ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παύλος Μαρινάκης στη «ΜτΚ»: Επιδιώκουμε τη σύγκριση και όχι τη σύγκρουση. Η ζυγαριά θα κλείνει υπέρ της ΝΔ

Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ μιλά για το διακύβευμα των προσεχών εκλογών, υποστηρίζει ότι η αυτοδυναμία είναι ένας απολύτως εφικτός στόχος - Τι λέει για τη Θεσσαλονίκη

 26/02/2023 19:30

Παύλος Μαρινάκης στη «ΜτΚ»: Επιδιώκουμε τη σύγκριση και όχι τη σύγκρουση. Η ζυγαριά θα κλείνει υπέρ της ΝΔ

Νίκος Οικονόμου

«Επιδιώκουμε τη σύγκριση, όχι τη σύγκρουση. Και για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας που θα συγκρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργούς δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ζυγαριά θα γύρει υπέρ της ΝΔ». Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ» ο Παύλος Μαρινάκης. Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ σημειώνει ότι «το δίλημμα των εκλογών είναι πρόοδος ή οπισθοδρόμηση» και πως η αυτοδυναμία είναι για τη ΝΔ ένας απολύτως εφικτός στόχος.

«Υπάρχει μία κάλπη, η εθνική κάλπη. Την πρώτη Κυριακή των εκλογών οι Έλληνες θα αποφασίσουν για το ποιος θα είναι πρωθυπουργός και αυτός θα είναι ξανά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την χαλαρή ψήφο την επιδιώκουν και την καλλιεργούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης», σημειώνει, ενώ σχολιάζει ότι «είναι κάτι παραπάνω από εμφανές πως η αντιπολίτευση επιχειρεί να σχηματίσει μια «κυβέρνηση ηττημένων». Όχι απλώς ηττημένων εκλογικά, αλλά ηττημένων πολιτικά. Ήταν απέναντι σε όλες τις εθνικές μάχες και τώρα συνασπίζονται για την «καρέκλα».

Τέλος για τη Θεσσαλονίκη επισημαίνει ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών πανελλαδικά αλλά και στη Θεσσαλονίκη θα είναι μια επιβράβευση για το μετρήσιμο έργο της κυβέρνησης και μια νέα αρχή για τη χώρα».

Kύριε Μαρινάκη, μπαίνουμε σιγά - σιγά σε προεκλογική περίοδο. Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το βασικό δίλημμα των εκλογών;

Το δίλημμα των εκλογών είναι πρόοδος ή οπισθοδρόμηση. Οι Έλληνες θα αποφασίσουν να συνεχιστεί ο αναπτυξιακός ρυθμός στη χώρας, αν θέλουν η ανεργία να μειωθεί ακόμα περισσότερο, καθώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει ήδη μειωθεί κατά 6% και έχουν ανοίξει πάνω από 300.000 θέσεις εργασίας, αν θέλουν να μειωθούν ακόμα περισσότεροι από τους 50 φόρους που έχει ήδη μειώσει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν θέλουν μία ισχυρή κυβέρνηση που τους στηρίζει στα δύσκολα, μία κυβέρνηση που με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους κάνει τη ζωή τους ευκολότερη. Η άλλη επιλογή θα μας γυρίσει πίσω. Θα μας γυρίσει στις εποχές που η Ελλάδα βρισκόταν στα όρια της χρεοκοπίας, που γινόταν αντικείμενο διεθνούς χλευασμού. Το δίλημμα των εκλογών είναι μπροστά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή πίσω σε ξεπερασμένες λογικές.

Σας ενοχλεί η τοξικότητα που καταγράφεται ήδη στην πολιτική αντιπαράθεση;

Η τοξικότητα είναι το μοναδικό όπλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι πολίτες τους έχουν γυρίσει την πλάτη και αντιλαμβάνονται ότι στα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να τους προσφέρει καμία λύση. Το απέδειξε απέχοντας από σημαντικές ψηφοφορίες στη Βουλή που στηρίζουν τους πολίτες για να κάνουν τα μικροκομματικά τους παιχνίδια. Τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ συμπύκνωσε σε μια φράση ο Πρωθυπουργός στη Βουλή: «μονίμως παρόντες στην τοξικότητα και μονίμως απόντες από μέτρα στήριξης της κοινωνίας».

Ποιο θα είναι το όπλο της ΝΔ στην πορεία προς τις κάλπες; Το κυβερνητικό έργο; Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης; Ή μήπως η… ανάμνηση της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ;

Μετά από πολλά χρόνια, σε αυτήν την προεκλογική αναμέτρηση οι πολίτες θα συγκρίνουν δύο κυβερνητικές θητείες, την υλοποίηση ή μη δεσμεύσεων, δύο πρωθυπουργούς και τα αποτελέσματα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν. Η σύγκριση στοιχείων, αριθμών και επιχειρημάτων είναι το πλεονέκτημά μας. Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υλοποίησαν τις δεσμεύσεις τους, έδωσαν τέλος σε παθογένειες δεκαετιών, στήριξαν τη χώρα στις πιο δύσκολες στιγμές, διόρθωσαν αστοχίες με θάρρος και ταχύτητα.
Επιδιώκουμε τη σύγκριση, όχι τη σύγκρουση. Και για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας που θα συγκρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργούς και τις τετραετίες 2015-2019 και 2019-2023, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η «ζυγαριά» θα γύρει υπέρ της ΝΔ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συμπλήρωσε ήδη πάνω 3,5 χρόνια στο τιμόνι της χώρας. Πού νομίζετε ότι πετύχατε πολλά; Πού θα μπορούσατε να είστε ακόμη πιο αποδοτικοί;

Η ΝΔ μέσα σε σχεδόν τέσσερα χρόνια κατάφερε να υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του προεκλογικού της προγράμματος και μάλιστα σε συνθήκες αλλεπάλληλων κρίσεων. Πάνω από 50 φόροι μειώθηκαν, εξορθολογίστηκε το ζήτημα της απονομής των συντάξεων και τώρα χρειάζονται μόλις δύο μήνες για να πάρει κάποιος τη σύνταξή του, πάνω από 300.000 θέσεις εργασίας άνοιξαν σε όλη την Ελλάδα με την ανεργία να μειώνεται κατά 6%, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους κάνει σήμερα, με πάνω από 1500 υπηρεσίες, εύκολη τη ζωή των πολιτών στην πράξη.
Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε δύο φορές και θα αυξηθεί ξανά την 1η Απριλίου, ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί κατά 15% και ο μέσος μισθός. Πάνω από 25.000 εκπαιδευτικοί διορίστηκαν για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια και πάνω από 22.000 μόνιμοι και επικουρικοί υγειονομικοί.

Μεγάλα έργα υποδομής «ξεπάγωσαν», εγκαινιάστηκαν ή παραδόθηκαν, ανοίγοντας θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα.

Η Ελλάδα θωρακίστηκε αμυντικά, μεγάλωσε μέσα από σημαντικές διακρατικές συμφωνίες και υπερασπίζεται πια αποτελεσματικά τα σύνορά της, μειώνοντας ταυτόχρονα τις μεταναστευτικές ροές κατά 90%. Η χώρα μας έγινε ξανά πρωταγωνίστρια στις διεθνείς εξελίξεις, παράδειγμα προς μίμηση, υπολογίσιμος και πολύτιμος σύμμαχος στην ευρωπαϊκή οικογένεια και όχι ουραγός όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια.

Φυσικά δεν λέει κανείς πως όλα έγιναν υποδειγματικά ή πως λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε σε νευραλγικούς τομείς όπως η υγεία, η αύξηση των μισθών, που, άλλωστε, αποτελούν βασικά ζητήματα του προγραμματισμού μας για την επόμενη τετραετία.

Είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να διεξαχθούν δύο εκλογικές αναμετρήσεις για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Ποια θα είναι, κατά τη γνώμη σας, η πιο κρίσιμη κάλπη; Η πρώτη ή η δεύτερη; Σας φοβίζει η χαλαρότητα της πρώτης κάλπης;

    Υπάρχει μία κάλπη, η εθνική κάλπη. Την πρώτη Κυριακή των εκλογών οι Έλληνες θα αποφασίσουν για το ποιος θα είναι πρωθυπουργός και αυτός θα είναι ξανά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για το ποια θα είναι η κυβέρνηση και αυτή θα είναι και πάλι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Πολύ απλά θα χρειαστεί άλλη μια εκλογική διαδικασία για να επικυρωθεί αυτό το αποτέλεσμα. Την χαλαρή ψήφο την επιδιώκουν και την καλλιεργούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι Έλληνες πολίτες, όμως, παίρνουν το μέλλον τους στα σοβαρά, δεν πιστεύουν εκείνους που για ακόμα μια φορά απλά κυνηγούν καρέκλες. Και θα είναι εκεί και την πρώτη -και αν χρειαστεί- και τη δεύτερη Κυριακή για να δώσουν μια ισχυρή εντολή διακυβέρνησης στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Έχετε γυρίσει όλη την Ελλάδα. Τι εικόνα εισπράττετε; Είναι εφικτή η αυτοδυναμία για τη ΝΔ στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση;

    Οι πολίτες έχουν δει το έργο της κυβέρνησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια και η εικόνα που αποκομίζουμε σε κάθε μας επίσκεψη μας γεμίζει με αισιοδοξία για το εκλογικό αποτέλεσμα και ευθύνη για την επόμενη τετραετία. Με δεδομένη τη στήριξη που έχει δοθεί μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες στην κοινωνία, αν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες φτάσουν στην κάλπη γνωρίζοντας τα βήματα προόδου έχουν σημειωθεί από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πιστεύω πως η αυτοδυναμία είναι ένας απολύτως εφικτός στόχος.

    Από την άλλη πως βλέπετε την προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ; Όλοι μιλούν για μία μυστική συνάντηση Τσίπρα-Γιώργου Παπανδρέου. Ποιο είναι το πολιτικό σας σχόλιο;

    Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές πως η αντιπολίτευση επιχειρεί να σχηματίσει μία «κυβέρνηση ηττημένων». Όχι απλώς ηττημένων εκλογικά, αλλά ηττημένων πολιτικά. Δεν έχουν καμία πρόταση για τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, καμιά ουσιαστική επαφή με τους πολίτες. Ήταν απέναντι σε όλες τις εθνικές μάχες και τώρα συνασπίζονται για την «καρέκλα».

    Πότε θα ανακοινωθούν τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια; Σε τι θα διαφέρουν σε σχέση με αυτά του 2019;

    Τα κοινοβουλευτικά μας στελέχη μαζί με τους νέους υποψηφίους θα σχηματίσουν ένα πολύ «δυνατό» ψηφοδέλτιο: πολλοί νέοι άνθρωποι, έμπειρα στελέχη, άνθρωποι που ταυτίστηκαν με το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη χωρίς περιχαρακώσεις, επαγγελματίες, επιχειρηματίες, άνθρωποι από όλο τον κοινωνικό ιστό με έντονη δραστηριοποίηση που θέλουν να υπηρετήσουν τον τόπο τους και τους πολίτες. Πιστεύω πως οι επιλογές του προέδρου μας, θα μας δικαιώσουν και θα κερδίσουμε το στοίχημα της ανανέωσης, με υποψηφίους που θα αντιπροσωπεύουν ουσιαστικά κάθε πολίτη.

    Πάμε λίγο στη Θεσσαλονίκη: είστε ευχαριστημένος από το κυβερνητικό έργο που υλοποιείται στην ευρύτερη περιοχή;

    Κάθε φορά που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη, βλέπω την εικόνα μίας πόλης που αλλάζει μέρα με τη μέρα και περνάει σε μία εποχή ανάπτυξης. Επιχειρηματικοί κολοσσοί, όπως η Pfizer, επενδύουν στο ανθρώπινο δυναμικό της πόλης, έργα υποδομής όπως το Μετρό, ο FlyOver και η 6η Προβλήτα προχωρούν. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει για 30 έργα αξίας 5 δισ. -το μεγαλύτερο πακέτο έργων για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Τριάντα έργα που προχωρούν προς την ολοκλήρωση ή δημοπρατούνται και θα κάνουν τη Θεσσαλονίκη ακόμα καλύτερη.

    Πάντως το 2019 το εκλογικό αποτέλεσμα της ΝΔ τουλάχιστον στην Α’ Θεσσαλονίκης ήταν σαφώς πιο χαμηλό από ό,τι το πανελλαδικό. Γιατί συνέβη αυτό και ποιος είναι ο στόχος σήμερα;

    Το 2019 το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών ήταν μία ισχυρή εντολή για την αλλαγή σελίδας, μία ψήφος προοπτικής. Υπάρχουν περιοχές που τα εκλογικά αποτελέσματα ήταν λιγότερο ή περισσότερο καλά. Σε αυτή την εκλογική μάχη, όμως, η ψήφος στη ΝΔ είναι ψήφος εμπιστοσύνης και ψήφος-εντολή για την πρόοδο της χώρας. Είμαι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα των εκλογών πανελλαδικά, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, θα είναι μία επιβράβευση για το μετρήσιμο έργο της κυβέρνησης και μια νέα αρχή για τη χώρα.

    Μετά τις εθνικές εκλογές έπονται και αυτοδιοικητικές εκλογές. Θα υπάρξουν χρίσματα ή στηρίξεις της ΝΔ στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας, όπως είναι η Αθήνα, ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη ή η ΝΔ θα στηρίξει μόνο τους υποψηφίους στις περιφέρειες της χώρας;

    Οι πόλεις που αναφέρετε, μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλονίκη, αλλάζουν προς το καλύτερο χάρη στην αγαστή συνεργασία κυβέρνησης και Δημοτικών Αρχών.

      Ο στόχος μας τώρα, είναι οι εθνικές εκλογές. Οι αποφάσεις που αφορούν τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα ληφθούν στην ώρα τους, από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

      *Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 26.02.2023

      «Επιδιώκουμε τη σύγκριση, όχι τη σύγκρουση. Και για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας που θα συγκρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργούς δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ζυγαριά θα γύρει υπέρ της ΝΔ». Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ» ο Παύλος Μαρινάκης. Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ σημειώνει ότι «το δίλημμα των εκλογών είναι πρόοδος ή οπισθοδρόμηση» και πως η αυτοδυναμία είναι για τη ΝΔ ένας απολύτως εφικτός στόχος.

      «Υπάρχει μία κάλπη, η εθνική κάλπη. Την πρώτη Κυριακή των εκλογών οι Έλληνες θα αποφασίσουν για το ποιος θα είναι πρωθυπουργός και αυτός θα είναι ξανά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την χαλαρή ψήφο την επιδιώκουν και την καλλιεργούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης», σημειώνει, ενώ σχολιάζει ότι «είναι κάτι παραπάνω από εμφανές πως η αντιπολίτευση επιχειρεί να σχηματίσει μια «κυβέρνηση ηττημένων». Όχι απλώς ηττημένων εκλογικά, αλλά ηττημένων πολιτικά. Ήταν απέναντι σε όλες τις εθνικές μάχες και τώρα συνασπίζονται για την «καρέκλα».

      Τέλος για τη Θεσσαλονίκη επισημαίνει ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών πανελλαδικά αλλά και στη Θεσσαλονίκη θα είναι μια επιβράβευση για το μετρήσιμο έργο της κυβέρνησης και μια νέα αρχή για τη χώρα».

      Kύριε Μαρινάκη, μπαίνουμε σιγά - σιγά σε προεκλογική περίοδο. Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το βασικό δίλημμα των εκλογών;

      Το δίλημμα των εκλογών είναι πρόοδος ή οπισθοδρόμηση. Οι Έλληνες θα αποφασίσουν να συνεχιστεί ο αναπτυξιακός ρυθμός στη χώρας, αν θέλουν η ανεργία να μειωθεί ακόμα περισσότερο, καθώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει ήδη μειωθεί κατά 6% και έχουν ανοίξει πάνω από 300.000 θέσεις εργασίας, αν θέλουν να μειωθούν ακόμα περισσότεροι από τους 50 φόρους που έχει ήδη μειώσει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν θέλουν μία ισχυρή κυβέρνηση που τους στηρίζει στα δύσκολα, μία κυβέρνηση που με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους κάνει τη ζωή τους ευκολότερη. Η άλλη επιλογή θα μας γυρίσει πίσω. Θα μας γυρίσει στις εποχές που η Ελλάδα βρισκόταν στα όρια της χρεοκοπίας, που γινόταν αντικείμενο διεθνούς χλευασμού. Το δίλημμα των εκλογών είναι μπροστά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή πίσω σε ξεπερασμένες λογικές.

      Σας ενοχλεί η τοξικότητα που καταγράφεται ήδη στην πολιτική αντιπαράθεση;

      Η τοξικότητα είναι το μοναδικό όπλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι πολίτες τους έχουν γυρίσει την πλάτη και αντιλαμβάνονται ότι στα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να τους προσφέρει καμία λύση. Το απέδειξε απέχοντας από σημαντικές ψηφοφορίες στη Βουλή που στηρίζουν τους πολίτες για να κάνουν τα μικροκομματικά τους παιχνίδια. Τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ συμπύκνωσε σε μια φράση ο Πρωθυπουργός στη Βουλή: «μονίμως παρόντες στην τοξικότητα και μονίμως απόντες από μέτρα στήριξης της κοινωνίας».

      Ποιο θα είναι το όπλο της ΝΔ στην πορεία προς τις κάλπες; Το κυβερνητικό έργο; Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης; Ή μήπως η… ανάμνηση της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ;

      Μετά από πολλά χρόνια, σε αυτήν την προεκλογική αναμέτρηση οι πολίτες θα συγκρίνουν δύο κυβερνητικές θητείες, την υλοποίηση ή μη δεσμεύσεων, δύο πρωθυπουργούς και τα αποτελέσματα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν. Η σύγκριση στοιχείων, αριθμών και επιχειρημάτων είναι το πλεονέκτημά μας. Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υλοποίησαν τις δεσμεύσεις τους, έδωσαν τέλος σε παθογένειες δεκαετιών, στήριξαν τη χώρα στις πιο δύσκολες στιγμές, διόρθωσαν αστοχίες με θάρρος και ταχύτητα.
      Επιδιώκουμε τη σύγκριση, όχι τη σύγκρουση. Και για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας που θα συγκρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργούς και τις τετραετίες 2015-2019 και 2019-2023, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η «ζυγαριά» θα γύρει υπέρ της ΝΔ.

      Η κυβέρνηση της ΝΔ συμπλήρωσε ήδη πάνω 3,5 χρόνια στο τιμόνι της χώρας. Πού νομίζετε ότι πετύχατε πολλά; Πού θα μπορούσατε να είστε ακόμη πιο αποδοτικοί;

      Η ΝΔ μέσα σε σχεδόν τέσσερα χρόνια κατάφερε να υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του προεκλογικού της προγράμματος και μάλιστα σε συνθήκες αλλεπάλληλων κρίσεων. Πάνω από 50 φόροι μειώθηκαν, εξορθολογίστηκε το ζήτημα της απονομής των συντάξεων και τώρα χρειάζονται μόλις δύο μήνες για να πάρει κάποιος τη σύνταξή του, πάνω από 300.000 θέσεις εργασίας άνοιξαν σε όλη την Ελλάδα με την ανεργία να μειώνεται κατά 6%, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους κάνει σήμερα, με πάνω από 1500 υπηρεσίες, εύκολη τη ζωή των πολιτών στην πράξη.
      Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε δύο φορές και θα αυξηθεί ξανά την 1η Απριλίου, ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί κατά 15% και ο μέσος μισθός. Πάνω από 25.000 εκπαιδευτικοί διορίστηκαν για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια και πάνω από 22.000 μόνιμοι και επικουρικοί υγειονομικοί.

      Μεγάλα έργα υποδομής «ξεπάγωσαν», εγκαινιάστηκαν ή παραδόθηκαν, ανοίγοντας θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα.

      Η Ελλάδα θωρακίστηκε αμυντικά, μεγάλωσε μέσα από σημαντικές διακρατικές συμφωνίες και υπερασπίζεται πια αποτελεσματικά τα σύνορά της, μειώνοντας ταυτόχρονα τις μεταναστευτικές ροές κατά 90%. Η χώρα μας έγινε ξανά πρωταγωνίστρια στις διεθνείς εξελίξεις, παράδειγμα προς μίμηση, υπολογίσιμος και πολύτιμος σύμμαχος στην ευρωπαϊκή οικογένεια και όχι ουραγός όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια.

      Φυσικά δεν λέει κανείς πως όλα έγιναν υποδειγματικά ή πως λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε σε νευραλγικούς τομείς όπως η υγεία, η αύξηση των μισθών, που, άλλωστε, αποτελούν βασικά ζητήματα του προγραμματισμού μας για την επόμενη τετραετία.

      Είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να διεξαχθούν δύο εκλογικές αναμετρήσεις για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Ποια θα είναι, κατά τη γνώμη σας, η πιο κρίσιμη κάλπη; Η πρώτη ή η δεύτερη; Σας φοβίζει η χαλαρότητα της πρώτης κάλπης;

        Υπάρχει μία κάλπη, η εθνική κάλπη. Την πρώτη Κυριακή των εκλογών οι Έλληνες θα αποφασίσουν για το ποιος θα είναι πρωθυπουργός και αυτός θα είναι ξανά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για το ποια θα είναι η κυβέρνηση και αυτή θα είναι και πάλι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Πολύ απλά θα χρειαστεί άλλη μια εκλογική διαδικασία για να επικυρωθεί αυτό το αποτέλεσμα. Την χαλαρή ψήφο την επιδιώκουν και την καλλιεργούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι Έλληνες πολίτες, όμως, παίρνουν το μέλλον τους στα σοβαρά, δεν πιστεύουν εκείνους που για ακόμα μια φορά απλά κυνηγούν καρέκλες. Και θα είναι εκεί και την πρώτη -και αν χρειαστεί- και τη δεύτερη Κυριακή για να δώσουν μια ισχυρή εντολή διακυβέρνησης στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

        Έχετε γυρίσει όλη την Ελλάδα. Τι εικόνα εισπράττετε; Είναι εφικτή η αυτοδυναμία για τη ΝΔ στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση;

        Οι πολίτες έχουν δει το έργο της κυβέρνησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια και η εικόνα που αποκομίζουμε σε κάθε μας επίσκεψη μας γεμίζει με αισιοδοξία για το εκλογικό αποτέλεσμα και ευθύνη για την επόμενη τετραετία. Με δεδομένη τη στήριξη που έχει δοθεί μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες στην κοινωνία, αν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες φτάσουν στην κάλπη γνωρίζοντας τα βήματα προόδου έχουν σημειωθεί από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πιστεύω πως η αυτοδυναμία είναι ένας απολύτως εφικτός στόχος.

        Από την άλλη πως βλέπετε την προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ; Όλοι μιλούν για μία μυστική συνάντηση Τσίπρα-Γιώργου Παπανδρέου. Ποιο είναι το πολιτικό σας σχόλιο;

        Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές πως η αντιπολίτευση επιχειρεί να σχηματίσει μία «κυβέρνηση ηττημένων». Όχι απλώς ηττημένων εκλογικά, αλλά ηττημένων πολιτικά. Δεν έχουν καμία πρόταση για τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, καμιά ουσιαστική επαφή με τους πολίτες. Ήταν απέναντι σε όλες τις εθνικές μάχες και τώρα συνασπίζονται για την «καρέκλα».

        Πότε θα ανακοινωθούν τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια; Σε τι θα διαφέρουν σε σχέση με αυτά του 2019;

        Τα κοινοβουλευτικά μας στελέχη μαζί με τους νέους υποψηφίους θα σχηματίσουν ένα πολύ «δυνατό» ψηφοδέλτιο: πολλοί νέοι άνθρωποι, έμπειρα στελέχη, άνθρωποι που ταυτίστηκαν με το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη χωρίς περιχαρακώσεις, επαγγελματίες, επιχειρηματίες, άνθρωποι από όλο τον κοινωνικό ιστό με έντονη δραστηριοποίηση που θέλουν να υπηρετήσουν τον τόπο τους και τους πολίτες. Πιστεύω πως οι επιλογές του προέδρου μας, θα μας δικαιώσουν και θα κερδίσουμε το στοίχημα της ανανέωσης, με υποψηφίους που θα αντιπροσωπεύουν ουσιαστικά κάθε πολίτη.

        Πάμε λίγο στη Θεσσαλονίκη: είστε ευχαριστημένος από το κυβερνητικό έργο που υλοποιείται στην ευρύτερη περιοχή;

        Κάθε φορά που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη, βλέπω την εικόνα μίας πόλης που αλλάζει μέρα με τη μέρα και περνάει σε μία εποχή ανάπτυξης. Επιχειρηματικοί κολοσσοί, όπως η Pfizer, επενδύουν στο ανθρώπινο δυναμικό της πόλης, έργα υποδομής όπως το Μετρό, ο FlyOver και η 6η Προβλήτα προχωρούν. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει για 30 έργα αξίας 5 δισ. -το μεγαλύτερο πακέτο έργων για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Τριάντα έργα που προχωρούν προς την ολοκλήρωση ή δημοπρατούνται και θα κάνουν τη Θεσσαλονίκη ακόμα καλύτερη.

        Πάντως το 2019 το εκλογικό αποτέλεσμα της ΝΔ τουλάχιστον στην Α’ Θεσσαλονίκης ήταν σαφώς πιο χαμηλό από ό,τι το πανελλαδικό. Γιατί συνέβη αυτό και ποιος είναι ο στόχος σήμερα;

        Το 2019 το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών ήταν μία ισχυρή εντολή για την αλλαγή σελίδας, μία ψήφος προοπτικής. Υπάρχουν περιοχές που τα εκλογικά αποτελέσματα ήταν λιγότερο ή περισσότερο καλά. Σε αυτή την εκλογική μάχη, όμως, η ψήφος στη ΝΔ είναι ψήφος εμπιστοσύνης και ψήφος-εντολή για την πρόοδο της χώρας. Είμαι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα των εκλογών πανελλαδικά, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, θα είναι μία επιβράβευση για το μετρήσιμο έργο της κυβέρνησης και μια νέα αρχή για τη χώρα.

        Μετά τις εθνικές εκλογές έπονται και αυτοδιοικητικές εκλογές. Θα υπάρξουν χρίσματα ή στηρίξεις της ΝΔ στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας, όπως είναι η Αθήνα, ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη ή η ΝΔ θα στηρίξει μόνο τους υποψηφίους στις περιφέρειες της χώρας;

        Οι πόλεις που αναφέρετε, μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλονίκη, αλλάζουν προς το καλύτερο χάρη στην αγαστή συνεργασία κυβέρνησης και Δημοτικών Αρχών.

          Ο στόχος μας τώρα, είναι οι εθνικές εκλογές. Οι αποφάσεις που αφορούν τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα ληφθούν στην ώρα τους, από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

          *Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 26.02.2023

          ΣΧΟΛΙΑ

          Επιλέξτε Κατηγορία