ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς: Εκατοντάδες νεκροί και χιλιάδες τραυματίες - Ισορροπία τρόμου στον πλανήτη (live)

«Εκδίκηση» ορκίστηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου -Χτυπήματα και της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο

 08/10/2023 06:58

Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς: Εκατοντάδες νεκροί και χιλιάδες τραυματίες - Ισορροπία τρόμου στον πλανήτη (live)
Μια λεπτή ισορροπία τρόμου πάνω από τη Μέση Ανατολλη με αντανάκλαση σε ολόκληρο τον πλανήτη κάνει άπαντες να παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις αιματηρές συγκρούσεις στο Ισραήλ, τη Λωρίδα της Γάζας και την Παλαιστίνη, μετά την πρωτοφανούς έντασης και επιχειρησιακού σχεδιασμού επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς και την αντίδραση με κωδική ονομασία «σιδερένια ξίφη» που είχε μετά το αρχικό σοκ το Ισραήλ. Την Ισραηλινή επιχείρηση μέσω της δήλωσης του, ουσιαστικά αποδέχτηκε και ο  Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν που μίλησε για δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί.


Πάνω από 250 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Γάζα στις ισραηλινές επιθέσεις

Τουλάχιστον 256 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας στις ισραηλινές επιθέσεις που ακολούθησαν μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς κατά του Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Μεταξύ των νεκρών είναι 20 ανήλικοι, σύμφωνα με το υπουργείο, ενώ 1.788 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ορκίζεται «εκδίκηση» για την πρωτόγνωρη επίθεση της Χαμάς 


Στην αντεπίθεση έχει περάσει ο ισραηλινός στρατός, την επομένη της άνευ προηγουμένου επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, σφυροκοπώντας τη Λωρίδα της Γάζας.

Στη διάρκεια της νύχτας, ισχυρές εκρήξεις από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συγκλόνισαν τη Γάζα. Το Al Jazeera μετέδωσε ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς στην πόλη Μπέιτ Χανούν (βορειοανατολικά). Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας έκανε λόγο για 232 νεκρούς και περισσότερους από 1.700 τραυματίες το τελευταίο 24ωρο. Οι τραυματίες μεταφέρονταν σε ερειπωμένα και ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία, με σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό.

Αιματηρές συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου νεαροί Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν με πέτρες σε ισραηλινούς στρατιώτες. Τέσσερις Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένας 13χρονος, σκοτώθηκαν στη διάρκεια των ταραχών.

Μαχητές της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς σκόρπισαν τον όλεθρο χθες Σάββατο σε αρκετές πόλεις του Ισραήλ, εξαπολύοντας μια ευρείας κλίμακας επίθεση κατά την οποία σκότωσαν περισσότερους από 250 Ισραηλινούς και απήγαγαν δεκάδες άλλους, μεταφέροντας ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για τη χειρότερη κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ πριν από 50 χρόνια.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ορκίστηκε «εκδίκηση» για αυτήν τη «μαύρη ημέρα» στην ιστορία του εβραϊκού κράτους. «Η Χαμάς ξεκίνησε έναν σκληρό και μοχθηρό πόλεμο. Θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, αλλά το τίμημα είναι δυσβάσταχτο», τόνισε. «Η Χαμάς θέλει να μας σκοτώσει όλους. Είναι ένας εχθρός που δολοφονεί μητέρες και παιδιά στα σπίτια τους, στα κρεβάτια τους. Ένας εχθρός που απαγάγει ηλικιωμένους και παιδιά», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Χαμάς εμφανίζεται σίγουρος πως η επίθεση που ξεκίνησε από τη Λωρίδα της Γάζας – έναν παλαιστινιακό θύλακα με πληθυσμό περίπου 2,3 εκατομμυρίων, αποκλεισμένο εδώ και 16 χρόνια – θα εξαπλωθεί στη Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ. Σε ομιλία του, ο Ισμαήλ Χανίγια διατύπωσε απειλές για το τέμενος Αλ Ακσά, καταγγέλλοντας τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Γάζας και τις πρωτοβουλίες για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και αραβικών χωρών. «Πόσες φορές σας προειδοποιήσαμε ότι οι Παλαιστίνιοι διαμένουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς εδώ και 75 χρόνια, ωστόσο αρνείστε να αναγνωρίσετε τα δικαιώματα του λαού μας;», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ισχυρές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού χτενίζουν σπιθαμή προς σπιθαμή περιοχές στις οποίες είχαν διεισδύσει χθες μαχητές της Χαμάς. Αργά το βράδυ, απελευθέρωσαν ομήρους στο κιμπούτς Μπεερί και στην πόλη Οφακίμ, σκοτώνοντας τους εισβολείς. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού προειδοποίησε ωστόσο πως οι επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση τρομοκρατών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για φιάσκο των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ, καθώς η ευρείας κλίμακας επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς αιφνιδίασε τους πάντες. «Δεν θα ασχοληθώ με το ποιος φταίει και γιατί αιφνιδιαστήκαμε», σχολίασε ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, διαβεβαιώνοντας πως «θα αντιμετωπίσουμε τον εχθρό μας ενωμένοι».

Το συμβούλιο ασφαλείας που συγκάλεσε εκτάκτως ο πρωθυπουργός Νετανιάχου άναψε το πράσινο φως για επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών και διοικητικών στόχων της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ. Παράλληλα, στη Λωρίδα της Γάζας διακόπηκε η ηλεκτροδότηση καθώς και οι προμήθειες καυσίμων και αγαθών.

Ο Οσάμα Χαμντάν, ηγέτης της Χαμάς στον Λίβανο, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η επίθεση του Σαββάτου θα υποχρεώσει τα αραβικά κράτη να συνειδητοποιήσουν ότι χωρίς τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να καταβάλει «διπλωματικές προσπάθειες για να αποφευχθεί μια ευρύτερη ανάφλεξη» στην περιοχή, λόγω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τηλεφωνικά τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ είναι «ακλόνητη και δεδομένη».

Η ΕΕ και πολλές κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών «καταδίκασαν σθεναρά» τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Το Ιράν, ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, χαιρέτισε τις επιθέσεις της Χαμάς. Σε Λίβανο, Ιράκ, Συρία και Υεμένη πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, με σημαίες του Ισραήλ και των ΗΠΑ να πυρπολούνται από διαδηλωτές.

israel-palestine-vZJsm.jpg


Πλήγματα του ισραηλινού πυροβολικού στον νότιο Λίβανο

Το ισραηλινό πυροβολικό έπληξε σήμερα τον νότιο Λίβανο ως απάντηση σε πυρά που προέρχονταν από αυτή την περιοχή, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του σήμερα το πρωί.

«Το ισραηλινό πυροβολικό πλήττει περιοχή του Λιβάνου από όπου προήλθαν πυρά», ανέφερε η ανακοίνωση, χωρίς να δίνονται άλλες διευκρινίσεις για τη φύση της επίθεσης.

Χτυπήματα της Χεζμπολάχ στην περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα

Η οργάνωση Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες και πυρά πυροβολικού στην υπό ισραηλινή κατοχή περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα σήμερα, λέγοντας ότι είναι «αλληλέγγυα» προς τον παλαιστινιακό λαό. Ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωση ότι η επίθεση είχε στόχο τρία φυλάκια, συμπεριλαμβανομένης μιας «τοποθεσίας ραντάρ» στην περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα, μια λωρίδα γης που κατέχει το Ισραήλ από το 1967 και που ο Λίβανος διεκδικεί ως δική του.

epithesi-ekrixi-lorida-gazas-oktovrios-2023b.jpg


Η Χαμάς καλεί όλους τους Παλαιστίνιους


Ο Μοχάμεντ Ντεΐφ, υψηλόβαθμος στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς, κάλεσε τους απανταχού Παλαιστινίους να πολεμήσουν. 

«Βρισκόμαστε κοντά να πετύχουμε μια μεγάλη νίκη», δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτης της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, μετά τη στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε η οργάνωση κατά του Ισραήλ.

«Φτάνει πια. Ο κύκλος των εξεγέρσεων και των επαναστάσεων για τον αγώνα απελευθέρωσης της γης μας και των κρατουμένων μας (...) μέσα σε (ισραηλινές) φυλακές πρέπει να ολοκληρωθεί», ανέφερε ο Χανίγια σε δηλώσεις που μετέδωσε το Al-Aqsa TV, τηλεοπτικό δίκτυο της Χαμάς.

israelpolice-hamas.jpg

Απευθυνόμενος στις αραβικές χώρες ανέφερε, ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να τους προσφέρει καμία προστασία.

Διαμήνυσε, δε, ότι ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες θα επεκτείνουν τη μάχη στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και στην Ιερουσαλήμ.

«Η μάχη πέρασε στην καρδιά της σιωνιστικής οντότητας» συμπλήρωσε ο Χανίγια.



Σε αντίποινα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρηση «Σιδερένια Ξίφη», κηρύσσοντας κατάσταση συναγερμού, ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωνε πως “είμαστε σε πόλεμο” και αργότερα πως “θα πάρουμε εκδίκηση γι’ αυτή τη μαύρη μέρα”.

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν τρία κτίρια του «Πύργου της Παλαιστίνης» στη συνοικία αλ-Ρινάλ της πόλης της Γάζας, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που είδαν τους τρεις πύργους άνω των δέκα ορόφων να καταρρέουν ο ένας μετά τον άλλον μετά από εκρήξεις.

israel-palestine.jpg

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι έπληξε «δύο πολυόροφα κτίρια» με αεροπορικές επιδρομές, κατηγορώντας την «τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς», που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα, ότι προστατεύει τη στρατιωτική της υποδομή «στην καρδιά του πληθυσμού» του παλαιστινιακού θύλακα.

Ο στρατός τόνισε ότι προειδοποίησε τους κατοίκους πριν από τα πλήγματα και «τους ζήτησε να εκκενώσουν την περιοχή».

Το βράδυ του Σαββάτου, η Χαμάς εξαπέλυσε δεύτερο γύρο επίθεσης, αφού ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε 150 ρουκέτες κατά του Τελ Αβίβ. Εκτός από το Τελ Αβίβ, αναφέρθηκαν ακόμα τέσσερα πλήγματα πυραύλων στο κεντρικό Ισραήλ: στο Χολόν, το Μπατ Γιαμ και το Γκιβαταγιίμ.

Μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στη Χαμάς, μετέδωσαν ότι ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν το σπίτι του επικεφαλής της Χαμάς, του Γιεχία Αλ Σινουάρ, στο Χαν Γιουνίς στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.



Εν αναμονή χερσαίας επιχείρησης


Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, προειδοποίησε για χερσαία επιχείρηση στη Γάζα: “Στόχοι μας είναι όλοι οι τρομοκράτες να σκοτωθούν, όλες οι κοινότητες να απαλλαγούν από τους τρομοκράτες”, αναφέρει δήλωση του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ. Προειδοποίησε επίσης τους ανθρώπους που ζουν στο Ισραήλ κοντά στη Γάζα να παραμείνουν σε καταφύγιο μέχρι τότε. Η δήλωση συνέχιζε ότι οι δυνάμεις πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή και ότι αργότερα θα συνεχίσουν με “βαριά χερσαία μέσα”

diaggelma-biden-israel-gaza-oktovrios-2023.jpg



Η στήριξη Μπάιντεν στο Ισραήλ

Ο Τζο Μπάιντεν σε σύντομες δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο δήλωσε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ είναι ακλόνητη και δεδομένη, τονίζοντας ότι κανένας εχθρός του Ισραήλ δεν πρέπει να εκμεταλλευτεί τις επιθέσεις της Χαμάς.

«Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να στηρίζουμε» το Ισραήλ, δήλωσε ο Μπάιντεν έχοντας δίπλα του τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. «Αυτή δεν είναι η στιγμή για οποιονδήποτε εχθρό του Ισραήλ να εκμεταλλευτεί αυτές τις επιθέσεις», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

xamas-epithesi1-cTXad.jpg



Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας 


Σλημερα αναμένεται και έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ εντείνεται η ανησυχία για τους χιλιάδες αμάχους που βρίσκονται ξανά εν μέσω σύγκρουσης.

Ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς και προέτρεψε «όλες τις διπλωματικές προσπάθειες για να αποφευχθεί μια ευρύτερη κλιμάκωση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στέφαν Ντουζάρικ.

«Ο Γενικός Γραμματέας ανησυχεί βαθιά για τον άμαχο πληθυσμό και προτρέπει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση. Οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο ανά πάσα στιγμή» πρόσθεσε.



Μια λεπτή ισορροπία τρόμου πάνω από τη Μέση Ανατολλη με αντανάκλαση σε ολόκληρο τον πλανήτη κάνει άπαντες να παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις αιματηρές συγκρούσεις στο Ισραήλ, τη Λωρίδα της Γάζας και την Παλαιστίνη, μετά την πρωτοφανούς έντασης και επιχειρησιακού σχεδιασμού επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς και την αντίδραση με κωδική ονομασία «σιδερένια ξίφη» που είχε μετά το αρχικό σοκ το Ισραήλ. Την Ισραηλινή επιχείρηση μέσω της δήλωσης του, ουσιαστικά αποδέχτηκε και ο  Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν που μίλησε για δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί.


Πάνω από 250 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Γάζα στις ισραηλινές επιθέσεις

Τουλάχιστον 256 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας στις ισραηλινές επιθέσεις που ακολούθησαν μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς κατά του Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Μεταξύ των νεκρών είναι 20 ανήλικοι, σύμφωνα με το υπουργείο, ενώ 1.788 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ορκίζεται «εκδίκηση» για την πρωτόγνωρη επίθεση της Χαμάς 


Στην αντεπίθεση έχει περάσει ο ισραηλινός στρατός, την επομένη της άνευ προηγουμένου επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, σφυροκοπώντας τη Λωρίδα της Γάζας.

Στη διάρκεια της νύχτας, ισχυρές εκρήξεις από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συγκλόνισαν τη Γάζα. Το Al Jazeera μετέδωσε ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς στην πόλη Μπέιτ Χανούν (βορειοανατολικά). Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας έκανε λόγο για 232 νεκρούς και περισσότερους από 1.700 τραυματίες το τελευταίο 24ωρο. Οι τραυματίες μεταφέρονταν σε ερειπωμένα και ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία, με σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό.

Αιματηρές συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου νεαροί Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν με πέτρες σε ισραηλινούς στρατιώτες. Τέσσερις Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένας 13χρονος, σκοτώθηκαν στη διάρκεια των ταραχών.

Μαχητές της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς σκόρπισαν τον όλεθρο χθες Σάββατο σε αρκετές πόλεις του Ισραήλ, εξαπολύοντας μια ευρείας κλίμακας επίθεση κατά την οποία σκότωσαν περισσότερους από 250 Ισραηλινούς και απήγαγαν δεκάδες άλλους, μεταφέροντας ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για τη χειρότερη κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ πριν από 50 χρόνια.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ορκίστηκε «εκδίκηση» για αυτήν τη «μαύρη ημέρα» στην ιστορία του εβραϊκού κράτους. «Η Χαμάς ξεκίνησε έναν σκληρό και μοχθηρό πόλεμο. Θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, αλλά το τίμημα είναι δυσβάσταχτο», τόνισε. «Η Χαμάς θέλει να μας σκοτώσει όλους. Είναι ένας εχθρός που δολοφονεί μητέρες και παιδιά στα σπίτια τους, στα κρεβάτια τους. Ένας εχθρός που απαγάγει ηλικιωμένους και παιδιά», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Χαμάς εμφανίζεται σίγουρος πως η επίθεση που ξεκίνησε από τη Λωρίδα της Γάζας – έναν παλαιστινιακό θύλακα με πληθυσμό περίπου 2,3 εκατομμυρίων, αποκλεισμένο εδώ και 16 χρόνια – θα εξαπλωθεί στη Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ. Σε ομιλία του, ο Ισμαήλ Χανίγια διατύπωσε απειλές για το τέμενος Αλ Ακσά, καταγγέλλοντας τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Γάζας και τις πρωτοβουλίες για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και αραβικών χωρών. «Πόσες φορές σας προειδοποιήσαμε ότι οι Παλαιστίνιοι διαμένουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς εδώ και 75 χρόνια, ωστόσο αρνείστε να αναγνωρίσετε τα δικαιώματα του λαού μας;», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ισχυρές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού χτενίζουν σπιθαμή προς σπιθαμή περιοχές στις οποίες είχαν διεισδύσει χθες μαχητές της Χαμάς. Αργά το βράδυ, απελευθέρωσαν ομήρους στο κιμπούτς Μπεερί και στην πόλη Οφακίμ, σκοτώνοντας τους εισβολείς. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού προειδοποίησε ωστόσο πως οι επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση τρομοκρατών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για φιάσκο των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ, καθώς η ευρείας κλίμακας επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς αιφνιδίασε τους πάντες. «Δεν θα ασχοληθώ με το ποιος φταίει και γιατί αιφνιδιαστήκαμε», σχολίασε ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, διαβεβαιώνοντας πως «θα αντιμετωπίσουμε τον εχθρό μας ενωμένοι».

Το συμβούλιο ασφαλείας που συγκάλεσε εκτάκτως ο πρωθυπουργός Νετανιάχου άναψε το πράσινο φως για επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών και διοικητικών στόχων της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ. Παράλληλα, στη Λωρίδα της Γάζας διακόπηκε η ηλεκτροδότηση καθώς και οι προμήθειες καυσίμων και αγαθών.

Ο Οσάμα Χαμντάν, ηγέτης της Χαμάς στον Λίβανο, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η επίθεση του Σαββάτου θα υποχρεώσει τα αραβικά κράτη να συνειδητοποιήσουν ότι χωρίς τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να καταβάλει «διπλωματικές προσπάθειες για να αποφευχθεί μια ευρύτερη ανάφλεξη» στην περιοχή, λόγω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τηλεφωνικά τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ είναι «ακλόνητη και δεδομένη».

Η ΕΕ και πολλές κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών «καταδίκασαν σθεναρά» τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Το Ιράν, ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, χαιρέτισε τις επιθέσεις της Χαμάς. Σε Λίβανο, Ιράκ, Συρία και Υεμένη πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, με σημαίες του Ισραήλ και των ΗΠΑ να πυρπολούνται από διαδηλωτές.

israel-palestine-vZJsm.jpg


Πλήγματα του ισραηλινού πυροβολικού στον νότιο Λίβανο

Το ισραηλινό πυροβολικό έπληξε σήμερα τον νότιο Λίβανο ως απάντηση σε πυρά που προέρχονταν από αυτή την περιοχή, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του σήμερα το πρωί.

«Το ισραηλινό πυροβολικό πλήττει περιοχή του Λιβάνου από όπου προήλθαν πυρά», ανέφερε η ανακοίνωση, χωρίς να δίνονται άλλες διευκρινίσεις για τη φύση της επίθεσης.

Χτυπήματα της Χεζμπολάχ στην περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα

Η οργάνωση Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες και πυρά πυροβολικού στην υπό ισραηλινή κατοχή περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα σήμερα, λέγοντας ότι είναι «αλληλέγγυα» προς τον παλαιστινιακό λαό. Ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωση ότι η επίθεση είχε στόχο τρία φυλάκια, συμπεριλαμβανομένης μιας «τοποθεσίας ραντάρ» στην περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα, μια λωρίδα γης που κατέχει το Ισραήλ από το 1967 και που ο Λίβανος διεκδικεί ως δική του.

epithesi-ekrixi-lorida-gazas-oktovrios-2023b.jpg


Η Χαμάς καλεί όλους τους Παλαιστίνιους


Ο Μοχάμεντ Ντεΐφ, υψηλόβαθμος στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς, κάλεσε τους απανταχού Παλαιστινίους να πολεμήσουν. 

«Βρισκόμαστε κοντά να πετύχουμε μια μεγάλη νίκη», δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτης της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, μετά τη στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε η οργάνωση κατά του Ισραήλ.

«Φτάνει πια. Ο κύκλος των εξεγέρσεων και των επαναστάσεων για τον αγώνα απελευθέρωσης της γης μας και των κρατουμένων μας (...) μέσα σε (ισραηλινές) φυλακές πρέπει να ολοκληρωθεί», ανέφερε ο Χανίγια σε δηλώσεις που μετέδωσε το Al-Aqsa TV, τηλεοπτικό δίκτυο της Χαμάς.

israelpolice-hamas.jpg

Απευθυνόμενος στις αραβικές χώρες ανέφερε, ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να τους προσφέρει καμία προστασία.

Διαμήνυσε, δε, ότι ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες θα επεκτείνουν τη μάχη στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και στην Ιερουσαλήμ.

«Η μάχη πέρασε στην καρδιά της σιωνιστικής οντότητας» συμπλήρωσε ο Χανίγια.



Σε αντίποινα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρηση «Σιδερένια Ξίφη», κηρύσσοντας κατάσταση συναγερμού, ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωνε πως “είμαστε σε πόλεμο” και αργότερα πως “θα πάρουμε εκδίκηση γι’ αυτή τη μαύρη μέρα”.

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν τρία κτίρια του «Πύργου της Παλαιστίνης» στη συνοικία αλ-Ρινάλ της πόλης της Γάζας, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που είδαν τους τρεις πύργους άνω των δέκα ορόφων να καταρρέουν ο ένας μετά τον άλλον μετά από εκρήξεις.

israel-palestine.jpg

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι έπληξε «δύο πολυόροφα κτίρια» με αεροπορικές επιδρομές, κατηγορώντας την «τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς», που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα, ότι προστατεύει τη στρατιωτική της υποδομή «στην καρδιά του πληθυσμού» του παλαιστινιακού θύλακα.

Ο στρατός τόνισε ότι προειδοποίησε τους κατοίκους πριν από τα πλήγματα και «τους ζήτησε να εκκενώσουν την περιοχή».

Το βράδυ του Σαββάτου, η Χαμάς εξαπέλυσε δεύτερο γύρο επίθεσης, αφού ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε 150 ρουκέτες κατά του Τελ Αβίβ. Εκτός από το Τελ Αβίβ, αναφέρθηκαν ακόμα τέσσερα πλήγματα πυραύλων στο κεντρικό Ισραήλ: στο Χολόν, το Μπατ Γιαμ και το Γκιβαταγιίμ.

Μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στη Χαμάς, μετέδωσαν ότι ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν το σπίτι του επικεφαλής της Χαμάς, του Γιεχία Αλ Σινουάρ, στο Χαν Γιουνίς στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.



Εν αναμονή χερσαίας επιχείρησης


Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, προειδοποίησε για χερσαία επιχείρηση στη Γάζα: “Στόχοι μας είναι όλοι οι τρομοκράτες να σκοτωθούν, όλες οι κοινότητες να απαλλαγούν από τους τρομοκράτες”, αναφέρει δήλωση του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ. Προειδοποίησε επίσης τους ανθρώπους που ζουν στο Ισραήλ κοντά στη Γάζα να παραμείνουν σε καταφύγιο μέχρι τότε. Η δήλωση συνέχιζε ότι οι δυνάμεις πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή και ότι αργότερα θα συνεχίσουν με “βαριά χερσαία μέσα”

diaggelma-biden-israel-gaza-oktovrios-2023.jpg



Η στήριξη Μπάιντεν στο Ισραήλ

Ο Τζο Μπάιντεν σε σύντομες δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο δήλωσε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ είναι ακλόνητη και δεδομένη, τονίζοντας ότι κανένας εχθρός του Ισραήλ δεν πρέπει να εκμεταλλευτεί τις επιθέσεις της Χαμάς.

«Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να στηρίζουμε» το Ισραήλ, δήλωσε ο Μπάιντεν έχοντας δίπλα του τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. «Αυτή δεν είναι η στιγμή για οποιονδήποτε εχθρό του Ισραήλ να εκμεταλλευτεί αυτές τις επιθέσεις», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

xamas-epithesi1-cTXad.jpg



Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας 


Σλημερα αναμένεται και έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ εντείνεται η ανησυχία για τους χιλιάδες αμάχους που βρίσκονται ξανά εν μέσω σύγκρουσης.

Ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς και προέτρεψε «όλες τις διπλωματικές προσπάθειες για να αποφευχθεί μια ευρύτερη κλιμάκωση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στέφαν Ντουζάρικ.

«Ο Γενικός Γραμματέας ανησυχεί βαθιά για τον άμαχο πληθυσμό και προτρέπει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση. Οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο ανά πάσα στιγμή» πρόσθεσε.



ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία