ΠΑΟΚ: Καμπανάκι από το Πατριαρχείο

 05/09/2011 00:00

ΠΑΟΚ: Καμπανάκι από το Πατριαρχείο

Γνωρίζοντας καλά τον Βασίλη Φλωρίδη (φωτ.), ο μητροπολίτης Δέρκων, Απόστολος, εκπέμπει σήμα κινδύνου για τον Δικέφαλο, λέγοντας πως
“στο τέλος θα βρεθεί να χρωστάει χρήματα”.

Σήμερα υπογράφει διετές συμβόλαιο ο Σπαντάσιο.



Ου... μπλέξεις

Για πρώτη φορά, μιλούν δημόσια από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τον υποψήφιο επενδυτή, Βασίλη Φλωρίδη

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΤΑΤΑΛΑ
iltatalas@yahoo.gr


Όταν γνωστοποιήθηκε το ενδιαφέρον του Βασίλη Φλωρίδη για την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, οι άνθρωποι του Δικέφαλου προσπάθησαν να αντλήσουν πληροφορίες από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ένας από εκείνους που προειδοποίησε, ώστε ο ΠΑΟΚ να μην εμπλακεί σε τέτοια περιπέτεια, ήταν ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Δέρκων, Απόστολος.
Παρά τις συστάσεις, σήμερα ο Βασίλης Φλωρίδης εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι θα γίνει μεγαλομέτοχος και πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ότι συγκεντρώνει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Μεσολάβησε μία προεδρική εμφάνιση στα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ και η κατάθεση 500.000 ευρώ στο λογαριασμό της ΠΑΕ.
Η "Θ Sports" επικοινώνησε με έναν άνθρωπο που έχει διαδραματίσει ρόλο στην υπόθεση δίνοντας πληροφορίες και προειδοποιήσεις. Πρόκειται για τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Δέρκων, Απόστολο.  
Φίλαθλος του ΠΑΟΚ ο ίδιος από τα φοιτητικά του χρόνια, με παρουσία στη Θύρα 4 (σύμφωνα με τον Γιώργο Κούδα) ρωτήθηκε από ανθρώπους του ΠΑΟΚ, όπως και άλλοι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου και έδωσε τις... απαραίτητες συστάσεις.
"Από τον ΠΑΟΚ μας ρώτησαν και τους τα είπαμε. Εκείνοι επιμένουν να τον κάνουν πρόεδρο. Δυστυχώς, δεν βάζουν γνώση. Μα, για τις 500.000 ευρώ που διαβάζουμε ότι έδωσε; Εμείς τους είπαμε ότι στο τέλος αυτής της ιστορίας ο συγκεκριμένος άνθρωπος θα ζητάει και χρήματα από τον ΠΑΟΚ. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο ένα ιστορικό σωματείο όπως ο ΠΑΟΚ, με χιλιάδες φίλων στην Ελλάδα, θα μπει σε μία τέτοια περιπέτεια. Μας έχει κουράσει αυτή η ιστορία. Και στην Καινή Διαθήκη γράφεται ότι μετά τις 2-3 νουθεσίες, παραιτείσαι", τόνισε ο κ.κ. Απόστολος στη "Θ Sports".
Στο εύλογο ερώτημα, αν από την πλευρά του Πατριαρχείου υπήρξε επίσημη κρούση προς την ελληνική Πολιτεία για την πιθανή εμπλοκή του κ. Φλωρίδη στον ΠΑΟΚ, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης απάντησε ότι "τι να πούμε στο κράτος, αν στον ΠΑΟΚ δεν καταλαβαίνουν; Εμείς μιλήσαμε σε όσους μας ρώτησαν. Προσωπικά μίλησα με τον γραμματέα του συνδέσμου των βετεράνων, τον κ. Σπανδωνίδη. Τους είπαμε όλα όσα έπρεπε να πούμε. Απ' ό,τι έχω πληροφορηθεί, ο Πατριάρχης έχει δώσει συνέντευξη για το συγκεκριμένο θέμα. Αν οι βετεράνοι, όπως ο Γιώργος Κούδας, που έχουν χύσει ιδρώτα για τη φανέλα του ΠΑΟΚ χωρίς να πάρουν εκατομμύρια, δεν μπορούν να έχουν έναν συμβουλευτικό λόγο μέσα στην ομάδα, τότε τι να πούμε εμείς;".
Στην ερώτηση για τα συναισθήματα που γεννά στον ίδιο η πιθανή εμπλοκή του Βασίλη Φλωρίδη, ο κ.κ. Απόστολος απάντησε: "Πρόκειται για έναν άνθρωπο που είναι αφορισμένος, που έχει τιμωρηθεί από την Εκκλησία. Αυτό για εμάς τα λέει όλα. Από κει και πέρα, όπως προείπα, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο. Ό,τι έπρεπε να πούμε για να προφυλαχθεί αυτό το ιστορικό σωματείο, το είπαμε".


Κοντά στην κορυφή της ιεραρχίας ο μητροπολίτης Δέρκων

Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Δέρκων, Απόστολος Δανιηλίδης γεννήθηκε στο Γαλατά της Κωνσταντινούπολης το 1952. Σπούδασε στη Θεολογική σχολή του ΑΠΘ στις αρχές της δεκαετίας του '70 και σε αυτά τα χρόνια έγινε φίλαθλος του ΠΑΟΚ. Το 1995 εξελέγη παμψηφεί μητροπολίτης Αγαθονικίας και του ανατέθηκαν τα καθήκοντα ηγουμενίας του πατριαρχικού Ναού Αγίας Τριάδος στη Χάλκη. Πριν από λίγες μέρες, στις 29 Αυγούστου εξελέγη μτροπολίτης Δέρκων. Όλα αυτά τα χρόνια έκανε μεγάλο αγώνα για τη θεολογική σχολή της Χάλκης. Πέρσι, τουρκικό δικαστήριο τον καταδίκασε σε φυλάκιση 20 μηνών με αναστολή για πολεοδομικές παραβάσεις, επειδή το 2007 επισκεύασε τον ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στη Χάλκη.


"Σαρξ εκ της σαρκός" ο Δικέφαλος για το Πατριαρχείο

Ο Βασίλης Φλωρίδης, που αφορίστηκε στις 3 Νοεμβρίου του 2007, είχε δικαστικές διαμάχες για γνωστές υποθέσεις με το Πατριαρχείο και τον ίδιο τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο προσωπικά, χωρίς να δικαιωθεί. Φυσιολογικά, αντιμετωπίζεται ως εχθρός στο Φανάρι. Αντιθέτως,ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζεται με μεγάλη συμπάθεια. Το 2006 ο Πατριάρχης είχε λαμπρύνει με την παρουσία του τη γιορτή για τα 80 χρόνια του ΠΑΟΚ. "Η μήτηρ εκκλησία και η Αγία Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης παρακολουθούν τον ΠΑΟΚ και χαίρονται καθώς τις επιτυχίες τις χαίρονται και για δικές τους, καθώς ο ΠΑΟΚ είναι "σαρξ εκ της σαρκός των". Γέννημα και θρέμμα της Πόλης είστε. Αυτό πρέπει να γεννά συγκίνηση και υπερηφάνεια" είχε πει τότε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
 

  • Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αναζητήσαμε τον Βασίλη Φλωρίδη, προκειμένου να φιλοξενήσουμε τη δική του θέση. Το απόγευμα της Παρασκευής επικοινωνήσαμε με τον δικηγόρο του, Αντώνη Βγόντζα, για να μας φέρει σε επαφή με τον εντολέα του. Χθες, ο κ. Βγόντζας μας ενημέρωσε ότι δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με τον κ. Φλωρίδη. Η "Θ Sports" επισημαίνει ότι περιμένει ανά πάσα στιγμή την απάντηση του κ. Φλωρίδη για να τη δημοσιοποιήσει.

 



Με το στυλό στο χέρι

Δεδομένη η συμφωνία με τον Ζουλιάνο Σπαντάτσιο.

Ο Βραζιλιάνος αναμένεται να υπογράψει  σήμερα διετές συμβόλαιο, αφού πρώτα βεβαιωθεί η "ελευθερία" του από τη Ραπίντ Βουκουρεστίου


ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΧΑΣΤΑ
xastas@hotmail.com


Ένα εισερχόμενο φαξ στα γραφεία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, που να αποδεικνύει την “ελευθερία” του απομένει, έτσι ώστε ο Ζουλιάνο Σπαντάσιο να αποτελέσει και επίσημα παίκτη του Δικεφάλου.
Ο Βραζιλιάνος μέσος βρίσκεται από το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, αρχικά με στόχο η παρουσία του εδώ να παραμείνει “ινκόγκνιτο”, αλλά τελικά επιβεβαιώθηκε επίσημα από την ΠΑΕ. Η ουσία είναι, πως η άφιξή του ήρθε ως συνέχεια μίας προφορικής συμφωνίας που είχαν οι δύο πλευρές και η οποία επικυρώθηκε το τελευταίο 48ωρο. Ο Σπαντάσιο πέρασε με επιτυχία από ιατρικές εξετάσεις και μαζί με τους εκπροσώπους του περιμένει να αποδείξει και έμπρακτα πως δεν έχει καμιά εκκρεμότητα με την προηγούμενη ομάδα του και είναι ελεύθερος να μεταγραφεί σε όποια ομάδα επιθυμεί, στην προκειμένη περίπτωση, τον ΠΑΟΚ.
Το διαζύγιό του με την Ραπίντ Βουκουρεστίου δεν ήταν αυτό που χαρακτηρίζουμε ως βελούδινο κι έτσι υπάρχει μία μικρή αμφιβολία από πλευράς του Δικεφάλου, για το αν μπορεί να τον εντάξει στο δυναμικό του. Η πλευρά του παίκτη διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και πως το ζήτημα είναι τυπικό, κάτι που θα αποδειχθεί σήμερα, όταν και αναμένεται στα γραφεία της ΠΑΕ σχετικό έγγραφο από τη ΦΙΦΑ.
Εφόσον γίνει αυτό, τότε θα πέσουν οριστικά οι υπογραφές, έτσι ώστε ο Σπαντάσιο να φοράει για τα δύο επόμενα χρόνια την ασπρόμαυρη φανέλα με αποδοχές γύρω στις 300.000 ευρώ ετησίως.
Πέρα από τις ιατρικές εξετάσεις, ο 31χρονος παίκτης θα περάσει και από εργομετρικές, για να φανεί σε τι επίπεδο βρίσκεται από πλευράς φυσικής κατάστασης. Ο ίδιος υποστηρίζει πως έκανε προπονήσεις στην πατρίδα του με ομάδα 4ης κατηγορίας, αλλά στην πράξη θα φανεί πόσο είναι επηρεασμένος από την πολύμηνη αποχή του από επίσημα παιχνίδια. Το μόνο σίγουρο είναι, πως ο Σπαντάσιο θα μπορεί μέχρι τον Ιανουάριο να αγωνιστεί μόνο στις ελληνικές διοργανώσεις καθώς η λίστα για το Γιουρόπα λιγκ έχει σταλεί και δεν υπάρχουν “παραθυράκια”.  


Προφορική συμφωνία με Γιάννου

Εφόσον δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο στην περίπτωση του Σπαντάσιο, ο Βραζιλιάνος δεν αποκλείεται να είναι η τελευταία μεταγραφή του ΠΑΟΚ για τη δεδομένη περίοδο. Η προθεσμία για τους παίκτες χωρίς συμβόλαιο λήγει το προσεχές Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου, ο Δικέφαλος έχει κάποιες μέρες να κινηθεί για κάποιον αμυντικό ή επιθετικό, αλλά δύσκολα θα γίνει κάτι παραπάνω υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, εκτός αν υπάρξει κάτι εξαιρετικό σε συνδυασμό ποιότητας και τιμής. Ανοιχτό πάντως είναι το παράθυρο που αφήνουν στην ΠΑΕ εφόσον υπάρξουν οριστικές αποφάσεις για την Καβάλα και τον Ολυμπιακό Βόλου. Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχουν 2-3 ποδοσφαιριστές που ενδιαφέρουν και ο ΠΑΟΚ θα κινηθεί για να τους αποκτήσει. Ένας από αυτούς είναι ο 21χρονος επιθετικός της Καβάλας, Απόστολος Γιάννου, με τον οποίο ο Δικέφαλος έχει έρθει σε προφορική συμφωνία.

  • ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ θα γίνει, όπως όλα δείχνουν, η συνέντευξη Τύπου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αναφορικά με τα οικονομικά δεδομένα της ομάδας και τον απολογισμό της τελευταίας τετραετίας. Η παρουσία ή μη του Θοδωρή Ζαγοράκη σε αυτήν έχει δημιουργήσει συζητήσεις αλλά ο,τιδήποτε οριστικό θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες.


Τσιρίλο: ΠΑΟΚ χωρίς σκέψη

Για την παρουσία του στον ΠΑΟΚ και όχι μόνο μίλησε ο Μπρούνο Τσιρίλο στην ιταλική ιστοσελίδα “soccermagazine.it” αναφέροντας μεταξύ άλλων πως δεν χρειάστηκε να σκεφτεί πολύ την πρόταση του Δικεφάλου για να τη δεχτεί. “Μπορώ να πω, ότι πρώτη η Ελλάδα με επέλεξε. Μετά την ΑΕΚ, πριν από τρία χρόνια ήρθε μια νέα πρόταση από τον ΠΑΟΚ και δεν χρειάστηκε να το σκεφτώ” είπε ο 34χρονος αμυντικός και πρόσθεσε για τις διαφορές μεταξύ του ισπανικού, του ελληνικού και του ιταλικού πρωταθλήματος: “Η Ιταλία και η Ισπανία είναι στις πρώτες θέσεις και ανάμεσα στα πιο όμορφα και σημαντικά πρωταθλήματα του κόσμου. Η Ελλάδα φτάνει σιγά-σιγά σε ένα καλό επίπεδο και είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί είναι μια χώρα που της αξίζει να βρίσκεται ψηλά”. Όσο για το μέλλον, ο Τσιρίλο τόνισε: “Αυτήν τη στιγμή συνεχίζω να αγωνίζομαι. Δεν ξέρω πότε θα σταματήσω, ακόμα και τώρα που είμαι 34 χρονών, αλλά ακόμα να παίζω όπως όταν ήμουν παιδί. Αυτό προφανώς δεν εξαρτάται μόνο από μένα. Όταν σταματήσω θα ήθελα πολύ να μείνω στο ποδόσφαιρο, αλλά θα δούμε”.


Προπόνηση: Απουσίες και επιστροφές

Επιστροφή στις προπονήσεις από σήμερα, μετά το διήμερο ρεπό, για τους παίκτες του ΠΑΟΚ με τον Λάζλο Μπόλονι να έχει προγραμματισμένες απουσίες αλλά πιθανές επιστροφές να υπολογίζει. Το παρόν δε θα δώσουν σίγουρα οι διεθνείς Σαλπιγγίδης, Γεωργιάδης Φωτάκης, Κοντρέρας, Λάζαρ, Στάμου και Αποστολόπουλος οι οποίοι έχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις ενώ εκτός δράσης λόγω τραυματισμών παραμένουν οι Τσιρίλο και Αθανασιάδη. Αντίθετα, ευχάριστα νέα υπάρχουν για τους υπόλοιπους που είχαν μείνει εκτός δράσης το τελευταίο διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, ο Παπάζογλου δείχνει να έχει ξεπεράσει τη θλάση β’ βαθμού που υπέστη στις αρχές Αυγούστου και θα τεθεί στη διάθεση του Μπόλονι ενώ κάτι ανάλογο αναμένεται να ισχύσει και για τους Βιεϊρίνια, Ίβιτς και Σταφυλλίδη.


Μίνι διαρκείας: Από σήμερα σε διάθεση

Σήμερα ξεκινά η διάθεση των μίνι διαρκείας για τους αγώνες του Γιουρόπα Λιγκ με Τότεναμ, Σάμροκ Ρόβερς και Ρούμπιν Καζάν. Οι τιμές του πακέτου αλλά και των μεμονωμένων εισιτηρίων έχουν ως εξής:  Vip 3ου 450€/150€, Vip 4ου 360€/120€, θύρα 1 160€/80€, θύρες 2-3 120€/60€, θύρες 5-6 100€/ 40€, θύρες 7-8 60€/25€, θύρες 4-4A 50€/20€.
 

  • Φαν Ντερ Φάαρτ: Οριστικά απών από την Τούμπα. Εκτός δράσης για τουλάχιστον έξι εβδομάδες θα μείνει ο Ράφαελ Φαν Ντερ Φάαρτ λόγω τραυματισμού στον τένοντα και έτσι θα απουσιάσει σίγουρα από το ματς της Τότεναμ με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα στις 15 Σεπτεμβρίου.
  • Σάμροκ Ρόβερς. Νίκη με 2-1 στην έδρα της Ντάνταλκ πέτυχε το Σάββατο η Σάμροκ Ρόβερς και ανέβηκε στην κορυφή του Ιρλανδικού πρωταθλήματος. Η αντίπαλος του ΠΑΟΚ στο Γιουρόπα Λιγκ προηγήθηκε με τον Ντένεϊ στο 57΄ και έκανε το 0-2 με πέναλτι του Ο’ Ντόνελ στο 74΄. Σάμροκ: Μπρους, Σάλιβαν, Πάτερσον, Σίβες, Μάρεϊ, Ρις (82΄ Τέρνερ), Μακ Κέϊμπ (46΄ Ντένεϊ), Ο Ντόνελ, Τουϊγκ (71΄ Κίλνταφ), Σέπαρντ, Ρίκετς.
  • Στην Αθήνα, και πιο συγκεκριμένα στα Εξάρχεια βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό ο Γιώργος Μπατατούδης ο οποίος επέστρεψε από τη Λιβύη, σύμφωνα με δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδας.

 



Ό,τι πληρώσεις, παίρνεις

Ο ΠΑΟΚ δεν ενισχύθηκε το καλοκαίρι.

Ευάλωτη η άμυνα, ερωτηματικό στο κέντρο και κενά στην επίθεση για τον Δικέφαλο.


ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΧΑΣΤΑ
xastas@hotmail.com


Το πρωταρχικό μέλημα των ανθρώπων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στη φετινή μεταγραφική περίοδο ήταν η γενναία μείωση του μπάτζετ, σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός ρόστερ εξίσου ικανού με την προηγούμενη σεζόν. Η απεμπλοκή από “βαριά” συμβόλαια όπως του Μουσλίμοβιτς, του Βιτόλο, του Φιλομένο ή του Σαβίνι βοήθησε στο να πέσει αισθητά το κόστος του αγωνιστικού τμήματος, αλλά σε καθαρά ποδοσφαιρικό επίπεδο η ζυγαριά ισορροπεί με το ζόρι.
Έχοντας ανοιχτό το παράθυρο κάποιας μεταγραφής ελεύθερου παίκτη μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, το υπάρχον έμψυχο δυναμικό του Δικέφαλου παρουσιάζει αρκετά κενά σε σχέση με πέρσι, κυρίως στην άμυνα και την επίθεση, τα οποία ο Λάζλο Μπόλονι καλείται να καλύψει εκ των έσω. Αν αναλογιστεί κανείς, ότι και φέτος ο ΠΑΟΚ θα συμμετέχει σε τρεις διοργανώσεις (πρωτάθλημα, κύπελλο, Ευρώπη), θα έχει δηλαδή περισσότερα παιχνίδια να δώσει, φαίνεται πολύ πιθανό κάποια στιγμή να ξεμείνει από ποιοτικές λύσεις.
Η μοναδική θέση η οποία παρέμεινε σχεδόν αναλλοίωτη είναι αυτή του τερματοφύλακα καθώς το δίδυμο Χαλκιά-Κρέσιτς θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την εστία του ΠΑΟΚ. Η μόνη διαφοροποίηση σε σχέση με πέρσι είναι ο τρίτος πορτιέρο, ο οποίος φέτος θα είναι ο Παναγιώτης Γλύκος αντί του Αστέριου Γιακουμή, που παραχωρήθηκε δανεικός στον Αγροτικό Αστέρα.

  • Αλλαγή στον πάγκο. Η πιο σημαντική αλλαγή στο φετινό αγωνιστικό τμήμα του ΠΑΟΚ δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτήν του προπονητή. Ο Δικέφαλος την περσινή σεζόν ταλαιπωρήθηκε από συνεχείς αλλαγές προσώπων στον πάγκο της ομάδας, κάτι που επηρέασε φυσικά και την εικόνα που παρουσίαζε μέσα στο γήπεδο. Μπερέρα, Δερμιτζάκης και Χάβος παρέδωσαν τη θέση τους στον Λάζλο Μπόλονι (φωτογραφία) που έχει κερδίσει μέχρι στιγμής τις εντυπώσεις εντός και εκτός γηπέδου. Το έργο που έχει να κάνει πάντως είναι δύσκολο, καθώς εκτός από τα κενά στο ρόστερ, πρέπει να δούμε πως διαχειρίζεται και τις στραβές.


Άμυνα: Πιο ευάλωτος

Έφυγαν: Σαβίνι (ελεύθερος), Σακελλαρίου (δανεικός Κέρκυρα), Γεωργίου (ελεύθερος)
Ήρθαν: Αποστολόπουλος (επιστροφή από δανεισμό)
Αντί να καλύψει τις αδυναμίες του στην άμυνα, ο ΠΑΟΚ δείχνει ακόμα περισσότερο ευάλωτος σε σχέση με πέρσι. Η απουσία ενός υψηλόσωμου και ογκώδη αμυντικού, που θα βοηθούσε στον “αέρα”, φάνηκε σε αρκετά παιχνίδια και από ό,τι φαίνεται θα παραμείνει. Ο Δικέφαλος “χώρισε” αρχικά με τον Τσιρίλο, με τον οποίο ξανασυμφώνησε λίγο καιρό αργότερα με λιγότερα χρήματα, αλλά και με ένα χρόνο παραπάνω στην πλάτη του Ιταλού. Ο Κοντρέρας παραμένει ο πιο ποιοτικός της γραμμής, αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τον Μαλεζά, αλλά φέτος ο τέταρτος κεντρικός αμυντικός θα είναι κατ' ανάγκην ο Μπαλάφας, αντί του Σαβίνι που αποχώρησε. Φυσικά, πέμπτος δεν υπάρχει. Ελλείψεις υπάρχουν και στα άκρα, καθώς ο Ετό προς το παρόν απογοητεύει, ενώ στα αριστερά ο Λίνο είναι μόνος του. Άλλωστε, και οι τρεις εναλλακτικές που υπήρχαν εκεί την περσινή σεζόν έφυγαν: ο Σαβίνι, ο Σακελλαρίου και ο Γεωργίου. Ο 33χρονος Σνάουτσνερ θα προσπαθήσει να καλύψει ό,τι τρύπα υπάρχει εκατέρωθεν. Από εκεί και πέρα, ο ΠΑΟΚ ελπίζει να “ψηθούν” και να ανταποκριθούν γρήγορα οι Αποστολόπουλος και Σταφυλίδης τους οποίους πιστεύει ο Μπόλονι.


Κέντρο: Απώλεια ο Βιτόλο

Έφυγαν: Βιτόλο (Παναθηναϊκός),
Ήρθαν: Λαζάρ (Ραπίντ Βουκουρεστίου), Στάμου (Ηρακλής)
Θεωρητικά, στο χώρο του κέντρου δεν υπήρξαν μεγάλες σε αριθμό αλλαγές, καθώς αποχώρησε μόλις ένας παίκτης και ήρθαν δύο. Δεν αποδυναμώθηκε, αλλά δεν ενισχύθηκε κιόλας, μάλλον αλλοιώθηκε. Στην πράξη και στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας πολλά έχουν αλλάξει. Αυτό ισχύει, γιατί ο Βιτόλο αποτελούσε μία σταθερά στον άξονα και ένα ταίρι που κούμπωσε με τον Πάμπλο Γκαρσία τα προηγούμενα δύο χρόνια. Ο Ισπανός μπορεί να μην έκανε σχεδόν τίποτα άλλο στο γήπεδο, αλλά τον ρόλο του κόφτη τον ήξερε. Πλέον, ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να καυχιέται πως έχει έναν καθαρόαιμο τέτοιο, καθώς ο Αρίας, που έμεινε για αυτόν τον λόγο, δείχνει πολύ σοφτ. Τουλάχιστον, ήταν αισιόδοξα τα πρώτα δείγματα γραφής του Λαζάρ ο οποίος εκτός από το ανασταλτικό κομμάτι, μπορεί να αποδώσει εξίσου καλά και στο δημιουργικό, με τα ανεβάσματα που έχει. Στα ευχάριστα είναι και η άνοδος του Φωτάκη, αλλά από εκεί και πέρα οι λύσεις μειώνονται. Πέραν του Αρίας, που προς το παρόν δεν ανταποκρίνεται, μεγάλο είναι το κενό του καλού Ίβιτς. Αν δεν τον δούμε ποτέ, ο ΠΑΟΚ θα έχει πρόβλημα. Εναλλακτική λύση μοιάζει ο Τσουκαλάς, δύσκολα θα πάρει ευκαιρίες ο Στάμου. Τις ισορροπίες μπορεί να αποκαταστήσει ενδεχόμενη απόκτηση του Σπαντάσιο.


Επίθεση: Το κενό του Ζλάταν

Έφυγαν: Μουσλίμοβιτς (ελεύθερος), Φιλομένο (Ατλέτικο Ραφαέλα), Κουτσιανικούλης (Εργοτέλης), Ελ Ζαρ (Λεβάντε)
Ήρθαν: Γεωργιάδης (Πανσερραϊκός), Ρομπέρ (Πανθρακικός), Παπάζογλου (επιστροφή από δανεισμό)
Η περισσότερο αποδυναμωμένη γραμμή του ΠΑΟΚ σε σχέση με πέρσι, αναφορικά βέβαια με την κορυφή της επίθεση. Στα άκρα, ο Κουτσιανικούλης παρέδωσε τη σκυτάλη στον Γεωργιάδη, ο οποίος παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε αγχωμένα τη σεζόν, σίγουρα θα δώσει περισσότερα, ενώ στη θέση του Ελ Ζαρ ήρθε ο Ρομπέρ. Ο Μαροκινός βοήθησε ελάχιστα την προηγούμενη χρονιά. Από την πλευρά του, ο πρώην παίκτης του Πανθρακικού ήταν εξαιρετικός στην προετοιμασία και μπορεί να αποτελέσει μια καλή εναλλακτική λύση, πίσω από τον Βιεϊρίνια ή ακόμα και τα χαφ. Επιστρέφοντας στους “φουνταριστούς”, ο ΠΑΟΚ δεν έχει αναπληρώσει το κενό του Ζλάταν Μουσλίμοβιτς, ασχέτως τι νούμερα είχε την περασμένη σεζόν. Ουσιαστικά, ο Δικέφαλος έχει ως σέντερ φορ μόνο τον Αθανασιάδη και από εκεί και πέρα τον Σαλπιγγίδη (πέρσι δεν φάνηκε πως μπορεί να παίξει μόνος του στην κορυφή) και τον Παπάζογλου, που πρέπει να είναι θεαματικά καλύτερος από τις δυο τελευταίες χρονιές για να μπορέσει να προσφέρει.
 

Γνωρίζοντας καλά τον Βασίλη Φλωρίδη (φωτ.), ο μητροπολίτης Δέρκων, Απόστολος, εκπέμπει σήμα κινδύνου για τον Δικέφαλο, λέγοντας πως
“στο τέλος θα βρεθεί να χρωστάει χρήματα”.

Σήμερα υπογράφει διετές συμβόλαιο ο Σπαντάσιο.



Ου... μπλέξεις

Για πρώτη φορά, μιλούν δημόσια από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τον υποψήφιο επενδυτή, Βασίλη Φλωρίδη

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΤΑΤΑΛΑ
iltatalas@yahoo.gr


Όταν γνωστοποιήθηκε το ενδιαφέρον του Βασίλη Φλωρίδη για την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, οι άνθρωποι του Δικέφαλου προσπάθησαν να αντλήσουν πληροφορίες από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ένας από εκείνους που προειδοποίησε, ώστε ο ΠΑΟΚ να μην εμπλακεί σε τέτοια περιπέτεια, ήταν ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Δέρκων, Απόστολος.
Παρά τις συστάσεις, σήμερα ο Βασίλης Φλωρίδης εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι θα γίνει μεγαλομέτοχος και πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ότι συγκεντρώνει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Μεσολάβησε μία προεδρική εμφάνιση στα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ και η κατάθεση 500.000 ευρώ στο λογαριασμό της ΠΑΕ.
Η "Θ Sports" επικοινώνησε με έναν άνθρωπο που έχει διαδραματίσει ρόλο στην υπόθεση δίνοντας πληροφορίες και προειδοποιήσεις. Πρόκειται για τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Δέρκων, Απόστολο.  
Φίλαθλος του ΠΑΟΚ ο ίδιος από τα φοιτητικά του χρόνια, με παρουσία στη Θύρα 4 (σύμφωνα με τον Γιώργο Κούδα) ρωτήθηκε από ανθρώπους του ΠΑΟΚ, όπως και άλλοι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου και έδωσε τις... απαραίτητες συστάσεις.
"Από τον ΠΑΟΚ μας ρώτησαν και τους τα είπαμε. Εκείνοι επιμένουν να τον κάνουν πρόεδρο. Δυστυχώς, δεν βάζουν γνώση. Μα, για τις 500.000 ευρώ που διαβάζουμε ότι έδωσε; Εμείς τους είπαμε ότι στο τέλος αυτής της ιστορίας ο συγκεκριμένος άνθρωπος θα ζητάει και χρήματα από τον ΠΑΟΚ. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο ένα ιστορικό σωματείο όπως ο ΠΑΟΚ, με χιλιάδες φίλων στην Ελλάδα, θα μπει σε μία τέτοια περιπέτεια. Μας έχει κουράσει αυτή η ιστορία. Και στην Καινή Διαθήκη γράφεται ότι μετά τις 2-3 νουθεσίες, παραιτείσαι", τόνισε ο κ.κ. Απόστολος στη "Θ Sports".
Στο εύλογο ερώτημα, αν από την πλευρά του Πατριαρχείου υπήρξε επίσημη κρούση προς την ελληνική Πολιτεία για την πιθανή εμπλοκή του κ. Φλωρίδη στον ΠΑΟΚ, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης απάντησε ότι "τι να πούμε στο κράτος, αν στον ΠΑΟΚ δεν καταλαβαίνουν; Εμείς μιλήσαμε σε όσους μας ρώτησαν. Προσωπικά μίλησα με τον γραμματέα του συνδέσμου των βετεράνων, τον κ. Σπανδωνίδη. Τους είπαμε όλα όσα έπρεπε να πούμε. Απ' ό,τι έχω πληροφορηθεί, ο Πατριάρχης έχει δώσει συνέντευξη για το συγκεκριμένο θέμα. Αν οι βετεράνοι, όπως ο Γιώργος Κούδας, που έχουν χύσει ιδρώτα για τη φανέλα του ΠΑΟΚ χωρίς να πάρουν εκατομμύρια, δεν μπορούν να έχουν έναν συμβουλευτικό λόγο μέσα στην ομάδα, τότε τι να πούμε εμείς;".
Στην ερώτηση για τα συναισθήματα που γεννά στον ίδιο η πιθανή εμπλοκή του Βασίλη Φλωρίδη, ο κ.κ. Απόστολος απάντησε: "Πρόκειται για έναν άνθρωπο που είναι αφορισμένος, που έχει τιμωρηθεί από την Εκκλησία. Αυτό για εμάς τα λέει όλα. Από κει και πέρα, όπως προείπα, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο. Ό,τι έπρεπε να πούμε για να προφυλαχθεί αυτό το ιστορικό σωματείο, το είπαμε".


Κοντά στην κορυφή της ιεραρχίας ο μητροπολίτης Δέρκων

Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Δέρκων, Απόστολος Δανιηλίδης γεννήθηκε στο Γαλατά της Κωνσταντινούπολης το 1952. Σπούδασε στη Θεολογική σχολή του ΑΠΘ στις αρχές της δεκαετίας του '70 και σε αυτά τα χρόνια έγινε φίλαθλος του ΠΑΟΚ. Το 1995 εξελέγη παμψηφεί μητροπολίτης Αγαθονικίας και του ανατέθηκαν τα καθήκοντα ηγουμενίας του πατριαρχικού Ναού Αγίας Τριάδος στη Χάλκη. Πριν από λίγες μέρες, στις 29 Αυγούστου εξελέγη μτροπολίτης Δέρκων. Όλα αυτά τα χρόνια έκανε μεγάλο αγώνα για τη θεολογική σχολή της Χάλκης. Πέρσι, τουρκικό δικαστήριο τον καταδίκασε σε φυλάκιση 20 μηνών με αναστολή για πολεοδομικές παραβάσεις, επειδή το 2007 επισκεύασε τον ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στη Χάλκη.


"Σαρξ εκ της σαρκός" ο Δικέφαλος για το Πατριαρχείο

Ο Βασίλης Φλωρίδης, που αφορίστηκε στις 3 Νοεμβρίου του 2007, είχε δικαστικές διαμάχες για γνωστές υποθέσεις με το Πατριαρχείο και τον ίδιο τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο προσωπικά, χωρίς να δικαιωθεί. Φυσιολογικά, αντιμετωπίζεται ως εχθρός στο Φανάρι. Αντιθέτως,ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζεται με μεγάλη συμπάθεια. Το 2006 ο Πατριάρχης είχε λαμπρύνει με την παρουσία του τη γιορτή για τα 80 χρόνια του ΠΑΟΚ. "Η μήτηρ εκκλησία και η Αγία Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης παρακολουθούν τον ΠΑΟΚ και χαίρονται καθώς τις επιτυχίες τις χαίρονται και για δικές τους, καθώς ο ΠΑΟΚ είναι "σαρξ εκ της σαρκός των". Γέννημα και θρέμμα της Πόλης είστε. Αυτό πρέπει να γεννά συγκίνηση και υπερηφάνεια" είχε πει τότε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
 

  • Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αναζητήσαμε τον Βασίλη Φλωρίδη, προκειμένου να φιλοξενήσουμε τη δική του θέση. Το απόγευμα της Παρασκευής επικοινωνήσαμε με τον δικηγόρο του, Αντώνη Βγόντζα, για να μας φέρει σε επαφή με τον εντολέα του. Χθες, ο κ. Βγόντζας μας ενημέρωσε ότι δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με τον κ. Φλωρίδη. Η "Θ Sports" επισημαίνει ότι περιμένει ανά πάσα στιγμή την απάντηση του κ. Φλωρίδη για να τη δημοσιοποιήσει.

 



Με το στυλό στο χέρι

Δεδομένη η συμφωνία με τον Ζουλιάνο Σπαντάτσιο.

Ο Βραζιλιάνος αναμένεται να υπογράψει  σήμερα διετές συμβόλαιο, αφού πρώτα βεβαιωθεί η "ελευθερία" του από τη Ραπίντ Βουκουρεστίου


ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΧΑΣΤΑ
xastas@hotmail.com


Ένα εισερχόμενο φαξ στα γραφεία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, που να αποδεικνύει την “ελευθερία” του απομένει, έτσι ώστε ο Ζουλιάνο Σπαντάσιο να αποτελέσει και επίσημα παίκτη του Δικεφάλου.
Ο Βραζιλιάνος μέσος βρίσκεται από το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, αρχικά με στόχο η παρουσία του εδώ να παραμείνει “ινκόγκνιτο”, αλλά τελικά επιβεβαιώθηκε επίσημα από την ΠΑΕ. Η ουσία είναι, πως η άφιξή του ήρθε ως συνέχεια μίας προφορικής συμφωνίας που είχαν οι δύο πλευρές και η οποία επικυρώθηκε το τελευταίο 48ωρο. Ο Σπαντάσιο πέρασε με επιτυχία από ιατρικές εξετάσεις και μαζί με τους εκπροσώπους του περιμένει να αποδείξει και έμπρακτα πως δεν έχει καμιά εκκρεμότητα με την προηγούμενη ομάδα του και είναι ελεύθερος να μεταγραφεί σε όποια ομάδα επιθυμεί, στην προκειμένη περίπτωση, τον ΠΑΟΚ.
Το διαζύγιό του με την Ραπίντ Βουκουρεστίου δεν ήταν αυτό που χαρακτηρίζουμε ως βελούδινο κι έτσι υπάρχει μία μικρή αμφιβολία από πλευράς του Δικεφάλου, για το αν μπορεί να τον εντάξει στο δυναμικό του. Η πλευρά του παίκτη διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και πως το ζήτημα είναι τυπικό, κάτι που θα αποδειχθεί σήμερα, όταν και αναμένεται στα γραφεία της ΠΑΕ σχετικό έγγραφο από τη ΦΙΦΑ.
Εφόσον γίνει αυτό, τότε θα πέσουν οριστικά οι υπογραφές, έτσι ώστε ο Σπαντάσιο να φοράει για τα δύο επόμενα χρόνια την ασπρόμαυρη φανέλα με αποδοχές γύρω στις 300.000 ευρώ ετησίως.
Πέρα από τις ιατρικές εξετάσεις, ο 31χρονος παίκτης θα περάσει και από εργομετρικές, για να φανεί σε τι επίπεδο βρίσκεται από πλευράς φυσικής κατάστασης. Ο ίδιος υποστηρίζει πως έκανε προπονήσεις στην πατρίδα του με ομάδα 4ης κατηγορίας, αλλά στην πράξη θα φανεί πόσο είναι επηρεασμένος από την πολύμηνη αποχή του από επίσημα παιχνίδια. Το μόνο σίγουρο είναι, πως ο Σπαντάσιο θα μπορεί μέχρι τον Ιανουάριο να αγωνιστεί μόνο στις ελληνικές διοργανώσεις καθώς η λίστα για το Γιουρόπα λιγκ έχει σταλεί και δεν υπάρχουν “παραθυράκια”.  


Προφορική συμφωνία με Γιάννου

Εφόσον δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο στην περίπτωση του Σπαντάσιο, ο Βραζιλιάνος δεν αποκλείεται να είναι η τελευταία μεταγραφή του ΠΑΟΚ για τη δεδομένη περίοδο. Η προθεσμία για τους παίκτες χωρίς συμβόλαιο λήγει το προσεχές Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου, ο Δικέφαλος έχει κάποιες μέρες να κινηθεί για κάποιον αμυντικό ή επιθετικό, αλλά δύσκολα θα γίνει κάτι παραπάνω υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, εκτός αν υπάρξει κάτι εξαιρετικό σε συνδυασμό ποιότητας και τιμής. Ανοιχτό πάντως είναι το παράθυρο που αφήνουν στην ΠΑΕ εφόσον υπάρξουν οριστικές αποφάσεις για την Καβάλα και τον Ολυμπιακό Βόλου. Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχουν 2-3 ποδοσφαιριστές που ενδιαφέρουν και ο ΠΑΟΚ θα κινηθεί για να τους αποκτήσει. Ένας από αυτούς είναι ο 21χρονος επιθετικός της Καβάλας, Απόστολος Γιάννου, με τον οποίο ο Δικέφαλος έχει έρθει σε προφορική συμφωνία.

  • ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ θα γίνει, όπως όλα δείχνουν, η συνέντευξη Τύπου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αναφορικά με τα οικονομικά δεδομένα της ομάδας και τον απολογισμό της τελευταίας τετραετίας. Η παρουσία ή μη του Θοδωρή Ζαγοράκη σε αυτήν έχει δημιουργήσει συζητήσεις αλλά ο,τιδήποτε οριστικό θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες.


Τσιρίλο: ΠΑΟΚ χωρίς σκέψη

Για την παρουσία του στον ΠΑΟΚ και όχι μόνο μίλησε ο Μπρούνο Τσιρίλο στην ιταλική ιστοσελίδα “soccermagazine.it” αναφέροντας μεταξύ άλλων πως δεν χρειάστηκε να σκεφτεί πολύ την πρόταση του Δικεφάλου για να τη δεχτεί. “Μπορώ να πω, ότι πρώτη η Ελλάδα με επέλεξε. Μετά την ΑΕΚ, πριν από τρία χρόνια ήρθε μια νέα πρόταση από τον ΠΑΟΚ και δεν χρειάστηκε να το σκεφτώ” είπε ο 34χρονος αμυντικός και πρόσθεσε για τις διαφορές μεταξύ του ισπανικού, του ελληνικού και του ιταλικού πρωταθλήματος: “Η Ιταλία και η Ισπανία είναι στις πρώτες θέσεις και ανάμεσα στα πιο όμορφα και σημαντικά πρωταθλήματα του κόσμου. Η Ελλάδα φτάνει σιγά-σιγά σε ένα καλό επίπεδο και είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί είναι μια χώρα που της αξίζει να βρίσκεται ψηλά”. Όσο για το μέλλον, ο Τσιρίλο τόνισε: “Αυτήν τη στιγμή συνεχίζω να αγωνίζομαι. Δεν ξέρω πότε θα σταματήσω, ακόμα και τώρα που είμαι 34 χρονών, αλλά ακόμα να παίζω όπως όταν ήμουν παιδί. Αυτό προφανώς δεν εξαρτάται μόνο από μένα. Όταν σταματήσω θα ήθελα πολύ να μείνω στο ποδόσφαιρο, αλλά θα δούμε”.


Προπόνηση: Απουσίες και επιστροφές

Επιστροφή στις προπονήσεις από σήμερα, μετά το διήμερο ρεπό, για τους παίκτες του ΠΑΟΚ με τον Λάζλο Μπόλονι να έχει προγραμματισμένες απουσίες αλλά πιθανές επιστροφές να υπολογίζει. Το παρόν δε θα δώσουν σίγουρα οι διεθνείς Σαλπιγγίδης, Γεωργιάδης Φωτάκης, Κοντρέρας, Λάζαρ, Στάμου και Αποστολόπουλος οι οποίοι έχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις ενώ εκτός δράσης λόγω τραυματισμών παραμένουν οι Τσιρίλο και Αθανασιάδη. Αντίθετα, ευχάριστα νέα υπάρχουν για τους υπόλοιπους που είχαν μείνει εκτός δράσης το τελευταίο διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, ο Παπάζογλου δείχνει να έχει ξεπεράσει τη θλάση β’ βαθμού που υπέστη στις αρχές Αυγούστου και θα τεθεί στη διάθεση του Μπόλονι ενώ κάτι ανάλογο αναμένεται να ισχύσει και για τους Βιεϊρίνια, Ίβιτς και Σταφυλλίδη.


Μίνι διαρκείας: Από σήμερα σε διάθεση

Σήμερα ξεκινά η διάθεση των μίνι διαρκείας για τους αγώνες του Γιουρόπα Λιγκ με Τότεναμ, Σάμροκ Ρόβερς και Ρούμπιν Καζάν. Οι τιμές του πακέτου αλλά και των μεμονωμένων εισιτηρίων έχουν ως εξής:  Vip 3ου 450€/150€, Vip 4ου 360€/120€, θύρα 1 160€/80€, θύρες 2-3 120€/60€, θύρες 5-6 100€/ 40€, θύρες 7-8 60€/25€, θύρες 4-4A 50€/20€.
 

  • Φαν Ντερ Φάαρτ: Οριστικά απών από την Τούμπα. Εκτός δράσης για τουλάχιστον έξι εβδομάδες θα μείνει ο Ράφαελ Φαν Ντερ Φάαρτ λόγω τραυματισμού στον τένοντα και έτσι θα απουσιάσει σίγουρα από το ματς της Τότεναμ με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα στις 15 Σεπτεμβρίου.
  • Σάμροκ Ρόβερς. Νίκη με 2-1 στην έδρα της Ντάνταλκ πέτυχε το Σάββατο η Σάμροκ Ρόβερς και ανέβηκε στην κορυφή του Ιρλανδικού πρωταθλήματος. Η αντίπαλος του ΠΑΟΚ στο Γιουρόπα Λιγκ προηγήθηκε με τον Ντένεϊ στο 57΄ και έκανε το 0-2 με πέναλτι του Ο’ Ντόνελ στο 74΄. Σάμροκ: Μπρους, Σάλιβαν, Πάτερσον, Σίβες, Μάρεϊ, Ρις (82΄ Τέρνερ), Μακ Κέϊμπ (46΄ Ντένεϊ), Ο Ντόνελ, Τουϊγκ (71΄ Κίλνταφ), Σέπαρντ, Ρίκετς.
  • Στην Αθήνα, και πιο συγκεκριμένα στα Εξάρχεια βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό ο Γιώργος Μπατατούδης ο οποίος επέστρεψε από τη Λιβύη, σύμφωνα με δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδας.

 



Ό,τι πληρώσεις, παίρνεις

Ο ΠΑΟΚ δεν ενισχύθηκε το καλοκαίρι.

Ευάλωτη η άμυνα, ερωτηματικό στο κέντρο και κενά στην επίθεση για τον Δικέφαλο.


ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΧΑΣΤΑ
xastas@hotmail.com


Το πρωταρχικό μέλημα των ανθρώπων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στη φετινή μεταγραφική περίοδο ήταν η γενναία μείωση του μπάτζετ, σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός ρόστερ εξίσου ικανού με την προηγούμενη σεζόν. Η απεμπλοκή από “βαριά” συμβόλαια όπως του Μουσλίμοβιτς, του Βιτόλο, του Φιλομένο ή του Σαβίνι βοήθησε στο να πέσει αισθητά το κόστος του αγωνιστικού τμήματος, αλλά σε καθαρά ποδοσφαιρικό επίπεδο η ζυγαριά ισορροπεί με το ζόρι.
Έχοντας ανοιχτό το παράθυρο κάποιας μεταγραφής ελεύθερου παίκτη μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, το υπάρχον έμψυχο δυναμικό του Δικέφαλου παρουσιάζει αρκετά κενά σε σχέση με πέρσι, κυρίως στην άμυνα και την επίθεση, τα οποία ο Λάζλο Μπόλονι καλείται να καλύψει εκ των έσω. Αν αναλογιστεί κανείς, ότι και φέτος ο ΠΑΟΚ θα συμμετέχει σε τρεις διοργανώσεις (πρωτάθλημα, κύπελλο, Ευρώπη), θα έχει δηλαδή περισσότερα παιχνίδια να δώσει, φαίνεται πολύ πιθανό κάποια στιγμή να ξεμείνει από ποιοτικές λύσεις.
Η μοναδική θέση η οποία παρέμεινε σχεδόν αναλλοίωτη είναι αυτή του τερματοφύλακα καθώς το δίδυμο Χαλκιά-Κρέσιτς θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την εστία του ΠΑΟΚ. Η μόνη διαφοροποίηση σε σχέση με πέρσι είναι ο τρίτος πορτιέρο, ο οποίος φέτος θα είναι ο Παναγιώτης Γλύκος αντί του Αστέριου Γιακουμή, που παραχωρήθηκε δανεικός στον Αγροτικό Αστέρα.

  • Αλλαγή στον πάγκο. Η πιο σημαντική αλλαγή στο φετινό αγωνιστικό τμήμα του ΠΑΟΚ δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτήν του προπονητή. Ο Δικέφαλος την περσινή σεζόν ταλαιπωρήθηκε από συνεχείς αλλαγές προσώπων στον πάγκο της ομάδας, κάτι που επηρέασε φυσικά και την εικόνα που παρουσίαζε μέσα στο γήπεδο. Μπερέρα, Δερμιτζάκης και Χάβος παρέδωσαν τη θέση τους στον Λάζλο Μπόλονι (φωτογραφία) που έχει κερδίσει μέχρι στιγμής τις εντυπώσεις εντός και εκτός γηπέδου. Το έργο που έχει να κάνει πάντως είναι δύσκολο, καθώς εκτός από τα κενά στο ρόστερ, πρέπει να δούμε πως διαχειρίζεται και τις στραβές.


Άμυνα: Πιο ευάλωτος

Έφυγαν: Σαβίνι (ελεύθερος), Σακελλαρίου (δανεικός Κέρκυρα), Γεωργίου (ελεύθερος)
Ήρθαν: Αποστολόπουλος (επιστροφή από δανεισμό)
Αντί να καλύψει τις αδυναμίες του στην άμυνα, ο ΠΑΟΚ δείχνει ακόμα περισσότερο ευάλωτος σε σχέση με πέρσι. Η απουσία ενός υψηλόσωμου και ογκώδη αμυντικού, που θα βοηθούσε στον “αέρα”, φάνηκε σε αρκετά παιχνίδια και από ό,τι φαίνεται θα παραμείνει. Ο Δικέφαλος “χώρισε” αρχικά με τον Τσιρίλο, με τον οποίο ξανασυμφώνησε λίγο καιρό αργότερα με λιγότερα χρήματα, αλλά και με ένα χρόνο παραπάνω στην πλάτη του Ιταλού. Ο Κοντρέρας παραμένει ο πιο ποιοτικός της γραμμής, αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τον Μαλεζά, αλλά φέτος ο τέταρτος κεντρικός αμυντικός θα είναι κατ' ανάγκην ο Μπαλάφας, αντί του Σαβίνι που αποχώρησε. Φυσικά, πέμπτος δεν υπάρχει. Ελλείψεις υπάρχουν και στα άκρα, καθώς ο Ετό προς το παρόν απογοητεύει, ενώ στα αριστερά ο Λίνο είναι μόνος του. Άλλωστε, και οι τρεις εναλλακτικές που υπήρχαν εκεί την περσινή σεζόν έφυγαν: ο Σαβίνι, ο Σακελλαρίου και ο Γεωργίου. Ο 33χρονος Σνάουτσνερ θα προσπαθήσει να καλύψει ό,τι τρύπα υπάρχει εκατέρωθεν. Από εκεί και πέρα, ο ΠΑΟΚ ελπίζει να “ψηθούν” και να ανταποκριθούν γρήγορα οι Αποστολόπουλος και Σταφυλίδης τους οποίους πιστεύει ο Μπόλονι.


Κέντρο: Απώλεια ο Βιτόλο

Έφυγαν: Βιτόλο (Παναθηναϊκός),
Ήρθαν: Λαζάρ (Ραπίντ Βουκουρεστίου), Στάμου (Ηρακλής)
Θεωρητικά, στο χώρο του κέντρου δεν υπήρξαν μεγάλες σε αριθμό αλλαγές, καθώς αποχώρησε μόλις ένας παίκτης και ήρθαν δύο. Δεν αποδυναμώθηκε, αλλά δεν ενισχύθηκε κιόλας, μάλλον αλλοιώθηκε. Στην πράξη και στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας πολλά έχουν αλλάξει. Αυτό ισχύει, γιατί ο Βιτόλο αποτελούσε μία σταθερά στον άξονα και ένα ταίρι που κούμπωσε με τον Πάμπλο Γκαρσία τα προηγούμενα δύο χρόνια. Ο Ισπανός μπορεί να μην έκανε σχεδόν τίποτα άλλο στο γήπεδο, αλλά τον ρόλο του κόφτη τον ήξερε. Πλέον, ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να καυχιέται πως έχει έναν καθαρόαιμο τέτοιο, καθώς ο Αρίας, που έμεινε για αυτόν τον λόγο, δείχνει πολύ σοφτ. Τουλάχιστον, ήταν αισιόδοξα τα πρώτα δείγματα γραφής του Λαζάρ ο οποίος εκτός από το ανασταλτικό κομμάτι, μπορεί να αποδώσει εξίσου καλά και στο δημιουργικό, με τα ανεβάσματα που έχει. Στα ευχάριστα είναι και η άνοδος του Φωτάκη, αλλά από εκεί και πέρα οι λύσεις μειώνονται. Πέραν του Αρίας, που προς το παρόν δεν ανταποκρίνεται, μεγάλο είναι το κενό του καλού Ίβιτς. Αν δεν τον δούμε ποτέ, ο ΠΑΟΚ θα έχει πρόβλημα. Εναλλακτική λύση μοιάζει ο Τσουκαλάς, δύσκολα θα πάρει ευκαιρίες ο Στάμου. Τις ισορροπίες μπορεί να αποκαταστήσει ενδεχόμενη απόκτηση του Σπαντάσιο.


Επίθεση: Το κενό του Ζλάταν

Έφυγαν: Μουσλίμοβιτς (ελεύθερος), Φιλομένο (Ατλέτικο Ραφαέλα), Κουτσιανικούλης (Εργοτέλης), Ελ Ζαρ (Λεβάντε)
Ήρθαν: Γεωργιάδης (Πανσερραϊκός), Ρομπέρ (Πανθρακικός), Παπάζογλου (επιστροφή από δανεισμό)
Η περισσότερο αποδυναμωμένη γραμμή του ΠΑΟΚ σε σχέση με πέρσι, αναφορικά βέβαια με την κορυφή της επίθεση. Στα άκρα, ο Κουτσιανικούλης παρέδωσε τη σκυτάλη στον Γεωργιάδη, ο οποίος παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε αγχωμένα τη σεζόν, σίγουρα θα δώσει περισσότερα, ενώ στη θέση του Ελ Ζαρ ήρθε ο Ρομπέρ. Ο Μαροκινός βοήθησε ελάχιστα την προηγούμενη χρονιά. Από την πλευρά του, ο πρώην παίκτης του Πανθρακικού ήταν εξαιρετικός στην προετοιμασία και μπορεί να αποτελέσει μια καλή εναλλακτική λύση, πίσω από τον Βιεϊρίνια ή ακόμα και τα χαφ. Επιστρέφοντας στους “φουνταριστούς”, ο ΠΑΟΚ δεν έχει αναπληρώσει το κενό του Ζλάταν Μουσλίμοβιτς, ασχέτως τι νούμερα είχε την περασμένη σεζόν. Ουσιαστικά, ο Δικέφαλος έχει ως σέντερ φορ μόνο τον Αθανασιάδη και από εκεί και πέρα τον Σαλπιγγίδη (πέρσι δεν φάνηκε πως μπορεί να παίξει μόνος του στην κορυφή) και τον Παπάζογλου, που πρέπει να είναι θεαματικά καλύτερος από τις δυο τελευταίες χρονιές για να μπορέσει να προσφέρει.
 

Επιλέξτε Κατηγορία