ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Χτυπήθηκε ψυχιατρική κλινική στο Χάρκοβο - «Σφυροκοπούν» την Ντνίπρο (Φωτ.)

«Βάναυση επίθεση κατά αμάχων» τα ρωσικά πλήγματα στο Χάρκοβο, καταγγέλλει η Ουκρανία - Βομβαρδίστηκαν παιδικός σταθμός, πολυκατοικία και διώροφη βιοτεχνία υποδημάτων στη Ντνίπρο- Η Βολνοβάχα στα χέρια Ρώσων αυτονομιστών

 11/03/2022 07:00

Έξι ουκρανικές πόλεις έχει υπό την κυριαρχία του ο ρωσικός στρατός, μετά από 15 μέρες σκληρών μαχών. Ο στρατός του Πούτιν, σε διάστημα δύο εβδομάδων, έχει υπό τον έλεγχό του τη Μελιτούπολη, το Τσερνόμπιλ, το Κονοτόπ, το Ντονιέτσκ και τη Χερσώνα, το Τσέρνιγκοφ ενώ σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, και η Βολνοβάχα καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.

Βάναυση επίθεση σε ψυχιατρική κλινική στο Χάρκοβο, καταγγέλλει η Ουκρανία 

Η Ουκρανία κατηγόρησε σήμερα τις ρωσικές δυνάμεις ότι έπληξαν ψυχιατρικό νοσοκομείο κοντά στην πόλη Ίζιουμ της ανατολικής Ουκρανίας, σε μια «βάναυση επίθεση κατά αμάχων» όπως τη χαρακτήρισε περιφερειακός κυβερνήτης.

Ο Όλεχ Σινεχούμποφ, κυβερνήτης της περιφέρειας του Χάρκιβ (Χάρκοβο), ανακοίνωσε ότι 330 άνθρωποι ήταν στο νοσοκομείο τη στιγμή εκείνη, κάποιοι εκ των οποίων ήταν σε αναπηρικά αμαξίδια ή αδυνατούσαν να μετακινηθούν, και ότι 73 είχαν απομακρυνθεί. Ο αριθμός των θυμάτων εξακριβώνεται, δήλωσε ο ίδιος.

«Είναι ένα έγκλημα κατά αμάχων, μια γενοκτονία κατά του ουκρανικού έθνους», έγραψε ο Σινεχούμποφ στην υπηρεσία μηνυμάτων Telegram.

Όπως έγινε γνωστό αργότερα, ωστόσο,η ρωσική αεροπορική επίθεση σε ψυχιατρικό νοσοκομείο στην περιοχή Χάρκιβ (Χάρκοβο) της ανατολικής Ουκρανίας σήμερα δεν προκάλεσε θύματα, ανέφερε ανακοίνωση των ουκρανικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

«Και οι 30 εργαζόμενοι και οι 330 ασθενείς ήταν σε καταφύγιο την ώρα του χτυπήματος», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει άμεσα από ανεξάρτητη πηγή την αναφορά της επίθεσης, σε μια περιοχή όπου έχουν αναφερθεί σφοδρές μάχες από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους στην «ειδική επιχείρηση», όπως τη χαρακτηρίζει, για τον αφοπλισμό και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας.

Η αναφερόμενη επίθεση έρχεται σε συνέχεια του βομβαρδισμού νοσοκομείου στη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, στην οποία, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν προχθές, Τετάρτη, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί. Η Ρωσία έχει πει ότι θα ερευνήσει το περιστατικό αλλά κάποιοι αξιωματούχοι απέρριψαν τις αναφορές για την επίθεση αυτή ως «ψευδείς ειδήσεις».

Ο Σινεχούμποφ είπε επίσης ότι ρωσικές δυνάμεις είχαν βομβαρδίσει περιοχές με κατοικίες στο Χάρκιβ, τη βασική πόλη της περιοχής, 89 φορές σε μία ημέρα αλλά ότι δεν υπήρχε κίνδυνος για τους αμάχους ύστερα από το πλήγμα που δέχθηκε ινστιτούτο με πυρηνικό εργαστήριο.

Όλοι οι ουκρανικοί σταθμοί πυρηνικής ενέργειας λειτουργούν σταθερά αλλά οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια αντιμετωπίζουν «ψυχολογική πίεση» στο έργο τους ύστερα από την κατάληψή του από ρωσικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας Energoatom. Σύμφωνα με την ίδια, τα επίπεδα ραδιενέργειας σε όλα τα εργοστάσια ήταν αμετάβλητα.

Δύο στρατιώτες νεκροί σε βομβαρδισμό αεροπορικής βάσης

Δύο Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν σήμερα κατά τον βομβαρδισμό από τον ρωσικό στρατό της αεροπορικής βάσης Λουτσκ, στη βορειοδυτική Ουκρανία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

«Στις 05:45 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας] τέσσερις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, από ένα βομβαρδιστικό του ρωσικού στρατού στην αεροπορική βάση Λουτσκ», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Γιούριι Ποχουλιάικο, αξιωματούχος της περιφερειακής διοίκησης, ο οποίος διευκρίνισε πως υπάρχουν «δύο νεκροί στρατιώτες και έξι τραυματίες».

Λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κονασένκοφ, είχε ανακοινώσει πως «τα στρατιωτικά αεροδρόμια του Λουτσκ και του Ιβάνο-Φρανκίβσκ (δυτικά) τέθηκαν εκτός λειτουργίας».

«Εκρήξεις από την πλευρά του αεροδρομίου. Όλοι στα καταφύγια. Μην δημοσιοποιείτε καμία φωτογραφία, διευθύνσεις ή συντεταγμένες», είχε προειδοποιήσει από την πλευρά του στο Facebook ο Ίλχορ Πολιτσχούκ, δήμαρχος της πόλης Λουτσκ.

Οι δημοτικές υπηρεσίες θέρμανσης ανακοίνωσαν διακοπές «λόγω των εκρήξεων».

Ζημιές 119 δισ. δολαρίων

Στο μεταξύ, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ζημιές ύψους 119 δισεκ. δολαρίων στην ουκρανική οικονομία, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Ντενίς Κουντίν.

Όπως είπε, το 75% των επιχειρήσεων σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον πόλεμο σταμάτησαν τη λειτουργία τους και οι περισσότερες μεταλλουργικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία δεν λειτουργούν.

«Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε λιγότερες εξαγωγές μετάλλων», είπε και πρόσθεσε πως οι εξαγωγές μετάλλων αντιπροσωπεύουν ένα «σημαντικό μερίδιο» των συνολικών εξαγωγών της Ουκρανίας.


Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε δύο στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις - Περίπου 222.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν προς τη Ρωσία και τις δύο αποσχισθείσες επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ

Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε μια υψηλής ακρίβειας, μεγάλου βεληνεκούς επίθεση εναντίον δύο στρατιωτικών αεροπορικών βάσεων στις πόλεις Λουτσκ και Ιβάνο-Φρανκίβσκ στην Ουκρανία και τις κατέστησε μη επιχειρησιακές, ανακοίνωσε ο Ιγκόρ Κονασένκοφ εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει περισσότερες από 3.210 στρατιωτικές υποδομές και εξοπλισμό της Ουκρανίας.

Νωρίτερα ο Κονασένκοφ είχε επισημάνει ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν την ουκρανική πόλη Βολνοβάχα που βρίσκεται βόρεια της Μαριούπολης, μια πόλη-λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα που πολιορκείται εδώ και ημέρες από τον ρωσικό στρατό.

Η Βολνοβάχα θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς αποτελεί τη βόρεια πύλη εισόδου προς τη Μαριούπολη.

Εξάλλου το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, μετέδωσε ότι περίπου 222.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την Ουκρανία προς τη Ρωσία και τις δύο αποσχισθείσας επαρχίες στην ανατολική Ουκρανία, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

Ταυτόχρονα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από άλλες μεγάλες πόλεις, τις οποίες θεωρεί κομβικής σημασίας για τη δημιουργία μία «ζώνης ασφαλείας», όπως την αποκαλεί η Μόσχα, κατά μήκος των συνόρων της, με παράλληλο αποκλεισμό της Ουκρανίας σε οποιαδήποτε δίοδο προς τη θάλασσα.

Αεροπορικά πλήγματα σε τομείς όπου ζουν άμαχοι στη Ντνίπρο, τουλάχιστον ένας νεκρός

Περιοχές όπου ζουν άμαχοι στην πόλη Ντνίπρο, στην κεντρική Ουκρανία, επλήγησαν από ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

dnipro6.jpg
dnipro2.jpg
dnipro3.jpg
dnipro4.jpg

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, νωρίς το πρωί βομβαρδίστηκαν «παιδικός σταθμός», «πολυκατοικία», καθώς και διώροφη «βιοτεχνία υποδημάτων», που έχει πάρει φωτιά. «Ένας άνθρωπος είναι νεκρός».

dnipro7.jpg
dnipro1.jpg

Η πόλη αυτή παρέμενε μέχρι σήμερα –συγκριτικά– αλώβητη από τα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων.

dnipro-lutsk-map-pigi-bbc.jpg

ukraine-marioupoli-1.jpg

Το Κίεβο ελπίζει ότι θα ανοίξει σήμερα "ανθρωπιστικός διάδρομος" από την Μαριούπολη

Η Ουκρανία ελπίζει στο άνοιγμα σήμερα με επιτυχία "ανθρωπιστικού διαδρόμου" για να μπορέσουν άμαχοι να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Για περισσότερο από μια εβδομάδα, οι περισσότεροι από 400.000 κάτοικοι αυτής της στρατηγικής σημασίας πόλης προσπαθούν να επιβιώσουν δεχόμενοι πυρά και χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ έχουν αποτύχει επανειλημμένες προσπάθειες για την επίτευξη τοπικής κατάπαυσης του πυρός και την ασφαλή έξοδό τους από την πόλη.

"Ελπίζουμε ότι σήμερα θα λειτουργήσει", δήλωσε η Βερεστσούκ σε τηλεοπτικά δίκτυα, σημειώνοντας ότι ελπίζει πως και άλλοι "ανθρωπιστικοί διάδρομοι" θα ανοίξουν σήμερα στη χώρα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει "ανθρωπιστικούς διαδρόμους" από το Κίεβο, την Σούμι, την Χάρκιβ (Χάρκοβο), την Μαριούπολη και την Τσερνίχιβ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ούτε ένας άμαχος δεν μπόρεσε να φύγει από την Μαριούπολη χθες, Πέμπτη, μία ημέρα έπειτα από επίθεση σε νοσοκομείο παίδων της πόλης από την οποία, όπως ανακοίνωσε, σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι.

Για την αποτυχία της προσπάθειας απομάκρυνσης αμάχων από την Μαριούπολη ευθύνεται ο βομβαρδισμός της πόλης από τις ρωσικές δυνάμεις, σημείωσε ο Ζελένσκι.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για την αποτυχία να δημιουργηθούν "ανθρωπιστικοί διάδρομοι" και αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους. Η Μόσχα χαρακτηρίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία "ειδική επιχείρηση" που έχει στόχο τον αφοπλισμό της Ουκρανίας και την εκδίωξη ηγετών τους οποίους χαρακτηρίζει νεοναζί.

Στην παρούσα φάση, οι πόλεις που δείχνουν να ενδιαφέρουν πρωτίστως τους Ρώσους, είναι η Μαριούπολη και η Οδησσός. Η Μαριούπολη βρίσκεται υπό ασφυκτικό κλοιό, με τους εγκλωβισμένους κατοίκους της να στέλνουν μηνύματα απόγνωσης πως λιμοκτονούν... Επόμενος στόχος είναι η Οδησσός, οι κάτοικοι της οποίας ετοιμάζονται για τη ρωσική επίθεση. Οι στρατηγοί του Πούτιν θεωρούν κομβικής σημασίας την κατάκτηση και του λιμανιού της Οδησσού, προκειμένου να αποκλείσουν ολοκληρωτικά την κεντρική Ουκρανία από τη θάλασσα. Παράλληλα, μαίνονται οι μάχες για την κατάκτηση του Χαρκόβου και της πόλης Σούμι.

Η μεγάλη -και ίσως τελική- μάχη θα δοθεί στην πρωτεύουσα, το Κίεβο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στα 12 χιλιόμετρα από την πόλη, η οποία είναι αποκλεισμένη. Ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε ότι ο μισός πληθυσμός έχει αποχωρήσει. Παραμένουν, ωστόσο, εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι σε καταφύγια και σπίτια.

ukraine-kiev-battle-1.jpg

Ήδη πάντως, 2,3 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν περάσει τα σύνορα γειτονικών κρατών και απροσδιόριστος αριθμός βρίσκεται στις διάφορες διόδους διαφυγής. Πολλοί περισσότεροι, ωστόσο, είναι εγκλωβισμένοι στις πόλεις, με τις ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα να έχουν γίνει ήδη αισθητές.

Την ίδια ώρα νέες δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν τις ρωσικές δυνάμεις να αναδιατάσσονται σε περιοχές κοντά στο Κίεβο με τους ειδικούς να μιλούν για προπαρασκευαστικές κινήσεις ενόψει μια νέας επίθεσης στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την Πέμπτη, δείχνουν φωτιά σε αποθήκες καυσίμων στη ρωσική βάση Αντόνοφ που ελέγχεται από τους Ρώσους στο Χοστόμεν, ένα βορειοδυτικό περίχωρο της ουκρανικής πρωτεύουσας. Πυκνός μαύρος καπνός φαίνεται να βγαίνει από τις κατεστραμμένες αποθήκες.

ukraine-perixora-kievo.jpg
rossoi-perixora-kievo.jpg


Οι εικόνες δείχνουν επίσης καταστροφές σε συγκροτήματα διαμερισμάτων στην Μποροντιάνκα, μια πόλη βορειοδυτικά του Κιέβου. Το CNN μεταδίδει ότι αυτά τα διαμερίσματα καταστράφηκαν από αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας.

Άλλη δορυφορική εικόνα σε αποθήκη κοντά στα όρια του Κιέβου στη Σογιάνκα να έχει παραδοθεί στις Φλόγες.

Στο Τσερνίχιβ που είναι περίπου 130 χιλιόμετρα από το Κίεβο, καταστράφηκε σουπερμάρκετ.

Τραγωδία στη Μαριούπολη

Ούτε ένας άμαχος δεν κατάφερε να φύγει χτες από την περικυκλωμένη Μαριούπολη, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ. Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, η αντιπρόεδρος επέρριψε την ευθύνη για την αποτυχία της εκκένωσης στη ρωσική πλευρά καθώς, όπως είπε, οι ρωσικές δυνάμεις δεν τήρησαν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της πολιορκημένης Μαριούπολης, πλέον δεν έχουν φαγητό, νερό, θέρμανση, ηλεκτρισμό ή ιατρική περίθαλψη.

ukraine-marioupoli.jpg

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός επισημαίνει ότι οι κάτοικοι βρίσκονται εν μέσω μιας «ολοένα και πιο δεινής και απελπιστικής» ανθρωπιστικής κατάστασης. Ο αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας Σάσα Βόλκοβ σε ηχητικό μήνυμα περιέγραψε τις πολύ δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, σημειώνοντας ότι «πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι δεν έχουν φαγητό για τα παιδιά».

Η έλλειψη φαγητού έχει οδηγήσει σε επιθέσεις του ενός προς τον άλλον. Κάποιοι ξεκίνησαν να καταστρέφουν ένα αυτοκίνητο για να βγάλουν τη βενζίνη.
Όλα τα καταστήματα και τα φαρμακεία έχουν λεηλατηθεί ενώ οι άνθρωποι αρρωσταίνουν λόγω του κρύου. Η οργάνωση διατηρεί το καταφύγιο μόνο για παιδιά και τις μητέρες τους. Όλοι οι υπόλοιποι ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών κοιμούνται στο γραφείο. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η οργάνωση θα έχει φαγητό για λίγες ημέρες. Πολλά από τα μέλη της αντιπροσωπίας έχουν ήδη αρρωστήσει, λόγω του κρύου, ενώ προσπαθούν να τηρούν τα πρότυπα υγιεινής όσο περισσότερο γίνεται, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό.

Ρωσικά στρατεύματα σε σταθμούς φυσικού αερίου

Χτες τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν και δύο σταθμούς συμπίεσης φυσικού αερίου στην ανατολική Ουκρανία. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι σταθμοί συμπίεσης στο Νοβοπσκόφ, στην περιοχή του Λουχάνσκ, και στο Κουπιάνσκ, κοντά στο Χάρκοβο είναι υπό τον έλεγχό της. Εγγυήθηκε επίσης την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και της λειτουργίας των σταθμών. Ο φορέας εκμετάλλευσης των αγωγών φυσικού αερίου της Ουκρανίας OGTSU είπε ότι οι προσπάθειες των ρωσικών δυνάμεων να εισέλθουν στους δύο σταθμούς δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια του προσωπικού και τη συνέχεια της λειτουργίας του δικτύου. «Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τη διαμετακόμιση (φυσικού αερίου)», είπε στο Reuters ο επικεφαλής της OGTSU, Σέρχιι Μακόγκον. Ο υφυπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Πάβελ Σορόκιν είπε εξάλλου ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα εγγυηθούν την ασφάλεια της λειτουργίας και την προστασία των εγκαταστάσεων στους σταθμούς συμπίεσης του Νοβοπσκόφ και του Κουπιάνσκ.

ukraine-kiev-battle-B6FAA.jpg

Πάνω από 30 άμαχοι νεκροί στις περιοχές των αυτονομιστών-Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία για «επίθεση» κατά ανθρωπιστικού διαδρόμου

Πάνω από τριάντα άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις περιοχές οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουρανία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, δήλωσε αξιωματούχος της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Ραντιόν Μιρόσνικ, αξιωματούχος των αυτονομιστών αρχών, είπε πως έχουν χάσει τη ζωή τους 34 άμαχοι και έχουν τραυματιστεί άλλοι σχεδόν 180 μέσα σε 22 ημέρες, κάνοντας λόγο για «κλιμάκωση» των επιθέσεων των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων στο Λουγκάνσκ και στο Ντανιέτσκ.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία για μια «επίθεση» εναντίον ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Μαριούπολη

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε σήμερα τον ρωσικό στρατό ότι εμπόδισε την απομάκρυνση αμάχων από τις πολιορκούμενες πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάχα (νοτιοανατολικά) και ότι εξαπέλυσε «επίθεση» στην προβλεπόμενη τροχιά ανθρωπιστικού διαδρόμου.

«Τα ρωσικά στρατεύματα δεν έπαυσαν πυρ», κατήγγειλε. «Παρ’ όλα αυτά, αποφάσισε να στείλω οχηματοπομπή προς τη Μαριούπολη με τρόφιμα, νερό, φάρμακα (...). Όμως οι δυνάμεις κατοχής εξαπέλυσαν επίθεση με άρμα μάχης ακριβώς εκεί από όπου θα πέρναγε ο (ανθρωπιστικός) διάδρομος», πρόσθεσε.

Σε βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από τις υπηρεσίες του, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είπε επίσης πως περίπου 100.000 άμαχοι μπόρεσαν να φύγουν τις δύο τελευταίες ημέρες από άλλες ουκρανικές πόλεις όπου μαίνονται εχθροπραξίες.

Ρωσική επίθεση κατά Ινστιτούτου στο Χάρκοβο, όπου βρίσκεται πειραματικός πυρηνικός αντιδραστήρας, σύμφωνα με ουκρανό αξιωματούχο

Στο στόχαστρο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων βρέθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας στο Χάρκοβο, όπου βρίσκεται ένας πειραματικός πυρηνικός αντιδραστήρας, όπως δήλωσε ουκρανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αντιδραστήρας είναι απενεργοποιημένος, ενώ το κτίριο υπέστη ζημιές από την επίθεση.

Λίγα λεπτά νωρίτερα το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο κοινοβουλευτικές πηγές από την Ουκρανία, μετέδωσε ότι ξέσπασε πυρκαγιά σε ξενώνα που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.


Έξι ουκρανικές πόλεις έχει υπό την κυριαρχία του ο ρωσικός στρατός, μετά από 15 μέρες σκληρών μαχών. Ο στρατός του Πούτιν, σε διάστημα δύο εβδομάδων, έχει υπό τον έλεγχό του τη Μελιτούπολη, το Τσερνόμπιλ, το Κονοτόπ, το Ντονιέτσκ και τη Χερσώνα, το Τσέρνιγκοφ ενώ σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, και η Βολνοβάχα καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.

Βάναυση επίθεση σε ψυχιατρική κλινική στο Χάρκοβο, καταγγέλλει η Ουκρανία 

Η Ουκρανία κατηγόρησε σήμερα τις ρωσικές δυνάμεις ότι έπληξαν ψυχιατρικό νοσοκομείο κοντά στην πόλη Ίζιουμ της ανατολικής Ουκρανίας, σε μια «βάναυση επίθεση κατά αμάχων» όπως τη χαρακτήρισε περιφερειακός κυβερνήτης.

Ο Όλεχ Σινεχούμποφ, κυβερνήτης της περιφέρειας του Χάρκιβ (Χάρκοβο), ανακοίνωσε ότι 330 άνθρωποι ήταν στο νοσοκομείο τη στιγμή εκείνη, κάποιοι εκ των οποίων ήταν σε αναπηρικά αμαξίδια ή αδυνατούσαν να μετακινηθούν, και ότι 73 είχαν απομακρυνθεί. Ο αριθμός των θυμάτων εξακριβώνεται, δήλωσε ο ίδιος.

«Είναι ένα έγκλημα κατά αμάχων, μια γενοκτονία κατά του ουκρανικού έθνους», έγραψε ο Σινεχούμποφ στην υπηρεσία μηνυμάτων Telegram.

Όπως έγινε γνωστό αργότερα, ωστόσο,η ρωσική αεροπορική επίθεση σε ψυχιατρικό νοσοκομείο στην περιοχή Χάρκιβ (Χάρκοβο) της ανατολικής Ουκρανίας σήμερα δεν προκάλεσε θύματα, ανέφερε ανακοίνωση των ουκρανικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

«Και οι 30 εργαζόμενοι και οι 330 ασθενείς ήταν σε καταφύγιο την ώρα του χτυπήματος», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει άμεσα από ανεξάρτητη πηγή την αναφορά της επίθεσης, σε μια περιοχή όπου έχουν αναφερθεί σφοδρές μάχες από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους στην «ειδική επιχείρηση», όπως τη χαρακτηρίζει, για τον αφοπλισμό και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας.

Η αναφερόμενη επίθεση έρχεται σε συνέχεια του βομβαρδισμού νοσοκομείου στη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, στην οποία, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν προχθές, Τετάρτη, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί. Η Ρωσία έχει πει ότι θα ερευνήσει το περιστατικό αλλά κάποιοι αξιωματούχοι απέρριψαν τις αναφορές για την επίθεση αυτή ως «ψευδείς ειδήσεις».

Ο Σινεχούμποφ είπε επίσης ότι ρωσικές δυνάμεις είχαν βομβαρδίσει περιοχές με κατοικίες στο Χάρκιβ, τη βασική πόλη της περιοχής, 89 φορές σε μία ημέρα αλλά ότι δεν υπήρχε κίνδυνος για τους αμάχους ύστερα από το πλήγμα που δέχθηκε ινστιτούτο με πυρηνικό εργαστήριο.

Όλοι οι ουκρανικοί σταθμοί πυρηνικής ενέργειας λειτουργούν σταθερά αλλά οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια αντιμετωπίζουν «ψυχολογική πίεση» στο έργο τους ύστερα από την κατάληψή του από ρωσικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας Energoatom. Σύμφωνα με την ίδια, τα επίπεδα ραδιενέργειας σε όλα τα εργοστάσια ήταν αμετάβλητα.

Δύο στρατιώτες νεκροί σε βομβαρδισμό αεροπορικής βάσης

Δύο Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν σήμερα κατά τον βομβαρδισμό από τον ρωσικό στρατό της αεροπορικής βάσης Λουτσκ, στη βορειοδυτική Ουκρανία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

«Στις 05:45 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας] τέσσερις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, από ένα βομβαρδιστικό του ρωσικού στρατού στην αεροπορική βάση Λουτσκ», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Γιούριι Ποχουλιάικο, αξιωματούχος της περιφερειακής διοίκησης, ο οποίος διευκρίνισε πως υπάρχουν «δύο νεκροί στρατιώτες και έξι τραυματίες».

Λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κονασένκοφ, είχε ανακοινώσει πως «τα στρατιωτικά αεροδρόμια του Λουτσκ και του Ιβάνο-Φρανκίβσκ (δυτικά) τέθηκαν εκτός λειτουργίας».

«Εκρήξεις από την πλευρά του αεροδρομίου. Όλοι στα καταφύγια. Μην δημοσιοποιείτε καμία φωτογραφία, διευθύνσεις ή συντεταγμένες», είχε προειδοποιήσει από την πλευρά του στο Facebook ο Ίλχορ Πολιτσχούκ, δήμαρχος της πόλης Λουτσκ.

Οι δημοτικές υπηρεσίες θέρμανσης ανακοίνωσαν διακοπές «λόγω των εκρήξεων».

Ζημιές 119 δισ. δολαρίων

Στο μεταξύ, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ζημιές ύψους 119 δισεκ. δολαρίων στην ουκρανική οικονομία, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Ντενίς Κουντίν.

Όπως είπε, το 75% των επιχειρήσεων σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον πόλεμο σταμάτησαν τη λειτουργία τους και οι περισσότερες μεταλλουργικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία δεν λειτουργούν.

«Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε λιγότερες εξαγωγές μετάλλων», είπε και πρόσθεσε πως οι εξαγωγές μετάλλων αντιπροσωπεύουν ένα «σημαντικό μερίδιο» των συνολικών εξαγωγών της Ουκρανίας.


Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε δύο στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις - Περίπου 222.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν προς τη Ρωσία και τις δύο αποσχισθείσες επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ

Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε μια υψηλής ακρίβειας, μεγάλου βεληνεκούς επίθεση εναντίον δύο στρατιωτικών αεροπορικών βάσεων στις πόλεις Λουτσκ και Ιβάνο-Φρανκίβσκ στην Ουκρανία και τις κατέστησε μη επιχειρησιακές, ανακοίνωσε ο Ιγκόρ Κονασένκοφ εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει περισσότερες από 3.210 στρατιωτικές υποδομές και εξοπλισμό της Ουκρανίας.

Νωρίτερα ο Κονασένκοφ είχε επισημάνει ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν την ουκρανική πόλη Βολνοβάχα που βρίσκεται βόρεια της Μαριούπολης, μια πόλη-λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα που πολιορκείται εδώ και ημέρες από τον ρωσικό στρατό.

Η Βολνοβάχα θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς αποτελεί τη βόρεια πύλη εισόδου προς τη Μαριούπολη.

Εξάλλου το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, μετέδωσε ότι περίπου 222.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την Ουκρανία προς τη Ρωσία και τις δύο αποσχισθείσας επαρχίες στην ανατολική Ουκρανία, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

Ταυτόχρονα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από άλλες μεγάλες πόλεις, τις οποίες θεωρεί κομβικής σημασίας για τη δημιουργία μία «ζώνης ασφαλείας», όπως την αποκαλεί η Μόσχα, κατά μήκος των συνόρων της, με παράλληλο αποκλεισμό της Ουκρανίας σε οποιαδήποτε δίοδο προς τη θάλασσα.

Αεροπορικά πλήγματα σε τομείς όπου ζουν άμαχοι στη Ντνίπρο, τουλάχιστον ένας νεκρός

Περιοχές όπου ζουν άμαχοι στην πόλη Ντνίπρο, στην κεντρική Ουκρανία, επλήγησαν από ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

dnipro6.jpg
dnipro2.jpg
dnipro3.jpg
dnipro4.jpg

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, νωρίς το πρωί βομβαρδίστηκαν «παιδικός σταθμός», «πολυκατοικία», καθώς και διώροφη «βιοτεχνία υποδημάτων», που έχει πάρει φωτιά. «Ένας άνθρωπος είναι νεκρός».

dnipro7.jpg
dnipro1.jpg

Η πόλη αυτή παρέμενε μέχρι σήμερα –συγκριτικά– αλώβητη από τα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων.

dnipro-lutsk-map-pigi-bbc.jpg

ukraine-marioupoli-1.jpg

Το Κίεβο ελπίζει ότι θα ανοίξει σήμερα "ανθρωπιστικός διάδρομος" από την Μαριούπολη

Η Ουκρανία ελπίζει στο άνοιγμα σήμερα με επιτυχία "ανθρωπιστικού διαδρόμου" για να μπορέσουν άμαχοι να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Για περισσότερο από μια εβδομάδα, οι περισσότεροι από 400.000 κάτοικοι αυτής της στρατηγικής σημασίας πόλης προσπαθούν να επιβιώσουν δεχόμενοι πυρά και χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ έχουν αποτύχει επανειλημμένες προσπάθειες για την επίτευξη τοπικής κατάπαυσης του πυρός και την ασφαλή έξοδό τους από την πόλη.

"Ελπίζουμε ότι σήμερα θα λειτουργήσει", δήλωσε η Βερεστσούκ σε τηλεοπτικά δίκτυα, σημειώνοντας ότι ελπίζει πως και άλλοι "ανθρωπιστικοί διάδρομοι" θα ανοίξουν σήμερα στη χώρα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει "ανθρωπιστικούς διαδρόμους" από το Κίεβο, την Σούμι, την Χάρκιβ (Χάρκοβο), την Μαριούπολη και την Τσερνίχιβ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ούτε ένας άμαχος δεν μπόρεσε να φύγει από την Μαριούπολη χθες, Πέμπτη, μία ημέρα έπειτα από επίθεση σε νοσοκομείο παίδων της πόλης από την οποία, όπως ανακοίνωσε, σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι.

Για την αποτυχία της προσπάθειας απομάκρυνσης αμάχων από την Μαριούπολη ευθύνεται ο βομβαρδισμός της πόλης από τις ρωσικές δυνάμεις, σημείωσε ο Ζελένσκι.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για την αποτυχία να δημιουργηθούν "ανθρωπιστικοί διάδρομοι" και αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους. Η Μόσχα χαρακτηρίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία "ειδική επιχείρηση" που έχει στόχο τον αφοπλισμό της Ουκρανίας και την εκδίωξη ηγετών τους οποίους χαρακτηρίζει νεοναζί.

Στην παρούσα φάση, οι πόλεις που δείχνουν να ενδιαφέρουν πρωτίστως τους Ρώσους, είναι η Μαριούπολη και η Οδησσός. Η Μαριούπολη βρίσκεται υπό ασφυκτικό κλοιό, με τους εγκλωβισμένους κατοίκους της να στέλνουν μηνύματα απόγνωσης πως λιμοκτονούν... Επόμενος στόχος είναι η Οδησσός, οι κάτοικοι της οποίας ετοιμάζονται για τη ρωσική επίθεση. Οι στρατηγοί του Πούτιν θεωρούν κομβικής σημασίας την κατάκτηση και του λιμανιού της Οδησσού, προκειμένου να αποκλείσουν ολοκληρωτικά την κεντρική Ουκρανία από τη θάλασσα. Παράλληλα, μαίνονται οι μάχες για την κατάκτηση του Χαρκόβου και της πόλης Σούμι.

Η μεγάλη -και ίσως τελική- μάχη θα δοθεί στην πρωτεύουσα, το Κίεβο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στα 12 χιλιόμετρα από την πόλη, η οποία είναι αποκλεισμένη. Ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε ότι ο μισός πληθυσμός έχει αποχωρήσει. Παραμένουν, ωστόσο, εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι σε καταφύγια και σπίτια.

ukraine-kiev-battle-1.jpg

Ήδη πάντως, 2,3 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν περάσει τα σύνορα γειτονικών κρατών και απροσδιόριστος αριθμός βρίσκεται στις διάφορες διόδους διαφυγής. Πολλοί περισσότεροι, ωστόσο, είναι εγκλωβισμένοι στις πόλεις, με τις ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα να έχουν γίνει ήδη αισθητές.

Την ίδια ώρα νέες δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν τις ρωσικές δυνάμεις να αναδιατάσσονται σε περιοχές κοντά στο Κίεβο με τους ειδικούς να μιλούν για προπαρασκευαστικές κινήσεις ενόψει μια νέας επίθεσης στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την Πέμπτη, δείχνουν φωτιά σε αποθήκες καυσίμων στη ρωσική βάση Αντόνοφ που ελέγχεται από τους Ρώσους στο Χοστόμεν, ένα βορειοδυτικό περίχωρο της ουκρανικής πρωτεύουσας. Πυκνός μαύρος καπνός φαίνεται να βγαίνει από τις κατεστραμμένες αποθήκες.

ukraine-perixora-kievo.jpg
rossoi-perixora-kievo.jpg


Οι εικόνες δείχνουν επίσης καταστροφές σε συγκροτήματα διαμερισμάτων στην Μποροντιάνκα, μια πόλη βορειοδυτικά του Κιέβου. Το CNN μεταδίδει ότι αυτά τα διαμερίσματα καταστράφηκαν από αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας.

Άλλη δορυφορική εικόνα σε αποθήκη κοντά στα όρια του Κιέβου στη Σογιάνκα να έχει παραδοθεί στις Φλόγες.

Στο Τσερνίχιβ που είναι περίπου 130 χιλιόμετρα από το Κίεβο, καταστράφηκε σουπερμάρκετ.

Τραγωδία στη Μαριούπολη

Ούτε ένας άμαχος δεν κατάφερε να φύγει χτες από την περικυκλωμένη Μαριούπολη, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ. Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, η αντιπρόεδρος επέρριψε την ευθύνη για την αποτυχία της εκκένωσης στη ρωσική πλευρά καθώς, όπως είπε, οι ρωσικές δυνάμεις δεν τήρησαν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της πολιορκημένης Μαριούπολης, πλέον δεν έχουν φαγητό, νερό, θέρμανση, ηλεκτρισμό ή ιατρική περίθαλψη.

ukraine-marioupoli.jpg

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός επισημαίνει ότι οι κάτοικοι βρίσκονται εν μέσω μιας «ολοένα και πιο δεινής και απελπιστικής» ανθρωπιστικής κατάστασης. Ο αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας Σάσα Βόλκοβ σε ηχητικό μήνυμα περιέγραψε τις πολύ δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, σημειώνοντας ότι «πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι δεν έχουν φαγητό για τα παιδιά».

Η έλλειψη φαγητού έχει οδηγήσει σε επιθέσεις του ενός προς τον άλλον. Κάποιοι ξεκίνησαν να καταστρέφουν ένα αυτοκίνητο για να βγάλουν τη βενζίνη.
Όλα τα καταστήματα και τα φαρμακεία έχουν λεηλατηθεί ενώ οι άνθρωποι αρρωσταίνουν λόγω του κρύου. Η οργάνωση διατηρεί το καταφύγιο μόνο για παιδιά και τις μητέρες τους. Όλοι οι υπόλοιποι ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών κοιμούνται στο γραφείο. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η οργάνωση θα έχει φαγητό για λίγες ημέρες. Πολλά από τα μέλη της αντιπροσωπίας έχουν ήδη αρρωστήσει, λόγω του κρύου, ενώ προσπαθούν να τηρούν τα πρότυπα υγιεινής όσο περισσότερο γίνεται, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό.

Ρωσικά στρατεύματα σε σταθμούς φυσικού αερίου

Χτες τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν και δύο σταθμούς συμπίεσης φυσικού αερίου στην ανατολική Ουκρανία. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι σταθμοί συμπίεσης στο Νοβοπσκόφ, στην περιοχή του Λουχάνσκ, και στο Κουπιάνσκ, κοντά στο Χάρκοβο είναι υπό τον έλεγχό της. Εγγυήθηκε επίσης την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και της λειτουργίας των σταθμών. Ο φορέας εκμετάλλευσης των αγωγών φυσικού αερίου της Ουκρανίας OGTSU είπε ότι οι προσπάθειες των ρωσικών δυνάμεων να εισέλθουν στους δύο σταθμούς δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια του προσωπικού και τη συνέχεια της λειτουργίας του δικτύου. «Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τη διαμετακόμιση (φυσικού αερίου)», είπε στο Reuters ο επικεφαλής της OGTSU, Σέρχιι Μακόγκον. Ο υφυπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Πάβελ Σορόκιν είπε εξάλλου ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα εγγυηθούν την ασφάλεια της λειτουργίας και την προστασία των εγκαταστάσεων στους σταθμούς συμπίεσης του Νοβοπσκόφ και του Κουπιάνσκ.

ukraine-kiev-battle-B6FAA.jpg

Πάνω από 30 άμαχοι νεκροί στις περιοχές των αυτονομιστών-Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία για «επίθεση» κατά ανθρωπιστικού διαδρόμου

Πάνω από τριάντα άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις περιοχές οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουρανία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, δήλωσε αξιωματούχος της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Ραντιόν Μιρόσνικ, αξιωματούχος των αυτονομιστών αρχών, είπε πως έχουν χάσει τη ζωή τους 34 άμαχοι και έχουν τραυματιστεί άλλοι σχεδόν 180 μέσα σε 22 ημέρες, κάνοντας λόγο για «κλιμάκωση» των επιθέσεων των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων στο Λουγκάνσκ και στο Ντανιέτσκ.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία για μια «επίθεση» εναντίον ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Μαριούπολη

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε σήμερα τον ρωσικό στρατό ότι εμπόδισε την απομάκρυνση αμάχων από τις πολιορκούμενες πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάχα (νοτιοανατολικά) και ότι εξαπέλυσε «επίθεση» στην προβλεπόμενη τροχιά ανθρωπιστικού διαδρόμου.

«Τα ρωσικά στρατεύματα δεν έπαυσαν πυρ», κατήγγειλε. «Παρ’ όλα αυτά, αποφάσισε να στείλω οχηματοπομπή προς τη Μαριούπολη με τρόφιμα, νερό, φάρμακα (...). Όμως οι δυνάμεις κατοχής εξαπέλυσαν επίθεση με άρμα μάχης ακριβώς εκεί από όπου θα πέρναγε ο (ανθρωπιστικός) διάδρομος», πρόσθεσε.

Σε βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από τις υπηρεσίες του, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είπε επίσης πως περίπου 100.000 άμαχοι μπόρεσαν να φύγουν τις δύο τελευταίες ημέρες από άλλες ουκρανικές πόλεις όπου μαίνονται εχθροπραξίες.

Ρωσική επίθεση κατά Ινστιτούτου στο Χάρκοβο, όπου βρίσκεται πειραματικός πυρηνικός αντιδραστήρας, σύμφωνα με ουκρανό αξιωματούχο

Στο στόχαστρο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων βρέθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας στο Χάρκοβο, όπου βρίσκεται ένας πειραματικός πυρηνικός αντιδραστήρας, όπως δήλωσε ουκρανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αντιδραστήρας είναι απενεργοποιημένος, ενώ το κτίριο υπέστη ζημιές από την επίθεση.

Λίγα λεπτά νωρίτερα το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο κοινοβουλευτικές πηγές από την Ουκρανία, μετέδωσε ότι ξέσπασε πυρκαγιά σε ξενώνα που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία