ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΟΥ: Βάζει φρένο στην κατανάλωση γλυκαντικών

Μπορεί να υπάρχουν πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από τη μακροχρόνια χρήση τους, όπως αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις και θνησιμότητα στους ενηλίκους

 15/05/2023 20:52

ΠΟΥ: Βάζει φρένο στην κατανάλωση γλυκαντικών

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για τα γλυκαντικά, ανάμεσά τους και τη στέβια, και συνιστά να μπει φρένο στην καταάλωσή τους. Σε οδηγία που  εξέδωσε σήμερα συνιστά να μην χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του σωματικού βάρους ή τη μείωση του κινδύνου για μη μεταδοτικές ασθένειες.

Η σύσταση βασίζεται στα ευρήματα μίας συστηματικής ανασκόπησης των διαθέσιμων στοιχείων, που υποδηλώνουν ότι η χρήση τους δεν προσφέρει κανένα μακροπρόθεσμο όφελος στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικους ή παιδιά. Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης υποδηλώνουν, επίσης, ότι μπορεί να υπάρχουν πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από τη μακροχρόνια χρήση τους, όπως αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις και θνησιμότητα στους ενηλίκους.

"Η αντικατάσταση των ελεύθερων σακχάρων με γλυκαντικά δεν βοηθά στον έλεγχο του βάρους μακροπρόθεσμα. Οι άνθρωποι πρέπει να εξετάσουν άλλους τρόπους για να μειώσουν την πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων, όπως η κατανάλωση τροφών με φυσικά σάκχαρα, όπως φρούτα ή τρόφιμα και ποτά χωρίς ζάχαρη", σημειώνει ο Francesco Branca, διευθυντής του ΠΟΥ για τη Διατροφή και την Ασφάλεια των Τροφίμων: "Τα γλυκαντικά δεν είναι απαραίτητοι διατροφικοί παράγοντες και δεν έχουν θρεπτική αξία. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μειώσουν τη γλυκύτητα της δίαιτας εντελώς, ξεκινώντας από νωρίς στη ζωή τους, για να βελτιώσουν την υγεία τους".

Η σύσταση ισχύει για όλους τους ανθρώπους, εκτός από άτομα με προϋπάρχοντα διαβήτη και περιλαμβάνει όλα τα συνθετικά και φυσικά ή τροποποιημένα μη θρεπτικά γλυκαντικά που δεν ταξινομούνται ως σάκχαρα που βρίσκονται σε βιομηχανικά τρόφιμα και ποτά ή πωλούνται μόνα τους για προσθήκη σε τρόφιμα και ποτά από τους καταναλωτές. Τα κοινά γλυκαντικά περιλαμβάνουν ακεσουλφάμη Κ, ασπαρτάμη, αντβαντάμη, κυκλαμικά, νεοτάμη, σακχαρίνη, σουκραλόζη, στέβια και παράγωγα στέβιας.

Η σύσταση δεν ισχύει για προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγιεινής που περιέχουν γλυκαντικά, όπως οδοντόκρεμα, κρέμα δέρματος και φάρμακα ή για σάκχαρα χαμηλών θερμίδων και αλκοόλες ζάχαρης (πολυόλες), τα οποία είναι σάκχαρα ή παράγωγα ζάχαρης που περιέχουν θερμίδες και επομένως δεν λαμβάνονται υπόψη.

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για τα γλυκαντικά, ανάμεσά τους και τη στέβια, και συνιστά να μπει φρένο στην καταάλωσή τους. Σε οδηγία που  εξέδωσε σήμερα συνιστά να μην χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του σωματικού βάρους ή τη μείωση του κινδύνου για μη μεταδοτικές ασθένειες.

Η σύσταση βασίζεται στα ευρήματα μίας συστηματικής ανασκόπησης των διαθέσιμων στοιχείων, που υποδηλώνουν ότι η χρήση τους δεν προσφέρει κανένα μακροπρόθεσμο όφελος στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικους ή παιδιά. Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης υποδηλώνουν, επίσης, ότι μπορεί να υπάρχουν πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από τη μακροχρόνια χρήση τους, όπως αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις και θνησιμότητα στους ενηλίκους.

"Η αντικατάσταση των ελεύθερων σακχάρων με γλυκαντικά δεν βοηθά στον έλεγχο του βάρους μακροπρόθεσμα. Οι άνθρωποι πρέπει να εξετάσουν άλλους τρόπους για να μειώσουν την πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων, όπως η κατανάλωση τροφών με φυσικά σάκχαρα, όπως φρούτα ή τρόφιμα και ποτά χωρίς ζάχαρη", σημειώνει ο Francesco Branca, διευθυντής του ΠΟΥ για τη Διατροφή και την Ασφάλεια των Τροφίμων: "Τα γλυκαντικά δεν είναι απαραίτητοι διατροφικοί παράγοντες και δεν έχουν θρεπτική αξία. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μειώσουν τη γλυκύτητα της δίαιτας εντελώς, ξεκινώντας από νωρίς στη ζωή τους, για να βελτιώσουν την υγεία τους".

Η σύσταση ισχύει για όλους τους ανθρώπους, εκτός από άτομα με προϋπάρχοντα διαβήτη και περιλαμβάνει όλα τα συνθετικά και φυσικά ή τροποποιημένα μη θρεπτικά γλυκαντικά που δεν ταξινομούνται ως σάκχαρα που βρίσκονται σε βιομηχανικά τρόφιμα και ποτά ή πωλούνται μόνα τους για προσθήκη σε τρόφιμα και ποτά από τους καταναλωτές. Τα κοινά γλυκαντικά περιλαμβάνουν ακεσουλφάμη Κ, ασπαρτάμη, αντβαντάμη, κυκλαμικά, νεοτάμη, σακχαρίνη, σουκραλόζη, στέβια και παράγωγα στέβιας.

Η σύσταση δεν ισχύει για προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγιεινής που περιέχουν γλυκαντικά, όπως οδοντόκρεμα, κρέμα δέρματος και φάρμακα ή για σάκχαρα χαμηλών θερμίδων και αλκοόλες ζάχαρης (πολυόλες), τα οποία είναι σάκχαρα ή παράγωγα ζάχαρης που περιέχουν θερμίδες και επομένως δεν λαμβάνονται υπόψη.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία