ΠΡΩΙΝΟΣ ΚΑΦΕΣ

Πρωινός καφές με τον Μιχάλη Γεράνη

Στον Χορτιάτη ήπιαμε το σημερινό πρωινό καφέ με τον σημερινό πρόεδρο του ΔΣ Πυλαίας- Χορτιάτη και πρόεδρο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλη Γεράνη. Θυμήθηκε τα παιδικά του χρόνια, αποκάλυψε το χόμπι του και μιλήσαμε για τη μεγάλη του αγάπη, τον Ηρακλή

 15/04/2023 08:00

Νίκος Οικονόμου

Φωτογραφίες: Προσωπικό αρχείο του Μιχάλη Γεράνη

Στον ορεινό όγκο του Χορτιάτη ήπιαμε το σημερινό πρωινό καφέ. Στο πανέμορφο καφέ-εστιατόριο «Aelios Petra» και έχοντας μπροστά μας μια πανέμορφη θέα και αφού πρώτα περάσαμε με το αυτοκίνητο μέσα από στάνες και κοπάδια με πρόβατα. Βουκολικό τοπίο, δηλαδή…

«Όταν είναι καθαρός ο ορίζοντας μπορείς να δεις από εδώ όλη τη Θεσσαλονίκη» μάς είπε ο σημερινός προσκεκλημένος μας που γνωρίζει τα κατατόπια της περιοχής. Ο λόγος για τον σημερινό πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλη Γεράνη.

Στον πρωινό καφέ θυμήθηκε τα παιδικά του χρόνια στο Ασβεστοχώρι και το πατρικό του «με τις έντονες μυρωδιές από καλούδια» που έκανε η μητέρα του και τον αργαλειό στην αυλή, αποκάλυψε το χόμπι του να φτιάχνει χαρταετούς, μας μίλησε για τον οραματικό Αντώνη Τρίτση και τη δική του μεγάλη αγάπη, τον Ηρακλή, που ελπίζει ότι «θα αναγεννηθεί από τις στάχτες του» και φυσικά ως πρώην δήμαρχος Χορτιάτη και νυν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πυλαίας-Χορτιάτη για την τοπική αυτοδιοίκηση, που όπως λέει «είναι η πολιτική της αληθινής ζωής, των αληθινών προβλημάτων και των άμεσων λύσεων».

Μίλησε για τον κοινό στόχο που έχει με τον δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη και για τα έργα που είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε υλοποιούνται με εξασφαλισμένη πλέον χρηματοδότηση στο δήμο. Ενώ για τα σκουπίδια σημείωσε ότι στόχος είναι «η Ελλάδα το 2030 να έχει κάτω από 10% ταφή απορριμμάτων με ολοκληρωμένες όλες τις υποδομές και να εφαρμόζεται η λογική για τους παραγωγούς απορριμμάτων ‘’πληρώνω όσο πετάω”».

Πίνετε πρωινό καφέ;

Ναι, πίνω. Εξάλλου έχει αποδειχθεί ότι ο καφές έχει μια σειρά από σημαντικά δυνητικά οφέλη.

Πότε και τι είδους είναι;

Ξυπνάω γύρω στις 7 το πρωί και ετοιμάζω γαλλικό καφέ. Τώρα εδώ όσο καλοκαιριάζει υπάρχει και η ενναλακτική του freddo cappuccino (γελάει).

Γεννηθήκατε στο Ασβεστοχώρι πριν τη δικτατορία. Πως ήταν το πατρικό σπίτι; Με αυλή και κοτέτσι;

Γεννήθηκα στο Ασβεστοχώρι, που είναι από τους παλιότερους οικισμούς της Θεσσαλονίκης. Χτίστηκε γύρω στο 1600 . Το πατρικό μου σπίτι ήταν ένα κλασσικό σπίτι ενός χωριού με αυλή χωρίς τις σημερινές πολυτέλειες, αλλά με έντονες μυρωδιές από καλούδια που έκανε η μάνα μου και ένα σπίτι ανοιχτό για όλους. Με τον αργαλειό στην αυλή, ήταν χαρακτηριστική η εικόνα να φτιάχνει υφαντά η μάνα μου με τις φίλες της.

geranis-me-mpampa-kai-me-mama-1.png

Ο Μιχάλης Γεράνης με τον πατέρα του Αναστάσιο. Δίπλα ο αδελφός του, Αστέριος με τη μητέρα τους Ελένη

geranis-proinos-kafes-me-adelfo.jpg

Σε ηλικία 10 χρονών, μαζί με τον αδελφό του Αστέριο


Οι γονείς; Είχε κανείς σχέση με την αυτοδιοίκηση;

Η μητέρα μου νοικοκυρά στο σπίτι, ο πατέρας μου έμπορος. Ο πατέρας μου κατέβηκε πρώτη φορά υποψήφιος κοινοτικός Σύμβουλος το 1978, εγώ ήμουν τότε 13 χρονών.

Δημοτικό και γυμνάσιο πήγατε στο Ασβεστοχώρι, έτσι;

Ναι, στο Ασβεστοχώρι πήγα Δημοτικό και Γυμνάσιο.

geranis-proinos-kafes-me-pappou-kai-ghiaghia.jpg

Ο Μιχάλης Γεράνης τεσσάρων ετών, μαζί με τη γιαγιά του Χρυσάνθη και τον παππού του Αστέριο

Τι θυμάστε από εκείνα τα χρόνια; Ανεμελιά; Ασφάλεια; Παιχνίδι;

(Χαμογελάει). Πολύ παιχνίδι, ανεμελιά, αλάνες, όλα ανοιχτά χωρίς φόβο, ματωμένα γόνατα από τα χαλίκια και παιχνίδια της παρέας.

Ποιο ήταν το αγαπημένο σας χόμπι ως έφηβος;

Το χόμπι μου το οποίο εξακολουθώ ακόμη και σήμερα να αγαπώ είναι να φτιάχνω με δικά μου υλικά παραδοσιακό χαρταετό. Γιατί θέλει τέχνη και μεράκι ο χαρταετός , όπως όλα άλλωστε (χαμογελάει).

Αθλητισμός;

Ποδόσφαιρο, από πολύ μικρός ασχολήθηκα. Το ποδόσφαιρο θέλει ομαδικό πνεύμα, συνεργασία και αυτό με έλκυε.

geranis-proinos-kafes-nea-genia-asvestochorioy.jpg

Με την κίτρινη φανέλα της Νέας Γενεάς Ασβεστοχωρίου, ως σέντερ φορ

Μετά φοιτήσατε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο 15ο λύκειο. Γιατί;

Γιατί δεν υπήρχε Λύκειο τότε, από το χωριό στην πόλη.

Πως ήταν η αλλαγή από το χωριό στην πόλη;

Μεγάλη εμπειρία το κέντρο της πόλης , μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε περισσότερο την πόλη μας.

Τότε ήρθαν και οι πρώτοι έρωτες;

(Χαμογελάει). Ναι, αλήθεια είναι αυτό, ήρθαν οι έρωτες και μας αποπροσανατόλισαν από τον στόχο γιατί αφιερώθηκα στους έρωτες και όχι στο διάβασμα (γελάει).

geranis-oikonomoy-3.JPG


Αλήθεια ποιος ήταν ο πρώτος δήμαρχος που σας έκανε εντύπωση και τον θαυμάσατε;;

Πιστεύω πως όλοι θυμόμαστε τον οραματικό Αντώνη Τρίτση.

Πότε σας πέρασε για πρώτη φορά από το μυαλό ότι θέλετε να ασχοληθείτε με την αυτοδιοίκηση;

Το 1998 όταν μου έκανε την τιμητική πρόταση ο Θόδωρος Χριστοδούλου να κατεβώ στο συνδυασμό του .

Με ποια αφορμή έγινε αυτό;

Ήθελα να συμβάλλω στη δημιουργία των αθλητικών υποδομών του τόπου μου , αλλά και γιατί η έννοια της προσφοράς πάντα με κέρδιζε.

Μετά το σχολείο ακολουθήσατε ελεύθερο επάγγελμα. Με τι ασχοληθήκατε κυρίως;

Είμαι 58 χρονών και έχω 38 χρόνια ΤΕΒΕ. Αυτό νομίζω τα λέει όλα…Πολλά επαγγέλματα εμπόριο, εστίαση, πετρέλαια, κατασκευές, εισαγωγές, ασβεστοποιία, ούτε ένας χρόνος χωρίς ένσημο. Και σήμερα ακόμη ασκώ το ελεύθερο επάγγελμα. Καλλιεργώ λεβάντα, είμαι μέτοχος στα Καραβάκια που συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με τις κοντινές παραλίες, αλλά ασχολούμαι και με τη διανομή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

geranis-me-papoulia.jpg

Ως δήμαρχος Χορτιάτη σε τιμητική εκδήλωση με τον αείμνηστο Κάρολο Παπούλια

Πως ήταν η εμπειρία;

Το ελεύθερο επάγγελμα ήταν και είναι μεγάλο σχολείο …. Με βοήθησε στη δημόσια διοίκηση.

Πολιτικά πάντα ΝΔ; Γιατί;

Ως νεολαίος συμμετείχα στις Κοινότητες νέων που είχαν δημιουργηθεί επί ΠΑΣΟΚ, μεγαλώνοντας όμως και αντιλαμβανόμενος πια την αγορά με λιγότερο κράτος και έχοντας την τάση για το ελεύθερο επάγγελμα ταυτίστηκα ιδεολογικά με τις θέσεις της ΝΔ.

Σας τραβούσε όμως και ο αθλητισμός, έτσι. Παίξατε μπάλα;

Νους υγιής εν σώματι υγιεί λέει ο σοφός λαός μας (γελάει). Ναι, έπαιξα ποδόσφαιρο στη Νέα Γενεά Ασβεστοχωρίου και στο Σπάρτακο Νεαπόλεως.

Τι θέση;

Σέντερ Φορ.

Είχατε και διοικητική συμμετοχή στη Νέα Γενεά Ασβεστοχωρίου. Πως είναι να είναι κανείς αθλητικός παράγοντας σε ερασιτεχνικό σωματείο;

Να σας πω: όλα γίναν από την αγάπη μου για τον αθλητισμό, έτσι πήρα και το δίπλωμα προπονητή. Ιστορική Ομάδα η Νέα Γενεά Ασβεστοχωρίου, τα τμήματα ποδοσφαίρου και τα τμήματα βόλεϊ γυναικών έχουν προσφέρει πολλά στην τοπική κοινωνία. Είναι αλήθεια όμως ότι οι παράγοντες στα ερασιτεχνικά σωματεία είναι άξιοι συγχαρητηρίων και χρειάζονται τη στήριξη όλων μας.

geranis-mixalis-kaskol-irakli-11-11.jpg

Σε ταξίδι με το κυανόλευκο κασκόλ, υποστηρίζοντας τον Ηρακλή

Μεγάλη αγάπη ο Ηρακλής. Πως προήλθε η συμπάθεια προς το Σύλλογο;

(Χαμογελάει). Καταρχάς να μην ξεχνάμε ότι η καταγωγή μου το Ασβεστοχώρι είναι το άνδρο του Ηρακλή, αλλά η αλήθεια είναι ότι και ο πατέρας μου είχε αγάπη με τον Ηρακλή. Οπότε με πήγαινε στο Καυτοτζόγλειο από μικρό.

Χατζηπαναγής και πάσης Ελλάδος;

(Χαμογελάει). Είναι και θα είναι στις καρδιές όλων των Ελλήνων ανεξαρτήτου ομάδας ο Νουρέγιεφ των γηπέδων.

Θα ξαναβρεί ο Ηρακλής την παλιά του αίγλη;

Νομοτελειακά όλα κάνουν τον κύκλο τους, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αναγεννηθούμε από τις στάχτες μας. Θα βρει την αίγλη που του πρέπει ο Ηρακλής γιατί το οφείλουμε στην ιστορικότερη ομάδα της πόλης μας και όχι μόνο.

Για το γήπεδο υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη; Όλες οι ομάδες της πόλης προχωρούν σε αυτό το επίπεδο…

Προσπαθούμε να γίνει το γήπεδο στους Χορτατζήδες, που θα αλλάξει τα δεδομένα της ομάδας του Ηρακλή.

Ο έρωτας με την αυτοδιοίκηση ξεκίνησε το 1998, όταν εκλεγήκατε για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος Χορτιάτη, μετά πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και μετά δήμαρχος. Πώς ήταν η εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια στον Χορτιάτη;

Ό Έρωτας που έγινε λατρεία, δηλώνω λάτρης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γιατί είναι η πολιτική της αληθινής ζωής, των αληθινών προβλημάτων και των άμεσων λύσεων.

geranis-kaitezlidis-proinos-kafes-dynami-enotitas.jpg

Χαμόγελα με τον δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη: «Προσηλωμένοι στον στόχο για την ενότητα των τοπικών κοινωνιών συνεχίζουμε μαζί στην παράταξη Δύναμη Ενότητας»

Πάντως δείξατε προσαρμοστικότητα. Ενώ ήσασταν πρώτος στην πόλη, δήμαρχος Χορτιάτη, δηλαδή, συνεχίσατε το 2010 ως Νο 2, δηλαδή ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πυλαίας-Χορτιάτη με δήμαρχο τον Ιγνάτιο Καϊτεζίδη. Με τον οποίο συνεχίζετε μαζί εδώ και 13 χρόνια. Πως έγινε αυτό;

Γίνεται. Όταν μπορείς να βάλεις πάνω και πέρα από το εγώ το συμφέρον του τόπου. Έτσι μόνο γίνεται κι εμείς στον Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη το αποδείξαμε στην πράξη όπως είδατε. Με ειλικρίνεια, σχέδιο και συνεργασία που βασίζεται στην ομάδα μας και την εμπειρία της καταφέραμε να μην χαθεί χρόνος για το καλό του τόπου και των συνδημοτών μας και τα έργα που σχεδιάζαμε την προηγούμενη δεκαετία είτε να έχουν ολοκληρωθεί είτε να υλοποιούνται με εξασφαλισμένη πλέον χρηματοδότηση.

Αυτό που με ικανοποιεί περισσότερο ότι η προσπάθεια και οι κόποι για την ενότητα των τοπικών κοινωνιών δεν πάνε χαμένοι και πιάνουν τόπο. Ήταν η βασική συμφωνία με το φίλο Δήμαρχο Ιγνάτιο Καϊτεζίδη και προσηλωμένοι σε αυτό το στόχο συνεχίζουμε.

geranis-me-sizigho.jpg

Με τη σύζυγό του και παλιά βολεϊμπολίστρια Θεοδώρα


Πάμε λίγο στον ιδιώτη Μιχάλη Γεράνη. Πως έγινε η γνωριμία με τη σύζυγό σας Θεοδώρα;

Η κοινή αγάπη για τον τόπο μας, την έφερε υποψήφια στο συνδυασμό μου ως υποψήφιος Δήμαρχος .

Βολεϊμπολίστρια και καθηγήτρια φυσικής αγωγής έτσι;

Ναι, είναι απόφοιτη του Τμήματος φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΤΕΦΑΑ και ασχολήθηκε για πολλά χρόνια με το βόλεϊ.

Σας κάνει πριβέ μάθημα γυμναστικής για να διατηρείστε fit;

(Γελάει). Η αλήθεια είναι ότι έχει βάλει σε όλη την οικογένεια το μικρόβιο της γυμναστικής, αλλά με εμένα λόγω έλλειψης χρόνου είναι δύσκολο να το καταφέρει, το προσπαθεί όμως.

Με τι χαλαρώνετε σήμερα;

Χαλαρώνω όταν βρίσκομαι με καλούς φίλους και πίνουμε κρασάκι

Υπάρχει χρόνος για διάβασμα;

Ελάχιστος, εφημερίδα συνήθως την Κυριακή. Αλλά παρακολουθώ καθημερινά την αποδελτίωση για να μπορώ να ενημερώνομαι για την επικαιρότητα.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο;

Η «Πολιτεία» του Πλάτωνος. Θεωρώ ότι είναι ένα βιβλίο πάντα επίκαιρο .

Τηλεόραση βλέπετε; Τηλεοπτικά σήριαλ;

Δυστυχώς δεν προλαβαίνω. Όταν έχω χρόνο προτιμώ να πάω σινεμά και να δω μια καλή ταινία.

Τρία παιδιά έτσι; Ευλογία ή μόνο προβλήματα;

(Χαμογελάει). Ευλογία και μάλιστα μεγάλη! Και όπου ευλογία υπάρχει ευτυχία. Η οικογένεια είναι η πιο ζεστή και ευλογημένη σχέση.

geranis-me-syzigho-kai-paidia.jpg

Με την οικογένεια: με τη Θεοδώρα και τα παιδιά τους Ζωή, Αναστάση και Ελένη


Τι κάνουν τα παιδιά; Με τι ασχολούνται;

Η Ζωή τελείωσε τη νομική και είναι στην Αθήνα και κάνει την υποχρεωτική πρακτική της άσκηση, ο Αναστάσης είναι 1ο έτος νομικής και η Ελένη είναι στη β΄ Λυκείου.

Βρήκατε χρόνο πάντως και πήρατε το πτυχίο στη Διοίκηση επιχειρήσεων. Πως;

Η επιθυμία υπερνικά τα πάντα. Έστω και αργά θεώρησα σωστό να αφιερώσω χρόνο για να δω τη σύγχρονη διοίκηση πέρα από τη βιωματική εμπειρία που έχω τόσα χρόνια.

geranis-oikonomoy-2.JPG

Ένα μεγάλο κομμάτι της δημόσιας ενασχόλησής σας είναι τα σκουπίδια, όπου δραστηριοποιείστε από το 2013. Σήμερα είστε πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Πόσο έχει βελτιωθεί η κατάσταση με τα σκουπίδια;

Έχει γίνει τεράστιο άλμα στην διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και βαθιές τομές από την εποχή που πετούσαμε τα απορρίμματα σε χώρους ανεξέλεγκτης ταφής. Σήμερα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο η ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από αυτήν.

Έχει μειωθεί η παραγωγή σκουπιδιών στα νοικοκυριά;

Σε μια κοινωνία υπερκαταναλωτική είναι δύσκολο να μειωθεί η παραγωγή των σκουπιδιών. Αυτό που όμως πετύχαμε και είμαι περήφανος είναι η μείωση της Ταφής των σκουπιδιών, όπου αυτό είναι και το βασικό ζητούμενο.

Έχουν γίνει πιο συνειδητοποιημένοι οι πολίτες;

Οι πολίτες έχει αποδειχθεί είναι πάντα ευαισθητοποιημένοι, αρκεί να τους δώσεις τα κατάλληλα εργαλεία. Δεν είναι τυχαίο που λέμε ευαισθητοποιημένος πολίτης είναι ο σωστά ενημερωμένος πολίτης.

Πάντως υπολειπόμαστε πολύ σε σχέση με την Ευρώπη. Ακόμη και τώρα αντιδρούμε στο να γίνει η καύση των σκουπιδιών. Γιατί;

Η κοινωνία παρουσιάζεται ώριμη στο πεδίο της διαχείρισης των απορριμμάτων και η αυτοδιοίκηση προσφέρει τα κατάλληλα εργαλεία ενίσχυσης της κυκλικής οικονομίας. Υπήρξε καθυστέρηση στην υλοποίηση των δομών, όμως οι διαδικασίες και τα έργα τρέχουν πλέον με γρήγορους ρυθμούς.

geranis-kafes-1.JPG


Ποιο είναι το στοίχημα για το μέλλον στα σκουπίδια;

Στόχος και όραμά είναι η Ελλάδα το 2030 να έχει κάτω από 10% ταφή απορριμμάτων με ολοκληρωμένες όλες τις υποδομές και να εφαρμόζεται η λογική για τους παραγωγούς απορριμμάτων “πληρώνω όσο πετάω”. Η προσπάθεια είναι κοινή, συλλογική, του κράτους, του ιδιωτικού τομέα και των Δήμων, ώστε να δημιουργηθούν όλες οι αναγκαίες υποδομές στην ξεχωριστή συλλογή των ρευμάτων, καθώς και στον τομέα της επεξεργασίας. Νοιώθω την υποχρέωση να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους συναδέρφους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και όλο το εργατοϋπαλληλικό προσωπικό του φορέα, γιατί όλοι μαζί καταφέραμε σήμερα ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας να αποτελεί την πυξίδα στη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη την επικράτεια.

Τι θα αλλάζατε αύριο στους δήμους και την αυτοδιοίκηση;

Η βασική αλλαγή που πρέπει άμεσα να γίνει στην αυτοδιοίκηση και ισχύει και στους δύο βαθμούς της είναι η δημοσιονομική αποκέντρωση με την οποία θα επιτευχθεί η οικονομική της αυτοτέλεια. Πάγιο αίτημά μας ως ΚΕΔΕ ώστε να μπορεί πραγματικά να υποστηριχθεί με τους αντίστοιχους πόρους το σύνολο των αρμοδιοτήτων μας.

geranis-oikonomoy-1.JPG


Όλα αυτά τα χρόνια γνωρίσατε πολλούς υπουργούς αλλά και πρωθυπουργούς. Ποιος σας έμεινε θετικά στη μνήμη για τη έγνοια του για την αυτοδιοίκηση;

Για εμάς τους αιρετούς αυτοδιοικητικούς είναι σίγουρο ότι η πρώτη μεγάλη τομή επέρχεται με τον Ν. 2218/1994 επί κυβερνήσεως του Ανδρέα Παπανδρέου όπου πλέον και ο β' βαθμός -τότε θυμίζω ήταν η Νομαρχία- απαιτεί πλέον άμεση εκλογική διαδικασία. Από τότε λοιπόν, το σύνολο της αυτοδιοίκησης είναι πλέον αιρετή με ευεργετικές συνέπειες για την περεταίρω απεμπλοκή της από την Κεντρική Διοίκηση.

Σίγουρα για μένα προσωπικά στην θητεία μου ως Δήμαρχος την περίοδο 2003-2010 ήταν το πρώτο ολοκληρωμένο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα με την επωνυμία «Θησέας» που καταρτίστηκε βάσει του Νόμου 3274/2004, για την υποστήριξη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) πρώτου βαθμού, ως προς την πραγματοποίηση επενδύσεων τοπικής ανάπτυξης, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας των υφιστάμενων υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών με γνώμονα την αρμονική, ισόρροπη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ήταν η πρώτη φορά που ολοκληρωμένα, με ευέλικτες διαδικασίες μπορέσαμε να χρηματοδοτήσουμε τα σχέδια μας για τους τόπους μας ως αυτοδιοικητικοί και αυτή η πρώτη φορά είχε φαρδιά πλατιά την σφραγίδα του τότε υφυπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή, του Αθανάσιου Νάκου.

Φωτογραφίες: Προσωπικό αρχείο του Μιχάλη Γεράνη

Στον ορεινό όγκο του Χορτιάτη ήπιαμε το σημερινό πρωινό καφέ. Στο πανέμορφο καφέ-εστιατόριο «Aelios Petra» και έχοντας μπροστά μας μια πανέμορφη θέα και αφού πρώτα περάσαμε με το αυτοκίνητο μέσα από στάνες και κοπάδια με πρόβατα. Βουκολικό τοπίο, δηλαδή…

«Όταν είναι καθαρός ο ορίζοντας μπορείς να δεις από εδώ όλη τη Θεσσαλονίκη» μάς είπε ο σημερινός προσκεκλημένος μας που γνωρίζει τα κατατόπια της περιοχής. Ο λόγος για τον σημερινό πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλη Γεράνη.

Στον πρωινό καφέ θυμήθηκε τα παιδικά του χρόνια στο Ασβεστοχώρι και το πατρικό του «με τις έντονες μυρωδιές από καλούδια» που έκανε η μητέρα του και τον αργαλειό στην αυλή, αποκάλυψε το χόμπι του να φτιάχνει χαρταετούς, μας μίλησε για τον οραματικό Αντώνη Τρίτση και τη δική του μεγάλη αγάπη, τον Ηρακλή, που ελπίζει ότι «θα αναγεννηθεί από τις στάχτες του» και φυσικά ως πρώην δήμαρχος Χορτιάτη και νυν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πυλαίας-Χορτιάτη για την τοπική αυτοδιοίκηση, που όπως λέει «είναι η πολιτική της αληθινής ζωής, των αληθινών προβλημάτων και των άμεσων λύσεων».

Μίλησε για τον κοινό στόχο που έχει με τον δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη και για τα έργα που είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε υλοποιούνται με εξασφαλισμένη πλέον χρηματοδότηση στο δήμο. Ενώ για τα σκουπίδια σημείωσε ότι στόχος είναι «η Ελλάδα το 2030 να έχει κάτω από 10% ταφή απορριμμάτων με ολοκληρωμένες όλες τις υποδομές και να εφαρμόζεται η λογική για τους παραγωγούς απορριμμάτων ‘’πληρώνω όσο πετάω”».

Πίνετε πρωινό καφέ;

Ναι, πίνω. Εξάλλου έχει αποδειχθεί ότι ο καφές έχει μια σειρά από σημαντικά δυνητικά οφέλη.

Πότε και τι είδους είναι;

Ξυπνάω γύρω στις 7 το πρωί και ετοιμάζω γαλλικό καφέ. Τώρα εδώ όσο καλοκαιριάζει υπάρχει και η ενναλακτική του freddo cappuccino (γελάει).

Γεννηθήκατε στο Ασβεστοχώρι πριν τη δικτατορία. Πως ήταν το πατρικό σπίτι; Με αυλή και κοτέτσι;

Γεννήθηκα στο Ασβεστοχώρι, που είναι από τους παλιότερους οικισμούς της Θεσσαλονίκης. Χτίστηκε γύρω στο 1600 . Το πατρικό μου σπίτι ήταν ένα κλασσικό σπίτι ενός χωριού με αυλή χωρίς τις σημερινές πολυτέλειες, αλλά με έντονες μυρωδιές από καλούδια που έκανε η μάνα μου και ένα σπίτι ανοιχτό για όλους. Με τον αργαλειό στην αυλή, ήταν χαρακτηριστική η εικόνα να φτιάχνει υφαντά η μάνα μου με τις φίλες της.

geranis-me-mpampa-kai-me-mama-1.png

Ο Μιχάλης Γεράνης με τον πατέρα του Αναστάσιο. Δίπλα ο αδελφός του, Αστέριος με τη μητέρα τους Ελένη

geranis-proinos-kafes-me-adelfo.jpg

Σε ηλικία 10 χρονών, μαζί με τον αδελφό του Αστέριο


Οι γονείς; Είχε κανείς σχέση με την αυτοδιοίκηση;

Η μητέρα μου νοικοκυρά στο σπίτι, ο πατέρας μου έμπορος. Ο πατέρας μου κατέβηκε πρώτη φορά υποψήφιος κοινοτικός Σύμβουλος το 1978, εγώ ήμουν τότε 13 χρονών.

Δημοτικό και γυμνάσιο πήγατε στο Ασβεστοχώρι, έτσι;

Ναι, στο Ασβεστοχώρι πήγα Δημοτικό και Γυμνάσιο.

geranis-proinos-kafes-me-pappou-kai-ghiaghia.jpg

Ο Μιχάλης Γεράνης τεσσάρων ετών, μαζί με τη γιαγιά του Χρυσάνθη και τον παππού του Αστέριο

Τι θυμάστε από εκείνα τα χρόνια; Ανεμελιά; Ασφάλεια; Παιχνίδι;

(Χαμογελάει). Πολύ παιχνίδι, ανεμελιά, αλάνες, όλα ανοιχτά χωρίς φόβο, ματωμένα γόνατα από τα χαλίκια και παιχνίδια της παρέας.

Ποιο ήταν το αγαπημένο σας χόμπι ως έφηβος;

Το χόμπι μου το οποίο εξακολουθώ ακόμη και σήμερα να αγαπώ είναι να φτιάχνω με δικά μου υλικά παραδοσιακό χαρταετό. Γιατί θέλει τέχνη και μεράκι ο χαρταετός , όπως όλα άλλωστε (χαμογελάει).

Αθλητισμός;

Ποδόσφαιρο, από πολύ μικρός ασχολήθηκα. Το ποδόσφαιρο θέλει ομαδικό πνεύμα, συνεργασία και αυτό με έλκυε.

geranis-proinos-kafes-nea-genia-asvestochorioy.jpg

Με την κίτρινη φανέλα της Νέας Γενεάς Ασβεστοχωρίου, ως σέντερ φορ

Μετά φοιτήσατε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο 15ο λύκειο. Γιατί;

Γιατί δεν υπήρχε Λύκειο τότε, από το χωριό στην πόλη.

Πως ήταν η αλλαγή από το χωριό στην πόλη;

Μεγάλη εμπειρία το κέντρο της πόλης , μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε περισσότερο την πόλη μας.

Τότε ήρθαν και οι πρώτοι έρωτες;

(Χαμογελάει). Ναι, αλήθεια είναι αυτό, ήρθαν οι έρωτες και μας αποπροσανατόλισαν από τον στόχο γιατί αφιερώθηκα στους έρωτες και όχι στο διάβασμα (γελάει).

geranis-oikonomoy-3.JPG


Αλήθεια ποιος ήταν ο πρώτος δήμαρχος που σας έκανε εντύπωση και τον θαυμάσατε;;

Πιστεύω πως όλοι θυμόμαστε τον οραματικό Αντώνη Τρίτση.

Πότε σας πέρασε για πρώτη φορά από το μυαλό ότι θέλετε να ασχοληθείτε με την αυτοδιοίκηση;

Το 1998 όταν μου έκανε την τιμητική πρόταση ο Θόδωρος Χριστοδούλου να κατεβώ στο συνδυασμό του .

Με ποια αφορμή έγινε αυτό;

Ήθελα να συμβάλλω στη δημιουργία των αθλητικών υποδομών του τόπου μου , αλλά και γιατί η έννοια της προσφοράς πάντα με κέρδιζε.

Μετά το σχολείο ακολουθήσατε ελεύθερο επάγγελμα. Με τι ασχοληθήκατε κυρίως;

Είμαι 58 χρονών και έχω 38 χρόνια ΤΕΒΕ. Αυτό νομίζω τα λέει όλα…Πολλά επαγγέλματα εμπόριο, εστίαση, πετρέλαια, κατασκευές, εισαγωγές, ασβεστοποιία, ούτε ένας χρόνος χωρίς ένσημο. Και σήμερα ακόμη ασκώ το ελεύθερο επάγγελμα. Καλλιεργώ λεβάντα, είμαι μέτοχος στα Καραβάκια που συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με τις κοντινές παραλίες, αλλά ασχολούμαι και με τη διανομή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

geranis-me-papoulia.jpg

Ως δήμαρχος Χορτιάτη σε τιμητική εκδήλωση με τον αείμνηστο Κάρολο Παπούλια

Πως ήταν η εμπειρία;

Το ελεύθερο επάγγελμα ήταν και είναι μεγάλο σχολείο …. Με βοήθησε στη δημόσια διοίκηση.

Πολιτικά πάντα ΝΔ; Γιατί;

Ως νεολαίος συμμετείχα στις Κοινότητες νέων που είχαν δημιουργηθεί επί ΠΑΣΟΚ, μεγαλώνοντας όμως και αντιλαμβανόμενος πια την αγορά με λιγότερο κράτος και έχοντας την τάση για το ελεύθερο επάγγελμα ταυτίστηκα ιδεολογικά με τις θέσεις της ΝΔ.

Σας τραβούσε όμως και ο αθλητισμός, έτσι. Παίξατε μπάλα;

Νους υγιής εν σώματι υγιεί λέει ο σοφός λαός μας (γελάει). Ναι, έπαιξα ποδόσφαιρο στη Νέα Γενεά Ασβεστοχωρίου και στο Σπάρτακο Νεαπόλεως.

Τι θέση;

Σέντερ Φορ.

Είχατε και διοικητική συμμετοχή στη Νέα Γενεά Ασβεστοχωρίου. Πως είναι να είναι κανείς αθλητικός παράγοντας σε ερασιτεχνικό σωματείο;

Να σας πω: όλα γίναν από την αγάπη μου για τον αθλητισμό, έτσι πήρα και το δίπλωμα προπονητή. Ιστορική Ομάδα η Νέα Γενεά Ασβεστοχωρίου, τα τμήματα ποδοσφαίρου και τα τμήματα βόλεϊ γυναικών έχουν προσφέρει πολλά στην τοπική κοινωνία. Είναι αλήθεια όμως ότι οι παράγοντες στα ερασιτεχνικά σωματεία είναι άξιοι συγχαρητηρίων και χρειάζονται τη στήριξη όλων μας.

geranis-mixalis-kaskol-irakli-11-11.jpg

Σε ταξίδι με το κυανόλευκο κασκόλ, υποστηρίζοντας τον Ηρακλή

Μεγάλη αγάπη ο Ηρακλής. Πως προήλθε η συμπάθεια προς το Σύλλογο;

(Χαμογελάει). Καταρχάς να μην ξεχνάμε ότι η καταγωγή μου το Ασβεστοχώρι είναι το άνδρο του Ηρακλή, αλλά η αλήθεια είναι ότι και ο πατέρας μου είχε αγάπη με τον Ηρακλή. Οπότε με πήγαινε στο Καυτοτζόγλειο από μικρό.

Χατζηπαναγής και πάσης Ελλάδος;

(Χαμογελάει). Είναι και θα είναι στις καρδιές όλων των Ελλήνων ανεξαρτήτου ομάδας ο Νουρέγιεφ των γηπέδων.

Θα ξαναβρεί ο Ηρακλής την παλιά του αίγλη;

Νομοτελειακά όλα κάνουν τον κύκλο τους, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αναγεννηθούμε από τις στάχτες μας. Θα βρει την αίγλη που του πρέπει ο Ηρακλής γιατί το οφείλουμε στην ιστορικότερη ομάδα της πόλης μας και όχι μόνο.

Για το γήπεδο υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη; Όλες οι ομάδες της πόλης προχωρούν σε αυτό το επίπεδο…

Προσπαθούμε να γίνει το γήπεδο στους Χορτατζήδες, που θα αλλάξει τα δεδομένα της ομάδας του Ηρακλή.

Ο έρωτας με την αυτοδιοίκηση ξεκίνησε το 1998, όταν εκλεγήκατε για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος Χορτιάτη, μετά πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και μετά δήμαρχος. Πώς ήταν η εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια στον Χορτιάτη;

Ό Έρωτας που έγινε λατρεία, δηλώνω λάτρης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γιατί είναι η πολιτική της αληθινής ζωής, των αληθινών προβλημάτων και των άμεσων λύσεων.

geranis-kaitezlidis-proinos-kafes-dynami-enotitas.jpg

Χαμόγελα με τον δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη: «Προσηλωμένοι στον στόχο για την ενότητα των τοπικών κοινωνιών συνεχίζουμε μαζί στην παράταξη Δύναμη Ενότητας»

Πάντως δείξατε προσαρμοστικότητα. Ενώ ήσασταν πρώτος στην πόλη, δήμαρχος Χορτιάτη, δηλαδή, συνεχίσατε το 2010 ως Νο 2, δηλαδή ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πυλαίας-Χορτιάτη με δήμαρχο τον Ιγνάτιο Καϊτεζίδη. Με τον οποίο συνεχίζετε μαζί εδώ και 13 χρόνια. Πως έγινε αυτό;

Γίνεται. Όταν μπορείς να βάλεις πάνω και πέρα από το εγώ το συμφέρον του τόπου. Έτσι μόνο γίνεται κι εμείς στον Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη το αποδείξαμε στην πράξη όπως είδατε. Με ειλικρίνεια, σχέδιο και συνεργασία που βασίζεται στην ομάδα μας και την εμπειρία της καταφέραμε να μην χαθεί χρόνος για το καλό του τόπου και των συνδημοτών μας και τα έργα που σχεδιάζαμε την προηγούμενη δεκαετία είτε να έχουν ολοκληρωθεί είτε να υλοποιούνται με εξασφαλισμένη πλέον χρηματοδότηση.

Αυτό που με ικανοποιεί περισσότερο ότι η προσπάθεια και οι κόποι για την ενότητα των τοπικών κοινωνιών δεν πάνε χαμένοι και πιάνουν τόπο. Ήταν η βασική συμφωνία με το φίλο Δήμαρχο Ιγνάτιο Καϊτεζίδη και προσηλωμένοι σε αυτό το στόχο συνεχίζουμε.

geranis-me-sizigho.jpg

Με τη σύζυγό του και παλιά βολεϊμπολίστρια Θεοδώρα


Πάμε λίγο στον ιδιώτη Μιχάλη Γεράνη. Πως έγινε η γνωριμία με τη σύζυγό σας Θεοδώρα;

Η κοινή αγάπη για τον τόπο μας, την έφερε υποψήφια στο συνδυασμό μου ως υποψήφιος Δήμαρχος .

Βολεϊμπολίστρια και καθηγήτρια φυσικής αγωγής έτσι;

Ναι, είναι απόφοιτη του Τμήματος φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΤΕΦΑΑ και ασχολήθηκε για πολλά χρόνια με το βόλεϊ.

Σας κάνει πριβέ μάθημα γυμναστικής για να διατηρείστε fit;

(Γελάει). Η αλήθεια είναι ότι έχει βάλει σε όλη την οικογένεια το μικρόβιο της γυμναστικής, αλλά με εμένα λόγω έλλειψης χρόνου είναι δύσκολο να το καταφέρει, το προσπαθεί όμως.

Με τι χαλαρώνετε σήμερα;

Χαλαρώνω όταν βρίσκομαι με καλούς φίλους και πίνουμε κρασάκι

Υπάρχει χρόνος για διάβασμα;

Ελάχιστος, εφημερίδα συνήθως την Κυριακή. Αλλά παρακολουθώ καθημερινά την αποδελτίωση για να μπορώ να ενημερώνομαι για την επικαιρότητα.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο;

Η «Πολιτεία» του Πλάτωνος. Θεωρώ ότι είναι ένα βιβλίο πάντα επίκαιρο .

Τηλεόραση βλέπετε; Τηλεοπτικά σήριαλ;

Δυστυχώς δεν προλαβαίνω. Όταν έχω χρόνο προτιμώ να πάω σινεμά και να δω μια καλή ταινία.

Τρία παιδιά έτσι; Ευλογία ή μόνο προβλήματα;

(Χαμογελάει). Ευλογία και μάλιστα μεγάλη! Και όπου ευλογία υπάρχει ευτυχία. Η οικογένεια είναι η πιο ζεστή και ευλογημένη σχέση.

geranis-me-syzigho-kai-paidia.jpg

Με την οικογένεια: με τη Θεοδώρα και τα παιδιά τους Ζωή, Αναστάση και Ελένη


Τι κάνουν τα παιδιά; Με τι ασχολούνται;

Η Ζωή τελείωσε τη νομική και είναι στην Αθήνα και κάνει την υποχρεωτική πρακτική της άσκηση, ο Αναστάσης είναι 1ο έτος νομικής και η Ελένη είναι στη β΄ Λυκείου.

Βρήκατε χρόνο πάντως και πήρατε το πτυχίο στη Διοίκηση επιχειρήσεων. Πως;

Η επιθυμία υπερνικά τα πάντα. Έστω και αργά θεώρησα σωστό να αφιερώσω χρόνο για να δω τη σύγχρονη διοίκηση πέρα από τη βιωματική εμπειρία που έχω τόσα χρόνια.

geranis-oikonomoy-2.JPG

Ένα μεγάλο κομμάτι της δημόσιας ενασχόλησής σας είναι τα σκουπίδια, όπου δραστηριοποιείστε από το 2013. Σήμερα είστε πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Πόσο έχει βελτιωθεί η κατάσταση με τα σκουπίδια;

Έχει γίνει τεράστιο άλμα στην διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και βαθιές τομές από την εποχή που πετούσαμε τα απορρίμματα σε χώρους ανεξέλεγκτης ταφής. Σήμερα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο η ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από αυτήν.

Έχει μειωθεί η παραγωγή σκουπιδιών στα νοικοκυριά;

Σε μια κοινωνία υπερκαταναλωτική είναι δύσκολο να μειωθεί η παραγωγή των σκουπιδιών. Αυτό που όμως πετύχαμε και είμαι περήφανος είναι η μείωση της Ταφής των σκουπιδιών, όπου αυτό είναι και το βασικό ζητούμενο.

Έχουν γίνει πιο συνειδητοποιημένοι οι πολίτες;

Οι πολίτες έχει αποδειχθεί είναι πάντα ευαισθητοποιημένοι, αρκεί να τους δώσεις τα κατάλληλα εργαλεία. Δεν είναι τυχαίο που λέμε ευαισθητοποιημένος πολίτης είναι ο σωστά ενημερωμένος πολίτης.

Πάντως υπολειπόμαστε πολύ σε σχέση με την Ευρώπη. Ακόμη και τώρα αντιδρούμε στο να γίνει η καύση των σκουπιδιών. Γιατί;

Η κοινωνία παρουσιάζεται ώριμη στο πεδίο της διαχείρισης των απορριμμάτων και η αυτοδιοίκηση προσφέρει τα κατάλληλα εργαλεία ενίσχυσης της κυκλικής οικονομίας. Υπήρξε καθυστέρηση στην υλοποίηση των δομών, όμως οι διαδικασίες και τα έργα τρέχουν πλέον με γρήγορους ρυθμούς.

geranis-kafes-1.JPG


Ποιο είναι το στοίχημα για το μέλλον στα σκουπίδια;

Στόχος και όραμά είναι η Ελλάδα το 2030 να έχει κάτω από 10% ταφή απορριμμάτων με ολοκληρωμένες όλες τις υποδομές και να εφαρμόζεται η λογική για τους παραγωγούς απορριμμάτων “πληρώνω όσο πετάω”. Η προσπάθεια είναι κοινή, συλλογική, του κράτους, του ιδιωτικού τομέα και των Δήμων, ώστε να δημιουργηθούν όλες οι αναγκαίες υποδομές στην ξεχωριστή συλλογή των ρευμάτων, καθώς και στον τομέα της επεξεργασίας. Νοιώθω την υποχρέωση να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους συναδέρφους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και όλο το εργατοϋπαλληλικό προσωπικό του φορέα, γιατί όλοι μαζί καταφέραμε σήμερα ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας να αποτελεί την πυξίδα στη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη την επικράτεια.

Τι θα αλλάζατε αύριο στους δήμους και την αυτοδιοίκηση;

Η βασική αλλαγή που πρέπει άμεσα να γίνει στην αυτοδιοίκηση και ισχύει και στους δύο βαθμούς της είναι η δημοσιονομική αποκέντρωση με την οποία θα επιτευχθεί η οικονομική της αυτοτέλεια. Πάγιο αίτημά μας ως ΚΕΔΕ ώστε να μπορεί πραγματικά να υποστηριχθεί με τους αντίστοιχους πόρους το σύνολο των αρμοδιοτήτων μας.

geranis-oikonomoy-1.JPG


Όλα αυτά τα χρόνια γνωρίσατε πολλούς υπουργούς αλλά και πρωθυπουργούς. Ποιος σας έμεινε θετικά στη μνήμη για τη έγνοια του για την αυτοδιοίκηση;

Για εμάς τους αιρετούς αυτοδιοικητικούς είναι σίγουρο ότι η πρώτη μεγάλη τομή επέρχεται με τον Ν. 2218/1994 επί κυβερνήσεως του Ανδρέα Παπανδρέου όπου πλέον και ο β' βαθμός -τότε θυμίζω ήταν η Νομαρχία- απαιτεί πλέον άμεση εκλογική διαδικασία. Από τότε λοιπόν, το σύνολο της αυτοδιοίκησης είναι πλέον αιρετή με ευεργετικές συνέπειες για την περεταίρω απεμπλοκή της από την Κεντρική Διοίκηση.

Σίγουρα για μένα προσωπικά στην θητεία μου ως Δήμαρχος την περίοδο 2003-2010 ήταν το πρώτο ολοκληρωμένο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα με την επωνυμία «Θησέας» που καταρτίστηκε βάσει του Νόμου 3274/2004, για την υποστήριξη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) πρώτου βαθμού, ως προς την πραγματοποίηση επενδύσεων τοπικής ανάπτυξης, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας των υφιστάμενων υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών με γνώμονα την αρμονική, ισόρροπη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ήταν η πρώτη φορά που ολοκληρωμένα, με ευέλικτες διαδικασίες μπορέσαμε να χρηματοδοτήσουμε τα σχέδια μας για τους τόπους μας ως αυτοδιοικητικοί και αυτή η πρώτη φορά είχε φαρδιά πλατιά την σφραγίδα του τότε υφυπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή, του Αθανάσιου Νάκου.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία