hjOIP.jpg

Για την αλλαγή στην εκλογική διαδικασία των πρυτάνεων και των αντιπρυτάνεων απάντησε σε ερώτηση της «ΜτΚ» ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου (φωτ.) στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο ΥΜΑ-Θ. Όπως τόνισε ο υπουργός «θεωρήσαμε ότι  δύο πιθανές τριετίες είναι καλύτερα από μια τετραετία, είναι πολύ ευέλικτο αυτό το σύστημα». 

Ο κ. Γαβρόγλου απάντησε και σε εκείνους που κάνουν λόγο για ένα μέτρο που δεν συμβάλλει στη δημιουργία ενωτικού κλίματος ενός πρυτανικού συμβουλίου, δηλώνοντας πως «παλιότερα ήταν ένας πρύτανης με μια δική του ομάδα και άρα, ήταν πακέτο. Εμείς είπαμε οι πρυτάνεις να είναι σε μια λίστα με μονοσταυρία και οι αντιπρυτάνεις σε άλλη λίστα με μονοσταυρία, μας είπαν ότι δεν θα υπάρχει συνεννόηση και θα υπάρξουν τσακωμοί, αποτέλεσμα είναι ότι όπου έχουν γίνει εκλογές είναι υποδειγματική η λειτουργία των πρυτανικών σχημάτων. 

Όλα αυτά είναι μια προσπάθεια ενίσχυσης της ακαδημαϊκότητας των ιδρυμάτων και είναι δυο πράγματα που υπήρξε καταστροφολογία, δυο πράγματα που λειτουργούν υποδειγματικά".

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 3 Μαρτίου 2019

Σε εκλογικούς ρυθμούς μπαίνει το ΑΠΘ, καθώς η θητεία του νυν πρύτανη και των αντιπρυτάνεων λήγει σε λίγους μήνες και η «κούρσα» των πρυτανικών εκλογών φαίνεται να έχει ξεκινήσει. Τα ονόματα που βρίσκονται στο τραπέζι για την διεκδίκηση της πρυτανείας είναι μέχρι στιγμής τέσσερα, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η ύπαρξη νέων προσώπων που θα δημιουργήσουν διαφορετικά δεδομένα, λίγο πριν την προκήρυξη των εκλογών.

Οι αλλαγές στη διαδικασία και τα «παιχνίδια εξουσίας»

Οι εκλογές στο ΑΠΘ -όπως και στα υπόλοιπα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας που θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες- θα γίνουν στο νέο πλαίσιο που αποφάσισε ο υπουργός Παιδείας, σύμφωνα με το οποίο θα στηθούν στα πανεπιστήμια διπλές κάλπες, για την ανάδειξη του πρύτανη και των αντιπρυτάνεων με ξεχωριστά ψηφοδέλτια. 

Το θέμα αυτό εγείρει ερωτήματα, που έρχονται να προστεθούν σε εκείνα που δημιούργησε η τροπολογία του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου και δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα στους υπηρετούντες πρυτάνεις να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία. Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη διάταξη που ίσχυε τα τελευταία χρόνια και που ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 αναδιατύπωσε και ορίζει ότι «η θητεία του πρύτανη και των αντιπρυτάνεων είναι τετραετής. Δεν μπορούν τόσο ο πρύτανης, όσο και οι αντιπρυτάνεις να θέσουν υποψηφιότητα για δεύτερη συνεχή θητεία».

Οι αλλαγές αυτές  έρχονται σε αντιδιαστολή με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σε πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα που οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν υπό διαφορετικό καθεστώς. 

Δεν είναι λίγοι και εκείνοι που κάνουν λόγο για «παιχνίδια εξουσίας» καθώς όπως τονίζουν «τον περασμένο Ιούνιο έγιναν εκλογές στα περισσότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, οι συνάδελφοι καθηγητές που ήταν εκλεγμένοι πρυτάνεις δεν είχαν την δυνατότητα επανεκλογής, ενώ τώρα ακολουθείται μια άλλη διαδικασία. 

Θα έπρεπε η ίδια διαδικασία να ισχύσει παντού. Γιατί η πλειοψηφία των πανεπιστημίων ακολούθησε άλλη διαδικασία με πρυτάνεις που εκλέχθηκαν την ίδια χρονική στιγμή πριν 4 χρόνια και τώρα αλλάζει;» τονίζει καθηγητής πανεπιστημιακού ιδρύματος, ενώ επισημαίνει πως «μέχρι τώρα δεν υπήρχε δυνατότητα επανεκλογής του πρύτανη, έτσι ώστε να μη δημιουργείται η οποιαδήποτε πελατειακή σχέση».

Η ανακοίνωση του νυν πρύτανη

Τα νέα δεδομένα και η τροποποίηση του νόμου, αν και δίνουν τη δυνατότητα στον νυν πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, εκείνος  αποφάσισε να μη διεκδικήσει την επανεκλογή του, ανακοινώνοντας την απόφασή του στη Σύγκλητο του πανεπιστημίου. Εξάλλου, γνωρίζοντας την απαγόρευση που υπήρχε, είχε ήδη δρομολογήσει τα επόμενα σχέδιά του. 

Η «ΜτΚ» επικοινώνησε μαζί του και εκείνος αρκέστηκε να απαντήσει πως «γνώριζα ότι η θητεία μου ολοκληρώνεται και θεώρησα πως τελειώνει στο τέλος Αυγούστου, έχω δρομολογήσει τα επόμενα βήματά μου». Ο ίδιος, έχει ήδη ενημερώσει την πρυτανική κοινότητα με email που απέστειλε και στο οποίο δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για τις συνεχείς αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, γεγονός που φαίνεται να ενίσχυσε την απόφασή του να μη συμμετέχει σε αυτή τη νέα κατάσταση. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στη δήλωσή του «oι συχνές αλλαγές, οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής, απλώς επιβεβαιώνουν ότι τον έλεγχο των Πανεπιστημίων διατηρούν οι πολιτικοί, με το αυτοδιοίκητο να παραμένει ζητούμενο για την ακαδημαϊκή κοινότητα. Συνεπής λοιπόν στη θέση μου και τις αρχές μου, δεν θα διεκδικήσω δεύτερη πρυτανική θητεία».

Οι υποψήφιοι και οι σκεπτικοί…

Μέχρι στιγμής τέσσερα είναι τα ονόματα των υποψηφίων που βρίσκονται στο τραπέζι για την πρυτανεία του ΑΠΘ. Μάλιστα είναι μοιρασμένα, καθώς οι δυο προέρχονται από τη Σχολή Επιστημών Υγείας -τη μεγαλύτερη του πανεπιστημίου- και οι άλλοι δυο από τη Σχολή Θετικών Επιστημών, τη δεύτερη μεγαλύτερη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι δυο τελευταίοι πρυτάνεις -ο νυν, κ. Μήτκας και ο τέως, κ. Μυλόπουλος- προέρχονται από την Πολυτεχνική Σχολή, που αποτελεί και την τρίτη σε μέγεθος σχολή του πανεπιστημίου.

Ο Νίκος Παπαϊωάννου, πρόεδρος του τμήματος της Κτηνιατρικής σχολής του ΑΠΘ και αναπληρωτής κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας, αποτελεί την πρώτη επίσημη υποψηφιότητα, με τον ίδιο να δημοσιοποιεί την πρόθεσή του για κάθοδο στις πρυτανικές εκλογές στα μέσα Ιανουαρίου.

Όπως δηλώνει στη «ΜτΚ», «η ύψιστη αυτή ακαδημαϊκή διαδικασία, η εκλογή πρύτανη και αντιπρυτάνεων θα πρέπει να γίνεται με όρους ακαδημαϊκούς και ουσιαστικούς και όχι με όρους επικοινωνιακούς για άλλους σκοπούς. Είμαι κοντά στα 30 χρόνια στο πανεπιστήμιο, μου αρέσει να υπηρετώ το εκπαιδευτικό και ερευνητικό μου έργο καθώς και το διοικητικό, έχω περάσει από πάρα πολλά επίπεδα διοίκησης διαφόρων δομών του πανεπιστημίου. 

Όταν λέω χρειάζεται να έχει ακαδημαϊκούς όρους η διαδικασία, εννοώ πως θα πρέπει να επικοινωνήσει κάποιος στους συναδέλφους του μέσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα τις θέσεις του, να συζητήσει με αυτούς, να υπάρχει μια αμφίδρομη διάχυση απόψεων, έτσι ώστε να προκριθούν στο τέλος οι καλύτερες λύσεις. Με την έννοια αυτή, προχώρησα στη δήλωση της πρόθεσης της υποψηφιότητάς μου στις 18 Ιανουαρίου. 

Ήθελα αυτή η άποψη να έχει χρόνο να επικοινωνηθεί στους συναδέλφους και εντέλει να συζητηθεί και να αποκτήσει πραγματική ουσία» τονίζει, έχοντας τη στήριξη πανεπιστημιακών από διάφορες σχολές.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι επισήμως κρατούν ακόμα κλειστά τα χαρτιά τους, αν και βέβαιη θεωρείται η υποψηφιότητα του αντιπρύτανη Έρευνας και Συντονισμού του ΑΠΘ, καθηγητή Θεόδωρου Λαόπουλου. Ο κ. Λαόπουλος δεν κρύβει την υποψηφιότητά του, ωστόσο όπως δήλωσε στη «ΜτΚ» «είναι νωρίς ακόμα για επίσημες ανακοινώσεις». Ο ίδιος, στη διαδρομή προς τις εκλογές φαίνεται πως έχει τη στήριξη του νυν πρύτανη κ. Μήτκα, καθώς η συνεργασία τους έχει υπάρξει «αρμονική και αποτελεσματική», όπως τονίζουν ακαδημαϊκοί κύκλοι.

Ο Θεόδωρος Δαρδαβέσης, κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, αποτελεί το τρίτο πρόσωπο που βρίσκεται στις συζητήσεις γύρω από την πιθανή υποψηφιότητά του στις πρυτανικές εκλογές.

Άνθρωπος με δυναμική, εξετάζει μια πιθανή υποψηφιότητα, χωρίς να κρύβει τον προβληματισμό του για τον νέο τρόπο εκλογής του πρύτανη και των αντιπρυτάνεων. Όπως τονίζουν με νόημα άνθρωποι που τον γνωρίζουν, ο ίδιος προβληματίζεται από τη δημιουργία ενός πρυτανικού συμβουλίου, με αντιπρυτάνεις που δεν θα έχουν κοινό όραμα για το πανεπιστήμιο.

Στην επικοινωνία μας μαζί του, ο κ. Δαρδαβέσης δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε και διέψευσε τα σενάρια που τον θέλουν να σκέφτεται σοβαρά την υποψηφιότητά του, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Από τον χώρο της Σχολής Θετικών Επιστημών προέρχεται ο Ανδρέας Γιαννακουδάκης, Καθηγητής Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, ο οποίος φαίνεται να είναι ένα από τα πρόσωπα που βρίσκονται σε σκέψεις και εξετάζουν την υποψηφιότητά τους στις πρυτανικές εκλογές. 

Σε ερώτηση για μια πιθανή υποψηφιότητα, ο κ. Γιαννακουδάκης απάντησε στη «ΜτΚ» πως «τα ακαδημαϊκά ήθη επιτάσσουν ένας υποψήφιος στις πρυτανικές εκλογές να μην κατέχει ανάλογη θέση, με την οποία να μπορεί να τις επηρεάσει προς όφελός του. Αναμένω από τους ενδιαφερόμενους που κατέχουν τέτοια θέση, να επιλέξουν μεταξύ αυτής και της υποψηφιότητάς τους και τότε θα επανέλθω» δηλώνει.

Οι αντιπρυτάνεις

Ο διπλές κάλπες στο ΑΠΘ όπως όλα δείχνουν θα στηθούν μέσα στον Ιούνιο και δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο, καθηγητές και διοικητικό προσωπικό. 

Στους αντιπρυτάνεις, τα ονόματα που υπάρχουν στο τραπέζι των υποψηφίων φτάνουν τα επτά, με τους γνωρίζοντες να τονίζουν με νόημα πως είναι νωρίς και ίσως υπάρξουν και υποψηφιότητες-έκπληξη. 

Ο Χαράλαμπος Φείδας, καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας αποτελεί ένα από τα ονόματα που θεωρείται βέβαιη η υποψηφιότητά τους για τις εκλογές των αντιπρυτάνεων του ΑΠΘ. Ωστόσο, η λίστα των ονομάτων είναι μεγάλη και περιλαμβάνει τον Γρηγόρη Τσόκα, πρόεδρο του τμήματος της Γεωλογίας, τον Δημήτρη Τσούλη, καθηγητή του τμήματος Τοπογράφων, τον Κώστα Χρυσάφη, καθηγητή Φυσικής, τον Παναγιώτη Πρίνο, πρόεδρο του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών. Επίσης, τα ονόματα που βρίσκονται ψηλά στις πιθανές υποψηφιότητες είναι του Άρη Στυλιανού, καθηγητή στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και πρόεδρο του ΚΘΒΕ, καθώς και του Αιμίλιου Μαυρουδή, καθηγητή και πρόεδρο του τμήματος Φιλολογίας.

Γαβρόγλου: Καλύτερα δυο τριετίες

gavroglou-hjOIP.jpg

Για την αλλαγή στην εκλογική διαδικασία των πρυτάνεων και των αντιπρυτάνεων απάντησε σε ερώτηση της «ΜτΚ» ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου (φωτ.) στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο ΥΜΑ-Θ. Όπως τόνισε ο υπουργός «θεωρήσαμε ότι  δύο πιθανές τριετίες είναι καλύτερα από μια τετραετία, είναι πολύ ευέλικτο αυτό το σύστημα». 

Ο κ. Γαβρόγλου απάντησε και σε εκείνους που κάνουν λόγο για ένα μέτρο που δεν συμβάλλει στη δημιουργία ενωτικού κλίματος ενός πρυτανικού συμβουλίου, δηλώνοντας πως «παλιότερα ήταν ένας πρύτανης με μια δική του ομάδα και άρα, ήταν πακέτο. Εμείς είπαμε οι πρυτάνεις να είναι σε μια λίστα με μονοσταυρία και οι αντιπρυτάνεις σε άλλη λίστα με μονοσταυρία, μας είπαν ότι δεν θα υπάρχει συνεννόηση και θα υπάρξουν τσακωμοί, αποτέλεσμα είναι ότι όπου έχουν γίνει εκλογές είναι υποδειγματική η λειτουργία των πρυτανικών σχημάτων. 

Όλα αυτά είναι μια προσπάθεια ενίσχυσης της ακαδημαϊκότητας των ιδρυμάτων και είναι δυο πράγματα που υπήρξε καταστροφολογία, δυο πράγματα που λειτουργούν υποδειγματικά".

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 3 Μαρτίου 2019

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία