ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όχι και των “γαλάζιων” στο σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για την Αρετσού

Οι βουλευτές της Θεσσαλονίκης ενώνουν τη φωνή τους με το δήμο Καλαμαριάς, τονίζοντας πως είναι εγκληματικός ο σχεδιασμός που επιχειρείται από το Ταμείο –Ετοιμάζουν παράσταση διαμαρτυρίας στον ΥΠΟΙΚ Χ. Σταϊκούρα

 23/03/2021 13:01

Όχι και των “γαλάζιων” στο σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για την Αρετσού

Φανή Σοβιτσλή

Ισχυρό μήνυμα κατά του σχεδίου του ΤΑΙΠΕΔ για την οικοπεδοποίηση στη μαρίνα Αρεστούς στην Καλαμαριά, έστειλαν οι βουλευτές όλων των κομμάτων της Θεσσαλονίκης και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στηρίζοντας τη θέση του δήμου και του δημοτικού συμβουλίου να αξιοποιηθεί τουριστικά ο χώρος και όχι να γίνει ένα real estate με θέα στη θάλασσα.

Διαφορετική θέση μεταξύ των βουλευτών της Ν.Δ διατύπωσε ο βουλευτής της Α΄ Θεσσαλονίκης, Στράτος Σιμόπουλος, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει μαρίνα χωρίς τις απαιτούμενες υποδομές, όπως ξενοδοχεία ακόμη και κατοικίες που θα εξυπηρετούν Έλληνες και ξένους που θα ελλιμενίζουν τα σκάφη τους. 

Στη χθεσινοβραδινή μαραθώνια τηλε -συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς, παρουσία των βουλευτών Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, της περιφέρειας και του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης τους ενημέρωσε για όλες τις εξελίξεις με το ΤΑΙΠΕΔ και την επίμαχη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που ουσιαστικά καταργεί όλες τις “κόκκινες” γραμμές του δήμου για την αξιοποίηση του χώρου πέριξ της μαρίνας.

Κάλεσε τους βουλευτές και την αυτοδιοίκηση να ενώσουν τις φωνές τους με αυτή του δήμου και του λαού της Καλαμαριάς και να παρέμβουν στη κυβέρνηση, ώστε να αποσυρθεί ο σχεδιασμός του Ταμείου.

«Σας ζητώ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να πετύχουμε το ακατόρθωτο. Δεν θέλουμε μια νέα ‘γειτονιά’ μέσα στην Καλαμαριά, θέλουμε να αξιοποιήσουμε τουριστικά τη μαρίνα και να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών και της οικονομίας της περιοχής» τόνισε ο δήμαρχος κ. Δαρδαμανέλης.

Για το δήμο, είπε ο ίδιος, είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να προχωρήσει η αξιοποίηση ενιαία για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης. «Δεν χωρά μια στεγνή αξιοποίηση όπως τη θέλει το ΤΑΙΠΕΔ, που θέλει να δημιουργήσει ένα ακόμη οικόπεδο σε μια γειτονιά της Καλαμαριάς» σχολίασε, προσθέτοντας ότι ο λόγος που δήμος και πολίτες κινούνται αντίθετα, απορρίπτοντας το σχεδιασμό του Ταμείου και τάσσονται κατά μιας βαριάς επένδυσης είναι ότι δεν ρωτήθηκαν καν πριν εκπονήσουν τη μελέτη.

Παράσταση διαμαρτυρίας στον Χ. Σταϊκούρα

Βουλευτές και δημοτικό συμβούλιο συμφώνησαν από κοινού να συνταχθεί ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θα περιλαμβάνει τις δύο αποφάσεις του σώματος, για διακοπή της διαγωνιστικής διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ που είναι ήδη στον αέρα, ενώ κείμενο με τις θέσεις τους θα ετοιμάσουν και οι κοινοβουλευτικές ομάδες.

Επίσης οι βουλευτές της Θεσσαλονίκης, συνοδεία αντιπροσωπείας του δήμου Καλαμαριάς θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ζητώντας του να παρέμβει στο Ταμείο για να αλλάξει ο σχεδιασμός της μαρίνας και να αναπροσαρμοστεί η μελέτη. Την επίσκεψη μάλιστα στον υπουργό πρότεινε εξαρχής στην τοποθέτηση του ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ Κώστας Γκιουλέκας, σημειώνοντας πως προτίθεται να μεταφέρει στον κ. Σταϊκούρα όλες τις απόψεις που ακούστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο.

Οι βουλευτές της Ν.Δ

Την άποψη ότι υπάρχει ιστορική ευθύνη για το θα γίνει σε αυτό το σημαντικό κομμάτι της Θεσσαλονίκης, εξέφρασε ο βουλευτής, Κώστας Γκιουλέκας . «Να συνταιριάξουμε την οικονομική ανάπτυξη» είπε, «αλλά όχι να γίνει με ασύδοτους οικονομικούς όρους που θα οδηγήσουν σε οικοπεδοποίηση για λίγους, αποκλείοντας τους πολλούς».

Εκ προοιμίου, συνέχισε ο κ. Γκιουλέκας, θα ήταν τραγικό να μην αντισταθεί μια επιχείρηση να μετατραπεί η μαρίνα υψηλών προδιαγραφών σε οικόπεδο για λίγους. «Τάσσομαι κατά της οικιστικής ανάπτυξης και είμαι υπέρ μιας βιώσιμης ήπιας ανάπτυξης, και να μη γίνει ερήμην των πολιτών» σημείωσε ο βουλευτής.

Από την πλευρά του ο βουλευτής, Στράτος Σιμόπουλος στάθηκε απέναντι από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, υποστηρίζοντας την  εμπλοκή ιδιωτών στην μαρίνα με τη συμμετοχή του δήμου. "

"Ο χώρος χρειάζεται ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά χρειάζεται και κεφάλαιο. Δεν μπορεί κανείς να μιλά για μαρίνα χωρίς τις υποστηρικτικές υποδομές. Άποψη μου είναι ότι χρειάζεται η δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας, ενώ θα πρέπει ίσως να δούμε και το θέμα των κατοικιών» επισήμανε ο ίδιος.

Την ανάγκη να υπάρξει διάλογος και συνεργασία, έως ότου βρεθεί συμφέρουσα λύση για το δήμος και τους πολίτες, επισήμανα η βουλευτής Άννα Ευθυμίου.

«Σε όλα τα ζητήματα χρειάζεται διάλογος και συνεργασία. Σε κάθε περίπτωση να ληφθούν υπόψη οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, γιατί εκφράζει αυτό που θέλουν οι πολίτες. Η ανάπτυξη της μαρίνας να στηρίζεται σε βιώσιμες λύσεις, με σεβασμό στο περιβάλλον και υπέρ του συμφέροντος του δήμου και των πολιτών» ανέφερε.

«Για χρυσή ευκαιρία, η οποία δίνει τη δυνατότητα, να επιβεβαιωθεί ότι είμαστε στρατευμένοι με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου» έκανε λόγο ο βουλευτής Δημήτρης Κούβελας. «Οι κόκκινες γραμμές βρίσκω ότι είναι αυτονόητες. Η ανάγκη να αφήσουμε έξω από την ανάπτυξη τη κατασκευή κατοικιών είναι δέσμευση. Δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς να μπορούν να την απολαύσουν οι πολίτες της περιοχής. Δεν είμαστε Κυανή Ακτή, ούτε οι Σπέτσες. Η επιχειρηματική στόχευση του επενδυτή πρέπει να είναι αξιοποίηση του χώρου με ήπιους όρους και για το λόγο αυτό ο σχεδιασμός δεν μπορεί να αποκλείσει τους ίδιους τους Καλαμαριώτες» επισήμανε ο κ. Κούβελας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Υπέρ της επιστροφής της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) ως απαράδεκτη τάχθηκε ο βουλευτής, Σωκράτης Φάμελος. «Εκτιμώ ότι απαιτείται μια επίσκεψη στον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και να δηλώσουμε ότι δεν συμφωνούμε με αυτό το σχέδιο. Να πούμε ότι θέλουμε την ανάπτυξη της μαρίνας αλλά με δραστηριότητες που θα προσφέρουν σε όλους. Να στηρίξουμε την ανάπτυξη αλλά όχι να λεηλατήσουμε τους όσους πόρους διαθέτουμε» υπογράμμισε, ενώ έβαλε στο τραπέζι και την διενέργεια δημοψηφίσματος για να αποφασίσει ο λαός.

«Να συμβάλλουμε, ώστε να παρθεί πίσω η προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ για να μην γίνουν τα τσαμούρια της μνήμης μας τα τσιμέντα του ΤΑΙΠΕΔ» δήλωσε στην τοποθέτηση του ο βουλευτής του κόμματος Χρήστος Γιαννούλης. Δεν χρειάζεται, είπε, με επιπλέον τσιμεντοποίηση για να καλυφθούν τα κέρδη ενός επενδυτή του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ τάχθηκε υπέρ της παράστασης διαμαρτυρίας στον υπουργό Οικονομικών .

«Παραδειγματικό μοντέλο συνεργασίας με στόχο τη διασφάλιση του συμφέροντος των πολιών και του δήμου» χαρακτήρισε την Καλαμαριά, ο βουλευτής Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. «Το παρόν σχέδιο δεν είναι σχέδιο αξιοποίησης αλλά deal με επενδυτές για ένα φιλέτο. Το σχέδιο να επιστραφεί στην κυβέρνηση και τους εμπνευστές της» είπε χαρακτηριστικά και δήλωσε υπέρ μιας μαρίνα σύγχρονης και λειτουργικής με διαφανή και χρηστή λειτουργία.

Την προτεραιότητα που θα πρέπει να αποτελεί ο θαλάσσιος τουρισμός και για τη Θεσσαλονίκη, επισήμανε η βουλευτής Κατερίνα Νοτοπούλου, λέγοντας πως «το στρατηγικό πλαίσιο δεν μπορεί να είναι ξεκομμένο από τη ίδια την περιοχή και να λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων ιδιωτών. Ένα σχέδιο που δεν αναβαθμίζει το περιβάλλον και δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των πολιτών είναι καταδικασμένο να αποτύχει» τόνισε και πρόσθεσε πως το ΤΑΙΠΕΔ υπονομεύει το μέλλον της μαρίνα, Χαρακτήρισε μάλιστα εγκληματική την πρόταση του Ταμείου και ζήτησε να επιστραφεί ως απαράδεκτη.

Σύμφωνος με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να απορρίψει απορρίπτει τη μελέτη δήλωσε ο βουλευτής Γιάννης Αμανατίδης. «Απευθύνομαι και ως βουλευτής και ως πολίτης που ζει στην Καλαμαριά. Στη μαρίνα επιχειρείται να συντελεστεί ένα έγκλημα, αν προχωρήσει η διαδικασία με όρους που θέλει το ΤΑΙΠΕΔ. Εν τη ενώσει η ισχύς αυτό πρέπει να γίνει και να προσχωρήσουμε σε κοινή παράσταση διαμαρτυρίας στον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα» ανέφερε.

Τα άλλα κόμματα

Υπέρ της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς δήλωσε ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ, Χάρης Καστανίδης.

«Θα είμαι με την απόφασή του δημοτικού συμβουλίου. Η υποχρέωση που έχουμε όλοι είναι το κείμενο της απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να το καταθέσουμε ως κοινή αναφορά των βουλευτών σε μια προσπάθεια να καταδείξουμε ότι τη στηρίζουμε» σημείωσε.

Αντίθετος με κάθε αντίληψη που αφορά την αξιοποίηση της μαρίνας Αρετσούς με την εμπλοκή ιδιώτη δήλωσε ο βουλευτής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Λεωνίδας Στολτίδης. «Είμαστε κατά κάθε συμφωνίας πλούτου μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και επενδυτών» σχολίασε.

Μνημονιακό έγκλημα χαρακτήρισε αυτό που σχεδιάζεται στην περιοχή, χαρακτήρισε την προωθούμενη επένδυση, το μέλος του «Μέρα 25» Μιχάλης Κριθαρίδης. Είπε ότι ανάλογε κινήσεις γίνονται παντού και για το λόγο αυτό πρότεινε την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ.

Υπέρ των αιτημάτων του λαού και της θέσης του δήμου Καλαμαριάς, τάχθηκε ο Τομεάρχης Πολιτισμού, πολιτευτής της «Ελληνικής Λύσης» Γιώργος Κομνηνός, προτείνοντας αξιοποίηση με ήπιες υποδομές που θα διασφαλίζουν ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα.

Η περιφέρεια

Την ανάγκη να συνταχθούν όλοι στο πλευρό του δήμου Καλαμαριάς και του δημοτικού συμβουλίου, επισήμανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει μια συζήτηση με το ΤΑΙΠΕΔ, ότι το σχέδιο είναι μαξιμαλιστικό και δεν είναι ρεαλιστικό. «Θεωρώ ότι υπάρχουν σημεία που μπορούν να βελτιωθούν προς το συμφέρον του δήμου και των πολιτών» είπε ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν διαφέρει η άποψη της ΠΚΜ, από αυτή του δήμου Καλαμαριάς. Έθεσε πάντως τέσσερις προϋποθέσεις για να προχωρήσει ο σχεδιασμός για αξιοποίηση της μαρίνας.

1.Προστασία του περιβάλλοντος και ανάδειξη του. κάτι που επιτυγχάνεται με την ήπια δόμηση

2. Απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών, που είναι προϋπόθεση πρώτης γραμμής.

3.Να ακούγεται η βούληση της τοπικής κοινωνίας. «Δεν πρέπει να αποφασίζουν άλλοι για μας χωρίς εμάς. Άρα πολύ σωστά έβαλε ο δήμος στη ατζέντα αυτή τη συζήτηση» είπε ο περιφερειάρχης.

4.Προκειμένου να γίνει μια επένδυση, θα πρέπει να είναι συμφέρουσα για εκείνον που θα την αναπτύξει. Κανείς δε μιλά για υπερκέρδη, αλλά σίγουρα να είναι μια συμφέρουσα επένδυση.

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, τόνισε ότι σήμερα η μαρίνα έχει μετατραπεί σε πάρκιγκ σκαφών, και δεν έχει γίνει κανένας απολύτως εκσυγχρονισμός, καμία αναβάθμιση. «Θέλουμε την τουριστική ανάπτυξη και τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, αλλά πως θα γίνει ανταγωνιστική η μαρίνα αν δεν υπάρξει επενδυτής; Θεωρώ ότι απαιτείται πλήρης αξιοποίηση της θαλάσσιας και χερσαίας ζώνης, καθώς έχουμε ένα διαμάντι στην Αρετσού. Αυτή όμως να γίνει με βιώσιμους όρους και για τις δυο πλευρές, την τοπική κοινωνία και τον ίδιο τον επενδυτή που θα την αναπτύξει», σημείωσε

Το ΤΕΕ

Την άποψη ότι η περιοχή είναι εγκαταλειμμένη και υποβαθμισμένη εξέφρασε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Τσακούμης. «Εμείς δεν θα πούμε πως θα αξιοποιηθεί η περιοχή, αλλά θα θέλαμε να προχωρήσει η ανάπτυξη. Υπάρχουν προβληματισμοί όμως και από εμάς αλλά ως TEE/ΚΜ δεν μας τρομάζει η αξιοποίηση. Τεχνικά δεν βρίσκουμε εγκληματική τη δόμηση, θεωρούμε ότι έγκλημα είναι η εγκατάλειψη της περιοχής» υπογράμμισε ο ίδιος.

Ισχυρό μήνυμα κατά του σχεδίου του ΤΑΙΠΕΔ για την οικοπεδοποίηση στη μαρίνα Αρεστούς στην Καλαμαριά, έστειλαν οι βουλευτές όλων των κομμάτων της Θεσσαλονίκης και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στηρίζοντας τη θέση του δήμου και του δημοτικού συμβουλίου να αξιοποιηθεί τουριστικά ο χώρος και όχι να γίνει ένα real estate με θέα στη θάλασσα.

Διαφορετική θέση μεταξύ των βουλευτών της Ν.Δ διατύπωσε ο βουλευτής της Α΄ Θεσσαλονίκης, Στράτος Σιμόπουλος, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει μαρίνα χωρίς τις απαιτούμενες υποδομές, όπως ξενοδοχεία ακόμη και κατοικίες που θα εξυπηρετούν Έλληνες και ξένους που θα ελλιμενίζουν τα σκάφη τους. 

Στη χθεσινοβραδινή μαραθώνια τηλε -συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς, παρουσία των βουλευτών Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, της περιφέρειας και του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης τους ενημέρωσε για όλες τις εξελίξεις με το ΤΑΙΠΕΔ και την επίμαχη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που ουσιαστικά καταργεί όλες τις “κόκκινες” γραμμές του δήμου για την αξιοποίηση του χώρου πέριξ της μαρίνας.

Κάλεσε τους βουλευτές και την αυτοδιοίκηση να ενώσουν τις φωνές τους με αυτή του δήμου και του λαού της Καλαμαριάς και να παρέμβουν στη κυβέρνηση, ώστε να αποσυρθεί ο σχεδιασμός του Ταμείου.

«Σας ζητώ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να πετύχουμε το ακατόρθωτο. Δεν θέλουμε μια νέα ‘γειτονιά’ μέσα στην Καλαμαριά, θέλουμε να αξιοποιήσουμε τουριστικά τη μαρίνα και να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών και της οικονομίας της περιοχής» τόνισε ο δήμαρχος κ. Δαρδαμανέλης.

Για το δήμο, είπε ο ίδιος, είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να προχωρήσει η αξιοποίηση ενιαία για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης. «Δεν χωρά μια στεγνή αξιοποίηση όπως τη θέλει το ΤΑΙΠΕΔ, που θέλει να δημιουργήσει ένα ακόμη οικόπεδο σε μια γειτονιά της Καλαμαριάς» σχολίασε, προσθέτοντας ότι ο λόγος που δήμος και πολίτες κινούνται αντίθετα, απορρίπτοντας το σχεδιασμό του Ταμείου και τάσσονται κατά μιας βαριάς επένδυσης είναι ότι δεν ρωτήθηκαν καν πριν εκπονήσουν τη μελέτη.

Παράσταση διαμαρτυρίας στον Χ. Σταϊκούρα

Βουλευτές και δημοτικό συμβούλιο συμφώνησαν από κοινού να συνταχθεί ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θα περιλαμβάνει τις δύο αποφάσεις του σώματος, για διακοπή της διαγωνιστικής διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ που είναι ήδη στον αέρα, ενώ κείμενο με τις θέσεις τους θα ετοιμάσουν και οι κοινοβουλευτικές ομάδες.

Επίσης οι βουλευτές της Θεσσαλονίκης, συνοδεία αντιπροσωπείας του δήμου Καλαμαριάς θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ζητώντας του να παρέμβει στο Ταμείο για να αλλάξει ο σχεδιασμός της μαρίνας και να αναπροσαρμοστεί η μελέτη. Την επίσκεψη μάλιστα στον υπουργό πρότεινε εξαρχής στην τοποθέτηση του ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ Κώστας Γκιουλέκας, σημειώνοντας πως προτίθεται να μεταφέρει στον κ. Σταϊκούρα όλες τις απόψεις που ακούστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο.

Οι βουλευτές της Ν.Δ

Την άποψη ότι υπάρχει ιστορική ευθύνη για το θα γίνει σε αυτό το σημαντικό κομμάτι της Θεσσαλονίκης, εξέφρασε ο βουλευτής, Κώστας Γκιουλέκας . «Να συνταιριάξουμε την οικονομική ανάπτυξη» είπε, «αλλά όχι να γίνει με ασύδοτους οικονομικούς όρους που θα οδηγήσουν σε οικοπεδοποίηση για λίγους, αποκλείοντας τους πολλούς».

Εκ προοιμίου, συνέχισε ο κ. Γκιουλέκας, θα ήταν τραγικό να μην αντισταθεί μια επιχείρηση να μετατραπεί η μαρίνα υψηλών προδιαγραφών σε οικόπεδο για λίγους. «Τάσσομαι κατά της οικιστικής ανάπτυξης και είμαι υπέρ μιας βιώσιμης ήπιας ανάπτυξης, και να μη γίνει ερήμην των πολιτών» σημείωσε ο βουλευτής.

Από την πλευρά του ο βουλευτής, Στράτος Σιμόπουλος στάθηκε απέναντι από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, υποστηρίζοντας την  εμπλοκή ιδιωτών στην μαρίνα με τη συμμετοχή του δήμου. "

"Ο χώρος χρειάζεται ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά χρειάζεται και κεφάλαιο. Δεν μπορεί κανείς να μιλά για μαρίνα χωρίς τις υποστηρικτικές υποδομές. Άποψη μου είναι ότι χρειάζεται η δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας, ενώ θα πρέπει ίσως να δούμε και το θέμα των κατοικιών» επισήμανε ο ίδιος.

Την ανάγκη να υπάρξει διάλογος και συνεργασία, έως ότου βρεθεί συμφέρουσα λύση για το δήμος και τους πολίτες, επισήμανα η βουλευτής Άννα Ευθυμίου.

«Σε όλα τα ζητήματα χρειάζεται διάλογος και συνεργασία. Σε κάθε περίπτωση να ληφθούν υπόψη οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, γιατί εκφράζει αυτό που θέλουν οι πολίτες. Η ανάπτυξη της μαρίνας να στηρίζεται σε βιώσιμες λύσεις, με σεβασμό στο περιβάλλον και υπέρ του συμφέροντος του δήμου και των πολιτών» ανέφερε.

«Για χρυσή ευκαιρία, η οποία δίνει τη δυνατότητα, να επιβεβαιωθεί ότι είμαστε στρατευμένοι με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου» έκανε λόγο ο βουλευτής Δημήτρης Κούβελας. «Οι κόκκινες γραμμές βρίσκω ότι είναι αυτονόητες. Η ανάγκη να αφήσουμε έξω από την ανάπτυξη τη κατασκευή κατοικιών είναι δέσμευση. Δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς να μπορούν να την απολαύσουν οι πολίτες της περιοχής. Δεν είμαστε Κυανή Ακτή, ούτε οι Σπέτσες. Η επιχειρηματική στόχευση του επενδυτή πρέπει να είναι αξιοποίηση του χώρου με ήπιους όρους και για το λόγο αυτό ο σχεδιασμός δεν μπορεί να αποκλείσει τους ίδιους τους Καλαμαριώτες» επισήμανε ο κ. Κούβελας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Υπέρ της επιστροφής της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) ως απαράδεκτη τάχθηκε ο βουλευτής, Σωκράτης Φάμελος. «Εκτιμώ ότι απαιτείται μια επίσκεψη στον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και να δηλώσουμε ότι δεν συμφωνούμε με αυτό το σχέδιο. Να πούμε ότι θέλουμε την ανάπτυξη της μαρίνας αλλά με δραστηριότητες που θα προσφέρουν σε όλους. Να στηρίξουμε την ανάπτυξη αλλά όχι να λεηλατήσουμε τους όσους πόρους διαθέτουμε» υπογράμμισε, ενώ έβαλε στο τραπέζι και την διενέργεια δημοψηφίσματος για να αποφασίσει ο λαός.

«Να συμβάλλουμε, ώστε να παρθεί πίσω η προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ για να μην γίνουν τα τσαμούρια της μνήμης μας τα τσιμέντα του ΤΑΙΠΕΔ» δήλωσε στην τοποθέτηση του ο βουλευτής του κόμματος Χρήστος Γιαννούλης. Δεν χρειάζεται, είπε, με επιπλέον τσιμεντοποίηση για να καλυφθούν τα κέρδη ενός επενδυτή του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ τάχθηκε υπέρ της παράστασης διαμαρτυρίας στον υπουργό Οικονομικών .

«Παραδειγματικό μοντέλο συνεργασίας με στόχο τη διασφάλιση του συμφέροντος των πολιών και του δήμου» χαρακτήρισε την Καλαμαριά, ο βουλευτής Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. «Το παρόν σχέδιο δεν είναι σχέδιο αξιοποίησης αλλά deal με επενδυτές για ένα φιλέτο. Το σχέδιο να επιστραφεί στην κυβέρνηση και τους εμπνευστές της» είπε χαρακτηριστικά και δήλωσε υπέρ μιας μαρίνα σύγχρονης και λειτουργικής με διαφανή και χρηστή λειτουργία.

Την προτεραιότητα που θα πρέπει να αποτελεί ο θαλάσσιος τουρισμός και για τη Θεσσαλονίκη, επισήμανε η βουλευτής Κατερίνα Νοτοπούλου, λέγοντας πως «το στρατηγικό πλαίσιο δεν μπορεί να είναι ξεκομμένο από τη ίδια την περιοχή και να λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων ιδιωτών. Ένα σχέδιο που δεν αναβαθμίζει το περιβάλλον και δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των πολιτών είναι καταδικασμένο να αποτύχει» τόνισε και πρόσθεσε πως το ΤΑΙΠΕΔ υπονομεύει το μέλλον της μαρίνα, Χαρακτήρισε μάλιστα εγκληματική την πρόταση του Ταμείου και ζήτησε να επιστραφεί ως απαράδεκτη.

Σύμφωνος με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να απορρίψει απορρίπτει τη μελέτη δήλωσε ο βουλευτής Γιάννης Αμανατίδης. «Απευθύνομαι και ως βουλευτής και ως πολίτης που ζει στην Καλαμαριά. Στη μαρίνα επιχειρείται να συντελεστεί ένα έγκλημα, αν προχωρήσει η διαδικασία με όρους που θέλει το ΤΑΙΠΕΔ. Εν τη ενώσει η ισχύς αυτό πρέπει να γίνει και να προσχωρήσουμε σε κοινή παράσταση διαμαρτυρίας στον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα» ανέφερε.

Τα άλλα κόμματα

Υπέρ της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς δήλωσε ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ, Χάρης Καστανίδης.

«Θα είμαι με την απόφασή του δημοτικού συμβουλίου. Η υποχρέωση που έχουμε όλοι είναι το κείμενο της απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να το καταθέσουμε ως κοινή αναφορά των βουλευτών σε μια προσπάθεια να καταδείξουμε ότι τη στηρίζουμε» σημείωσε.

Αντίθετος με κάθε αντίληψη που αφορά την αξιοποίηση της μαρίνας Αρετσούς με την εμπλοκή ιδιώτη δήλωσε ο βουλευτής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Λεωνίδας Στολτίδης. «Είμαστε κατά κάθε συμφωνίας πλούτου μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και επενδυτών» σχολίασε.

Μνημονιακό έγκλημα χαρακτήρισε αυτό που σχεδιάζεται στην περιοχή, χαρακτήρισε την προωθούμενη επένδυση, το μέλος του «Μέρα 25» Μιχάλης Κριθαρίδης. Είπε ότι ανάλογε κινήσεις γίνονται παντού και για το λόγο αυτό πρότεινε την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ.

Υπέρ των αιτημάτων του λαού και της θέσης του δήμου Καλαμαριάς, τάχθηκε ο Τομεάρχης Πολιτισμού, πολιτευτής της «Ελληνικής Λύσης» Γιώργος Κομνηνός, προτείνοντας αξιοποίηση με ήπιες υποδομές που θα διασφαλίζουν ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα.

Η περιφέρεια

Την ανάγκη να συνταχθούν όλοι στο πλευρό του δήμου Καλαμαριάς και του δημοτικού συμβουλίου, επισήμανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει μια συζήτηση με το ΤΑΙΠΕΔ, ότι το σχέδιο είναι μαξιμαλιστικό και δεν είναι ρεαλιστικό. «Θεωρώ ότι υπάρχουν σημεία που μπορούν να βελτιωθούν προς το συμφέρον του δήμου και των πολιτών» είπε ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν διαφέρει η άποψη της ΠΚΜ, από αυτή του δήμου Καλαμαριάς. Έθεσε πάντως τέσσερις προϋποθέσεις για να προχωρήσει ο σχεδιασμός για αξιοποίηση της μαρίνας.

1.Προστασία του περιβάλλοντος και ανάδειξη του. κάτι που επιτυγχάνεται με την ήπια δόμηση

2. Απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών, που είναι προϋπόθεση πρώτης γραμμής.

3.Να ακούγεται η βούληση της τοπικής κοινωνίας. «Δεν πρέπει να αποφασίζουν άλλοι για μας χωρίς εμάς. Άρα πολύ σωστά έβαλε ο δήμος στη ατζέντα αυτή τη συζήτηση» είπε ο περιφερειάρχης.

4.Προκειμένου να γίνει μια επένδυση, θα πρέπει να είναι συμφέρουσα για εκείνον που θα την αναπτύξει. Κανείς δε μιλά για υπερκέρδη, αλλά σίγουρα να είναι μια συμφέρουσα επένδυση.

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, τόνισε ότι σήμερα η μαρίνα έχει μετατραπεί σε πάρκιγκ σκαφών, και δεν έχει γίνει κανένας απολύτως εκσυγχρονισμός, καμία αναβάθμιση. «Θέλουμε την τουριστική ανάπτυξη και τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, αλλά πως θα γίνει ανταγωνιστική η μαρίνα αν δεν υπάρξει επενδυτής; Θεωρώ ότι απαιτείται πλήρης αξιοποίηση της θαλάσσιας και χερσαίας ζώνης, καθώς έχουμε ένα διαμάντι στην Αρετσού. Αυτή όμως να γίνει με βιώσιμους όρους και για τις δυο πλευρές, την τοπική κοινωνία και τον ίδιο τον επενδυτή που θα την αναπτύξει», σημείωσε

Το ΤΕΕ

Την άποψη ότι η περιοχή είναι εγκαταλειμμένη και υποβαθμισμένη εξέφρασε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Τσακούμης. «Εμείς δεν θα πούμε πως θα αξιοποιηθεί η περιοχή, αλλά θα θέλαμε να προχωρήσει η ανάπτυξη. Υπάρχουν προβληματισμοί όμως και από εμάς αλλά ως TEE/ΚΜ δεν μας τρομάζει η αξιοποίηση. Τεχνικά δεν βρίσκουμε εγκληματική τη δόμηση, θεωρούμε ότι έγκλημα είναι η εγκατάλειψη της περιοχής» υπογράμμισε ο ίδιος.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία