ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Περιφερειακοί δήμοι: Τα φαβορί, η μάχη δυο γύρων και τα αουτσάιντερ

Ρεπορτάζ της "ΜτΚ": Σε θέση μάχης τα στρατόπεδα των υποψηφίων - Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης στους 13 δήμους της Θεσσαλονίκης

 05/05/2019 20:10

Περιφερειακοί δήμοι: Τα φαβορί, η μάχη δυο γύρων και τα αουτσάιντερ

Φανή Σοβιτσλή

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η μάχη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς απομένουν μόλις 21 ημέρες ως την ώρα της κάλπης. Οι υποψήφιοι σπεύδουν έως και σήμερα, που λήγει η προθεσμία, να καταθέσουν τα ψηφοδέλτιά τους στο πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας παράλληλα τον προεκλογικό τους αγώνα.

Η αναμέτρηση ωστόσο των υποψηφίων στις εκλογές της 26ης Μαΐου εκτιμάται ότι θα είναι πιο δύσκολη σε σχέση με αυτή του 2014, λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής που δημιουργεί νέα δεδομένα: πρώτον, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή περισσότερων συνδυασμών που συμμετέχουν στην κατανομή όλων των εδρών, και δεύτερον στο ότι οι έδρες που δικαιούται ο κάθε συνδυασμός σε κάθε δημοτική ενότητα–εκλογική περιφέρεια θα προκύψει μέσα από μια διαδικασία που πολύ πιθανό να προκαλέσει εκπλήξεις. Και αυτό, γιατί με βάση το μέτρο της απλής αναλογικής, ένας συνδυασμός που θα κατακτήσει την πρωτιά σε μια δημοτική ενότητα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα πάρει και έδρα. Είναι ωστόσο πολύ πιθανό την έδρα αυτή να την καταλάβει ένας μικρότερος συνδυασμός.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η απλή αναλογική έφερε πολυδιάσπαση παρατάξεων, αρκετούς νέους συνδυασμούς και πληθώρα υποψηφίων, που σε πολλούς δήμους είναι σχεδόν διπλάσιοι από το 2014.

Η «ΜτΚ» επιχειρεί σήμερα να παρουσιάσει τον χάρτη των υποψηφίων δημάρχων σε 13 από τους 14 δήμους της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης (πλην του κεντρικού), όπου  υπάρχουν φαβορί, υποψήφιοι που φαίνεται ότι θα περάσουν στο β΄ γύρο λόγω των πολλών συνδυασμών, αλλά και αουτσάιντερ που φέρεται να είναι και οι νικητές του δευτέρου γύρου.

Οι ισχυρές υποψηφιότητες

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι υποψήφιοι που θεωρούνται αδιαφιλονίκητα φαβορί μεταξύ των 13 δήμων και θα καταφέρουν να εκλεγούν από την πρώτη κιόλας Κυριακή είναι ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος στη Θέρμη, ο Λάζαρος Κυρίζογλου σε Αμπελόκηπους-Μενεμένη και ο Διαμαντής Λιάμας στη Βόλβη. Όλοι τους είναι εν ενεργεία δήμαρχοι που εκλέγονται με υψηλό ποσοστό, έχουν πλούσιο έργο και διευρυμένα ψηφοδέλτια, γεγονός που τους δίνει δυναμική για τη νίκη από τον πρώτο γύρο.

Στον δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης διεκδικεί  για έκτη φορά τον δημαρχιακό θώκο και είναι από τους δημάρχους που σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις εκλεγόταν με ποσοστά-ρεκόρ (άνω του 60%). Ο νυν δήμαρχος ωστόσο θα αναμετρηθεί με τους Ελένη Ρουσάκη, Γιώργο Αντωνόπουλο, Οδυσσέα–Τζαμάλ Μάαϊτα και Κωνσταντίνο Καρπούζη.

papadopoulos-theod.jpg

Στον δήμο Θέρμης, ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος (φωτ.) θα δώσει τη μάχη για έκτη συνεχή φορά, καθώς εκλέγεται από το 1998. Θεωρείται αδιαφιλονίκητο φαβορί, ένα πρόσωπο ταυτισμένο με τον δήμο και την Τ.Α., ενώ παρά την πολυετή του θητεία κατορθώνει να αυξάνει τα ποσοστά του σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Κόντρα στον δήμαρχο στη μάχη κατεβαίνουν οι: Άννα Τσιφτελίδου, Θεοφάνης Καρκατζούνης, Δημήτρης Βλαχομήτρος, Κώστας Μπίκος και Χρήστος Φάσσας.

kyrizoglou.jpg

Στον δήμο Αμπελοκήπων–Μενεμένης, η υποψηφιότητα του Λάζαρου Κυρίζογλου (φωτ.) παραμένει ισχυρή, όπως και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Εκλέγεται από το 2002 και είναι η πέμπτη φορά που διεκδικεί τον δημαρχιακό θώκο. Εκλέγεται με υψηλά ποσοστά, η παράταξή του ελέγχει τα 2/5 του δημοτικού συμβουλίου, ενώ είναι η πλειοψηφούσα παράταξη και στην περιφερειακή ένωση δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) όπου εκλέχθηκε πρόεδρος το 2014.

Αντίπαλοι του Λ. Κυρίζογλου στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση είναι οι: Γιώργος Κυριλλίδης, Ιωάννης Νοτάκης, Ηλίας Σμήλιος και Σοφία Καρασαρλίδου.

liamas.jpg

Στον δήμο Βόλβης, φαβορί θεωρείται ο Διαμαντής Λιάμας (φωτ.), επικεφαλής της παράταξης «Βόλβη Μπροστά», ο οποίος προέρχεται από τη ΝΔ, ενώ μαζί του θα αναμετρηθούν οι: Δημήτρης Στοΐτσας, επικεφαλής του συνδυασμού «ΒΟΛΒΗ Ισχυρός Δήμος», ο Ιωάννης Βαλερής με την παράταξη «Τα Πάντα για τη Βόλβη», οι Βασίλης Ζωγράφος κι Θεοχάρης Ελευθεριάδης από την «Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση Βόλβης», οι οποίοι θα μοιραστούν τη δημαρχία σε περίπτωση εκλογικής νίκης, και η Βάσω Πολυζωίδου από τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ισχυρό προβάδισμα

Μάχη δύο γύρων αλλά με ισχυρά φαβορί αναμένεται ότι θα είναι η εκλογική αναμέτρηση στους δήμους Καλαμαριάς και Νεάπολης-Συκεών.

bakoglidis.jpg

Στην Καλαμαριά ο νυν δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης (φωτ.) εμφανίζει σαφές προβάδισμα έναντι των άλλων πέντε ανθυποψηφίων του, ωστόσο από τον πρώτο γύρο δεν φαίνεται  ορατή η καθαρή  αυτοδυναμία.  Ο δήμαρχος δείχνει, με βάση και πρόσφατες δημοσκοπήσεις, να υπερέχει στα ποσοτικά καθώς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά με επιδόσεις οι οποίες φαίνεται πως δεν θα είναι πιθανότατα ικανές να του εξασφαλίσουν εκλογή από τον πρώτο γύρο. Επιπλέον, σε αυτές τις εκλογές οι υποψήφιοι είναι πολλοί, ο ΣΥΡΙΖΑ που το 2014 εμφάνισε μεγάλη δυναμική σήμερα είναι τριχοτομημένος και η Ν.Δ στηρίζει δικό της υποψήφιο, τον Γιάννη Δαρδαμενέλη που φαίνεται να συσπειρώνει τους ψηφοφόρους. Ως εκ τούτου, ο νέος δήμαρχος αναμένεται να αναδειχθεί τη δεύτερη Κυριακή, στις 2 Ιουνίου.

Πιθανότεροι αντίπαλοι του κ. Μπακογλίδη τη δεύτερη Κυριακή εμφανίζονται οι Γιάννης Δαρδαμανέλης και Άρης Τεμεκενίδης, ενώ την πρώτη Κυριακή μαζί με τους παραπάνω θα αναμετρηθούν και οι: Βικέντιος Ανατωνάκης, Αβραάμ Περσίδης και Δημήτρης Αρκούδης.

simos-daniilidis.jpg

Στον δήμο Νεάπολης-Συκεών, το ισχυρό χαρτί είναι ο νυν δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης (φωτ.), ίσως ο μακροβιότερος δήμαρχος στη χώρα, καθώς εκλέγεται εδώ και 25 χρόνια. Διεκδικεί για έβδομη συνεχή φορά τον δημαρχιακό θώκο και παρά την πολυετή θητεία του, οι πολίτες δείχνουν ότι τον εμπιστεύονται, αποτιμώντας ως θετικό το έργο του. Έχει αναμφίβολα ισχυρότατο προβάδισμα και δεν αποκλείεται να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο με ποσοστό ασφαλείας.

Κόντρα στον κ. Δανιηλίδη κατεβαίνουν οι Ηλίας Ζάχαρης τον οποίο στηρίζει η ΝΔ, ο Λάζαρος Ωραιόπουλος που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Χαράλαμπος Βέλλης από τη Λαϊκή Συσπείρωση και ο Ιωάννης Λαφήρας που εκπροσωπεί κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικότητες.

Αναμέτρηση σε δύο γύρους

Από τα δεδομένα που διαμορφώνονται, λόγω της πληθώρας συνδυασμών και υποψηφίων σε τέσσερις δήμους -Θερμαϊκού, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνας και Δέλτα- προκύπτει ότι η εκλογική μάχη θα είναι δύσκολη και ο νικητής αναμένεται να κριθεί στον δεύτερο γύρο.

Στον Θερμαϊκό προβάδισμα έχει ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης, που διετέλεσε δήμαρχος Μηχανιώνας για πολλά χρόνια και εξελέγη το 2014 στον καλλικρατικό δήμο, έχοντας αντίπαλο του τον Γιώργο Τσαμασλή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο δήμαρχος θα δυσκολευτεί να πάρει τη νίκη από την πρώτη Κυριακή, καθώς οι επιδόσεις του φαίνεται πως δεν θα είναι πιθανότατα ικανές να του εξασφαλίσουν εκλογή από τον πρώτο γύρο.

Ο κ. Τσαμασλής από την πλευρά του έχει αναπτύξει μεγάλη δυναμική και οδεύει στη μάχη πιο έτοιμος, καθώς έφτιαξε ακόμη καλύτερη μαγιά από τη θέση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, ενώ κατάφερε να στήσει ένα πιο διευρυμένο  ψηφοδέλτιο, σε μια προσπάθεια να αλιεύσει ψηφοφόρους από όλους τους χώρους και όχι μόνο από τη Ν.Δ απ’ όπου προέρχεται. Τη μάχη των εκλογών θα δώσουν επίσης οι: Ντίνα Μώραλη, Γιώργος Χατζηβαλάσης, Νίκος Παράσχου, Συμεών Καψάλας, Δημήτρης Καπλάνης και Θεόδωρος Τζέκος.

Στον δήμο Παύλου Μελά η εκλογική αναμέτρηση θα είναι εξίσου δύσκολη, καθώς έξι είναι οι διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου. Ισχυρό προβάδισμα ωστόσο έχουν ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης -ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές είχε στηριχθεί από τη ΝΔ, ενώ σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση κατεβαίνει ως ανεξάρτητος- και ο Γιώργος Λίλτσης, επικεφαλής της παράταξης «Ανατροπή». Οι δυο τους ήταν οι μονομάχοι του β΄ γύρου στις εκλογές του 2014, ενώ δεν αποκλείεται να ισχύσει το ίδιο και σε αυτήν την αναμέτρηση.

sissy-fragopoyloy-payloy-mela.jpg

Ισχυρό χαρτί θεωρείται και η μοναδική γυναίκα υποψήφια στον δήμο Παύλου Μελά, Σίσσυ Φραγκοπούλου (φωτ.), ένα νέο πρόσωπο που σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι αουτσάιντερ, αλλά μπορεί να κάνει την έκπληξη. Η παράταξή της, «Προοδευτική Συμμαχία για τον Δήμο Παύλου Μελά», αποτελεί τη σύμπραξη εννέα εν ενεργεία δημοτικών συμβούλων από τέσσερις διαφορετικές δημοτικές παρατάξεις.

Στη μάχη των εκλογών συμμετέχουν ακόμη οι Δημήτρης Δεληγιάννης με την παράταξη «Αλλάζω την πόλη μου», ο Άρης Ιακωβίδης με τον συνδυασμό «Ανανεωτική Κίνηση Πολιτών» και ο Μάριος Παλάντζας από τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στον δήμο Χαλκηδόνας, η αποχώρηση του νυν δημάρχου Γιάννη Τσουκνιδά από τη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου άλλαξε τα δεδομένα, ανοίγοντας χώρο για νέες υποψηφιότητες που θα κονταροχτυπηθούν για τον δημαρχιακό θώκο. Η εκλογή δημάρχου θεωρείται πολύ δύσκολη από την πρώτη Κυριακή, καθώς και εδώ υπάρχει πληθώρα συνδυασμών, με αποτέλεσμα νέος δήμαρχος να αναδειχθεί την Κυριακή 2 Ιουνίου. Σαφές προβάδισμα φαίνεται ότι έχουν οι: Σταύρος Αναγνωστόπουλος, Κώστας Σαραφίδης (ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έχει τη στήριξη των πρώην δημάρχων Γ. Μπίκου και Α. Αραμπατζή) και ο Μαυρουδής Μηντσιούδης, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις στον β΄ γύρο αναμένεται να περάσουν οι δυο πρώτοι. Τη μάχη των εκλογών θα δώσουν επίσης και ο Παναγιώτης Μαρκίδης από τη Λαϊκή Συσπείρωση και ο Μηνάς Μιτζουρίδης.

Δύσκολη προμηνύεται η μάχη και στον δήμο Δέλτα, όπου ο νυν δήμαρχος Ευθύμιος Φωτόπουλος θα έρθει αντιμέτωπος με άλλους πέντε υποψηφίους, δυο εκ των οποίων είναι πρώην δήμαρχοι. Με τα έως τώρα δεδομένα, η μάχη φαίνεται πως θα κριθεί στον β΄ γύρο των εκλογών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εκτός του δημάρχου δυναμικά κινούνται ο πρώην δήμαρχος Δέλτα, Γιώργος Γλώσσης, και ο Γιάννης Ιωαννίδης. Μάλιστα δημοσκοπήσεις φέρνουν αντιμέτωπους στο β΄ γύρο, δυο… δίδυμα: τους Ε. Φωτόπουλο και Γ. Γλώσση και κάποιες άλλες τους Γ. Ιωαννίδη και Γ. Γλώσση.

Επίσης, στην αναμέτρηση της 26ης Μαΐου θα συμμετέχουν και οι: Λίνα Χατζηκυριάκου, Σπύρος Σταματάκης (πρώην δήμαρχος Εχεδώρου) και Αλέξανδρος Διαμαντόπουλος, πρώην περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας. Θεωρείται αουτσάιντερ, που όμως δεν αποκλείεται να ανατρέψει τα προγνωστικά.

Χάος με υποψηφίους από την ίδια παράταξη

Από τις πιο δύσκολες μάχες θα είναι αυτές που θα δοθούν στους δήμους Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου και Κορδελιού–Ευόσμου, καθώς και στις τρεις περιοχές, εκτός από την πληθώρα υποψηφίων, τα πρόσωπα που είναι επικρατέστερα για τον δημαρχιακό θώκο προέρχονται, αφενός από την ίδια παράταξη, αφετέρου από τον ίδιο κομματικό χώρο.   

Στον Λαγκαδά, η απόφαση του νυν δημάρχου Γιάννη Καραγιάννη να μην είναι εκ νέου υποψήφιος και να διεκδικήσει μια έδρα στη Βουλή με τη ΝΔ, άνοιξε το δρόμο σε δυο στελέχη της παράταξής του, πυροδοτώντας παράλληλα τη μάχη για τη διαδοχή. Την ίδια ώρα στη μάχη μπήκαν ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Αναστασιάδης, και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Ιωάννης Ταχματζίδης.

Ο τελευταίος φαίνεται ότι έχει προβάδισμα, καθώς κεφαλαιοποίησε και την πρωτιά του στον νομό Θεσσαλονίκης, όπου το 2014 είχε εκλεγεί πρώτος σύμβουλος σε σταυρούς με την παράταξη του Α. Τζιτζικώστα.

Ανάλογη δυναμική έχει αναπτύξει και ο πρώην δήμαρχος Γ. Αναστασιάδης, ενώ μάχη για τον δεύτερο γύρο δίνουν και τα δυο στελέχη του δημάρχου Γ. Καραγιάννη, Νίκη Ανδρεάδου και Θεόδωρος Τζιαμπάζης. Οι τέσσερις υποψήφιοι διαγκωνίζονται για το ποιος θα καταφέρει να κερδίσει έδαφος σε μια, ομολογουμένως, μεγάλη και δύσκολη περιοχή, και κατόπιν τον δημαρχιακό θώκο.

Αουτσάιντερ θεωρείται η Μαρκέλλα Ταυρίδου, η οποία ωστόσο μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα, καθώς είχε ενεργό συμμετοχή και έδειξε μεγάλη συνέπεια στην απερχόμενη δημοτική θητεία, γεγονός που εκτιμάται ότι θα προσμετρήσουν οι πολίτες. Τη μάχη των εκλογών όμως θα δώσουν ο Φίλιππος Γεωργουδάκης και η Χρύσα Σάμου.

Δύσκολη αναμένεται ότι θα είναι και η μάχη στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, όπου ο νυν δήμαρχος Πέτρος Σούλας θα έρθει αντιμέτωπος με υποψηφίους όπως ο Γιάννης Καμαρινός, (ΝΔ) πρώην στενός του συνεργάτης και στέλεχος της παράταξης του, ο οποίος εμφανίζει μεγάλη δυναμική, και ο Κλεάνθης Μανδαλιανός, ένα νέο πρόσωπο, άφθαρτο στην Τ.Α. που εκλέχθηκε από τη σύμπραξη των δυο παρατάξεων του Σ. Λαφαζανίδη (ΝΔ) και Κ. Σωτηράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τον νυν δήμαρχο, δυνατό χαρτί θεωρείται η υποψηφιότητα του κ. Καμαρινού, ενώ δεν αποκλείεται ο κ. Μανδαλιανός που φέρεται ως αουτσάιντερ να κάνει την ανατροπή.

Αντίπαλοι πάντως του κ. Σούλα θα είναι και οι Γιάννης Γιαννακόπουλος, Θανάσης Κοκονάς και Νίκος Ζυγάς.

Στον δήμο Ωραιοκάστρου, η μάχη θα δοθεί ανάμεσα σε επτά υποψηφίους, τέσσερις από τους οποίους προέρχονται από τη ΝΔ, γεγονός που θα δυσκολέψει πολύ την εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή. Ο νυν δήμαρχος Αστέριος Γαβότσης πέρασε μια κάθε άλλο παρά ανέφελη θητεία, καθώς σημαδεύτηκε από αποχωρήσεις τεσσάρων πρωτοκλασάτων στελεχών του, ενώ εισέπραξε και δυσαρέσκεια. Ωστόσο παρότι φαίνεται ότι έχει προβάδισμα, θεωρείται δύσκολο να εξασφαλίσει τη νίκη από την πρώτη Κυριακή.

Ισχυροί αντίπαλοί του σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση είναι οι Παντελής Τσακίρης και Παντελής Σκαρλάτος, που όπως θεωρούνται φαβορί για το β΄ γύρο. Τη μάχη θα δώσουν επίσης και οι Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Γρηγόρης Εδιρνέλης, Ανέστης Πολυχρονίδης και Γιώργος Θέμελης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 5 Μαΐου 2019

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η μάχη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς απομένουν μόλις 21 ημέρες ως την ώρα της κάλπης. Οι υποψήφιοι σπεύδουν έως και σήμερα, που λήγει η προθεσμία, να καταθέσουν τα ψηφοδέλτιά τους στο πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας παράλληλα τον προεκλογικό τους αγώνα.

Η αναμέτρηση ωστόσο των υποψηφίων στις εκλογές της 26ης Μαΐου εκτιμάται ότι θα είναι πιο δύσκολη σε σχέση με αυτή του 2014, λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής που δημιουργεί νέα δεδομένα: πρώτον, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή περισσότερων συνδυασμών που συμμετέχουν στην κατανομή όλων των εδρών, και δεύτερον στο ότι οι έδρες που δικαιούται ο κάθε συνδυασμός σε κάθε δημοτική ενότητα–εκλογική περιφέρεια θα προκύψει μέσα από μια διαδικασία που πολύ πιθανό να προκαλέσει εκπλήξεις. Και αυτό, γιατί με βάση το μέτρο της απλής αναλογικής, ένας συνδυασμός που θα κατακτήσει την πρωτιά σε μια δημοτική ενότητα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα πάρει και έδρα. Είναι ωστόσο πολύ πιθανό την έδρα αυτή να την καταλάβει ένας μικρότερος συνδυασμός.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η απλή αναλογική έφερε πολυδιάσπαση παρατάξεων, αρκετούς νέους συνδυασμούς και πληθώρα υποψηφίων, που σε πολλούς δήμους είναι σχεδόν διπλάσιοι από το 2014.

Η «ΜτΚ» επιχειρεί σήμερα να παρουσιάσει τον χάρτη των υποψηφίων δημάρχων σε 13 από τους 14 δήμους της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης (πλην του κεντρικού), όπου  υπάρχουν φαβορί, υποψήφιοι που φαίνεται ότι θα περάσουν στο β΄ γύρο λόγω των πολλών συνδυασμών, αλλά και αουτσάιντερ που φέρεται να είναι και οι νικητές του δευτέρου γύρου.

Οι ισχυρές υποψηφιότητες

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι υποψήφιοι που θεωρούνται αδιαφιλονίκητα φαβορί μεταξύ των 13 δήμων και θα καταφέρουν να εκλεγούν από την πρώτη κιόλας Κυριακή είναι ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος στη Θέρμη, ο Λάζαρος Κυρίζογλου σε Αμπελόκηπους-Μενεμένη και ο Διαμαντής Λιάμας στη Βόλβη. Όλοι τους είναι εν ενεργεία δήμαρχοι που εκλέγονται με υψηλό ποσοστό, έχουν πλούσιο έργο και διευρυμένα ψηφοδέλτια, γεγονός που τους δίνει δυναμική για τη νίκη από τον πρώτο γύρο.

Στον δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης διεκδικεί  για έκτη φορά τον δημαρχιακό θώκο και είναι από τους δημάρχους που σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις εκλεγόταν με ποσοστά-ρεκόρ (άνω του 60%). Ο νυν δήμαρχος ωστόσο θα αναμετρηθεί με τους Ελένη Ρουσάκη, Γιώργο Αντωνόπουλο, Οδυσσέα–Τζαμάλ Μάαϊτα και Κωνσταντίνο Καρπούζη.

papadopoulos-theod.jpg

Στον δήμο Θέρμης, ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος (φωτ.) θα δώσει τη μάχη για έκτη συνεχή φορά, καθώς εκλέγεται από το 1998. Θεωρείται αδιαφιλονίκητο φαβορί, ένα πρόσωπο ταυτισμένο με τον δήμο και την Τ.Α., ενώ παρά την πολυετή του θητεία κατορθώνει να αυξάνει τα ποσοστά του σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Κόντρα στον δήμαρχο στη μάχη κατεβαίνουν οι: Άννα Τσιφτελίδου, Θεοφάνης Καρκατζούνης, Δημήτρης Βλαχομήτρος, Κώστας Μπίκος και Χρήστος Φάσσας.

kyrizoglou.jpg

Στον δήμο Αμπελοκήπων–Μενεμένης, η υποψηφιότητα του Λάζαρου Κυρίζογλου (φωτ.) παραμένει ισχυρή, όπως και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Εκλέγεται από το 2002 και είναι η πέμπτη φορά που διεκδικεί τον δημαρχιακό θώκο. Εκλέγεται με υψηλά ποσοστά, η παράταξή του ελέγχει τα 2/5 του δημοτικού συμβουλίου, ενώ είναι η πλειοψηφούσα παράταξη και στην περιφερειακή ένωση δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) όπου εκλέχθηκε πρόεδρος το 2014.

Αντίπαλοι του Λ. Κυρίζογλου στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση είναι οι: Γιώργος Κυριλλίδης, Ιωάννης Νοτάκης, Ηλίας Σμήλιος και Σοφία Καρασαρλίδου.

liamas.jpg

Στον δήμο Βόλβης, φαβορί θεωρείται ο Διαμαντής Λιάμας (φωτ.), επικεφαλής της παράταξης «Βόλβη Μπροστά», ο οποίος προέρχεται από τη ΝΔ, ενώ μαζί του θα αναμετρηθούν οι: Δημήτρης Στοΐτσας, επικεφαλής του συνδυασμού «ΒΟΛΒΗ Ισχυρός Δήμος», ο Ιωάννης Βαλερής με την παράταξη «Τα Πάντα για τη Βόλβη», οι Βασίλης Ζωγράφος κι Θεοχάρης Ελευθεριάδης από την «Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση Βόλβης», οι οποίοι θα μοιραστούν τη δημαρχία σε περίπτωση εκλογικής νίκης, και η Βάσω Πολυζωίδου από τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ισχυρό προβάδισμα

Μάχη δύο γύρων αλλά με ισχυρά φαβορί αναμένεται ότι θα είναι η εκλογική αναμέτρηση στους δήμους Καλαμαριάς και Νεάπολης-Συκεών.

bakoglidis.jpg

Στην Καλαμαριά ο νυν δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης (φωτ.) εμφανίζει σαφές προβάδισμα έναντι των άλλων πέντε ανθυποψηφίων του, ωστόσο από τον πρώτο γύρο δεν φαίνεται  ορατή η καθαρή  αυτοδυναμία.  Ο δήμαρχος δείχνει, με βάση και πρόσφατες δημοσκοπήσεις, να υπερέχει στα ποσοτικά καθώς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά με επιδόσεις οι οποίες φαίνεται πως δεν θα είναι πιθανότατα ικανές να του εξασφαλίσουν εκλογή από τον πρώτο γύρο. Επιπλέον, σε αυτές τις εκλογές οι υποψήφιοι είναι πολλοί, ο ΣΥΡΙΖΑ που το 2014 εμφάνισε μεγάλη δυναμική σήμερα είναι τριχοτομημένος και η Ν.Δ στηρίζει δικό της υποψήφιο, τον Γιάννη Δαρδαμενέλη που φαίνεται να συσπειρώνει τους ψηφοφόρους. Ως εκ τούτου, ο νέος δήμαρχος αναμένεται να αναδειχθεί τη δεύτερη Κυριακή, στις 2 Ιουνίου.

Πιθανότεροι αντίπαλοι του κ. Μπακογλίδη τη δεύτερη Κυριακή εμφανίζονται οι Γιάννης Δαρδαμανέλης και Άρης Τεμεκενίδης, ενώ την πρώτη Κυριακή μαζί με τους παραπάνω θα αναμετρηθούν και οι: Βικέντιος Ανατωνάκης, Αβραάμ Περσίδης και Δημήτρης Αρκούδης.

simos-daniilidis.jpg

Στον δήμο Νεάπολης-Συκεών, το ισχυρό χαρτί είναι ο νυν δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης (φωτ.), ίσως ο μακροβιότερος δήμαρχος στη χώρα, καθώς εκλέγεται εδώ και 25 χρόνια. Διεκδικεί για έβδομη συνεχή φορά τον δημαρχιακό θώκο και παρά την πολυετή θητεία του, οι πολίτες δείχνουν ότι τον εμπιστεύονται, αποτιμώντας ως θετικό το έργο του. Έχει αναμφίβολα ισχυρότατο προβάδισμα και δεν αποκλείεται να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο με ποσοστό ασφαλείας.

Κόντρα στον κ. Δανιηλίδη κατεβαίνουν οι Ηλίας Ζάχαρης τον οποίο στηρίζει η ΝΔ, ο Λάζαρος Ωραιόπουλος που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Χαράλαμπος Βέλλης από τη Λαϊκή Συσπείρωση και ο Ιωάννης Λαφήρας που εκπροσωπεί κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικότητες.

Αναμέτρηση σε δύο γύρους

Από τα δεδομένα που διαμορφώνονται, λόγω της πληθώρας συνδυασμών και υποψηφίων σε τέσσερις δήμους -Θερμαϊκού, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνας και Δέλτα- προκύπτει ότι η εκλογική μάχη θα είναι δύσκολη και ο νικητής αναμένεται να κριθεί στον δεύτερο γύρο.

Στον Θερμαϊκό προβάδισμα έχει ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης, που διετέλεσε δήμαρχος Μηχανιώνας για πολλά χρόνια και εξελέγη το 2014 στον καλλικρατικό δήμο, έχοντας αντίπαλο του τον Γιώργο Τσαμασλή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο δήμαρχος θα δυσκολευτεί να πάρει τη νίκη από την πρώτη Κυριακή, καθώς οι επιδόσεις του φαίνεται πως δεν θα είναι πιθανότατα ικανές να του εξασφαλίσουν εκλογή από τον πρώτο γύρο.

Ο κ. Τσαμασλής από την πλευρά του έχει αναπτύξει μεγάλη δυναμική και οδεύει στη μάχη πιο έτοιμος, καθώς έφτιαξε ακόμη καλύτερη μαγιά από τη θέση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, ενώ κατάφερε να στήσει ένα πιο διευρυμένο  ψηφοδέλτιο, σε μια προσπάθεια να αλιεύσει ψηφοφόρους από όλους τους χώρους και όχι μόνο από τη Ν.Δ απ’ όπου προέρχεται. Τη μάχη των εκλογών θα δώσουν επίσης οι: Ντίνα Μώραλη, Γιώργος Χατζηβαλάσης, Νίκος Παράσχου, Συμεών Καψάλας, Δημήτρης Καπλάνης και Θεόδωρος Τζέκος.

Στον δήμο Παύλου Μελά η εκλογική αναμέτρηση θα είναι εξίσου δύσκολη, καθώς έξι είναι οι διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου. Ισχυρό προβάδισμα ωστόσο έχουν ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης -ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές είχε στηριχθεί από τη ΝΔ, ενώ σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση κατεβαίνει ως ανεξάρτητος- και ο Γιώργος Λίλτσης, επικεφαλής της παράταξης «Ανατροπή». Οι δυο τους ήταν οι μονομάχοι του β΄ γύρου στις εκλογές του 2014, ενώ δεν αποκλείεται να ισχύσει το ίδιο και σε αυτήν την αναμέτρηση.

sissy-fragopoyloy-payloy-mela.jpg

Ισχυρό χαρτί θεωρείται και η μοναδική γυναίκα υποψήφια στον δήμο Παύλου Μελά, Σίσσυ Φραγκοπούλου (φωτ.), ένα νέο πρόσωπο που σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι αουτσάιντερ, αλλά μπορεί να κάνει την έκπληξη. Η παράταξή της, «Προοδευτική Συμμαχία για τον Δήμο Παύλου Μελά», αποτελεί τη σύμπραξη εννέα εν ενεργεία δημοτικών συμβούλων από τέσσερις διαφορετικές δημοτικές παρατάξεις.

Στη μάχη των εκλογών συμμετέχουν ακόμη οι Δημήτρης Δεληγιάννης με την παράταξη «Αλλάζω την πόλη μου», ο Άρης Ιακωβίδης με τον συνδυασμό «Ανανεωτική Κίνηση Πολιτών» και ο Μάριος Παλάντζας από τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στον δήμο Χαλκηδόνας, η αποχώρηση του νυν δημάρχου Γιάννη Τσουκνιδά από τη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου άλλαξε τα δεδομένα, ανοίγοντας χώρο για νέες υποψηφιότητες που θα κονταροχτυπηθούν για τον δημαρχιακό θώκο. Η εκλογή δημάρχου θεωρείται πολύ δύσκολη από την πρώτη Κυριακή, καθώς και εδώ υπάρχει πληθώρα συνδυασμών, με αποτέλεσμα νέος δήμαρχος να αναδειχθεί την Κυριακή 2 Ιουνίου. Σαφές προβάδισμα φαίνεται ότι έχουν οι: Σταύρος Αναγνωστόπουλος, Κώστας Σαραφίδης (ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έχει τη στήριξη των πρώην δημάρχων Γ. Μπίκου και Α. Αραμπατζή) και ο Μαυρουδής Μηντσιούδης, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις στον β΄ γύρο αναμένεται να περάσουν οι δυο πρώτοι. Τη μάχη των εκλογών θα δώσουν επίσης και ο Παναγιώτης Μαρκίδης από τη Λαϊκή Συσπείρωση και ο Μηνάς Μιτζουρίδης.

Δύσκολη προμηνύεται η μάχη και στον δήμο Δέλτα, όπου ο νυν δήμαρχος Ευθύμιος Φωτόπουλος θα έρθει αντιμέτωπος με άλλους πέντε υποψηφίους, δυο εκ των οποίων είναι πρώην δήμαρχοι. Με τα έως τώρα δεδομένα, η μάχη φαίνεται πως θα κριθεί στον β΄ γύρο των εκλογών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εκτός του δημάρχου δυναμικά κινούνται ο πρώην δήμαρχος Δέλτα, Γιώργος Γλώσσης, και ο Γιάννης Ιωαννίδης. Μάλιστα δημοσκοπήσεις φέρνουν αντιμέτωπους στο β΄ γύρο, δυο… δίδυμα: τους Ε. Φωτόπουλο και Γ. Γλώσση και κάποιες άλλες τους Γ. Ιωαννίδη και Γ. Γλώσση.

Επίσης, στην αναμέτρηση της 26ης Μαΐου θα συμμετέχουν και οι: Λίνα Χατζηκυριάκου, Σπύρος Σταματάκης (πρώην δήμαρχος Εχεδώρου) και Αλέξανδρος Διαμαντόπουλος, πρώην περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας. Θεωρείται αουτσάιντερ, που όμως δεν αποκλείεται να ανατρέψει τα προγνωστικά.

Χάος με υποψηφίους από την ίδια παράταξη

Από τις πιο δύσκολες μάχες θα είναι αυτές που θα δοθούν στους δήμους Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου και Κορδελιού–Ευόσμου, καθώς και στις τρεις περιοχές, εκτός από την πληθώρα υποψηφίων, τα πρόσωπα που είναι επικρατέστερα για τον δημαρχιακό θώκο προέρχονται, αφενός από την ίδια παράταξη, αφετέρου από τον ίδιο κομματικό χώρο.   

Στον Λαγκαδά, η απόφαση του νυν δημάρχου Γιάννη Καραγιάννη να μην είναι εκ νέου υποψήφιος και να διεκδικήσει μια έδρα στη Βουλή με τη ΝΔ, άνοιξε το δρόμο σε δυο στελέχη της παράταξής του, πυροδοτώντας παράλληλα τη μάχη για τη διαδοχή. Την ίδια ώρα στη μάχη μπήκαν ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Αναστασιάδης, και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Ιωάννης Ταχματζίδης.

Ο τελευταίος φαίνεται ότι έχει προβάδισμα, καθώς κεφαλαιοποίησε και την πρωτιά του στον νομό Θεσσαλονίκης, όπου το 2014 είχε εκλεγεί πρώτος σύμβουλος σε σταυρούς με την παράταξη του Α. Τζιτζικώστα.

Ανάλογη δυναμική έχει αναπτύξει και ο πρώην δήμαρχος Γ. Αναστασιάδης, ενώ μάχη για τον δεύτερο γύρο δίνουν και τα δυο στελέχη του δημάρχου Γ. Καραγιάννη, Νίκη Ανδρεάδου και Θεόδωρος Τζιαμπάζης. Οι τέσσερις υποψήφιοι διαγκωνίζονται για το ποιος θα καταφέρει να κερδίσει έδαφος σε μια, ομολογουμένως, μεγάλη και δύσκολη περιοχή, και κατόπιν τον δημαρχιακό θώκο.

Αουτσάιντερ θεωρείται η Μαρκέλλα Ταυρίδου, η οποία ωστόσο μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα, καθώς είχε ενεργό συμμετοχή και έδειξε μεγάλη συνέπεια στην απερχόμενη δημοτική θητεία, γεγονός που εκτιμάται ότι θα προσμετρήσουν οι πολίτες. Τη μάχη των εκλογών όμως θα δώσουν ο Φίλιππος Γεωργουδάκης και η Χρύσα Σάμου.

Δύσκολη αναμένεται ότι θα είναι και η μάχη στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, όπου ο νυν δήμαρχος Πέτρος Σούλας θα έρθει αντιμέτωπος με υποψηφίους όπως ο Γιάννης Καμαρινός, (ΝΔ) πρώην στενός του συνεργάτης και στέλεχος της παράταξης του, ο οποίος εμφανίζει μεγάλη δυναμική, και ο Κλεάνθης Μανδαλιανός, ένα νέο πρόσωπο, άφθαρτο στην Τ.Α. που εκλέχθηκε από τη σύμπραξη των δυο παρατάξεων του Σ. Λαφαζανίδη (ΝΔ) και Κ. Σωτηράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τον νυν δήμαρχο, δυνατό χαρτί θεωρείται η υποψηφιότητα του κ. Καμαρινού, ενώ δεν αποκλείεται ο κ. Μανδαλιανός που φέρεται ως αουτσάιντερ να κάνει την ανατροπή.

Αντίπαλοι πάντως του κ. Σούλα θα είναι και οι Γιάννης Γιαννακόπουλος, Θανάσης Κοκονάς και Νίκος Ζυγάς.

Στον δήμο Ωραιοκάστρου, η μάχη θα δοθεί ανάμεσα σε επτά υποψηφίους, τέσσερις από τους οποίους προέρχονται από τη ΝΔ, γεγονός που θα δυσκολέψει πολύ την εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή. Ο νυν δήμαρχος Αστέριος Γαβότσης πέρασε μια κάθε άλλο παρά ανέφελη θητεία, καθώς σημαδεύτηκε από αποχωρήσεις τεσσάρων πρωτοκλασάτων στελεχών του, ενώ εισέπραξε και δυσαρέσκεια. Ωστόσο παρότι φαίνεται ότι έχει προβάδισμα, θεωρείται δύσκολο να εξασφαλίσει τη νίκη από την πρώτη Κυριακή.

Ισχυροί αντίπαλοί του σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση είναι οι Παντελής Τσακίρης και Παντελής Σκαρλάτος, που όπως θεωρούνται φαβορί για το β΄ γύρο. Τη μάχη θα δώσουν επίσης και οι Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Γρηγόρης Εδιρνέλης, Ανέστης Πολυχρονίδης και Γιώργος Θέμελης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 5 Μαΐου 2019

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία