ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πρωινός καφές με τον Γιώργο Ορφανό (φωτογραφίες, βίντεο)

Ένα σύντομο τετ-α-τετ του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά το πρόσφατο προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη άνοιξε τις συζητήσεις για το μέλλον του.

 09/04/2022 08:00

Πρωινός καφές με τον Γιώργο Ορφανό (φωτογραφίες, βίντεο)

Κείμενο: Νίκος Οικονόμου

Φωτογραφίες: Αργύρης Ηλιάδης,

Προσωπικό αρχείο Γιώργου Ορφανού


Ένα σύντομο τετ-α-τετ του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά το πρόσφατο προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη άνοιξε τις συζητήσεις για το μέλλον του. Ο λόγος για τον Γιώργο Ορφανό, που πριν από μερικές εβδομάδες είχε γίνει πρόσωπο των ημερών καθώς οι συζητήσεις για την οπαδική βία είχαν φουντώσει για τα καλά. Κι αυτό γιατί ο περίφημος «νόμος Ορφανού» του 2006 που προέβλεπε ότι ο οπαδός που θα συλληφθεί και θα καταδικαστεί για αδικήματα που περιγράφονται σʼ αυτόν θα οδηγείται αυτόματα στη φυλακή, χωρίς η ποινή να έχει εξαγοράσιμο ή ανασταλτικό χαρακτήρα, ακόμη και στην περίπτωση που ο κατηγορούμενος ασκήσει έφεση, ένας νόμος που είχε ψηφιστεί την εποχή που ήταν υφυπουργός αθλητισμού θεωρείται ένας από τους πιο αποτελεσματικούς νόμους για τον αθλητισμό. Ετσι ο πρωινός καφές μαζί του είχε πολλά ενδιαφέροντα θέματα. Ξεκινώντας από τη σχέση του με την μπάλα και την πολιτική του εκκίνηση μέσω της Τοπικής Αυτοδίοικησης μέχρι τη σχέση του με τέσσερεις πρωθυπουργούς αλλά και τα σχέδιά του για το μέλλον, όπου ο κεντρικός δήμος Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο επίκεντρο. Καθόλου τυχαίο και το γεγονός ότι η συνάντηση μας έγινε στον κυλικείο του δημαρχείου. Εκεί που διατηρεί το γραφείς της δημοτικής του παράταξης.

kafes-1.jpeg

-Πότε πίνετε τον πρώτο πρωινό καφέ;

Στο ξεκίνημα της ημέρας, κάπου στις οκτώ

-Τι είναι;

Καφές φίλτρου ζεστός, με λίγο φρέσκο γάλα

-Στο σπίτι, στο γραφείο ή εδώ στο δημαρχείο;

Στο σπίτι, με παρέα την Μερόπη, τη σύζυγό μου.

-Τι κάνει ένας πρώην βουλευτής και νυν επικεφαλής δημοτικής παράταξης όλη την ημέρα;

(Χαμογελάει) Σίγουρα λιγότερα από ό,τι έκανα στο παρελθόν, που ο χρόνος δεν έφθανε για τις υποχρεώσεις. Τώρα έχω το χρόνο για επισκέψεις στις γειτονιές, για συναντήσεις με φίλους, για έλεγχο των πεπραγμένων της διοίκησης του Δήμου, για περπάτημα αρκετών χιλιομέτρων ημερησίως και ποδόσφαιρο στο πρωτάθλημα βετεράνων Θεσσαλονίκης. Ουδέν κακόν αμιγές καλού, λοιπόν! Υπάρχει χρόνος…

-Γεννηθήκατε στις Συκιές. Σχολείο που πήγατε;

Υπήρχε ένα σχολικό κτίριο με τρία δημοτικά σχολεία στο κέντρο των Συκεών. Εγώ πήγα στο 3ο Δημοτικό Συκεών.

tsolias.jpg

Λεζάντα: Ο Γιώργος Ορφανός τσολιάς


-Η οικογένεια πως ήταν; Τι συζητούσατε στο σπίτι και στο οικογενειακό τραπέζι;

Η οικογένεια αποτελούνταν από τους γονείς και τα δυο αγόρια. Ο Κώστας κι εγώ. Στο τραπέζι είχαμε τις περισσότερες φορές συζητήσεις για το σχολείο μας, για το ποδόσφαιρο και συχνά-πυκνά η πολιτική ήταν στο προσκήνιο. Οπως κάθε οικογένεια Ελληνική που σέβεται τον εαυτό της.

-Ο αδελφός ήταν από μικρός μπαλαδώρος;

(Χαμογελάει). Μεγάλο ταλέντο που εξελίχθηκε σε εξαιρετικό ποδοσφαιριστή.

kataskinosi.jpg

Λεζάντα: Ο Γιώργος Ορφανός στην κατασκήνωση

-Εσείς με το ποδόσφαιρο πως τα πηγαίνατε;

Όλη η οικογένεια έχει δυνατή σχέση με τον αθλητισμό και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο. Κι εγώ αγαπούσα και εξακολουθώ να αγαπώ την δράση στο γήπεδο. Για την αξία μου άλλοι θα πρέπει να ερωτηθούν.

-Εκείνα τα χρόνια το αγαπημένο γήπεδο ήταν οι αλάνες.Παίζατε;

Παίζαμε σε αλάνες, είχαμε παιδικές ομάδες και αντιμετωπίζαμε ανάλογες ομάδες από άλλες γειτονιές. Συγκρούσεις μικρών “γιγάντων”. Στη συνέχεια για σχεδόν δύο δεκαετίες αγωνίστηκα στους Ακρίτες Συκεών και φθάσαμε στην Β΄ Εθνική κατηγορία. Ωραία χρόνια, με ταξίδια, φιλίες, αλληλοϋποστήριξη. Υπέροχες αναμνήσεις.

-Τι θέση παίζατε;

Ξεκίνησα σέντερ-φορ αλλά η κύρια παρουσία μου ήταν στο κέντρο με το Νο 10. Ουσιαστικά οργανωτής και δημιουργός του παιχνιδιού με αρκετά γκολ για παίκτης της μεσαίας γραμμής.

-Γκολτζής δηλαδή. Ποιο ήταν το ποδοσφαιρικό σας ίνδαλμα εκείνα τα χρόνια;

(Απαντά αμέσως). Παγκόσμια ο μεγάλος Πελέ, πανευρωπαϊκά ο Κρόιφ με τις φοβερές αλλαγές στον ρυθμό της κίνησής του.

gheniki-2.jpeg

-Ταιριάζουν τα ινδάλματα στη θέση αλλά και τον τόπο που παίζατε και εσείς και ο αδελφός σας Κώστας. Αλλες αναμνήσεις από εκείνη την εποχή;

Ο απέραντος χώρος, που διαθέταμε ως παιδιά, καθώς δεν είχε αρχίσει ο υψηλός ρυθμός ανοικοδόμησης. Μπορούσες να δημιουργήσεις, να διασκεδάσεις να συγκρουστείς.Όμορφη εποχή με λίγες υποχρεώσεις.

-Το ότι το λέει αυτό ένας μετέπειτα πολιτικός μηχανικός έχει το ενδιαφέρον του. Αλήθεια οι σπουδές του πολιτικού μηχανικού πως προέκυψαν;

Η καλή σχέση μου με τα μαθηματικά και η καλή εικόνα των μηχανικών εκείνη την εποχή με οδήγησε στη συγκεκριμένη επιλογή.

-Πως ήταν τα φοιτητικά χρόνια στη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του 70;

Υποχρεωτική παρακολούθηση περίπου 10 ώρες την ημέρα. Υπήρχαν καθηγητές που σε έκοβαν όταν ξεπερνούσες τις τρείς (το ξαναλέω) τις τρεις απουσίες ετησίως! Η ζωή όμως και οι φοιτητικές παρέες, η μουσική, ο χορός, και το ποδόσφαιρο βεβαίως ήταν ένας εκρηκτικός συνδυασμός.

-Στέκια από εκείνα τα χρόνια;

Το καφενείο ΑΛΦΑ ,το πατσατζίδικο του Τσαρούχα, οι διάφορες ντίσκο της πόλης, το Αχίλλειο στην Αγίας Σοφίας και άλλα πολλά, μας έδιναν ευκαιρίες για να περάσουμε χωρίς βαθύτερους προβληματισμούς.

-Από τη δικτατορία τι θυμάστε;

Τα τάνκς όταν πρωτοεμφανίστηκαν, το κίνημα της Νομικής, το Πολυτεχνείο βέβαια και γενικότερα την έλλειψη ελεύθερης έκφρασης και υποστήριξης των απόψεών σου. Το πλήγμα στην δημοκρατία στην χώρα που την γέννησε ήταν τεράστιο.

-Και μετά ήρθε η έντονη πολιτικοποίηση της μεταπολίτευσης. Θετική ή αρνητική εποχή τελικά;

Το γεγονός ότι μεταπολίτευση ονομάζουμε το πέρασμα από την δικτατορία στην δημοκρατία, είναι εξ ορισμού θετικό. Η πολιτικοποίηση βοηθά στην καλύτερη ερμηνεία των καταστάσεων και στις ορθότερες επιλογές. Η άκρατη κομματικοποίηση, οι ρεβανσισμοί, οι πιστεύοντες ότι διαθέτουν την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος και το αλάθητο της σκέψης είναι μερικά στοιχεία που οδηγούν σε λάθος κατευθύνσεις.

sizighos.jpg

Λεζάντα: Ο Γιώργος Ορφανός με τη σύζυγό του Μερόπη

-Η γνωριμία με τη σύζυγό σας Μερόπη από πότε χρονολογείτε;

Με την Μερόπη γνωριστήκαμε από την ηλικία των είκοσι ετών .Έκτοτε είμαστε μαζί σε κοινή πορεία.

-Εσείς ή αυτή έκανε το πρώτο βήμα;

(Χαμογελάει). Ως συνήθως ο άντρας κάνει το πρώτο βήμα.

ghrafio.jpg

Λεζάντα: Ο Γιώργος Ορφανός με συνεργάτες και τη σύζυγό του στο γραφείο του

-Τα παιδιά, δύο κορίτσια και ένα αγόρι, έζησαν το brain drain. Τι κάνουν και που βρίσκονται τώρα;

Πραγματικά και τα δύο από τα τρία παιδιά μου ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Η Ηρώ στη Νορβηγία ως μηχανικός στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στο πετρέλαιο, η Γεωργία στο Λονδίνο ως νομικός με εξειδίκευση στα οικονομικά θέματα. Ο Δημήτρης ηλεκτρολόγος μηχανικός μετά απο αρκετά χρόνια στη Νορβηγία επέστρεψε και εργάζεται σε εταιρεία παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα.

me-paidia.jpg

Λεζάντα: Με τα παιδιά του, από αριστερά προς τα δεξιά, Ηρώ, Γεωργία, Δημήτρη

-Αλλος κόσμος η Νορβηγία όπου εργάζεται η κόρη σας;

Σίγουρα η Νορβηγία όπως όλες οι βόρειες χώρες έχει διαφορετική νοοτροπία και τρόπο σκέψεως. Απέκτησε πλούτο και επιστρέφει ως κράτος ένα μεγάλο τμήμα των κερδών και των στους πολίτες με τη μορφή της κοινωνικής στήριξης σε όλα τα επίπεδα.

-Τι μπορούμε να μάθουμε από τους Σκανδιναβούς;

Μπορούμε να μάθουμε την προσήλωση στον στόχο και την οργάνωση των δράσεών μας.

-Τι μπορούν να μάθουν αυτοί από εμάς;

Μπορούμε να τους δώσουμε την σχέση που διατηρούμε ως οικογένεια και γενικότερα την επικοινωνία μεταξύ μας.

-Γιατί κανένα από τα παιδιά σας δεν ασχολήθηκε με την πολιτική;

Τα παιδιά μου είναι βαθύτατα πολιτικοποιημένοι νέοι, μετείχαν πάντα στις προεκλογικές μου εκστρατείες, αλλά προέχει η πορεία που χάραξαν , μέσω της εργασίας, για τη ζωή τους.

massalia.jpg

Λεζάντα: Στη Μασσαλία ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στην μεσογειακή συνάντηση

σείς θέλατε από μικρός να αναμειχτείτε με τα κοινά;

Ο πατέρας μου ήταν δημοτικός σύμβουλος στις Συκιές. Οι συζητήσεις συνεχείς κι έτσι εύκολα μπήκα στην πολιτική σκέψη και αναζήτηση.
-Γιατί ξεκινήσατε από την τοπική αυτοδιοίκηση;

Τα γεγονότα πολλές φορές δεν προσχεδιάζονται .Απλά μπορώ να πω ότι διαδέχτηκα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τον πατέρα μου.

-Μετά πως προέκυψε η Βουλή;

Ο πατήρ Μητσοτάκης με προέτρεψε να κάνω το βήμα προς την Βουλή, ως συνέπεια μιας πετυχημένης παρουσίας στα δημοτικά.

-Μάλιστα, ενδιαφέρον στοιχείο αυτό. Βουλευτής, υφυπουργός και υπουργός από το 1996 ως το 2015. Τι κρατάτε ως θετικό;

Την παραγωγή έργου που με συνοδεύει και το χαμόγελο των συμπολιτών μου, όταν με συναντούν σε όλη την χώρα.

prosopo-1.jpeg

-Τι θα θέλατε να ξεχάσετε;

Τις αναίτιες επιθέσεις στο πρόσωπό μου. Καταλαβαίνω την κριτική, δεν αποδέχομαι την κακοήθεια.

-Διατελέσατε υφυπουργός αθλητισμού, ενώ ο νόμος Ορφανού ακόμη μνημονεύεται. Γιατί δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε την οπαδική βία;

Δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα.Αρκεί να θέλεις να τα λύσεις. Σχεδιάζεις και πραγματοποιείς. Με συνέπεια και συνέχεια. Δ εν υπάρχει δεν μπορώ, αλλά δεν θέλω.

gheniki-2-4zCny.jpeg

-Αν ήσασταν ξανά υφυπουργός αθλητισμού τι θα κάνατε για το θέμα αυτό; Τι θα αλλάζατε με ένα μαγικό ραβδί στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί, χρειάζεται θέληση, ανάλυση των δεδομένων, κατανομή των δράσεων σε όλους όσους μετέχουν στον αθλητισμό και ανάληψη ευθυνών που τους αναλογούν. Το κράτος κεντρικά δεν πρέπει να αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για την αποφασιστικότητά του και την υλοποίηση των προγραμματισμένων.

-Αγαπημένο στέκι σήμερα στη Θεσσαλονίκη ποιο είναι;

Η πόλη είναι γεμάτη αγαπημένα στέκια, που προσφέρουν διαφορετικές απολαύσεις, θέαμα, φαγητό, καλή παρέα να υπάρχει και το στέκι δημιουργείται.

gkntansk.jpg

Λεζάντα: Κοντά στο ποδόσφαιρο και στην Εθνική. Εδώ στο Euro του 2012 στο Γκντανσκ της Πολωνίας

αοκτσής φανατικός, έτσι δεν είναι...

Γενικά φανατικός δεν είμαι, αλλά όλη η οικογένεια έχει υπηρετήσει τον ΠΑΟΚ.

-Ο Ιβάν Σαββίδης βοήθησε τελικά τον ΠΑΟΚ; Το ρωτώ γιατί πολλοί ισχυρίζονται ότι θα δυσκολέψει την ομάδα ο πόλεμος στην Ουκρανία και η εναντίωση του κόσμου προς τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος ανέλαβε σε δύσκολη καμπή και προσέφερε στην μετατροπή του ΠΑΟΚ απο συμμετέχοντα σε πρωταγωνιστή. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι βαρύ θέμα και κανείς δεν ξέρει τις εξελίξεις για την ευρύτερη περιοχή και την Ειρήνη.

gheniki-1-1.jpeg

-Γιατί επιλέξατε ξανά το 2019 την τοπική αυτοδιοίκηση;

Ενοιωσα ότι ο κεντρικός Δήμος και η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από στήριξη . Χρειάζεται οργανωτική ανασυγκρότηση και επίθεση . Μου αρέσει η ιδέα.

-Τι δε σας αρέσει στη θητεία του σημερινού δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα;

Πολλά δεν μου αρέσουν, αλλά αν έπρεπε να θίξω ένα θέμα είναι η έλλειψη οργάνωσης, η έλλειψη οράματος, η έλλειψη στόχων. Πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμένοι ουδέν εισίν.

gheniki.jpeg

-Είσασταν πολύ επικριτικός για την υπόθεση με τη διαφήμιση στα στέγαστρα του ΟΑΣΘ. Ποιος ο λόγος;

Στο συγκεκριμένο θέμα απέδειξα με δημοσιευμένα στοιχεία την σχέση του Δημάρχου με την μοναδική εταιρεία που δέχθηκαν στον διαγωνισμό. Μίλησα για “οσμή σκανδάλου”, επειδή δεν υπάρχει άλλη ερμηνεία. ¨Ενας φωτογραφικός διαγωνισμός δεν αφήνει τα περιθώρια σε κανένα μας να κλείνει τα μάτια.

-Εχετε συνεργαστεί με 4 προέδρους της ΝΔ. Πως θα τους χαρακτηρίζατε;

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ικανός χειριστής καταστάσεων. Ο Κώστας Καραμανλής κοινωνικός υποστηρικτής των πιο αδύναμων και εξαιρετικός αναλυτής των δεδομένων. Ο Αντώνης Σαμαράς η πατρίδα πάνω απ όλα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήκει στη νέα γενιά πολιτικού και είναι προσαρμοστικός στις υπάρχουσες συνθήκες.

-Του Κυριάκου Μητσοτάκη του έτυχαν πολλά. Τα αντιμετώπισε καλά ;

Ο ίδιος κινείται με μέτρο, κάποιοι τριγύρω του όχι.

-Ο πατήρ Μητσοτάκης σας έβαλε στη βουλευτική λίστα της ΝΔ στην Α΄ Θεσσαλονίκης, ο υιός Μητσοτάκης και σημερινός πρωθυπουργός ακούγεται ότι θέλει να σας συμπεριλάβει ξανά στη λίστα της Θεσσαλονίκης, αν κρίνω από τα σενάρια που ακούστηκαν μετά το τετ-α-τετ που είχατε μαζί του κατά το προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη το προηγούμενο Σάββατο. Τι σας είπε;

Ηταν μία μικρή συζήτηση, προοίμιο μιας μεγαλύτερης…

prosopo.jpeg

-Μεγάλη κουβέντα γίνεται το τελευταίο διάστημα και για την ανάγκη στροφής της ΝΔ προς τη δυτική Θεσσαλονίκη. Τι φταίει και το κόμμα δεν πάει καλά εκεί;

Η δυτική Θεσσαλονίκη έχει προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν οργανωμένα, απο την φάση σχεδίασης αντιμετώπισής των μέχρι την ολοκλήρωση των δράσεων. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τον λαό δεν τον κοροϊδεύει κανείς κατ’ εξακολούθηση, γιατί σε τιμωρεί.

-Αρα ενίσχυση σε πρόσωπα και έργα;

Είναι σαφές ότι χρειάζονται πράξεις, δηλαδή έργα, τάχιστα και πρόσωπα που ο κόσμος να τα θεωρεί δικά του, όχι απλούς επισκέπτες.

-Θα θέλατε περισσότερη συναίνεση και... ανοικτά αυτιά στον δημόσιο διάλογο της χώρας;

Ολη μου την ζωή, πολιτική και μη, πιστεύω στο άθροισμα των δυνάμεων, ακόμη και όταν υπάρχουν διαφορές, γιατί έτσι αντιμετωπίζεις αποτελεσματικά τα προβλήματα. Η συναίνεση και η σύζευξη ιδεών είναι προαπαιτούμενα για το καλύτερο μέλλον της πατρίδας μας και των κατοίκων της.

gheniki-3.jpeg

-Και για το τέλος κάτι προσωπικό για το μέλλον σας: Το 2023 θα έχουμε σίγουρα δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Τις εθνικές και τις αυτοδιοικητικές. Εσείς που θα συμμετάσχετε;

Η κατεύθυνσή μου είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η πραγματικότητα είναι ότι εδώ και τρία χρόνια ασχολούμαι με τον δήμο Θεσσαλονίκης, παραβρίσκομαι σε όλα τα δημοτικά συμβούλια, παίρνω θέση και ως επικεφαλής της παράταξης αλλά και σε ευρύτερα θέματα που χρειάζονται συνεργασίες και με άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Εκτιμούμε ότι η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από αποφασιστικές δράσεις. Αισθάνομαι έτοιμος για έναν τέτοιο ρόλο και θα τον διεκδικήσω.

πειδή οι εθνικές εκλογές προηγούνται θα σας ενδιάφερε μια βουλευτική υποψηφιότητα;

Κατ’ αρχήν δεν ασχολούμαι αυτήν την περίοδο με τα πολιτικο-κομματικά. Τα παρακολουθώ βέβαια. Ενα πρόσωπο που βρίσκεται επί 30 χρόνια σε πολιτικο-κομματική δράση δύσκολα βγαίνει απ’ έξω, αλλά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στη σκέψη μου κάποια ιδιαίτερη κίνηση.

Κείμενο: Νίκος Οικονόμου

Φωτογραφίες: Αργύρης Ηλιάδης,

Προσωπικό αρχείο Γιώργου Ορφανού


Ένα σύντομο τετ-α-τετ του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά το πρόσφατο προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη άνοιξε τις συζητήσεις για το μέλλον του. Ο λόγος για τον Γιώργο Ορφανό, που πριν από μερικές εβδομάδες είχε γίνει πρόσωπο των ημερών καθώς οι συζητήσεις για την οπαδική βία είχαν φουντώσει για τα καλά. Κι αυτό γιατί ο περίφημος «νόμος Ορφανού» του 2006 που προέβλεπε ότι ο οπαδός που θα συλληφθεί και θα καταδικαστεί για αδικήματα που περιγράφονται σʼ αυτόν θα οδηγείται αυτόματα στη φυλακή, χωρίς η ποινή να έχει εξαγοράσιμο ή ανασταλτικό χαρακτήρα, ακόμη και στην περίπτωση που ο κατηγορούμενος ασκήσει έφεση, ένας νόμος που είχε ψηφιστεί την εποχή που ήταν υφυπουργός αθλητισμού θεωρείται ένας από τους πιο αποτελεσματικούς νόμους για τον αθλητισμό. Ετσι ο πρωινός καφές μαζί του είχε πολλά ενδιαφέροντα θέματα. Ξεκινώντας από τη σχέση του με την μπάλα και την πολιτική του εκκίνηση μέσω της Τοπικής Αυτοδίοικησης μέχρι τη σχέση του με τέσσερεις πρωθυπουργούς αλλά και τα σχέδιά του για το μέλλον, όπου ο κεντρικός δήμος Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο επίκεντρο. Καθόλου τυχαίο και το γεγονός ότι η συνάντηση μας έγινε στον κυλικείο του δημαρχείου. Εκεί που διατηρεί το γραφείς της δημοτικής του παράταξης.

kafes-1.jpeg

-Πότε πίνετε τον πρώτο πρωινό καφέ;

Στο ξεκίνημα της ημέρας, κάπου στις οκτώ

-Τι είναι;

Καφές φίλτρου ζεστός, με λίγο φρέσκο γάλα

-Στο σπίτι, στο γραφείο ή εδώ στο δημαρχείο;

Στο σπίτι, με παρέα την Μερόπη, τη σύζυγό μου.

-Τι κάνει ένας πρώην βουλευτής και νυν επικεφαλής δημοτικής παράταξης όλη την ημέρα;

(Χαμογελάει) Σίγουρα λιγότερα από ό,τι έκανα στο παρελθόν, που ο χρόνος δεν έφθανε για τις υποχρεώσεις. Τώρα έχω το χρόνο για επισκέψεις στις γειτονιές, για συναντήσεις με φίλους, για έλεγχο των πεπραγμένων της διοίκησης του Δήμου, για περπάτημα αρκετών χιλιομέτρων ημερησίως και ποδόσφαιρο στο πρωτάθλημα βετεράνων Θεσσαλονίκης. Ουδέν κακόν αμιγές καλού, λοιπόν! Υπάρχει χρόνος…

-Γεννηθήκατε στις Συκιές. Σχολείο που πήγατε;

Υπήρχε ένα σχολικό κτίριο με τρία δημοτικά σχολεία στο κέντρο των Συκεών. Εγώ πήγα στο 3ο Δημοτικό Συκεών.

tsolias.jpg

Λεζάντα: Ο Γιώργος Ορφανός τσολιάς


-Η οικογένεια πως ήταν; Τι συζητούσατε στο σπίτι και στο οικογενειακό τραπέζι;

Η οικογένεια αποτελούνταν από τους γονείς και τα δυο αγόρια. Ο Κώστας κι εγώ. Στο τραπέζι είχαμε τις περισσότερες φορές συζητήσεις για το σχολείο μας, για το ποδόσφαιρο και συχνά-πυκνά η πολιτική ήταν στο προσκήνιο. Οπως κάθε οικογένεια Ελληνική που σέβεται τον εαυτό της.

-Ο αδελφός ήταν από μικρός μπαλαδώρος;

(Χαμογελάει). Μεγάλο ταλέντο που εξελίχθηκε σε εξαιρετικό ποδοσφαιριστή.

kataskinosi.jpg

Λεζάντα: Ο Γιώργος Ορφανός στην κατασκήνωση

-Εσείς με το ποδόσφαιρο πως τα πηγαίνατε;

Όλη η οικογένεια έχει δυνατή σχέση με τον αθλητισμό και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο. Κι εγώ αγαπούσα και εξακολουθώ να αγαπώ την δράση στο γήπεδο. Για την αξία μου άλλοι θα πρέπει να ερωτηθούν.

-Εκείνα τα χρόνια το αγαπημένο γήπεδο ήταν οι αλάνες.Παίζατε;

Παίζαμε σε αλάνες, είχαμε παιδικές ομάδες και αντιμετωπίζαμε ανάλογες ομάδες από άλλες γειτονιές. Συγκρούσεις μικρών “γιγάντων”. Στη συνέχεια για σχεδόν δύο δεκαετίες αγωνίστηκα στους Ακρίτες Συκεών και φθάσαμε στην Β΄ Εθνική κατηγορία. Ωραία χρόνια, με ταξίδια, φιλίες, αλληλοϋποστήριξη. Υπέροχες αναμνήσεις.

-Τι θέση παίζατε;

Ξεκίνησα σέντερ-φορ αλλά η κύρια παρουσία μου ήταν στο κέντρο με το Νο 10. Ουσιαστικά οργανωτής και δημιουργός του παιχνιδιού με αρκετά γκολ για παίκτης της μεσαίας γραμμής.

-Γκολτζής δηλαδή. Ποιο ήταν το ποδοσφαιρικό σας ίνδαλμα εκείνα τα χρόνια;

(Απαντά αμέσως). Παγκόσμια ο μεγάλος Πελέ, πανευρωπαϊκά ο Κρόιφ με τις φοβερές αλλαγές στον ρυθμό της κίνησής του.

gheniki-2.jpeg

-Ταιριάζουν τα ινδάλματα στη θέση αλλά και τον τόπο που παίζατε και εσείς και ο αδελφός σας Κώστας. Αλλες αναμνήσεις από εκείνη την εποχή;

Ο απέραντος χώρος, που διαθέταμε ως παιδιά, καθώς δεν είχε αρχίσει ο υψηλός ρυθμός ανοικοδόμησης. Μπορούσες να δημιουργήσεις, να διασκεδάσεις να συγκρουστείς.Όμορφη εποχή με λίγες υποχρεώσεις.

-Το ότι το λέει αυτό ένας μετέπειτα πολιτικός μηχανικός έχει το ενδιαφέρον του. Αλήθεια οι σπουδές του πολιτικού μηχανικού πως προέκυψαν;

Η καλή σχέση μου με τα μαθηματικά και η καλή εικόνα των μηχανικών εκείνη την εποχή με οδήγησε στη συγκεκριμένη επιλογή.

-Πως ήταν τα φοιτητικά χρόνια στη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του 70;

Υποχρεωτική παρακολούθηση περίπου 10 ώρες την ημέρα. Υπήρχαν καθηγητές που σε έκοβαν όταν ξεπερνούσες τις τρείς (το ξαναλέω) τις τρεις απουσίες ετησίως! Η ζωή όμως και οι φοιτητικές παρέες, η μουσική, ο χορός, και το ποδόσφαιρο βεβαίως ήταν ένας εκρηκτικός συνδυασμός.

-Στέκια από εκείνα τα χρόνια;

Το καφενείο ΑΛΦΑ ,το πατσατζίδικο του Τσαρούχα, οι διάφορες ντίσκο της πόλης, το Αχίλλειο στην Αγίας Σοφίας και άλλα πολλά, μας έδιναν ευκαιρίες για να περάσουμε χωρίς βαθύτερους προβληματισμούς.

-Από τη δικτατορία τι θυμάστε;

Τα τάνκς όταν πρωτοεμφανίστηκαν, το κίνημα της Νομικής, το Πολυτεχνείο βέβαια και γενικότερα την έλλειψη ελεύθερης έκφρασης και υποστήριξης των απόψεών σου. Το πλήγμα στην δημοκρατία στην χώρα που την γέννησε ήταν τεράστιο.

-Και μετά ήρθε η έντονη πολιτικοποίηση της μεταπολίτευσης. Θετική ή αρνητική εποχή τελικά;

Το γεγονός ότι μεταπολίτευση ονομάζουμε το πέρασμα από την δικτατορία στην δημοκρατία, είναι εξ ορισμού θετικό. Η πολιτικοποίηση βοηθά στην καλύτερη ερμηνεία των καταστάσεων και στις ορθότερες επιλογές. Η άκρατη κομματικοποίηση, οι ρεβανσισμοί, οι πιστεύοντες ότι διαθέτουν την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος και το αλάθητο της σκέψης είναι μερικά στοιχεία που οδηγούν σε λάθος κατευθύνσεις.

sizighos.jpg

Λεζάντα: Ο Γιώργος Ορφανός με τη σύζυγό του Μερόπη

-Η γνωριμία με τη σύζυγό σας Μερόπη από πότε χρονολογείτε;

Με την Μερόπη γνωριστήκαμε από την ηλικία των είκοσι ετών .Έκτοτε είμαστε μαζί σε κοινή πορεία.

-Εσείς ή αυτή έκανε το πρώτο βήμα;

(Χαμογελάει). Ως συνήθως ο άντρας κάνει το πρώτο βήμα.

ghrafio.jpg

Λεζάντα: Ο Γιώργος Ορφανός με συνεργάτες και τη σύζυγό του στο γραφείο του

-Τα παιδιά, δύο κορίτσια και ένα αγόρι, έζησαν το brain drain. Τι κάνουν και που βρίσκονται τώρα;

Πραγματικά και τα δύο από τα τρία παιδιά μου ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Η Ηρώ στη Νορβηγία ως μηχανικός στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στο πετρέλαιο, η Γεωργία στο Λονδίνο ως νομικός με εξειδίκευση στα οικονομικά θέματα. Ο Δημήτρης ηλεκτρολόγος μηχανικός μετά απο αρκετά χρόνια στη Νορβηγία επέστρεψε και εργάζεται σε εταιρεία παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα.

me-paidia.jpg

Λεζάντα: Με τα παιδιά του, από αριστερά προς τα δεξιά, Ηρώ, Γεωργία, Δημήτρη

-Αλλος κόσμος η Νορβηγία όπου εργάζεται η κόρη σας;

Σίγουρα η Νορβηγία όπως όλες οι βόρειες χώρες έχει διαφορετική νοοτροπία και τρόπο σκέψεως. Απέκτησε πλούτο και επιστρέφει ως κράτος ένα μεγάλο τμήμα των κερδών και των στους πολίτες με τη μορφή της κοινωνικής στήριξης σε όλα τα επίπεδα.

-Τι μπορούμε να μάθουμε από τους Σκανδιναβούς;

Μπορούμε να μάθουμε την προσήλωση στον στόχο και την οργάνωση των δράσεών μας.

-Τι μπορούν να μάθουν αυτοί από εμάς;

Μπορούμε να τους δώσουμε την σχέση που διατηρούμε ως οικογένεια και γενικότερα την επικοινωνία μεταξύ μας.

-Γιατί κανένα από τα παιδιά σας δεν ασχολήθηκε με την πολιτική;

Τα παιδιά μου είναι βαθύτατα πολιτικοποιημένοι νέοι, μετείχαν πάντα στις προεκλογικές μου εκστρατείες, αλλά προέχει η πορεία που χάραξαν , μέσω της εργασίας, για τη ζωή τους.

massalia.jpg

Λεζάντα: Στη Μασσαλία ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στην μεσογειακή συνάντηση

σείς θέλατε από μικρός να αναμειχτείτε με τα κοινά;

Ο πατέρας μου ήταν δημοτικός σύμβουλος στις Συκιές. Οι συζητήσεις συνεχείς κι έτσι εύκολα μπήκα στην πολιτική σκέψη και αναζήτηση.
-Γιατί ξεκινήσατε από την τοπική αυτοδιοίκηση;

Τα γεγονότα πολλές φορές δεν προσχεδιάζονται .Απλά μπορώ να πω ότι διαδέχτηκα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τον πατέρα μου.

-Μετά πως προέκυψε η Βουλή;

Ο πατήρ Μητσοτάκης με προέτρεψε να κάνω το βήμα προς την Βουλή, ως συνέπεια μιας πετυχημένης παρουσίας στα δημοτικά.

-Μάλιστα, ενδιαφέρον στοιχείο αυτό. Βουλευτής, υφυπουργός και υπουργός από το 1996 ως το 2015. Τι κρατάτε ως θετικό;

Την παραγωγή έργου που με συνοδεύει και το χαμόγελο των συμπολιτών μου, όταν με συναντούν σε όλη την χώρα.

prosopo-1.jpeg

-Τι θα θέλατε να ξεχάσετε;

Τις αναίτιες επιθέσεις στο πρόσωπό μου. Καταλαβαίνω την κριτική, δεν αποδέχομαι την κακοήθεια.

-Διατελέσατε υφυπουργός αθλητισμού, ενώ ο νόμος Ορφανού ακόμη μνημονεύεται. Γιατί δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε την οπαδική βία;

Δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα.Αρκεί να θέλεις να τα λύσεις. Σχεδιάζεις και πραγματοποιείς. Με συνέπεια και συνέχεια. Δ εν υπάρχει δεν μπορώ, αλλά δεν θέλω.

gheniki-2-4zCny.jpeg

-Αν ήσασταν ξανά υφυπουργός αθλητισμού τι θα κάνατε για το θέμα αυτό; Τι θα αλλάζατε με ένα μαγικό ραβδί στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί, χρειάζεται θέληση, ανάλυση των δεδομένων, κατανομή των δράσεων σε όλους όσους μετέχουν στον αθλητισμό και ανάληψη ευθυνών που τους αναλογούν. Το κράτος κεντρικά δεν πρέπει να αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για την αποφασιστικότητά του και την υλοποίηση των προγραμματισμένων.

-Αγαπημένο στέκι σήμερα στη Θεσσαλονίκη ποιο είναι;

Η πόλη είναι γεμάτη αγαπημένα στέκια, που προσφέρουν διαφορετικές απολαύσεις, θέαμα, φαγητό, καλή παρέα να υπάρχει και το στέκι δημιουργείται.

gkntansk.jpg

Λεζάντα: Κοντά στο ποδόσφαιρο και στην Εθνική. Εδώ στο Euro του 2012 στο Γκντανσκ της Πολωνίας

αοκτσής φανατικός, έτσι δεν είναι...

Γενικά φανατικός δεν είμαι, αλλά όλη η οικογένεια έχει υπηρετήσει τον ΠΑΟΚ.

-Ο Ιβάν Σαββίδης βοήθησε τελικά τον ΠΑΟΚ; Το ρωτώ γιατί πολλοί ισχυρίζονται ότι θα δυσκολέψει την ομάδα ο πόλεμος στην Ουκρανία και η εναντίωση του κόσμου προς τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος ανέλαβε σε δύσκολη καμπή και προσέφερε στην μετατροπή του ΠΑΟΚ απο συμμετέχοντα σε πρωταγωνιστή. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι βαρύ θέμα και κανείς δεν ξέρει τις εξελίξεις για την ευρύτερη περιοχή και την Ειρήνη.

gheniki-1-1.jpeg

-Γιατί επιλέξατε ξανά το 2019 την τοπική αυτοδιοίκηση;

Ενοιωσα ότι ο κεντρικός Δήμος και η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από στήριξη . Χρειάζεται οργανωτική ανασυγκρότηση και επίθεση . Μου αρέσει η ιδέα.

-Τι δε σας αρέσει στη θητεία του σημερινού δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα;

Πολλά δεν μου αρέσουν, αλλά αν έπρεπε να θίξω ένα θέμα είναι η έλλειψη οργάνωσης, η έλλειψη οράματος, η έλλειψη στόχων. Πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμένοι ουδέν εισίν.

gheniki.jpeg

-Είσασταν πολύ επικριτικός για την υπόθεση με τη διαφήμιση στα στέγαστρα του ΟΑΣΘ. Ποιος ο λόγος;

Στο συγκεκριμένο θέμα απέδειξα με δημοσιευμένα στοιχεία την σχέση του Δημάρχου με την μοναδική εταιρεία που δέχθηκαν στον διαγωνισμό. Μίλησα για “οσμή σκανδάλου”, επειδή δεν υπάρχει άλλη ερμηνεία. ¨Ενας φωτογραφικός διαγωνισμός δεν αφήνει τα περιθώρια σε κανένα μας να κλείνει τα μάτια.

-Εχετε συνεργαστεί με 4 προέδρους της ΝΔ. Πως θα τους χαρακτηρίζατε;

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ικανός χειριστής καταστάσεων. Ο Κώστας Καραμανλής κοινωνικός υποστηρικτής των πιο αδύναμων και εξαιρετικός αναλυτής των δεδομένων. Ο Αντώνης Σαμαράς η πατρίδα πάνω απ όλα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήκει στη νέα γενιά πολιτικού και είναι προσαρμοστικός στις υπάρχουσες συνθήκες.

-Του Κυριάκου Μητσοτάκη του έτυχαν πολλά. Τα αντιμετώπισε καλά ;

Ο ίδιος κινείται με μέτρο, κάποιοι τριγύρω του όχι.

-Ο πατήρ Μητσοτάκης σας έβαλε στη βουλευτική λίστα της ΝΔ στην Α΄ Θεσσαλονίκης, ο υιός Μητσοτάκης και σημερινός πρωθυπουργός ακούγεται ότι θέλει να σας συμπεριλάβει ξανά στη λίστα της Θεσσαλονίκης, αν κρίνω από τα σενάρια που ακούστηκαν μετά το τετ-α-τετ που είχατε μαζί του κατά το προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη το προηγούμενο Σάββατο. Τι σας είπε;

Ηταν μία μικρή συζήτηση, προοίμιο μιας μεγαλύτερης…

prosopo.jpeg

-Μεγάλη κουβέντα γίνεται το τελευταίο διάστημα και για την ανάγκη στροφής της ΝΔ προς τη δυτική Θεσσαλονίκη. Τι φταίει και το κόμμα δεν πάει καλά εκεί;

Η δυτική Θεσσαλονίκη έχει προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν οργανωμένα, απο την φάση σχεδίασης αντιμετώπισής των μέχρι την ολοκλήρωση των δράσεων. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τον λαό δεν τον κοροϊδεύει κανείς κατ’ εξακολούθηση, γιατί σε τιμωρεί.

-Αρα ενίσχυση σε πρόσωπα και έργα;

Είναι σαφές ότι χρειάζονται πράξεις, δηλαδή έργα, τάχιστα και πρόσωπα που ο κόσμος να τα θεωρεί δικά του, όχι απλούς επισκέπτες.

-Θα θέλατε περισσότερη συναίνεση και... ανοικτά αυτιά στον δημόσιο διάλογο της χώρας;

Ολη μου την ζωή, πολιτική και μη, πιστεύω στο άθροισμα των δυνάμεων, ακόμη και όταν υπάρχουν διαφορές, γιατί έτσι αντιμετωπίζεις αποτελεσματικά τα προβλήματα. Η συναίνεση και η σύζευξη ιδεών είναι προαπαιτούμενα για το καλύτερο μέλλον της πατρίδας μας και των κατοίκων της.

gheniki-3.jpeg

-Και για το τέλος κάτι προσωπικό για το μέλλον σας: Το 2023 θα έχουμε σίγουρα δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Τις εθνικές και τις αυτοδιοικητικές. Εσείς που θα συμμετάσχετε;

Η κατεύθυνσή μου είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η πραγματικότητα είναι ότι εδώ και τρία χρόνια ασχολούμαι με τον δήμο Θεσσαλονίκης, παραβρίσκομαι σε όλα τα δημοτικά συμβούλια, παίρνω θέση και ως επικεφαλής της παράταξης αλλά και σε ευρύτερα θέματα που χρειάζονται συνεργασίες και με άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Εκτιμούμε ότι η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από αποφασιστικές δράσεις. Αισθάνομαι έτοιμος για έναν τέτοιο ρόλο και θα τον διεκδικήσω.

πειδή οι εθνικές εκλογές προηγούνται θα σας ενδιάφερε μια βουλευτική υποψηφιότητα;

Κατ’ αρχήν δεν ασχολούμαι αυτήν την περίοδο με τα πολιτικο-κομματικά. Τα παρακολουθώ βέβαια. Ενα πρόσωπο που βρίσκεται επί 30 χρόνια σε πολιτικο-κομματική δράση δύσκολα βγαίνει απ’ έξω, αλλά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στη σκέψη μου κάποια ιδιαίτερη κίνηση.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία