ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μ. Χρυσοχοΐδης: Οι 4 πυλώνες για την ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη - Όλα όσα είπε στους 14 δημάρχους

Η «ΜτΚ» αποκαλύπτει τις παραδοχές, τις ανησυχίες και τις προτάσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην κλειστή σύσκεψη - Ενεργοποιείται πενταψήφιος αριθμός για τη βία ανηλίκων σε δυο εβδομάδες

 11/04/2024 10:00

Μ. Χρυσοχοΐδης: Οι 4 πυλώνες για την ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη - Όλα όσα είπε στους 14 δημάρχους

Θεολόγος Ηλιού

Πίσω από την ερμητικά κλειστή πόρτα της αίθουσας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου αναπτύχθηκε η συζήτηση για το νέο σχέδιο αστυνόμευσης στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εμφανίστηκε απέναντι στους 14 δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος αποφασισμένος να γίνουν τομές στον τρόπο λειτουργείας της ΕΛΑΣ στην πόλη, ώστε να αποκτήσουν το πολυπόθητο αίσθημα ασφάλειας οι πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ», ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησε για την κοινωνική κρίση που περνά η χώρα και για συγκεκριμένα φαινόμενα που εντείνονται, χωρίς να κρύβει τους προβληματισμούς του για τον τρόπο διαχείρισης και πρόληψης. Στη συνέχεια, ανέπτυξε τους τέσσερις βασικούς πυλώνες γύρω από τους οποίους θα κινηθεί το νέο σχέδιο αστυνόμευσης στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για τη βία μεταξύ ανηλίκων, την ενδοοικογενειακή βία, τα περιστατικά ρατσιστικής βίας που εκδηλώθηκαν πρόσφατα στην Αριστοτέλους καθώς και την οπαδική βία που εκδηλώνεται από εγκληματικές ομάδες, όπως τις χαρακτήρισε ο ίδιος.

Για κάθε πυλώνα εξέφρασε την εικόνα και τα στοιχεία που υπάρχουν ώστε να συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Αστυνομία. Η «ΜτΚ» στο σημερινό φύλλο αποκαλύπτει αναλυτικά όσα είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για κάθε ζήτημα που θέλει να αντιμετωπίσει άμεσα ο ίδιος και η ηγεσία της ΕΛΑΣ.

«Είμαι αποφασισμένος επιτέλους να πάμε κοντά στους πολίτες»

«Έχω αποφασιστική θέληση να αλλάξουμε μια πολύ δυσάρεστη πραγματικότητα που υπάρχει στον τόπο, στις πόλεις μας, στον αστικό ιστό με το αίσθημα ανασφάλειας που κυριαρχεί διάπλατα σε όλο τον πληθυσμό» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης απευθυνόμενος προς τους δημάρχους.

«Υπάρχουν φαινόμενα, που δεν είναι αμιγώς αστυνομικά, είναι κοινωνικά. Δεν τα αντιμετωπίζουμε, δεν τα προλαμβάνουμε, δεν τα διαχειριζόμαστε με αποτέλεσμα να οδηγούνε πολλές φορές σε τραγωδίες και απώλειες ανθρώπινης ζωής. Χρειάζεται μια διαχείριση κοινωνική ώστε επιτέλους κάποια πράγματα να μπουν στη θέση τους και να ησυχάσουν οι τοπικές κοινωνίες» σχολίασε και τόνισε: «Είμαι αποφασισμένος επιτέλους να πάμε κοντά στους πολίτες. Αυτή είναι η αποστολή μας και αυτός είναι ο ρόλος μας».

«Ξέρω ότι η ανατολική Θεσσαλονίκη ήταν χωρίς αστυνόμευση»

Άκουσε προσεκτικά και τα αιτήματα των 14 δημάρχων της Θεσσαλονίκης και τις εισηγήσεις του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα. Μεταξύ άλλων αναγνώρισε ότι η ανατολική Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει προβλήματα με την υποστελέχωση και την αστυνόμευση, ένα σημείο που επισήμανε και ο Απόστολος Τζιτζικώστας προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. «Ξέρω ότι η ανατολική Θεσσαλονίκη ήταν στην ουσία χωρίς αστυνόμευση. Ξέρω τι συμβαίνει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ», παρουσιάζοντας την κίνηση μεταφοράς 550 αστυνομικών στη Θεσσαλονίκη.

6174404.jpg


«Είναι η πρώτη φορά που κάνουμε μια τέτοια γενναία κίνηση. Τοποθετήσαμε εδώ περίπου 500 νέους αστυνομικούς, οι οποίοι έχουν αναλάβει να καταπολεμήσουν την εγκληματικότητα σε περιοχές που εμφανίζουν υψηλό εγκληματικό δείκτη. Είναι βαριά οπλισμένες υπηρεσίες και ομάδες» τόνισε κατά την τοποθέτηση του ο κ. Χρυσοχοΐδης, βάζοντας ως όρους και προϋποθέσεις τη συνέπεια, συνέχεια, διόρθωση και τον απολογισμό που κάθε φορά θα βελτιώνει την απόδοση.

Επίσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης έμεινε ιδιαίτερα στις περιπτώσεις κλοπών αλεξικέραυνων από σχολικά κτήρια που ανέφερε ο δήμαρχος Νέαπολης- Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ζητώντας από τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης, Γιώργο Παπαδόπουλο να ανοίξει άμεσα δικογραφία και να διερευνηθούν τα περιστατικά. «Πρέπει να καταπολεμήσουμε τη πηγή του φαινομένου, είτε αυτούς που τα κλέβουν είτε αυτούς που τα αγοράζουν» σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Ντροπή το Τμήμα Ασφαλείας στο Βαρδάρη»

Με μεγάλη προσοχή άκουσε και τα παράπονα όλων δημάρχων για τις κτιριακές υποδομές αστυνομικών τμημάτων στην πόλη. Ανάμεσα στους δημάρχους που αναφέρθηκαν σε ετοιμόρροπα τμήματα και απαράδεκτες συνθήκες, ήταν και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης που ζήτησε μετεγκατάσταση του Αστυνομικού Τμήματος Λευκού Πύργου και του Τμήματος Ασφαλείας στη Δωδεκανήσου. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε να υποβάλουν οι δήμαρχοι προτάσεις για τις κτιριακές εγκαταστάσεις και σύμφωνα με πληροφορίες δεσμεύτηκε ότι θα ελέγξει ποια τμήματα μπορούν να μεταφερθούν σε νέα κτίρια μέσω ΣΔΙΤ και ποια νέα κτίρια μπορούν να νοικιαστούν.

«Είναι ντροπή αυτό το τμήμα στο Βαρδάρη. Πρέπει να τα κλείσουν κτίρια παρόμοια σαν αυτό» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για το Τμήμα Ασφαλείας στη Δωδεκανήσου.

To Panic Button και η γραμμή για τη βία ανηλίκων

Ο πρώτος πυλώνας που αναφέρθηκε για το νέο σχέδιο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι η βία μεταξύ ανηλίκων. Καταδεικνύοντας τις τεράστιες διαστάσεις του προβλήματος, ήταν αρκετό να αναφέρει ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο συνελήφθησαν 500 ανήλικοι που άσκησαν βία ενάντια σε συμμαθητές και συνομήλικους τους.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, επισήμανε πως οι επιθέσεις πλέον αυτές λαμβάνουν χαρακτηριστικά οργανωμένων συμμοριών και οι θύτες επιτίθονται πιο άγρια ακόμα και με μαχαίρια. «Είναι στοίχημα για εμάς να περιορίσουμε το φαινόμενο που τρομάζει τους συμπολίτες μας και κυρίως τους γονείς» διεμήνυσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Εκτός από την εφαρμογή Panic Button που θα μπορεί να κατεβάσουν οι νέοι, για να καλούν βοήθεια όταν δέχονται επίθεση ή βλέπουν ένα περιστατικό να εξελίσσεται μπροστά τους, περίπου σε δυο εβδομάδες, θα ενεργοποιηθεί ένα πενταψήφιο νούμερο για να καλούν τα παιδιά και οι γονείς για άμεση παρέμβαση.

Ενδοοικογενειακή βία: 12.500 συλλήψεις αντρών το 2023

Το δεύτερο θέμα που χρήζει άμεση αντιμετώπισης και έθεσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήταν η ενδοοικογενειακή βία, που δυστυχώς είναι και πάλι επίκαιρη μετά την γυναικοκτονία που εξελίχθηκε μπροστά στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων.

«Θα μας τρομάξει όλους ως πολίτες αυτό που θα σας πω: έχουν συλληφθεί 12.500 άντρες το 2023 που άσκησαν βία σε γυναίκες και 13.000 γυναίκες πήγαν και κατήγγειλαν περιστατικά» ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλώντας προς τους δημάρχους και δίνοντας τη μεγάλη έκταση το φαινομένου.

Με στόχο την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, αναμένεται να ανοίξει και τρίτο ειδικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη, πιθανότατα στη Χαριλάου. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, σημείωσε πως πρέπει να υπάρχει και καλύτερη αξιολόγηση από τους αστυνομικούς στις καταγγελίες. Συγκεκριμένα, είπε πως πέρα την εκπαίδευση και τα πρωτόκολλα, πρέπει να αυξηθεί η ευαισθησία και η ενσυναίσθηση των αστυνομικών ώστε να μπορούν να αξιολογούν εκείνη την στιγμή την κρισιμότητα ενός περιστατικού.

Η περίπτωση της Αριστοτέλους

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σαφώς αναφέρθηκε στα πρωτοφανή περιστατικά βίας με ρατσιστικά χαρακτηριστικά ενάντια μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ στην πλατεία Αριστοτέλους. «Πήγε να πάρει διαστάσεις μεγαλύτερες» σχολίασε για τις ημέρες που ακολούθησαν με αλλεπάλληλες εντάσεις και συγκρούσεις διαφόρων ομάδων και για αυτό το λόγο τόνισε ότι είναι ο τρίτος πυλώνας του σχεδίου αστυνόμευσης στη Θεσσαλονίκης.

Χαρακτήρισε επικίνδυνα τα περιστατικά με ρατσιστικά κίνητρα και δήλωσε ότι δεν θα αφήσουν να εισχωρήσουν μέσα στην τοπική κοινωνία ο διχασμός και η μισαλλοδοξία. «Θα είμαστε παρόντες, άγρυπνοι φρουροί να υπερασπίσουμε τους απλούς πολίτες και να καταπολεμήσουμε αυτά τα φαινόμενα» διεμήνυσε.

Η οπαδική βία

Τελευταίο ζήτημα για τη Θεσσαλονίκη, που χρήζει επιτήρησης και καταπολέμησης, είναι η οπαδική βία. Αναφερόμενος στην δολοφονία του Τόσκο Μποζατζίσκι και του Άλκη Καμπανού, επισήμανε πως υπάρχουν ακραία στοιχεία στον αθλητισμό που λειτουργούν ως εγκληματικές ομάδες.

Χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε πως υπάρχουν εγκληματίες που ασκούνται σε διάφορες δραστηριότητες και ένα πεδίο τους είναι και ο αθλητισμός προκειμένου να στρατολογούν μέσα από αυτόν. Στο συγκεκριμένο ζήτημα, όμως, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα υπάρχει βελτίωση, καθώς παρατηρεί ότι όλοι έχουν λάβει το μήνυμα και στις ΠΑΕ προχωρούν σε λήψη μέτρων.

Νέα σύσκεψη για το Europride 2024

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απευθυνόμενος προς τους 14 δημάρχους και τους αστυνομικούς διευθυντές της Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος, τόνισε ότι πρέπει να γίνει μια νέα μεγάλη σύσκεψη για τη λήψη μέτρων στο πλαίσιο του Europride 2024 που θα διεξαχθεί στην πόλη από τις 21 έως τις 29 Ιουνίου.

Επίσης ζήτησε να γίνουν οι αναγκαίες συσκέψεις για την λήψη μέτρων για την έξοδο των εκδρομέων του Πάσχα αλλά και να τεθούν υπό διαβούλευση όλα όσα πρέπει να γίνουν το καλοκαίρι για την κυκλοφορία και το Fly Over όταν αρχίσει ο οδικός τουρισμός από τα Βαλκάνια. 

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 07.04.2024

Πίσω από την ερμητικά κλειστή πόρτα της αίθουσας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου αναπτύχθηκε η συζήτηση για το νέο σχέδιο αστυνόμευσης στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εμφανίστηκε απέναντι στους 14 δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος αποφασισμένος να γίνουν τομές στον τρόπο λειτουργείας της ΕΛΑΣ στην πόλη, ώστε να αποκτήσουν το πολυπόθητο αίσθημα ασφάλειας οι πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ», ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησε για την κοινωνική κρίση που περνά η χώρα και για συγκεκριμένα φαινόμενα που εντείνονται, χωρίς να κρύβει τους προβληματισμούς του για τον τρόπο διαχείρισης και πρόληψης. Στη συνέχεια, ανέπτυξε τους τέσσερις βασικούς πυλώνες γύρω από τους οποίους θα κινηθεί το νέο σχέδιο αστυνόμευσης στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για τη βία μεταξύ ανηλίκων, την ενδοοικογενειακή βία, τα περιστατικά ρατσιστικής βίας που εκδηλώθηκαν πρόσφατα στην Αριστοτέλους καθώς και την οπαδική βία που εκδηλώνεται από εγκληματικές ομάδες, όπως τις χαρακτήρισε ο ίδιος.

Για κάθε πυλώνα εξέφρασε την εικόνα και τα στοιχεία που υπάρχουν ώστε να συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Αστυνομία. Η «ΜτΚ» στο σημερινό φύλλο αποκαλύπτει αναλυτικά όσα είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για κάθε ζήτημα που θέλει να αντιμετωπίσει άμεσα ο ίδιος και η ηγεσία της ΕΛΑΣ.

«Είμαι αποφασισμένος επιτέλους να πάμε κοντά στους πολίτες»

«Έχω αποφασιστική θέληση να αλλάξουμε μια πολύ δυσάρεστη πραγματικότητα που υπάρχει στον τόπο, στις πόλεις μας, στον αστικό ιστό με το αίσθημα ανασφάλειας που κυριαρχεί διάπλατα σε όλο τον πληθυσμό» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης απευθυνόμενος προς τους δημάρχους.

«Υπάρχουν φαινόμενα, που δεν είναι αμιγώς αστυνομικά, είναι κοινωνικά. Δεν τα αντιμετωπίζουμε, δεν τα προλαμβάνουμε, δεν τα διαχειριζόμαστε με αποτέλεσμα να οδηγούνε πολλές φορές σε τραγωδίες και απώλειες ανθρώπινης ζωής. Χρειάζεται μια διαχείριση κοινωνική ώστε επιτέλους κάποια πράγματα να μπουν στη θέση τους και να ησυχάσουν οι τοπικές κοινωνίες» σχολίασε και τόνισε: «Είμαι αποφασισμένος επιτέλους να πάμε κοντά στους πολίτες. Αυτή είναι η αποστολή μας και αυτός είναι ο ρόλος μας».

«Ξέρω ότι η ανατολική Θεσσαλονίκη ήταν χωρίς αστυνόμευση»

Άκουσε προσεκτικά και τα αιτήματα των 14 δημάρχων της Θεσσαλονίκης και τις εισηγήσεις του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα. Μεταξύ άλλων αναγνώρισε ότι η ανατολική Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει προβλήματα με την υποστελέχωση και την αστυνόμευση, ένα σημείο που επισήμανε και ο Απόστολος Τζιτζικώστας προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. «Ξέρω ότι η ανατολική Θεσσαλονίκη ήταν στην ουσία χωρίς αστυνόμευση. Ξέρω τι συμβαίνει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ», παρουσιάζοντας την κίνηση μεταφοράς 550 αστυνομικών στη Θεσσαλονίκη.

6174404.jpg


«Είναι η πρώτη φορά που κάνουμε μια τέτοια γενναία κίνηση. Τοποθετήσαμε εδώ περίπου 500 νέους αστυνομικούς, οι οποίοι έχουν αναλάβει να καταπολεμήσουν την εγκληματικότητα σε περιοχές που εμφανίζουν υψηλό εγκληματικό δείκτη. Είναι βαριά οπλισμένες υπηρεσίες και ομάδες» τόνισε κατά την τοποθέτηση του ο κ. Χρυσοχοΐδης, βάζοντας ως όρους και προϋποθέσεις τη συνέπεια, συνέχεια, διόρθωση και τον απολογισμό που κάθε φορά θα βελτιώνει την απόδοση.

Επίσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης έμεινε ιδιαίτερα στις περιπτώσεις κλοπών αλεξικέραυνων από σχολικά κτήρια που ανέφερε ο δήμαρχος Νέαπολης- Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ζητώντας από τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης, Γιώργο Παπαδόπουλο να ανοίξει άμεσα δικογραφία και να διερευνηθούν τα περιστατικά. «Πρέπει να καταπολεμήσουμε τη πηγή του φαινομένου, είτε αυτούς που τα κλέβουν είτε αυτούς που τα αγοράζουν» σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Ντροπή το Τμήμα Ασφαλείας στο Βαρδάρη»

Με μεγάλη προσοχή άκουσε και τα παράπονα όλων δημάρχων για τις κτιριακές υποδομές αστυνομικών τμημάτων στην πόλη. Ανάμεσα στους δημάρχους που αναφέρθηκαν σε ετοιμόρροπα τμήματα και απαράδεκτες συνθήκες, ήταν και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης που ζήτησε μετεγκατάσταση του Αστυνομικού Τμήματος Λευκού Πύργου και του Τμήματος Ασφαλείας στη Δωδεκανήσου. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε να υποβάλουν οι δήμαρχοι προτάσεις για τις κτιριακές εγκαταστάσεις και σύμφωνα με πληροφορίες δεσμεύτηκε ότι θα ελέγξει ποια τμήματα μπορούν να μεταφερθούν σε νέα κτίρια μέσω ΣΔΙΤ και ποια νέα κτίρια μπορούν να νοικιαστούν.

«Είναι ντροπή αυτό το τμήμα στο Βαρδάρη. Πρέπει να τα κλείσουν κτίρια παρόμοια σαν αυτό» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για το Τμήμα Ασφαλείας στη Δωδεκανήσου.

To Panic Button και η γραμμή για τη βία ανηλίκων

Ο πρώτος πυλώνας που αναφέρθηκε για το νέο σχέδιο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι η βία μεταξύ ανηλίκων. Καταδεικνύοντας τις τεράστιες διαστάσεις του προβλήματος, ήταν αρκετό να αναφέρει ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο συνελήφθησαν 500 ανήλικοι που άσκησαν βία ενάντια σε συμμαθητές και συνομήλικους τους.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, επισήμανε πως οι επιθέσεις πλέον αυτές λαμβάνουν χαρακτηριστικά οργανωμένων συμμοριών και οι θύτες επιτίθονται πιο άγρια ακόμα και με μαχαίρια. «Είναι στοίχημα για εμάς να περιορίσουμε το φαινόμενο που τρομάζει τους συμπολίτες μας και κυρίως τους γονείς» διεμήνυσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Εκτός από την εφαρμογή Panic Button που θα μπορεί να κατεβάσουν οι νέοι, για να καλούν βοήθεια όταν δέχονται επίθεση ή βλέπουν ένα περιστατικό να εξελίσσεται μπροστά τους, περίπου σε δυο εβδομάδες, θα ενεργοποιηθεί ένα πενταψήφιο νούμερο για να καλούν τα παιδιά και οι γονείς για άμεση παρέμβαση.

Ενδοοικογενειακή βία: 12.500 συλλήψεις αντρών το 2023

Το δεύτερο θέμα που χρήζει άμεση αντιμετώπισης και έθεσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήταν η ενδοοικογενειακή βία, που δυστυχώς είναι και πάλι επίκαιρη μετά την γυναικοκτονία που εξελίχθηκε μπροστά στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων.

«Θα μας τρομάξει όλους ως πολίτες αυτό που θα σας πω: έχουν συλληφθεί 12.500 άντρες το 2023 που άσκησαν βία σε γυναίκες και 13.000 γυναίκες πήγαν και κατήγγειλαν περιστατικά» ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλώντας προς τους δημάρχους και δίνοντας τη μεγάλη έκταση το φαινομένου.

Με στόχο την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, αναμένεται να ανοίξει και τρίτο ειδικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη, πιθανότατα στη Χαριλάου. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, σημείωσε πως πρέπει να υπάρχει και καλύτερη αξιολόγηση από τους αστυνομικούς στις καταγγελίες. Συγκεκριμένα, είπε πως πέρα την εκπαίδευση και τα πρωτόκολλα, πρέπει να αυξηθεί η ευαισθησία και η ενσυναίσθηση των αστυνομικών ώστε να μπορούν να αξιολογούν εκείνη την στιγμή την κρισιμότητα ενός περιστατικού.

Η περίπτωση της Αριστοτέλους

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σαφώς αναφέρθηκε στα πρωτοφανή περιστατικά βίας με ρατσιστικά χαρακτηριστικά ενάντια μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ στην πλατεία Αριστοτέλους. «Πήγε να πάρει διαστάσεις μεγαλύτερες» σχολίασε για τις ημέρες που ακολούθησαν με αλλεπάλληλες εντάσεις και συγκρούσεις διαφόρων ομάδων και για αυτό το λόγο τόνισε ότι είναι ο τρίτος πυλώνας του σχεδίου αστυνόμευσης στη Θεσσαλονίκης.

Χαρακτήρισε επικίνδυνα τα περιστατικά με ρατσιστικά κίνητρα και δήλωσε ότι δεν θα αφήσουν να εισχωρήσουν μέσα στην τοπική κοινωνία ο διχασμός και η μισαλλοδοξία. «Θα είμαστε παρόντες, άγρυπνοι φρουροί να υπερασπίσουμε τους απλούς πολίτες και να καταπολεμήσουμε αυτά τα φαινόμενα» διεμήνυσε.

Η οπαδική βία

Τελευταίο ζήτημα για τη Θεσσαλονίκη, που χρήζει επιτήρησης και καταπολέμησης, είναι η οπαδική βία. Αναφερόμενος στην δολοφονία του Τόσκο Μποζατζίσκι και του Άλκη Καμπανού, επισήμανε πως υπάρχουν ακραία στοιχεία στον αθλητισμό που λειτουργούν ως εγκληματικές ομάδες.

Χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε πως υπάρχουν εγκληματίες που ασκούνται σε διάφορες δραστηριότητες και ένα πεδίο τους είναι και ο αθλητισμός προκειμένου να στρατολογούν μέσα από αυτόν. Στο συγκεκριμένο ζήτημα, όμως, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα υπάρχει βελτίωση, καθώς παρατηρεί ότι όλοι έχουν λάβει το μήνυμα και στις ΠΑΕ προχωρούν σε λήψη μέτρων.

Νέα σύσκεψη για το Europride 2024

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απευθυνόμενος προς τους 14 δημάρχους και τους αστυνομικούς διευθυντές της Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος, τόνισε ότι πρέπει να γίνει μια νέα μεγάλη σύσκεψη για τη λήψη μέτρων στο πλαίσιο του Europride 2024 που θα διεξαχθεί στην πόλη από τις 21 έως τις 29 Ιουνίου.

Επίσης ζήτησε να γίνουν οι αναγκαίες συσκέψεις για την λήψη μέτρων για την έξοδο των εκδρομέων του Πάσχα αλλά και να τεθούν υπό διαβούλευση όλα όσα πρέπει να γίνουν το καλοκαίρι για την κυκλοφορία και το Fly Over όταν αρχίσει ο οδικός τουρισμός από τα Βαλκάνια. 

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 07.04.2024

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία