ΠΡΩΙΝΟΣ ΚΑΦΕΣ

Πρωινός καφές με τον Αμερικανό πρέσβη Γιώργο Τσούνη (βίντεο)

Από τη Νέα Υόρκη στον Πλάτανο Ναυπακτίας και από εκεί στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική ταξίδεψε ο σημερινός «πρωινός καφές». Με καλεσμένο τον Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα Γιώργο Τσούνη

 30/12/2023 08:00

Πρωινός καφές με τον Αμερικανό πρέσβη Γιώργο Τσούνη (βίντεο)

Νίκος Οικονόμου

Από τη Νέα Υόρκη στον Πλάτανο Ναυπακτίας και από εκεί στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική ταξίδεψε ο σημερινός «πρωινός καφές». Με καλεσμένο τον Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα Γιώργο Τσούνη. Τα είπαμε στα ελληνικά για τα πιο προσωπικά θέματα. Για την καταγωγή του από την ορεινή Ναυπακτία και τις ατάκες της μητέρας του όταν ήταν μικρός, την αγάπη του για τη Χαλκιδική, αλλά και την καθημερινότητα ενός Ελληνοαμερικανού Πρέσβη των ΗΠΑ που είναι επιχειρηματίας και μπήκε στον κόσμο της διπλωματίας εξαιτίας της προσωπικής του σχέσης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Έφερε δε στη μνήμη του ξανά τη σκηνή στο Λευκό Οίκο με το Τζο Μπάιντεν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον διάλογο για τον Μπαϊντενάπολη και τον Μπαϊντενάκη, ενώ απάντησε και στο ερώτημα αν αγαπά περισσότερο την Αμερική ή την Ελλάδα.

Για τα πιο σοβαρά τα είπαμε στα αγγλικά. Η αίσθηση τής κοινότητας, η σημασία τής οικογένειας και η θερμή φιλοξενία είναι αυτά που τον εντυπωσίασαν στη σημερινή Ελλάδα. «Κάτι που μου έκανε αίσθηση είναι η ανθεκτικότητα των Ελλήνων, ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζουν αντιξοότητες. Με ενθαρρύνει που βλέπω πώς η Ελλάδα και οι Έλληνες αγκαλιάζουν την πρόοδο και τις νέες ευκαιρίες. Αυτή η συνεχής ικανότητα να ισορροπεί την παράδοση με το σύγχρονο είναι κάτι που βρίσκω αληθινά συναρπαστικό με την Ελλάδα», σημείωσε. Είπε ένα μεγάλο Ναι στην δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, γιατί όπως υποστηρίζει «πρέπει να μορφώσουμε τις μελλοντικές γενιές σχετικά με τις επιπτώσεις του μίσους, της προκατάληψης και της μισαλλοδοξίας σαν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για όλη την ανθρωπότητα». Είπε ένα μεγάλο Ναι και στον πολιτικό γάμο των ομοφυλοφίλων, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να μας αποθαρρύνουν φωνές που ζητούν να θεσμοθετήσουν τον αποκλεισμό, το μίσος και την μισαλλοδοξία. Η αγάπη είναι αγάπη. Πρέπει να στηρίξουμε το φιλότιμο, τη φιλαδελφεία και την αγάπη».

tsounis-proinos-kafes-14.JPG


Kύριε πρέσβη, σας ευχαριστούμε που μας δίνετε την ευκαιρία να πιούμε μαζί τον πρωινό καφέ.

Σας ευχαριστώ που με υποδέχεστε εδώ στη Θεσσαλονίκη για να πιούμε καφέ.

Ξεκινάμε με τις προσωπικές ερωτήσεις.

Όπως τι ομάδα είμαι; Είμαι Εθνική Ελλάδος (Γελάει).

Tι καφέ πίνετε;

Εσπρέσο, φρέντο, σκέτο με αρκετό πάγο. Και μου αρέσει να βάζω μπισκότο στον καφέ και να το διαλύω. Είναι το μυστικό μου (γελάει).

Κάθε μέρα καφές;

(Γελάει). Τρεις κάθε μέρα.

tsounis-proinos-kafes-10.JPG


Το πρόγραμμα της ημέρας πως είναι; Έχει και γυμναστική. Πολύ γυμναστική;

Όχι, τόσο πολύ. Πολύ περπάτημα, λίγα βάρη και λίγο μπάσκετ με το γιό μου.

Διάβασα κάπου ότι χάσατε κιλά στην Ελλάδα.

Έχασα 34 κιλά τους 14 μήνες που είμαι εδώ. Στην Ελλάδα σου προσφέρουν το φαγητό λες και το δίνει ο Θεός. Εμείς στην Αμερική έχουμε το χάμπουργκερ. Βάζουμε μέσα ζάχαρη, λίπος τυρί, κέτσαπ και μετά δύο φέτες ψωμί. Γιατί; Γιατί εκεί δεν μπορούμε να κάτσουμε κάτω και να απολαύσουμε το φαγητό, αλλά τρώμε στο πόδι.

Πως τα καταφέρατε με τα κιλά;

Στην Ελλάδα σηκώνομαι το πρωί και πίνω ένα ποτήρι ζεστό νερό με λεμόνι, που με καθαρίζει. Περπατάω 25 λεπτά στο γυμναστήριο, κάνω 20 λεπτά ελαφρά βάρη και μετά πίνω ένα smoothie με σπανάκι, σέλινο, αγγούρι, καρότo, μήλο και τσίντζερ. Δεν τρώω πολύ την ημέρα γιατί έχω πράγματα να κάνω και δε θέλω να είμαι βαρύς. Συνήθως τρώω το βράδυ με κάποιον ή όταν έχω κάποιο δείπνο. Εμείς στην Αμερική τρώμε για βραδινό στις 6 με 6.30. Η γυναίκα μου είναι με τις πιτζάμες στις 6 η ώρα το απόγευμα (γελάει). Δεν τρώω ψωμί, προτιμώ ψάρι, ψαρόσουπα, φακές, φασολάδα, σαλάτα, λαχανικά και το χειμώνα μου αρέσει το γουρουνόπουλο. Και πίνω πολύ τσάι. Τρεις με 4 κούπες την ημέρα, το απόγευμα φασκόμηλο και το βράδυ χαμομήλι. Έχω άλλα 16 κιλά να χάσω. Αισθάνομαι πια healthy, πρέπει να γίνω fit. Αγαπώ το τένις και το μπάσκετ, αλλά προσέχω. Θέλω να χάσω άλλα 5 κιλά για να παίξω. Όταν ήμουν μικρός ζύγιζα 83 κιλά και σήκωνα 187 κιλά στον πάγκο.

Σήμερα;

Τώρα σηκώνω όχι παραπάνω από 60.

tsounis-proinos-kafe-platanos-gklitsa.jpg

Με την παραδοσιακή γκλίτσα στο χωριό του τον Πλάτανο

tsounis-proinos-kafe-platanos-1.jpg

Στην πλατεία του ορεινού Πλάτανου, με φόντο την εκκλησία του Αγίου Νικολάου

Πάμε πολλά χρόνια πίσω. Γεννημένος στην Αμερική;

Στην Αμερική, στη Νέα Υόρκη, στην Αστόρια που ήταν το κέντρο του ελληνισμού. Βαφτίστηκα στον Άγιο Δημήτριο από τον πατέρα Ιωάννη Πούλο που ήταν και αυτός από τη Ναύπακτο.

Η καταγωγή;

Γιαγιάδες, παππούδες, μαμά, μπαμπάς, πεθερός πεθερά-όλοι είναι από την ορεινή Ναυπακτία. Η μάνα μου και ο πατέρας μου από τον Πλάτανο. Η πεθερά μου από ένα χωριό 17 χιλιόμετρα από τον Πλάτανο τον Άγιο Δημήτρη. Ο πεθερός μου από ένα διπλανό χωριό, το Διπλάτανο, όπου έχω πάει αρκετές φορές. Η μάνα μου μού είπε κάποια στιγμή: «Μην τυχόν μου φέρεις καμία ξένη» (γελάει). Για τη μάνα μου ξένος ήταν κάποιος από την Τρίπολη ή από τα Τρίκαλα. Ως κοντινό εννοούσε το πολύ κάποιον από το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, το Καρπενήσι ή το πολύ τη Ναύπακτο. Της λέω: «Μάνα, αν είναι κάποια από το Γαλαξίδι;» «Α, οκ έστω Γαλαξίδι», μου είπε (γελάει).

tsounis-proinos-kafes-syzygos.jpg

Με τη σύζυγό του Όλγα


Τελικά από που ήταν η σύζυγός σας;

Η Όλγα ήταν από τα δικά μας τα μέρη. Η μάνα μου μού είπε: «Ρε, το κάνεις με το ζόρι; Κάθε πράγμα που σου έχω πει, δηλαδή το που θα πας σχολείο και το να παντρευτείς μια Ελληνίδα, για τα παιδιά και την οικογένεια. Τελικά στο τέλος με άκουσες» (γελάει).

Αν σας ρωτήσω για τις παιδικές σας αναμνήσεις από τη Νέα Υόρκη τι θυμάστε;

Η μάνα μου και ο πατέρας μου μεγάλωσαν στη φτώχεια, ο πατέρας μου δε γνώρισε τον πατέρα του και στο βιβλίο των παρουσιών στο σχολείο έγραψε: «Δημήτρης Τσούνης Ορφανός». Γενικά πολύ δύσκολα χρόνια. Ο πατέρας μου γεννήθηκε το 1932 πριν από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, μετά ήταν εμφύλιος στην Ελλάδα. Ήρθαν στην Αμερική, αλλά ποτέ δεν το αποδέχτηκαν. Παρόλα αυτά είχαν ευκαιρίες εκεί.

Πότε πήγαν στην Αμερική;

Ο πατέρας μου το 1953 και η μάνα μου το 1961. Ο πατέρας μου ήταν σερβιτόρος, άνοιξε ένα εστιατόριο και μετά έκανε μια ωραία ζωή. Οι αδελφές μου και εγώ πήγαμε στο πανεπιστήμιο, γιατί οι γονείς μας ήθελαν να γίνουμε επιστήμονες. Η μάνα μου είπε κάποια στιγμή: «Δε με νοιάζει αν πρέπει να πάω να καθαρίζω τουαλέτες, αλλά εσύ θα σπουδάσεις». Και το κατάφεραν.

tsounis-proinos-kafes-4.JPG


Τι σπουδάσατε;

Νομική, ήμουν δικηγόρος για χρόνια, μετά ασχολήθηκα με ξενοδοχεία και το realestate.

Και μετά η διπλωματία;

Δεν το περίμενα. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τηλεφώνησε κάποια στιγμή και μου είπε: «Θέλω να σε στείλω στην Ελλάδα». Είμαστε φίλοι εδώ και 20 χρόνια και όλη αυτή την περίοδο είχαμε μιλήσει πολλές φορές για την Ελλάδα και για την περιοχή. Είχαμε και οι δύο τον ίδιο τρόπο σκέψης για αυτήν την περιοχή, έτσι ώστε τα πράγματα εδώ να είναι ήσυχα. Ο πρόεδρος αγαπάει την Ελλάδα. Θα θυμάστε το Τζο Μπαϊντενάπολης (γελάει), έτσι;

Πως βγήκε το παρατσούκλι;

Ήμασταν μέσα στο Λευκό Οίκο, στο γραφείο του προέδρου. Και ήρθε επίσκεψη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και εγώ για να μιλήσουμε με τον πρόεδρο. Και ο πρόεδρος συστήνεται στον πρωθυπουργό ως Τζο Μπαϊντενάπολης (γελάει) και ο πρωθυπουργός λέει: «Κοίτα, αν είσαι από την Κρήτη, απ’ όπου κατάγομαι και εγώ, είσαι Μπαϊντενάκης» (γελάει). Και εγώ του λέω: «Μπεϊντενάπολης είσαι αν κατάγεσαι από την Πελοπόννησο, αν είσαι από την Ήπειρο είσαι Μπαϊνήδας» (γελάει). Και τότε λέει ο πρωθυπουργός: «Θα το κάνω Μπαϊντενάκης».

tsounis-proinos-kafes-2.JPG


Όταν ήρθατε στην Ελλάδα και πήγατε στο πατρικό σας για πρώτη φορά πως αισθανθήκατε;

Η πρώτη φορά που πήγα στο πατρικό μου ήταν το 1975. Ήμουν 7 χρονών. Η γιαγιά μου πέθανε το 1967 και από τότε το σπίτι έμεινε κλειστό και κανένας δεν μπήκε μέσα. Ήταν δύσκολο για μένα όταν το πρωτοείδα απ’ έξω. Από εκείνη την ημέρα και από εκείνο το καλοκαίρι κατάλαβα πως μεγάλωσαν οι γονείς μου. Η τουαλέτα ήταν έξω από το σπίτι, το σπίτι ήταν χωρίς νερό και μπάνιο. Σάββατο βράδυ εκεί που έπλενε τα ρούχα η μάνα μου εκεί έπλενε και εμάς. Την Αναστασία,την αδελφή μου -η άλλη η Βασιλική δεν είχε γεννηθεί ακόμη- και εμένα. Για να είμαστε καθαροί την Κυριακή να πάμε στην εκκλησία. Μια πολύ όμορφη Εκκλησία στην πλατεία σε μια πολύ ωραία πλατεία. Άρχισαν να φτιάχνουν την Εκκλησία, τον Άγιο Νικόλαο, το 1846 και την τελείωσαν το 1862. Και από πίσω είναι το κοιμητήριο, όπου είναι θαμμένοι δύο γιαγιάδες μου, ένας παππούς μου και δύο θείοι μου. Όταν πηγαίνω στο χωριό κάνω τρισάγιο γι’ αυτούς.

Πως αισθάνεστε αλήθεια; Έλληνας ή Αμερικάνος;

Θα σας πως κάτι που είπα προτού γίνω πρέσβης. Ο φίλος μου ο Αντώνης ο Σαμαράς το διηγείται συχνά στην Ελλάδα. Ήμουν στην Πρέβεζα μαζί του και μαζί με το δήμαρχο σε ένα εστιατόριο όταν ήρθε ένα παιδάκι 8 χρονών. Και μου λέει: «Είσαι ο πρέσβης;» «Ναι» του λέω. «Μπορώ να σε ρωτήσω κάτι;» μου λέει. «Βεβαίως, ό,τι θέλεις» του λέω. «Ποιον αγαπάς περισσότερο; Την Αμερική ή την Ελλάδα;» Και του είπα: «Θα σου πω κάτι. Αγαπάω την Αμερική σαν τον πατέρα μου, όπως αγαπάω την Ελλάδα σαν τη μάνα μου». Όλα αυτά τα είπα προτού γίνω πρέσβης. Όμως ο Αντώνης Σαμαράς,που διηγείται αυτήν την ιστορία, ξεχνάει το προτού στην ιστορία (γελάει).

tsounis-proinos-kafes-fourka.jpg

Παρά θιν' αλός στη Φούρκα,απολαμβάνοντας φρέσκο ψάρι

tsounis-proinos-kafes-papadopoulos.jpg

Με τον φίλο του Στέλιο Παπαδόπουλο στην Κασσανδρεία, με φόντο τη θάλασσα της Χαλκιδικής

Έχετε αδυναμία στη Χαλκιδική, έτσι δεν είναι;

Αγαπώ πολύ τη Χαλκιδική. Εκεί στην Κασσάνδρα έχει μια ψαροταβέρνα που με πηγαίνει ο πολύ καλός μου φίλος, ο Στέλιος ο Παπαδόπουλος, που είναι ο «νονός» της βιοτεχνολογίας στην Αμερική και πηγαίνει στη Χαλκιδική για 30 χρόνια. Πέρσι πήγα για πρώτη φορά εκεί, μπήκα σε ένα μαγαζάκι και αγόρασα μια μπάλα για ποδόσφαιρο και έβγαλα και μια φωτογραφία. Μου λέει ο ιδιοκτήτης: «Όλο για σένα μιλά ο Στέλιος».

Στη Φούρκα είναι η ψαροταβέρνα. Παραθερίζουμε και εμείς εκεί.

Είστε τυχερός για τη Φούρκα. Εμένα όλο μου το σόι είναι από τα βουνά. Παλιά δεν ήξερα τι σημαίνει θάλασσα. Όταν πηγαίναμε διακοπές στην Ελλάδα καθόμασταν 8 εβδομάδες. Η διαδρομή ήταν από το αεροδρόμιο στο χωριό. Όταν γύρισα πίσω στην Αμερική πήγα μια ημέρα στην εκκλησία και βλέπω ότι όλοι μου οι φίλοι ήταν μαυρισμένοι, είχαν χρώμα. «Που το πήρατε;» τους λέω. «Στη θάλασσα» μου λένε. «Που στη θάλασσα;» «Στην Ελλάδα». «Η Ελλάδα έχει θάλασσες», τους ρώτησα (γελάει). Γύρισα στο σπίτι και ρώτησα το ίδιο και στους γονείς μου: «Μπαμπά, μαμά, έχει θάλασσα η Ελλάδα;» Η πρώτη θάλασσα που είδα ήταν πριν από 40 χρόνια στη Σιθωνία της Χαλκιδικής.

Είστε στην Ελλάδα για πάνω από ένα χρόνο και είχατε την ευκαιρία να εξερευνήσετε τη χώρα. Ανακαλύψατε κάποιο μέρος στη Βόρεια Ελλάδα που σας άρεσε ιδιαίτερα;

Ήταν για μένα ευχαρίστηση να ταξιδεύω σε όλη την Ελλάδα τη χρονιά που πέρασε και πιστέψτε με έχω πάει σε πολλά μέρη. Όπως σας είπα εδώ στην Βόρεια Ελλάδα ένα μέρος που μου αρέσει πολύ είναι η Χαλκιδική. Οι πανέμορφες παραλίες, τα κρυστάλλινα νερά και τα πράσινα τοπία. Είναι ένα διαμάντι που αξίζει την προσοχή των ταξιδιωτών από άλλες χώρες. Η μοναδική γεωγραφία τριών ξεχωριστών χερσονήσων, η κάθε μία από τις οποίες έχει τον δικό της ιδιαίτερο χαρακτήρα, προσφέρει κάτι για όλους τους ταξιδιώτες. Επίσης, αγαπώ την Κασσάνδρα, την οποία έχω επισκεφθεί αρκετές φορές. Αλλά, το καλύτερο κομμάτι από το καλοκαίρι μου ήταν το ότι πήγα στο δεύτερο πόδι, όπου επισκέφθηκα μία καλοκαιρινή κατασκήνωση της ΧΑΝΘ που οργάνωσε η Αμερικανική Πρεσβεία μαζί με την Ελληνική Μη Κυβερνητική Οργάνωση EduACT για νέους της Ουκρανίας, οι ζωές των οποίων έχουν επηρεαστεί από τον φοβερό πόλεμο της Ρωσίας στην πατρίδα τους. Αυτό ήταν κάτι ιδιαίτερο και συγκινητικό για μένα, ειδικά γιατί συνέπεσε με την Εθνική Ημέρα τής Ουκρανίας. Εκεί ήμουν αυτόπτης μάρτυρας της δεύτερης ευκαιρίας που είχε μια ομάδα παιδιών να ζήσουν φυσιολογική ζωή, χάρη στην συνεργασία των εξαιρετικών Ελλήνων συνεργατών μας: περνούσαν χρόνο μαζί, μοιραζόντουσαν ιστορίες, μάθαιναν καινούρια πράγματα, και διασκέδαζαν στο ασφαλές και ωραίο περιβάλλον του Αγίου Νικολάου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βρίσκονται σταθερά στο πλευρό τής Ουκρανίας και των ανθρώπων της, στην Ελλάδα και παντού.

tsounis-proinos-kafes-paidia-oukrania.jpg

Μαζί με νέους και νέες από την Ουκρανία σε καλοκαιρινή κατασκήνωση που διοργάνωσε η ΧΑΝΘ στη Χαλκιδική

tsounis-proinos-kafes-prosfyges.jpg

Σε δράση για την «Ημέρα προσφύγων» στη Θεσσαλονίκη

tsounis-proinos-kafes-irida.jpg

Συζητώντας στη Θεσσαλονίκη με μέλη της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Ίριδα» που ενδυναμώνει ευάλωτες γυναίκες

Γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στην Αμερική, ενώ και κατά την διπλωματική και επιχειρηματική σας πορεία είχατε την ευκαιρία να πάρετε μια γεύση από διάφορους πολιτισμούς και κουλτούρες. Πως είδατε την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας και ποιες πλευρές της ζωής στην Ελλάδα, αλλά και ποιος αξίες βρήκατε ότι είναι πιο συναρπαστικές;

Ο χρόνος που πέρασα στην Ελλάδα είναι ένα απίστευτο ταξίδι και μεγάλη τιμή για μένα. Η αίσθηση τής κοινότητας, η σημασία τής οικογένειας, και η θερμή φιλοξενία των Ελλήνων είναι αξίες που με αγγίζουν προσωπικά. Κάτι που μου έκανε αίσθηση είναι η ανθεκτικότητα των Ελλήνων, ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζουν αντιξοότητες, όπως το ότι ανταπεξήλθαν στα ακραίες καιρικές συνθήκες τού περασμένου καλοκαιριού στον Έβρο και στον Βόλο, στη Θεσσαλία, που προκλήθηκαν από την αλλαγή του κλίματος και την υπερθέρμανση του πλανήτη.Με ενθαρρύνει που βλέπω πώς η Ελλάδα και οι Έλληνες αγκαλιάζουν την πρόοδο και τις νέες ευκαιρίες. Αυτή η συνεχής ικανότητα να ισορροπεί την παράδοση με το σύγχρονο είναι κάτι που βρίσκω αληθινά συναρπαστικό με την Ελλάδα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν το επιχειρηματικό κλίμα και την οικονομική προοπτική της Ελλάδας με μεγάλη αισιοδοξία.

Η Ελλάδα ανέλαβε σημαντικές μεταρρυθμίσεις ως προς την οικονομία και τις επενδύσεις τα τελευταία χρόνια και οι επιχειρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών το έχουν προσέξει αυτό. Με το ικανό, μορφωμένο και πολύγλωσσο εργατικό δυναμικό, την στρατηγική γεωγραφική θέση και τις αυξανόμενες ευκαιρίες η Ελλάδα είναι ιδεωδώς τοποθετημένη για να αξιοποιήσει ακόμα περισσότερες ξένες επενδύσεις στο κοντινό μέλλον. Αν κοιτάξεις τριγύρω στην Βόρεια Ελλάδα, βλέπεις διάφορες μεγάλες πασίγνωστες αμερικανικές εταιρείες, όπως η Chubb, ηDeloitte, η Pfizer, και πάρα πολλές άλλες, που έκαναν την Θεσσαλονίκη σπίτι τους, επένδυσαν εκατομμύρια ευρώ και δημιούργησαν χιλιάδες θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας. Βρίσκονται εδώ διότι η Ελλάδα παράγει ταλέντα κορυφαίου επιπέδου, γιατί το επιχειρηματικό κλίμα καλωσορίζει την καινοτομία, ειδικά στην βιομηχανία της υψηλής τεχνολογίας και επειδή η ελληνική κουλτούρα –οι άνθρωποι, η θέα, το φαγητό, η τέχνη – κάνουν την εδώ διαμονή και εργασία ελκυστική για τους εργαζόμενους από όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο και ένα σπουδαίο μέρος για να μείνουν και να ευημερήσουν οι ντόπιοι.

Η άλλη κύρια οικονομική και περιβαλλοντική προτεραιότητα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή είναι η προώθηση πιο καθαρής ενέργειας που είναι πιο σταθερή, ασφαλής και ανεξάρτητη. Υπάρχει πολύ μεγάλη δυνατότητα εδώ για συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, καθώς συζητώ με συναδέλφους από Πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών για ένα οδικό ταξίδι, επικεντρωμένο στην ενέργεια, στην Μολδαβία, Βουλγαρία και Ρουμανία για να ψάξουμε τρόπους να επεκτείνουμε τις τοπικές ενεργειακές ευκαιρίες και την ενοποίησή τους με την Ελλάδα.

tsounis-proinos-kafes-act.jpg

Μιλώντας σε εκδήλωση του ACT στη φετινή επέτειο της Ημέρας Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ

Ως διπλωμάτης είναι πολύ βασικό το να κτίζει κανείς γέφυρες. Μπορείτε να μας πείτε μια διαπολιτισμική ανταλλαγή που έχει κατά τη γνώμη σας σημασία και αποτελεί παράδειγμα για τη δύναμη των διεθνών σχέσεων και της διπλωματίας; Κάτι που υπόσχεται πολλά;

Υπάρχουν πολλές διαπολιτισμικές συνεργασίες που έχω δει όσο είμαι εδώ. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι η συνεργασία μεταξύ των Ελληνικών και των Αμερικανικών Πανεπιστημίων να προωθήσουν εκπαιδευτικές ευκαιρίες. Η εκπαίδευση είναι μία παγκόσμια αξία που γεφυρώνει διαφορές κι ενώνει κουλτούρες. Σταθήκαμε ικανοί να αξιοποιήσουμε αυτό το κοινό στοιχείο και να προάγουμε καλή φήμη και συνεργασία. Το Νοέμβριο τοStateDepartmentγιόρτασε την Εβδομάδα Διεθνούς Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με την αναφορά «OpenDoors» η Ελλάδα ανέβηκε στην 8ηθέση για τον πιο δημοφιλή διεθνή προορισμό για Αμερικανούς φοιτητές. Πέντε χρόνια πριν η Ελλάδα ήταν 17η. Κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022, 4.484 Αμερικανοί φοιτητές σπούδασαν στην Ελλάδα. Το κολλέγιο Ανατόλια φιλοξενεί τώρα περί τους 500 Αμερικανούς φοιητές το εξάμηνο με το πρόγραμμά του Study Abroad, δηλαδή Σπουδές στο Εξωτερικό. Επίσης, πρόσφατα γιορτάσαμε την πρώτη επέτειο της Συνόδου «Φάρος», που προσέλκυσε περισσότερα από τριάντα κορυφαία αμερικανικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα, που ζητούσαν συνεργασία με τα Ελληνικά αντίστοιχα. Για ακόμη μία φορά λειτουργούμε το πρόγραμμα υποτροφιών «Αmbassador’s fund for Summer Work Travel» και φέτος, δίνοντας την ευκαιρία σε φοιτητές Πανεπιστημίων να ζήσουν, να εργαστούν και να γνωρίσουν σε βάθος την αμερικανική κουλτούρα τους καλοκαιρινούς μήνες. Θα προέτρεπα όλους τους φοιτητές να ψάξουν αυτό το πρόγραμμα: είναι μια σπουδαία εμπειρία. Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις συνεισφορές του Ιδρύματος Fulbright που προωθεί την φιλία και την κατανόηση μέσω της εκπαίδευσης για 75 χρόνια!

tsounis-proinos-kafes-patriarchis.jpg

Σε επίσκεψη στο Φανάρι, με τον οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

tsounis-proinos-kafe-evraiko-moyseio.jpg

Υπογράφοντας στο βιβλίο επισκεπτών του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης

Ως μέλος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας τι λέτε για την ανάγκη να έχουμε στη Θεσσαλονίκη ένα Μουσείο Ολοκαυτώματος; Θυμάμαι πριν από λίγο καιρό ότι μνημονεύσατε ότι η Πλατεία Ελευθερίας πρέπει να μετατραπεί σε Πλατεία Μνήμης. Γιατί ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα δείχνει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τέτοια θέματα;

Ως πρέσβης των ΗΠΑ είμαι δεσμευμένος στο να προωθήσω την κατανόηση, ανεκτικότητα και τις αξίες που μοιράζονται τα κράτη μας. Η ίδρυση ενός Μουσείου του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα είναι ύψιστης σημασίας για διάφορους λόγους. Πρώτον και κυριότερο το Ολοκαύτωμα ήταν ένα τραγικό κεφάλαιο της ανθρώπινης ιστορίας, η επίδραση του οποίου έγινε αισθητή παγκόσμια. Η Ελλάδα ως χώρα δεν εξαιρέθηκε από τη φρίκη αυτής της περιόδου. Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμουη Ελλάδα έγινε μάρτυρας της ταλαιπωρίας και του διωγμού των Εβραϊκών κοινοτήτων στο έδαφός της. Είναι ουσιώδες να θυμόμαστε και να τιμούμε την μνήμη των θυμάτων που υπέφεραν εδώ. Με την ίδρυση ενός Μουσείου του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα μπορούμε να εξασφαλίσουμε καλύτερα ότι οι ιστορίες αυτών που υπέμειναν κι αφανίστηκαν αυτή την σκοτεινή περίοδο θα διασωθούν για τις μελλοντικές γενιές.

Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος θα εξυπηρετήσει σαν ένα ίδρυμα καίριας σημασίας και ιστορικής μνήμης. Πρέπει να μορφώσουμε τις μελλοντικές γενιές σχετικά με τις επιπτώσεις του μίσους, της προκατάληψης και της μισαλλοδοξίας σαν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για όλη την ανθρωπότητα. Η ίδρυση ενός Μουσείου του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα καταδεικνύει ότι η Ελλάδα, όπως πολλές άλλες χώρες, αναγνωρίζει την σημασία του να συμβιβαστούμε με το παρελθόν, να τιμήσουμε την μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και να διατηρήσουμε την κληρονομιά τους προς όφελος της ανθρωπότητας. Ως πρέσβης είμαι αφοσιωμένος στην πραγμάτωση του Μουσείου του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα σύντομα σαν ζήτημα ιστορικής δικαιοσύνης και ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη ενός πιο ανεκτικού, ειρηνικού κι ανοιχτού κόσμου. Η ίδρυση ενός τέτοιου μουσείου είναι ζωτική μαρτυρία στην δέσμευσή μας να εξασφαλίσουμε ότι τα μαθήματα από το Ολοκαύτωμα δεν θα ξεχαστούν ποτέ κι ότι δεν πρέπει ποτέ να ξανασυμβεί.

tsounis-proinos-kafes-astynomia.jpg

Ομιλητής σε εκδήλωση της Πρεσβείας για τις γυναίκες στα Σώματα Ασφαλείας


Γνωρίζω ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στηρίζει την ισότητα για όλους, συμπεριλαμβανομένων της LGBTQI κοινότητας αλλά ότι και εσείς είτε ως Αμερικανός πρέσβης και είτε ως επιχειρηματίας ενδιαφέρεστε για θέματα όπως η ισότητα των γάμων ή υποστηρίζετε το EuroPride που θα διοργανωθεί τον επόμενο χρόνο στη Θεσσαλονίκη. Γιατί;

Αυτό δεν είναι καινούριο ζήτημα για μένα. Συμμετείχα για πρώτη φορά σε μία Παρέλαση Υπερηφάνειας στη Νέα Υόρκη πριν από πάνω από τριάντα χρόνια. Σχετίζεται με αξίες και να αντιλαμβάνεσαι τον καθένα σαν ίσο. Ως πρέσβης είμαι δεσμευμένος να προάγω μία ισχυρή και ζωντανή σχέση ανάμεσα στα δύο κράτη μας. Ένα μέρος από αυτό εμπεριέχει την υπεράσπιση αξιών που βρίσκονται στον πυρήνα των αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών, αξίες που θεωρούμε ότι είναι παγκόσμιες και θα έπρεπε να είναι αποδεκτές από όλες τις χώρες. Ανάμεσα σε αυτές είναι η Διαφορετικότητα, η Ισότητα, η Συμπερίληψη, η Πρόσβαση, ή αλλιώςDEIA (Diversity, Equity, Inclusion, Accessibility).

Η αποδοχή αυτών των αρχών θα δυναμώσει εκ βαθέων την κοινωνία, θα εμπλουτίσει τον πολιτισμικό ιστό οποιουδήποτε κράτους, και θα ενδυναμώσει το εκπληκτικό ταλέντο που κατοικεί σε όλα τα μέλη των κοινωνιών μας. Η αποδοχή αυτών των βασικών αξιών δεν είναι απλά το σωστό, είναι μία στρατηγική και θα ισχυριζόμουν ηθική επιταγή για να προάγουμε ισχυρότερες, πιο ικανές κοινωνίες που ζητούν κοινωνική και οικονομική πρόοδο. Προωθώντας τηνDEIA, δημιουργούμε κοινωνίες όπου ο καθένας, ανεξαρτήτως του από πού προέρχεται ή της ταυτότητάς του, μπορεί να συμμετέχει πλήρως και να συνεισφέρει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Η Διπλωματική Αποστολή των ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι δεσμευμένη να ενσωματώσει τις αρχές της DEIAσε όλους τους τομείς της εξωτερικής μας πολιτικής, και θα μας δείτε να καλλιεργούμε αυτές τις αξίες σε όλους τους τομείς των υποχρεώσεών μας. Σύμφωνα με την πλήρη δέσμευσή μας στις αρχές της DEIA είμαστε περήφανοι να παρέχουμε το μεγαλύτερο επίπεδο υποστήριξης κι ενθάρρυνσης στους διοργανωτές της εκδήλωσηςEuroPrideτον επόμενο Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη. Αυτή η εκδήλωση θα είναι μία μοναδική ευκαιρία να τιμήσουμε και να υποστηρίξουμε την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις Υπερηφάνειας δεν είναι απλά για να περάσουμε καλά: συμβολίζουν την πρόοδο που έχει κάνει μια κοινωνία ως προς την αναγνώριση και το σεβασμό των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας όλων των πολιτών της, άσχετα από τις διαφορές τους. ΤοEuroPrideδε θα φέρει μόνο ένα κύμα τουρισμού και εορτασμού, αλλά θα στείλει ένα μήνυμα στην ευρύτερη περιοχή και στον κόσμο ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει υψηλότερα ηγετικά επίπεδα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ύστερα από το πρωτοποριακό της Κρατικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ - το οποίο εκτός των άλλων απαγόρευσε την θεραπεία μετατροπής και ιατρικά αχρείαστες εγχειρήσεις σε διαφυλικά βρέφη και παιδιά- η Ελλάδα βρίσκεται σε μια χρονική στιγμή όπου η ισότητα στον γάμο και η ισότητα στην υιοθεσία είναι δυνατές. Είναι ώρα να προχωρήσει και να κάνει πραγματικότητα τον πολιτικό γάμο των ομοφυλοφίλων. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να μας αποθαρρύνουν φωνές που ζητούν να θεσμοθετήσουν τον αποκλεισμό, το μίσος και την μισαλλοδοξία. Η αγάπη είναι αγάπη. Πρέπει να στηρίξουμε το φιλότιμο, τηφιλαδελφείακαι την αγάπη. Πιστεύω ότι αυτή η ώρα για την Ελλάδα είναι τώρα.

tsounis-proinos-kafes-proxenos.jpg

Σε δεξίωση του νέου γενικού προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Τζέρι Ισμαήλ

Ήσασταν πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη για να λάβετε μέρος στο Forum για την ενέργεια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. To Forum αποτέλεσε την πλατφόρμα για συζητήσεις που αφορούσαν την περιφερειακή συνεργασία σε ενεργειακά θέματα και στη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας. Ποια είναι η δική σας οπτική για τη σημασία αυτού του Forum και την ανάδειξη της Βόρειας Ελλάδας σε έναν ενεργειακό κόμβο ζωτικής σημασίας και έναν υποστηρικτή της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης;

ΤοForumγια την ενέργεια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι μία πλατφόρμα ζωτικής σημασίας για την καλλιέργεια της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με την ενέργεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Βόρεια Ελλάδα έχει τεράστια δυνατότητα να λειτουργήσει σαν ένας κύριος κόμβος για την ενέργεια της ευρύτερης περιοχής. Η στρατηγική θέση της, με πρόσβαση σε κύριες διαδρομές ενέργειας και υποδομών, την τοποθετεί στη θέση του παίκτη-κλειδί στις προσπάθειες της Ευρώπης να διαφοροποιήσει τις δικές της πηγές ενέργειας. Η Βόρεια Ελλάδα έχει ένα ρόλο κλειδί σε διάφορους τομείς, πρώτα από όλα το ότι είναι ένας φυσικός κόμβος μεταφοράς ενεργειακών πόρων που εισάγονται στην Νότια Ευρώπη. Το ότι βρίσκεται κατά μήκος κύριων διαδρομών μεταφοράς ενέργειας συνδυάζεται με το νέοFSRUστην Αλεξανδρούπολη, το οποίο πρέπει να ανεβεί διαδικτυακά στις αρχές του 2024, για να θέσει την περιοχή και όλη την χώρα σαν παίκτη κλειδί στην διαφοροποίηση των πηγών και διαδρομών ενέργειας της Ευρώπης – το οποίο είναι κλειδί για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας είναι ζωτικής σημασίας για την μεταφορά ενέργειας, διευκολύνοντας την ροή του φυσικού αερίου και άλλων πηγών ενέργειας από και προς την ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον η Βόρεια Ελλάδα έχει επιδείξει ισχυρή δέσμευση στην υποστήριξη της διαφοροποίησης πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης και της πράσινης ενέργειας. Η ανάπτυξη έργων ανανεώσιμης ενέργειας, όπως τα αιολικά και ηλιακά πάρκα, υπογραμμίζει την αφοσίωση της ευρύτερης περιοχής στην αειφόρο και καθαρή ενέργεια. Αυτές οι πρωτοβουλίες όχι μόνο συνεισφέρουν στην βιωσιμότητα του περιβάλλοντος αλλά επίσης βελτιώνουν την ενεργειακή ασφάλεια με το να μειώνουν την εξάρτηση από μία μοναδική πηγή.

Πέρα από το γεωγραφικό της πλεονέκτημα, η συνεργασία της Βόρειας Ελλάδας με διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, προωθεί την επένδυση σε ενεργειακή δομή και τεχνολογία. Αυτή η συνεργασία ευθυγραμμίζεται με πιο γενικευμένες προσπάθειες να δυναμώσει η ενεργειακή ασφάλεια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η ανάδειξη της Βόρειας Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο αντιπροσωπεύει ένα στέρεο βήμα προς την επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής, της οικονομικής ανάπτυξης και της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος. Με το να προάγουμε τη συνεργασία και την διαφοροποίηση, χτίζουμε ένα πιο ανθεκτικό και σταθερό ενεργειακό τοπίο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

tsounis-proinos-kafes-nato.jpg

Σε κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδος και ΗΠΑ

Λίγο πριν το τέλος μια γεωπολιτική ερώτηση που αφορά στη σταθερότητα της περιοχής και το ΝΑΤΟ. Τα Βαλκάνια έχουν στο πρόσφατο παρελθόν εμπειρίες από περιόδους αστάθειας. Τι ρόλο μπορεί να παίξει το ΝΑΤΟ στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή; Και πως βλέπετε αυτό το ρόλο να εξελίσσεται στο μέλλον;

Η παρουσία της Συμμαχίας έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στο να φέρει σταθερότητα, να αποτρέψει συγκρούσεις, και να προάγει καλύτερες διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στα κράτη της Βαλκανικής. Το ΝΑΤΟ έχει ασχοληθεί ενεργά με τη διευθέτηση κρίσεων στα Δυτικά Βαλκάνια, κι έχει αναπτύξει συνεργασίες και παρέχει μία πλατφόρμα για διάλογο, αμοιβαία κατανόηση, και συνεργασία. Αλλά, πέρα από την στρατιωτική συνεργασία, το ΝΑΤΟ προάγει πολιτικό διάλογο και προωθεί την ενδυνάμωση των δημοκρατικών αξιών, των άγραφων κανόνων, και των θεσμών. Πιστεύω ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια είναι καθοριστική για τηδιατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας καθώς προάγει βελτιωμένες σχέσεις στην ευρύτερη περιοχή. Ο ρόλος του ΝΑΤΟ έχει εξελιχθεί και θα συνεχίσει να εξελίσσεται για να αντιμετωπίσει αναδυόμενες προκλήσεις, αλλά η δέσμευση της Συμμαχίας για την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής παραμένει ακλόνητη.

tsounis-proinos-kafes-agios-dimitrios.jpg

Στον είσοδο του ιερού ναού του Αγίου Δημητρίου της Θεσσαλονίκης. Δημήτρης λεγόταν ο πατέρας του, Δημήτρης και ο γιος του

Για το τέλος κάτι για τη Θεσσαλονίκη. Έχετε έρθει εδώ πολλές φορές. Τι λέτε για την πόλη και τις προοπτικές της;

Είναι μια πανέμορφη και πολυαγαπημένη για μένα πόλη. Μου αρέσει παρά πολύ η παραλία της. Έρχομαι πολλές φορές και τις περισσότερες φορές εκτάκτως και για λίγο. Έτσι δεν έχω την ευκαιρία να βγάλω το κοστούμι και να περπατήσω πάνω κάτω στην παραλία που είναι από τις πιο όμορφες που έχω δει στη ζωή μου. Εξάλλου η πρώτη θάλασσα που έχω δει στην Ελλάδα ήταν όπως σας είπε στη Χαλκιδική. Την έχω στην καρδιά μου τη Θεσσαλονίκη. Είναι από τις πιο όμορφες πόλεις που έχω γνωρίσει. Και η πόλη έχει πάρα πολλές ευκαιρίες.

Από τη Νέα Υόρκη στον Πλάτανο Ναυπακτίας και από εκεί στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική ταξίδεψε ο σημερινός «πρωινός καφές». Με καλεσμένο τον Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα Γιώργο Τσούνη. Τα είπαμε στα ελληνικά για τα πιο προσωπικά θέματα. Για την καταγωγή του από την ορεινή Ναυπακτία και τις ατάκες της μητέρας του όταν ήταν μικρός, την αγάπη του για τη Χαλκιδική, αλλά και την καθημερινότητα ενός Ελληνοαμερικανού Πρέσβη των ΗΠΑ που είναι επιχειρηματίας και μπήκε στον κόσμο της διπλωματίας εξαιτίας της προσωπικής του σχέσης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Έφερε δε στη μνήμη του ξανά τη σκηνή στο Λευκό Οίκο με το Τζο Μπάιντεν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον διάλογο για τον Μπαϊντενάπολη και τον Μπαϊντενάκη, ενώ απάντησε και στο ερώτημα αν αγαπά περισσότερο την Αμερική ή την Ελλάδα.

Για τα πιο σοβαρά τα είπαμε στα αγγλικά. Η αίσθηση τής κοινότητας, η σημασία τής οικογένειας και η θερμή φιλοξενία είναι αυτά που τον εντυπωσίασαν στη σημερινή Ελλάδα. «Κάτι που μου έκανε αίσθηση είναι η ανθεκτικότητα των Ελλήνων, ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζουν αντιξοότητες. Με ενθαρρύνει που βλέπω πώς η Ελλάδα και οι Έλληνες αγκαλιάζουν την πρόοδο και τις νέες ευκαιρίες. Αυτή η συνεχής ικανότητα να ισορροπεί την παράδοση με το σύγχρονο είναι κάτι που βρίσκω αληθινά συναρπαστικό με την Ελλάδα», σημείωσε. Είπε ένα μεγάλο Ναι στην δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, γιατί όπως υποστηρίζει «πρέπει να μορφώσουμε τις μελλοντικές γενιές σχετικά με τις επιπτώσεις του μίσους, της προκατάληψης και της μισαλλοδοξίας σαν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για όλη την ανθρωπότητα». Είπε ένα μεγάλο Ναι και στον πολιτικό γάμο των ομοφυλοφίλων, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να μας αποθαρρύνουν φωνές που ζητούν να θεσμοθετήσουν τον αποκλεισμό, το μίσος και την μισαλλοδοξία. Η αγάπη είναι αγάπη. Πρέπει να στηρίξουμε το φιλότιμο, τη φιλαδελφεία και την αγάπη».

tsounis-proinos-kafes-14.JPG


Kύριε πρέσβη, σας ευχαριστούμε που μας δίνετε την ευκαιρία να πιούμε μαζί τον πρωινό καφέ.

Σας ευχαριστώ που με υποδέχεστε εδώ στη Θεσσαλονίκη για να πιούμε καφέ.

Ξεκινάμε με τις προσωπικές ερωτήσεις.

Όπως τι ομάδα είμαι; Είμαι Εθνική Ελλάδος (Γελάει).

Tι καφέ πίνετε;

Εσπρέσο, φρέντο, σκέτο με αρκετό πάγο. Και μου αρέσει να βάζω μπισκότο στον καφέ και να το διαλύω. Είναι το μυστικό μου (γελάει).

Κάθε μέρα καφές;

(Γελάει). Τρεις κάθε μέρα.

tsounis-proinos-kafes-10.JPG


Το πρόγραμμα της ημέρας πως είναι; Έχει και γυμναστική. Πολύ γυμναστική;

Όχι, τόσο πολύ. Πολύ περπάτημα, λίγα βάρη και λίγο μπάσκετ με το γιό μου.

Διάβασα κάπου ότι χάσατε κιλά στην Ελλάδα.

Έχασα 34 κιλά τους 14 μήνες που είμαι εδώ. Στην Ελλάδα σου προσφέρουν το φαγητό λες και το δίνει ο Θεός. Εμείς στην Αμερική έχουμε το χάμπουργκερ. Βάζουμε μέσα ζάχαρη, λίπος τυρί, κέτσαπ και μετά δύο φέτες ψωμί. Γιατί; Γιατί εκεί δεν μπορούμε να κάτσουμε κάτω και να απολαύσουμε το φαγητό, αλλά τρώμε στο πόδι.

Πως τα καταφέρατε με τα κιλά;

Στην Ελλάδα σηκώνομαι το πρωί και πίνω ένα ποτήρι ζεστό νερό με λεμόνι, που με καθαρίζει. Περπατάω 25 λεπτά στο γυμναστήριο, κάνω 20 λεπτά ελαφρά βάρη και μετά πίνω ένα smoothie με σπανάκι, σέλινο, αγγούρι, καρότo, μήλο και τσίντζερ. Δεν τρώω πολύ την ημέρα γιατί έχω πράγματα να κάνω και δε θέλω να είμαι βαρύς. Συνήθως τρώω το βράδυ με κάποιον ή όταν έχω κάποιο δείπνο. Εμείς στην Αμερική τρώμε για βραδινό στις 6 με 6.30. Η γυναίκα μου είναι με τις πιτζάμες στις 6 η ώρα το απόγευμα (γελάει). Δεν τρώω ψωμί, προτιμώ ψάρι, ψαρόσουπα, φακές, φασολάδα, σαλάτα, λαχανικά και το χειμώνα μου αρέσει το γουρουνόπουλο. Και πίνω πολύ τσάι. Τρεις με 4 κούπες την ημέρα, το απόγευμα φασκόμηλο και το βράδυ χαμομήλι. Έχω άλλα 16 κιλά να χάσω. Αισθάνομαι πια healthy, πρέπει να γίνω fit. Αγαπώ το τένις και το μπάσκετ, αλλά προσέχω. Θέλω να χάσω άλλα 5 κιλά για να παίξω. Όταν ήμουν μικρός ζύγιζα 83 κιλά και σήκωνα 187 κιλά στον πάγκο.

Σήμερα;

Τώρα σηκώνω όχι παραπάνω από 60.

tsounis-proinos-kafe-platanos-gklitsa.jpg

Με την παραδοσιακή γκλίτσα στο χωριό του τον Πλάτανο

tsounis-proinos-kafe-platanos-1.jpg

Στην πλατεία του ορεινού Πλάτανου, με φόντο την εκκλησία του Αγίου Νικολάου

Πάμε πολλά χρόνια πίσω. Γεννημένος στην Αμερική;

Στην Αμερική, στη Νέα Υόρκη, στην Αστόρια που ήταν το κέντρο του ελληνισμού. Βαφτίστηκα στον Άγιο Δημήτριο από τον πατέρα Ιωάννη Πούλο που ήταν και αυτός από τη Ναύπακτο.

Η καταγωγή;

Γιαγιάδες, παππούδες, μαμά, μπαμπάς, πεθερός πεθερά-όλοι είναι από την ορεινή Ναυπακτία. Η μάνα μου και ο πατέρας μου από τον Πλάτανο. Η πεθερά μου από ένα χωριό 17 χιλιόμετρα από τον Πλάτανο τον Άγιο Δημήτρη. Ο πεθερός μου από ένα διπλανό χωριό, το Διπλάτανο, όπου έχω πάει αρκετές φορές. Η μάνα μου μού είπε κάποια στιγμή: «Μην τυχόν μου φέρεις καμία ξένη» (γελάει). Για τη μάνα μου ξένος ήταν κάποιος από την Τρίπολη ή από τα Τρίκαλα. Ως κοντινό εννοούσε το πολύ κάποιον από το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, το Καρπενήσι ή το πολύ τη Ναύπακτο. Της λέω: «Μάνα, αν είναι κάποια από το Γαλαξίδι;» «Α, οκ έστω Γαλαξίδι», μου είπε (γελάει).

tsounis-proinos-kafes-syzygos.jpg

Με τη σύζυγό του Όλγα


Τελικά από που ήταν η σύζυγός σας;

Η Όλγα ήταν από τα δικά μας τα μέρη. Η μάνα μου μού είπε: «Ρε, το κάνεις με το ζόρι; Κάθε πράγμα που σου έχω πει, δηλαδή το που θα πας σχολείο και το να παντρευτείς μια Ελληνίδα, για τα παιδιά και την οικογένεια. Τελικά στο τέλος με άκουσες» (γελάει).

Αν σας ρωτήσω για τις παιδικές σας αναμνήσεις από τη Νέα Υόρκη τι θυμάστε;

Η μάνα μου και ο πατέρας μου μεγάλωσαν στη φτώχεια, ο πατέρας μου δε γνώρισε τον πατέρα του και στο βιβλίο των παρουσιών στο σχολείο έγραψε: «Δημήτρης Τσούνης Ορφανός». Γενικά πολύ δύσκολα χρόνια. Ο πατέρας μου γεννήθηκε το 1932 πριν από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, μετά ήταν εμφύλιος στην Ελλάδα. Ήρθαν στην Αμερική, αλλά ποτέ δεν το αποδέχτηκαν. Παρόλα αυτά είχαν ευκαιρίες εκεί.

Πότε πήγαν στην Αμερική;

Ο πατέρας μου το 1953 και η μάνα μου το 1961. Ο πατέρας μου ήταν σερβιτόρος, άνοιξε ένα εστιατόριο και μετά έκανε μια ωραία ζωή. Οι αδελφές μου και εγώ πήγαμε στο πανεπιστήμιο, γιατί οι γονείς μας ήθελαν να γίνουμε επιστήμονες. Η μάνα μου είπε κάποια στιγμή: «Δε με νοιάζει αν πρέπει να πάω να καθαρίζω τουαλέτες, αλλά εσύ θα σπουδάσεις». Και το κατάφεραν.

tsounis-proinos-kafes-4.JPG


Τι σπουδάσατε;

Νομική, ήμουν δικηγόρος για χρόνια, μετά ασχολήθηκα με ξενοδοχεία και το realestate.

Και μετά η διπλωματία;

Δεν το περίμενα. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τηλεφώνησε κάποια στιγμή και μου είπε: «Θέλω να σε στείλω στην Ελλάδα». Είμαστε φίλοι εδώ και 20 χρόνια και όλη αυτή την περίοδο είχαμε μιλήσει πολλές φορές για την Ελλάδα και για την περιοχή. Είχαμε και οι δύο τον ίδιο τρόπο σκέψης για αυτήν την περιοχή, έτσι ώστε τα πράγματα εδώ να είναι ήσυχα. Ο πρόεδρος αγαπάει την Ελλάδα. Θα θυμάστε το Τζο Μπαϊντενάπολης (γελάει), έτσι;

Πως βγήκε το παρατσούκλι;

Ήμασταν μέσα στο Λευκό Οίκο, στο γραφείο του προέδρου. Και ήρθε επίσκεψη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και εγώ για να μιλήσουμε με τον πρόεδρο. Και ο πρόεδρος συστήνεται στον πρωθυπουργό ως Τζο Μπαϊντενάπολης (γελάει) και ο πρωθυπουργός λέει: «Κοίτα, αν είσαι από την Κρήτη, απ’ όπου κατάγομαι και εγώ, είσαι Μπαϊντενάκης» (γελάει). Και εγώ του λέω: «Μπεϊντενάπολης είσαι αν κατάγεσαι από την Πελοπόννησο, αν είσαι από την Ήπειρο είσαι Μπαϊνήδας» (γελάει). Και τότε λέει ο πρωθυπουργός: «Θα το κάνω Μπαϊντενάκης».

tsounis-proinos-kafes-2.JPG


Όταν ήρθατε στην Ελλάδα και πήγατε στο πατρικό σας για πρώτη φορά πως αισθανθήκατε;

Η πρώτη φορά που πήγα στο πατρικό μου ήταν το 1975. Ήμουν 7 χρονών. Η γιαγιά μου πέθανε το 1967 και από τότε το σπίτι έμεινε κλειστό και κανένας δεν μπήκε μέσα. Ήταν δύσκολο για μένα όταν το πρωτοείδα απ’ έξω. Από εκείνη την ημέρα και από εκείνο το καλοκαίρι κατάλαβα πως μεγάλωσαν οι γονείς μου. Η τουαλέτα ήταν έξω από το σπίτι, το σπίτι ήταν χωρίς νερό και μπάνιο. Σάββατο βράδυ εκεί που έπλενε τα ρούχα η μάνα μου εκεί έπλενε και εμάς. Την Αναστασία,την αδελφή μου -η άλλη η Βασιλική δεν είχε γεννηθεί ακόμη- και εμένα. Για να είμαστε καθαροί την Κυριακή να πάμε στην εκκλησία. Μια πολύ όμορφη Εκκλησία στην πλατεία σε μια πολύ ωραία πλατεία. Άρχισαν να φτιάχνουν την Εκκλησία, τον Άγιο Νικόλαο, το 1846 και την τελείωσαν το 1862. Και από πίσω είναι το κοιμητήριο, όπου είναι θαμμένοι δύο γιαγιάδες μου, ένας παππούς μου και δύο θείοι μου. Όταν πηγαίνω στο χωριό κάνω τρισάγιο γι’ αυτούς.

Πως αισθάνεστε αλήθεια; Έλληνας ή Αμερικάνος;

Θα σας πως κάτι που είπα προτού γίνω πρέσβης. Ο φίλος μου ο Αντώνης ο Σαμαράς το διηγείται συχνά στην Ελλάδα. Ήμουν στην Πρέβεζα μαζί του και μαζί με το δήμαρχο σε ένα εστιατόριο όταν ήρθε ένα παιδάκι 8 χρονών. Και μου λέει: «Είσαι ο πρέσβης;» «Ναι» του λέω. «Μπορώ να σε ρωτήσω κάτι;» μου λέει. «Βεβαίως, ό,τι θέλεις» του λέω. «Ποιον αγαπάς περισσότερο; Την Αμερική ή την Ελλάδα;» Και του είπα: «Θα σου πω κάτι. Αγαπάω την Αμερική σαν τον πατέρα μου, όπως αγαπάω την Ελλάδα σαν τη μάνα μου». Όλα αυτά τα είπα προτού γίνω πρέσβης. Όμως ο Αντώνης Σαμαράς,που διηγείται αυτήν την ιστορία, ξεχνάει το προτού στην ιστορία (γελάει).

tsounis-proinos-kafes-fourka.jpg

Παρά θιν' αλός στη Φούρκα,απολαμβάνοντας φρέσκο ψάρι

tsounis-proinos-kafes-papadopoulos.jpg

Με τον φίλο του Στέλιο Παπαδόπουλο στην Κασσανδρεία, με φόντο τη θάλασσα της Χαλκιδικής

Έχετε αδυναμία στη Χαλκιδική, έτσι δεν είναι;

Αγαπώ πολύ τη Χαλκιδική. Εκεί στην Κασσάνδρα έχει μια ψαροταβέρνα που με πηγαίνει ο πολύ καλός μου φίλος, ο Στέλιος ο Παπαδόπουλος, που είναι ο «νονός» της βιοτεχνολογίας στην Αμερική και πηγαίνει στη Χαλκιδική για 30 χρόνια. Πέρσι πήγα για πρώτη φορά εκεί, μπήκα σε ένα μαγαζάκι και αγόρασα μια μπάλα για ποδόσφαιρο και έβγαλα και μια φωτογραφία. Μου λέει ο ιδιοκτήτης: «Όλο για σένα μιλά ο Στέλιος».

Στη Φούρκα είναι η ψαροταβέρνα. Παραθερίζουμε και εμείς εκεί.

Είστε τυχερός για τη Φούρκα. Εμένα όλο μου το σόι είναι από τα βουνά. Παλιά δεν ήξερα τι σημαίνει θάλασσα. Όταν πηγαίναμε διακοπές στην Ελλάδα καθόμασταν 8 εβδομάδες. Η διαδρομή ήταν από το αεροδρόμιο στο χωριό. Όταν γύρισα πίσω στην Αμερική πήγα μια ημέρα στην εκκλησία και βλέπω ότι όλοι μου οι φίλοι ήταν μαυρισμένοι, είχαν χρώμα. «Που το πήρατε;» τους λέω. «Στη θάλασσα» μου λένε. «Που στη θάλασσα;» «Στην Ελλάδα». «Η Ελλάδα έχει θάλασσες», τους ρώτησα (γελάει). Γύρισα στο σπίτι και ρώτησα το ίδιο και στους γονείς μου: «Μπαμπά, μαμά, έχει θάλασσα η Ελλάδα;» Η πρώτη θάλασσα που είδα ήταν πριν από 40 χρόνια στη Σιθωνία της Χαλκιδικής.

Είστε στην Ελλάδα για πάνω από ένα χρόνο και είχατε την ευκαιρία να εξερευνήσετε τη χώρα. Ανακαλύψατε κάποιο μέρος στη Βόρεια Ελλάδα που σας άρεσε ιδιαίτερα;

Ήταν για μένα ευχαρίστηση να ταξιδεύω σε όλη την Ελλάδα τη χρονιά που πέρασε και πιστέψτε με έχω πάει σε πολλά μέρη. Όπως σας είπα εδώ στην Βόρεια Ελλάδα ένα μέρος που μου αρέσει πολύ είναι η Χαλκιδική. Οι πανέμορφες παραλίες, τα κρυστάλλινα νερά και τα πράσινα τοπία. Είναι ένα διαμάντι που αξίζει την προσοχή των ταξιδιωτών από άλλες χώρες. Η μοναδική γεωγραφία τριών ξεχωριστών χερσονήσων, η κάθε μία από τις οποίες έχει τον δικό της ιδιαίτερο χαρακτήρα, προσφέρει κάτι για όλους τους ταξιδιώτες. Επίσης, αγαπώ την Κασσάνδρα, την οποία έχω επισκεφθεί αρκετές φορές. Αλλά, το καλύτερο κομμάτι από το καλοκαίρι μου ήταν το ότι πήγα στο δεύτερο πόδι, όπου επισκέφθηκα μία καλοκαιρινή κατασκήνωση της ΧΑΝΘ που οργάνωσε η Αμερικανική Πρεσβεία μαζί με την Ελληνική Μη Κυβερνητική Οργάνωση EduACT για νέους της Ουκρανίας, οι ζωές των οποίων έχουν επηρεαστεί από τον φοβερό πόλεμο της Ρωσίας στην πατρίδα τους. Αυτό ήταν κάτι ιδιαίτερο και συγκινητικό για μένα, ειδικά γιατί συνέπεσε με την Εθνική Ημέρα τής Ουκρανίας. Εκεί ήμουν αυτόπτης μάρτυρας της δεύτερης ευκαιρίας που είχε μια ομάδα παιδιών να ζήσουν φυσιολογική ζωή, χάρη στην συνεργασία των εξαιρετικών Ελλήνων συνεργατών μας: περνούσαν χρόνο μαζί, μοιραζόντουσαν ιστορίες, μάθαιναν καινούρια πράγματα, και διασκέδαζαν στο ασφαλές και ωραίο περιβάλλον του Αγίου Νικολάου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βρίσκονται σταθερά στο πλευρό τής Ουκρανίας και των ανθρώπων της, στην Ελλάδα και παντού.

tsounis-proinos-kafes-paidia-oukrania.jpg

Μαζί με νέους και νέες από την Ουκρανία σε καλοκαιρινή κατασκήνωση που διοργάνωσε η ΧΑΝΘ στη Χαλκιδική

tsounis-proinos-kafes-prosfyges.jpg

Σε δράση για την «Ημέρα προσφύγων» στη Θεσσαλονίκη

tsounis-proinos-kafes-irida.jpg

Συζητώντας στη Θεσσαλονίκη με μέλη της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Ίριδα» που ενδυναμώνει ευάλωτες γυναίκες

Γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στην Αμερική, ενώ και κατά την διπλωματική και επιχειρηματική σας πορεία είχατε την ευκαιρία να πάρετε μια γεύση από διάφορους πολιτισμούς και κουλτούρες. Πως είδατε την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας και ποιες πλευρές της ζωής στην Ελλάδα, αλλά και ποιος αξίες βρήκατε ότι είναι πιο συναρπαστικές;

Ο χρόνος που πέρασα στην Ελλάδα είναι ένα απίστευτο ταξίδι και μεγάλη τιμή για μένα. Η αίσθηση τής κοινότητας, η σημασία τής οικογένειας, και η θερμή φιλοξενία των Ελλήνων είναι αξίες που με αγγίζουν προσωπικά. Κάτι που μου έκανε αίσθηση είναι η ανθεκτικότητα των Ελλήνων, ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζουν αντιξοότητες, όπως το ότι ανταπεξήλθαν στα ακραίες καιρικές συνθήκες τού περασμένου καλοκαιριού στον Έβρο και στον Βόλο, στη Θεσσαλία, που προκλήθηκαν από την αλλαγή του κλίματος και την υπερθέρμανση του πλανήτη.Με ενθαρρύνει που βλέπω πώς η Ελλάδα και οι Έλληνες αγκαλιάζουν την πρόοδο και τις νέες ευκαιρίες. Αυτή η συνεχής ικανότητα να ισορροπεί την παράδοση με το σύγχρονο είναι κάτι που βρίσκω αληθινά συναρπαστικό με την Ελλάδα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν το επιχειρηματικό κλίμα και την οικονομική προοπτική της Ελλάδας με μεγάλη αισιοδοξία.

Η Ελλάδα ανέλαβε σημαντικές μεταρρυθμίσεις ως προς την οικονομία και τις επενδύσεις τα τελευταία χρόνια και οι επιχειρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών το έχουν προσέξει αυτό. Με το ικανό, μορφωμένο και πολύγλωσσο εργατικό δυναμικό, την στρατηγική γεωγραφική θέση και τις αυξανόμενες ευκαιρίες η Ελλάδα είναι ιδεωδώς τοποθετημένη για να αξιοποιήσει ακόμα περισσότερες ξένες επενδύσεις στο κοντινό μέλλον. Αν κοιτάξεις τριγύρω στην Βόρεια Ελλάδα, βλέπεις διάφορες μεγάλες πασίγνωστες αμερικανικές εταιρείες, όπως η Chubb, ηDeloitte, η Pfizer, και πάρα πολλές άλλες, που έκαναν την Θεσσαλονίκη σπίτι τους, επένδυσαν εκατομμύρια ευρώ και δημιούργησαν χιλιάδες θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας. Βρίσκονται εδώ διότι η Ελλάδα παράγει ταλέντα κορυφαίου επιπέδου, γιατί το επιχειρηματικό κλίμα καλωσορίζει την καινοτομία, ειδικά στην βιομηχανία της υψηλής τεχνολογίας και επειδή η ελληνική κουλτούρα –οι άνθρωποι, η θέα, το φαγητό, η τέχνη – κάνουν την εδώ διαμονή και εργασία ελκυστική για τους εργαζόμενους από όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο και ένα σπουδαίο μέρος για να μείνουν και να ευημερήσουν οι ντόπιοι.

Η άλλη κύρια οικονομική και περιβαλλοντική προτεραιότητα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή είναι η προώθηση πιο καθαρής ενέργειας που είναι πιο σταθερή, ασφαλής και ανεξάρτητη. Υπάρχει πολύ μεγάλη δυνατότητα εδώ για συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, καθώς συζητώ με συναδέλφους από Πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών για ένα οδικό ταξίδι, επικεντρωμένο στην ενέργεια, στην Μολδαβία, Βουλγαρία και Ρουμανία για να ψάξουμε τρόπους να επεκτείνουμε τις τοπικές ενεργειακές ευκαιρίες και την ενοποίησή τους με την Ελλάδα.

tsounis-proinos-kafes-act.jpg

Μιλώντας σε εκδήλωση του ACT στη φετινή επέτειο της Ημέρας Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ

Ως διπλωμάτης είναι πολύ βασικό το να κτίζει κανείς γέφυρες. Μπορείτε να μας πείτε μια διαπολιτισμική ανταλλαγή που έχει κατά τη γνώμη σας σημασία και αποτελεί παράδειγμα για τη δύναμη των διεθνών σχέσεων και της διπλωματίας; Κάτι που υπόσχεται πολλά;

Υπάρχουν πολλές διαπολιτισμικές συνεργασίες που έχω δει όσο είμαι εδώ. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι η συνεργασία μεταξύ των Ελληνικών και των Αμερικανικών Πανεπιστημίων να προωθήσουν εκπαιδευτικές ευκαιρίες. Η εκπαίδευση είναι μία παγκόσμια αξία που γεφυρώνει διαφορές κι ενώνει κουλτούρες. Σταθήκαμε ικανοί να αξιοποιήσουμε αυτό το κοινό στοιχείο και να προάγουμε καλή φήμη και συνεργασία. Το Νοέμβριο τοStateDepartmentγιόρτασε την Εβδομάδα Διεθνούς Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με την αναφορά «OpenDoors» η Ελλάδα ανέβηκε στην 8ηθέση για τον πιο δημοφιλή διεθνή προορισμό για Αμερικανούς φοιτητές. Πέντε χρόνια πριν η Ελλάδα ήταν 17η. Κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022, 4.484 Αμερικανοί φοιτητές σπούδασαν στην Ελλάδα. Το κολλέγιο Ανατόλια φιλοξενεί τώρα περί τους 500 Αμερικανούς φοιητές το εξάμηνο με το πρόγραμμά του Study Abroad, δηλαδή Σπουδές στο Εξωτερικό. Επίσης, πρόσφατα γιορτάσαμε την πρώτη επέτειο της Συνόδου «Φάρος», που προσέλκυσε περισσότερα από τριάντα κορυφαία αμερικανικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα, που ζητούσαν συνεργασία με τα Ελληνικά αντίστοιχα. Για ακόμη μία φορά λειτουργούμε το πρόγραμμα υποτροφιών «Αmbassador’s fund for Summer Work Travel» και φέτος, δίνοντας την ευκαιρία σε φοιτητές Πανεπιστημίων να ζήσουν, να εργαστούν και να γνωρίσουν σε βάθος την αμερικανική κουλτούρα τους καλοκαιρινούς μήνες. Θα προέτρεπα όλους τους φοιτητές να ψάξουν αυτό το πρόγραμμα: είναι μια σπουδαία εμπειρία. Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις συνεισφορές του Ιδρύματος Fulbright που προωθεί την φιλία και την κατανόηση μέσω της εκπαίδευσης για 75 χρόνια!

tsounis-proinos-kafes-patriarchis.jpg

Σε επίσκεψη στο Φανάρι, με τον οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

tsounis-proinos-kafe-evraiko-moyseio.jpg

Υπογράφοντας στο βιβλίο επισκεπτών του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης

Ως μέλος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας τι λέτε για την ανάγκη να έχουμε στη Θεσσαλονίκη ένα Μουσείο Ολοκαυτώματος; Θυμάμαι πριν από λίγο καιρό ότι μνημονεύσατε ότι η Πλατεία Ελευθερίας πρέπει να μετατραπεί σε Πλατεία Μνήμης. Γιατί ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα δείχνει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τέτοια θέματα;

Ως πρέσβης των ΗΠΑ είμαι δεσμευμένος στο να προωθήσω την κατανόηση, ανεκτικότητα και τις αξίες που μοιράζονται τα κράτη μας. Η ίδρυση ενός Μουσείου του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα είναι ύψιστης σημασίας για διάφορους λόγους. Πρώτον και κυριότερο το Ολοκαύτωμα ήταν ένα τραγικό κεφάλαιο της ανθρώπινης ιστορίας, η επίδραση του οποίου έγινε αισθητή παγκόσμια. Η Ελλάδα ως χώρα δεν εξαιρέθηκε από τη φρίκη αυτής της περιόδου. Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμουη Ελλάδα έγινε μάρτυρας της ταλαιπωρίας και του διωγμού των Εβραϊκών κοινοτήτων στο έδαφός της. Είναι ουσιώδες να θυμόμαστε και να τιμούμε την μνήμη των θυμάτων που υπέφεραν εδώ. Με την ίδρυση ενός Μουσείου του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα μπορούμε να εξασφαλίσουμε καλύτερα ότι οι ιστορίες αυτών που υπέμειναν κι αφανίστηκαν αυτή την σκοτεινή περίοδο θα διασωθούν για τις μελλοντικές γενιές.

Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος θα εξυπηρετήσει σαν ένα ίδρυμα καίριας σημασίας και ιστορικής μνήμης. Πρέπει να μορφώσουμε τις μελλοντικές γενιές σχετικά με τις επιπτώσεις του μίσους, της προκατάληψης και της μισαλλοδοξίας σαν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για όλη την ανθρωπότητα. Η ίδρυση ενός Μουσείου του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα καταδεικνύει ότι η Ελλάδα, όπως πολλές άλλες χώρες, αναγνωρίζει την σημασία του να συμβιβαστούμε με το παρελθόν, να τιμήσουμε την μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και να διατηρήσουμε την κληρονομιά τους προς όφελος της ανθρωπότητας. Ως πρέσβης είμαι αφοσιωμένος στην πραγμάτωση του Μουσείου του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα σύντομα σαν ζήτημα ιστορικής δικαιοσύνης και ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη ενός πιο ανεκτικού, ειρηνικού κι ανοιχτού κόσμου. Η ίδρυση ενός τέτοιου μουσείου είναι ζωτική μαρτυρία στην δέσμευσή μας να εξασφαλίσουμε ότι τα μαθήματα από το Ολοκαύτωμα δεν θα ξεχαστούν ποτέ κι ότι δεν πρέπει ποτέ να ξανασυμβεί.

tsounis-proinos-kafes-astynomia.jpg

Ομιλητής σε εκδήλωση της Πρεσβείας για τις γυναίκες στα Σώματα Ασφαλείας


Γνωρίζω ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στηρίζει την ισότητα για όλους, συμπεριλαμβανομένων της LGBTQI κοινότητας αλλά ότι και εσείς είτε ως Αμερικανός πρέσβης και είτε ως επιχειρηματίας ενδιαφέρεστε για θέματα όπως η ισότητα των γάμων ή υποστηρίζετε το EuroPride που θα διοργανωθεί τον επόμενο χρόνο στη Θεσσαλονίκη. Γιατί;

Αυτό δεν είναι καινούριο ζήτημα για μένα. Συμμετείχα για πρώτη φορά σε μία Παρέλαση Υπερηφάνειας στη Νέα Υόρκη πριν από πάνω από τριάντα χρόνια. Σχετίζεται με αξίες και να αντιλαμβάνεσαι τον καθένα σαν ίσο. Ως πρέσβης είμαι δεσμευμένος να προάγω μία ισχυρή και ζωντανή σχέση ανάμεσα στα δύο κράτη μας. Ένα μέρος από αυτό εμπεριέχει την υπεράσπιση αξιών που βρίσκονται στον πυρήνα των αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών, αξίες που θεωρούμε ότι είναι παγκόσμιες και θα έπρεπε να είναι αποδεκτές από όλες τις χώρες. Ανάμεσα σε αυτές είναι η Διαφορετικότητα, η Ισότητα, η Συμπερίληψη, η Πρόσβαση, ή αλλιώςDEIA (Diversity, Equity, Inclusion, Accessibility).

Η αποδοχή αυτών των αρχών θα δυναμώσει εκ βαθέων την κοινωνία, θα εμπλουτίσει τον πολιτισμικό ιστό οποιουδήποτε κράτους, και θα ενδυναμώσει το εκπληκτικό ταλέντο που κατοικεί σε όλα τα μέλη των κοινωνιών μας. Η αποδοχή αυτών των βασικών αξιών δεν είναι απλά το σωστό, είναι μία στρατηγική και θα ισχυριζόμουν ηθική επιταγή για να προάγουμε ισχυρότερες, πιο ικανές κοινωνίες που ζητούν κοινωνική και οικονομική πρόοδο. Προωθώντας τηνDEIA, δημιουργούμε κοινωνίες όπου ο καθένας, ανεξαρτήτως του από πού προέρχεται ή της ταυτότητάς του, μπορεί να συμμετέχει πλήρως και να συνεισφέρει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Η Διπλωματική Αποστολή των ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι δεσμευμένη να ενσωματώσει τις αρχές της DEIAσε όλους τους τομείς της εξωτερικής μας πολιτικής, και θα μας δείτε να καλλιεργούμε αυτές τις αξίες σε όλους τους τομείς των υποχρεώσεών μας. Σύμφωνα με την πλήρη δέσμευσή μας στις αρχές της DEIA είμαστε περήφανοι να παρέχουμε το μεγαλύτερο επίπεδο υποστήριξης κι ενθάρρυνσης στους διοργανωτές της εκδήλωσηςEuroPrideτον επόμενο Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη. Αυτή η εκδήλωση θα είναι μία μοναδική ευκαιρία να τιμήσουμε και να υποστηρίξουμε την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις Υπερηφάνειας δεν είναι απλά για να περάσουμε καλά: συμβολίζουν την πρόοδο που έχει κάνει μια κοινωνία ως προς την αναγνώριση και το σεβασμό των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας όλων των πολιτών της, άσχετα από τις διαφορές τους. ΤοEuroPrideδε θα φέρει μόνο ένα κύμα τουρισμού και εορτασμού, αλλά θα στείλει ένα μήνυμα στην ευρύτερη περιοχή και στον κόσμο ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει υψηλότερα ηγετικά επίπεδα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ύστερα από το πρωτοποριακό της Κρατικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ - το οποίο εκτός των άλλων απαγόρευσε την θεραπεία μετατροπής και ιατρικά αχρείαστες εγχειρήσεις σε διαφυλικά βρέφη και παιδιά- η Ελλάδα βρίσκεται σε μια χρονική στιγμή όπου η ισότητα στον γάμο και η ισότητα στην υιοθεσία είναι δυνατές. Είναι ώρα να προχωρήσει και να κάνει πραγματικότητα τον πολιτικό γάμο των ομοφυλοφίλων. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να μας αποθαρρύνουν φωνές που ζητούν να θεσμοθετήσουν τον αποκλεισμό, το μίσος και την μισαλλοδοξία. Η αγάπη είναι αγάπη. Πρέπει να στηρίξουμε το φιλότιμο, τηφιλαδελφείακαι την αγάπη. Πιστεύω ότι αυτή η ώρα για την Ελλάδα είναι τώρα.

tsounis-proinos-kafes-proxenos.jpg

Σε δεξίωση του νέου γενικού προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Τζέρι Ισμαήλ

Ήσασταν πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη για να λάβετε μέρος στο Forum για την ενέργεια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. To Forum αποτέλεσε την πλατφόρμα για συζητήσεις που αφορούσαν την περιφερειακή συνεργασία σε ενεργειακά θέματα και στη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας. Ποια είναι η δική σας οπτική για τη σημασία αυτού του Forum και την ανάδειξη της Βόρειας Ελλάδας σε έναν ενεργειακό κόμβο ζωτικής σημασίας και έναν υποστηρικτή της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης;

ΤοForumγια την ενέργεια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι μία πλατφόρμα ζωτικής σημασίας για την καλλιέργεια της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με την ενέργεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Βόρεια Ελλάδα έχει τεράστια δυνατότητα να λειτουργήσει σαν ένας κύριος κόμβος για την ενέργεια της ευρύτερης περιοχής. Η στρατηγική θέση της, με πρόσβαση σε κύριες διαδρομές ενέργειας και υποδομών, την τοποθετεί στη θέση του παίκτη-κλειδί στις προσπάθειες της Ευρώπης να διαφοροποιήσει τις δικές της πηγές ενέργειας. Η Βόρεια Ελλάδα έχει ένα ρόλο κλειδί σε διάφορους τομείς, πρώτα από όλα το ότι είναι ένας φυσικός κόμβος μεταφοράς ενεργειακών πόρων που εισάγονται στην Νότια Ευρώπη. Το ότι βρίσκεται κατά μήκος κύριων διαδρομών μεταφοράς ενέργειας συνδυάζεται με το νέοFSRUστην Αλεξανδρούπολη, το οποίο πρέπει να ανεβεί διαδικτυακά στις αρχές του 2024, για να θέσει την περιοχή και όλη την χώρα σαν παίκτη κλειδί στην διαφοροποίηση των πηγών και διαδρομών ενέργειας της Ευρώπης – το οποίο είναι κλειδί για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας είναι ζωτικής σημασίας για την μεταφορά ενέργειας, διευκολύνοντας την ροή του φυσικού αερίου και άλλων πηγών ενέργειας από και προς την ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον η Βόρεια Ελλάδα έχει επιδείξει ισχυρή δέσμευση στην υποστήριξη της διαφοροποίησης πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης και της πράσινης ενέργειας. Η ανάπτυξη έργων ανανεώσιμης ενέργειας, όπως τα αιολικά και ηλιακά πάρκα, υπογραμμίζει την αφοσίωση της ευρύτερης περιοχής στην αειφόρο και καθαρή ενέργεια. Αυτές οι πρωτοβουλίες όχι μόνο συνεισφέρουν στην βιωσιμότητα του περιβάλλοντος αλλά επίσης βελτιώνουν την ενεργειακή ασφάλεια με το να μειώνουν την εξάρτηση από μία μοναδική πηγή.

Πέρα από το γεωγραφικό της πλεονέκτημα, η συνεργασία της Βόρειας Ελλάδας με διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, προωθεί την επένδυση σε ενεργειακή δομή και τεχνολογία. Αυτή η συνεργασία ευθυγραμμίζεται με πιο γενικευμένες προσπάθειες να δυναμώσει η ενεργειακή ασφάλεια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η ανάδειξη της Βόρειας Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο αντιπροσωπεύει ένα στέρεο βήμα προς την επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής, της οικονομικής ανάπτυξης και της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος. Με το να προάγουμε τη συνεργασία και την διαφοροποίηση, χτίζουμε ένα πιο ανθεκτικό και σταθερό ενεργειακό τοπίο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

tsounis-proinos-kafes-nato.jpg

Σε κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδος και ΗΠΑ

Λίγο πριν το τέλος μια γεωπολιτική ερώτηση που αφορά στη σταθερότητα της περιοχής και το ΝΑΤΟ. Τα Βαλκάνια έχουν στο πρόσφατο παρελθόν εμπειρίες από περιόδους αστάθειας. Τι ρόλο μπορεί να παίξει το ΝΑΤΟ στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή; Και πως βλέπετε αυτό το ρόλο να εξελίσσεται στο μέλλον;

Η παρουσία της Συμμαχίας έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στο να φέρει σταθερότητα, να αποτρέψει συγκρούσεις, και να προάγει καλύτερες διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στα κράτη της Βαλκανικής. Το ΝΑΤΟ έχει ασχοληθεί ενεργά με τη διευθέτηση κρίσεων στα Δυτικά Βαλκάνια, κι έχει αναπτύξει συνεργασίες και παρέχει μία πλατφόρμα για διάλογο, αμοιβαία κατανόηση, και συνεργασία. Αλλά, πέρα από την στρατιωτική συνεργασία, το ΝΑΤΟ προάγει πολιτικό διάλογο και προωθεί την ενδυνάμωση των δημοκρατικών αξιών, των άγραφων κανόνων, και των θεσμών. Πιστεύω ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια είναι καθοριστική για τηδιατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας καθώς προάγει βελτιωμένες σχέσεις στην ευρύτερη περιοχή. Ο ρόλος του ΝΑΤΟ έχει εξελιχθεί και θα συνεχίσει να εξελίσσεται για να αντιμετωπίσει αναδυόμενες προκλήσεις, αλλά η δέσμευση της Συμμαχίας για την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής παραμένει ακλόνητη.

tsounis-proinos-kafes-agios-dimitrios.jpg

Στον είσοδο του ιερού ναού του Αγίου Δημητρίου της Θεσσαλονίκης. Δημήτρης λεγόταν ο πατέρας του, Δημήτρης και ο γιος του

Για το τέλος κάτι για τη Θεσσαλονίκη. Έχετε έρθει εδώ πολλές φορές. Τι λέτε για την πόλη και τις προοπτικές της;

Είναι μια πανέμορφη και πολυαγαπημένη για μένα πόλη. Μου αρέσει παρά πολύ η παραλία της. Έρχομαι πολλές φορές και τις περισσότερες φορές εκτάκτως και για λίγο. Έτσι δεν έχω την ευκαιρία να βγάλω το κοστούμι και να περπατήσω πάνω κάτω στην παραλία που είναι από τις πιο όμορφες που έχω δει στη ζωή μου. Εξάλλου η πρώτη θάλασσα που έχω δει στην Ελλάδα ήταν όπως σας είπε στη Χαλκιδική. Την έχω στην καρδιά μου τη Θεσσαλονίκη. Είναι από τις πιο όμορφες πόλεις που έχω γνωρίσει. Και η πόλη έχει πάρα πολλές ευκαιρίες.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία