ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πανεπιστημιακή αστυνομία: «Μπαλάκι» οι ευθύνες για τη μετάθεση της εγκατάστασής της στο ΑΠΘ

Γιατί «πάγωσε» η εισαγωγή των ΟΠΠΙ στα ΑΕΙ - Πού θα υπηρετήσουν οι 100 ειδικοί φρουροί που προορίζονταν για τη Θεσσαλονίκη

 13/06/2022 19:05

Πανεπιστημιακή αστυνομία: «Μπαλάκι» οι ευθύνες για τη μετάθεση της εγκατάστασής της στο ΑΠΘ

Θεολόγος Ηλιού

Αρχές Ιουνίου αναμενόταν να αναλάβουν καθήκοντα στα πανεπιστήμια οι 400 ειδικοί φρουροί που εκπαιδεύτηκαν στην Κομοτηνή για να συσταθούν οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), ωστόσο όλα δείχνουν πως η «εισαγωγή» τους θα γίνει το Σεπτέμβριο και αντί για την πράσινη στολή φορούν την μπλε. Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ενημερώθηκαν ότι δεν θα... μοιραστούν σε πανεπιστήμια αλλά θα στελεχώσουν Αστυνομικά Τμήματα και υπηρεσίες μέχρι νεοτέρας.

Οι ΟΠΠΙ ανήκουν υπηρεσιακά στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθήνας, γι’ αυτό τον λόγο μέχρι να λάβουν φύλλα πορείας, οι 400 παρέμεναν στην πρωτεύουσα. Οι 100 που προοριζόταν για την πανεπιστημιακή αστυνομία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, έλαβαν απόσπαση και έφτασαν στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Στη ΓΑΔΘ αποφασίστηκε 55 άτομα να υπηρετούν στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, 20 στο Αστυνομικό Τμήμα Τούμπας, 10 στο Αστυνομικό Τμήμα Ευόσμου, 5 στο Αστυνομικό Τμήμα Χαριλάου, 5 στο Αστυνομικό Τμήμα Συκεών, 5 στο Αστυνομικό Τμήμα Χαριλάου και 5 εντάχθηκαν στην ομάδα περιπολιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαταγή από το αρχηγείο είναι οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί να παραμείνουν στα Τμήματα μέχρι και τα μέσα - τέλη Αυγούστου. Αυτομάτως αυτό σημαίνει δύο πράγματα: ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν θα αναλάβει καθήκοντα εντός του καλοκαιριού μέσα στους χώρους του ΑΠΘ και ότι ίσως οι ΟΠΠΙ ξεκινήσουν την δράση για την οποία συστήθηκαν μετά τον Σεπτέμβριο. Γεγονός που επιβεβαιώνουν στη «ΜτΚ» πηγές από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Προς το παρόν, οι 100 που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη στελεχώνουν υπηρεσίες των ΑΤ και καθημερινά υπηρετούν σε διαφορετικά πόστα από φυλάξεις σε προξενεία και γραφειοκρατικές υπηρεσίες μέχρι περιπολίες.

Εγκλιματίζονται με εξωτερικές περιπολίες

Οι αστυνομικοί των ΟΠΠΙ όσο βρίσκονται στις υπηρεσίες των Αστυνομικών Τμημάτων, προβλέπεται να συμμετέχουν σε μεικτές ομάδες περιπολιών έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Αυτή θα είναι η πρώτη τους επαφή με το κάμπους και τα καθήκοντα που θα αναλάβουν προσεχώς.

Στις περιπολίες τους, οι 100 των ΟΠΠΙ θα οπλοφορούν κανονικά καθώς έχουν εκπαιδευτεί ως ειδικοί φρουροί και σύμφωνα με τον νόμο επιτρέπεται να διαθέτουν όπλο. Όταν όμως εγκατασταθούν στα πανεπιστήμια θα απαγορεύεται να οπλοφορούν.

«Στην Κομοτηνή εκπαιδευτήκαμε ως ειδικοί φρουροί, δεν κάναμε κάτι διαφορετικό επειδή από τους υπόλοιπους αστυνομικούς. Κανονικά εκπαιδευτήκαμε για οπλοχρησία, είχαμε πολλά μαθήματα ποινικού δικαίου και δικονομίας. Επίσης, εκπαιδευτήκαμε για ελέγχους ατόμων και οχημάτων» λέει στη «ΜτΚ» 25χρονος που εκπαιδεύτηκε για την πανεπιστημιακή αστυνομία και αυτή την στιγμή υπηρετεί σε ΑΤ της πόλης.

Την εβδομάδα που πέρασε, οι 100 άρχισαν να προσαρμόζονται στις υπηρεσίες των ΑΤ και να αναλαμβάνουν σκοπιές σε πολλά δημόσια κτίρια της πόλης. Επίσης, πολλοί από αυτούς συμμετείχαν στα μέτρα ασφαλείας για τη Σύνοδο της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αναμφίβολα, η τοποθέτηση των ΟΠΠΙ σε υπηρεσίες το καλοκαίρι, θα αποτελέσει μία «ανάσα» για τα υποστελεχωμένα τμήματα. «Για δύο μήνες το ΑΤ Λευκού Πύργου θα είναι ένα από τα καλύτερα τμήματα λόγω των 55 νέων ανθρώπων που θα υπηρετούν εκεί. Είναι μία μεγάλη ‘ανάσα’ για όλα τα τμήματα που αντιμετωπίζουν πολλές ελλείψεις» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο Χρήστος Συμεωνίδης, αν. γενικός γραμματέας Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Νέο «μπαλάκι» ευθυνών η καθυστέρηση

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που έκαναν λόγο για ένα βήμα πίσω από την πλευρά της κυβέρνησης λόγω των έντονων και σχεδόν καθημερινών επεισοδίων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στηρίζοντας πως η πανεπιστημιακή αστυνομία θα δυναμίτιζε ακόμα περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα στο κάμπους. Η άποψη αυτή ενισχύεται από τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία θα έπιανε πρώτη βάρδια μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και πλέον φαίνεται να «παγώνει» τουλάχιστον για το καλοκαίρι.

«Δεν πρόκειται για οπισθοχώρηση» αναφέρουν στη «ΜτΚ» πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σχέδιο που υπάρχει θα προχωρήσει και ο νόμος θα εφαρμοστεί κανονικά. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με το υπουργείο Παιδείας καταθέτει το εφαρμοστικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο περιγράφει με λεπτομέρειες τη δράση και τις λειτουργίες στους πανεπιστημιακούς χώρους των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. «Προβλέπεται ότι όταν τα πανεπιστήμια θα είναι κλειστά, οι 400 ειδικοί φρουροί που θα συνθέτουν τις ΟΠΠΙ δεν θα μένουν χωρίς αντικείμενο, αλλά θα υπηρετούν σε υπηρεσίες για την φύλαξη και την ασφάλεια των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο, επειδή τα πανεπιστήμια θα είναι κλειστά το καλοκαίρι, ξεκίνησαν την υπηρεσία τους από τα Αστυνομικά Τμήματα» εξηγούν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η πανεπιστημιακή αστυνομία πρόκειται να αναλάβει δράση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου (ΕΜΠ), στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου (ΕΚΠΑ) και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Τα πανεπιστήμια έπρεπε να έχουν καταθέσει σχέδια ασφαλείας, σχέδια για την τοποθέτηση τουρνικέ και καμερών όπως προβλέπεται από τον σχετικό νόμο και να εκπληρώσουν μια σειρά από άλλες υποχρεώσεις που έχουν για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι «οι πρυτανικές αρχές δεν ήταν έτοιμες». Δηλαδή, αφήνουν να εννοηθεί πως δεν κατέθεσαν όλες οι πρυτανικές αρχές τα απαραίτητα σχέδια και διατάξεις ώστε να ξεκινήσουν οι ΟΠΠΙ εντός των πανεπιστημίων.

Αιχμές άφησε και ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος καλώντας τους πρυτάνεις να… τηρήσουν τους νόμους. «Η ΕΛΑΣ έκανε το καθήκον της, προσέλαβε, εκπαίδευσε, προετοίμασε τους ΟΠΠΙ για να κάνουν την δουλειά που πρέπει και περιμένω από τους πρυτάνεις να κάνουν και εκείνοι το καθήκον τους» είπε με δεικτικό τρόπο προς τους πρυτάνεις.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος άφησε να εννοηθεί ότι οι πρυτανικές αρχές δεν έχουν προμηθεύσει τα πανεπιστήμια με τα τουρνικέ για την ελεγχόμενη είσοδο και με κάμερες. Το θέμα των τουρνικέ, πάντως, είναι ένα μεγάλο αγκάθι για το ΑΠΘ, καθώς οι πρυτανικές αρχές τονίζουν ότι είναι δύσκολο να αποκλειστεί λόγω της μορφολογίας του. Υπάρχουν πληροφορίες πως από το ΑΠΘ έχουν προτείνει να μπουν τουρνικέ στις εισόδους των κτιρίων μόνο και όχι σε όλο το κάμπους, καθώς θα είναι ακατόρθωτο να τοποθετήσουν τουρνικέ σε όλο το μήκος του.

«Δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση προς εμάς» τονίζουν από το ΑΠΘ για την πανεπιστημιακή αστυνομία, σημειώνοντας πως αναμένουν διευκρινίσεις από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και πως δεν τίθεται θέμα καθυστέρησης από την πλευρά τους.

Κορυφώνονται οι συγκρούσεις μεταξύ φοιτητών για τη βιβλιοθήκη και τα ΜΑΤ

«Η αστυνομία είναι μέσα στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης με δική μου εντολή μέχρι να μας πει ο πρύτανης ότι είναι σε θέση να διασφαλίσει την βιβλιοθήκη του» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για τις παραταγμένες δυνάμεις γύρω από την Σχολή Θετικών Επιστημών και το πρώην Στέκι Βιολογικού.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες οι δυνάμεις της αστυνομίας παρέμεναν έξω από την υπό κατασκευή βιβλιοθήκη και φοιτητές πρώτης γραμμής στις συγκεντρώσεις μάλωναν μεταξύ τους στους χώρους του πανεπιστημίου.

Στις συγκεντρώσεις στο ΑΠΘ βλέπουμε φοιτητές που τάσσονται υπέρ της δημοκρατίας που προασπίζεται το άσυλο του πανεπιστημίου και ζητούν την απομάκρυνση των αστυνομικών από το κάμπους και από την άλλη υπάρχει ομάδα ολίγων που φορούν κουκούλες και προκαλούν επεισόδια διότι δεν θέλουν ούτε την κατασκευή της βιβλιοθήκης στο πρώην Στέκι Βιολογικού.

Το σπίρτο για τη φωτιά που καίει στο ΑΠΘ, ήταν η εκκένωση της κατάληψης που στεγαζόταν για 34 έτη στο ισόγειο του Βιολογικού. Ακολούθησαν νέες καταλήψεις, εκκενώσεις και εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και κουκουλοφόρων. Το αποκορύφωμα ήταν όταν άρχισαν οι εργασίες για κατασκευή βιβλιοθήκης στο πρώην «Στέκι». Δεν το δέχθηκαν αυτό μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου και άρχισαν οι επιθέσεις και τα γκρεμίσματα. Μέχρι που η παρουσία της αστυνομίας εντός του κάμπους και έξω από το Βιολογικό έγινε μόνιμη ώστε να διασφαλιστούν οι εργάτες και να ολοκληρωθεί η κατασκευή της βιβλιοθήκης.

Οι εργάτες μπορούσαν πλέον να δουλέψουν, αλλά ξεσηκώθηκαν τα φοιτητικά κινήματα και οι σύλλογοι καθώς η αστυνομική παρουσία έγινε καθημερινότητα μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου, κάτι που φάνταζε απίστευτο παλιότερα. Καθημερινά φοιτητικοί σύλλογοι ζητούν να απομακρυνθούν οι αστυνομικές δυνάμεις. Κατά τακτά χρονικά διαστήματα εξελίσσονται επεισόδια όταν εμφανίζονται κουκουλοφόροι ή όταν κάποιες ομάδες φοιτητών πετούν αντικείμενα προς τα ΜΑΤ.

Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει η διαφωνία μεταξύ φοιτητών και αλληλοκατηγορίες των μεν και το δε ότι τάσσονται υπέρ της κυβέρνησης και του σχεδίου τους. Από τη μία λένε ότι οι ταραξίες και αυτοί που κουβαλούν βαριοπούλες δίνουν πάτημα στην κυβέρνηση και στις πρυτανικές αρχές να ενισχύουν τις αστυνομικές δυνάμεις στο ΑΠΘ και να μεγαλώνουν την ανάγκη για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Από την άλλη πλευρά, κατηγορούν αυτούς που διαμαρτύρονται για τα επεισόδια λέγοντας ότι τάσσονται με την κυβέρνηση.

Οι κόντρες αυτές οξύνθηκαν και από απλό διαχωρισμό συγκεντρώσεων εξελίχθηκαν σε άγριους ξυλοδαρμούς. Tη Δευτέρα στο Τμήμα Μαθηματικών κατά την διάρκεια Γενικής Συνέλευσης, μέλη της ΕΑΚ άρχισαν να απειλούν και να βρίζουν μέλη της ΚΝΕ και σύμφωνα με πληροφορίες χτύπησαν τον πρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου. Την επόμενη ημέρα, ως απάντηση μέλη της ΚΝΕ επιτέθηκαν σε μέλη της ΕΑΚ στη Φιλοσοφική Σχολή.

Λίγη ώρα αργότερα υπήρχε νέα επίθεση στο Ιστορικό, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανσπουδαστικής Κίνησης. «Τη νέα απαράδεκτη τραμπούκικη επίθεση και προπηλακισμό σε συνδικαλίστρια της ‘Πανσπουδαστικής ΚΣ’ στο Ιστορικό, από την ολιγομελή ομάδα των ΕΑΑΚ που αυτοαποκαλείται ‘ΑΡΑΣ’, με ανθρώπους μάλιστα που δεν ήταν καν φοιτητές του ΑΠΘ, αλλά μόνιμοι κάτοικοι Αθήνας, το πρωί της Τρίτης 7 Ιούνη, όταν επιχείρησε να τοιχοκολλήσει καταγγελία για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, καταγγέλλουν οι εκλεγμένοι με την ΠΚΣ στα Διοικητικά Συμβούλια των Φοιτητικών Συλλόγων του ΑΠΘ» ανέφεραν σε ανακοίνωση.

«Καταγγέλλουμε την χυδαία επίθεση σήμερα Τρίτη 7/6 μελών της ΠΚΣ σε μέλη του σχήματος μας την ώρα που βρίσκονταν στον πολιτικό τους χώρο στο κτήριο της νέας φιλοσοφικής. Τα μέλη της ΠΚΣ μαζί με εργαζομένους που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητικούςσυλλόγους επιτέθηκαν βίαια με ύβρεις, απειλές, σπρωξιές σε αγωνιστές φοιτητές της σχολής μπροστά στα έκπληκτα μάτια φοιτητών και καθηγητών» καταγγέλλουν από την άλλη μέλη της ΕΑΚ. «Όλο το προηγούμενο διάστημα οι φοιτητικοί σύλλογοι, μαζί και ο δικός μας, και μέλη του σχήματος βρισκόμασταν απέναντι στις δυνάμεις των ΜΑΤ που έχουν στρατοπεδεύσει στο ΑΠΘ, με τις μαζικές αυτές κινητοποιήσεις να δέχονται ακραία καταστολή, με τραυματισμούς φοιτητών, κρότου λάμψης, χημικά, προσαγωγές και παρακολούθηση συνδικαλιστών από την ασφάλεια με σκοπό την τρομοκράτηση και την κάμψη των αγώνων. Η σημερινή επίθεση της ΠΚΣ ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις κυβερνητικές επιδιώξεις για την κάμψη των κινητοποιήσεων ενάντια στον νόμο Κ-Χ και την πανεπιστημιακή αστυνομία» επισήμαιναν στην ίδια ανακοίνωση.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11-12.06.2022

Αρχές Ιουνίου αναμενόταν να αναλάβουν καθήκοντα στα πανεπιστήμια οι 400 ειδικοί φρουροί που εκπαιδεύτηκαν στην Κομοτηνή για να συσταθούν οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), ωστόσο όλα δείχνουν πως η «εισαγωγή» τους θα γίνει το Σεπτέμβριο και αντί για την πράσινη στολή φορούν την μπλε. Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ενημερώθηκαν ότι δεν θα... μοιραστούν σε πανεπιστήμια αλλά θα στελεχώσουν Αστυνομικά Τμήματα και υπηρεσίες μέχρι νεοτέρας.

Οι ΟΠΠΙ ανήκουν υπηρεσιακά στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθήνας, γι’ αυτό τον λόγο μέχρι να λάβουν φύλλα πορείας, οι 400 παρέμεναν στην πρωτεύουσα. Οι 100 που προοριζόταν για την πανεπιστημιακή αστυνομία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, έλαβαν απόσπαση και έφτασαν στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Στη ΓΑΔΘ αποφασίστηκε 55 άτομα να υπηρετούν στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, 20 στο Αστυνομικό Τμήμα Τούμπας, 10 στο Αστυνομικό Τμήμα Ευόσμου, 5 στο Αστυνομικό Τμήμα Χαριλάου, 5 στο Αστυνομικό Τμήμα Συκεών, 5 στο Αστυνομικό Τμήμα Χαριλάου και 5 εντάχθηκαν στην ομάδα περιπολιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαταγή από το αρχηγείο είναι οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί να παραμείνουν στα Τμήματα μέχρι και τα μέσα - τέλη Αυγούστου. Αυτομάτως αυτό σημαίνει δύο πράγματα: ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν θα αναλάβει καθήκοντα εντός του καλοκαιριού μέσα στους χώρους του ΑΠΘ και ότι ίσως οι ΟΠΠΙ ξεκινήσουν την δράση για την οποία συστήθηκαν μετά τον Σεπτέμβριο. Γεγονός που επιβεβαιώνουν στη «ΜτΚ» πηγές από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Προς το παρόν, οι 100 που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη στελεχώνουν υπηρεσίες των ΑΤ και καθημερινά υπηρετούν σε διαφορετικά πόστα από φυλάξεις σε προξενεία και γραφειοκρατικές υπηρεσίες μέχρι περιπολίες.

Εγκλιματίζονται με εξωτερικές περιπολίες

Οι αστυνομικοί των ΟΠΠΙ όσο βρίσκονται στις υπηρεσίες των Αστυνομικών Τμημάτων, προβλέπεται να συμμετέχουν σε μεικτές ομάδες περιπολιών έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Αυτή θα είναι η πρώτη τους επαφή με το κάμπους και τα καθήκοντα που θα αναλάβουν προσεχώς.

Στις περιπολίες τους, οι 100 των ΟΠΠΙ θα οπλοφορούν κανονικά καθώς έχουν εκπαιδευτεί ως ειδικοί φρουροί και σύμφωνα με τον νόμο επιτρέπεται να διαθέτουν όπλο. Όταν όμως εγκατασταθούν στα πανεπιστήμια θα απαγορεύεται να οπλοφορούν.

«Στην Κομοτηνή εκπαιδευτήκαμε ως ειδικοί φρουροί, δεν κάναμε κάτι διαφορετικό επειδή από τους υπόλοιπους αστυνομικούς. Κανονικά εκπαιδευτήκαμε για οπλοχρησία, είχαμε πολλά μαθήματα ποινικού δικαίου και δικονομίας. Επίσης, εκπαιδευτήκαμε για ελέγχους ατόμων και οχημάτων» λέει στη «ΜτΚ» 25χρονος που εκπαιδεύτηκε για την πανεπιστημιακή αστυνομία και αυτή την στιγμή υπηρετεί σε ΑΤ της πόλης.

Την εβδομάδα που πέρασε, οι 100 άρχισαν να προσαρμόζονται στις υπηρεσίες των ΑΤ και να αναλαμβάνουν σκοπιές σε πολλά δημόσια κτίρια της πόλης. Επίσης, πολλοί από αυτούς συμμετείχαν στα μέτρα ασφαλείας για τη Σύνοδο της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αναμφίβολα, η τοποθέτηση των ΟΠΠΙ σε υπηρεσίες το καλοκαίρι, θα αποτελέσει μία «ανάσα» για τα υποστελεχωμένα τμήματα. «Για δύο μήνες το ΑΤ Λευκού Πύργου θα είναι ένα από τα καλύτερα τμήματα λόγω των 55 νέων ανθρώπων που θα υπηρετούν εκεί. Είναι μία μεγάλη ‘ανάσα’ για όλα τα τμήματα που αντιμετωπίζουν πολλές ελλείψεις» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο Χρήστος Συμεωνίδης, αν. γενικός γραμματέας Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Νέο «μπαλάκι» ευθυνών η καθυστέρηση

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που έκαναν λόγο για ένα βήμα πίσω από την πλευρά της κυβέρνησης λόγω των έντονων και σχεδόν καθημερινών επεισοδίων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στηρίζοντας πως η πανεπιστημιακή αστυνομία θα δυναμίτιζε ακόμα περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα στο κάμπους. Η άποψη αυτή ενισχύεται από τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία θα έπιανε πρώτη βάρδια μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και πλέον φαίνεται να «παγώνει» τουλάχιστον για το καλοκαίρι.

«Δεν πρόκειται για οπισθοχώρηση» αναφέρουν στη «ΜτΚ» πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σχέδιο που υπάρχει θα προχωρήσει και ο νόμος θα εφαρμοστεί κανονικά. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με το υπουργείο Παιδείας καταθέτει το εφαρμοστικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο περιγράφει με λεπτομέρειες τη δράση και τις λειτουργίες στους πανεπιστημιακούς χώρους των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. «Προβλέπεται ότι όταν τα πανεπιστήμια θα είναι κλειστά, οι 400 ειδικοί φρουροί που θα συνθέτουν τις ΟΠΠΙ δεν θα μένουν χωρίς αντικείμενο, αλλά θα υπηρετούν σε υπηρεσίες για την φύλαξη και την ασφάλεια των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο, επειδή τα πανεπιστήμια θα είναι κλειστά το καλοκαίρι, ξεκίνησαν την υπηρεσία τους από τα Αστυνομικά Τμήματα» εξηγούν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η πανεπιστημιακή αστυνομία πρόκειται να αναλάβει δράση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου (ΕΜΠ), στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου (ΕΚΠΑ) και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Τα πανεπιστήμια έπρεπε να έχουν καταθέσει σχέδια ασφαλείας, σχέδια για την τοποθέτηση τουρνικέ και καμερών όπως προβλέπεται από τον σχετικό νόμο και να εκπληρώσουν μια σειρά από άλλες υποχρεώσεις που έχουν για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι «οι πρυτανικές αρχές δεν ήταν έτοιμες». Δηλαδή, αφήνουν να εννοηθεί πως δεν κατέθεσαν όλες οι πρυτανικές αρχές τα απαραίτητα σχέδια και διατάξεις ώστε να ξεκινήσουν οι ΟΠΠΙ εντός των πανεπιστημίων.

Αιχμές άφησε και ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος καλώντας τους πρυτάνεις να… τηρήσουν τους νόμους. «Η ΕΛΑΣ έκανε το καθήκον της, προσέλαβε, εκπαίδευσε, προετοίμασε τους ΟΠΠΙ για να κάνουν την δουλειά που πρέπει και περιμένω από τους πρυτάνεις να κάνουν και εκείνοι το καθήκον τους» είπε με δεικτικό τρόπο προς τους πρυτάνεις.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος άφησε να εννοηθεί ότι οι πρυτανικές αρχές δεν έχουν προμηθεύσει τα πανεπιστήμια με τα τουρνικέ για την ελεγχόμενη είσοδο και με κάμερες. Το θέμα των τουρνικέ, πάντως, είναι ένα μεγάλο αγκάθι για το ΑΠΘ, καθώς οι πρυτανικές αρχές τονίζουν ότι είναι δύσκολο να αποκλειστεί λόγω της μορφολογίας του. Υπάρχουν πληροφορίες πως από το ΑΠΘ έχουν προτείνει να μπουν τουρνικέ στις εισόδους των κτιρίων μόνο και όχι σε όλο το κάμπους, καθώς θα είναι ακατόρθωτο να τοποθετήσουν τουρνικέ σε όλο το μήκος του.

«Δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση προς εμάς» τονίζουν από το ΑΠΘ για την πανεπιστημιακή αστυνομία, σημειώνοντας πως αναμένουν διευκρινίσεις από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και πως δεν τίθεται θέμα καθυστέρησης από την πλευρά τους.

Κορυφώνονται οι συγκρούσεις μεταξύ φοιτητών για τη βιβλιοθήκη και τα ΜΑΤ

«Η αστυνομία είναι μέσα στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης με δική μου εντολή μέχρι να μας πει ο πρύτανης ότι είναι σε θέση να διασφαλίσει την βιβλιοθήκη του» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για τις παραταγμένες δυνάμεις γύρω από την Σχολή Θετικών Επιστημών και το πρώην Στέκι Βιολογικού.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες οι δυνάμεις της αστυνομίας παρέμεναν έξω από την υπό κατασκευή βιβλιοθήκη και φοιτητές πρώτης γραμμής στις συγκεντρώσεις μάλωναν μεταξύ τους στους χώρους του πανεπιστημίου.

Στις συγκεντρώσεις στο ΑΠΘ βλέπουμε φοιτητές που τάσσονται υπέρ της δημοκρατίας που προασπίζεται το άσυλο του πανεπιστημίου και ζητούν την απομάκρυνση των αστυνομικών από το κάμπους και από την άλλη υπάρχει ομάδα ολίγων που φορούν κουκούλες και προκαλούν επεισόδια διότι δεν θέλουν ούτε την κατασκευή της βιβλιοθήκης στο πρώην Στέκι Βιολογικού.

Το σπίρτο για τη φωτιά που καίει στο ΑΠΘ, ήταν η εκκένωση της κατάληψης που στεγαζόταν για 34 έτη στο ισόγειο του Βιολογικού. Ακολούθησαν νέες καταλήψεις, εκκενώσεις και εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και κουκουλοφόρων. Το αποκορύφωμα ήταν όταν άρχισαν οι εργασίες για κατασκευή βιβλιοθήκης στο πρώην «Στέκι». Δεν το δέχθηκαν αυτό μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου και άρχισαν οι επιθέσεις και τα γκρεμίσματα. Μέχρι που η παρουσία της αστυνομίας εντός του κάμπους και έξω από το Βιολογικό έγινε μόνιμη ώστε να διασφαλιστούν οι εργάτες και να ολοκληρωθεί η κατασκευή της βιβλιοθήκης.

Οι εργάτες μπορούσαν πλέον να δουλέψουν, αλλά ξεσηκώθηκαν τα φοιτητικά κινήματα και οι σύλλογοι καθώς η αστυνομική παρουσία έγινε καθημερινότητα μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου, κάτι που φάνταζε απίστευτο παλιότερα. Καθημερινά φοιτητικοί σύλλογοι ζητούν να απομακρυνθούν οι αστυνομικές δυνάμεις. Κατά τακτά χρονικά διαστήματα εξελίσσονται επεισόδια όταν εμφανίζονται κουκουλοφόροι ή όταν κάποιες ομάδες φοιτητών πετούν αντικείμενα προς τα ΜΑΤ.

Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει η διαφωνία μεταξύ φοιτητών και αλληλοκατηγορίες των μεν και το δε ότι τάσσονται υπέρ της κυβέρνησης και του σχεδίου τους. Από τη μία λένε ότι οι ταραξίες και αυτοί που κουβαλούν βαριοπούλες δίνουν πάτημα στην κυβέρνηση και στις πρυτανικές αρχές να ενισχύουν τις αστυνομικές δυνάμεις στο ΑΠΘ και να μεγαλώνουν την ανάγκη για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Από την άλλη πλευρά, κατηγορούν αυτούς που διαμαρτύρονται για τα επεισόδια λέγοντας ότι τάσσονται με την κυβέρνηση.

Οι κόντρες αυτές οξύνθηκαν και από απλό διαχωρισμό συγκεντρώσεων εξελίχθηκαν σε άγριους ξυλοδαρμούς. Tη Δευτέρα στο Τμήμα Μαθηματικών κατά την διάρκεια Γενικής Συνέλευσης, μέλη της ΕΑΚ άρχισαν να απειλούν και να βρίζουν μέλη της ΚΝΕ και σύμφωνα με πληροφορίες χτύπησαν τον πρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου. Την επόμενη ημέρα, ως απάντηση μέλη της ΚΝΕ επιτέθηκαν σε μέλη της ΕΑΚ στη Φιλοσοφική Σχολή.

Λίγη ώρα αργότερα υπήρχε νέα επίθεση στο Ιστορικό, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανσπουδαστικής Κίνησης. «Τη νέα απαράδεκτη τραμπούκικη επίθεση και προπηλακισμό σε συνδικαλίστρια της ‘Πανσπουδαστικής ΚΣ’ στο Ιστορικό, από την ολιγομελή ομάδα των ΕΑΑΚ που αυτοαποκαλείται ‘ΑΡΑΣ’, με ανθρώπους μάλιστα που δεν ήταν καν φοιτητές του ΑΠΘ, αλλά μόνιμοι κάτοικοι Αθήνας, το πρωί της Τρίτης 7 Ιούνη, όταν επιχείρησε να τοιχοκολλήσει καταγγελία για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, καταγγέλλουν οι εκλεγμένοι με την ΠΚΣ στα Διοικητικά Συμβούλια των Φοιτητικών Συλλόγων του ΑΠΘ» ανέφεραν σε ανακοίνωση.

«Καταγγέλλουμε την χυδαία επίθεση σήμερα Τρίτη 7/6 μελών της ΠΚΣ σε μέλη του σχήματος μας την ώρα που βρίσκονταν στον πολιτικό τους χώρο στο κτήριο της νέας φιλοσοφικής. Τα μέλη της ΠΚΣ μαζί με εργαζομένους που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητικούςσυλλόγους επιτέθηκαν βίαια με ύβρεις, απειλές, σπρωξιές σε αγωνιστές φοιτητές της σχολής μπροστά στα έκπληκτα μάτια φοιτητών και καθηγητών» καταγγέλλουν από την άλλη μέλη της ΕΑΚ. «Όλο το προηγούμενο διάστημα οι φοιτητικοί σύλλογοι, μαζί και ο δικός μας, και μέλη του σχήματος βρισκόμασταν απέναντι στις δυνάμεις των ΜΑΤ που έχουν στρατοπεδεύσει στο ΑΠΘ, με τις μαζικές αυτές κινητοποιήσεις να δέχονται ακραία καταστολή, με τραυματισμούς φοιτητών, κρότου λάμψης, χημικά, προσαγωγές και παρακολούθηση συνδικαλιστών από την ασφάλεια με σκοπό την τρομοκράτηση και την κάμψη των αγώνων. Η σημερινή επίθεση της ΠΚΣ ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις κυβερνητικές επιδιώξεις για την κάμψη των κινητοποιήσεων ενάντια στον νόμο Κ-Χ και την πανεπιστημιακή αστυνομία» επισήμαιναν στην ίδια ανακοίνωση.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11-12.06.2022

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία