ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πανελλαδικές εξετάσεις: Οι πρώτοι των πρώτων της Θεσσαλονίκης μιλούν στη «ΜτΚ»

Οι προτιμήσεις των νέων και οι εκτιμήσεις των Ελάχιστων Βάσεων Εισαγωγής

 03/07/2023 11:30

Πανελλαδικές εξετάσεις: Οι πρώτοι των πρώτων της Θεσσαλονίκης μιλούν στη «ΜτΚ»

Έλενα Καραβασίλη

Συστηματικό πρόγραμμα, προσήλωση στον στόχο, μυαλό ανοιχτό και βλέμμα στο αύριο. Με αυτά ως οδηγό, μαθητές και μαθήτριες σχολείων της Θεσσαλονίκης διαγωνίστηκαν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις και βγήκαν νικητές. Μπορεί να περιόρισαν τις εξόδους τους και τον ελεύθερό τους χρόνο όπως περιγράφουν στη «ΜτΚ», όμως το αποτέλεσμα τους αντάμειψε και γέμισε τους ίδιους και τις οικογένειές τους χαμόγελα και αισιοδοξία για το μέλλον που ανοίγεται μπροστά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Παιδείας, στις φετινές εξετάσεις έλαβαν μέρος 73.220 υποψήφιοι από ΓΕΛ και 15.350 από ΕΠΑΛ. Η εικόνα των επιδόσεων των υποψηφίων δεν διαφέρει σημαντικά από πέρυσι, με τις βαθμολογίες να είναι χαμηλές στα περισσότερα μαθήματα. Στα Μαθηματικά και την Ιστορία πάνω από το 50% πήρε βαθμούς κάτω από το 10. 

Συγκεκριμένα στα Μαθηματικά το 55.95% έγραψε κάτω από τη βάση και στην Ιστορία το 50,76%. Στη Φυσική το 48% έγραψε κάτω από τη βάση, στη Χημεία το 44,85% και στα Αρχαία το 41,54%. 

Η διαμόρφωση των Ελάχιστων Βάσεων Εισαγωγής θα καθορίσει την εισαγωγή των νέων στις σχολές επιλογής τους με τον Χρήστο Ταουσάνη, Σύμβουλο Σταδιοδρομίας του EMPLOY EDU να εφιστά μέσω της «ΜτΚ» την προσοχή που πρέπει να δοθεί στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού.

karavasilis-dimitris.jpg

Στη Νομική του ΑΠΘ με 19.710

Ο Δημήτρης Καραβασίλης είναι ο πρώτος των πρώτων στα εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη. Συγκέντρωσε 19.710 μόρια! Λέει στη «ΜτΚ» πως επιθυμεί να σπουδάσει στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

«Η αλήθεια είναι πως δεν ένιωσα να στερούμαι κάτι διότι είχα ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα όπου διάβαζα το πρωί και στη συνέχεια είχα χρόνο να δω και τις παρέες μου. Το βασικό για εμένα είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις. Τα Αρχαία μου αρέσουν πάρα πολύ, έτσι μου ήταν ευχάριστο το διάβασμα. Επίσης, με βοήθησε σημαντικά και το σχολείο όπου κάναμε συχνά προσομοιώσεις των εξετάσεων και επιπλέον υποστηρικτικά μαθήματα». 

Προέρχεται από οικογένεια νομικών όπου ο πατέρας του είναι δικηγόρος και η μητέρα του συμβολαιογράφος. Δηλώνει ιδιαίτερα χαρούμενος που πέτυχε τον στόχο του. Ο Δημήτρης Καραβασίλης έλαβε τιμητική μνεία στη Διεθνή Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας 2023. 

Στο πλαίσιο προγράμματος του σχολείου, με τους βαθμούς του έχει γίνει δεκτός από τα Πανεπιστήμια της Μ. Βρετανίας: University of Birmingham, University of Nottingham, University of Manchester, University of Bristol, με τον ίδιο βέβαια να επιλέγει να σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη.

anaghnostoy-konstantinos.jpg

Μετά το Βιολογικό ετοιμάζεται για την Ιατρική

Ο Κωνσταντίνος Αναγνώστου έδωσε φέτος Πανελλαδικές για δεύτερη χρονιά. Πέρσι πέρασε στο τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όμως το όνειρό του είναι να σπουδάσει Ιατρική. Είναι απόφοιτος του ΕΠΑΛ στη Σίνδο και φέτος συγκέντρωσε 19.500 μόρια!

«Είναι μία αρκετά ψυχοφθόρα διαδικασία όμως είναι κάτι που το θέλω πολύ και πιστεύω ότι η προσπάθειά μου επέφερε καρπούς» λέει γεμάτος ικανοποίηση. 

Ο ίδιος δεν παραλείπει να πει ότι ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος και αναφέρει ενδεικτικά ότι «πέρσι από ΕΠΑΛ περάσαμε στο τμήμα Βιολογίας μόλις οκτώ άτομα απ’ όλη τη χώρα. Η πίεση είναι τεράστια».

Συμπληρώνει πως η υποστήριξη που είχε από την οικογένεια του αλλά και από τους καθηγητές του ήταν πολύ σημαντική για τον ίδιο.

Ήμουν πολύ συνειδητοποιημένος και προσηλωμένος στον στόχο μου γι’ αυτό και δεν ένιωσα πως στερήθηκα κάτι. Είμαι ευγνώμον διότι παρά το γεγονός ότι φέτος δεν πήγαινα στο σχολείο, οι καθηγητές μου πίστεψαν σ’ εμένα και με στήριξαν», αναφέρει.

Όπως λέει, η Ιατρική είναι ένα όνειρο που θα ακολουθήσει σε όποια πόλη κι αν χρειαστεί.

theodosiadi-eirini.jpg

«Τα αποτελέσματα δεν καθορίζουν τη ζωή μας»

Η Ειρήνη Θεοδοσιάδη συγκέντρωσε 19.425 μόρια, την υψηλότερη βαθμολογία στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια, όπου φοίτησε με τιμητική υποτροφία λόγω των υψηλών βαθμών της στις εξετάσεις εισαγωγής του σχολείου. 

Οι ανθρωπιστικές επιστήμες αποτελούν το πεδίο ενδιαφέροντος της με την ίδια να λέει στη «ΜτΚ» πως από την αρχή του Γυμνασίου είχε μεγάλη αγάπη για τα Αρχαία.

«Παρότι οι γονείς μου είναι των θετικών επιστημών, ο πατέρας μου είναι γιατρός και η μητέρα φαρμακοποιός, δική μου επιθυμία είναι να σπουδάσω στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η κλασική Φιλολογία και το κομμάτι της έρευνας είναι κάτι που με ενδιαφέρει πάρα πολύ ενώ έχω μεγάλη αγάπη και για την επιμέλεια κειμένων. Παρότι είναι νωρίς, μετά το πρώτο πτυχίο θα ήθελα να αποκτήσω και την εμπειρία πανεπιστημίων του εξωτερικού», λέει. 

 Περιγράφει πως δεν στερήθηκε τίποτα γιατί τα μαθήματα που διάβαζε την ευχαριστήσουν ενώ πολύ σημαντική ήταν η υποστήριξη που είχε από τους γονείς και τους δασκάλους της. 

«Έχω συμμαθητές που άφησαν πίσω ότι τους έκανε χαρούμενους, όμως θεωρώ ότι είναι λάθος να θυσιάσεις όλη σου τη ζωή για της Πανελλήνιες. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων, δεν καθορίζουν τη ζωή μας», λέει γεμάτη χαρά.

theocharis-papapanaghiotoy.JPG

Έμαθε τα ευχάριστα στη δουλειά του

Ο Θεοχάρης Παπαπαναγιώτου αποφοίτησε από το 1ο ΕΠΑΛ Σίνδου. Στις Πανελλαδικές εξετάσεις συγκέντρωσε 18.800 μόρια και τον ενδιαφέρουν όπως λέει οι οικονομικές σχολές. Παρά το νεαρό της ηλικίας του εργάζεται σεζόν σε εστιατόρια στη Σάμο όπου βρισκόταν όταν έλαβε το μήνυμα με τις βαθμολογίες του.

«Η διοίκηση επιχειρήσεων, τα τουριστικά, το marketing είναι κλάδοι που με ενδιαφέρουν. Στόχος μου είναι να περάσω σε Πανεπιστήμιο των Αθηνών διότι εκεί θα βρίσκεται η μητέρα μου και θεωρώ ότι υπάρχουν περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες», περιγράφει στη «ΜτΚ».

Ο ίδιος δεν παραλείπει να αναφερθεί στη σημαντική βοήθεια που είχε και από τους δασκάλους του.

«Μόνο το φροντιστήριο και τα ιδιαίτερα δεν αρκούν. Στο σχολείο είχαμε εξαιρετικούς καθηγητές και καταφέραμε να βγάλουμε την ύλη δύο φορές. Παρά το γεγονός ότι στερήθηκα κάποια πράγματα που με ευχαριστούν όπως είναι η γυμναστική, θεωρώ πως άξιζε τον κόπο», περιγράφει.

voysvoukis-dimitris.jpg

Έρευνα πριν το Μηχανογραφικό

Ο Δημήτρης Βουσβούκης είναι απόφοιτος του 1ου ΓΕΛ Ωραιοκάστρου. Έγραψε 18.725 μόρια και στόχος του είναι να σπουδάσει στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Περιγράφει πως είναι το μόνο τμήμα που ασχολείται με τα χρηματοοικονομικά.

«Έχω ήδη ψάξει τα πάντα και το συγκεκριμένο τμήμα μου ταιριάζει απόλυτα. Είναι πολύ σημαντικό, εφόσον έχουμε τον χρόνο, να το ψάξουμε πριν συμπληρώσουμε το Μηχανογραφικό μας για να σπουδάσουμε κάτι που πραγματικά θα μας αρέσει», λέει.

apostolos-polyzoy.jpg

Από το ΕΠΑΛ Σίνδου στο Λιμενικό Σώμα

Ο Απόστολος Πολύζου, μαθητής στο ΕΠΑΛ της Σίνδου έγραψε 18,58 στις Πανελλαδικές και δηλώνει αποφασισμένος να ενταχθεί στα Σώματα Ασφαλείας και συγκεκριμένα στο Λιμενικό.

«Είδα το πρόγραμμα σπουδών της σχολής Δοκίμων Λιμενοφυλάκων στον Πειραιά, ένας φίλος μου ήδη σπουδάζει εκεί, μου αρέσει η θάλασσα οπότε ανυπομονώ να πάω στη συγκεκριμένη σχολή», περιγράφει. Ο ίδιος, απόφοιτος πλέον, σημειώνει πως υπάρχει μία παρεξηγημένη άποψη για τα ΕΠΑΛ.

«Παρουσιάζεται μία λαθεμένη εικόνα ότι στα ΕΠΑΛ πηγαίνουν παιδιά που δεν έχουν στόχος και έχουν παραβατικές συμπεριφορές. Στο δικό μας σχολείο δεν υπάρχει αυτή η εικόνα. Οι δάσκαλοί μας ήταν δίπλα μας όλη τη χρονιά, μας στήριξαν και είχα πολλούς συμμαθητές και συμμαθήτριές μου που τα πήγαν πολύ καλά».

sofia-vasileiadi.jpg

«Η προσπάθεια είναι αυτή που μετράει»

H Σοφία Βασιλειάδη, μαθήτρια στο Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης συγκέντρωσε 18.125 μόρια. Θέλει να σπουδάσει στο τμήμα Ψυχολογίας ή στο τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λέει πως η φετινή χρονιά ήταν αρκετά απαιτητική για την ίδια, καθώς περιόρισε σημαντικά τον ελεύθερό της χρόνο.

Περιγράφει ότι ήδη από τα μέσα της χρόνιας είχε κάνει μία πρώτη έρευνα του προγράμματος σπουδών στα τμήματα που την ενδιαφέρουν. Τονίζει πως η προσπάθεια είναι αυτή που μετράει, είτε κάποιος πέτυχε τον στόχο του είτε όχι. 

«Σημασία έχει να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας. Οι πανελλήνιες δεν είναι το παν και άλλωστε όποιος το επιθυμεί μπορεί να διαγωνιστεί ξανά του χρόνου ή να βρει άλλες εναλλακτικές που θα τον ικανοποιούν», συμπληρώνει.

taoysanis.jpg
Πού θα κυμανθούν οι ΕΒΕ


Ο Χρήστος Ταουσάνης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας και Επιστημονικός Διευθυντής του EMPLOY EDU περιγράφει στη «ΜτΚ» ότι στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο η ΕΒΕ αναμένεται να είναι υψηλότερη συγκριτικά με πέρσι.

«Το 2022 η χαμηλότερη ΕΒΕ ήταν στο 9,05, φέτος αναμένεται να πάει στο 9,36. Η υψηλότερη ΕΒΕ ήταν 13,57 και φέτος αναμένεται στο 14,04. Όταν ανεβαίνει η ΕΒΕ σημαίνει ότι ανέβηκε ο μέσος όρος επιδόσεων στο Πεδίο, άρα έγραψαν καλύτερα φέτος. Εκτίμησή μας είναι ότι οι υψηλόβαθμες σχολές όπως η Νομική και η Ψυχολογία και στο 2ο Πεδίο οι Πολυτεχνικές Σχολές θα σημειώσουν μία άνοδο», περιγράφει.

Στο 2ο Πεδίο η χαμηλότερη ΕΒΕ ήταν στο 9,47 και φέτος υπολογίζεται να κυμανθεί στο 9,84 ενώ η υψηλότερη ΕΒΕ θα φτάσει στο 14,76.

«Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος έχει στα τέσσερα μαθήματα κάτω από 9,84 ως Μ.Ο. δεν θα μπορεί να δηλώσει καμία σχολή. Επίσης, όταν η υψηλότερη ΕΒΕ αναμένεται στο 14,76 αυτό σημαίνει ότι κάποια τμήματα από αυτό το Πεδίο, δεν θα μπορούν να τα δηλώσουν όσοι μαθητές δεν υπερβαίνουν το Μ.Ο. του 14,76».

Στο 3ο Πεδίο η χαμηλότερη ΕΒΕ ήταν στο 9,62 και φέτος εκτιμάται στο 9,3 με την υψηλότερη ΕΒΕ στο 13,8. «Στις υψηλόβαθμες σχολές όπως η Ιατρική και η Οδοντιατρική περιμένουμε μία παρόμοια εικόνα με την περσινή με ενδεχόμενη πτώση των βάσεων εισαγωγής στις περιφερειακές Ιατρικές Σχολές».

Στο 4ο Πεδίο η εκτίμηση για την χαμηλότερη ΕΒΕ είναι στο 8,35 και για την μέγιστη στο 12,48. «Φέτος έγραψαν χειρότερα στο μάθημα της Οικονομίας κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει σχολές που έχουν αυξημένο συντελεστή σε αυτό το μάθημα και να διαμορφωθεί έτσι μία ελαφρώς χαμηλότερη βάση».

Ο ίδιος επισημαίνει πως όσοι μαθητές είναι μέσα στα όρια της ΕΒΕ «θα πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ τις σχολές που θα συμπληρώσουν στο Μηχανογραφικό, διότι κάποιες σχολές θα έχουν αποκλειστεί από τις επιλογές τους λόγω της ΕΒΕ. Επίσης, όσοι είναι αισθητά πιο κάτω από την ελάχιστη ΕΒΕ είναι σημαντικό να κοιτάξουν και το παράλληλο Μηχανογραφικό για τα δημόσια ΙΕΚ».

Τέλος, για όσους έγραψαν καλά και έχουν υψηλές βαθμολογίες ο κ. Ταουσάνης τονίζει πως «πρέπει να κοιτάξουν τις προοπτικές και τις τάσεις που διαμορφώνονται στους κλάδους ενδιαφέροντός τους. Να εκφράσουν την πραγματική τους επιθυμία και να μην αλλάζουν τον στόχο τους επειδή έπιασαν περισσότερα μόρια και φυσικά να διαμορφώσουν ένα δείκτη ασφαλείας. Να βάλουν δηλαδή κι άλλα τμήματα γιατί κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τις… εκπλήξεις».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 02.07.2023

Συστηματικό πρόγραμμα, προσήλωση στον στόχο, μυαλό ανοιχτό και βλέμμα στο αύριο. Με αυτά ως οδηγό, μαθητές και μαθήτριες σχολείων της Θεσσαλονίκης διαγωνίστηκαν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις και βγήκαν νικητές. Μπορεί να περιόρισαν τις εξόδους τους και τον ελεύθερό τους χρόνο όπως περιγράφουν στη «ΜτΚ», όμως το αποτέλεσμα τους αντάμειψε και γέμισε τους ίδιους και τις οικογένειές τους χαμόγελα και αισιοδοξία για το μέλλον που ανοίγεται μπροστά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Παιδείας, στις φετινές εξετάσεις έλαβαν μέρος 73.220 υποψήφιοι από ΓΕΛ και 15.350 από ΕΠΑΛ. Η εικόνα των επιδόσεων των υποψηφίων δεν διαφέρει σημαντικά από πέρυσι, με τις βαθμολογίες να είναι χαμηλές στα περισσότερα μαθήματα. Στα Μαθηματικά και την Ιστορία πάνω από το 50% πήρε βαθμούς κάτω από το 10. 

Συγκεκριμένα στα Μαθηματικά το 55.95% έγραψε κάτω από τη βάση και στην Ιστορία το 50,76%. Στη Φυσική το 48% έγραψε κάτω από τη βάση, στη Χημεία το 44,85% και στα Αρχαία το 41,54%. 

Η διαμόρφωση των Ελάχιστων Βάσεων Εισαγωγής θα καθορίσει την εισαγωγή των νέων στις σχολές επιλογής τους με τον Χρήστο Ταουσάνη, Σύμβουλο Σταδιοδρομίας του EMPLOY EDU να εφιστά μέσω της «ΜτΚ» την προσοχή που πρέπει να δοθεί στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού.

karavasilis-dimitris.jpg

Στη Νομική του ΑΠΘ με 19.710

Ο Δημήτρης Καραβασίλης είναι ο πρώτος των πρώτων στα εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη. Συγκέντρωσε 19.710 μόρια! Λέει στη «ΜτΚ» πως επιθυμεί να σπουδάσει στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

«Η αλήθεια είναι πως δεν ένιωσα να στερούμαι κάτι διότι είχα ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα όπου διάβαζα το πρωί και στη συνέχεια είχα χρόνο να δω και τις παρέες μου. Το βασικό για εμένα είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις. Τα Αρχαία μου αρέσουν πάρα πολύ, έτσι μου ήταν ευχάριστο το διάβασμα. Επίσης, με βοήθησε σημαντικά και το σχολείο όπου κάναμε συχνά προσομοιώσεις των εξετάσεων και επιπλέον υποστηρικτικά μαθήματα». 

Προέρχεται από οικογένεια νομικών όπου ο πατέρας του είναι δικηγόρος και η μητέρα του συμβολαιογράφος. Δηλώνει ιδιαίτερα χαρούμενος που πέτυχε τον στόχο του. Ο Δημήτρης Καραβασίλης έλαβε τιμητική μνεία στη Διεθνή Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας 2023. 

Στο πλαίσιο προγράμματος του σχολείου, με τους βαθμούς του έχει γίνει δεκτός από τα Πανεπιστήμια της Μ. Βρετανίας: University of Birmingham, University of Nottingham, University of Manchester, University of Bristol, με τον ίδιο βέβαια να επιλέγει να σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη.

anaghnostoy-konstantinos.jpg

Μετά το Βιολογικό ετοιμάζεται για την Ιατρική

Ο Κωνσταντίνος Αναγνώστου έδωσε φέτος Πανελλαδικές για δεύτερη χρονιά. Πέρσι πέρασε στο τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όμως το όνειρό του είναι να σπουδάσει Ιατρική. Είναι απόφοιτος του ΕΠΑΛ στη Σίνδο και φέτος συγκέντρωσε 19.500 μόρια!

«Είναι μία αρκετά ψυχοφθόρα διαδικασία όμως είναι κάτι που το θέλω πολύ και πιστεύω ότι η προσπάθειά μου επέφερε καρπούς» λέει γεμάτος ικανοποίηση. 

Ο ίδιος δεν παραλείπει να πει ότι ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος και αναφέρει ενδεικτικά ότι «πέρσι από ΕΠΑΛ περάσαμε στο τμήμα Βιολογίας μόλις οκτώ άτομα απ’ όλη τη χώρα. Η πίεση είναι τεράστια».

Συμπληρώνει πως η υποστήριξη που είχε από την οικογένεια του αλλά και από τους καθηγητές του ήταν πολύ σημαντική για τον ίδιο.

Ήμουν πολύ συνειδητοποιημένος και προσηλωμένος στον στόχο μου γι’ αυτό και δεν ένιωσα πως στερήθηκα κάτι. Είμαι ευγνώμον διότι παρά το γεγονός ότι φέτος δεν πήγαινα στο σχολείο, οι καθηγητές μου πίστεψαν σ’ εμένα και με στήριξαν», αναφέρει.

Όπως λέει, η Ιατρική είναι ένα όνειρο που θα ακολουθήσει σε όποια πόλη κι αν χρειαστεί.

theodosiadi-eirini.jpg

«Τα αποτελέσματα δεν καθορίζουν τη ζωή μας»

Η Ειρήνη Θεοδοσιάδη συγκέντρωσε 19.425 μόρια, την υψηλότερη βαθμολογία στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια, όπου φοίτησε με τιμητική υποτροφία λόγω των υψηλών βαθμών της στις εξετάσεις εισαγωγής του σχολείου. 

Οι ανθρωπιστικές επιστήμες αποτελούν το πεδίο ενδιαφέροντος της με την ίδια να λέει στη «ΜτΚ» πως από την αρχή του Γυμνασίου είχε μεγάλη αγάπη για τα Αρχαία.

«Παρότι οι γονείς μου είναι των θετικών επιστημών, ο πατέρας μου είναι γιατρός και η μητέρα φαρμακοποιός, δική μου επιθυμία είναι να σπουδάσω στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η κλασική Φιλολογία και το κομμάτι της έρευνας είναι κάτι που με ενδιαφέρει πάρα πολύ ενώ έχω μεγάλη αγάπη και για την επιμέλεια κειμένων. Παρότι είναι νωρίς, μετά το πρώτο πτυχίο θα ήθελα να αποκτήσω και την εμπειρία πανεπιστημίων του εξωτερικού», λέει. 

 Περιγράφει πως δεν στερήθηκε τίποτα γιατί τα μαθήματα που διάβαζε την ευχαριστήσουν ενώ πολύ σημαντική ήταν η υποστήριξη που είχε από τους γονείς και τους δασκάλους της. 

«Έχω συμμαθητές που άφησαν πίσω ότι τους έκανε χαρούμενους, όμως θεωρώ ότι είναι λάθος να θυσιάσεις όλη σου τη ζωή για της Πανελλήνιες. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων, δεν καθορίζουν τη ζωή μας», λέει γεμάτη χαρά.

theocharis-papapanaghiotoy.JPG

Έμαθε τα ευχάριστα στη δουλειά του

Ο Θεοχάρης Παπαπαναγιώτου αποφοίτησε από το 1ο ΕΠΑΛ Σίνδου. Στις Πανελλαδικές εξετάσεις συγκέντρωσε 18.800 μόρια και τον ενδιαφέρουν όπως λέει οι οικονομικές σχολές. Παρά το νεαρό της ηλικίας του εργάζεται σεζόν σε εστιατόρια στη Σάμο όπου βρισκόταν όταν έλαβε το μήνυμα με τις βαθμολογίες του.

«Η διοίκηση επιχειρήσεων, τα τουριστικά, το marketing είναι κλάδοι που με ενδιαφέρουν. Στόχος μου είναι να περάσω σε Πανεπιστήμιο των Αθηνών διότι εκεί θα βρίσκεται η μητέρα μου και θεωρώ ότι υπάρχουν περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες», περιγράφει στη «ΜτΚ».

Ο ίδιος δεν παραλείπει να αναφερθεί στη σημαντική βοήθεια που είχε και από τους δασκάλους του.

«Μόνο το φροντιστήριο και τα ιδιαίτερα δεν αρκούν. Στο σχολείο είχαμε εξαιρετικούς καθηγητές και καταφέραμε να βγάλουμε την ύλη δύο φορές. Παρά το γεγονός ότι στερήθηκα κάποια πράγματα που με ευχαριστούν όπως είναι η γυμναστική, θεωρώ πως άξιζε τον κόπο», περιγράφει.

voysvoukis-dimitris.jpg

Έρευνα πριν το Μηχανογραφικό

Ο Δημήτρης Βουσβούκης είναι απόφοιτος του 1ου ΓΕΛ Ωραιοκάστρου. Έγραψε 18.725 μόρια και στόχος του είναι να σπουδάσει στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Περιγράφει πως είναι το μόνο τμήμα που ασχολείται με τα χρηματοοικονομικά.

«Έχω ήδη ψάξει τα πάντα και το συγκεκριμένο τμήμα μου ταιριάζει απόλυτα. Είναι πολύ σημαντικό, εφόσον έχουμε τον χρόνο, να το ψάξουμε πριν συμπληρώσουμε το Μηχανογραφικό μας για να σπουδάσουμε κάτι που πραγματικά θα μας αρέσει», λέει.

apostolos-polyzoy.jpg

Από το ΕΠΑΛ Σίνδου στο Λιμενικό Σώμα

Ο Απόστολος Πολύζου, μαθητής στο ΕΠΑΛ της Σίνδου έγραψε 18,58 στις Πανελλαδικές και δηλώνει αποφασισμένος να ενταχθεί στα Σώματα Ασφαλείας και συγκεκριμένα στο Λιμενικό.

«Είδα το πρόγραμμα σπουδών της σχολής Δοκίμων Λιμενοφυλάκων στον Πειραιά, ένας φίλος μου ήδη σπουδάζει εκεί, μου αρέσει η θάλασσα οπότε ανυπομονώ να πάω στη συγκεκριμένη σχολή», περιγράφει. Ο ίδιος, απόφοιτος πλέον, σημειώνει πως υπάρχει μία παρεξηγημένη άποψη για τα ΕΠΑΛ.

«Παρουσιάζεται μία λαθεμένη εικόνα ότι στα ΕΠΑΛ πηγαίνουν παιδιά που δεν έχουν στόχος και έχουν παραβατικές συμπεριφορές. Στο δικό μας σχολείο δεν υπάρχει αυτή η εικόνα. Οι δάσκαλοί μας ήταν δίπλα μας όλη τη χρονιά, μας στήριξαν και είχα πολλούς συμμαθητές και συμμαθήτριές μου που τα πήγαν πολύ καλά».

sofia-vasileiadi.jpg

«Η προσπάθεια είναι αυτή που μετράει»

H Σοφία Βασιλειάδη, μαθήτρια στο Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης συγκέντρωσε 18.125 μόρια. Θέλει να σπουδάσει στο τμήμα Ψυχολογίας ή στο τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λέει πως η φετινή χρονιά ήταν αρκετά απαιτητική για την ίδια, καθώς περιόρισε σημαντικά τον ελεύθερό της χρόνο.

Περιγράφει ότι ήδη από τα μέσα της χρόνιας είχε κάνει μία πρώτη έρευνα του προγράμματος σπουδών στα τμήματα που την ενδιαφέρουν. Τονίζει πως η προσπάθεια είναι αυτή που μετράει, είτε κάποιος πέτυχε τον στόχο του είτε όχι. 

«Σημασία έχει να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας. Οι πανελλήνιες δεν είναι το παν και άλλωστε όποιος το επιθυμεί μπορεί να διαγωνιστεί ξανά του χρόνου ή να βρει άλλες εναλλακτικές που θα τον ικανοποιούν», συμπληρώνει.

taoysanis.jpg
Πού θα κυμανθούν οι ΕΒΕ


Ο Χρήστος Ταουσάνης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας και Επιστημονικός Διευθυντής του EMPLOY EDU περιγράφει στη «ΜτΚ» ότι στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο η ΕΒΕ αναμένεται να είναι υψηλότερη συγκριτικά με πέρσι.

«Το 2022 η χαμηλότερη ΕΒΕ ήταν στο 9,05, φέτος αναμένεται να πάει στο 9,36. Η υψηλότερη ΕΒΕ ήταν 13,57 και φέτος αναμένεται στο 14,04. Όταν ανεβαίνει η ΕΒΕ σημαίνει ότι ανέβηκε ο μέσος όρος επιδόσεων στο Πεδίο, άρα έγραψαν καλύτερα φέτος. Εκτίμησή μας είναι ότι οι υψηλόβαθμες σχολές όπως η Νομική και η Ψυχολογία και στο 2ο Πεδίο οι Πολυτεχνικές Σχολές θα σημειώσουν μία άνοδο», περιγράφει.

Στο 2ο Πεδίο η χαμηλότερη ΕΒΕ ήταν στο 9,47 και φέτος υπολογίζεται να κυμανθεί στο 9,84 ενώ η υψηλότερη ΕΒΕ θα φτάσει στο 14,76.

«Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος έχει στα τέσσερα μαθήματα κάτω από 9,84 ως Μ.Ο. δεν θα μπορεί να δηλώσει καμία σχολή. Επίσης, όταν η υψηλότερη ΕΒΕ αναμένεται στο 14,76 αυτό σημαίνει ότι κάποια τμήματα από αυτό το Πεδίο, δεν θα μπορούν να τα δηλώσουν όσοι μαθητές δεν υπερβαίνουν το Μ.Ο. του 14,76».

Στο 3ο Πεδίο η χαμηλότερη ΕΒΕ ήταν στο 9,62 και φέτος εκτιμάται στο 9,3 με την υψηλότερη ΕΒΕ στο 13,8. «Στις υψηλόβαθμες σχολές όπως η Ιατρική και η Οδοντιατρική περιμένουμε μία παρόμοια εικόνα με την περσινή με ενδεχόμενη πτώση των βάσεων εισαγωγής στις περιφερειακές Ιατρικές Σχολές».

Στο 4ο Πεδίο η εκτίμηση για την χαμηλότερη ΕΒΕ είναι στο 8,35 και για την μέγιστη στο 12,48. «Φέτος έγραψαν χειρότερα στο μάθημα της Οικονομίας κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει σχολές που έχουν αυξημένο συντελεστή σε αυτό το μάθημα και να διαμορφωθεί έτσι μία ελαφρώς χαμηλότερη βάση».

Ο ίδιος επισημαίνει πως όσοι μαθητές είναι μέσα στα όρια της ΕΒΕ «θα πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ τις σχολές που θα συμπληρώσουν στο Μηχανογραφικό, διότι κάποιες σχολές θα έχουν αποκλειστεί από τις επιλογές τους λόγω της ΕΒΕ. Επίσης, όσοι είναι αισθητά πιο κάτω από την ελάχιστη ΕΒΕ είναι σημαντικό να κοιτάξουν και το παράλληλο Μηχανογραφικό για τα δημόσια ΙΕΚ».

Τέλος, για όσους έγραψαν καλά και έχουν υψηλές βαθμολογίες ο κ. Ταουσάνης τονίζει πως «πρέπει να κοιτάξουν τις προοπτικές και τις τάσεις που διαμορφώνονται στους κλάδους ενδιαφέροντός τους. Να εκφράσουν την πραγματική τους επιθυμία και να μην αλλάζουν τον στόχο τους επειδή έπιασαν περισσότερα μόρια και φυσικά να διαμορφώσουν ένα δείκτη ασφαλείας. Να βάλουν δηλαδή κι άλλα τμήματα γιατί κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τις… εκπλήξεις».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 02.07.2023

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία