ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πού θα ταξιδέψουν οι Θεσσαλονικείς για το Πάσχα

Τα χωριά τους και οικονομικές οδικές εκδρομές με τουριστικά γραφεία προτιμούν οι ταξιδιώτες - Οι δημοφιλείς προορισμοί εσωτερικού και εξωτερικού

 01/05/2024 04:50

Πού θα ταξιδέψουν οι Θεσσαλονικείς για το Πάσχα

Θεολόγος Ηλιού

Αθάνατο Ελληνικό Πάσχα στο χωριό, φαίνεται πως θα επιλέξουν οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς για την πενταήμερη εκδρομή τους που φέτος συνδυάζεται και με την Πρωτομαγιά, καθώς η αργία μετατίθεται στις 7 Μαΐου. Η δεύτερη μεγάλη μερίδα των εκδρομέων, επέλεξε οδικούς προορισμούς κυρίως με τουριστικά γραφεία, ώστε να γλιτώσουν και τα έξοδα των καυσίμων. Τα αεροπορικά εισιτήρια για την περίοδο του Πάσχα είναι σε απαγορευτικές πλέον τιμές περισσότερο για το εσωτερικό της χώρας και ειδικά για τα νησιά του Αιγαίου.

Όσοι προνόησαν και έκλεισαν τις πασχαλινές διακοπές τους από τα τέλη Ιανουαρίου, εξασφάλισαν φθηνά πακέτα και εισιτήρια. Από την άλλη όσοι είναι της τελευταίας στιγμής και θέλουν να ταξιδέψουν σε δημοφιλείς προορισμούς θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ή να επιλέξουν πιο προσιτούς και κοντινούς προορισμούς ώστε να μπορούν να βρουν δωμάτια που να μην κοστίζουν εξωφρενικά ποσά.

«Οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς βλέπουμε ότι θα πάνε στα χωριά τους φέτος. Επιλέγουν να πηγαίνουν στον τόπο καταγωγής τους για να γλιτώσουν το κόστος της διαμονής και να αντιμετωπίσουν μόνο το κόστος από τα καύσιμα» λέει στη «ΜτΚ» ο τουριστικός πράκτορας Τζώρτζης Σαρακατσάνος. «Γενικότερα όμως, επειδή το Πάσχα είναι μία οικογενειακή γιορτή πάντα βλέπουμε τους περισσότερους να πηγαίνουν στα χωριά τους. Δεν είναι όπως τα Χριστούγεννα που πολλοί διαλέγουν να τα παίρνουν με ταξίδια. Το Πάσχα παρατηρείται ότι οι περισσότεροι προτιμούν το κλασικό Πάσχα στο χωριό με τα μεγάλα οικογενειακά τραπέζια» συμπληρώνει.

Με το ράλι στις τιμές των καυσίμων, μετά και την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και την αναμενόμενη απάντηση, οι εκδρομείς προσπαθούν να γλιτώσουν την αύξηση στην αμόλυβδη που εκτιμάται ότι θα καταγραφεί την περίοδο του Πάσχα. «Οι Θεσσαλονικείς διαλέγουν τουριστικά γραφεία για να μειώσουν τα κόστη και να έχουν μία οργανωμένη εκδρομή. Οι οργανωμένες εκδρομές δίνουν αξία στα χρήματα τους, καθώς υπάρχει συντονισμός, δεν χάνουν χρόνο ψάχνοντας πού να πάνε και διαμένουν σε ξενοδοχεία που έχουν δοκιμαστεί. Προτιμούν να ταξιδεύουν με τουριστικά λεωφορεία για να γλιτώσουν τις βενζίνες» αναφέρει ο τουριστικός πράκτορας Γιάννης Τσομπανάκης.

Σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες της Θεσσαλονίκης, φέτος υπάρχει 25% μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εκδρομές το Πάσχα, ενώ το κόστος έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο από 5% έως 10% αναλόγως τον προορισμό.

Κλασσική επιλογή η Κέρκυρα

Αγαπημένος προορισμός για τους Βορειοελλαδίτες την περίοδο του Πάσχα είναι η Κέρκυρα. Το νησί δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο για τον μεγάλο Επιτάφιο το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής και φυσικά για το έθιμο των Μπότηδων το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Τα στοιχεία που προσελκύουν τους Βορειοελλαδίτες είναι ότι μπορούν εύκολα να προσεγγίσουν το νησί οδικώς και να μεταφέρουν τα οχήματά τους με τα πλοία που έχουν συχνά δρομολόγια.

Από τη Θεσσαλονίκη έως το λιμάνι της Ηγουμενίτσας υπολογίζεται πως ένας οδηγός θα χρειαστεί να πληρώσει περίπου 64 ευρώ σε βενζίνη, ενώ για το πλοίο θα δώσει περίπου 10 ευρώ το άτομο και για την μεταφορά του αυτοκινήτου περίπου 30 ευρώ.

«Μία εβδομάδα πριν το Πάσχα, δεν υπάρχει περίπτωση για την Κέρκυρα, να βρεις φθηνότερα από 120-130 το βράδυ. Βέβαια, υπάρχουν και τα καλύμματα που μισθώνονται μέσω Airbnb που δεν μπορείς να υπολογίσεις ακριβώς τιμές. Η Κέρκυρα έχει ήδη πληρότητα 80% και εντός του κέντρου δεν βρίσκεις τίποτα. Έχει διαθέσιμα δωμάτια μόνο περιφερειακά» αναφέρει ο Τζώρτζης Σαρακατσάνος.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Τσομπανάκη, υπάρχει έντονη κινητικότητα Θεσσαλονικέων και φέτος προς την Κέρκυρα για τις ημέρες του Πάσχα. «Μία τετραήμερη εκδρομή μπορεί να ξεκινήσει από 219 ευρώ το άτομο και να φτάσει μέχρι και 350 ευρώ το άτομο, έχοντας μέσα ημιδιατροφή και διαμονή σε ξενοδοχείο 4 αστέρων. Μέσα στο πακέτο υπάρχουν τα εισιτήρια για το λεωφορείο και το πλοίο αλλά και ξεναγήσεις. Πάντα μεριμνούμε να κλείνουμε για τους εκδρομείς και τα εορταστικά δείπνα, καθώς την Ανάσταση και το Πάσχα είναι όλα κλεισμένα και κανείς δεν μπορεί να βρει διαθέσιμο τραπέζι στην Κέρκυρα» επισημαίνει ο κ. Τσομπανάκης.

Δεν πλησιάζεται η Πάρος!

Δεν αγγίζονται τα εισιτήρια για την Πάρο την περίοδο του Πάσχα. Ενδεικτικά στις 24 Απριλίου, τα φθηνότερα εισιτήρια ήταν 833 ευρώ, αν κάποιος αναχωρούσε από τη Θεσσαλονίκη τη Μ. Παρασκευή και επέστρεφε στις 7 Μαΐου. Μάλιστα, η συγκεκριμένη διαδρομή που χαρακτηρίζεται ως η καλύτερη από σελίδα αναζήτησης φθηνών εισιτηρίων, είχε μία στάση 11 ωρών στην Αθήνα στο «πήγαινε», ενώ η επιστροφή γινόταν μέσω… Λάρνακας, αφού πρώτα περνούσε ο επιβάτης από Αθήνα. Η διαδικασία αυτή θα διαρκούσε 18 ώρες και 40 λεπτά.

«Τα αεροπορικά είναι όλα κλεισμένα από νωρίς για την Πάρο, γι’ αυτό βλέπουμε αυτές τις τιμές και τις πτήσεις με μεγάλες στάσεις. Όσοι θέλουν πλέον να πάνε στην Πάρο, μόνο οδικώς έως τον Πειραιά και από εκεί με πλοίο της γραμμής» λέει ο κ. Σαρακατσάνος. Όσοι πρόλαβαν, δηλαδή, μήνες πριν να βρουν φθηνά αεροπορικά θα βρεθούν στο λιμανάκι της Νάουσας το μεσημέρι του Πάσχα σε ένα ξέφρενο γλέντι που στήνεται κάθε χρόνο. Οι εικόνες αυτές έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και φέτος στο νησιώτικο γλέντι θα βρεθούν τουρίστες και από το εξωτερικό.

Όπως λέει η αντιπρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Πάρου, Σοφία Βακιρτζή, η πληρότητα στο νησί βρίσκεται στο 80% αλλά οι κρατήσεις είναι από ξένους τουρίστες και όχι από Έλληνες. «Στα ξενοδοχεία μας περιμένουμε κυρίως Καναδούς και Αμερικάνους. Πέφτει αργά το Πάσχα και μας βρίσκει στην έναρξη της τουριστικής σεζόν. Δηλαδή οι ξένοι τουρίστες έτσι και αλλιώς θα ερχόντουσαν αυτή την περίοδο. Οι Έλληνες που βλέπετε να κατακλύζουν το νησί το Πάσχα, δεν νοικιάζουν δωμάτια οι περισσότεροι αλλά τους φιλοξενούν σε βίλες και σπίτια φίλοι και γνωστοί τους» αναφέρει στη «ΜτΚ» η Σοφία Βακιρτζή.

Η πληρότητα στην Πάρο αναμένεται να ξεπεράσει το 80% από σήμερα, Κυριακή 28 Απριλίου. «Όσοι πρόλαβαν βρήκαν δωμάτιο με 100 ευρώ το βράδυ σε ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων. Σαφώς σε 5αστερα η τιμή θα είναι τουλάχιστον διπλάσια» σημειώνει η κ. Βακιρτζή.

«Έχουμε εντοπίσει και σπίτια Airbnb στο νησί που τα πέντε βραδιά κοστίζουν 330 ευρώ. Ωστόσο δεν μπορεί να πάει κανείς, λόγω των αεροπορικών» επισημαίνει ο τουριστικός πράκτορας Τζώρτζης Σαρακατσάνης.

Ζαγοροχώρια και Πήλιο στις πρώτες επιλογές

Σύμφωνα με τα τουριστικά γραφεία από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους Θεσσαλονικείς φέτος είναι τα Ζαγοροχώρια και το Πήλιο, με τις κρατήσεις να μην σταματούν. Η απόσταση, η φύση και οι τιμές διαμονές φαίνεται πως καταστούν ελκυστικούς τους δύο προορισμούς.

«Υπάρχει ένα μεγάλο κύμα κρατήσεων φέτος για Ζαγοροχώρια και Πήλιο. Επιλέγουν τους προορισμούς αυτούς επειδή υπάρχει εύκολη πρόσβαση και μπορείς να τα γυρίσεις εύκολα μέσα σε πέντε ημέρες» σημειώνει ο Τζώρτζης Σαρακατσάνης. «Την στιγμή που μιλάμε αν θες να κλείσεις για Ζαγοροχώρια θα βρεις δωμάτια από 90 έως 110 ευρώ το βράδυ. Αν έκλεινες νωρίτερα, θα ήταν πολύ πιο φθηνά. Στο Πήλιο, μετά τη μεγάλη καταστροφή θέλουν να προσελκύσουν κόσμο, όποτε έχουν ρίξει τις τιμές. Μπορεί κάποιος που προνόησε νωρίτερα να βρήκε και δίκυκλο δωμάτιο με 60 ευρώ το βράδυ».

Ενδιαφέρον και για Καστοριά

Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για την Καστοριά στην Βόρεια Ελλάδα, ενώ οι Θεσσαλονικείς από νησιά φαίνεται φέτος να προτιμούν την Τήνο. «Φέτος βλέπουμε να έχει πέσει η Πάρος στις προτιμήσεις και να ανέβηκε ιδιαίτερα η Τήνος. Επίσης, υπάρχουν πολλοί που ρώτησαν για Ικαρία και Χίο, ενώ λίγοι φέτος έφυγαν για Κρήτη. Ελάχιστοι ενδιαφέρθηκαν για Σαντορίνη» λέει ο Γιάννης Τσομπανκάκης, επισημαίνοντας πως υπήρχε άνοδος και για τη Σύρο. «Αρκετοί θα φύγουν Σύρο φέτος για Πάσχα. Μία πενταήμερη εκδρομή με διαμονή, λεωφορείο για Πειραιά και ακτοπλοϊκά στοιχίζει 359 ευρώ το άτομο» αναφέρει.

Βαλκάνια, Ρώμη και Κωνσταντινούπολη

Τουρκία και Ιταλία έκλεισαν οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς για την πασχαλινή τους εκδρομή, ενώ όσοι έκλεισαν τελευταία στιγμή θα ταξιδέψουν προς τα Βαλκάνια. «Όσοι ήταν της τελευταίας στιγμής, θα φύγουν προς τα Βαλκάνια. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για Δαλματικές Ακτές στην Κροατία και το Βουκουρέστι που διαθέτει φθηνά πακέτα. Συγκεκριμένα για τρεις διανυκτερεύσεις και τη μεταφορά, υπάρχουν πακέτα από 200 ευρώ το άτομο» ενημερώνει ο κ. Τσομπανάκης.

«Όσοι έκλεισαν νωρίτερα, επέλεξαν Ρώμη και Κωνσταντινούπολη. Το πιο φθηνό πακέτο για 4-5 ημέρες στη Ρώμη είναι 450 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και 600 το άτομο αναλόγως τα αεροπορικά εισιτήρια και το ξενοδοχείο που θα επιλέξει. Στην Κωνσταντινούπολη μειώνεται πολύ το κόστος, καθώς μπορούν να πάνε με λεωφορείο οδικώς. Για μία 4ήμερη εκδρομή τα πακέτα αρχίζουν από 290 ευρώ και φτάνουν έως τα 450 ευρώ» αναφέρει ο κ. Σαρακατσάνης.


Δημοφιλείς ελληνικοί προορισμοί για το Πάσχα

•Κέρκυρα: 4-5 ημέρες από 250 € το άτομο με διαμονή & ακτοπλοϊκά

•Πάρος: από 270 € το άτομο με διαμονή & ακτοπλοϊκά (από Πειραιά)

• Τήνος, Σέριφος: από 250-300 € το άτομο με διαμονή & ακτοπλοϊκά

•Χίος: από 200-250 € το άτομο με διαμονή & ακτοπλοϊκά

•Ρόδος: 6 ημέρες από 600 € το άτομο με διαμονή & αεροπορικά

•Σαντορίνη: 4 ημέρες από 380 € το άτομο με διαμονή & ακτοπλοϊκά

Πληρότητες: Άνω του 85-90%


Κορυφαίοι προορισμοί στο εξωτερικό για τους Έλληνες

•Παρίσι: 4 ή 5 διανυκτερεύσεις, 550-750 € / άτομο

•Λονδίνο: 5 διανυκτερεύσεις, 750-850 € / άτομο

•Βιέννη: 4 διανυκτερεύσεις, 450-500 € / άτομο

•Ρώμη: 5 διανυκτερεύσεις, 600-650 € / άτομο


*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28.04.2024

Αθάνατο Ελληνικό Πάσχα στο χωριό, φαίνεται πως θα επιλέξουν οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς για την πενταήμερη εκδρομή τους που φέτος συνδυάζεται και με την Πρωτομαγιά, καθώς η αργία μετατίθεται στις 7 Μαΐου. Η δεύτερη μεγάλη μερίδα των εκδρομέων, επέλεξε οδικούς προορισμούς κυρίως με τουριστικά γραφεία, ώστε να γλιτώσουν και τα έξοδα των καυσίμων. Τα αεροπορικά εισιτήρια για την περίοδο του Πάσχα είναι σε απαγορευτικές πλέον τιμές περισσότερο για το εσωτερικό της χώρας και ειδικά για τα νησιά του Αιγαίου.

Όσοι προνόησαν και έκλεισαν τις πασχαλινές διακοπές τους από τα τέλη Ιανουαρίου, εξασφάλισαν φθηνά πακέτα και εισιτήρια. Από την άλλη όσοι είναι της τελευταίας στιγμής και θέλουν να ταξιδέψουν σε δημοφιλείς προορισμούς θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ή να επιλέξουν πιο προσιτούς και κοντινούς προορισμούς ώστε να μπορούν να βρουν δωμάτια που να μην κοστίζουν εξωφρενικά ποσά.

«Οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς βλέπουμε ότι θα πάνε στα χωριά τους φέτος. Επιλέγουν να πηγαίνουν στον τόπο καταγωγής τους για να γλιτώσουν το κόστος της διαμονής και να αντιμετωπίσουν μόνο το κόστος από τα καύσιμα» λέει στη «ΜτΚ» ο τουριστικός πράκτορας Τζώρτζης Σαρακατσάνος. «Γενικότερα όμως, επειδή το Πάσχα είναι μία οικογενειακή γιορτή πάντα βλέπουμε τους περισσότερους να πηγαίνουν στα χωριά τους. Δεν είναι όπως τα Χριστούγεννα που πολλοί διαλέγουν να τα παίρνουν με ταξίδια. Το Πάσχα παρατηρείται ότι οι περισσότεροι προτιμούν το κλασικό Πάσχα στο χωριό με τα μεγάλα οικογενειακά τραπέζια» συμπληρώνει.

Με το ράλι στις τιμές των καυσίμων, μετά και την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και την αναμενόμενη απάντηση, οι εκδρομείς προσπαθούν να γλιτώσουν την αύξηση στην αμόλυβδη που εκτιμάται ότι θα καταγραφεί την περίοδο του Πάσχα. «Οι Θεσσαλονικείς διαλέγουν τουριστικά γραφεία για να μειώσουν τα κόστη και να έχουν μία οργανωμένη εκδρομή. Οι οργανωμένες εκδρομές δίνουν αξία στα χρήματα τους, καθώς υπάρχει συντονισμός, δεν χάνουν χρόνο ψάχνοντας πού να πάνε και διαμένουν σε ξενοδοχεία που έχουν δοκιμαστεί. Προτιμούν να ταξιδεύουν με τουριστικά λεωφορεία για να γλιτώσουν τις βενζίνες» αναφέρει ο τουριστικός πράκτορας Γιάννης Τσομπανάκης.

Σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες της Θεσσαλονίκης, φέτος υπάρχει 25% μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εκδρομές το Πάσχα, ενώ το κόστος έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο από 5% έως 10% αναλόγως τον προορισμό.

Κλασσική επιλογή η Κέρκυρα

Αγαπημένος προορισμός για τους Βορειοελλαδίτες την περίοδο του Πάσχα είναι η Κέρκυρα. Το νησί δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο για τον μεγάλο Επιτάφιο το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής και φυσικά για το έθιμο των Μπότηδων το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Τα στοιχεία που προσελκύουν τους Βορειοελλαδίτες είναι ότι μπορούν εύκολα να προσεγγίσουν το νησί οδικώς και να μεταφέρουν τα οχήματά τους με τα πλοία που έχουν συχνά δρομολόγια.

Από τη Θεσσαλονίκη έως το λιμάνι της Ηγουμενίτσας υπολογίζεται πως ένας οδηγός θα χρειαστεί να πληρώσει περίπου 64 ευρώ σε βενζίνη, ενώ για το πλοίο θα δώσει περίπου 10 ευρώ το άτομο και για την μεταφορά του αυτοκινήτου περίπου 30 ευρώ.

«Μία εβδομάδα πριν το Πάσχα, δεν υπάρχει περίπτωση για την Κέρκυρα, να βρεις φθηνότερα από 120-130 το βράδυ. Βέβαια, υπάρχουν και τα καλύμματα που μισθώνονται μέσω Airbnb που δεν μπορείς να υπολογίσεις ακριβώς τιμές. Η Κέρκυρα έχει ήδη πληρότητα 80% και εντός του κέντρου δεν βρίσκεις τίποτα. Έχει διαθέσιμα δωμάτια μόνο περιφερειακά» αναφέρει ο Τζώρτζης Σαρακατσάνος.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Τσομπανάκη, υπάρχει έντονη κινητικότητα Θεσσαλονικέων και φέτος προς την Κέρκυρα για τις ημέρες του Πάσχα. «Μία τετραήμερη εκδρομή μπορεί να ξεκινήσει από 219 ευρώ το άτομο και να φτάσει μέχρι και 350 ευρώ το άτομο, έχοντας μέσα ημιδιατροφή και διαμονή σε ξενοδοχείο 4 αστέρων. Μέσα στο πακέτο υπάρχουν τα εισιτήρια για το λεωφορείο και το πλοίο αλλά και ξεναγήσεις. Πάντα μεριμνούμε να κλείνουμε για τους εκδρομείς και τα εορταστικά δείπνα, καθώς την Ανάσταση και το Πάσχα είναι όλα κλεισμένα και κανείς δεν μπορεί να βρει διαθέσιμο τραπέζι στην Κέρκυρα» επισημαίνει ο κ. Τσομπανάκης.

Δεν πλησιάζεται η Πάρος!

Δεν αγγίζονται τα εισιτήρια για την Πάρο την περίοδο του Πάσχα. Ενδεικτικά στις 24 Απριλίου, τα φθηνότερα εισιτήρια ήταν 833 ευρώ, αν κάποιος αναχωρούσε από τη Θεσσαλονίκη τη Μ. Παρασκευή και επέστρεφε στις 7 Μαΐου. Μάλιστα, η συγκεκριμένη διαδρομή που χαρακτηρίζεται ως η καλύτερη από σελίδα αναζήτησης φθηνών εισιτηρίων, είχε μία στάση 11 ωρών στην Αθήνα στο «πήγαινε», ενώ η επιστροφή γινόταν μέσω… Λάρνακας, αφού πρώτα περνούσε ο επιβάτης από Αθήνα. Η διαδικασία αυτή θα διαρκούσε 18 ώρες και 40 λεπτά.

«Τα αεροπορικά είναι όλα κλεισμένα από νωρίς για την Πάρο, γι’ αυτό βλέπουμε αυτές τις τιμές και τις πτήσεις με μεγάλες στάσεις. Όσοι θέλουν πλέον να πάνε στην Πάρο, μόνο οδικώς έως τον Πειραιά και από εκεί με πλοίο της γραμμής» λέει ο κ. Σαρακατσάνος. Όσοι πρόλαβαν, δηλαδή, μήνες πριν να βρουν φθηνά αεροπορικά θα βρεθούν στο λιμανάκι της Νάουσας το μεσημέρι του Πάσχα σε ένα ξέφρενο γλέντι που στήνεται κάθε χρόνο. Οι εικόνες αυτές έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και φέτος στο νησιώτικο γλέντι θα βρεθούν τουρίστες και από το εξωτερικό.

Όπως λέει η αντιπρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Πάρου, Σοφία Βακιρτζή, η πληρότητα στο νησί βρίσκεται στο 80% αλλά οι κρατήσεις είναι από ξένους τουρίστες και όχι από Έλληνες. «Στα ξενοδοχεία μας περιμένουμε κυρίως Καναδούς και Αμερικάνους. Πέφτει αργά το Πάσχα και μας βρίσκει στην έναρξη της τουριστικής σεζόν. Δηλαδή οι ξένοι τουρίστες έτσι και αλλιώς θα ερχόντουσαν αυτή την περίοδο. Οι Έλληνες που βλέπετε να κατακλύζουν το νησί το Πάσχα, δεν νοικιάζουν δωμάτια οι περισσότεροι αλλά τους φιλοξενούν σε βίλες και σπίτια φίλοι και γνωστοί τους» αναφέρει στη «ΜτΚ» η Σοφία Βακιρτζή.

Η πληρότητα στην Πάρο αναμένεται να ξεπεράσει το 80% από σήμερα, Κυριακή 28 Απριλίου. «Όσοι πρόλαβαν βρήκαν δωμάτιο με 100 ευρώ το βράδυ σε ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων. Σαφώς σε 5αστερα η τιμή θα είναι τουλάχιστον διπλάσια» σημειώνει η κ. Βακιρτζή.

«Έχουμε εντοπίσει και σπίτια Airbnb στο νησί που τα πέντε βραδιά κοστίζουν 330 ευρώ. Ωστόσο δεν μπορεί να πάει κανείς, λόγω των αεροπορικών» επισημαίνει ο τουριστικός πράκτορας Τζώρτζης Σαρακατσάνης.

Ζαγοροχώρια και Πήλιο στις πρώτες επιλογές

Σύμφωνα με τα τουριστικά γραφεία από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους Θεσσαλονικείς φέτος είναι τα Ζαγοροχώρια και το Πήλιο, με τις κρατήσεις να μην σταματούν. Η απόσταση, η φύση και οι τιμές διαμονές φαίνεται πως καταστούν ελκυστικούς τους δύο προορισμούς.

«Υπάρχει ένα μεγάλο κύμα κρατήσεων φέτος για Ζαγοροχώρια και Πήλιο. Επιλέγουν τους προορισμούς αυτούς επειδή υπάρχει εύκολη πρόσβαση και μπορείς να τα γυρίσεις εύκολα μέσα σε πέντε ημέρες» σημειώνει ο Τζώρτζης Σαρακατσάνης. «Την στιγμή που μιλάμε αν θες να κλείσεις για Ζαγοροχώρια θα βρεις δωμάτια από 90 έως 110 ευρώ το βράδυ. Αν έκλεινες νωρίτερα, θα ήταν πολύ πιο φθηνά. Στο Πήλιο, μετά τη μεγάλη καταστροφή θέλουν να προσελκύσουν κόσμο, όποτε έχουν ρίξει τις τιμές. Μπορεί κάποιος που προνόησε νωρίτερα να βρήκε και δίκυκλο δωμάτιο με 60 ευρώ το βράδυ».

Ενδιαφέρον και για Καστοριά

Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για την Καστοριά στην Βόρεια Ελλάδα, ενώ οι Θεσσαλονικείς από νησιά φαίνεται φέτος να προτιμούν την Τήνο. «Φέτος βλέπουμε να έχει πέσει η Πάρος στις προτιμήσεις και να ανέβηκε ιδιαίτερα η Τήνος. Επίσης, υπάρχουν πολλοί που ρώτησαν για Ικαρία και Χίο, ενώ λίγοι φέτος έφυγαν για Κρήτη. Ελάχιστοι ενδιαφέρθηκαν για Σαντορίνη» λέει ο Γιάννης Τσομπανκάκης, επισημαίνοντας πως υπήρχε άνοδος και για τη Σύρο. «Αρκετοί θα φύγουν Σύρο φέτος για Πάσχα. Μία πενταήμερη εκδρομή με διαμονή, λεωφορείο για Πειραιά και ακτοπλοϊκά στοιχίζει 359 ευρώ το άτομο» αναφέρει.

Βαλκάνια, Ρώμη και Κωνσταντινούπολη

Τουρκία και Ιταλία έκλεισαν οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς για την πασχαλινή τους εκδρομή, ενώ όσοι έκλεισαν τελευταία στιγμή θα ταξιδέψουν προς τα Βαλκάνια. «Όσοι ήταν της τελευταίας στιγμής, θα φύγουν προς τα Βαλκάνια. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για Δαλματικές Ακτές στην Κροατία και το Βουκουρέστι που διαθέτει φθηνά πακέτα. Συγκεκριμένα για τρεις διανυκτερεύσεις και τη μεταφορά, υπάρχουν πακέτα από 200 ευρώ το άτομο» ενημερώνει ο κ. Τσομπανάκης.

«Όσοι έκλεισαν νωρίτερα, επέλεξαν Ρώμη και Κωνσταντινούπολη. Το πιο φθηνό πακέτο για 4-5 ημέρες στη Ρώμη είναι 450 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και 600 το άτομο αναλόγως τα αεροπορικά εισιτήρια και το ξενοδοχείο που θα επιλέξει. Στην Κωνσταντινούπολη μειώνεται πολύ το κόστος, καθώς μπορούν να πάνε με λεωφορείο οδικώς. Για μία 4ήμερη εκδρομή τα πακέτα αρχίζουν από 290 ευρώ και φτάνουν έως τα 450 ευρώ» αναφέρει ο κ. Σαρακατσάνης.


Δημοφιλείς ελληνικοί προορισμοί για το Πάσχα

•Κέρκυρα: 4-5 ημέρες από 250 € το άτομο με διαμονή & ακτοπλοϊκά

•Πάρος: από 270 € το άτομο με διαμονή & ακτοπλοϊκά (από Πειραιά)

• Τήνος, Σέριφος: από 250-300 € το άτομο με διαμονή & ακτοπλοϊκά

•Χίος: από 200-250 € το άτομο με διαμονή & ακτοπλοϊκά

•Ρόδος: 6 ημέρες από 600 € το άτομο με διαμονή & αεροπορικά

•Σαντορίνη: 4 ημέρες από 380 € το άτομο με διαμονή & ακτοπλοϊκά

Πληρότητες: Άνω του 85-90%


Κορυφαίοι προορισμοί στο εξωτερικό για τους Έλληνες

•Παρίσι: 4 ή 5 διανυκτερεύσεις, 550-750 € / άτομο

•Λονδίνο: 5 διανυκτερεύσεις, 750-850 € / άτομο

•Βιέννη: 4 διανυκτερεύσεις, 450-500 € / άτομο

•Ρώμη: 5 διανυκτερεύσεις, 600-650 € / άτομο


*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28.04.2024

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία