ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Στα νέα τους σπίτια 56 ευάλωτες οικογένειες

Στεγαστική ανάσα σε νέους και τις οικογένειές τους δίνει το πρόγραμμα «Κάλυψη» που υλοποιείται σε δήμους της Θεσσαλονίκης

 15/11/2023 07:00

Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Στα νέα τους σπίτια  56 ευάλωτες οικογένειες

Φανή Σοβιτσλή

Είναι νέοι, έχουν όνειρα και φιλοδοξίες και στόχος τους είναι να ανοίξουν βήμα στη ζωή. Κι αν σε όλα αυτά η απόκτηση κατοικίας φάνταζε άπιαστο όνειρο, σήμερα νέοι πολίτες ηλικίας 25 έως 39 ετών μπορούν να το έχουν, μέσω του προγράμματος «Κάλυψη» που ήδη τρέχει στον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης κι άλλους εννέα στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα.

Νέοι και δυνητικά δικαιούχοι στον δήμο Θεσσαλονίκης μπορούν να βρουν το δικό τους «Σπίτι» ανάμεσα στα πρώτα 40 που διατίθενται -και σταδιακά στις συνολικά 135 κατοικίες. Τα διαμερίσματα προέρχονται από τη λίστα των 600 κατοικιών που είχαν διατεθεί για τη στέγαση αιτούντων άσυλο στο «ΕΣΤΙΑ 1 και 2», εφόσον οι ιδιοκτήτες τους επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα που υλοποιείται και στους δέκα δήμους της Θεσσαλονίκης.

Σε κάθε περίπτωση δικαιούχοι για «Σπίτι» είναι εκείνοι οι νέοι πολίτες με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία.

Το πρόγραμμα που στην ουσία αποτελεί συνέχεια του ESTIA II και του ESTIA 2021. είναι πλήρες για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις για να πάρουν σπίτι καθώς περιλαμβάνει το κόστος των μισθωμάτων 135 κατοικιών για τρία χρόνια, το κόστος επισκευής φθορών των κατοικιών, τις δαπάνες προσωπικού του διαχειριστή φορέα, το κόστος μετακόμισης του νοικοκυριού, της μεταφοράς συνδέσεων ΔΕΚΟ καθώς και διαχειριστικά κόστη.

Ήδη στις αρχές Σεπτεμβρίου η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη κάλεσε τους ιδιοκτήτες που είχαν διαθέσει κατοικίες για τη στέγαση αιτούντων διεθνή προστασία στο πλαίσιο των παραπάνω προγραμμάτων «ESTIA II» και του προγράμματος «ESTIA 2021» να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής, ενώ οι δήμοι έχουν βγάλει τη σχετική πρόσκληση για τους δυνητικά δικαιούχους την 1η Νοεμβρίου, με προθεσμία υποβολής των αιτήσεων έως και την 15η Νοεμβρίου 2023.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται στα διοικητικά όρια των δήμων Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Δέλτα, Θέρμης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Λαγκαδά, Παύλου Μελά, Πυλαίας-Χορτιάτη και Ωραιοκάστρου. Για τους δήμους της ΠΕ Θεσσαλονίκης η αίτηση υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στο πρωτόκολλο της Αναπτυξιακής Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης ΑΕ - Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης - ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ ή σε ηλεκτρονική μορφή στο email: kalypsi@mdat.gr

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2313-318531, 2313-318560 και 2313-318932

Τα πρώτα 40 σπίτια στον δήμο Θεσσαλονίκης

Μιλώντας στη «ΜτΚ» για το πρόγραμμα και τα οφέλη του, η Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Μείζονος Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ) και αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη τόνισε ότι για τον κεντρικό δήμο το πρόγραμμα αφορά συνολικά 135 σπίτια - αυτή τη στιγμή ωστόσο προσφέρονται τα πρώτα 40.

«Ανοίξαμε τη σχετική πρόσκληση για τους ιδιοκτήτες τον Σεπτέμβριο και τώρα, από την 1η έως και τις 15 Σεπτεμβρίου είναι ανοιχτή η πρόσκληση για τους δυνητικά δικαιούχους που με βάση τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις του ‘Κάλυψη’, καλούνται να υποβάλουν τις αιτήσεις τους» είπε η ίδια και διευκρίνισε ότι πολλά από τα σπίτια του πρώην ESTIA έμειναν αδιάθετα για καιρό αλλά στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες τα μίσθωσαν γιατί ήθελαν να τα εκμεταλλευτούν.

«Αν παρόλα αυτά δεν υπάρξουν προσφορές ιδιοκτητών, γιατί ζήτηση υπάρχει, τότε για τα υπόλοιπα 95 σχεδιάζεται από το αρμόδιο υπουργείο να ακολουθήσει νέα ανοιχτή πρόσκληση στην ελεύθερη αγορά, προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση και οι νέοι άνθρωποι να αποκτήσουν στέγη, που είναι μεγάλο ζητούμενο στις μέρες μας», υπογράμμισε η κ. Καραγιάννη.

Η ίδια ανέφερε ότι δυνητικά ωφελούμενοι είναι οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κατά τον μήνα Μάρτιο του 2023 ή οι σύζυγοι αυτών ή μέλη του συμφώνου συμβίωσης ή φιλοξενούμενα μέλη του νοικοκυριού που επιθυμούν να διαμείνουν σε νέα κατοικία.

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης και η ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνδέονται με το στεγαστικό ζήτημα και την ανάπτυξη στεγαστικής πολιτικής για την πόλη της Θεσσαλονίκης μέσα από δομικές παρεμβάσεις, συνέστησαν τον φορέα Κοινωνικής Μίσθωσης για τη διαχείριση του αποθέματος προς όφελος των ευάλωτων ομάδων. Ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα που παρέχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Κοινωνικής Στέγης», σημείωσε η αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού.

Καλύφθηκαν 11 σπίτια σε Νεάπολη-Συκιές

Πρώτος δήμος στη Θεσσαλονίκη που προχώρησε τις διαδικασίες για τη σύμβαση με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Κάλυψη» ήταν ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, όπου οι αιτήσεις δυνητικά δικαιούχων είχαν κλείσει τον περασμένο Απρίλιο. Όπως ανέφερε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννα Αλεξιάδου «αυτή τη στιγμή έχουν κλείσει τα 11 από τα συνολικά 12 σπίτια τα οποία προσφέρθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους ενώ οι δικαιούχοι είναι πάνω από 400».

«Από τα τέλη Μαΐου και μετά μπήκαν στα σπίτια οι ένοικοι που επιλέχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος αλλά δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση καθώς οι ανάγκες είναι πολύ περισσότερες. Ως δήμος θεωρούμε ότι η νέα γενιά χρειάζεται στήριξη για να ξεκινήσει τη ζωή της και γι’ αυτό είναι σκόπιμο να επεκταθεί το πρόγραμμα ώστε να βρεθούν σπίτια τουλάχιστον για τους μισούς δικαιούχους», σημείωσε η κ. Αλεξιάδου.

«Η κοινωνική πολιτική είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της δημοτικής αρχής και η συμμετοχή μας σε προγράμματα όπως το ‘Κάλυψη’ το αποδεικνύει», επισήμανε η αντιδήμαρχος.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του περασμένου Μαΐου έπεσαν οι υπογραφές για την πρώτη μονογονεϊκή οικογένεια που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Κάλυψη» για την παραχώρηση σπιτιού. Η Ξ. Ν. -μονογονέας και μητέρα ενός κοριτσιού τριών ετών- δήλωσε ευτυχής που η οικογένειά της επελέγη ως ωφελούμενη του προγράμματος ενώ ακολούθησαν οι υπόλοιπες δέκα οικογένειες που απέκτησαν νέο σπίτι.

Τρία νοικοκυριά με νέο σπίτι στη Θέρμη

Και στον δήμο Θέρμης υπογράφηκαν προ ημερών τα πρώτα συμβόλαια μίσθωσης δωρεάν στέγης με το πρόγραμμα «Κάλυψη». Πρόκειται για τρία νοικοκυριά που διαμένουν στα διοικητικά όρια του δήμου και πληρούσαν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Και ο δήμος Θέρμης έχει συμβληθεί -για την υλοποίηση του προγράμματος- με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέσω προγραμματικής σύμβασης καθώς και με την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ) ΑΕ ΑΟΤΑ ως διαχειριστή εταίρο της σύμπραξης.

Τα δωρεάν σπίτια βρίσκονται στο Πλαγιάρι και την Αγία Παρασκευή και η υπογραφή των συμβολαίων μίσθωσης πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Κοινότητας του δήμου στη Θέρμη. Εκ μέρους του δήμου τα συμβόλαια υπέγραψε η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής, Δημόσιας Υγείας και Προσχολικής Αγωγής, Φανή Χατζηδημητρίου

«Διατέθηκαν τα πρώτα τρία σπίτια και θα διαθέσουμε ακόμα ένα στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής. Μακάρι να έχουμε προσφορές κι από άλλους ιδιοκτήτες για να στηρίξουμε κι άλλους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη», επισήμανε η κ. Χατζηδημητρίου, η οποία μάλιστα ευχαρίστησε ιδιαίτερα το προσωπικό του δήμου που εργάστηκε για την πραγματοποίηση της εγκατάστασης των ωφελούμενων νοικοκυριών στα νέα τους σπίτια.

Στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη το πρόγραμμα είναι σε ισχύ καθώς βγήκε η σχετική πρόσκληση για τους ιδιοκτήτες αλλά μέχρι στιγμής δεν υπήρξε ανταπόκριση. «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη διαδικασία που απαιτείται και θα περιμένουμε έως τις 15 Νοεμβρίου να δούμε αν υπάρχουν συμμετοχές από ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες. Ακόμα και ένας να βρεθεί, θα ζητήσουμε από ευάλωτους πολίτες να υποβάλουν αίτηση για την απόκτηση κατοικίας», τόνισε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ελένη Γιαννούδη.

Τα κριτήρια του προγράμματος

1. Πολύτεκνες οικογένειες

2. Τρίτεκνες οικογένειες

3. Άτομα με Αναπηρία (67% και άνω)

4. Νοικοκυριά στα οποία έχει κοινοποιηθεί εκτελεστή δικαστική απόφαση έξωσης από ενοικιαζόμενη κατοικία ή διαταγή απόδοσης μισθίου

5. Μονογονεϊκές οικογένειες

6. Οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά

7. Άνεργοι εγγεγραμμένοι στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης

8. Άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας

9. Άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται ως μέλη σε νοικοκυριά του ΕΕΕ.

Στόχος σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, είναι να στεγαστούν 3.000 ωφελούμενοι με την αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 κατοικιών. Μέσω του προγράμματος το Δημόσιο καλύπτει για τρία χρόνια το κόστος μίσθωσης ιδιωτικών κατοικιών που διατέθηκαν για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ», το οποίο ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Μετά την κατάταξη των νοικοκυριών σε λίστα προτεραιότητας με βάση τα μόρια που συγκεντρώνουν, οι δήμοι καλούν τους ωφελούμενους να επιλέξουν από τη λίστα των διαθέσιμων κατοικιών αυτές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και την προτίμησή τους ως προς την περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο. Κάθε νοικοκυριό επιλέγει αρχικά έως τρία διαθέσιμα ακίνητα, μεταξύ των οποίων καλείται να διαλέξει το κατάλληλο προς ενοικίαση.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με χρηματοδότηση της ΔΥΠΑ.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 12.11.2023

Είναι νέοι, έχουν όνειρα και φιλοδοξίες και στόχος τους είναι να ανοίξουν βήμα στη ζωή. Κι αν σε όλα αυτά η απόκτηση κατοικίας φάνταζε άπιαστο όνειρο, σήμερα νέοι πολίτες ηλικίας 25 έως 39 ετών μπορούν να το έχουν, μέσω του προγράμματος «Κάλυψη» που ήδη τρέχει στον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης κι άλλους εννέα στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα.

Νέοι και δυνητικά δικαιούχοι στον δήμο Θεσσαλονίκης μπορούν να βρουν το δικό τους «Σπίτι» ανάμεσα στα πρώτα 40 που διατίθενται -και σταδιακά στις συνολικά 135 κατοικίες. Τα διαμερίσματα προέρχονται από τη λίστα των 600 κατοικιών που είχαν διατεθεί για τη στέγαση αιτούντων άσυλο στο «ΕΣΤΙΑ 1 και 2», εφόσον οι ιδιοκτήτες τους επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα που υλοποιείται και στους δέκα δήμους της Θεσσαλονίκης.

Σε κάθε περίπτωση δικαιούχοι για «Σπίτι» είναι εκείνοι οι νέοι πολίτες με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία.

Το πρόγραμμα που στην ουσία αποτελεί συνέχεια του ESTIA II και του ESTIA 2021. είναι πλήρες για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις για να πάρουν σπίτι καθώς περιλαμβάνει το κόστος των μισθωμάτων 135 κατοικιών για τρία χρόνια, το κόστος επισκευής φθορών των κατοικιών, τις δαπάνες προσωπικού του διαχειριστή φορέα, το κόστος μετακόμισης του νοικοκυριού, της μεταφοράς συνδέσεων ΔΕΚΟ καθώς και διαχειριστικά κόστη.

Ήδη στις αρχές Σεπτεμβρίου η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη κάλεσε τους ιδιοκτήτες που είχαν διαθέσει κατοικίες για τη στέγαση αιτούντων διεθνή προστασία στο πλαίσιο των παραπάνω προγραμμάτων «ESTIA II» και του προγράμματος «ESTIA 2021» να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής, ενώ οι δήμοι έχουν βγάλει τη σχετική πρόσκληση για τους δυνητικά δικαιούχους την 1η Νοεμβρίου, με προθεσμία υποβολής των αιτήσεων έως και την 15η Νοεμβρίου 2023.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται στα διοικητικά όρια των δήμων Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Δέλτα, Θέρμης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Λαγκαδά, Παύλου Μελά, Πυλαίας-Χορτιάτη και Ωραιοκάστρου. Για τους δήμους της ΠΕ Θεσσαλονίκης η αίτηση υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στο πρωτόκολλο της Αναπτυξιακής Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης ΑΕ - Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης - ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ ή σε ηλεκτρονική μορφή στο email: kalypsi@mdat.gr

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2313-318531, 2313-318560 και 2313-318932

Τα πρώτα 40 σπίτια στον δήμο Θεσσαλονίκης

Μιλώντας στη «ΜτΚ» για το πρόγραμμα και τα οφέλη του, η Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Μείζονος Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ) και αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη τόνισε ότι για τον κεντρικό δήμο το πρόγραμμα αφορά συνολικά 135 σπίτια - αυτή τη στιγμή ωστόσο προσφέρονται τα πρώτα 40.

«Ανοίξαμε τη σχετική πρόσκληση για τους ιδιοκτήτες τον Σεπτέμβριο και τώρα, από την 1η έως και τις 15 Σεπτεμβρίου είναι ανοιχτή η πρόσκληση για τους δυνητικά δικαιούχους που με βάση τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις του ‘Κάλυψη’, καλούνται να υποβάλουν τις αιτήσεις τους» είπε η ίδια και διευκρίνισε ότι πολλά από τα σπίτια του πρώην ESTIA έμειναν αδιάθετα για καιρό αλλά στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες τα μίσθωσαν γιατί ήθελαν να τα εκμεταλλευτούν.

«Αν παρόλα αυτά δεν υπάρξουν προσφορές ιδιοκτητών, γιατί ζήτηση υπάρχει, τότε για τα υπόλοιπα 95 σχεδιάζεται από το αρμόδιο υπουργείο να ακολουθήσει νέα ανοιχτή πρόσκληση στην ελεύθερη αγορά, προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση και οι νέοι άνθρωποι να αποκτήσουν στέγη, που είναι μεγάλο ζητούμενο στις μέρες μας», υπογράμμισε η κ. Καραγιάννη.

Η ίδια ανέφερε ότι δυνητικά ωφελούμενοι είναι οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κατά τον μήνα Μάρτιο του 2023 ή οι σύζυγοι αυτών ή μέλη του συμφώνου συμβίωσης ή φιλοξενούμενα μέλη του νοικοκυριού που επιθυμούν να διαμείνουν σε νέα κατοικία.

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης και η ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνδέονται με το στεγαστικό ζήτημα και την ανάπτυξη στεγαστικής πολιτικής για την πόλη της Θεσσαλονίκης μέσα από δομικές παρεμβάσεις, συνέστησαν τον φορέα Κοινωνικής Μίσθωσης για τη διαχείριση του αποθέματος προς όφελος των ευάλωτων ομάδων. Ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα που παρέχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Κοινωνικής Στέγης», σημείωσε η αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού.

Καλύφθηκαν 11 σπίτια σε Νεάπολη-Συκιές

Πρώτος δήμος στη Θεσσαλονίκη που προχώρησε τις διαδικασίες για τη σύμβαση με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Κάλυψη» ήταν ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, όπου οι αιτήσεις δυνητικά δικαιούχων είχαν κλείσει τον περασμένο Απρίλιο. Όπως ανέφερε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννα Αλεξιάδου «αυτή τη στιγμή έχουν κλείσει τα 11 από τα συνολικά 12 σπίτια τα οποία προσφέρθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους ενώ οι δικαιούχοι είναι πάνω από 400».

«Από τα τέλη Μαΐου και μετά μπήκαν στα σπίτια οι ένοικοι που επιλέχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος αλλά δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση καθώς οι ανάγκες είναι πολύ περισσότερες. Ως δήμος θεωρούμε ότι η νέα γενιά χρειάζεται στήριξη για να ξεκινήσει τη ζωή της και γι’ αυτό είναι σκόπιμο να επεκταθεί το πρόγραμμα ώστε να βρεθούν σπίτια τουλάχιστον για τους μισούς δικαιούχους», σημείωσε η κ. Αλεξιάδου.

«Η κοινωνική πολιτική είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της δημοτικής αρχής και η συμμετοχή μας σε προγράμματα όπως το ‘Κάλυψη’ το αποδεικνύει», επισήμανε η αντιδήμαρχος.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του περασμένου Μαΐου έπεσαν οι υπογραφές για την πρώτη μονογονεϊκή οικογένεια που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Κάλυψη» για την παραχώρηση σπιτιού. Η Ξ. Ν. -μονογονέας και μητέρα ενός κοριτσιού τριών ετών- δήλωσε ευτυχής που η οικογένειά της επελέγη ως ωφελούμενη του προγράμματος ενώ ακολούθησαν οι υπόλοιπες δέκα οικογένειες που απέκτησαν νέο σπίτι.

Τρία νοικοκυριά με νέο σπίτι στη Θέρμη

Και στον δήμο Θέρμης υπογράφηκαν προ ημερών τα πρώτα συμβόλαια μίσθωσης δωρεάν στέγης με το πρόγραμμα «Κάλυψη». Πρόκειται για τρία νοικοκυριά που διαμένουν στα διοικητικά όρια του δήμου και πληρούσαν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Και ο δήμος Θέρμης έχει συμβληθεί -για την υλοποίηση του προγράμματος- με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέσω προγραμματικής σύμβασης καθώς και με την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ) ΑΕ ΑΟΤΑ ως διαχειριστή εταίρο της σύμπραξης.

Τα δωρεάν σπίτια βρίσκονται στο Πλαγιάρι και την Αγία Παρασκευή και η υπογραφή των συμβολαίων μίσθωσης πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Κοινότητας του δήμου στη Θέρμη. Εκ μέρους του δήμου τα συμβόλαια υπέγραψε η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής, Δημόσιας Υγείας και Προσχολικής Αγωγής, Φανή Χατζηδημητρίου

«Διατέθηκαν τα πρώτα τρία σπίτια και θα διαθέσουμε ακόμα ένα στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής. Μακάρι να έχουμε προσφορές κι από άλλους ιδιοκτήτες για να στηρίξουμε κι άλλους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη», επισήμανε η κ. Χατζηδημητρίου, η οποία μάλιστα ευχαρίστησε ιδιαίτερα το προσωπικό του δήμου που εργάστηκε για την πραγματοποίηση της εγκατάστασης των ωφελούμενων νοικοκυριών στα νέα τους σπίτια.

Στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη το πρόγραμμα είναι σε ισχύ καθώς βγήκε η σχετική πρόσκληση για τους ιδιοκτήτες αλλά μέχρι στιγμής δεν υπήρξε ανταπόκριση. «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη διαδικασία που απαιτείται και θα περιμένουμε έως τις 15 Νοεμβρίου να δούμε αν υπάρχουν συμμετοχές από ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες. Ακόμα και ένας να βρεθεί, θα ζητήσουμε από ευάλωτους πολίτες να υποβάλουν αίτηση για την απόκτηση κατοικίας», τόνισε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ελένη Γιαννούδη.

Τα κριτήρια του προγράμματος

1. Πολύτεκνες οικογένειες

2. Τρίτεκνες οικογένειες

3. Άτομα με Αναπηρία (67% και άνω)

4. Νοικοκυριά στα οποία έχει κοινοποιηθεί εκτελεστή δικαστική απόφαση έξωσης από ενοικιαζόμενη κατοικία ή διαταγή απόδοσης μισθίου

5. Μονογονεϊκές οικογένειες

6. Οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά

7. Άνεργοι εγγεγραμμένοι στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης

8. Άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας

9. Άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται ως μέλη σε νοικοκυριά του ΕΕΕ.

Στόχος σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, είναι να στεγαστούν 3.000 ωφελούμενοι με την αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 κατοικιών. Μέσω του προγράμματος το Δημόσιο καλύπτει για τρία χρόνια το κόστος μίσθωσης ιδιωτικών κατοικιών που διατέθηκαν για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ», το οποίο ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Μετά την κατάταξη των νοικοκυριών σε λίστα προτεραιότητας με βάση τα μόρια που συγκεντρώνουν, οι δήμοι καλούν τους ωφελούμενους να επιλέξουν από τη λίστα των διαθέσιμων κατοικιών αυτές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και την προτίμησή τους ως προς την περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο. Κάθε νοικοκυριό επιλέγει αρχικά έως τρία διαθέσιμα ακίνητα, μεταξύ των οποίων καλείται να διαλέξει το κατάλληλο προς ενοικίαση.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με χρηματοδότηση της ΔΥΠΑ.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 12.11.2023

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία