ΠΡΩΙΝΟΣ ΚΑΦΕΣ

Πρωινός καφές με τον Στέλιο Αγγελούδη

Αυτοδιοικητικός και πολύ θεσσαλονικιώτικος ο σημερινός πρωινός καφές. Τον ήπιαμε παρέα με τον Στέλιο Αγγελούδη, τον άνθρωπο που ύστερα από πολλά χρόνια συμμετοχής σε δημόσια πόστα αποφάσισε να διεκδικήσει το δήμο Θεσσαλονίκης

 04/03/2023 08:00

Νίκος Οικονόμου

Αυτοδιοικητικός και πολύ θεσσαλονικιώτικος ο σημερινός πρωινός καφές. Τον ήπιαμε στο καφέ εντός του λιμανιού σε μια λαμπερή ημέρα, παρέα με τον Στέλιο Αγγελούδη. Τον άνθρωπο που ύστερα από πολλά χρόνια συμμετοχής σε δημόσια και κρατικά πόστα κυρίως στον χώρο του αθλητισμού αποφάσισε να κάνει το βήμα και να διεκδικήσει την εκλογή του στη θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης. Γεννημένος στην Ανω πόλη, πέρασε ώρες στο οικογενειακό εστιατόριο στην Άθωνος πριν συνεχίσει για σπουδές στο ΑΠΘ. Δεν ξεχνά τις μουσικές που άκουγε από την ταράτσα του σπιτιού του τις μέρες του Πολυτεχνείου, τις έντονες εποχές στα μεταπολιτευτικά αμφιθέατρα, τα βραδινά στέκια στο κέντρο της πόλης, στο Ντορέ, το Ντε Φάκτο και το Φλού αλλά και τη μεγάλη του αγάπη που ήταν η ιστιοπλοΐα. Μετά επακολούθησε σχεδόν κάθε εβδομάδα η κάθοδος στην Αθήνα.


Πώς το αποφάσισε για το δημαρχιλίκι; «Ξαφνικά, ούτε το σχεδίασα και προφανώς δεν ξύπνησα ένα πρωί και σκέφτηκα να γίνω δήμαρχος της πόλης μου. Είμαι ερωτευμένος με τη Θεσσαλονίκη από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ε, λοιπόν το τελευταίο καιρό άρχισα να θυμώνω. Να περπατώ σε σπασμένα πεζοδρόμια, να μελαγχολώ βλέποντας όλη αυτή την εγκατάλειψη, να διαμαρτύρομαι με την δυστοπική εικόνα των απορριμμάτων. Όλα επικοινωνία και δημόσιες σχέσεις».

Για τη θητεία του Κωνσταντίνου Ζέρβα θεωρεί ότι «η διοίκηση κινήθηκε χωρίς δυνατό όραμα, δεν κατάφερε να υλοποιήσει ούτε το ελάχιστο των υποσχέσεων και ανέτρεψε υλοποιημένους σχεδιασμούς».

Όσο για το τι θα κάνει ο ίδιος σε περίπτωση εκλογής του απαντά: «Έχω μία πλήρη και εποπτική παράσταση της δημόσιας ζωής ολόκληρης της χώρας τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια. Ξέρω πως μπορώ ως διευθυντής ορχήστρας και ως κόουτς να ενεργοποιήσω το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό της πόλης. Δεν πιστεύω στους σωτήρες τους παντογνώστες και τους ξερόλες. Θα στηριχθώ στις καλύτερες ιδέες για την πόλη, στους πιο δημιουργικούς της ανθρώπους. Θα δημιουργήσω την Ομάδα Θεσσαλονίκης, που θα την οδηγήσει με ευρωπαϊκές αξιώσεις στο 2030».

kafes-aggeludis-limani-3.JPG

-Πίνετε πρωινό καφέ;

Ανελλιπώς, σχεδόν πριν ακόμα ανοίξουν τα μάτια μου.

-Πότε και τι είδους καφέ;
Συχνά, αλλά ξεκινώ όμως με το κλασικό Νες καφέ.

-Γεννηθήκατε στη Θεσσαλονίκη. Σε ποια περιοχή;
Στην Άνω πόλη, σε μια γραφική γειτονιά με το όνομα Μουσσών, λίγο πιο κάτω το σπίτι του αείμνηστου Σουρούνη και τριγύρω η ιστορική μνήμη που αναδεικνύουν η μόνη Βλατάδων, ο Όσιος Δαυίδ, οι Ταξιάρχες, ο Νικόλαος ο Ορφανός.

kafes-aggeludis-paidi.jpg

Ο Στέλιος Αγγελούδης σε παιδική ηλικία δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δένδρο


-Οι γονείς σας τι δουλειά έκαναν;
Ο οικογενειακός βιοπορισμός στηρίχθηκε στο μικρό οικογενειακό εστιατόριο στην πλατεία Άθωνος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

-Αδέλφια;
Δύο καταπληκτικά παιδιά, η Εύη και ο Βαγγέλης.

-Πως ήταν το κλίμα στο σπίτι σας; Τι διαπαιδαγώγηση πήρατε;
Ένα σπίτι μίας κλασσικής μικροαστικής οικογένειας, λίγο μετά την μεταπολίτευση με πολύ αγάπη, αλλά και αρκετή αυστηρότητα.

-Δημοτικό και γυμνάσιο στη Θεσσαλονίκη. Σε ποια σχολεία;
Δύο πλατείες στην Άνω πόλη φιλοξενούσαν το δημοτικό και το λύκειο αντίστοιχα. Στο Κουλέ Καφέ το 47ο δημοτικό σχολείο, λίγα μέτρα πιο πάνω στην πλατεία Ρομφέης το 7ο Γυμνάσιο Αρρένων.

-Καλός μαθητής;
(Γελάει). Πολύ καλός στα θεωρητικά (κλασικό γαρ), μέτριος στα μαθηματικά.

kafes-aggeludis-limani-5.JPG

-Ανέμελα χρόνια φαντάζομαι...

Όμορφα χρόνια στην αλάνα (Κίρκης και Αλκίνοου), μετά στην πλατεία Καλλιθέας, στα βυζαντινά τείχη κοντά στο σπίτι, αρκετά χρόνια μετά έφηβος ως στέλεχος στις παιδικές κατασκηνώσεις. Στη Μηχανιώνα, τον Σταυρό, την Πέραμο. Πάντα με πολλούς, πάντα με παρέες.

-Ποια ήταν τα χόμπι σας εκείνα τα χρόνια;
Γενικά με ότι καταπιανόμουν ως χόμπι βαριόμουν εύκολα (χαμογελάει). Εκεί που σκάλωσα, που σταμάτησα και ασχολήθηκα τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο ήταν η ιστιοπλοΐα...

-Τα αγαπημένα στέκια εκείνης της εποχής;
Το Ντε Φάκτο, το Ντορέ, το Φλου και κάποιες φορές στο Δον Κιχώτη και το Ηλιοτρόπιο. Γενικώς ησυχία δεν είχα (γελάει).

-Πολιτικές συζητήσεις είχατε στο οικογενειακό τραπέζι;
Προφανώς, όχι στην εποχή που όλοι μιλούσαν ψιθυριστά και δεν καταλάβαινα γιατί. Φυσικά θυελλώδεις συζητήσεις στη συνέχεια.

kafes-aggeludis-mikis-2001.jpg

Με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον αείμνηστο Μάκη Τρικούκη στην «Αγορά» το 2001


-Στην επιβολή της δικτατορίας ήσασταν 7 χρονών και στο Πολυτεχνείο 13. Τι αναμνήσεις έχετε από τα δύο γεγονότα;

Στη δικτατορία θυμάμαι μια φωτογραφία στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» που εμφάνιζε έναν αγαπημένο γείτονα που συμμετείχε στο κίνημα του Βέλους. Ήταν το έναυσμα.

-Και στο Πολυτεχνείο;

Στο Πολυτεχνείο ήμουν 13 ετών, άκουγα τις μουσικές από τα μεγάφωνα στην ταράτσα του σπιτιού μου. Όταν ξεκίνησα να πάω τότε υπήρξε κινητοποίηση αποτροπής και η πρώτη πράξη αντίδρασης κατέληξε άδοξα. Λίγο αργότερα, λίγα μέτρα από το εστιατόριο, όπου εργαζόμασταν οικογενειακά, ολοκλήρωσα την πράξη. Ήταν την ημέρα που η χούντα έπεφτε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επέτρεψε. Λίγες εκατοντάδες ανθρώπων διαδήλωναν και χωρίς να το πολυσκεφτώ βρέθηκα μαζί τους. Αριστοτέλους με Αγίας Σοφίας η πρώτη διαδήλωση. Σκεφτείτε έναν 13χρόνο μικρό με κοντό παντελόνι και άσπρη ποδιά. Όταν λίγη ώρα μετά επανέκαμψα στο μαγειρείο αντιλαμβάνεστε τι ακολούθησε. Κάπως έτσι άδοξα τελείωσε η πρώτη αγωνιστική κινητοποίηση (χαμογελάει)…

-Γιατί διαλέξατε τη Νομική;
Το έκανα αβίαστα, το είχα από πιτσιρικάς μέσα μου. Ξέρετε η Νομική σχολή ήταν και παραμένει η σχολή της υπεράσπισης και της προστασίας κάθε ανθρώπινου δικαιώματος.

-Πως ήταν το κλίμα τότε στα πανεπιστήμια;
Ένα κλίμα διεκδίκησης και έντονης πολιτικής αμφισβήτησης. Μην ξεχνάτε ότι λίγα χρόνια πριν η Ελλάδα μόλις είχε βγει από την 7χρονη δικτατορία.

-Έκανε καλό η μεγάλη πολιτικοποίηση της εποχής εκείνης ή μήπως έβλαψε δημιουργώντας πολύ έντονες αντιπαλότητες;

(Σκέφτεται). Τώρα πια με την αίσθηση της εμπειρίας και όχι από κάποια συντηρητική οπτική μπορώ να πω ότι η έντονη φανατική και κομματική αντιπαλότητα λειτούργησε αρνητικά στο να δούμε περισσότερο ουσιαστικά εκείνα που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν.
Η μεγάλη όμως πολιτικοποίηση της μεταπολίτευσης υπήρξε το αποτέλεσμα της πτώσης της χούντας και ενός ύστερου Γαλλικού Μάη σε ελληνική εκδοχή. Για τη γενιά μου πιστεύω ότι έδρασε ευεργετικά, γιατί προσέδωσε εμμέσως στοχαστικότητα, εμβάθυνση στις ιδεολογίες και στα παγκόσμια κινήματα, αλλά και εξέλιξη της διαλεκτικής και της διαβούλευσης. Με αλλά λόγια μάθαμε να συζητάμε και να σεβόμαστε τη δημοκρατία.

kafes-aggeludis-petsalnikos.jpg

Ημέρες ΥΜΑΘ ως Ειδικός Γραμματέας Αθλητισμού με τον αείμνηστο Φίλιππο Πετσάλνικο και αντιπροσωπεία του ΣΕΓΑΣ

-Γιατί στη συνέχεια σπουδάσατε και Δημόσιο Δίκαιο;

Γατί το δημόσιο δίκαιο σου δίνει την δυνατότητα να ερευνήσεις, αλλά και να αξιολογήσεις καλύτερα την δομή και λειτουργία όλου του κανονιστικού πλαισίου που καθορίζει τις ζωές μας.

-Γιατί σας κέρδισε το ΠΑΣΟΚ;
Γιατί τότε κατά αναλογία με τις Ευρωπαϊκές τάσεις εξέφραζε τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο, αλλά και τον κοινωνικό ριζοσπαστισμό. Άλλωστε για να θυμηθούμε: τότε ένας στους δυο ΠΑΣΟΚ ψήφιζε.

-Θυμάστε κάτι από τις πρώτες κομματικές συνεδριάσεις στις οποίες συμμετείχατε;
Αρκετές φορές την ελπίδα μιας συλλογικής δράσης, άλλοτε τις άγονες και ατελέσφορες διαδικασίες των αντιπαραθέσεων.

-Στη συνέχεια είχατε και διδακτική εμπειρία. Τι σας έδωσε;
Την ενσυναίσθηση κατανόησης πολλών διαφορετικών ανθρώπων.

-Ασκήσατε συχνά δημόσια διοίκηση. Είτε ως ειδικός σύμβουλος στην ΕΡΤ Α.Ε, είτε ως Ειδικός Γραμματέας Αθλητισμού στο Υπουργείο Πολιτισμού, είτε ως Γενικός Γραμματέας Εμπορίου στο υπουργείο Ανάπτυξης είτε ως εντεταλμενος Σύμβουλος Διοίκησης της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «ΑΘΗΝΑ 2004». Πόσο χρήσιμη είναι αυτή η διοικητική εμπειρία;

Μου έδωσε μια σφαιρική κοσμοθεώρηση του κόσμου της πολιτικής, αλλά και του δαιδάλου, των αντιφάσεων και τις δυσκολίες της διακυβέρνησης. Η υπηρέτηση σε κεντρικές πολιτικές θέσεις μού πρόσφερε εποπτική εικόνα και βαθιά γνώση του κράτους, γεγονός που θα αξιοποιήσω ως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης για το συλλογικό συμφέρον της πόλης και τους ανθρώπους της.

-Τι λείπει από το ελληνικό δημόσιο σήμερα;
Η γραφειοκρατία συνεχίζει να είναι η μεγάλη πληγή. Παρά την πρόοδο που έγινε τα τελευταία χρόνια με τις δεκάδες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, υπάρχουν δομικά προβλήματα που δεν έχουν ξεπεραστεί. Σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και μετά την αυτοματοποίηση των διαδικασιών η γραφειοκρατία δεν αντιμετωπίστηκε: Χρειάζεται ακόμη 20 χαρτιά για μια μεταβίβαση ή 4 μήνες για μια βεβαίωση από την Πολεοδομία Θεσσαλονίκης.

-Με το χάντμπολ πώς μπλέξατε;
Είναι ένα συναρπαστικό άθλημα κατάλληλο για το σωματότυπο και τη μενταλιτέ του Έλληνα. Εκρηκτικότητα και πάθος είναι ένα από τα στοιχεία που καθορίζουν το άθλημα. Αυτός είναι ο λόγος.

-Ως πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης τι θεωρείτε ως το πιο σημαντικό που πετύχατε;
Την οργάνωση του αθλήματος σε μια θεσμική βάση, τη διαφάνεια και την καλή διακυβέρνηση.
Αγωνιστικά η 6η ολυμπιακή θέση στην Αθήνα, 6η θέση σε παγκόσμιο Κύπελλο πολλά διεθνή κύπελλα σε συλλογικό επίπεδο.

kafes-aggeludis-mesogheikai-2018.JPG

Πανηγυρισμοί για τα δύο χρυσά των ελληνικών ομάδων Beach Handball στους Μεσογειακούς του 2019


-Ο ΟΛΘ όπου διατελέσατε διευθύνων σύμβουλος έκανε επί εποχής σας πολλά βήματα εκσυγχρονισμού. Είστε ευχαριστημένος από τη σημερινή του εικόνα;
Το Λιμάνι έχει κάνει πολλά βήματα, και είμαι ικανοποιημένος ότι μπήκαν πολλές βάσεις και στη δική μου θητεία. Το άνοιγμα της Α’ προβλήτας στην καρδιά της πόλης, η αναβάθμιση της κρουαζιέρας και η οικονομική ανάπτυξη ήταν πράγματα για τα οποία πάλεψα. Σήμερα το στοίχημα είναι η σιδηροδρομική σύνδεση, η οδική σύνδεση της 6ης προβλήτας με τον εθνικό δίκτυο, η εξωστρέφεια προς την Ευρωπαϊκή ενδοχώρα. Για το θαλάσσιο μέτωπο γενικότερα, οφείλουμε να επισπεύσουμε τα πολεοδομικά της παραλιακής ζώνης ολόκληρης της πόλης, να δούμε τη λειτουργία και τη χωροθέτηση των υδροπλάνων, να επαναφέρουμε τη θαλάσσια αστική συγκοινωνία που έχει κολλήσει, και το σύνολο της λειτουργίας των μαρινών. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να στρέψει το πρόσωπό της και την καρδιά στην ευλογία της Θάλασσας.

-Τι κάνει ένα μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής όπως εσείς;
Όλα όσα αφορούν το σχεδιασμό την οργάνωση και την υποστήριξη της ολυμπιακής προετοιμασίας. Ακόμη περισσότερο την διάδοση των ολυμπιακών αξιών. Οι ολυμπιακές ιδέες, το Ολυμπιακό πνεύμα παραμένουν διεκδικήσεις σε όλο το κόσμο, όπως και η ανάπτυξη του Ολυμπιακού κινήματος που δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μαζικό εθελοντικό κίνημα που προωθεί αυτές τις ιδέες.

kafes-aggeludis-eoe-2022.JPG

Ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής σε πρόσφατη εκδήλωση


kafes-aggeludis-ellines-olimpionikes-1998.jpg

Με το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών (ανάμεσα τους και η Βούλα Πατουλίδου) σε συνάντηση το 1998, όταν ανακοινώθηκε η ίδρυση του Ολυμπιακού Μουσείου στη Θεσσαλονίκη


-Πάμε λίγο στα της πολιτικής: Τι πρόσφερε το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα;
Αποκατάσταση του εθνικού διχασμού, κοινωνικές ευκαιρίες με πρωτοπόρα νομοθετήματα. Δημιούργησε προϋποθέσεις σταθερότητας και ανόδου για πολλές αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες.

-Ανδρέας Παπανδρέου ή Κώστας Σημίτης;
(Σκέφτεται).Ο καθένας απαραίτητος στη δική του εποχή. Ο Ανδρέας έριξε την κερκόπορτα μίας κοινωνίας που ζούσε με ξεπερασμένους διαχωρισμούς και αποκλεισμούς. Ο Σημίτης προσέδωσε μία καθαρή εκσυγχρονιστική σοσιαλδημοκρατική εκδοχή κοντά στα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Η πολιτική του μας έβαλε στο πυρήνα της ΕΕ.

-Έκανε λάθη το ΠΑΣΟΚ;
Δεν γίνεται μια κυβέρνηση να μην κάνει λάθη. Ανέλαβε σίγουρα δυσανάλογο βάρος για την οικονομική κρίση, το οποίο έχει πληρώσει. Ίσως τότε να άργησε και να έχασε πολύτιμο χρόνο.

-Πλήρωσε δυσανάλογα μεγάλο κόστος για την κρίση;
Ναι, γιατί υπήρξε από την αρχή στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης του προβλήματος. Ωστόσο δεν έκανε πίσω, στην βαθιά πεποίθηση για την υπέρβαση της κρίσης. Στην πραγματικότητα ολόκληρο το πολιτικό σύστημα υιοθέτησε σε διαφορετικούς χρόνους όμως την αρχική θέση του. Το ίδιο πλήρωσε ακριβότερα όλων.

kafes-aggeludis-lampadodromia-2004.jpg

Ως λαμπαδηδρόμος λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004


-Τελικά ποιος έφταιξε για την ελληνική κρίση;

Είναι ένας συνδυασμός παραγόντων, προσώπων και πολιτικών των τελευταίων δεκαετιών.

-Τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη πως την κρίνετε;
Υπάρχουν τομείς όπου το έργο είναι αποτελεσματικό. Ωστόσο υπάρχουν θεματικές με κενό πολιτικής. Η πρόσφατη κρίση με τις υποκλοπές, η καθυστέρηση εκσυγχρονισμού της δικαιοσύνης, και η συνεχιζόμενη γραφειοκρατία του κράτους και αλλά ακόμη είναι ανοιχτά θέματα.

-Και τον Νίκο Ανδρουλάκη; Πως τον αξιολογείτε; Μπορεί να δυναμώσει ξανά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ;
Φυσικά μπορεί γιατί ο ρόλος αυτού του πολιτικού χώρου είναι κρίσιμος για το πολιτικό σύστημα. Είναι ο πυλώνας που θα λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της σωφροσύνης και της λογικής. Είναι δύναμη κυβερνησιμότητας όπως ισχύει και με τα συγγενή κόμματα της Ευρώπης.

-Το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές προς τα που πρέπει να κοιτάξει: Δεξιά ή αριστερά;
Πρέπει να κοιτάξει μπροστά. Να συμβάλλει με τον ρυθμιστικό του ρόλο, στη σταθερότητα της διακυβέρνησης της χώρας.

-Γνωρίζεστε πολλά χρόνια με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Πως προέκυψε η φιλία;
Στα όμορφα χρόνια στο ΑΠΘ και αργότερα κατά την διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας.

kafes-aggeludis-venizelos-pappa-1997-1.jpg

Με την Ειρήνη Παππά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο το 1997 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης


-Έχει πολιτικό ρόλο να διαδραματίσει ή απλά στο μέλλον θα κάνει παρεμβάσεις για συνταγματικά θέματα;
Κάθε λόγος και πράξη του Ευάγγελου Βενιζέλου δημιουργεί πολιτικό αποτέλεσμα. Ο πολιτικός ρόλος ή οι συνταγματικές παρεμβάσεις του είναι αδιαίρετες και δεν συνιστούν διαφορετική δραστηριότητα.

-Τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να αλλάξει στην ελληνική πολιτική σκηνή;
Η πολιτική, ειδικά με τα την ελληνική περιπέτεια της οικονομικής κρίσης, πρέπει να γίνει ειλικρινής προς τον κόσμο και να στρέψει πλάτη στις εύκολες σειρήνες του λαϊκισμού.

-Πάμε λίγο στον άνθρωπο Στέλιο Αγγελούδη: τι σας ευχαριστεί να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας; Υπάρχει χώρος για αθλητισμό;
Ο ελάχιστος χρόνος πλέον μου στερεί την δυνατότητα οργανωμένης άθλησης. Δε χάνω την ευκαιρία -σπάνια πια - για ιστιοπλοΐα και οργανωμένα περπάτημα στην όμορφη αλλά εγκαταλελειμμένη παραλία μας.

-Αγαπημένη ομάδα;

Από την εποχή που ανέλαβα ειδικός γραμματέας αθλητισμού πίστευα ότι όταν αποφασίζεις να υπηρετήσεις το κοινό συμφέρον οι προσωπικές και συλλογικές επιλογές έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Επέλεξα τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τα ολυμπιακά αθλήματα γιατί η τοπική κοινωνία πρέπει να είναι σίγουρη ότι θα υπηρετήσεις με την ίδια δύναμη και αποτελεσματικότητα τις ανάγκες όλων των αθλημάτων.

-Η πιο ωραία ταινία που είδατε τελευταία;
Η πανδημία μου στέρησε την μεγάλη απόλαυση που λέγεται κινηματογράφος. Αλλά μπορώ να πω ότι το «Ουδέν νεότερο από το δυτικό μέτωπο» είναι μια ωραία ταινία.


-Το αγαπημένο στέκι σας στη Θεσσαλονίκη;
Είμαι άνθρωπος που κινείται στο κέντρο της πόλης, οι επιλογές πολλές και αυτή είναι ακόμη μια από τις ωραίες εκδοχές της πόλης.

-Η τωρινή σας οικογένεια;
Η βάση της οικογένειας είναι στη Θεσσαλονίκη, με τα παιδιά βέβαια στο εξωτερικό. Η Ελίνα δικηγόρος στο Λονδίνο, ο Κωνσταντίνος ολοκληρώνει το διδακτορικό του στο Εδιμβούργο.

kafes-aggeludis-oikogheneia-gg-emporioy-2000.jpg

Με τα παιδιά του, Ελίνα και Κωνσταντίνο, ως Γενικός Γραμματέας Εμπορίου το 2000


-Για το τέλος τα αυτοδιοικητικά. Πολλοί ξαφνιάστηκαν για το ενδιαφέρον να είστε υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Πώς προέκυψε;
Ξαφνικά, ούτε το σχεδίασα και προφανώς δεν ξύπνησα ένα πρωί και σκέφτηκα να γίνω δήμαρχος της πόλης μου. Είμαι ερωτευμένος με τη Θεσσαλονίκη από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.

Όταν είχα την ανάγκη για περισυλλογή ξεκινούσα από την Άνω πόλη και κατέληγα στην παραλία. Ακόμα και όταν κυβερνητικές ή εργασιακές υποχρεώσεις με κρατούσαν στην Αθήνα δεν εγκατέλειψα ποτέ την πόλη. Κάθε Πέμπτη εδώ. Μόνο οι Θεσσαλονικείς μπορούν να αντιληφθούν αυτή τη μοναδική συναισθηματική σχέση με την πόλη τους,

Ε, λοιπόν το τελευταίο καιρό άρχισα να θυμώνω. Να περπατώ σε σπασμένα πεζοδρόμια, να μελαγχολώ βλέποντας όλη αυτή την εγκατάλειψη, να διαμαρτύρομαι με την δυστοπική εικόνα των απορριμμάτων. Όλα επικοινωνία και δημόσιες σχέσεις. Μια πόλη εγκαταλελειμμένη, αλλά και χωρίς όραμα.

Διαισθάνθηκα πως οι πολίτες της Θεσσαλονίκης διψούν για ένα νέο αφήγημα της πόλης και του ρόλου της, που σήμερα δεν προσφέρεται. Το θέμα της αυτοδιοίκησης δεν είναι κομματικό, είναι κοινωνικό, περιβαλλοντικό, κλιματικό. Είναι η ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης στο λαμπερό στερέωμα των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, που ακτινοβολούν πέραν και πάνω από το κράτος που ανήκουν.

kafes-aggeludis-limani-1.JPG

-Γιατί ο Κωνσταντίνος Ζέρβας δε σας ικανοποιεί ως δήμαρχος; Τι δεν έκανε σωστά;

Η διοίκηση Ζέρβα, κινήθηκε χωρίς δυνατό όραμα, δεν κατάφερε να υλοποιήσει ούτε το ελάχιστο των υποσχέσεων, ανέτρεψε υλοποιημένους σχεδιασμούς στην πλατεία Ελευθερίας και στην πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας, άφησε τη Θεσσαλονίκη φτωχό συγγενή στις χρηματοδοτήσεις και στο Ταμείο Ανάκαμψης
Υστέρησε σε διεκδικήσεις, υπήρξε νωθρή σε αυτά που έπρεπε να απαιτήσει, χωρίς συνεκτικό σχέδιο, χωρίς στελέχη, χωρίς να αξιοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις της πόλεις. Όλα στον αυτόματο πιλότο με την ζωή των συμπολιτών μας να ξοδεύεται άσκοπα. Το κυριότερο που με τρόμαξε είναι αυτό που ακούω ότι τίποτε δεν αλλάζει και ότι θέλει ας γίνει. Αν αυτή η παραίτηση κυριαρχήσει τότε η πόλη θα έχει τελειώσει.

-Σε τι έχει πετύχει;
(Χαμογελάει). Θα ευχόμουν πραγματικά να μπορούσα να βρω κάποιον τομέα. Όμως δεν τον βρίσκω. Εκτός ίσως αυτόν της επικοινωνίας και της προβολής.

-Ήταν ο Γιάννης Μπουτάρης ο καλύτερος μέχρι στιγμής δήμαρχος Θεσσαλονίκης μετά τη μεταπολίτευση;
Ήταν ένας διαφορετικός, και σίγουρα ένας συναρπαστικός Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Άνοιξε δυο μεγάλα κεφάλαια στην πόλη. Την ιστορική συνείδηση, την εξωστρέφεια και τον τουρισμό. Πήρε σημαντικές πρωτοβουλίες αστικών παρεμβάσεων, αλλά σκόνταψε και στη καθημερινότητα.

kafes-aggeludis-mpoytaris-2014.jpg

Βραβεύοντας τον Γιάννη Μπουτάρη λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο


-Θα επιδιώξετε πολιτική στήριξη από το ΠΑΣΟΚ;

Θα επιδιώκουμε τη στήριξη της κοινωνίας των πολιτών σε ένα ευρύ φάσμα. Από την ευρωπαϊκή αριστερά, την σοσιαλδημοκρατία και τον φιλελεύθερο χώρο, μέχρι της δυνάμεις της ρεαλιστικής οικολογίας και της πράσινης ανάπτυξης. Στα κομματικά χρίσματα στην κλασική τους εκδοχή δεν πιστεύω. Όμως τα κόμματα ή οι πολιτικές ομάδες εντός του φάσματος αυτού είναι ευπρόσδεκτες με πολιτική στήριξη.

-Συνεργασία με τον Σπύρο Πέγκα μπορεί να υπάρξει;
Ναι, με το Σπύρο Πέγκα αλλά και με όποιον καλό συμπολίτη θέλει και πιστεύει ότι η εγκατάλειψη και η παραίτηση δεν αξίζει στην πιο όμορφη πόλη. Η φιλοσοφία και η κοσμοθεώρηση του συνδυασμού μας είναι συνεργατική, διαβουλευτική και ομαδική. Έτσι και το όνομα μας ΟΜΑΔΑ για τη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Θέλω συνεργασία τόσο με το Σπύρο Πέγκα όσο και με άλλα έμπειρα στελέχη με όραμα για την πόλη.

kafes-aggeludis-limani.JPG

-Η Αθήνα όντως μάς αδικεί ή φταίει και η Θεσσαλονίκη για τις καθυστερήσεις στα έργα;

Και τα δύο συντρέχουν και συνδυάζονται πολλές φορές. Όμως όλα εξαρτώνται από τη διεκδικητική δύναμη ενός Δημάρχου και την σχεδιαστική - μελετητική ετοιμότητα. Τα έργα της Θεσσαλονίκης περνάνε σε μεγάλο βαθμό από την Αθήνα. Θα είμαι στην Αθήνα κάθε Δευτέρα και θα ενημερώνω κάθε Τρίτη το δημοτικό συμβούλιο, που θα γίνεται κάθε εβδομάδα.

-Τι χρειάζεται η Θεσσαλονίκη σήμερα, που μπορεί να της δώσει ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης;
Έχω μία πλήρη και εποπτική παράσταση της δημόσιας ζωής ολόκληρης της χώρας τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια. Ξέρω πως μπορώ ως διευθυντής ορχήστρας και ως κόουτς να ενεργοποιήσω το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό της πόλης. Δεν πιστεύω στους σωτήρες τους παντογνώστες και τους ξερόλες. Θα στηριχθώ στις καλύτερες ιδέες για την πόλη, στους πιο δημιουργικούς της ανθρώπους. Θα δημιουργήσω την Ομάδα Θεσσαλονίκης, που θα την οδηγήσει με ευρωπαϊκές αξιώσεις στο 2030.

kafes-aggeludis-limani-4.JPG

-Για το τέλος μια ερώτηση για την τραγωδία στα Τέμπη: Τι πρέπει να γίνει για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα στο μέλλον;

Ότι και να ειπωθεί θα ακουστεί ως ακόμη μια κοινοτυπία απέναντι στον ανείπωτο πόνο και την οδύνη Ας ευχηθώ το πολιτικό σύστημα διαχρονικά και διακομματικά να αποκτήσει την υποχρέωση , την σοβαρότητα και το χρέος στους πολίτες και την κοινωνία. Δεν αξίζουν οι Έλληνες τόσο πόνο και θλίψη για θέματα που ο πολιτισμένος κόσμος έχει λύσει εδώ και δεκαετίες. Ο Θεός να αναπαύσει τους αδικοχαμένους και να δώσει δύναμη στις οικογένειες των ανθρώπων που έφυγαν .

Αυτοδιοικητικός και πολύ θεσσαλονικιώτικος ο σημερινός πρωινός καφές. Τον ήπιαμε στο καφέ εντός του λιμανιού σε μια λαμπερή ημέρα, παρέα με τον Στέλιο Αγγελούδη. Τον άνθρωπο που ύστερα από πολλά χρόνια συμμετοχής σε δημόσια και κρατικά πόστα κυρίως στον χώρο του αθλητισμού αποφάσισε να κάνει το βήμα και να διεκδικήσει την εκλογή του στη θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης. Γεννημένος στην Ανω πόλη, πέρασε ώρες στο οικογενειακό εστιατόριο στην Άθωνος πριν συνεχίσει για σπουδές στο ΑΠΘ. Δεν ξεχνά τις μουσικές που άκουγε από την ταράτσα του σπιτιού του τις μέρες του Πολυτεχνείου, τις έντονες εποχές στα μεταπολιτευτικά αμφιθέατρα, τα βραδινά στέκια στο κέντρο της πόλης, στο Ντορέ, το Ντε Φάκτο και το Φλού αλλά και τη μεγάλη του αγάπη που ήταν η ιστιοπλοΐα. Μετά επακολούθησε σχεδόν κάθε εβδομάδα η κάθοδος στην Αθήνα.


Πώς το αποφάσισε για το δημαρχιλίκι; «Ξαφνικά, ούτε το σχεδίασα και προφανώς δεν ξύπνησα ένα πρωί και σκέφτηκα να γίνω δήμαρχος της πόλης μου. Είμαι ερωτευμένος με τη Θεσσαλονίκη από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ε, λοιπόν το τελευταίο καιρό άρχισα να θυμώνω. Να περπατώ σε σπασμένα πεζοδρόμια, να μελαγχολώ βλέποντας όλη αυτή την εγκατάλειψη, να διαμαρτύρομαι με την δυστοπική εικόνα των απορριμμάτων. Όλα επικοινωνία και δημόσιες σχέσεις».

Για τη θητεία του Κωνσταντίνου Ζέρβα θεωρεί ότι «η διοίκηση κινήθηκε χωρίς δυνατό όραμα, δεν κατάφερε να υλοποιήσει ούτε το ελάχιστο των υποσχέσεων και ανέτρεψε υλοποιημένους σχεδιασμούς».

Όσο για το τι θα κάνει ο ίδιος σε περίπτωση εκλογής του απαντά: «Έχω μία πλήρη και εποπτική παράσταση της δημόσιας ζωής ολόκληρης της χώρας τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια. Ξέρω πως μπορώ ως διευθυντής ορχήστρας και ως κόουτς να ενεργοποιήσω το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό της πόλης. Δεν πιστεύω στους σωτήρες τους παντογνώστες και τους ξερόλες. Θα στηριχθώ στις καλύτερες ιδέες για την πόλη, στους πιο δημιουργικούς της ανθρώπους. Θα δημιουργήσω την Ομάδα Θεσσαλονίκης, που θα την οδηγήσει με ευρωπαϊκές αξιώσεις στο 2030».

kafes-aggeludis-limani-3.JPG

-Πίνετε πρωινό καφέ;

Ανελλιπώς, σχεδόν πριν ακόμα ανοίξουν τα μάτια μου.

-Πότε και τι είδους καφέ;
Συχνά, αλλά ξεκινώ όμως με το κλασικό Νες καφέ.

-Γεννηθήκατε στη Θεσσαλονίκη. Σε ποια περιοχή;
Στην Άνω πόλη, σε μια γραφική γειτονιά με το όνομα Μουσσών, λίγο πιο κάτω το σπίτι του αείμνηστου Σουρούνη και τριγύρω η ιστορική μνήμη που αναδεικνύουν η μόνη Βλατάδων, ο Όσιος Δαυίδ, οι Ταξιάρχες, ο Νικόλαος ο Ορφανός.

kafes-aggeludis-paidi.jpg

Ο Στέλιος Αγγελούδης σε παιδική ηλικία δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δένδρο


-Οι γονείς σας τι δουλειά έκαναν;
Ο οικογενειακός βιοπορισμός στηρίχθηκε στο μικρό οικογενειακό εστιατόριο στην πλατεία Άθωνος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

-Αδέλφια;
Δύο καταπληκτικά παιδιά, η Εύη και ο Βαγγέλης.

-Πως ήταν το κλίμα στο σπίτι σας; Τι διαπαιδαγώγηση πήρατε;
Ένα σπίτι μίας κλασσικής μικροαστικής οικογένειας, λίγο μετά την μεταπολίτευση με πολύ αγάπη, αλλά και αρκετή αυστηρότητα.

-Δημοτικό και γυμνάσιο στη Θεσσαλονίκη. Σε ποια σχολεία;
Δύο πλατείες στην Άνω πόλη φιλοξενούσαν το δημοτικό και το λύκειο αντίστοιχα. Στο Κουλέ Καφέ το 47ο δημοτικό σχολείο, λίγα μέτρα πιο πάνω στην πλατεία Ρομφέης το 7ο Γυμνάσιο Αρρένων.

-Καλός μαθητής;
(Γελάει). Πολύ καλός στα θεωρητικά (κλασικό γαρ), μέτριος στα μαθηματικά.

kafes-aggeludis-limani-5.JPG

-Ανέμελα χρόνια φαντάζομαι...

Όμορφα χρόνια στην αλάνα (Κίρκης και Αλκίνοου), μετά στην πλατεία Καλλιθέας, στα βυζαντινά τείχη κοντά στο σπίτι, αρκετά χρόνια μετά έφηβος ως στέλεχος στις παιδικές κατασκηνώσεις. Στη Μηχανιώνα, τον Σταυρό, την Πέραμο. Πάντα με πολλούς, πάντα με παρέες.

-Ποια ήταν τα χόμπι σας εκείνα τα χρόνια;
Γενικά με ότι καταπιανόμουν ως χόμπι βαριόμουν εύκολα (χαμογελάει). Εκεί που σκάλωσα, που σταμάτησα και ασχολήθηκα τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο ήταν η ιστιοπλοΐα...

-Τα αγαπημένα στέκια εκείνης της εποχής;
Το Ντε Φάκτο, το Ντορέ, το Φλου και κάποιες φορές στο Δον Κιχώτη και το Ηλιοτρόπιο. Γενικώς ησυχία δεν είχα (γελάει).

-Πολιτικές συζητήσεις είχατε στο οικογενειακό τραπέζι;
Προφανώς, όχι στην εποχή που όλοι μιλούσαν ψιθυριστά και δεν καταλάβαινα γιατί. Φυσικά θυελλώδεις συζητήσεις στη συνέχεια.

kafes-aggeludis-mikis-2001.jpg

Με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον αείμνηστο Μάκη Τρικούκη στην «Αγορά» το 2001


-Στην επιβολή της δικτατορίας ήσασταν 7 χρονών και στο Πολυτεχνείο 13. Τι αναμνήσεις έχετε από τα δύο γεγονότα;

Στη δικτατορία θυμάμαι μια φωτογραφία στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» που εμφάνιζε έναν αγαπημένο γείτονα που συμμετείχε στο κίνημα του Βέλους. Ήταν το έναυσμα.

-Και στο Πολυτεχνείο;

Στο Πολυτεχνείο ήμουν 13 ετών, άκουγα τις μουσικές από τα μεγάφωνα στην ταράτσα του σπιτιού μου. Όταν ξεκίνησα να πάω τότε υπήρξε κινητοποίηση αποτροπής και η πρώτη πράξη αντίδρασης κατέληξε άδοξα. Λίγο αργότερα, λίγα μέτρα από το εστιατόριο, όπου εργαζόμασταν οικογενειακά, ολοκλήρωσα την πράξη. Ήταν την ημέρα που η χούντα έπεφτε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επέτρεψε. Λίγες εκατοντάδες ανθρώπων διαδήλωναν και χωρίς να το πολυσκεφτώ βρέθηκα μαζί τους. Αριστοτέλους με Αγίας Σοφίας η πρώτη διαδήλωση. Σκεφτείτε έναν 13χρόνο μικρό με κοντό παντελόνι και άσπρη ποδιά. Όταν λίγη ώρα μετά επανέκαμψα στο μαγειρείο αντιλαμβάνεστε τι ακολούθησε. Κάπως έτσι άδοξα τελείωσε η πρώτη αγωνιστική κινητοποίηση (χαμογελάει)…

-Γιατί διαλέξατε τη Νομική;
Το έκανα αβίαστα, το είχα από πιτσιρικάς μέσα μου. Ξέρετε η Νομική σχολή ήταν και παραμένει η σχολή της υπεράσπισης και της προστασίας κάθε ανθρώπινου δικαιώματος.

-Πως ήταν το κλίμα τότε στα πανεπιστήμια;
Ένα κλίμα διεκδίκησης και έντονης πολιτικής αμφισβήτησης. Μην ξεχνάτε ότι λίγα χρόνια πριν η Ελλάδα μόλις είχε βγει από την 7χρονη δικτατορία.

-Έκανε καλό η μεγάλη πολιτικοποίηση της εποχής εκείνης ή μήπως έβλαψε δημιουργώντας πολύ έντονες αντιπαλότητες;

(Σκέφτεται). Τώρα πια με την αίσθηση της εμπειρίας και όχι από κάποια συντηρητική οπτική μπορώ να πω ότι η έντονη φανατική και κομματική αντιπαλότητα λειτούργησε αρνητικά στο να δούμε περισσότερο ουσιαστικά εκείνα που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν.
Η μεγάλη όμως πολιτικοποίηση της μεταπολίτευσης υπήρξε το αποτέλεσμα της πτώσης της χούντας και ενός ύστερου Γαλλικού Μάη σε ελληνική εκδοχή. Για τη γενιά μου πιστεύω ότι έδρασε ευεργετικά, γιατί προσέδωσε εμμέσως στοχαστικότητα, εμβάθυνση στις ιδεολογίες και στα παγκόσμια κινήματα, αλλά και εξέλιξη της διαλεκτικής και της διαβούλευσης. Με αλλά λόγια μάθαμε να συζητάμε και να σεβόμαστε τη δημοκρατία.

kafes-aggeludis-petsalnikos.jpg

Ημέρες ΥΜΑΘ ως Ειδικός Γραμματέας Αθλητισμού με τον αείμνηστο Φίλιππο Πετσάλνικο και αντιπροσωπεία του ΣΕΓΑΣ

-Γιατί στη συνέχεια σπουδάσατε και Δημόσιο Δίκαιο;

Γατί το δημόσιο δίκαιο σου δίνει την δυνατότητα να ερευνήσεις, αλλά και να αξιολογήσεις καλύτερα την δομή και λειτουργία όλου του κανονιστικού πλαισίου που καθορίζει τις ζωές μας.

-Γιατί σας κέρδισε το ΠΑΣΟΚ;
Γιατί τότε κατά αναλογία με τις Ευρωπαϊκές τάσεις εξέφραζε τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο, αλλά και τον κοινωνικό ριζοσπαστισμό. Άλλωστε για να θυμηθούμε: τότε ένας στους δυο ΠΑΣΟΚ ψήφιζε.

-Θυμάστε κάτι από τις πρώτες κομματικές συνεδριάσεις στις οποίες συμμετείχατε;
Αρκετές φορές την ελπίδα μιας συλλογικής δράσης, άλλοτε τις άγονες και ατελέσφορες διαδικασίες των αντιπαραθέσεων.

-Στη συνέχεια είχατε και διδακτική εμπειρία. Τι σας έδωσε;
Την ενσυναίσθηση κατανόησης πολλών διαφορετικών ανθρώπων.

-Ασκήσατε συχνά δημόσια διοίκηση. Είτε ως ειδικός σύμβουλος στην ΕΡΤ Α.Ε, είτε ως Ειδικός Γραμματέας Αθλητισμού στο Υπουργείο Πολιτισμού, είτε ως Γενικός Γραμματέας Εμπορίου στο υπουργείο Ανάπτυξης είτε ως εντεταλμενος Σύμβουλος Διοίκησης της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «ΑΘΗΝΑ 2004». Πόσο χρήσιμη είναι αυτή η διοικητική εμπειρία;

Μου έδωσε μια σφαιρική κοσμοθεώρηση του κόσμου της πολιτικής, αλλά και του δαιδάλου, των αντιφάσεων και τις δυσκολίες της διακυβέρνησης. Η υπηρέτηση σε κεντρικές πολιτικές θέσεις μού πρόσφερε εποπτική εικόνα και βαθιά γνώση του κράτους, γεγονός που θα αξιοποιήσω ως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης για το συλλογικό συμφέρον της πόλης και τους ανθρώπους της.

-Τι λείπει από το ελληνικό δημόσιο σήμερα;
Η γραφειοκρατία συνεχίζει να είναι η μεγάλη πληγή. Παρά την πρόοδο που έγινε τα τελευταία χρόνια με τις δεκάδες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, υπάρχουν δομικά προβλήματα που δεν έχουν ξεπεραστεί. Σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και μετά την αυτοματοποίηση των διαδικασιών η γραφειοκρατία δεν αντιμετωπίστηκε: Χρειάζεται ακόμη 20 χαρτιά για μια μεταβίβαση ή 4 μήνες για μια βεβαίωση από την Πολεοδομία Θεσσαλονίκης.

-Με το χάντμπολ πώς μπλέξατε;
Είναι ένα συναρπαστικό άθλημα κατάλληλο για το σωματότυπο και τη μενταλιτέ του Έλληνα. Εκρηκτικότητα και πάθος είναι ένα από τα στοιχεία που καθορίζουν το άθλημα. Αυτός είναι ο λόγος.

-Ως πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης τι θεωρείτε ως το πιο σημαντικό που πετύχατε;
Την οργάνωση του αθλήματος σε μια θεσμική βάση, τη διαφάνεια και την καλή διακυβέρνηση.
Αγωνιστικά η 6η ολυμπιακή θέση στην Αθήνα, 6η θέση σε παγκόσμιο Κύπελλο πολλά διεθνή κύπελλα σε συλλογικό επίπεδο.

kafes-aggeludis-mesogheikai-2018.JPG

Πανηγυρισμοί για τα δύο χρυσά των ελληνικών ομάδων Beach Handball στους Μεσογειακούς του 2019


-Ο ΟΛΘ όπου διατελέσατε διευθύνων σύμβουλος έκανε επί εποχής σας πολλά βήματα εκσυγχρονισμού. Είστε ευχαριστημένος από τη σημερινή του εικόνα;
Το Λιμάνι έχει κάνει πολλά βήματα, και είμαι ικανοποιημένος ότι μπήκαν πολλές βάσεις και στη δική μου θητεία. Το άνοιγμα της Α’ προβλήτας στην καρδιά της πόλης, η αναβάθμιση της κρουαζιέρας και η οικονομική ανάπτυξη ήταν πράγματα για τα οποία πάλεψα. Σήμερα το στοίχημα είναι η σιδηροδρομική σύνδεση, η οδική σύνδεση της 6ης προβλήτας με τον εθνικό δίκτυο, η εξωστρέφεια προς την Ευρωπαϊκή ενδοχώρα. Για το θαλάσσιο μέτωπο γενικότερα, οφείλουμε να επισπεύσουμε τα πολεοδομικά της παραλιακής ζώνης ολόκληρης της πόλης, να δούμε τη λειτουργία και τη χωροθέτηση των υδροπλάνων, να επαναφέρουμε τη θαλάσσια αστική συγκοινωνία που έχει κολλήσει, και το σύνολο της λειτουργίας των μαρινών. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να στρέψει το πρόσωπό της και την καρδιά στην ευλογία της Θάλασσας.

-Τι κάνει ένα μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής όπως εσείς;
Όλα όσα αφορούν το σχεδιασμό την οργάνωση και την υποστήριξη της ολυμπιακής προετοιμασίας. Ακόμη περισσότερο την διάδοση των ολυμπιακών αξιών. Οι ολυμπιακές ιδέες, το Ολυμπιακό πνεύμα παραμένουν διεκδικήσεις σε όλο το κόσμο, όπως και η ανάπτυξη του Ολυμπιακού κινήματος που δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μαζικό εθελοντικό κίνημα που προωθεί αυτές τις ιδέες.

kafes-aggeludis-eoe-2022.JPG

Ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής σε πρόσφατη εκδήλωση


kafes-aggeludis-ellines-olimpionikes-1998.jpg

Με το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών (ανάμεσα τους και η Βούλα Πατουλίδου) σε συνάντηση το 1998, όταν ανακοινώθηκε η ίδρυση του Ολυμπιακού Μουσείου στη Θεσσαλονίκη


-Πάμε λίγο στα της πολιτικής: Τι πρόσφερε το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα;
Αποκατάσταση του εθνικού διχασμού, κοινωνικές ευκαιρίες με πρωτοπόρα νομοθετήματα. Δημιούργησε προϋποθέσεις σταθερότητας και ανόδου για πολλές αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες.

-Ανδρέας Παπανδρέου ή Κώστας Σημίτης;
(Σκέφτεται).Ο καθένας απαραίτητος στη δική του εποχή. Ο Ανδρέας έριξε την κερκόπορτα μίας κοινωνίας που ζούσε με ξεπερασμένους διαχωρισμούς και αποκλεισμούς. Ο Σημίτης προσέδωσε μία καθαρή εκσυγχρονιστική σοσιαλδημοκρατική εκδοχή κοντά στα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Η πολιτική του μας έβαλε στο πυρήνα της ΕΕ.

-Έκανε λάθη το ΠΑΣΟΚ;
Δεν γίνεται μια κυβέρνηση να μην κάνει λάθη. Ανέλαβε σίγουρα δυσανάλογο βάρος για την οικονομική κρίση, το οποίο έχει πληρώσει. Ίσως τότε να άργησε και να έχασε πολύτιμο χρόνο.

-Πλήρωσε δυσανάλογα μεγάλο κόστος για την κρίση;
Ναι, γιατί υπήρξε από την αρχή στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης του προβλήματος. Ωστόσο δεν έκανε πίσω, στην βαθιά πεποίθηση για την υπέρβαση της κρίσης. Στην πραγματικότητα ολόκληρο το πολιτικό σύστημα υιοθέτησε σε διαφορετικούς χρόνους όμως την αρχική θέση του. Το ίδιο πλήρωσε ακριβότερα όλων.

kafes-aggeludis-lampadodromia-2004.jpg

Ως λαμπαδηδρόμος λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004


-Τελικά ποιος έφταιξε για την ελληνική κρίση;

Είναι ένας συνδυασμός παραγόντων, προσώπων και πολιτικών των τελευταίων δεκαετιών.

-Τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη πως την κρίνετε;
Υπάρχουν τομείς όπου το έργο είναι αποτελεσματικό. Ωστόσο υπάρχουν θεματικές με κενό πολιτικής. Η πρόσφατη κρίση με τις υποκλοπές, η καθυστέρηση εκσυγχρονισμού της δικαιοσύνης, και η συνεχιζόμενη γραφειοκρατία του κράτους και αλλά ακόμη είναι ανοιχτά θέματα.

-Και τον Νίκο Ανδρουλάκη; Πως τον αξιολογείτε; Μπορεί να δυναμώσει ξανά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ;
Φυσικά μπορεί γιατί ο ρόλος αυτού του πολιτικού χώρου είναι κρίσιμος για το πολιτικό σύστημα. Είναι ο πυλώνας που θα λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της σωφροσύνης και της λογικής. Είναι δύναμη κυβερνησιμότητας όπως ισχύει και με τα συγγενή κόμματα της Ευρώπης.

-Το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές προς τα που πρέπει να κοιτάξει: Δεξιά ή αριστερά;
Πρέπει να κοιτάξει μπροστά. Να συμβάλλει με τον ρυθμιστικό του ρόλο, στη σταθερότητα της διακυβέρνησης της χώρας.

-Γνωρίζεστε πολλά χρόνια με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Πως προέκυψε η φιλία;
Στα όμορφα χρόνια στο ΑΠΘ και αργότερα κατά την διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας.

kafes-aggeludis-venizelos-pappa-1997-1.jpg

Με την Ειρήνη Παππά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο το 1997 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης


-Έχει πολιτικό ρόλο να διαδραματίσει ή απλά στο μέλλον θα κάνει παρεμβάσεις για συνταγματικά θέματα;
Κάθε λόγος και πράξη του Ευάγγελου Βενιζέλου δημιουργεί πολιτικό αποτέλεσμα. Ο πολιτικός ρόλος ή οι συνταγματικές παρεμβάσεις του είναι αδιαίρετες και δεν συνιστούν διαφορετική δραστηριότητα.

-Τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να αλλάξει στην ελληνική πολιτική σκηνή;
Η πολιτική, ειδικά με τα την ελληνική περιπέτεια της οικονομικής κρίσης, πρέπει να γίνει ειλικρινής προς τον κόσμο και να στρέψει πλάτη στις εύκολες σειρήνες του λαϊκισμού.

-Πάμε λίγο στον άνθρωπο Στέλιο Αγγελούδη: τι σας ευχαριστεί να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας; Υπάρχει χώρος για αθλητισμό;
Ο ελάχιστος χρόνος πλέον μου στερεί την δυνατότητα οργανωμένης άθλησης. Δε χάνω την ευκαιρία -σπάνια πια - για ιστιοπλοΐα και οργανωμένα περπάτημα στην όμορφη αλλά εγκαταλελειμμένη παραλία μας.

-Αγαπημένη ομάδα;

Από την εποχή που ανέλαβα ειδικός γραμματέας αθλητισμού πίστευα ότι όταν αποφασίζεις να υπηρετήσεις το κοινό συμφέρον οι προσωπικές και συλλογικές επιλογές έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Επέλεξα τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τα ολυμπιακά αθλήματα γιατί η τοπική κοινωνία πρέπει να είναι σίγουρη ότι θα υπηρετήσεις με την ίδια δύναμη και αποτελεσματικότητα τις ανάγκες όλων των αθλημάτων.

-Η πιο ωραία ταινία που είδατε τελευταία;
Η πανδημία μου στέρησε την μεγάλη απόλαυση που λέγεται κινηματογράφος. Αλλά μπορώ να πω ότι το «Ουδέν νεότερο από το δυτικό μέτωπο» είναι μια ωραία ταινία.


-Το αγαπημένο στέκι σας στη Θεσσαλονίκη;
Είμαι άνθρωπος που κινείται στο κέντρο της πόλης, οι επιλογές πολλές και αυτή είναι ακόμη μια από τις ωραίες εκδοχές της πόλης.

-Η τωρινή σας οικογένεια;
Η βάση της οικογένειας είναι στη Θεσσαλονίκη, με τα παιδιά βέβαια στο εξωτερικό. Η Ελίνα δικηγόρος στο Λονδίνο, ο Κωνσταντίνος ολοκληρώνει το διδακτορικό του στο Εδιμβούργο.

kafes-aggeludis-oikogheneia-gg-emporioy-2000.jpg

Με τα παιδιά του, Ελίνα και Κωνσταντίνο, ως Γενικός Γραμματέας Εμπορίου το 2000


-Για το τέλος τα αυτοδιοικητικά. Πολλοί ξαφνιάστηκαν για το ενδιαφέρον να είστε υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Πώς προέκυψε;
Ξαφνικά, ούτε το σχεδίασα και προφανώς δεν ξύπνησα ένα πρωί και σκέφτηκα να γίνω δήμαρχος της πόλης μου. Είμαι ερωτευμένος με τη Θεσσαλονίκη από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.

Όταν είχα την ανάγκη για περισυλλογή ξεκινούσα από την Άνω πόλη και κατέληγα στην παραλία. Ακόμα και όταν κυβερνητικές ή εργασιακές υποχρεώσεις με κρατούσαν στην Αθήνα δεν εγκατέλειψα ποτέ την πόλη. Κάθε Πέμπτη εδώ. Μόνο οι Θεσσαλονικείς μπορούν να αντιληφθούν αυτή τη μοναδική συναισθηματική σχέση με την πόλη τους,

Ε, λοιπόν το τελευταίο καιρό άρχισα να θυμώνω. Να περπατώ σε σπασμένα πεζοδρόμια, να μελαγχολώ βλέποντας όλη αυτή την εγκατάλειψη, να διαμαρτύρομαι με την δυστοπική εικόνα των απορριμμάτων. Όλα επικοινωνία και δημόσιες σχέσεις. Μια πόλη εγκαταλελειμμένη, αλλά και χωρίς όραμα.

Διαισθάνθηκα πως οι πολίτες της Θεσσαλονίκης διψούν για ένα νέο αφήγημα της πόλης και του ρόλου της, που σήμερα δεν προσφέρεται. Το θέμα της αυτοδιοίκησης δεν είναι κομματικό, είναι κοινωνικό, περιβαλλοντικό, κλιματικό. Είναι η ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης στο λαμπερό στερέωμα των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, που ακτινοβολούν πέραν και πάνω από το κράτος που ανήκουν.

kafes-aggeludis-limani-1.JPG

-Γιατί ο Κωνσταντίνος Ζέρβας δε σας ικανοποιεί ως δήμαρχος; Τι δεν έκανε σωστά;

Η διοίκηση Ζέρβα, κινήθηκε χωρίς δυνατό όραμα, δεν κατάφερε να υλοποιήσει ούτε το ελάχιστο των υποσχέσεων, ανέτρεψε υλοποιημένους σχεδιασμούς στην πλατεία Ελευθερίας και στην πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας, άφησε τη Θεσσαλονίκη φτωχό συγγενή στις χρηματοδοτήσεις και στο Ταμείο Ανάκαμψης
Υστέρησε σε διεκδικήσεις, υπήρξε νωθρή σε αυτά που έπρεπε να απαιτήσει, χωρίς συνεκτικό σχέδιο, χωρίς στελέχη, χωρίς να αξιοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις της πόλεις. Όλα στον αυτόματο πιλότο με την ζωή των συμπολιτών μας να ξοδεύεται άσκοπα. Το κυριότερο που με τρόμαξε είναι αυτό που ακούω ότι τίποτε δεν αλλάζει και ότι θέλει ας γίνει. Αν αυτή η παραίτηση κυριαρχήσει τότε η πόλη θα έχει τελειώσει.

-Σε τι έχει πετύχει;
(Χαμογελάει). Θα ευχόμουν πραγματικά να μπορούσα να βρω κάποιον τομέα. Όμως δεν τον βρίσκω. Εκτός ίσως αυτόν της επικοινωνίας και της προβολής.

-Ήταν ο Γιάννης Μπουτάρης ο καλύτερος μέχρι στιγμής δήμαρχος Θεσσαλονίκης μετά τη μεταπολίτευση;
Ήταν ένας διαφορετικός, και σίγουρα ένας συναρπαστικός Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Άνοιξε δυο μεγάλα κεφάλαια στην πόλη. Την ιστορική συνείδηση, την εξωστρέφεια και τον τουρισμό. Πήρε σημαντικές πρωτοβουλίες αστικών παρεμβάσεων, αλλά σκόνταψε και στη καθημερινότητα.

kafes-aggeludis-mpoytaris-2014.jpg

Βραβεύοντας τον Γιάννη Μπουτάρη λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο


-Θα επιδιώξετε πολιτική στήριξη από το ΠΑΣΟΚ;

Θα επιδιώκουμε τη στήριξη της κοινωνίας των πολιτών σε ένα ευρύ φάσμα. Από την ευρωπαϊκή αριστερά, την σοσιαλδημοκρατία και τον φιλελεύθερο χώρο, μέχρι της δυνάμεις της ρεαλιστικής οικολογίας και της πράσινης ανάπτυξης. Στα κομματικά χρίσματα στην κλασική τους εκδοχή δεν πιστεύω. Όμως τα κόμματα ή οι πολιτικές ομάδες εντός του φάσματος αυτού είναι ευπρόσδεκτες με πολιτική στήριξη.

-Συνεργασία με τον Σπύρο Πέγκα μπορεί να υπάρξει;
Ναι, με το Σπύρο Πέγκα αλλά και με όποιον καλό συμπολίτη θέλει και πιστεύει ότι η εγκατάλειψη και η παραίτηση δεν αξίζει στην πιο όμορφη πόλη. Η φιλοσοφία και η κοσμοθεώρηση του συνδυασμού μας είναι συνεργατική, διαβουλευτική και ομαδική. Έτσι και το όνομα μας ΟΜΑΔΑ για τη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Θέλω συνεργασία τόσο με το Σπύρο Πέγκα όσο και με άλλα έμπειρα στελέχη με όραμα για την πόλη.

kafes-aggeludis-limani.JPG

-Η Αθήνα όντως μάς αδικεί ή φταίει και η Θεσσαλονίκη για τις καθυστερήσεις στα έργα;

Και τα δύο συντρέχουν και συνδυάζονται πολλές φορές. Όμως όλα εξαρτώνται από τη διεκδικητική δύναμη ενός Δημάρχου και την σχεδιαστική - μελετητική ετοιμότητα. Τα έργα της Θεσσαλονίκης περνάνε σε μεγάλο βαθμό από την Αθήνα. Θα είμαι στην Αθήνα κάθε Δευτέρα και θα ενημερώνω κάθε Τρίτη το δημοτικό συμβούλιο, που θα γίνεται κάθε εβδομάδα.

-Τι χρειάζεται η Θεσσαλονίκη σήμερα, που μπορεί να της δώσει ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης;
Έχω μία πλήρη και εποπτική παράσταση της δημόσιας ζωής ολόκληρης της χώρας τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια. Ξέρω πως μπορώ ως διευθυντής ορχήστρας και ως κόουτς να ενεργοποιήσω το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό της πόλης. Δεν πιστεύω στους σωτήρες τους παντογνώστες και τους ξερόλες. Θα στηριχθώ στις καλύτερες ιδέες για την πόλη, στους πιο δημιουργικούς της ανθρώπους. Θα δημιουργήσω την Ομάδα Θεσσαλονίκης, που θα την οδηγήσει με ευρωπαϊκές αξιώσεις στο 2030.

kafes-aggeludis-limani-4.JPG

-Για το τέλος μια ερώτηση για την τραγωδία στα Τέμπη: Τι πρέπει να γίνει για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα στο μέλλον;

Ότι και να ειπωθεί θα ακουστεί ως ακόμη μια κοινοτυπία απέναντι στον ανείπωτο πόνο και την οδύνη Ας ευχηθώ το πολιτικό σύστημα διαχρονικά και διακομματικά να αποκτήσει την υποχρέωση , την σοβαρότητα και το χρέος στους πολίτες και την κοινωνία. Δεν αξίζουν οι Έλληνες τόσο πόνο και θλίψη για θέματα που ο πολιτισμένος κόσμος έχει λύσει εδώ και δεκαετίες. Ο Θεός να αναπαύσει τους αδικοχαμένους και να δώσει δύναμη στις οικογένειες των ανθρώπων που έφυγαν .

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία