ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από 165 δισ. δολάρια πιθανόν να απαιτήσει ο Τραμπ από την Κίνα για την πανδημία

Ο αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί την Κίνα ότι καθυστέρησε να ειδοποιήσει τον κόσμο για το εύρος και τη σοβαρότητα της πανδημίας, ενώ "δεν μπορεί να φανταστεί" γιατί οι αυξήθηκαν οι κλήσεις σε γραμμές βοήθειας σχετικά με τα απολυμαντικά

 28/04/2020 08:19

Πάνω από 165 δισ. δολάρια πιθανόν να απαιτήσει ο Τραμπ από την Κίνα για την πανδημία
Φωτογραφία αρχείου

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο στο ενδεχόμενο η Ουάσινγκτον να απαιτήσει από το Πεκίνο να καταβάλλει δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημιώσεις για τη ζημία που προκαλεί στις ΗΠΑ η πανδημία του κορονοϊού, θυμίζοντας ότι ο SARS-CoV-2 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας.

«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την Κίνα», επανέλαβε ο Ρεπουμπλικάνος, «η ασθένεια θα μπορούσε να είχε σταματήσει στην πηγή της και να μην εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο».

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι» που η Κίνα μπορεί να «λογοδοτήσει, διεξάγουμε πολύ σοβαρή έρευνα» για το θέμα αυτό, πρόσθεσε ο Τραμπ.

Μια δημοσιογράφος απηύθυνε στον αμερικανό πρόεδρο ερώτηση σχετικά με κύριο άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Bild στο οποίο διατυπωνόταν η αξίωση το Πεκίνο να καταβάλλει στο Βερολίνο 165 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση.

«Μιλάμε για πολύ περισσότερα χρήματα», απάντησε ο μεγιστάνας. «Δεν έχουμε ακόμη καταλήξει στο οριστικό ποσό, αλλά είναι πολύ υψηλό», πρόσθεσε. «Δεν υπήρξαν ζημίες μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σε όλο τον κόσμο», επέμεινε.

Στις ΗΠΑ καταγράφονται σχεδόν ένα εκατομμύριο κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 56.000 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, ενώ η οικονομία υφίσταται βαρύ πλήγμα εξαιτίας των μέτρων που επιβλήθηκαν για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν εξαιτίας μιας ανικανότητας, ή πιθανόν κάποιου άλλου πράγματος, ενώ προσπαθούσαν να προστατεύσουν τον κόσμο», είπε ακόμη ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τραμπ κατηγορεί εδώ κι εβδομάδες την κυβέρνηση της Κίνας ότι καθυστέρησε να ειδοποιήσει τον κόσμο για το εύρος και τη σοβαρότητα της COVID-19 και ότι παρουσιάζει στοιχεία πολύ κατώτερα των πραγματικών για τον αριθμό των νεκρών στην επικράτειά της εξαιτίας της πανδημίας.

Η κυβέρνησή του εξάλλου έχει καταστήσει σαφές πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο νέος κορονοϊός να «ξέφυγε» από ατύχημα από εργαστήριο ιολογικής έρευνας στην Ουχάν.

Τη 18η Απριλίου ο Τραμπ είχε ήδη προειδοποιήσει την Κίνα ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσει «συνέπειες» αν η Ουάσινγκτον συμπεράνει πως ήταν «εσκεμμένα υπεύθυνη» για την πανδημία του κορονοϊού.

Το ΥΠΕΞ της Κίνας απορρίπτει τις αμερικανικές κατηγορίες. 

"Δεν μπορώ να φανταστώ για ποιο λόγο έχουν αυξηθεί οι κλήσεις που γίνονται σε γραμμές βοήθειας σχετικά με τις ενέσεις με απολυμαντικά για την αντιμετώπιση του ιού" λέει ο Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Δευτέρα ότι “δεν μπορεί να φανταστεί για ποιο λόγο” έχουν αυξηθεί οι τηλεφωνικές κλήσεις προς γραμμές βοήθειας σχετικά με ερωτήσεις για τα απολυμαντικά αφού ο ίδιος πρότεινε στους πολίτες να κάνουν ενέσεις με αυτά προκειμένου να καταπολεμήσουν τον κορονοϊό.

“Βλέπω πως το απολυμαντικό τον σκοτώνει (τον κορονοϊό) σ' ένα λεπτό. Ένα λεπτό. Υπάρχει άραγε ένα μέσο να κάνουμε κάτι τέτοιο με μια ένεση στο εσωτερικό ή σαν έναν καθαρισμό;”, δήλωσε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο την Πέμπτη στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης για την πανδημία.

Την επομένη, και μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε από επιστήμονες, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στους δημοσιογράφους: “Έκανα μια ειρωνική ερώτηση προς δημοσιογράφους σαν κι εσάς απλώς για να δω τι θα συμβεί”.

Οι κυβερνήτες των πολιτειών Μίσιγκαν και Μέριλαντ κατηγόρησαν την Κυριακή τον πρόεδρο για την αύξηση που παρουσιάζουν αυτού του είδους τα τηλεφωνημάτα.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος για την covid-19 ένας δημοσιογράφος επεσήμανε ότι η γραμμή βοήθειας στο Μέριλαντ έχει λάβει εκατοντάδες κλήσεις τις τελευταίες ημέρες από ανθρώπους που ζητούν πληροφορίες για τα απολυμαντικά μετά τα σχόλιά του.

“Δεν μπορώ να φανταστώ για ποιο λόγο”, απάντησε ο Τραμπ. “Δεν μπορώ να το φανταστώ”.

Όταν στη συνέχεια τον ρώτησαν αν πιστεύει ότι ευθύνεται για την αύξηση των κλήσεων, είπε: “Όχι”.

Το γραφείο του κυβερνήτη του Μέριλαντ ανακοίνωσε ότι έχει εκδώσει προειδοποίηση σε όλη την πολιτεία κατά των ενέσεων με απολυμαντικά μετά τους ισχυρισμούς του Αμερικανού προέδρου.

Από την πλευρά της η Reckitt Benckiser, κατασκευάστρια των προϊόντων Lysol and Dettol, αναγκάσθηκε να ανακοινώσει ότι τα απολυμαντικά δεν "χορηγούνται" στους ανθρώπους.

"Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εισάγονται απολυμαντικά προϊόντα στο ανθρώπινο σώμα (μέσω ένεσης, κατάποσης ή οποιασδήποτε άλλης οδού)", ανακοίνωσε η εταιρεία δια παν ενδεχόμενο.

"Θέλω να δω τα σχολεία να ανοίγουν"

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο την επιθυμία του να δει «πολλά» σχολεία στις ΗΠΑ να ανοίγουν ξανά ως το τέλος της εκπαιδευτικής περιόδου, πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, αναγνωρίζοντας πάντως ότι η απόφαση γι’ αυτό επαφίεται στους κυβερνήτες των πολιτειών.

«Νομίζω ότι θα δούμε πολλά σχολεία να ξανανοίγουν, ακόμα κι αν είναι μόνο για μια σύντομη περίοδο, κι αυτό θα είναι καλό», έκρινε. Οι νέοι «μοιάζουν να τα πηγαίνουν καλά» ακόμα κι όταν προσβάλλονται από τον κορονοϊό, είπε ακόμη ο δισεκατομμυριούχος Ρεπουμπλικάνος.

Τα περισσότερα σχολεία στις ΗΠΑ έχουν κλείσει εδώ κι εβδομάδες, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, κάτι που, όπως και αλλού στον κόσμο, περιπλέκει τη ζωή πολλών γονιών οι οποίοι είναι ταυτόχρονα υποχρεωμένοι να εργάζονται εξ αποστάσεως στο σπίτι.

Παρά τα μέτρα, η πανδημία εξαπλώθηκε ταχύτατα στις ΗΠΑ: η χώρα θρηνεί 56.000 νεκρούς, ενώ τα κρούσματα πλησιάζουν το εκατομμύριο. Ωστόσο, καθώς καταγράφονται ενδείξεις επιβράδυνσής της, ο αμερικανός πρόεδρος δεν κρύβει την ανυπομονησία του να ξαναρχίσει η οικονομική δραστηριότητα και παρουσίασε ήδη πριν από περίπου δέκα ημέρες το σχέδιό του για να «ξαναβάλει μπροστά» η χώρα.

Με βάση τη στρατηγική που έχει προτείνει ο Λευκός Οίκος, τα σχολεία θα ανοίξουν σε δεύτερο χρόνο, περίπου δεκαπέντε ημέρες αφού ξαναρχίσουν οι υπόλοιπες δραστηριότητες. Ο Τραμπ ωστόσο φάνηκε να ανατρέπει το χρονοδιάγραμμα αυτό. «Ξέρω ότι ορισμένοι κυβερνήτες δεν είναι ακόμη έτοιμοι να ξανανοίξουν τις πολιτείες τους, αλλά ίσως να είναι διατεθειμένοι να ξανανοίξουν τα σχολεία τους, είναι επιλογή τους», είπε.

Οι μαθητές σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες ήδη επέστρεψαν στις τάξεις τους, για παράδειγμα στη Δανία και στη Νορβηγία, και άλλοι θα τους ακολουθήσουν, όπως αυτοί στη Γαλλία και στην Ολλανδία, από την 11η Μαΐου.

Όμως παρά τις προφυλάξεις που ανακοινώνονται και τις διαβεβαιώσεις που δίνονται, γονείς και εκπαιδευτικοί ανησυχούν και το Παρίσι αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι η επιστροφή στα σχολεία θα γίνει σε εθελοντική βάση. 

"Ουδέποτε εξέτασα το ενδεχόμενο αναβολής των προεδρικών εκλογών"

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε, επίσης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο, ότι ουδέποτε εξέτασε το ενδεχόμενο αναβολής των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

«Ουδέποτε σκέφτηκα να αλλάξω την ημερομηνία (...). Γιατί να το έκανα αυτό;» είπε ο δισεκατομμυριούχος Ρεπουμπλικάνος.

Προ ημερών, ο Δημοκρατικός αντίπαλος του προέδρου, ο Τζο Μπάιντεν, είχε προβλέψει πως ο ένοικος του Λευκού Οίκου θα επιδίωκε την αναβολή των εκλογών.

«Αυτή είναι απλά προπαγάνδα», αντέτεινε ο Τραμπ.

Η Κίνα κατήγγειλε "τα αναίσχυντα ψεύδη" των ΗΠΑ

Η Κίνα κατήγγειλε σήμερα “τα αναίσχυντα ψεύδη” των ΗΠΑ, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει αποζημίωση από το Πεκίνο για την επιδημία του κορονοϊού.

“Αμερικανοί πολιτικοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα αγνοήσει την αλήθεια και έχουν εκστομίσει αναίσχυντα ψεύδη”, δήλωσε ο Γκενγκ Σουανγκ εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις Τραμπ.

Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε κατά τη διάρκεια της καθημερινής του ενημέρωσης για την πανδημία: “Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την Κίνα. Η ασθένεια θα μπορούσε να είχε σταματήσει στην πηγή της και να μην εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο”.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με κύριο άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Bild στο οποίο διατυπωνόταν η αξίωση το Πεκίνο να καταβάλει στο Βερολίνο 165 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση ο Τραμπ απάντησε: “Μιλάμε για πολύ περισσότερα χρήματα”. “Δεν έχουμε ακόμη καταλήξει στο οριστικό ποσό, αλλά είναι πολύ υψηλό”.

Αντιδράσεις και για την Ινδία

Στο μεταξύ η Κίνα επέκρινε και την απόφαση της Ινδίας να σταματήσει να χρησιμοποιεί κάποια κινεζικά διαγνωστικά τεστ για την covid-19, τα οποία θεώρησε ότι δεν είναι ακριβή.

Το Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας (ICMR), η υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη διαχείριση της επιδημίας, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι σκοπεύει να επιστρέψει κάποια τεστ αντισωμάτων που προμηθεύτηκε από δύο κινεζικές εταιρείες έπειτα από παράπονα που έλαβε από τις αρχές διάφορων κρατιδίων της χώρας σχετικά με την ακρίβεια των αποτελεσμάτων τους.

Η κινεζική πρεσβεία στο Νέο Δελχί επεσήμανε ότι ανησυχεί έντονα για την απόφαση της Ινδίας, ενώ πρόσθεσε ότι οι κινεζικές αρχές έχουν εγκρίνει τον εξοπλισμό των δύο εταιρειών.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο στο ενδεχόμενο η Ουάσινγκτον να απαιτήσει από το Πεκίνο να καταβάλλει δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημιώσεις για τη ζημία που προκαλεί στις ΗΠΑ η πανδημία του κορονοϊού, θυμίζοντας ότι ο SARS-CoV-2 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας.

«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την Κίνα», επανέλαβε ο Ρεπουμπλικάνος, «η ασθένεια θα μπορούσε να είχε σταματήσει στην πηγή της και να μην εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο».

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι» που η Κίνα μπορεί να «λογοδοτήσει, διεξάγουμε πολύ σοβαρή έρευνα» για το θέμα αυτό, πρόσθεσε ο Τραμπ.

Μια δημοσιογράφος απηύθυνε στον αμερικανό πρόεδρο ερώτηση σχετικά με κύριο άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Bild στο οποίο διατυπωνόταν η αξίωση το Πεκίνο να καταβάλλει στο Βερολίνο 165 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση.

«Μιλάμε για πολύ περισσότερα χρήματα», απάντησε ο μεγιστάνας. «Δεν έχουμε ακόμη καταλήξει στο οριστικό ποσό, αλλά είναι πολύ υψηλό», πρόσθεσε. «Δεν υπήρξαν ζημίες μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σε όλο τον κόσμο», επέμεινε.

Στις ΗΠΑ καταγράφονται σχεδόν ένα εκατομμύριο κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 56.000 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, ενώ η οικονομία υφίσταται βαρύ πλήγμα εξαιτίας των μέτρων που επιβλήθηκαν για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν εξαιτίας μιας ανικανότητας, ή πιθανόν κάποιου άλλου πράγματος, ενώ προσπαθούσαν να προστατεύσουν τον κόσμο», είπε ακόμη ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τραμπ κατηγορεί εδώ κι εβδομάδες την κυβέρνηση της Κίνας ότι καθυστέρησε να ειδοποιήσει τον κόσμο για το εύρος και τη σοβαρότητα της COVID-19 και ότι παρουσιάζει στοιχεία πολύ κατώτερα των πραγματικών για τον αριθμό των νεκρών στην επικράτειά της εξαιτίας της πανδημίας.

Η κυβέρνησή του εξάλλου έχει καταστήσει σαφές πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο νέος κορονοϊός να «ξέφυγε» από ατύχημα από εργαστήριο ιολογικής έρευνας στην Ουχάν.

Τη 18η Απριλίου ο Τραμπ είχε ήδη προειδοποιήσει την Κίνα ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσει «συνέπειες» αν η Ουάσινγκτον συμπεράνει πως ήταν «εσκεμμένα υπεύθυνη» για την πανδημία του κορονοϊού.

Το ΥΠΕΞ της Κίνας απορρίπτει τις αμερικανικές κατηγορίες. 

"Δεν μπορώ να φανταστώ για ποιο λόγο έχουν αυξηθεί οι κλήσεις που γίνονται σε γραμμές βοήθειας σχετικά με τις ενέσεις με απολυμαντικά για την αντιμετώπιση του ιού" λέει ο Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Δευτέρα ότι “δεν μπορεί να φανταστεί για ποιο λόγο” έχουν αυξηθεί οι τηλεφωνικές κλήσεις προς γραμμές βοήθειας σχετικά με ερωτήσεις για τα απολυμαντικά αφού ο ίδιος πρότεινε στους πολίτες να κάνουν ενέσεις με αυτά προκειμένου να καταπολεμήσουν τον κορονοϊό.

“Βλέπω πως το απολυμαντικό τον σκοτώνει (τον κορονοϊό) σ' ένα λεπτό. Ένα λεπτό. Υπάρχει άραγε ένα μέσο να κάνουμε κάτι τέτοιο με μια ένεση στο εσωτερικό ή σαν έναν καθαρισμό;”, δήλωσε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο την Πέμπτη στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης για την πανδημία.

Την επομένη, και μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε από επιστήμονες, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στους δημοσιογράφους: “Έκανα μια ειρωνική ερώτηση προς δημοσιογράφους σαν κι εσάς απλώς για να δω τι θα συμβεί”.

Οι κυβερνήτες των πολιτειών Μίσιγκαν και Μέριλαντ κατηγόρησαν την Κυριακή τον πρόεδρο για την αύξηση που παρουσιάζουν αυτού του είδους τα τηλεφωνημάτα.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος για την covid-19 ένας δημοσιογράφος επεσήμανε ότι η γραμμή βοήθειας στο Μέριλαντ έχει λάβει εκατοντάδες κλήσεις τις τελευταίες ημέρες από ανθρώπους που ζητούν πληροφορίες για τα απολυμαντικά μετά τα σχόλιά του.

“Δεν μπορώ να φανταστώ για ποιο λόγο”, απάντησε ο Τραμπ. “Δεν μπορώ να το φανταστώ”.

Όταν στη συνέχεια τον ρώτησαν αν πιστεύει ότι ευθύνεται για την αύξηση των κλήσεων, είπε: “Όχι”.

Το γραφείο του κυβερνήτη του Μέριλαντ ανακοίνωσε ότι έχει εκδώσει προειδοποίηση σε όλη την πολιτεία κατά των ενέσεων με απολυμαντικά μετά τους ισχυρισμούς του Αμερικανού προέδρου.

Από την πλευρά της η Reckitt Benckiser, κατασκευάστρια των προϊόντων Lysol and Dettol, αναγκάσθηκε να ανακοινώσει ότι τα απολυμαντικά δεν "χορηγούνται" στους ανθρώπους.

"Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εισάγονται απολυμαντικά προϊόντα στο ανθρώπινο σώμα (μέσω ένεσης, κατάποσης ή οποιασδήποτε άλλης οδού)", ανακοίνωσε η εταιρεία δια παν ενδεχόμενο.

"Θέλω να δω τα σχολεία να ανοίγουν"

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο την επιθυμία του να δει «πολλά» σχολεία στις ΗΠΑ να ανοίγουν ξανά ως το τέλος της εκπαιδευτικής περιόδου, πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, αναγνωρίζοντας πάντως ότι η απόφαση γι’ αυτό επαφίεται στους κυβερνήτες των πολιτειών.

«Νομίζω ότι θα δούμε πολλά σχολεία να ξανανοίγουν, ακόμα κι αν είναι μόνο για μια σύντομη περίοδο, κι αυτό θα είναι καλό», έκρινε. Οι νέοι «μοιάζουν να τα πηγαίνουν καλά» ακόμα κι όταν προσβάλλονται από τον κορονοϊό, είπε ακόμη ο δισεκατομμυριούχος Ρεπουμπλικάνος.

Τα περισσότερα σχολεία στις ΗΠΑ έχουν κλείσει εδώ κι εβδομάδες, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, κάτι που, όπως και αλλού στον κόσμο, περιπλέκει τη ζωή πολλών γονιών οι οποίοι είναι ταυτόχρονα υποχρεωμένοι να εργάζονται εξ αποστάσεως στο σπίτι.

Παρά τα μέτρα, η πανδημία εξαπλώθηκε ταχύτατα στις ΗΠΑ: η χώρα θρηνεί 56.000 νεκρούς, ενώ τα κρούσματα πλησιάζουν το εκατομμύριο. Ωστόσο, καθώς καταγράφονται ενδείξεις επιβράδυνσής της, ο αμερικανός πρόεδρος δεν κρύβει την ανυπομονησία του να ξαναρχίσει η οικονομική δραστηριότητα και παρουσίασε ήδη πριν από περίπου δέκα ημέρες το σχέδιό του για να «ξαναβάλει μπροστά» η χώρα.

Με βάση τη στρατηγική που έχει προτείνει ο Λευκός Οίκος, τα σχολεία θα ανοίξουν σε δεύτερο χρόνο, περίπου δεκαπέντε ημέρες αφού ξαναρχίσουν οι υπόλοιπες δραστηριότητες. Ο Τραμπ ωστόσο φάνηκε να ανατρέπει το χρονοδιάγραμμα αυτό. «Ξέρω ότι ορισμένοι κυβερνήτες δεν είναι ακόμη έτοιμοι να ξανανοίξουν τις πολιτείες τους, αλλά ίσως να είναι διατεθειμένοι να ξανανοίξουν τα σχολεία τους, είναι επιλογή τους», είπε.

Οι μαθητές σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες ήδη επέστρεψαν στις τάξεις τους, για παράδειγμα στη Δανία και στη Νορβηγία, και άλλοι θα τους ακολουθήσουν, όπως αυτοί στη Γαλλία και στην Ολλανδία, από την 11η Μαΐου.

Όμως παρά τις προφυλάξεις που ανακοινώνονται και τις διαβεβαιώσεις που δίνονται, γονείς και εκπαιδευτικοί ανησυχούν και το Παρίσι αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι η επιστροφή στα σχολεία θα γίνει σε εθελοντική βάση. 

"Ουδέποτε εξέτασα το ενδεχόμενο αναβολής των προεδρικών εκλογών"

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε, επίσης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο, ότι ουδέποτε εξέτασε το ενδεχόμενο αναβολής των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

«Ουδέποτε σκέφτηκα να αλλάξω την ημερομηνία (...). Γιατί να το έκανα αυτό;» είπε ο δισεκατομμυριούχος Ρεπουμπλικάνος.

Προ ημερών, ο Δημοκρατικός αντίπαλος του προέδρου, ο Τζο Μπάιντεν, είχε προβλέψει πως ο ένοικος του Λευκού Οίκου θα επιδίωκε την αναβολή των εκλογών.

«Αυτή είναι απλά προπαγάνδα», αντέτεινε ο Τραμπ.

Η Κίνα κατήγγειλε "τα αναίσχυντα ψεύδη" των ΗΠΑ

Η Κίνα κατήγγειλε σήμερα “τα αναίσχυντα ψεύδη” των ΗΠΑ, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει αποζημίωση από το Πεκίνο για την επιδημία του κορονοϊού.

“Αμερικανοί πολιτικοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα αγνοήσει την αλήθεια και έχουν εκστομίσει αναίσχυντα ψεύδη”, δήλωσε ο Γκενγκ Σουανγκ εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις Τραμπ.

Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε κατά τη διάρκεια της καθημερινής του ενημέρωσης για την πανδημία: “Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την Κίνα. Η ασθένεια θα μπορούσε να είχε σταματήσει στην πηγή της και να μην εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο”.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με κύριο άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Bild στο οποίο διατυπωνόταν η αξίωση το Πεκίνο να καταβάλει στο Βερολίνο 165 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση ο Τραμπ απάντησε: “Μιλάμε για πολύ περισσότερα χρήματα”. “Δεν έχουμε ακόμη καταλήξει στο οριστικό ποσό, αλλά είναι πολύ υψηλό”.

Αντιδράσεις και για την Ινδία

Στο μεταξύ η Κίνα επέκρινε και την απόφαση της Ινδίας να σταματήσει να χρησιμοποιεί κάποια κινεζικά διαγνωστικά τεστ για την covid-19, τα οποία θεώρησε ότι δεν είναι ακριβή.

Το Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας (ICMR), η υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη διαχείριση της επιδημίας, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι σκοπεύει να επιστρέψει κάποια τεστ αντισωμάτων που προμηθεύτηκε από δύο κινεζικές εταιρείες έπειτα από παράπονα που έλαβε από τις αρχές διάφορων κρατιδίων της χώρας σχετικά με την ακρίβεια των αποτελεσμάτων τους.

Η κινεζική πρεσβεία στο Νέο Δελχί επεσήμανε ότι ανησυχεί έντονα για την απόφαση της Ινδίας, ενώ πρόσθεσε ότι οι κινεζικές αρχές έχουν εγκρίνει τον εξοπλισμό των δύο εταιρειών.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία