ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Οργιάζουν οι ληστές στη Θεσσαλονίκη

Καθημερινό φαινόμενο τα «χτυπήματα» δραστών με μαχαίρια και όπλα, ειδικά σε καταστήματα ψιλικών - Ποιος ο τρόπος δράσης τους

 13/02/2023 07:00

Οργιάζουν οι ληστές στη Θεσσαλονίκη

Θεολόγος Ηλιού

Καθημερινό φαινόμενο αποτελούν οι ληστείες και οι διαρρήξεις το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη. Από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι και την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκαν τουλάχιστον 30 περιστατικά στο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης, με πολλά από αυτά να έχουν διαφορά λίγων ωρών. 

Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι ίδιοι δράστες «χτύπησαν» τρεις φορές σε ένα βράδυ. Το φαινόμενο πλέον λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, με πολίτες και επιχειρηματίες να κυριαρχούνται από το αίσθημα ανασφάλειας λόγω των καθημερινών περιστατικών αλλά και της έλλειψης αστυνομικής παρουσίας.

Οι περισσότεροι δράστες του Ιανουαρίου, εκφόβισαν και απείλησαν τα θύματά τους κρατώντας μαχαίρια. Οι ληστείες υπό την απειλή όπλου ήταν λιγότερες αλλά είναι αυτές που ανησυχούν περισσότερο τις αρχές, καθώς φαίνεται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις είναι στυγνοί εγκληματίες.

Μία από αυτές τις περιπτώσεις, που συνέβη πρόσφατα και απασχολεί ιδιαίτερα την ΕΛΑΣ, είναι η ληστεία που σημειώθηκε τα ξημερώματα 31 Ιανουαρίου σε κατάστημα ψιλικών που λειτουργεί 24 ώρες στην 25ης Μαρτίου. 

Δύο άτομα κρατούσαν πιστόλια, ένας σιδερολοστό και άλλοι δύο είχαν τους ρόλους του τσιλιαδόρου. Ήταν γρήγοροι αλλά και διαβασμένοι, καθώς αφού εκφόβισαν τους υπαλλήλους, πήδηξαν από το πάγκο, κινηθήκαν στην ταμιακή και στο χώρο όπου υπήρχε χρηματοκιβώτιο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες πριν φύγουν πήραν και πακέτα τσιγάρα της προτίμησής τους αλλά και εισιτήρια για λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές ότι απείλησαν ακόμα και πελάτες που την λάθος στιγμή βρέθηκαν στο κατάστημα για να ψωνίσουν. Οι συγκεκριμένοι ληστές, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να είναι αλβανικής καταγωγής και δεν αποκλείεται να έχουν μακροχρόνια δράση.

listeia-katastima-psilikon1.jpg

Το χρονικό των ληστειών

Η έξαρση της εγκληματικότητας με ληστείες και διαρρήξεις άρχισε λίγες ημέρες μετά την αλλαγή του νέου έτους και κορυφώθηκε μετά τις 20 Ιανουαρίου, που τα «χτυπήματα» ήταν επανωτά.

Στις 3 Ιανουαρίου, λίγο πριν τις 11 μ.μ. ένας άνδρας φορώντας μάσκα full face και κρατώντας μαχαίρι, εισέβαλε σε καφέ-μίνι μάρκετ στη λεωφόρο Στρατού. Απειλώντας τον υπάλληλο, κατέφερε και αφαίρεσε τις εισπράξεις από το ταμείο.

Στις 11 Ιανουαρίου το βράδυ, δύο νεαρά άτομα με καλυμμένα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, λήστεψαν υπό την απειλή όπλου κατάστημα παιχνιδιών στις Συκιές. Εκείνη την στιγμή μέσα στο κατάστημα ήταν ένας υπάλληλος που ακινητοποιήθηκε όταν είδε το όπλο και οι δράστες αφαίρεσαν το ποσό των 1.000 ευρώ. Στη συνέχεια, οι δύο ληστές αποχώρησαν πεζή από το σημείο.

Στις 13 Ιανουαρίου, υπάλληλος ξενοδοχείου βίωσε τον τρόμο με άντρα που χρησιμοποίησε ως… όπλο μία σύριγγα. Το περιστατικό συνέβη λίγο πριν τις 10 το βράδυ και ο δράστης μπήκε στο ξενοδοχείο φορώντας κουκούλα. Ο άνδρας, που πιθανότατα ήταν χρήστης ναρκωτικών, τράπηκε σε φυγή αφού κατάφερε να αποσπάσει χρήματα.

Το μαχαίρι στο στήθος υπαλλήλου ενεχυροδανειστηρίου στην οδό Εγνατία έβαλε ληστής στις 16 Ιανουαρίου και μάλιστα μέρα - μεσημέρι. Και σε αυτή την περίπτωση, ο δράστης φορούσε κουκούλα στο πρόσωπο και έβγαλε μαχαίρι απειλώντας την 27χρονη να της δώσει όλα τα χρήματα που είχε στο ταμείο. Έφυγε πεζός από το κατάστημα παίρνοντας περίπου 2.000 ευρώ.

Το ίδιο βράδυ, υπήρχε δεύτερο χτύπημα σε ενεχυροδανειστήριο στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στην Καλαμαριά. Σε αυτή την περίπτωση οι δράστες κρατούσαν πιστόλια, ενώ υπήρχε και σωματική πάλη με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος. Μάλιστα, οι τρεις θρασύτατοι ληστές αφού απέσπασαν 2.500 ευρώ, δεν δίστασαν να πάρουν και τα κλειδιά αυτοκινήτου του ιδιοκτήτη.

Περίπου στις 5 τα ξημερώματα στις 19 Ιανουαρίου, τρία άτομα σπάνε την γυάλινη πόρτα καταστήματος ψιλικών στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου στην Νεάπολη. Κρατούσαν στα χέρια τους ένα ρόπαλο και πλησίασαν τον υπάλληλο απειλώντας τον και ζητώντας να τους δώσει ό,τι έχει το ταμείο. Οι δράστες πήραν περίπου 1.300 ευρώ αλλά και πακέτα τσιγάρα και στη συνέχει έφυγαν με όχημα που στάθμευσαν έξω από το κατάστημα.

Λίγο πριν τις 11 το βράδυ στις 20 Ιανουαρίου, ένας 39χρονος φορώντας κράνος στο κεφάλι εισβάλει σε ψιλικατζίδικο στην Πολίχνη. Πλησιάζει την υπάλληλο αμέσως και χωρίς να χάσει χρόνο επιδεικνύει το μαχαίρι για να τον αφήσει να «σηκώσει» όλο το ταμείο και αφού πήρε το ποσό των 450 ευρώ τράπηκε γρήγορα σε φυγή. Ο συγκεκριμένος δράστης εντοπίστηκε από αστυνομικούς και συνελήφθη στην περιοχή της Σταυρούπολης. Σύμφωνα με την υπάλληλο του καταστήματος, ο 39χρονος μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα τους είχε ληστέψει 8-10 φορές.

Στις 3 τα ξημερώματα στις 24 Ιανουαρίου, ακόμα μία ληστεία σημειώνεται σε ψιλικατζίδικο στην οδό Ιασωνίδου. Ο δράστης απείλησε τον υπάλληλο με αιχμηρό αντικείμενο και απέσπασε από το ταμείο 120 ευρώ.

Την γη κάτω από τα πόδια της έχασε μία γυναίκα 45 ετών, το πρωί της 25ης Ιανουαρίου στην Καλαμαριά, που μόλις είχε πραγματοποιήσει ανάληψη 14.000 ευρώ από τράπεζα στην Εθνική Αντιστάσεως. Την ώρα που προσπαθούσε να μπει στο αυτοκίνητο της, ένας άνδρας την πλησίασε και με την χρήση βίας της άρπαξε την τσάντα. Η γυναίκα προσπάθησε να τον κυνηγήσει και να τον σταματήσει, αλλά μάταια. Φαίνεται πως ο δράστης, παρακολουθούσε τις κινήσεις της από νωρίς.

Στις 26 Ιανουαρίου, περίπου στις 12.30 το πρωί, άντρας με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου εισέβαλε σε ενεχυροδανειστήριο επί της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη, στην περιοχή της Τούμπας. Κρατώντας όπλο προσπάθησε να αποσπάσει χρήματα, χωρίς ωστόσο να τα κατάφερε και τράπηκε σε φυγή.

Το βράδυ της 26ης Ιανουαρίου, ληστές «χτύπησαν» στο κατάστημα ψιλικών απέναντι από την κεντρική είσοδο του «ΑΧΕΠΑ». Περίπου στις 10 μ.μ., δύο άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, απείλησαν τον υπάλληλο με δύο μαχαίρια που κρατούσαν. Άρπαξαν το χρηματικό ποσό των 200 ευρώ και έγιναν… καπνός.

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Κυριακής 29 Ιανουαρίου, ληστές με μαχαίρια «χτύπησαν» σε κατάστημα ψιλικών που λειτουργεί 24 ώρες στην Σταυρούπολη. Οι δύο άνδρες φορώντας μάσκες και κουκούλες απείλησαν τους υπαλλήλους, φωνάζοντας «μην κουνηθεί κανείς». Ο ένας κατευθύνθηκε προς την ταμιακή αρπάζοντας περίπου 500 ευρώ και ο δεύτερος επιδείκνυε το μαχαίρι στις υπαλλήλους.

Λίγες ώρες αργότερα, δηλαδή στις 5 το πρωί της 30ής Ιανουαρίου με την ίδια ακριβώς μέθοδο σημειώθηκε ακόμα μία ληστεία σε κατάστημα ψιλικών στην οδό Μοναστηρίου, με τους δράστες να αποσπούν 400 ευρώ. Δεν αποκλείεται και στις δύο περιπτώσεις οι δράστες να ήταν οι ίδιοι, καθώς είχαν πολλά κοινά.

Σε αιματηρή συμπλοκή κατέληξε απόπειρα ληστείας το βράδυ της 30ής Ιανουαρίου, μέσα σε κουρείο στην οδό Αντιγονιδών. Ένας 20χρονος εισήλθε στο κατάστημα και υπό την απειλή μαχαιριού ζήτησε χρήματα. Ο ιδιοκτήτης, 24 ετών από το Πακιστάν, φαίνεται πως αντέδρασε και κατά την διάρκεια του περιστατικού τραυματίστηκε, όπως και ο δράστης. Στο σημείο έσπευσαν και τα δύο αδέλφια του 24χρονου και τελικά συνελήφθησαν όλοι για το αιματηρό περιστατικό.

Στις 4 Φεβρουαρίου, λίγο μετά τις 11 το πρωί, ένας άνδρας εισέβαλε σε πρακτορείο τυχερών παιχνιδιών στην οδό Καμβουνίων. Κρατώντας μαχαίρι απείλησε τον υπάλληλο και κατάφερε να αποσπάσει 1.500 ευρώ, ωστόσο στην προσπάθειά του να διαφύγει, χτύπησε πάνω στην τζαμαρία του καταστήματος και έσπασε, ενώ το μαχαίρι που κρατούσε έπεσε στο έδαφος. 

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή, μετά από επισταμένη έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Λευκού Πύργου ο δράστης συνελήφθη σε περιοχή του Λαγκαδά. Πρόκειται για έναν 21χρονο Έλληνα που το ίδιο πρωί, εκτός από το πρακτορείο, εισέβαλε και σε ψιλικατζίδικο αφαιρώντας 200 ευρώ, ενώ στις 15 Ιανουαρίου ξανά με την απειλή μαχαιριού αφαίρεσε 400 ευρώ από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Το απόγευμα της 4ης Φεβρουαρίου, δύο άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους μπήκαν σε κατάστημα ψιλικών στην οδό Λαγκαδά και απείλησαν με μαχαίρι τον υπάλληλο καταφέρνοντας να αποσπάσουν 150 ευρώ.

Στις 8 Φεβρουαρίου, βράδυνες ώρες, ένας άνδρας κρατώντας αιχμηρό αντικείμενο εισέβαλε σε μίνι μάρκετ στην περιοχή της Ροτόντας. Απειλώντας τον υπάλληλο του καταστήματος, αφαίρεσε 400 ευρώ.

Το πρωί της 9ης Φεβρουαρίου, άνδρας με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του προσώπου του πραγματοποίησε ληστεία σε υποκατάστημα μεταφορικής εταιρείας στην Καλαμαριά. Ο δράστης και σε αυτή την περίπτωση απείλησε τον υπάλληλο με μαχαίρι, ώστε να αρπάξει χρήματα και να φύγει.

listeia-katastima-psilikon2.jpg

Οι διαρρήξεις και τα ριφιφί

Ταυτόχρονα με τις ληστείες, σημειώνονται επανωτές διαρρήξεις σε όλη τη Θεσσαλονίκη, με τους δράστες να δείχνουν περίσσιο θράσος. Μία απ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι ο 27χρονος που διάρρηξε ψιλικατζίδικο στην Καλαμαριά και επειδή κατά την δράση του έπεσε το κινητό του, πήγε στην αστυνομία να δηλώσει κλοπή…

Όλα συνέβησαν, νωρίς το πρωί της 10ης Ιανουαρίου, όταν ο 27χρονος και ο συνεργός του παραβίασαν το παράθυρο καταστήματος, έκλεψαν το συρτάρι της ταμειακής μηχανής και δύο σακούλες με τσιγάρα. Ωστόσο, έγιναν αντιληπτοί από τον γιο της ιδιοκτήτριας, που τους ακολούθησε πεζός. Στην προσπάθεια να διαφύγουν, ο 27χρονος έριξε στον δρόμο τα κλοπιμαία αλλά κατά λάθος έριξε και το κινητό του τηλέφωνο. Λίγη ώρα αργότερα, πήγε στο Τμήμα Ασφαλείας Καλαμαριάς για να βρει το κινητό του και οι αστυνομικοί του πέρασαν χειροπέδες.

Καλά διαβασμένοι και προετοιμασμένοι φαίνεται πως ήταν οι δράστες που διέρρηξαν κατάστημα ψιλικών, με τη μέθοδο ριφιφί, στην οδό 25ης Μαρτίου. Λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα στις 18 Ιανουαρίου, οι δύο δράστες άνοιξαν μία τρύπα σε σημείο που γνώριζαν ότι υπάρχει γυψοσανίδα και οδηγούσε μέσα σε ντουλάπι. Και όμως σύρθηκαν μέσα από το ντουλάπι και μπήκαν στο κατάστημα. Πήγαν κατευθείαν στο συναγερμό, το ξήλωσαν και το έβαλαν σε κουβά με νερό, ενώ πριν μπουν έκοψαν τα καλώδια τηλεφωνίας της πολυκατοικίας. Οι δράστες απέσπασαν 1.000 ευρώ και πακέτα τσιγάρα αξίας περίπου 10.000 ευρώ.

Με τη μέθοδο του ριφιφί, ένας άνδρας κατάφερε να μπει σε κοσμηματοπωλείο στην οδό Εγνατία τα ξημερώματα της 24ης Ιανουαρίου. Ο δράστης, που πιθανόν να είχε και συνεργό, εισέβαλε σε διπλανό κατάστημα που είναι εγκαταλελειμμένο και με εργαλεία άνοιξε μία τρύπα που ίσα - ίσα χωρούσε να περάσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρυσαφικά που έκλεψε ξεπερνούν σε αξία τα 35.000 ευρώ.

Τα ξημερώματα της 23ης Ιανουαρίου, μετά από 15 λεπτά προσπάθειας, δύο δράστες καταφέρνουν να διαρρήξουν εστιατόριο με φαλάφελ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι διαρρήκτες βρήκαν στο ταμείο 50 ευρώ σε κέρματα και παρόλ’ αυτα δεν άφησαν ούτε ένα πίσω τους πριν φύγουν.

Κέρματα αξίας 200 ευρώ, πήραν και οι διαρρήκτες που μπήκαν σε ιχθυοπωλείο μέσα στο Καπάνι το πρωί της 30ής Ιανουαρίου. Οι δράστες μπήκαν από την πλαϊνή πόρτα και «σήκωσαν» ολόκληρη την ταμιακή αλλά και ένα λάπτοπ.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου, διαρρήκτες εισέβαλαν σε φαρμακείο στην οδό Καραολή και Δημητρίου. Εκτός από χρήματα, οι δράστες φεύγοντας πήραν και φαρμακευτικά προϊόντα.

Τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου, διαρρήκτες έσπασαν την πόρτα πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών στην οδό Αμφιπόλεως στην Κάτω Τούμπα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συναγερμός του καταστήματος δεν χτύπησε και ο ιδιοκτήτης ενημερώθηκε από την αστυνομία για την διάρρηξη.

Ο τράπερ χτυπάει… οκτώ φορές!

Μέσα σε ένα βράδυ 23χρονος που ασχολούταν με την τραπ μουσική, πραγματοποίησε οκτώ ληστείες το βράδυ της 12ης Δεκεμβρίου με ξημερώματα της 13ης Δεκεμβρίου 2022. Ο 23χρονος φορούσε κουκούλα και τις περισσότερες φορές δεν έβγαζε καν το όπλο, απλά σήκωνε την μπλούζα του και το επιδείκνυε στο εκάστοτε θύμα του. Εκείνο το βράδυ, είχε ληστέψει τέσσερα φαρμακεία, τρία καταστήματα τυχερών παιχνιδιών και ένα μίνι μάρκετ στις περιοχές της Νεάπολης, των Αμπελοκήπων, της Καλαμαριάς και της Χαριλάου, με τη λεία του να ανέρχεται σε περίπου 15.000 ευρώ.

Ο τράπερ, μάλιστα, είχε αποφυλακιστεί τον περασμένο Μάιο, καθώς εξέτισε μέρος της ποινής για παρόμοια αδικήματα. Ωστόσο, μετά την απολογία του στον ανακριτή, κρίθηκε προφυλακιστέος και επέστρεψε και πάλι σε κελί. Δια του συνηγόρου του, είχε δηλώσει ότι αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής φύσεως και τοξικοεξάρτησης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 12.02.2023

Καθημερινό φαινόμενο αποτελούν οι ληστείες και οι διαρρήξεις το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη. Από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι και την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκαν τουλάχιστον 30 περιστατικά στο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης, με πολλά από αυτά να έχουν διαφορά λίγων ωρών. 

Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι ίδιοι δράστες «χτύπησαν» τρεις φορές σε ένα βράδυ. Το φαινόμενο πλέον λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, με πολίτες και επιχειρηματίες να κυριαρχούνται από το αίσθημα ανασφάλειας λόγω των καθημερινών περιστατικών αλλά και της έλλειψης αστυνομικής παρουσίας.

Οι περισσότεροι δράστες του Ιανουαρίου, εκφόβισαν και απείλησαν τα θύματά τους κρατώντας μαχαίρια. Οι ληστείες υπό την απειλή όπλου ήταν λιγότερες αλλά είναι αυτές που ανησυχούν περισσότερο τις αρχές, καθώς φαίνεται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις είναι στυγνοί εγκληματίες.

Μία από αυτές τις περιπτώσεις, που συνέβη πρόσφατα και απασχολεί ιδιαίτερα την ΕΛΑΣ, είναι η ληστεία που σημειώθηκε τα ξημερώματα 31 Ιανουαρίου σε κατάστημα ψιλικών που λειτουργεί 24 ώρες στην 25ης Μαρτίου. 

Δύο άτομα κρατούσαν πιστόλια, ένας σιδερολοστό και άλλοι δύο είχαν τους ρόλους του τσιλιαδόρου. Ήταν γρήγοροι αλλά και διαβασμένοι, καθώς αφού εκφόβισαν τους υπαλλήλους, πήδηξαν από το πάγκο, κινηθήκαν στην ταμιακή και στο χώρο όπου υπήρχε χρηματοκιβώτιο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες πριν φύγουν πήραν και πακέτα τσιγάρα της προτίμησής τους αλλά και εισιτήρια για λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές ότι απείλησαν ακόμα και πελάτες που την λάθος στιγμή βρέθηκαν στο κατάστημα για να ψωνίσουν. Οι συγκεκριμένοι ληστές, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να είναι αλβανικής καταγωγής και δεν αποκλείεται να έχουν μακροχρόνια δράση.

listeia-katastima-psilikon1.jpg

Το χρονικό των ληστειών

Η έξαρση της εγκληματικότητας με ληστείες και διαρρήξεις άρχισε λίγες ημέρες μετά την αλλαγή του νέου έτους και κορυφώθηκε μετά τις 20 Ιανουαρίου, που τα «χτυπήματα» ήταν επανωτά.

Στις 3 Ιανουαρίου, λίγο πριν τις 11 μ.μ. ένας άνδρας φορώντας μάσκα full face και κρατώντας μαχαίρι, εισέβαλε σε καφέ-μίνι μάρκετ στη λεωφόρο Στρατού. Απειλώντας τον υπάλληλο, κατέφερε και αφαίρεσε τις εισπράξεις από το ταμείο.

Στις 11 Ιανουαρίου το βράδυ, δύο νεαρά άτομα με καλυμμένα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, λήστεψαν υπό την απειλή όπλου κατάστημα παιχνιδιών στις Συκιές. Εκείνη την στιγμή μέσα στο κατάστημα ήταν ένας υπάλληλος που ακινητοποιήθηκε όταν είδε το όπλο και οι δράστες αφαίρεσαν το ποσό των 1.000 ευρώ. Στη συνέχεια, οι δύο ληστές αποχώρησαν πεζή από το σημείο.

Στις 13 Ιανουαρίου, υπάλληλος ξενοδοχείου βίωσε τον τρόμο με άντρα που χρησιμοποίησε ως… όπλο μία σύριγγα. Το περιστατικό συνέβη λίγο πριν τις 10 το βράδυ και ο δράστης μπήκε στο ξενοδοχείο φορώντας κουκούλα. Ο άνδρας, που πιθανότατα ήταν χρήστης ναρκωτικών, τράπηκε σε φυγή αφού κατάφερε να αποσπάσει χρήματα.

Το μαχαίρι στο στήθος υπαλλήλου ενεχυροδανειστηρίου στην οδό Εγνατία έβαλε ληστής στις 16 Ιανουαρίου και μάλιστα μέρα - μεσημέρι. Και σε αυτή την περίπτωση, ο δράστης φορούσε κουκούλα στο πρόσωπο και έβγαλε μαχαίρι απειλώντας την 27χρονη να της δώσει όλα τα χρήματα που είχε στο ταμείο. Έφυγε πεζός από το κατάστημα παίρνοντας περίπου 2.000 ευρώ.

Το ίδιο βράδυ, υπήρχε δεύτερο χτύπημα σε ενεχυροδανειστήριο στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στην Καλαμαριά. Σε αυτή την περίπτωση οι δράστες κρατούσαν πιστόλια, ενώ υπήρχε και σωματική πάλη με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος. Μάλιστα, οι τρεις θρασύτατοι ληστές αφού απέσπασαν 2.500 ευρώ, δεν δίστασαν να πάρουν και τα κλειδιά αυτοκινήτου του ιδιοκτήτη.

Περίπου στις 5 τα ξημερώματα στις 19 Ιανουαρίου, τρία άτομα σπάνε την γυάλινη πόρτα καταστήματος ψιλικών στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου στην Νεάπολη. Κρατούσαν στα χέρια τους ένα ρόπαλο και πλησίασαν τον υπάλληλο απειλώντας τον και ζητώντας να τους δώσει ό,τι έχει το ταμείο. Οι δράστες πήραν περίπου 1.300 ευρώ αλλά και πακέτα τσιγάρα και στη συνέχει έφυγαν με όχημα που στάθμευσαν έξω από το κατάστημα.

Λίγο πριν τις 11 το βράδυ στις 20 Ιανουαρίου, ένας 39χρονος φορώντας κράνος στο κεφάλι εισβάλει σε ψιλικατζίδικο στην Πολίχνη. Πλησιάζει την υπάλληλο αμέσως και χωρίς να χάσει χρόνο επιδεικνύει το μαχαίρι για να τον αφήσει να «σηκώσει» όλο το ταμείο και αφού πήρε το ποσό των 450 ευρώ τράπηκε γρήγορα σε φυγή. Ο συγκεκριμένος δράστης εντοπίστηκε από αστυνομικούς και συνελήφθη στην περιοχή της Σταυρούπολης. Σύμφωνα με την υπάλληλο του καταστήματος, ο 39χρονος μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα τους είχε ληστέψει 8-10 φορές.

Στις 3 τα ξημερώματα στις 24 Ιανουαρίου, ακόμα μία ληστεία σημειώνεται σε ψιλικατζίδικο στην οδό Ιασωνίδου. Ο δράστης απείλησε τον υπάλληλο με αιχμηρό αντικείμενο και απέσπασε από το ταμείο 120 ευρώ.

Την γη κάτω από τα πόδια της έχασε μία γυναίκα 45 ετών, το πρωί της 25ης Ιανουαρίου στην Καλαμαριά, που μόλις είχε πραγματοποιήσει ανάληψη 14.000 ευρώ από τράπεζα στην Εθνική Αντιστάσεως. Την ώρα που προσπαθούσε να μπει στο αυτοκίνητο της, ένας άνδρας την πλησίασε και με την χρήση βίας της άρπαξε την τσάντα. Η γυναίκα προσπάθησε να τον κυνηγήσει και να τον σταματήσει, αλλά μάταια. Φαίνεται πως ο δράστης, παρακολουθούσε τις κινήσεις της από νωρίς.

Στις 26 Ιανουαρίου, περίπου στις 12.30 το πρωί, άντρας με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου εισέβαλε σε ενεχυροδανειστήριο επί της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη, στην περιοχή της Τούμπας. Κρατώντας όπλο προσπάθησε να αποσπάσει χρήματα, χωρίς ωστόσο να τα κατάφερε και τράπηκε σε φυγή.

Το βράδυ της 26ης Ιανουαρίου, ληστές «χτύπησαν» στο κατάστημα ψιλικών απέναντι από την κεντρική είσοδο του «ΑΧΕΠΑ». Περίπου στις 10 μ.μ., δύο άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, απείλησαν τον υπάλληλο με δύο μαχαίρια που κρατούσαν. Άρπαξαν το χρηματικό ποσό των 200 ευρώ και έγιναν… καπνός.

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Κυριακής 29 Ιανουαρίου, ληστές με μαχαίρια «χτύπησαν» σε κατάστημα ψιλικών που λειτουργεί 24 ώρες στην Σταυρούπολη. Οι δύο άνδρες φορώντας μάσκες και κουκούλες απείλησαν τους υπαλλήλους, φωνάζοντας «μην κουνηθεί κανείς». Ο ένας κατευθύνθηκε προς την ταμιακή αρπάζοντας περίπου 500 ευρώ και ο δεύτερος επιδείκνυε το μαχαίρι στις υπαλλήλους.

Λίγες ώρες αργότερα, δηλαδή στις 5 το πρωί της 30ής Ιανουαρίου με την ίδια ακριβώς μέθοδο σημειώθηκε ακόμα μία ληστεία σε κατάστημα ψιλικών στην οδό Μοναστηρίου, με τους δράστες να αποσπούν 400 ευρώ. Δεν αποκλείεται και στις δύο περιπτώσεις οι δράστες να ήταν οι ίδιοι, καθώς είχαν πολλά κοινά.

Σε αιματηρή συμπλοκή κατέληξε απόπειρα ληστείας το βράδυ της 30ής Ιανουαρίου, μέσα σε κουρείο στην οδό Αντιγονιδών. Ένας 20χρονος εισήλθε στο κατάστημα και υπό την απειλή μαχαιριού ζήτησε χρήματα. Ο ιδιοκτήτης, 24 ετών από το Πακιστάν, φαίνεται πως αντέδρασε και κατά την διάρκεια του περιστατικού τραυματίστηκε, όπως και ο δράστης. Στο σημείο έσπευσαν και τα δύο αδέλφια του 24χρονου και τελικά συνελήφθησαν όλοι για το αιματηρό περιστατικό.

Στις 4 Φεβρουαρίου, λίγο μετά τις 11 το πρωί, ένας άνδρας εισέβαλε σε πρακτορείο τυχερών παιχνιδιών στην οδό Καμβουνίων. Κρατώντας μαχαίρι απείλησε τον υπάλληλο και κατάφερε να αποσπάσει 1.500 ευρώ, ωστόσο στην προσπάθειά του να διαφύγει, χτύπησε πάνω στην τζαμαρία του καταστήματος και έσπασε, ενώ το μαχαίρι που κρατούσε έπεσε στο έδαφος. 

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή, μετά από επισταμένη έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Λευκού Πύργου ο δράστης συνελήφθη σε περιοχή του Λαγκαδά. Πρόκειται για έναν 21χρονο Έλληνα που το ίδιο πρωί, εκτός από το πρακτορείο, εισέβαλε και σε ψιλικατζίδικο αφαιρώντας 200 ευρώ, ενώ στις 15 Ιανουαρίου ξανά με την απειλή μαχαιριού αφαίρεσε 400 ευρώ από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Το απόγευμα της 4ης Φεβρουαρίου, δύο άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους μπήκαν σε κατάστημα ψιλικών στην οδό Λαγκαδά και απείλησαν με μαχαίρι τον υπάλληλο καταφέρνοντας να αποσπάσουν 150 ευρώ.

Στις 8 Φεβρουαρίου, βράδυνες ώρες, ένας άνδρας κρατώντας αιχμηρό αντικείμενο εισέβαλε σε μίνι μάρκετ στην περιοχή της Ροτόντας. Απειλώντας τον υπάλληλο του καταστήματος, αφαίρεσε 400 ευρώ.

Το πρωί της 9ης Φεβρουαρίου, άνδρας με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του προσώπου του πραγματοποίησε ληστεία σε υποκατάστημα μεταφορικής εταιρείας στην Καλαμαριά. Ο δράστης και σε αυτή την περίπτωση απείλησε τον υπάλληλο με μαχαίρι, ώστε να αρπάξει χρήματα και να φύγει.

listeia-katastima-psilikon2.jpg

Οι διαρρήξεις και τα ριφιφί

Ταυτόχρονα με τις ληστείες, σημειώνονται επανωτές διαρρήξεις σε όλη τη Θεσσαλονίκη, με τους δράστες να δείχνουν περίσσιο θράσος. Μία απ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι ο 27χρονος που διάρρηξε ψιλικατζίδικο στην Καλαμαριά και επειδή κατά την δράση του έπεσε το κινητό του, πήγε στην αστυνομία να δηλώσει κλοπή…

Όλα συνέβησαν, νωρίς το πρωί της 10ης Ιανουαρίου, όταν ο 27χρονος και ο συνεργός του παραβίασαν το παράθυρο καταστήματος, έκλεψαν το συρτάρι της ταμειακής μηχανής και δύο σακούλες με τσιγάρα. Ωστόσο, έγιναν αντιληπτοί από τον γιο της ιδιοκτήτριας, που τους ακολούθησε πεζός. Στην προσπάθεια να διαφύγουν, ο 27χρονος έριξε στον δρόμο τα κλοπιμαία αλλά κατά λάθος έριξε και το κινητό του τηλέφωνο. Λίγη ώρα αργότερα, πήγε στο Τμήμα Ασφαλείας Καλαμαριάς για να βρει το κινητό του και οι αστυνομικοί του πέρασαν χειροπέδες.

Καλά διαβασμένοι και προετοιμασμένοι φαίνεται πως ήταν οι δράστες που διέρρηξαν κατάστημα ψιλικών, με τη μέθοδο ριφιφί, στην οδό 25ης Μαρτίου. Λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα στις 18 Ιανουαρίου, οι δύο δράστες άνοιξαν μία τρύπα σε σημείο που γνώριζαν ότι υπάρχει γυψοσανίδα και οδηγούσε μέσα σε ντουλάπι. Και όμως σύρθηκαν μέσα από το ντουλάπι και μπήκαν στο κατάστημα. Πήγαν κατευθείαν στο συναγερμό, το ξήλωσαν και το έβαλαν σε κουβά με νερό, ενώ πριν μπουν έκοψαν τα καλώδια τηλεφωνίας της πολυκατοικίας. Οι δράστες απέσπασαν 1.000 ευρώ και πακέτα τσιγάρα αξίας περίπου 10.000 ευρώ.

Με τη μέθοδο του ριφιφί, ένας άνδρας κατάφερε να μπει σε κοσμηματοπωλείο στην οδό Εγνατία τα ξημερώματα της 24ης Ιανουαρίου. Ο δράστης, που πιθανόν να είχε και συνεργό, εισέβαλε σε διπλανό κατάστημα που είναι εγκαταλελειμμένο και με εργαλεία άνοιξε μία τρύπα που ίσα - ίσα χωρούσε να περάσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρυσαφικά που έκλεψε ξεπερνούν σε αξία τα 35.000 ευρώ.

Τα ξημερώματα της 23ης Ιανουαρίου, μετά από 15 λεπτά προσπάθειας, δύο δράστες καταφέρνουν να διαρρήξουν εστιατόριο με φαλάφελ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι διαρρήκτες βρήκαν στο ταμείο 50 ευρώ σε κέρματα και παρόλ’ αυτα δεν άφησαν ούτε ένα πίσω τους πριν φύγουν.

Κέρματα αξίας 200 ευρώ, πήραν και οι διαρρήκτες που μπήκαν σε ιχθυοπωλείο μέσα στο Καπάνι το πρωί της 30ής Ιανουαρίου. Οι δράστες μπήκαν από την πλαϊνή πόρτα και «σήκωσαν» ολόκληρη την ταμιακή αλλά και ένα λάπτοπ.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου, διαρρήκτες εισέβαλαν σε φαρμακείο στην οδό Καραολή και Δημητρίου. Εκτός από χρήματα, οι δράστες φεύγοντας πήραν και φαρμακευτικά προϊόντα.

Τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου, διαρρήκτες έσπασαν την πόρτα πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών στην οδό Αμφιπόλεως στην Κάτω Τούμπα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συναγερμός του καταστήματος δεν χτύπησε και ο ιδιοκτήτης ενημερώθηκε από την αστυνομία για την διάρρηξη.

Ο τράπερ χτυπάει… οκτώ φορές!

Μέσα σε ένα βράδυ 23χρονος που ασχολούταν με την τραπ μουσική, πραγματοποίησε οκτώ ληστείες το βράδυ της 12ης Δεκεμβρίου με ξημερώματα της 13ης Δεκεμβρίου 2022. Ο 23χρονος φορούσε κουκούλα και τις περισσότερες φορές δεν έβγαζε καν το όπλο, απλά σήκωνε την μπλούζα του και το επιδείκνυε στο εκάστοτε θύμα του. Εκείνο το βράδυ, είχε ληστέψει τέσσερα φαρμακεία, τρία καταστήματα τυχερών παιχνιδιών και ένα μίνι μάρκετ στις περιοχές της Νεάπολης, των Αμπελοκήπων, της Καλαμαριάς και της Χαριλάου, με τη λεία του να ανέρχεται σε περίπου 15.000 ευρώ.

Ο τράπερ, μάλιστα, είχε αποφυλακιστεί τον περασμένο Μάιο, καθώς εξέτισε μέρος της ποινής για παρόμοια αδικήματα. Ωστόσο, μετά την απολογία του στον ανακριτή, κρίθηκε προφυλακιστέος και επέστρεψε και πάλι σε κελί. Δια του συνηγόρου του, είχε δηλώσει ότι αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής φύσεως και τοξικοεξάρτησης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 12.02.2023

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία