Λόγια του Βαρδάρη

 • Οργανώνεται η παράταξη του Μυλόπουλου
  20/11/2023 14:18

  Οργανώνεται η παράταξη του Μυλόπουλου

  Η Γενική Συνέλευση της παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» συνεδρίασε για πρώτη φορά μετά τις εκλογές το Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2023, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας, στη βίλα Αλλατίνη.

  Στη συνεδρίαση ήταν παρών και χαιρέτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και επικεφαλής της νυν περιφερειακής παράταξης «Κοιτάμε Μπροστά», Χρήστος Γιαννούλης.

  Με ομόφωνη απόφαση οι εκλεγμένοι και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές αποδέχθηκαν την εισήγηση του επικεφαλής και υποψήφιου περιφερειάρχη Γιάννη Μυλόπουλου, η παράταξη να συγκροτηθεί, να οργανωθεί και να συνεχίσει τον αγώνα μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

  Η απόφαση αυτή ανοίγει μια νέα εποχή για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

  Με σύνθημα την ΑΛΛΑΓΗ και με κεντρικό στόχο τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στην περιφέρεια, η παράταξη θα εργαστεί για την εφαρμογή δημόσιων πολιτικών που θα προστατέψουν, θα αναδείξουν και θα αξιοποιήσουν τον φυσικό πλούτο, τα δημόσια αγαθά, το ανθρώπινο δυναμικό και τον πολιτισμό της Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας.

  Οι δημόσιες πολιτικές με πνεύμα κοινωνικής δικαιοσύνης είναι η απάντηση στη νεοφιλελεύθερη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Μια πολιτική που αποδυνάμωσε την προοπτική της Βιώσιμης Ανάπτυξης και συνέβαλε στη φτώχεια, την ακρίβεια, την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες για τους πολλούς.

  Ο στόχος της Βιώσιμης Ανάπτυξης θα επιτευχθεί με μια γενναία παραγωγική ανασυγκρότηση στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας, δίνοντας ισόρροπη έμφαση στην οικονομική, την κοινωνική και την περιβαλλοντική ανάπτυξη.

  Ο στόχος της Βιώσιμης Ανάπτυξης σε εποχή κλιματικής κρίσης απαιτεί η Κεντρική Μακεδονία να προσαρμοστεί κατάλληλα στις νέες δυσμενείς συνθήκες, με δράσεις, έργα και πολιτικές για την πρόληψη των ακραίων φαινομένων και τον μετριασμό των συνεπειών των φυσικών καταστροφών που όλο και συχνότερα πλήττουν τις μεσογειακές περιοχές.

  Που σημαίνει ότι η παράταξη θα εργαστεί για τον σχεδιασμό νέων έργων και νέων υποδομών για την αντιπυρική και την αντιπλημμυρική προστασία, καθώς και για την προστασία από την ξηρασία και τη λειψυδρία, που θα θωρακίσουν την περιφέρεια απέναντι στις φυσικές καταστροφές που φέρνει η κλιματική κρίση.

  Κεντρικό ρόλο για την επίτευξη του στόχου της Βιώσιμης Ανάπτυξης παίζουν σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Γιατί μειώνοντας την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στους δρόμους, δίνουν νέες ευκαιρίες για την οικονομική ανάπτυξη και τη βιώσιμη κινητικότητα, αντιμετωπίζουν ριζικά τις αιτίες του κυκλοφοριακού προβλήματος, βελτιώνουν το περιβάλλον, καταπολεμούν την κλιματική αλλαγή και αναβαθμίζουν σημαντικά η ποιότητα της ζωής.

  Σε αυτή την προσπάθεια τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς, το τραμ και το μετρό στις πόλεις, ο προαστιακός σιδηρόδρομος που θα συνδέσει τη Θεσσαλονίκη με την περιφέρεια και ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο που θα συνδέσει την Κεντρική Μακεδονία με την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και με τα Βαλκάνια και με την Ευρώπη, θα είναι στην πρώτη προτεραιότητα των πρωτοβουλιών και των διεκδικήσεων της παράταξης.

  Στόχος της παράταξης δεν είναι η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να μοιάζει με την Ευρώπη. Αλλά να γίνει Ευρώπη.

  Φιλοδοξούμε να εκφράσουμε ένα μεγάλο εύρος απόψεων των συμπολιτών μας για τα ζητήματα της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας από όλο το φάσμα του προοδευτικού πολιτικού χώρου.

  Θα συνεργαστούμε με τις όμορες περιφερειακές παρατάξεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, αλλά και με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις που έτυχε να μην εκλέξουν αντιπροσώπους στο Περιφερειακό Συμβούλιο, λόγω και του άδικου εκλογικού συστήματος, με πνεύμα δημιουργικό.

  Γνώμονας της πολιτικής των συνεργασιών θα είναι η προγραμματική συμφωνία σε πολιτικές θέσεις κα πολιτικό πρόγραμμα και στόχος η σύνθεση για την επίτευξη μιας μεγάλης προοδευτικής κοινωνικής συμμαχίας.

  Με τις δράσεις μας, με τις πολιτικές μας προτάσεις και με τις λύσεις που θα δίνουμε στα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα θα είμαστε παρόντες παντού, εκεί όπου η σημερινή διοίκηση της περιφέρειας ήταν απούσα και βουβή.

  Για να επιτευχθούν οι στόχοι που τέθηκαν αποφασίστηκε η συγκρότηση ενός εννεαμελούς Συντονιστικού οργάνου, αντιπροσωπευτικού των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας, που μαζί με τους εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους και τον επικεφαλής, θα συντονίσουν και θα οργανώσουν τις δράσεις της παράταξης μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

  Τέλος δημιουργήθηκαν Θεματικές Ομάδες Εργασίας με αντικείμενο την Ανάπτυξη, τα Τεχνικά Έργα και τις Υποδομές, το Περιβάλλον, την Υγεία, την Παιδεία, τη Νεολαία, την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Συνοχή, την Επικοινωνία και τον Πολιτισμό.

  Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχαν και ενεργοί πολίτες, εκτός παράταξης, οι οποίοι, όπως αποφασίστηκε, με την ένταξή τους στις Ομάδες Εργασίας και με τη συμβολή τους στην επεξεργασία και την παραγωγή των πολιτικών θέσεων, θα γίνονται και αυτοί τακτικά μέλη της παράταξης.

  Από τις πρώτες δράσεις της παράταξης αποφασίστηκε να είναι μια για τον Fly Over και το κυκλοφοριακό πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη και στην περιφέρεια γενικότερα και μια για την αντιπλημμυρική προστασία, σε συνδυασμό με την απαράδεκτη τακτική της καταστροφής του περιβάλλοντος, όπως συνέβη με την κοπή αιωνόβιων πλατάνων παρόχθια του ποταμού Αγγίτη, με πρόσχημα αντιπλημμυρικό έργο, που αν και έχει χαρακτηριστεί ως επείγον εδώ και 3 χρόνια, δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.