ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση δυσπιστίας: Ξεκίνησαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών - Παρακολουθήστε live

Για μαύρα τζιπ που έσπευσαν την επόμενη ημέρα του δυστυχήματος των Τεμπών στο κέντρο του ΟΣΕ που φυλάσσονταν τα αρχεία των ηχητικών συνομιλιών έκανε λόγο ο Κ. Βελόπουλος - Αιχμές για συμμετοχή μηχανοδηγών στο λαθρεμπόριο του σιδηρόδρομου

 28/03/2024 17:16

Πρόταση δυσπιστίας: Ξεκίνησαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών - Παρακολουθήστε live
Eurokinissi

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών ξεκίνησε το τελευταίο -και πιο ενδιαφέρον- μέρος της τριήμερης συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση που κατέθεσαν τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ.

Τον λόγο πήρε πρώτος ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, έπειτα από συνεννόηση και συμφωνία με την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, που χρειάστηκε να απουδιάσει λόγω μιας έκτακτης υποχρέωσης στην οποία έπρεπε να σπεύσει. 

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση στην οποία καταλόγησε ανεπάρκεια άσκησε κατά την αποψινή του παρέμβαση στην Ολομέλεια ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιος, ενώ κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή για συγκάλυψη των ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

'Κάποτε λέγαμε το κράτος δεν υπάρχει, το κράτος είναι ανοργάνωτο, το κράτος προσπαθεί και δεν μπορεί. Κάποτε η κοινωνία λύγιζε με τις υποτιθέμενες ταπεινές συγγνώμες, τις κενές υποσχέσεις, τα κροκοδείλια δάκρυα και την φαινομενική εξάντληση της κυβέρνησης.

Η δολοφονία 57 ψυχών στα Τέμπη είναι τραγικό δυστύχημα λόγω ανθρωπίνου λάθους, όχι έγκλημα. Χυδαιότητα είναι η συγκάλυψη του αυτού δολοφονικού εγκλήματος από τον κύριο Καραμανλή, όχι η ομολογία της αλήθειας από την αρχηγό πολιτικού κόμματος που «έσπασε τα νεύρα» του προέδρου της Βουλής. Ο Πρόεδρος ενοχλήθηκε από την κυρία Κωνσταντοπούλου και όχι από την απεγνωσμένη και απολύτως απρόσφορη προσπάθεια της κυβέρνησης να μας πείσει ότι όντως αποφάσισε η δικαιοσύνη και όχι η κυβερνητική πλειοψηφία. Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, οι φωτιές σε όλη την Ελλάδα είναι απρόβλεπτη κλιματική αλλαγή όχι έλλειψη πάσης φύσεως υποδομής. Ο αγώνας για την ανθρώπινη ζωή περιορίζεται στο γάμο των ομοφυλοφίλων και στην επικράτηση της τεκνοθεσίας έναντι της υιοθεσίας. Ούτε λόγος για την πείνα, την αρρώστια και την οικονομική εξαθλίωση, που εσείς οι ίδιοι φέρνετε στους συμπολίτες μας' είπε ο κ. Νατσιος και συνέχισε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα.

'Τι προσόντα κατέχετε για να μπορείτε να κυβερνάτε αυτή την κοινωνία; Τι έχετε να προσφέρετε στον πολίτη αυτής της χώρας, στον οικογενειάρχη, στο παιδί του, στον νεαρό φοιτητή, στον εργαζόμενο, στον αγωνιστή της καθημερινότητας; Μπροστά σε αυτό τον κόσμο ομιλείτε κύριοι Υπουργοί, κύριοι συνάδελφοι βουλευτές. Απέναντι σε αυτή την κοινωνία στέκεστε.

4-8y3Uf.jpg

'Η λέξη «υπουργός» σημαίνει υπηρέτης και βοηθός από τα συνθετικά υπό και έργον. Η δε λέξη πρωθυπουργός σημαίνει ο πρώτος βοηθός και υπηρέτης, από τα συνθετικά πρώτος και υπουργός. Αυτή είναι η ιδιότητά σας, που παγκοσμίως θεωρείται λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Πώς ακριβώς την υπηρετείτε; Τι έργο επιτελείτε και για ποια κοινωνία δουλεύετε; Μια κυβέρνηση, μία οποιαδήποτε αρχή που δεν αφουγκράζεται το παλμό του λαού της και προσπαθεί με μανία να ρίξει τα θεμέλια της είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Μια κοινωνία χωρίς αρχές, μια κοινωνία που αμφισβητεί τα πάντα και δεν έχει κανένα σημείο αναφοράς δεν έχει μέλλον και εσείς μια τέτοια κοινωνία παλεύετε να φτιάξετε.

Δεν είναι ζήτημα ιδεολογίας και φιλοσοφίας, τα προβλήματα της χώρας αυτή τη στιγμή είναι τόσο βιοτικής σημασίας που κανείς δεν μπορεί να διαπραγματευτεί ή να διαφωνήσει με τη λύση που απαιτείται.

Αν πραγματικά ενδιαφερόσασταν για τη κοινωνία που ισχυρίζεστε ότι εκπροσωπείτε και προστατεύετε δεν θα είχατε την δική σας προσωπική και εγωιστική ατζέντα. Ούτε θα εφαρμόζατε τη στρατηγική που εφαρμόζετε. Πήρατε από τον κόσμο το ψωμί, του δίνετε ψίχουλα και μιλάτε για πρόοδο. Τραγική σύμπτωση ότι αυτό δεν είναι στοιχείο ούτε της δημοκρατίας, ούτε της δεξιάς, ούτε της αριστεράς, ούτε της παγκοσμιοποίησης. Επομένως και η ιδεολογική μάχη που δίνετε ορίζοντας την αμαρτία, την αγάπη, τη ζωή και την ελευθερία απώτερο σκοπό έχει την επικράτηση των καθαρά δικών σας προσωπικών συμφερόντων' ανέφερε ο πρόεδροςτης Νίκης και κατέληξε.

'Η κοινωνία υπέστη παντός είδους εξαθλίωση και βλέπουμε τις συνέπειες αυτού μέρα με τη μέρα. Η βία όλο και αυξάνεται, τα παιδιά μας ξεσπούν, τα εγκλήματα αμέτρητα, η κοινωνία διχάζεται με το παραμικρό. Κάθε μέρα πορείες και διαμαρτυρίες, ο κόσμος αγανακτεί και το αναγνωρίζει μέχρι και η Ευρώπη αλλά εσείς δεν ακούτε. Πώς να ακούσετε κύριοι, όταν μόνο τα ροδάκια της καρέκλας σας ακούτε;

Που να ακούσει ο κύριος Καραμανλής που τόσο τον έχει θολώσει αυτή η αδικαιολόγητη του έπαρση και αλαζονεία; Η οποία ακόμα να καταλάβουμε από που προκύπτει. Σίγουρα, δεν προκύπτει από το ανύπαρκτο έργο του, εκτός κι αν πραγματικά ήθελε να μείνει στην ιστορία ως ανίκανος σε βαθμό κακουργήματος. Στην κυριολεξία κακουργήματος όντας υπεύθυνος για τον θάνατο 57 ανθρώπων. Ευτυχώς δεν κρύφτηκε και ένα μήνα μετά τη παραίτηση του υπέβαλε υποψηφιότητα ξανά. Τόσο τίμιος που ενώ ωρυόταν για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου, δέχτηκε να καταθέσει ως μάρτυρας μπροστά στην εξεταστική επιτροπή στην οποία πλειοψηφούσε το κόμμα του. Ευτυχώς, η ανάκριση ήταν επαρκέστατη και αυστηρότατη και ο κύριος Καραμανλής μας έλυσε όλες τις απορίες. Πάλι καλά που οι συνάδελφοι του δεν τον προστατεύουν και δεν τον κρύβουν και συνειδητά καταψήφισαν τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Συνειδητά τα χειροκροτήματα, οι χειραψίες και τα συγχαρητήρια μετά τις γραφικές του ατάκες περί κατανόησης και πόνου λόγω της τραγωδίας. Όπως συνειδητά και ο κύριος Καραμανλής απέφυγε να κοιτάξει οπουδήποτε αλλού πέρα από τους θερμούς υποστηρικτές του. Ίσως αυτό να είναι και άλλη μια τρανή απόδειξη της ενοχής του'.

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Μπαζώσατε τον χώρο γιατί ξέρατε τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία

Αμέσως μετά, λίγο πριν τις 18:20, στο βήμα ανέβηκε η κα Κωνσταντοπούλου.

Απευθυνόμενη στα κυβερνητικά έδρανα, η κα Κωνσταντοπούλου διαμήνυσε προς τα μέλη της κυβέρνησης ότι φέρουν ευθύνες για την πορεία που έχει πάρει η υπόθεση των Τεμπών.

«Επειδή υπάρχουν πάντα πρόθυμοι και πρόθυμα φερέφωνα, κι εγώ τα έχω ζήσει και σήμερα με προειδοποιούσαν κάποιοι διευθυντές σταθμών από ραδιοφωνικού μικροφώνου, πρέπει να προσέχω. Αλλά επειδή γνωρίζω καλά και ότι πρέπει να προσέχω και ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να με σταματήσετε ή να με κάμψετε με τα γνωστά σας κόλπα, με τις γνωστές μεθοδεύσεις, τους γνωστούς τραμπουκισμούς. Είναι καταχωρισμένο ότι έχετε παραβιάσει τα γραφεία της Πλεύσης Ελευθερίας, είναι καταχωρισμένες όλες οι μεθοδεύσεις».

«Αν ήξερα θα φώναζα μην μπαίνετε στα τρένα κ. Γεωργιάδη»

Παραπέμποντας στη δήλωση του υπουργού Υγείας, Αδώνιδος Γεωργιάδη, που είχε διερωτηθεί σε τηλεοπτική εκπομπή πώς θα μπορούσε ο τότε υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχιλλέα Καραμανλής, να πει δημοσίως ότι τα τρένα στην Ελλάδα δεν είναι ασφαλή, αφού τότε δεν θα έκοβε κανείς εισιτήριο, η Ζ. Κωνσταντοπούλου διαμήνυσε: «Αν ήξερα θα φώναζα "μην μπαίνετε στα τρένα, μη βάζετε τα παιδιά σας στα τρένα" και αυτό οφείλαται να κάνετε».

Ακολούθως η κα Κωνσταντοπούλου ξεκαθάρισε ότι το θέμα των Τεμπών θα ανοίγει ολοένα και περισσότερο διότι χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. «Σας προειδοποίησα ότι με 57 ανθρώπους δεν μπορείτε να κάνετε αυτά που ξέρετε και κάνετε στις γνωστές υποθέσεις διαπλοκής σας. Το έγκλημα αυτό αποκλείεται να συγκαλυφθεί όσο είμαι μέσα στη Βουλή, όσο οι οικογένειες των θυμάτων υπηρετούν το καθήκον προς τους ανθρώπους τους, όσο οι επιζώντες δεν μπαίνουν στα δικά σας κόλπα και ζητούν δικαιοσύνη».

Στηλιτεύοντας το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, επέλεξε να καταθέσει στη Βουλή σήμερα τα ξημερώματα τα «πειστήρια» για το μπάζωμα στο σημείο του δυστυχήματος στα Τέμπη, η Ζ. Κωνσταντοπούλου τόνισε: 

«Το μπάζωμα έγινε με πλήρη εμπλοκή των δικών σας μηχανισμών» και σε συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων, «χωρίς πουθενά να αναφέρεται μπάζωμα, δηλαδή με πλήρη συναίσθηση ότι συγκαλύπτετε αυτό που έγινε και ότι αναδρομικά το νομιμοποιήσατε γιατί δεν βρίσκατε άλλον τρόπο να νομιμοποιήσετε τις κάτι λιγότερο από 700.000 ευρώ που δαπανήσατε για αυτόν τον σκοπό. Αναδρομικά με ασαφείς αναφορές για μισθώσεις μηχανημάτων. Μπαζώσατε τον χώρο γιατί ξέρατε τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία. Ο χώρος που έχει μπαζωθεί είναι ο χώρος που βρίσκονταν τα συντρίμμια, που είχε διασπαρεί η επιζήμια ύλη. Ο χώρος δεν έχει καμία σχέση με σταθεροποίηση μηχανημάτων και με απομάκρυνση συντριμμιών», κατήγγειλε η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας». 

zoi-konstantopoulou-tempi-protasi-dyspistias.jpg

Δεύτερος κατά τη σειρά που τηρείται, πήρε το λόγο ο πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Σπαρτιάτες, Βασίλης Στίγκας.

6-s1cRw.jpg

«Μεγάλο απόντα» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου διαμηνύοντας στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ότι η σημερινή ψήφος τους θα τους στιγματίσει για πάντα.

Στηλιτεύοντας την χθεσινή «έξαλλη επιβράβευση του υπολόγου και ποινικά υπεύθυνου», του υπουργού Κώστα Αχ. Καραμανλή, σχολίασε λέγοντας πως οι βουλευτές της ΝΔ ανέλαβαν την «ευθύνη της συγκάλυψης». Σημείωσε πως τρεις - τέσσερις ημέρες πριν το «έγκλημα των Τεμπών», ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωνε για την ανάταξη των σιδηροδρόμων και αλληλοσυγχαίρονταν με τον Αγοραστό.

«Διαφημίζατε το έργο σας στο σιδηρόδρομο, διαφημίζατε την ασφάλεια, ενώ γνωρίζατε αυτά που οι απλοί πολίτες, οι φοιτητές δεν γνώριζαν» είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας αναφορά και στη δήλωση του υπουργού Εργασίας, Άδωνη Γεωργιάδη ότι «αν λέγαμε ότι υπήρχε πρόβλημα, δεν θα έμπαινε κανείς στα στα τρένα». Για την κυβέρνηση ήταν «υπέρτερο αγαθό το εισιτήριο από την ανθρώπινη ζωή» σχολίασε.

Η κ. Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε πως η κυβέρνηση ήξερε την κατάσταση στους σιδηροδρόμους από τα 200 εξώδικα των μηχανοδηγών και των εργαζόμενων, ενώ αναφέρθηκε και στην κατάθεσή του κ. Γεννιδούνια που, όπως είπε αποτυπώνει την κατάσταση αυτή, και γι' αυτό δεν κλήθηκε στην εξεταστική επιτροπή.

Όσον αφορά το επιχείρημα ότι το δυστύχημα οφειλόταν σε ανθρώπινο λάθος, σημείωσε ότι ο σταθμάρχης ανέλαβε μόνο «την αντικειμενική ευθύνη», όπως ο κ. Καραμανλής και ο κ. Μητσοτάκης.

Παραπέμποντας στο «πόρισμα Γεραπετρίτη», έκανε λόγο για το «απόλυτο μπάχαλο» που επικρατούσε, με «καθημερινές και συνεχείς παραβιάσεις».

«Τα σαπάκια βαγόνια και τα βαγόνια της Siemens της δεκαετίας του '90, κατέρρεαν καθημερινά και το γνωρίζατε», δήλωσε η Ζ. Κωνσταντοπούλου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εκεί «παραβίασε όλους τους νομούς και τις υπαγορεύσεις, όχι μόνο ασφάλειας, αλλά και ηθικής και ανθρωπιάς».

Επανερχόμενη στη χθεσινή παρέμβαση του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κ. Καραμανλή που «καταχειροκροτήθηκε», του καταλόγισε ότι δεν ζήτησε συγγνώμη, δεν ανέλαβε την πραγματική ευθύνη και δεν εξήγησε για ποιο λόγο αγνοούσε τις προειδοποιήσεις των εργαζομένου, αλλά και ότι δεν υπαναχώρησε από την οίηση και την αλαζονεία, αλλά επιτέθηκε σε όποιον ζητά να αποδοθούν οι ευθύνες.

«Χειροκροτήθηκε σαν πρωθυπουργός. Και αυτό αντικατοπτρίζει τη γραμμή του κ. Μητσοτάκη: 'προστατεύστε τον'» είπε η κ. Κωνσταντοπούλου, λέγοντας επίσης, πως υπάρχει κίνδυνος να δούμε τον υπαίτιο για τους 57 θανάτους, «ακόμα και πρωθυπουργό».

Υπενθύμισε ότι κ. Μητσοτάκης «διαβεβαίωνε τους πολίτες ότι δε θα γίνει η Ελλάδα, η χώρα του μπλάνκο», κατηγορώντας τη ΝΔ ότι ουσιαστικά «έχει μετατρέψει σε διαδικασία συγκάλυψης και μπλάνκο, ακόμα και τη διαδικασία της Βουλής» ενώ ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο δεν έστησε έναν μεγάλο προβολέα όπως είχε πει, αλλά προσπάθησε να συσκοτίσει τις έρευνες. Απαντώντας δε, στον κ. Γεωργιάδη, τόνισε ότι πρόκειται για έγκλημα, καθώς υπάρχει «ανοιχτή ανάκριση, με εκατοντάδες κατηγορίες για κακούργημα».

Αναφερόμενη στην εξεταστική επιτροπή, χαρακτήρισε τον διορισμένο πρόεδρο, Δημήτρη Μαρκόπουλο, «σκοτεινό πρόσωπο» που κλήθηκε «να κάνει τη βρώμικη δουλειά», ενώ σημείωσε πως η πρώτη απόπειρα συγκάλυψης ήταν ο αποκλεισμός της από την επιτροπή.

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε επίσης στο «μπάζωμα» του τόπου του εγκλήματος, σημειώνοντας πως τα πειστήρια κατατέθηκαν στα πρακτικά από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και αποδεικνύουν ότι το μπάζωμα έγινε σε πλήρη συνεργασία μεταξύ του Κ. Αγοραστού και του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο να καλύψουν το περιεχόμενο της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

Κλείνοντας, έκανε αναφορά στην συνομιλία Καρυστινού και Αγοραστού, με την οποία, όπως σημείωσε, καταρρίπτεται η προπαγάνδα που οργανώνει η κυβέρνηση για την συγκάλυψη και την απόσειση της ποινικής ευθύνης.

Η τοποθέτηση του Στίγκα

Έντονη κριτική σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία άσκησε ο πρόεδρος των "Σπαρτιατών", Βασίλης Στίγκας, στην ομιλία του στην Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, ενώ τόνισε ότι «επειδή υπάρχουν νεκροί, που πρέπει να δικαιωθούν, συντασσόμαστε με την πρόταση μομφής και ψηφίζουμε "ναι"».

«Όλοι όσοι κυβέρνησαν τη χώρα πήραν στο λαιμό τους 57 ψυχές», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ.Στίγκας, ενώ προσέθεσε: «ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία είναι τα τρία κόμματα που έσυραν την Ελλάδα στη δίνη των μνημονίων, του υπέρογκου χρέους και της απόλυτης καταστροφής. Η συμφορά των Τεμπών ήρθε, λοιπόν, να χαράξει μια βαθιά τομή στον εμπαιγμό του ελληνικού λαού. Η επί χρόνια κοροϊδία τους έπιασε ταβάνι. Τα παραμύθια των κακών λύκων έφθασαν να είναι τόσο κραυγαλέα που πλέον δεν πείθουν κανέναν».

Ο πρόεδρος των "Σπαρτιατών" αφού τόνισε ότι το κόμμα του «αποδοκιμάζει και καταδικάζει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης», εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, αναφέροντας: «Θεωρούμε απαράδεκτη και ύβρη προς τους Έλληνες ψηφοφόρους τη θεωρία του κ.Ανδρουλάκη και όσων τον ακολουθούν περί ύπαρξης "δημοκρατικού τόξου". Τολμάτε να χωρίζετε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες σε κατηγορίες, ανάλογα το κόμμα που ψηφίζουν; Ντροπή σας. Όλοι είναι ίσοι. Μην ονειρεύεστε επαναφορά διακρίσεων και διαχωριστικών γραμμών. Ο υπό αναχώρηση μετά τις ευρωεκλογές αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πώς μετράει τη δημοκρατία; Δηλαδή, μας λέει πως αυτός είναι δημοκράτης και εμείς οι υπόλοιποι δεν είμαστε. Πως πρέπει να συνεννοηθούμε και να συνταχθούμε με ένα κόμμα όπου το θράσος περισσεύει. Και τόλμησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο και κατέθεσαν και υπόμνημα οι δημοκράτες κατά των "Σπαρτιατών", για να μην πάρουμε την κρατική χρηματοδότηση. Αγνοεί τους 250.000 πολίτες που μας ψήφισαν. Οι τυμβωρύχοι και οι πολιτικοί απατεώνες που καταλήστεψαν την Ελλάδα και βίασαν τον ελληνικό λαό έγιναν τώρα και δικαστές. Τώρα θυμήθηκαν ότι δεν είναι καλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη και πρέπει να κατατεθεί μομφή εναντίον της, Δεν έχουν ευθύνες και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ για αυτή την τραγωδία; Με αυτή την αθλιότητα του σιδηροδρομικού δικτύου;». Και προσέθεσε όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ ο κ.Στίγκας: «Πριν από ένα μήνα γιατί συντάχτηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε το νομοσχέδιο των ομοφυλόφυλων, ενώ θα μπορούσαν μαζί να διεμβολίσουν τη ΝΔ και να μην αφήσουν να περάσει ο νόμος έκτρωμα, που προσβάλλει τη χώρα μας>.

Επίσης, ο πρόεδρος των "Σπαρτιατών" σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Εμείς, ως κόμμα, υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία, δίνουμε μάχη για ισονομία και ισοπολιτεία. Ένα κορυφαίο ζήτημα για εμάς είναι και παραμένει η μεγάλη τραγωδία στα Τέμπη. Οι οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους δεν μπορούν ακόμη να συνέλθουν. Και δεν θα συνέλθουν ποτέ. Η δικαιοσύνη δεν έχει ακόμη αποδοθεί».

Κ. Βελόπουλος: Πού βρήκε μηχανοδηγός των 1.400 ευρώ σπίτια και σκάφη;

«Την 1η Μαρτίου του 2023 τρία στελέχη του ΟΣΕ» βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ όπου υπάρχει το αρχείο με τις καταγραφές των συνομιλιών, σημείωσε ο πρόεδρος της ακροδεξιάς «Ελληνικής Λύσης», Κυριάκος Βελόπουλος. «Στις 11:00 αναχωρούν με μαύρο τζιπ. Ένας από αυτούς ήταν ο Κώστας Χρυσάγης. "Συμπτωματικά" έχασε τη ζωή του σε τροχαίο μια μέρα μετά. Ο δεύτερος ήταν αυτός που διορίσατε εσείς, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, ο κ. Τερεζάκης» και πλέον «ψάχνουμε τον τρίτο», δήλωσε ο ίδιος.

velopoulos-tempi-protasi-dyspistias.jpg

«Πώς είναι δυνατόν να έχετε το υλικό από την 1η Μαρτίου και η αστυνομία να το παίρνει στις 4 Μαρτίου; Ποιον κοροϊδεύετε;», διερωτήθηκε αμέσως μετά. Επίσης, δίνοντας κατάθεση στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων ο κ. Χρυσάγης γνωστοποίησε ότι είχε στην κατοχή του δύο στικάκια, ανέφερε ο Κ. Βελόπουλος.

«Τώρα μαθαίνω το εξής: Ο Τερεζάκης σταμάτησε την εσωτερική έρευνα στον ΟΣΕ για τη διαρροή των ηχητικών. Ας τον καλέσει αύριο η Δικαιοσύνη», συνέχισε ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης».

Σε άλλο σημείο ο πρόεδρος του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι έχοντας διαβάσει το πόθεν έσχες ενός μηχανοδηγού διαπίστωσε ότι διαθέτει σπίτια σε προάστιο των Αθηνών, καθώς επίσης και δύο σκάφη παρότι ο μισθός του ήταν, περίπου, 1.400 ευρώ. Υπό αυτό το πρίσμα άφησε αιχμές ότι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία αποκτήθηκαν από μαύρα εισοδήματα με τη μεταφορά παράνομων εμπορευματικών φορτίων. Μάλιστα ο Κ. Βελόπουλος υποστήριξε ότι είναι τακτικό φαινόμενο το λαθρεμπόριο στην κεντρική σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη-Αθήνα, δίχως όμως να προσκομίσει κάποιο στοιχείο.

Σφοδρά «πυρά» για συγκάλυψη στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών εξαπέλυσε στην κυβέρνηση ο Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στη Βουλή, στην συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας. Τόνισε ότι «θέσαμε ερωτήματα στην κυβέρνηση από τον Μάρτιο του 2023 και δεν απαντήθηκαν ποτέ. Είχα ρωτήσει από την αρχή τι μετέφερε το εμπορικό τρένο. Κανένας δεν μας απάντησε. Κανένας εδώ μέσα δεν έδωσε σημασία, για το τι μετέφερε το τρένο. Δεν απάντησε κανείς, γιατί αυτή η κυβέρνηση επιχείρησε να συγκαλύψει αυτή την ιστορία». Συμπλήρωσε ότι «η αλήθεια είναι ότι οι μισοί και παραπάνω στα Τέμπη, κάηκαν».

«Δεν κάνατε τίποτα για να αποτρέψετε το δυστύχημα. Δεν κάνατε τίποτα όλοι σας για να έχει αξιόλογο σιδηρόδρομο η Ελλάδα. Πρέπει να ντρεπόμαστε όλοι εδώ μέσα για την κατάντια του κράτους», τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ επανέλαβε ότι το εμπορικό τρένο μετέφερε επικίνδυνα εμπορεύματα. «Βρέθηκαν από ένα μέχρι έξι δοχεία διαλυτών καυσίμων. Τα μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία. Κάθε ένα από αυτά μπορεί να έχει μέσα ένα κυβικό ξυλόλιο», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

«Αυτά σκότωσαν τα παιδιά. Αυτά έκαψαν τα παιδιά. Οι παράνομοι λαθρέμποροι που δεν θέλετε να αποκαλύψετε» τόνισε και ρώτησε «ποιον καλύπτετε; ποιον φοβάστε; ποιον ολιγάρχη; Ποιόν λαθρέμπορο;». «Μιλάμε για συγκάλυψη αισχίστου είδους», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, προσθέτοντας ότι «όσο υπάρχει η Ελληνική Λύση εδώ μέσα θα σας ξεσκεπάζουμε ό,τι κι αν κάνετε».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης υποστήριξε ότι «τα ευρήματα από το δυστύχημα τα πήγαν σε τρία συνολικά μέρη και όχι μόνο στο Κουλούρι». «Που έχετε δει κράτος σοβαρό να στέλνει 300 τόνους χώμα από ξεμπάζωμα σε ιδιωτικό χώρο;», διερωτήθηκε. Παράλληλα, ανέφερε πως είναι δυνατόν οι τρεις υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ που αφέθηκαν ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση, να πλήρωσαν συνολικά 1,8 εκατ. ευρώ.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος κατήγγειλε ότι «υπουργοί της ΝΔ με εντολή του πρωθυπουργού επισκέφτηκαν το σπίτι του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, προκειμένου να μη σας κάνει κριτική». Τόνισε ότι «είναι τραγική ειρωνεία να πίνεις καφέ με έναν ολιγάρχη και μετά να τον καταγγέλλεις για fakenews» (εννοεί δημοσίευμα του «Βήματος» της προηγούμενης Κυριακής για τα Τέμπη).

Στη συνέχεια, χαρακτήρισε «μεγάλο πολιτικό λάθος του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης» καθώς όπως είπε αυτή την περίοδο καταρρέει δημοσκοπικά. «Στηρίξατε την κυβέρνηση με αυτή την πρόταση δυσπιστίας, γιατί συσπειρώσατε μία παραπαίουσα κυβέρνηση;» ανέφερε. «Πείτε μας, αν πραγματικά θέλατε να ρίξετε την κυβέρνηση, γιατί δεν καταψηφίσατε το ν/σ για το γάμο των ομοφυλοφίλων; Γιατί δεν μιλήσατε για το ξεμπάζωμα και το μπάζωμα του χώρου του δυστυχήματος; Εμείς μιλήσαμε για όλα αυτά από την πρώτη στιγμή. Και εσείς δεν μας στηρίξατε ποτέ! Όλοι μιλάτε με γρίφους, αλλά κανείς δεν μιλά με ονόματα!», υποστήριξε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, τον ρώτησε αν γνωρίζει γιατί παραιτήθηκε ο πρόεδρος της επιτροπής για τα Τέμπη. «Δεν ξέρετε ε; Αυτή η κυβέρνηση δεν ξέρει τίποτα τελικά. Δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν ξέρουν. Έχουν θέμα ακοής, όρασης αλλά στα θέματα συγκάλυψης, εκεί τα ξέρουν καλά», σημείωσε.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν θέλει να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τα Τέμπη. «Έχετε το θράσος και να διαμαρτύρεστε. Τέλος τα παραμύθια για την ιστορία των Τεμπών. Μόνο αλήθεια, όχι παραμύθια», δήλωσε.

Συμπλήρωσε: «Εμείς λέμε στους Έλληνες την αλήθεια. Εμείς δεν είμαστε εξαρτημένοι από ολιγάρχες όπως εσείς. Δεν είμαστε ίδιοι με εσάς. Εμείς θα αλλάξουμε την Ελλάδα. Στις 9 Ιουνίου δίνουμε με τους Έλληνες ραντεβού, δίνουμε ραντεβού με το μέλλον».

Α. Χαρίτσης: «η κυβέρνηση είναι υπόλογη με τη σκανδαλώδη διαχείριση μιας εθνικής τραγωδίας που οδήγησε στο θάνατο 57 ανθρώπων»

Πρόβλημα  λόγω... κυκλοφοριακού καθυστέρησε την ομιλία του επικεφαλής Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση. Χρειάστηκε μάλιστα η συνεδρίαση να διακοπεί για λίγα λεπτά προκειμένου να φτάσει στο κοινοβούλιο ο επικεφαλής της νεοσύστατης Κοινοβουλευτικής ομάδας για να πάρει το λόγο, τελικά, λίγο μετά τις 17.20.

«Η κυβέρνηση αυτή, η κυβέρνηση της Δεξιάς, η κυβέρνηση της ΝΔ, πρέπει να φύγει. Να πέσει. Να τελειώνουμε με το καθεστώς της ανομίας και της προσβολής προς τη Δημοκρατία μας», τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς κάλεσε τον πρωθυπουργό να δεσμευτεί ότι θα ζητήσει εκείνος σύσταση προανακριτικής επιτροπής για να αναλάβει πλέον η Δικαιοσύνη να αποφανθεί για την ύπαρξη ή μη ποινικών ευθυνών του κ. Καραμανλή. Παράλληλα έβαλε κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη λέγοντας ότι οφείλει να παραιτηθεί άμεσα μετά από τις χθεσινές αναφορές του.

Ειδικότερα, είπε ότι «η κυβέρνηση είναι υπόλογη με τη σκανδαλώδη διαχείριση μιας εθνικής τραγωδίας που οδήγησε στο θάνατο 57 ανθρώπων». Σχολιάζοντας την ομιλία του Κ. Αχ. Καραμανλή, ο κ. Χαρίτσης είπε ότι δεν μίλησε κανείς για τη βουλευτική ασυλία και πως, αντίθετα, το θέμα είναι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Ρώτησε την κυβέρνηση που «κατά τ' άλλα θέλετε να πέσει άπλετο φως», γιατί απέρριψε σύσταση προανακριτικής για την σύμβαση 717. Εν συνεχεία τόνισε ότι «υπάρχει και μια δικογραφία από μήνυση που έχει υποβάλει τραυματίας από το έγκλημα στα Τέμπη» και ρώτησε τους βουλευτές της ΝΔ «που χθες χειροκροτούσαν σθεναρά τον κ. Καραμανλή», τι θα κάνουν με αυτό. Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης «δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τις συνεχείς επικλήσεις ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της» και πως δεν μπορεί να την κάνει για τον κ. Καραμανλή «επειδή προστατεύεται από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών».

«Η Αριστερά θα είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Δεν παίζουμε παιχνίδια. Δεν μας ενδιαφέρουν και δεν εμπλεκόμαστε σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Δεν θεωρούμε την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως αυτή η συζήτηση, ως μια ανούσια ”κοκορομαχία”. Δεν συμμετέχουμε στον εκφυλισμό των απολίτικων ρητορικών εξάρσεων, όπως αυτές που ακούμε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που στην ουσία το μόνο που προσφέρουν είναι ένα τελευταίο καταφύγιο, καταφύγιο αποπροσανατολισμού στην κυβέρνηση», σχολίασε.

ΕΔΩ ολόκληρη η τοποθέτηση του Α. Χαρίτση.

7-YDfhf.jpg


Η διαδικασία θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που αναμένεται έως και τις δέκα το βράδυ και την ονομαστική -ηλεκτρονική- ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας.



Παρακολουθήστε ζωντανά

 

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών ξεκίνησε το τελευταίο -και πιο ενδιαφέρον- μέρος της τριήμερης συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση που κατέθεσαν τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ.

Τον λόγο πήρε πρώτος ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, έπειτα από συνεννόηση και συμφωνία με την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, που χρειάστηκε να απουδιάσει λόγω μιας έκτακτης υποχρέωσης στην οποία έπρεπε να σπεύσει. 

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση στην οποία καταλόγησε ανεπάρκεια άσκησε κατά την αποψινή του παρέμβαση στην Ολομέλεια ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιος, ενώ κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή για συγκάλυψη των ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

'Κάποτε λέγαμε το κράτος δεν υπάρχει, το κράτος είναι ανοργάνωτο, το κράτος προσπαθεί και δεν μπορεί. Κάποτε η κοινωνία λύγιζε με τις υποτιθέμενες ταπεινές συγγνώμες, τις κενές υποσχέσεις, τα κροκοδείλια δάκρυα και την φαινομενική εξάντληση της κυβέρνησης.

Η δολοφονία 57 ψυχών στα Τέμπη είναι τραγικό δυστύχημα λόγω ανθρωπίνου λάθους, όχι έγκλημα. Χυδαιότητα είναι η συγκάλυψη του αυτού δολοφονικού εγκλήματος από τον κύριο Καραμανλή, όχι η ομολογία της αλήθειας από την αρχηγό πολιτικού κόμματος που «έσπασε τα νεύρα» του προέδρου της Βουλής. Ο Πρόεδρος ενοχλήθηκε από την κυρία Κωνσταντοπούλου και όχι από την απεγνωσμένη και απολύτως απρόσφορη προσπάθεια της κυβέρνησης να μας πείσει ότι όντως αποφάσισε η δικαιοσύνη και όχι η κυβερνητική πλειοψηφία. Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, οι φωτιές σε όλη την Ελλάδα είναι απρόβλεπτη κλιματική αλλαγή όχι έλλειψη πάσης φύσεως υποδομής. Ο αγώνας για την ανθρώπινη ζωή περιορίζεται στο γάμο των ομοφυλοφίλων και στην επικράτηση της τεκνοθεσίας έναντι της υιοθεσίας. Ούτε λόγος για την πείνα, την αρρώστια και την οικονομική εξαθλίωση, που εσείς οι ίδιοι φέρνετε στους συμπολίτες μας' είπε ο κ. Νατσιος και συνέχισε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα.

'Τι προσόντα κατέχετε για να μπορείτε να κυβερνάτε αυτή την κοινωνία; Τι έχετε να προσφέρετε στον πολίτη αυτής της χώρας, στον οικογενειάρχη, στο παιδί του, στον νεαρό φοιτητή, στον εργαζόμενο, στον αγωνιστή της καθημερινότητας; Μπροστά σε αυτό τον κόσμο ομιλείτε κύριοι Υπουργοί, κύριοι συνάδελφοι βουλευτές. Απέναντι σε αυτή την κοινωνία στέκεστε.

4-8y3Uf.jpg

'Η λέξη «υπουργός» σημαίνει υπηρέτης και βοηθός από τα συνθετικά υπό και έργον. Η δε λέξη πρωθυπουργός σημαίνει ο πρώτος βοηθός και υπηρέτης, από τα συνθετικά πρώτος και υπουργός. Αυτή είναι η ιδιότητά σας, που παγκοσμίως θεωρείται λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Πώς ακριβώς την υπηρετείτε; Τι έργο επιτελείτε και για ποια κοινωνία δουλεύετε; Μια κυβέρνηση, μία οποιαδήποτε αρχή που δεν αφουγκράζεται το παλμό του λαού της και προσπαθεί με μανία να ρίξει τα θεμέλια της είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Μια κοινωνία χωρίς αρχές, μια κοινωνία που αμφισβητεί τα πάντα και δεν έχει κανένα σημείο αναφοράς δεν έχει μέλλον και εσείς μια τέτοια κοινωνία παλεύετε να φτιάξετε.

Δεν είναι ζήτημα ιδεολογίας και φιλοσοφίας, τα προβλήματα της χώρας αυτή τη στιγμή είναι τόσο βιοτικής σημασίας που κανείς δεν μπορεί να διαπραγματευτεί ή να διαφωνήσει με τη λύση που απαιτείται.

Αν πραγματικά ενδιαφερόσασταν για τη κοινωνία που ισχυρίζεστε ότι εκπροσωπείτε και προστατεύετε δεν θα είχατε την δική σας προσωπική και εγωιστική ατζέντα. Ούτε θα εφαρμόζατε τη στρατηγική που εφαρμόζετε. Πήρατε από τον κόσμο το ψωμί, του δίνετε ψίχουλα και μιλάτε για πρόοδο. Τραγική σύμπτωση ότι αυτό δεν είναι στοιχείο ούτε της δημοκρατίας, ούτε της δεξιάς, ούτε της αριστεράς, ούτε της παγκοσμιοποίησης. Επομένως και η ιδεολογική μάχη που δίνετε ορίζοντας την αμαρτία, την αγάπη, τη ζωή και την ελευθερία απώτερο σκοπό έχει την επικράτηση των καθαρά δικών σας προσωπικών συμφερόντων' ανέφερε ο πρόεδροςτης Νίκης και κατέληξε.

'Η κοινωνία υπέστη παντός είδους εξαθλίωση και βλέπουμε τις συνέπειες αυτού μέρα με τη μέρα. Η βία όλο και αυξάνεται, τα παιδιά μας ξεσπούν, τα εγκλήματα αμέτρητα, η κοινωνία διχάζεται με το παραμικρό. Κάθε μέρα πορείες και διαμαρτυρίες, ο κόσμος αγανακτεί και το αναγνωρίζει μέχρι και η Ευρώπη αλλά εσείς δεν ακούτε. Πώς να ακούσετε κύριοι, όταν μόνο τα ροδάκια της καρέκλας σας ακούτε;

Που να ακούσει ο κύριος Καραμανλής που τόσο τον έχει θολώσει αυτή η αδικαιολόγητη του έπαρση και αλαζονεία; Η οποία ακόμα να καταλάβουμε από που προκύπτει. Σίγουρα, δεν προκύπτει από το ανύπαρκτο έργο του, εκτός κι αν πραγματικά ήθελε να μείνει στην ιστορία ως ανίκανος σε βαθμό κακουργήματος. Στην κυριολεξία κακουργήματος όντας υπεύθυνος για τον θάνατο 57 ανθρώπων. Ευτυχώς δεν κρύφτηκε και ένα μήνα μετά τη παραίτηση του υπέβαλε υποψηφιότητα ξανά. Τόσο τίμιος που ενώ ωρυόταν για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου, δέχτηκε να καταθέσει ως μάρτυρας μπροστά στην εξεταστική επιτροπή στην οποία πλειοψηφούσε το κόμμα του. Ευτυχώς, η ανάκριση ήταν επαρκέστατη και αυστηρότατη και ο κύριος Καραμανλής μας έλυσε όλες τις απορίες. Πάλι καλά που οι συνάδελφοι του δεν τον προστατεύουν και δεν τον κρύβουν και συνειδητά καταψήφισαν τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Συνειδητά τα χειροκροτήματα, οι χειραψίες και τα συγχαρητήρια μετά τις γραφικές του ατάκες περί κατανόησης και πόνου λόγω της τραγωδίας. Όπως συνειδητά και ο κύριος Καραμανλής απέφυγε να κοιτάξει οπουδήποτε αλλού πέρα από τους θερμούς υποστηρικτές του. Ίσως αυτό να είναι και άλλη μια τρανή απόδειξη της ενοχής του'.

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Μπαζώσατε τον χώρο γιατί ξέρατε τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία

Αμέσως μετά, λίγο πριν τις 18:20, στο βήμα ανέβηκε η κα Κωνσταντοπούλου.

Απευθυνόμενη στα κυβερνητικά έδρανα, η κα Κωνσταντοπούλου διαμήνυσε προς τα μέλη της κυβέρνησης ότι φέρουν ευθύνες για την πορεία που έχει πάρει η υπόθεση των Τεμπών.

«Επειδή υπάρχουν πάντα πρόθυμοι και πρόθυμα φερέφωνα, κι εγώ τα έχω ζήσει και σήμερα με προειδοποιούσαν κάποιοι διευθυντές σταθμών από ραδιοφωνικού μικροφώνου, πρέπει να προσέχω. Αλλά επειδή γνωρίζω καλά και ότι πρέπει να προσέχω και ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να με σταματήσετε ή να με κάμψετε με τα γνωστά σας κόλπα, με τις γνωστές μεθοδεύσεις, τους γνωστούς τραμπουκισμούς. Είναι καταχωρισμένο ότι έχετε παραβιάσει τα γραφεία της Πλεύσης Ελευθερίας, είναι καταχωρισμένες όλες οι μεθοδεύσεις».

«Αν ήξερα θα φώναζα μην μπαίνετε στα τρένα κ. Γεωργιάδη»

Παραπέμποντας στη δήλωση του υπουργού Υγείας, Αδώνιδος Γεωργιάδη, που είχε διερωτηθεί σε τηλεοπτική εκπομπή πώς θα μπορούσε ο τότε υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχιλλέα Καραμανλής, να πει δημοσίως ότι τα τρένα στην Ελλάδα δεν είναι ασφαλή, αφού τότε δεν θα έκοβε κανείς εισιτήριο, η Ζ. Κωνσταντοπούλου διαμήνυσε: «Αν ήξερα θα φώναζα "μην μπαίνετε στα τρένα, μη βάζετε τα παιδιά σας στα τρένα" και αυτό οφείλαται να κάνετε».

Ακολούθως η κα Κωνσταντοπούλου ξεκαθάρισε ότι το θέμα των Τεμπών θα ανοίγει ολοένα και περισσότερο διότι χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. «Σας προειδοποίησα ότι με 57 ανθρώπους δεν μπορείτε να κάνετε αυτά που ξέρετε και κάνετε στις γνωστές υποθέσεις διαπλοκής σας. Το έγκλημα αυτό αποκλείεται να συγκαλυφθεί όσο είμαι μέσα στη Βουλή, όσο οι οικογένειες των θυμάτων υπηρετούν το καθήκον προς τους ανθρώπους τους, όσο οι επιζώντες δεν μπαίνουν στα δικά σας κόλπα και ζητούν δικαιοσύνη».

Στηλιτεύοντας το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, επέλεξε να καταθέσει στη Βουλή σήμερα τα ξημερώματα τα «πειστήρια» για το μπάζωμα στο σημείο του δυστυχήματος στα Τέμπη, η Ζ. Κωνσταντοπούλου τόνισε: 

«Το μπάζωμα έγινε με πλήρη εμπλοκή των δικών σας μηχανισμών» και σε συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων, «χωρίς πουθενά να αναφέρεται μπάζωμα, δηλαδή με πλήρη συναίσθηση ότι συγκαλύπτετε αυτό που έγινε και ότι αναδρομικά το νομιμοποιήσατε γιατί δεν βρίσκατε άλλον τρόπο να νομιμοποιήσετε τις κάτι λιγότερο από 700.000 ευρώ που δαπανήσατε για αυτόν τον σκοπό. Αναδρομικά με ασαφείς αναφορές για μισθώσεις μηχανημάτων. Μπαζώσατε τον χώρο γιατί ξέρατε τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία. Ο χώρος που έχει μπαζωθεί είναι ο χώρος που βρίσκονταν τα συντρίμμια, που είχε διασπαρεί η επιζήμια ύλη. Ο χώρος δεν έχει καμία σχέση με σταθεροποίηση μηχανημάτων και με απομάκρυνση συντριμμιών», κατήγγειλε η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας». 

zoi-konstantopoulou-tempi-protasi-dyspistias.jpg

Δεύτερος κατά τη σειρά που τηρείται, πήρε το λόγο ο πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Σπαρτιάτες, Βασίλης Στίγκας.

6-s1cRw.jpg

«Μεγάλο απόντα» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου διαμηνύοντας στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ότι η σημερινή ψήφος τους θα τους στιγματίσει για πάντα.

Στηλιτεύοντας την χθεσινή «έξαλλη επιβράβευση του υπολόγου και ποινικά υπεύθυνου», του υπουργού Κώστα Αχ. Καραμανλή, σχολίασε λέγοντας πως οι βουλευτές της ΝΔ ανέλαβαν την «ευθύνη της συγκάλυψης». Σημείωσε πως τρεις - τέσσερις ημέρες πριν το «έγκλημα των Τεμπών», ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωνε για την ανάταξη των σιδηροδρόμων και αλληλοσυγχαίρονταν με τον Αγοραστό.

«Διαφημίζατε το έργο σας στο σιδηρόδρομο, διαφημίζατε την ασφάλεια, ενώ γνωρίζατε αυτά που οι απλοί πολίτες, οι φοιτητές δεν γνώριζαν» είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας αναφορά και στη δήλωση του υπουργού Εργασίας, Άδωνη Γεωργιάδη ότι «αν λέγαμε ότι υπήρχε πρόβλημα, δεν θα έμπαινε κανείς στα στα τρένα». Για την κυβέρνηση ήταν «υπέρτερο αγαθό το εισιτήριο από την ανθρώπινη ζωή» σχολίασε.

Η κ. Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε πως η κυβέρνηση ήξερε την κατάσταση στους σιδηροδρόμους από τα 200 εξώδικα των μηχανοδηγών και των εργαζόμενων, ενώ αναφέρθηκε και στην κατάθεσή του κ. Γεννιδούνια που, όπως είπε αποτυπώνει την κατάσταση αυτή, και γι' αυτό δεν κλήθηκε στην εξεταστική επιτροπή.

Όσον αφορά το επιχείρημα ότι το δυστύχημα οφειλόταν σε ανθρώπινο λάθος, σημείωσε ότι ο σταθμάρχης ανέλαβε μόνο «την αντικειμενική ευθύνη», όπως ο κ. Καραμανλής και ο κ. Μητσοτάκης.

Παραπέμποντας στο «πόρισμα Γεραπετρίτη», έκανε λόγο για το «απόλυτο μπάχαλο» που επικρατούσε, με «καθημερινές και συνεχείς παραβιάσεις».

«Τα σαπάκια βαγόνια και τα βαγόνια της Siemens της δεκαετίας του '90, κατέρρεαν καθημερινά και το γνωρίζατε», δήλωσε η Ζ. Κωνσταντοπούλου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εκεί «παραβίασε όλους τους νομούς και τις υπαγορεύσεις, όχι μόνο ασφάλειας, αλλά και ηθικής και ανθρωπιάς».

Επανερχόμενη στη χθεσινή παρέμβαση του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κ. Καραμανλή που «καταχειροκροτήθηκε», του καταλόγισε ότι δεν ζήτησε συγγνώμη, δεν ανέλαβε την πραγματική ευθύνη και δεν εξήγησε για ποιο λόγο αγνοούσε τις προειδοποιήσεις των εργαζομένου, αλλά και ότι δεν υπαναχώρησε από την οίηση και την αλαζονεία, αλλά επιτέθηκε σε όποιον ζητά να αποδοθούν οι ευθύνες.

«Χειροκροτήθηκε σαν πρωθυπουργός. Και αυτό αντικατοπτρίζει τη γραμμή του κ. Μητσοτάκη: 'προστατεύστε τον'» είπε η κ. Κωνσταντοπούλου, λέγοντας επίσης, πως υπάρχει κίνδυνος να δούμε τον υπαίτιο για τους 57 θανάτους, «ακόμα και πρωθυπουργό».

Υπενθύμισε ότι κ. Μητσοτάκης «διαβεβαίωνε τους πολίτες ότι δε θα γίνει η Ελλάδα, η χώρα του μπλάνκο», κατηγορώντας τη ΝΔ ότι ουσιαστικά «έχει μετατρέψει σε διαδικασία συγκάλυψης και μπλάνκο, ακόμα και τη διαδικασία της Βουλής» ενώ ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο δεν έστησε έναν μεγάλο προβολέα όπως είχε πει, αλλά προσπάθησε να συσκοτίσει τις έρευνες. Απαντώντας δε, στον κ. Γεωργιάδη, τόνισε ότι πρόκειται για έγκλημα, καθώς υπάρχει «ανοιχτή ανάκριση, με εκατοντάδες κατηγορίες για κακούργημα».

Αναφερόμενη στην εξεταστική επιτροπή, χαρακτήρισε τον διορισμένο πρόεδρο, Δημήτρη Μαρκόπουλο, «σκοτεινό πρόσωπο» που κλήθηκε «να κάνει τη βρώμικη δουλειά», ενώ σημείωσε πως η πρώτη απόπειρα συγκάλυψης ήταν ο αποκλεισμός της από την επιτροπή.

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε επίσης στο «μπάζωμα» του τόπου του εγκλήματος, σημειώνοντας πως τα πειστήρια κατατέθηκαν στα πρακτικά από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και αποδεικνύουν ότι το μπάζωμα έγινε σε πλήρη συνεργασία μεταξύ του Κ. Αγοραστού και του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο να καλύψουν το περιεχόμενο της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

Κλείνοντας, έκανε αναφορά στην συνομιλία Καρυστινού και Αγοραστού, με την οποία, όπως σημείωσε, καταρρίπτεται η προπαγάνδα που οργανώνει η κυβέρνηση για την συγκάλυψη και την απόσειση της ποινικής ευθύνης.

Η τοποθέτηση του Στίγκα

Έντονη κριτική σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία άσκησε ο πρόεδρος των "Σπαρτιατών", Βασίλης Στίγκας, στην ομιλία του στην Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, ενώ τόνισε ότι «επειδή υπάρχουν νεκροί, που πρέπει να δικαιωθούν, συντασσόμαστε με την πρόταση μομφής και ψηφίζουμε "ναι"».

«Όλοι όσοι κυβέρνησαν τη χώρα πήραν στο λαιμό τους 57 ψυχές», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ.Στίγκας, ενώ προσέθεσε: «ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία είναι τα τρία κόμματα που έσυραν την Ελλάδα στη δίνη των μνημονίων, του υπέρογκου χρέους και της απόλυτης καταστροφής. Η συμφορά των Τεμπών ήρθε, λοιπόν, να χαράξει μια βαθιά τομή στον εμπαιγμό του ελληνικού λαού. Η επί χρόνια κοροϊδία τους έπιασε ταβάνι. Τα παραμύθια των κακών λύκων έφθασαν να είναι τόσο κραυγαλέα που πλέον δεν πείθουν κανέναν».

Ο πρόεδρος των "Σπαρτιατών" αφού τόνισε ότι το κόμμα του «αποδοκιμάζει και καταδικάζει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης», εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, αναφέροντας: «Θεωρούμε απαράδεκτη και ύβρη προς τους Έλληνες ψηφοφόρους τη θεωρία του κ.Ανδρουλάκη και όσων τον ακολουθούν περί ύπαρξης "δημοκρατικού τόξου". Τολμάτε να χωρίζετε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες σε κατηγορίες, ανάλογα το κόμμα που ψηφίζουν; Ντροπή σας. Όλοι είναι ίσοι. Μην ονειρεύεστε επαναφορά διακρίσεων και διαχωριστικών γραμμών. Ο υπό αναχώρηση μετά τις ευρωεκλογές αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πώς μετράει τη δημοκρατία; Δηλαδή, μας λέει πως αυτός είναι δημοκράτης και εμείς οι υπόλοιποι δεν είμαστε. Πως πρέπει να συνεννοηθούμε και να συνταχθούμε με ένα κόμμα όπου το θράσος περισσεύει. Και τόλμησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο και κατέθεσαν και υπόμνημα οι δημοκράτες κατά των "Σπαρτιατών", για να μην πάρουμε την κρατική χρηματοδότηση. Αγνοεί τους 250.000 πολίτες που μας ψήφισαν. Οι τυμβωρύχοι και οι πολιτικοί απατεώνες που καταλήστεψαν την Ελλάδα και βίασαν τον ελληνικό λαό έγιναν τώρα και δικαστές. Τώρα θυμήθηκαν ότι δεν είναι καλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη και πρέπει να κατατεθεί μομφή εναντίον της, Δεν έχουν ευθύνες και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ για αυτή την τραγωδία; Με αυτή την αθλιότητα του σιδηροδρομικού δικτύου;». Και προσέθεσε όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ ο κ.Στίγκας: «Πριν από ένα μήνα γιατί συντάχτηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε το νομοσχέδιο των ομοφυλόφυλων, ενώ θα μπορούσαν μαζί να διεμβολίσουν τη ΝΔ και να μην αφήσουν να περάσει ο νόμος έκτρωμα, που προσβάλλει τη χώρα μας>.

Επίσης, ο πρόεδρος των "Σπαρτιατών" σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Εμείς, ως κόμμα, υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία, δίνουμε μάχη για ισονομία και ισοπολιτεία. Ένα κορυφαίο ζήτημα για εμάς είναι και παραμένει η μεγάλη τραγωδία στα Τέμπη. Οι οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους δεν μπορούν ακόμη να συνέλθουν. Και δεν θα συνέλθουν ποτέ. Η δικαιοσύνη δεν έχει ακόμη αποδοθεί».

Κ. Βελόπουλος: Πού βρήκε μηχανοδηγός των 1.400 ευρώ σπίτια και σκάφη;

«Την 1η Μαρτίου του 2023 τρία στελέχη του ΟΣΕ» βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ όπου υπάρχει το αρχείο με τις καταγραφές των συνομιλιών, σημείωσε ο πρόεδρος της ακροδεξιάς «Ελληνικής Λύσης», Κυριάκος Βελόπουλος. «Στις 11:00 αναχωρούν με μαύρο τζιπ. Ένας από αυτούς ήταν ο Κώστας Χρυσάγης. "Συμπτωματικά" έχασε τη ζωή του σε τροχαίο μια μέρα μετά. Ο δεύτερος ήταν αυτός που διορίσατε εσείς, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, ο κ. Τερεζάκης» και πλέον «ψάχνουμε τον τρίτο», δήλωσε ο ίδιος.

velopoulos-tempi-protasi-dyspistias.jpg

«Πώς είναι δυνατόν να έχετε το υλικό από την 1η Μαρτίου και η αστυνομία να το παίρνει στις 4 Μαρτίου; Ποιον κοροϊδεύετε;», διερωτήθηκε αμέσως μετά. Επίσης, δίνοντας κατάθεση στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων ο κ. Χρυσάγης γνωστοποίησε ότι είχε στην κατοχή του δύο στικάκια, ανέφερε ο Κ. Βελόπουλος.

«Τώρα μαθαίνω το εξής: Ο Τερεζάκης σταμάτησε την εσωτερική έρευνα στον ΟΣΕ για τη διαρροή των ηχητικών. Ας τον καλέσει αύριο η Δικαιοσύνη», συνέχισε ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης».

Σε άλλο σημείο ο πρόεδρος του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι έχοντας διαβάσει το πόθεν έσχες ενός μηχανοδηγού διαπίστωσε ότι διαθέτει σπίτια σε προάστιο των Αθηνών, καθώς επίσης και δύο σκάφη παρότι ο μισθός του ήταν, περίπου, 1.400 ευρώ. Υπό αυτό το πρίσμα άφησε αιχμές ότι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία αποκτήθηκαν από μαύρα εισοδήματα με τη μεταφορά παράνομων εμπορευματικών φορτίων. Μάλιστα ο Κ. Βελόπουλος υποστήριξε ότι είναι τακτικό φαινόμενο το λαθρεμπόριο στην κεντρική σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη-Αθήνα, δίχως όμως να προσκομίσει κάποιο στοιχείο.

Σφοδρά «πυρά» για συγκάλυψη στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών εξαπέλυσε στην κυβέρνηση ο Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στη Βουλή, στην συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας. Τόνισε ότι «θέσαμε ερωτήματα στην κυβέρνηση από τον Μάρτιο του 2023 και δεν απαντήθηκαν ποτέ. Είχα ρωτήσει από την αρχή τι μετέφερε το εμπορικό τρένο. Κανένας δεν μας απάντησε. Κανένας εδώ μέσα δεν έδωσε σημασία, για το τι μετέφερε το τρένο. Δεν απάντησε κανείς, γιατί αυτή η κυβέρνηση επιχείρησε να συγκαλύψει αυτή την ιστορία». Συμπλήρωσε ότι «η αλήθεια είναι ότι οι μισοί και παραπάνω στα Τέμπη, κάηκαν».

«Δεν κάνατε τίποτα για να αποτρέψετε το δυστύχημα. Δεν κάνατε τίποτα όλοι σας για να έχει αξιόλογο σιδηρόδρομο η Ελλάδα. Πρέπει να ντρεπόμαστε όλοι εδώ μέσα για την κατάντια του κράτους», τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ επανέλαβε ότι το εμπορικό τρένο μετέφερε επικίνδυνα εμπορεύματα. «Βρέθηκαν από ένα μέχρι έξι δοχεία διαλυτών καυσίμων. Τα μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία. Κάθε ένα από αυτά μπορεί να έχει μέσα ένα κυβικό ξυλόλιο», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

«Αυτά σκότωσαν τα παιδιά. Αυτά έκαψαν τα παιδιά. Οι παράνομοι λαθρέμποροι που δεν θέλετε να αποκαλύψετε» τόνισε και ρώτησε «ποιον καλύπτετε; ποιον φοβάστε; ποιον ολιγάρχη; Ποιόν λαθρέμπορο;». «Μιλάμε για συγκάλυψη αισχίστου είδους», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, προσθέτοντας ότι «όσο υπάρχει η Ελληνική Λύση εδώ μέσα θα σας ξεσκεπάζουμε ό,τι κι αν κάνετε».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης υποστήριξε ότι «τα ευρήματα από το δυστύχημα τα πήγαν σε τρία συνολικά μέρη και όχι μόνο στο Κουλούρι». «Που έχετε δει κράτος σοβαρό να στέλνει 300 τόνους χώμα από ξεμπάζωμα σε ιδιωτικό χώρο;», διερωτήθηκε. Παράλληλα, ανέφερε πως είναι δυνατόν οι τρεις υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ που αφέθηκαν ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση, να πλήρωσαν συνολικά 1,8 εκατ. ευρώ.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος κατήγγειλε ότι «υπουργοί της ΝΔ με εντολή του πρωθυπουργού επισκέφτηκαν το σπίτι του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, προκειμένου να μη σας κάνει κριτική». Τόνισε ότι «είναι τραγική ειρωνεία να πίνεις καφέ με έναν ολιγάρχη και μετά να τον καταγγέλλεις για fakenews» (εννοεί δημοσίευμα του «Βήματος» της προηγούμενης Κυριακής για τα Τέμπη).

Στη συνέχεια, χαρακτήρισε «μεγάλο πολιτικό λάθος του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης» καθώς όπως είπε αυτή την περίοδο καταρρέει δημοσκοπικά. «Στηρίξατε την κυβέρνηση με αυτή την πρόταση δυσπιστίας, γιατί συσπειρώσατε μία παραπαίουσα κυβέρνηση;» ανέφερε. «Πείτε μας, αν πραγματικά θέλατε να ρίξετε την κυβέρνηση, γιατί δεν καταψηφίσατε το ν/σ για το γάμο των ομοφυλοφίλων; Γιατί δεν μιλήσατε για το ξεμπάζωμα και το μπάζωμα του χώρου του δυστυχήματος; Εμείς μιλήσαμε για όλα αυτά από την πρώτη στιγμή. Και εσείς δεν μας στηρίξατε ποτέ! Όλοι μιλάτε με γρίφους, αλλά κανείς δεν μιλά με ονόματα!», υποστήριξε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, τον ρώτησε αν γνωρίζει γιατί παραιτήθηκε ο πρόεδρος της επιτροπής για τα Τέμπη. «Δεν ξέρετε ε; Αυτή η κυβέρνηση δεν ξέρει τίποτα τελικά. Δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν ξέρουν. Έχουν θέμα ακοής, όρασης αλλά στα θέματα συγκάλυψης, εκεί τα ξέρουν καλά», σημείωσε.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν θέλει να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τα Τέμπη. «Έχετε το θράσος και να διαμαρτύρεστε. Τέλος τα παραμύθια για την ιστορία των Τεμπών. Μόνο αλήθεια, όχι παραμύθια», δήλωσε.

Συμπλήρωσε: «Εμείς λέμε στους Έλληνες την αλήθεια. Εμείς δεν είμαστε εξαρτημένοι από ολιγάρχες όπως εσείς. Δεν είμαστε ίδιοι με εσάς. Εμείς θα αλλάξουμε την Ελλάδα. Στις 9 Ιουνίου δίνουμε με τους Έλληνες ραντεβού, δίνουμε ραντεβού με το μέλλον».

Α. Χαρίτσης: «η κυβέρνηση είναι υπόλογη με τη σκανδαλώδη διαχείριση μιας εθνικής τραγωδίας που οδήγησε στο θάνατο 57 ανθρώπων»

Πρόβλημα  λόγω... κυκλοφοριακού καθυστέρησε την ομιλία του επικεφαλής Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση. Χρειάστηκε μάλιστα η συνεδρίαση να διακοπεί για λίγα λεπτά προκειμένου να φτάσει στο κοινοβούλιο ο επικεφαλής της νεοσύστατης Κοινοβουλευτικής ομάδας για να πάρει το λόγο, τελικά, λίγο μετά τις 17.20.

«Η κυβέρνηση αυτή, η κυβέρνηση της Δεξιάς, η κυβέρνηση της ΝΔ, πρέπει να φύγει. Να πέσει. Να τελειώνουμε με το καθεστώς της ανομίας και της προσβολής προς τη Δημοκρατία μας», τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς κάλεσε τον πρωθυπουργό να δεσμευτεί ότι θα ζητήσει εκείνος σύσταση προανακριτικής επιτροπής για να αναλάβει πλέον η Δικαιοσύνη να αποφανθεί για την ύπαρξη ή μη ποινικών ευθυνών του κ. Καραμανλή. Παράλληλα έβαλε κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη λέγοντας ότι οφείλει να παραιτηθεί άμεσα μετά από τις χθεσινές αναφορές του.

Ειδικότερα, είπε ότι «η κυβέρνηση είναι υπόλογη με τη σκανδαλώδη διαχείριση μιας εθνικής τραγωδίας που οδήγησε στο θάνατο 57 ανθρώπων». Σχολιάζοντας την ομιλία του Κ. Αχ. Καραμανλή, ο κ. Χαρίτσης είπε ότι δεν μίλησε κανείς για τη βουλευτική ασυλία και πως, αντίθετα, το θέμα είναι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Ρώτησε την κυβέρνηση που «κατά τ' άλλα θέλετε να πέσει άπλετο φως», γιατί απέρριψε σύσταση προανακριτικής για την σύμβαση 717. Εν συνεχεία τόνισε ότι «υπάρχει και μια δικογραφία από μήνυση που έχει υποβάλει τραυματίας από το έγκλημα στα Τέμπη» και ρώτησε τους βουλευτές της ΝΔ «που χθες χειροκροτούσαν σθεναρά τον κ. Καραμανλή», τι θα κάνουν με αυτό. Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης «δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τις συνεχείς επικλήσεις ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της» και πως δεν μπορεί να την κάνει για τον κ. Καραμανλή «επειδή προστατεύεται από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών».

«Η Αριστερά θα είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Δεν παίζουμε παιχνίδια. Δεν μας ενδιαφέρουν και δεν εμπλεκόμαστε σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Δεν θεωρούμε την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως αυτή η συζήτηση, ως μια ανούσια ”κοκορομαχία”. Δεν συμμετέχουμε στον εκφυλισμό των απολίτικων ρητορικών εξάρσεων, όπως αυτές που ακούμε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που στην ουσία το μόνο που προσφέρουν είναι ένα τελευταίο καταφύγιο, καταφύγιο αποπροσανατολισμού στην κυβέρνηση», σχολίασε.

ΕΔΩ ολόκληρη η τοποθέτηση του Α. Χαρίτση.

7-YDfhf.jpg


Η διαδικασία θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που αναμένεται έως και τις δέκα το βράδυ και την ονομαστική -ηλεκτρονική- ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας.



Παρακολουθήστε ζωντανά

 

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία