ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου για Τέμπη: Στη Λάρισα λειτουργεί από το Νοέμβριο του '22 σύστημα τηλεδιοίκησης

Τι ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

 20/03/2023 14:24

Οικονόμου για Τέμπη:  Στη Λάρισα λειτουργεί από το Νοέμβριο του '22 σύστημα τηλεδιοίκησης

«Η κυβέρνηση παραμένει απολύτως προσηλωμένη στη διττή δέσμευση που ανέλαβε μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Πρώτον, να συμβάλει στον βαθμό που την αφορά έτσι ώστε η διερεύνηση να φθάσει μέχρι τέλους και να μάθουν οι πολίτες όλη την αλήθεια, να αποδοθεί δικαιοσύνη. Και δεύτερον, να κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου, όπως επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να μην ξαναγίνει ποτέ στη χώρα μας κάτι ανάλογο», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Όλα αυτά θα βοηθήσουν την ελληνική κοινωνία να εκλογικεύσει και να διαχειριστεί τα βαθιά και βαριά αισθήματα που δημιούργησε η τραγωδία αυτή», πρόσθεσε.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως άμεση προτεραιότητα αποτελεί η στήριξη των συγγενών των θυμάτων και των τραυματιών και εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή σειρά οικονομικών και άλλων μέτρων ενώ συνεχίζεται η ψυχολογική υποστήριξή τους.

«Ταυτόχρονα εργαζόμαστε για τη σταδιακή επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων με απόλυτη ασφάλεια και αναπτύσσουμε κάθε αναγκαία πρωτοβουλία έτσι ώστε το σύστημα τηλεδιοίκησης να εγκατασταθεί πλήρως και να λειτουργήσει το ταχύτερο δυνατόν», τόνισε.

Επίσης, αναφέρθηκε στη συγκρότηση και λειτουργία νέου Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων στον ΟΣΕ, με τη συμμετοχή της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, καθώς επίσης και της Hellenic Trains.

«Στόχος, όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, είναι αφενός να επιτηρούνται καλύτερα όλα τα συστήματα ασφαλείας και αφετέρου να προχωρήσει με πολύ γοργά βήματα η αναβάθμιση όλων των προδιαγραφών ασφαλείας του σιδηροδρομικού μας δικτύου, έτσι ώστε να βελτιωθεί συνολικά η εμπιστοσύνη των πολιτών στον σιδηρόδρομο. Μεθαύριο, Τετάρτη, εκκινεί σταδιακά η λειτουργία των τρένων και ανά πενθήμερο θα προστίθενται και νέες γραμμές, έτσι ώστε να έχουμε πλήρη ανάπτυξη πριν από το Πάσχα», επεσήμανε. Υπογράμμισε ότι έμφαση δίνεται σε συγκεκριμένα θέματα ασφαλείας, όπως η πυρασφάλεια, η πυρανίχνευση και η πιστή τήρηση του κανονισμού κυκλοφορίας τονίζοντας τι θα προβλέπεται ειδικά για τις σήραγγες.

Ο κ. κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι θα υπάρξει στελέχωση των σταθμών με δύο σταθμάρχες, μείωση της ταχύτητας σε τμήματα του δικτύου που δεν καλύπτονται από σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση, στελέχωση των προαστιακών συρμών με δύο μηχανοδηγούς και έναν συνοδό, στελέχωση των Intercity που εκτελούν το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη με τρεις συνοδούς έναντι των δύο που υπήρχαν μέχρι σήμερα.

Στη συνέχεια μίλησε για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση, συνεπής στις δεσμεύσεις της, προχωρά στην τρίτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 9,4%, που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου. Εξήγησε ότι έτσι ο βασικός μεικτός μισθός θα ανέλθει τα 780 ευρώ, αυξημένος κατά 20% σε σύγκριση με τα 650 ευρώ που ήταν το 2019. «Αν συνυπολογιστούν τα δώρα και το επίδομα άδειας, ο κατώτατος μισθός με αναγωγή σε δωδεκάμηνη βάση διαμορφώνεται στα 910 ευρώ ή 152 ευρώ τον μήνα περισσότερα σε σχέση με αυτά που ήταν το 2019», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην πράξη αυτό σημαίνει ότι κατά τη θητεία της σημερινής κυβέρνησης έχουν προστεθεί ετησίως σχεδόν τρεις επιπλέον μισθοί στο εισόδημα περίπου 585.000 εργαζομένων που αμείβονται σήμερα με τον κατώτατο μισθό.

Ακόμη, είπε ότι η νέα αύξηση θα συμπαρασύρει προς τα πάνω μία σειρά από επιδόματα και παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό, και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο επίδομα ανεργίας που διαμορφώνεται στα 479 ευρώ τον μήνα από 438 ευρώ που ήταν προηγουμένως.

Όπως συμπλήρωσε, με τη νέα αύξηση η Ελλάδα ανεβαίνει στη 10η θέση μεταξύ των 22 χωρών-μελών της ΕΕ που έχουν κατώτατο μισθό, από τη 13η θέση προηγουμένως. Σε όρους αγοραστικής δύναμης, ανεβαίνει στη 13η θέση από τη 18η.

Σε αυτό το σημείο ανέφερε ως αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η δραστική μείωση της ανεργίας σε σχέση με το 2019 συνοδεύεται και με καλύτερες αποδοχές συνολικά για τους εργαζόμενους.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ αλλά και με την ΕΛΣΤΑΤ, οι μέσες μηνιαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 12,4% σε σχέση με το 2019. Οι εργαζόμενοι, δηλαδή, αμείβονται καλύτερα», τόνισε.

Ο κ. Οικονόμου αναγνώρισε, επαναλαμβάνοντας την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ότι η νέα αύξηση δεν καλύπτει τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ της χώρας μας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών αλλά σίγουρα προσφέρει μία πολύ σημαντική ανακούφιση, καθιστά αυτούς τους ανθρώπους περισσότερο ανθεκτικούς, κυρίως στη συγκυρία που ζούμε τώρα. Δηλώνει, όμως, όπως επεσήμανε, και την πρόθεση της κυβέρνησης να αναβαθμίσει και να αυξήσει τους μισθούς, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, επανέλαβε ότι την επόμενη τετραετία ο μεγάλος στόχος είναι η σύγκλιση των μισθών στον μέσο όρο των δυναμικότερων οικονομιών της Ευρώπης.

«Όπως μειώσαμε τους φόρους κατά τη διάρκεια της πρώτης τετραετίας, στη δεύτερη, με τη δύναμη της λαϊκής εντολής, θα προχωρήσουμε στην αύξηση των μισθών», υπογράμμισε.

Ακολούθως, μίλησε για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που συζητείται στη Βουλή, με το οποίο η κυβέρνηση δίνει συνέχεια στο μεταρρυθμιστικό έργο της και παράλληλα προχωρά στην υλοποίηση ενός νέου πακέτου στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας.

Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προβλέψεις του νομοσχεδίου και στη συνέχεια μίλησε για την εφαρμογή του θεσμού της ημιαυτόνομης διαβίωσης για άτομα 15 ετών και πάνω, που διαβιούν σήμερα σε μονάδες παιδικής προστασίας και φροντίδας.

Τέλος, αναφέρθηκε στην τροπολογία που θα κατατεθεί σήμερα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας, η οποία έχει σκοπό την αναστολή οικοδομικών αδειών για εκτός σχεδίου περιοχές της Μυκόνου.

«Οι ανώτατοι λειτουργοί σε ανώτατες θέσεις αξιολογούνται για τη δράση τους συνεχώς»

Για την αντικατάσταση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, ο Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δήλωσε ότι έγινε με ομόφωνη απόφαση του ΚΥΣΕΑ και στη σχετική ανακοίνωση περιγράφεται με ακρίβεια το σκεπτικό και τόνισε ότι «Οι ανώτατοι λειτουργοί σε ανώτατες θέσεις αξιολογούνται για τη δράση τους συνεχώς».

Σχετικά με την ανακοίνωση της ΕΥΠ για το ρόλο και τη δράση ρωσίδας κατασκόπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η ανακοίνωση περιγράφει τι συνέβαινε και πως η ΕΥΠ εξετάζει το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις.

Με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο σταθμό Λάρισας, ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι στον σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας λειτουργεί από το Νοέμβριο του '22 σύστημα τηλεδιοίκησης και υπάρχει υποχρέωση χάραξης πάνω σε αυτό όπως και δυνατότητα παρακολούθησης των δρομολογίων για 5,5 χλμ ή για 12 λεπτά. Ανέφερε ότι το σύστημα αυτό λειτούργησε μέχρι μία ώρα πριν το δυστύχημα και αυτό είναι το ουσιαστικό και όχι τα υπόλοιπα που προκαλούν σύγχυση με ψέματα και ανακρίβειες. «Είναι διαδικασίες που θα αποδειχθούν μέσα από έγγραφα. Τι υπήρχε και τι όχι πιστοποιείται από τα πρωτόκολλα παραλαβής. Αυτό που παρελήφθη το 2019 ήταν σε λειτουργικότητα σε ποσοστό 18%», συνέχισε και επανέλαβε ότι στη Λάρισα μέχρι και μία ώρα πριν το δυστύχημα αξιοποιήθηκε το σύστημα τοπικής τηλεδιοίκησης. «Είχε γίνει σεβαστή η υποχρέωση να χαράσσεται η διαδρομή στον πίνακα αυτό και όλα αυτό λειτουργούσε κανονικά. Αυτό δεν αμφισβητείται», υπογράμμισε.

Σε ότι αφορά τα περί αλλαγής νοοτροπίας της δημόσιας διοίκησης ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως η κυβέρνηση προσπάθησε αρκετά την πρώτη τετραετία και είχε επιτυχίες σε άλλους τομείς. Υπενθύμισε ότι έχει ψηφίσει μόνοι της 12 σχετικούς νόμους και τόνισε πως αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και επιμονή. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση ανέλαβε την πολιτική ευθύνη που δεν υλοποίησε σε μεγαλύτερο εύρος αυτές τις αλλαγές και τόνισε πως «οι πολίτες ξέρουν πότε έγιναν βήματα και ποιοι τα έκαναν καθώς και ποιοι είναι σταθερά απέναντι σε αυτή τη λογική».

Για την επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου δήλωσε πως ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης έχει αναπτύξει το σχέδιο με σημαντικές ασφαλιστικές δικλείδες.

Με αφορμή άλλη ερώτηση ανέφερε πως αυτό στο οποίο είναι προσηλωμένος ο πρωθυπουργός είναι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ κάτι τέτοιο.

Επανερχόμενος μετά από σχετική ερώτηση στα περί βαθέως κράτους, ο κ. Οικονόμου είπε ότι μιλάμε για νοοτροπίες και εκφραστές του που οδηγούν ανθρώπους να μην είναι στη θέση τους στη βάρδιά τους, για ανθρώπους που σπεύδουν να πάρουν αναρρωτικές άδειες, για όλο αυτό που αναδείχθηκε μέσα από τους διαλόγους, για μια σειρά από πράγματα που έρχονται από το παρελθόν, που προσπαθούμε να τα αλλάξουμε και είμαστε διαρκή ρήξη. «Κάναμε βήματα. Δυστυχώς όχι με την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα που θέλαμε», συμπλήρωσε.

«Δεν έχω να προσθέσω κάτι νεότερο. Στην ώρα του θα αποσαφηνιστεί», απάντησε σε ερώτηση αν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές ο κ. Καραμανλής. Σχετικά με τις ευθύνες που ανέλαβε είπε ότι ο πρώην υπουργός μεταφορών έχει την πολιτική ευθύνη «γιατί δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε το 100% ενός έργου που παραλάβαμε στο 18% και το πήγαμε στο 72%». Πρόσθεσε πως όλα τα υπόλοιπα μέσα από την έρευνα της δικαιοσύνης και της επιτροπής θα έρθουν στο φως. «Η δική μας δέσμευση είναι ότι δεν θα υπάρξει στην υπόθεση αυτή καμία συγκάλυψη», τόνισε.

Με αφορμή δήλωση του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπαλαούρα ότι η ΝΔ θέλει να διώξει από την Ηλεία εργάτες της πακιστανικής κοινότητας, ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι αυτό που κυβέρνηση θέλει είναι να διαμορφώσει τις προυποθέσεις ώστε οι ξένοι υπήκοοι στη χώρα μας να δουλεύουν νόμιμα και η νομιμότητα να είναι εχέγγυο για να εργάζονται σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ασφάλειας, να μην είναι ευάλωτοι σε τακτικές εκμετάλλευσης. «Αν με αυτά που είπε ο κ. Μπαλαούρας εννοεί ότι συνολικά οραματίζονται το χάος που ζήσαμε σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, θα το κρίνει η κοινωνία. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε ξανά η χώρα να γίνει ξέφραγο αμπέλι», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για δημοσίευμα που αφορά αιτήματα παρακολουθήσεων από την αντιτρομοκρατική, ανέφερε ότι η ΕΥΠ διέπεται από συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας το οποίο εκσυγχρονίστηκε. «Όλες ο παρακολουθήσεις διέπονται από συγκεκριμένο πλαίσιο και πάντοτε με την άδεια και την έγκριση εισαγγελικού λειτουργού», συμπλήρωσε.

Για τις καταγγελίες ότι ο πρόσφατος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ ήταν διαβλητός, ο κ. Οικονόμου είπε ότι δεν υπάρχει ζήτημα επανάληψης του διαγωνισμού και πως το ΑΣΕΠ έχει απαντήσεις σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη καταγγελία. Για το ενδεχόμενο κυβερνητικών συνεργασιών, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως οι πολίτες με τη ψήφο τους θα καθορίζουν τις συνθήκες και την επιλογή τους για το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως ο τόπος χρειάζεται ισχυρές κυβερνήσεις που δεν θα έχουν την υποχρέωση να αναλώνονται σε εσωτερικές διαβουλεύσεις.

«Κυρίαρχος είναι ο λαός που έχει τον τελικό λόγο», πρόσθεσε ενώ για το χρόνο των εκλογών απάντησε πως «ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την ημερομηνία όταν έρθει η ώρα».

 «Για αυτό που κάνει ο κ. Τσίπρας, στην προσπάθεια εργαλειοποίησης της τραγωδίας, ακόμα και η λέξη ντροπή είναι ανεπαρκέστατη»

«Δυστυχέστατα, στη σκιά μιας ανείπωτης τραγωδίας, ο κ. Τσίπρας επιμένει να στήνει παραστάσεις. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά», τονίζει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη Λάρισα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου αναφέρει: «Σήμερα δεν μετέβη ανατολικά της Αθήνας, αλλά πιστός στην πολιτική του πολακισμού, ταξίδεψε μέχρι τη Λάρισα για να δείξει ότι τα έργα αποκατάστασης σε ένα γιαπί -κυριολεκτικά- που εγκατέλειψαν το 2019 και που θα ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες είναι δήθεν κέντρο τηλεδιοίκησης που η κυβέρνηση υποστήριξε πως λειτουργεί. Δεν μπήκε στον κόπο, βέβαια, να επισκεφθεί το σταθμαρχείο και να δει αυτό για το οποίο από την πρώτη στιγμή μιλήσαμε. Το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης με τον πίνακα χειρισμού και οπτικού ελέγχου και αυτόματης χάραξης διαδρομών, που έχει παραδοθεί από τον Νοέμβριο του 2022 και λειτουργεί κανονικά έκτοτε. Όπως λειτούργησε κανονικά και τη μοιραία εκείνη νύχτα, πριν από το τραγικό δυστύχημα, και που δυστυχώς ο σταθμάρχης δεν χρησιμοποίησε».

«Όλοι γνωρίζουμε την εμμονή του με τα ψέματα και ότι καθόλου δεν άλλαξε. Όμως, για αυτό που κάνει ο κ. Τσίπρας, στην προσπάθεια εργαλειοποίησης της τραγωδίας, ακόμα κι η λέξη ΝΤΡΟΠΗ είναι ανεπαρκέστατη», προσθέτει ο κ. Οικονόμου.

whatsappimage2023-03-20at143129.jpeg
whatsappimage2023-03-20at143130.jpeg




«Η κυβέρνηση παραμένει απολύτως προσηλωμένη στη διττή δέσμευση που ανέλαβε μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Πρώτον, να συμβάλει στον βαθμό που την αφορά έτσι ώστε η διερεύνηση να φθάσει μέχρι τέλους και να μάθουν οι πολίτες όλη την αλήθεια, να αποδοθεί δικαιοσύνη. Και δεύτερον, να κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου, όπως επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να μην ξαναγίνει ποτέ στη χώρα μας κάτι ανάλογο», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Όλα αυτά θα βοηθήσουν την ελληνική κοινωνία να εκλογικεύσει και να διαχειριστεί τα βαθιά και βαριά αισθήματα που δημιούργησε η τραγωδία αυτή», πρόσθεσε.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως άμεση προτεραιότητα αποτελεί η στήριξη των συγγενών των θυμάτων και των τραυματιών και εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή σειρά οικονομικών και άλλων μέτρων ενώ συνεχίζεται η ψυχολογική υποστήριξή τους.

«Ταυτόχρονα εργαζόμαστε για τη σταδιακή επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων με απόλυτη ασφάλεια και αναπτύσσουμε κάθε αναγκαία πρωτοβουλία έτσι ώστε το σύστημα τηλεδιοίκησης να εγκατασταθεί πλήρως και να λειτουργήσει το ταχύτερο δυνατόν», τόνισε.

Επίσης, αναφέρθηκε στη συγκρότηση και λειτουργία νέου Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων στον ΟΣΕ, με τη συμμετοχή της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, καθώς επίσης και της Hellenic Trains.

«Στόχος, όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, είναι αφενός να επιτηρούνται καλύτερα όλα τα συστήματα ασφαλείας και αφετέρου να προχωρήσει με πολύ γοργά βήματα η αναβάθμιση όλων των προδιαγραφών ασφαλείας του σιδηροδρομικού μας δικτύου, έτσι ώστε να βελτιωθεί συνολικά η εμπιστοσύνη των πολιτών στον σιδηρόδρομο. Μεθαύριο, Τετάρτη, εκκινεί σταδιακά η λειτουργία των τρένων και ανά πενθήμερο θα προστίθενται και νέες γραμμές, έτσι ώστε να έχουμε πλήρη ανάπτυξη πριν από το Πάσχα», επεσήμανε. Υπογράμμισε ότι έμφαση δίνεται σε συγκεκριμένα θέματα ασφαλείας, όπως η πυρασφάλεια, η πυρανίχνευση και η πιστή τήρηση του κανονισμού κυκλοφορίας τονίζοντας τι θα προβλέπεται ειδικά για τις σήραγγες.

Ο κ. κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι θα υπάρξει στελέχωση των σταθμών με δύο σταθμάρχες, μείωση της ταχύτητας σε τμήματα του δικτύου που δεν καλύπτονται από σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση, στελέχωση των προαστιακών συρμών με δύο μηχανοδηγούς και έναν συνοδό, στελέχωση των Intercity που εκτελούν το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη με τρεις συνοδούς έναντι των δύο που υπήρχαν μέχρι σήμερα.

Στη συνέχεια μίλησε για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση, συνεπής στις δεσμεύσεις της, προχωρά στην τρίτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 9,4%, που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου. Εξήγησε ότι έτσι ο βασικός μεικτός μισθός θα ανέλθει τα 780 ευρώ, αυξημένος κατά 20% σε σύγκριση με τα 650 ευρώ που ήταν το 2019. «Αν συνυπολογιστούν τα δώρα και το επίδομα άδειας, ο κατώτατος μισθός με αναγωγή σε δωδεκάμηνη βάση διαμορφώνεται στα 910 ευρώ ή 152 ευρώ τον μήνα περισσότερα σε σχέση με αυτά που ήταν το 2019», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην πράξη αυτό σημαίνει ότι κατά τη θητεία της σημερινής κυβέρνησης έχουν προστεθεί ετησίως σχεδόν τρεις επιπλέον μισθοί στο εισόδημα περίπου 585.000 εργαζομένων που αμείβονται σήμερα με τον κατώτατο μισθό.

Ακόμη, είπε ότι η νέα αύξηση θα συμπαρασύρει προς τα πάνω μία σειρά από επιδόματα και παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό, και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο επίδομα ανεργίας που διαμορφώνεται στα 479 ευρώ τον μήνα από 438 ευρώ που ήταν προηγουμένως.

Όπως συμπλήρωσε, με τη νέα αύξηση η Ελλάδα ανεβαίνει στη 10η θέση μεταξύ των 22 χωρών-μελών της ΕΕ που έχουν κατώτατο μισθό, από τη 13η θέση προηγουμένως. Σε όρους αγοραστικής δύναμης, ανεβαίνει στη 13η θέση από τη 18η.

Σε αυτό το σημείο ανέφερε ως αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η δραστική μείωση της ανεργίας σε σχέση με το 2019 συνοδεύεται και με καλύτερες αποδοχές συνολικά για τους εργαζόμενους.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ αλλά και με την ΕΛΣΤΑΤ, οι μέσες μηνιαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 12,4% σε σχέση με το 2019. Οι εργαζόμενοι, δηλαδή, αμείβονται καλύτερα», τόνισε.

Ο κ. Οικονόμου αναγνώρισε, επαναλαμβάνοντας την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ότι η νέα αύξηση δεν καλύπτει τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ της χώρας μας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών αλλά σίγουρα προσφέρει μία πολύ σημαντική ανακούφιση, καθιστά αυτούς τους ανθρώπους περισσότερο ανθεκτικούς, κυρίως στη συγκυρία που ζούμε τώρα. Δηλώνει, όμως, όπως επεσήμανε, και την πρόθεση της κυβέρνησης να αναβαθμίσει και να αυξήσει τους μισθούς, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, επανέλαβε ότι την επόμενη τετραετία ο μεγάλος στόχος είναι η σύγκλιση των μισθών στον μέσο όρο των δυναμικότερων οικονομιών της Ευρώπης.

«Όπως μειώσαμε τους φόρους κατά τη διάρκεια της πρώτης τετραετίας, στη δεύτερη, με τη δύναμη της λαϊκής εντολής, θα προχωρήσουμε στην αύξηση των μισθών», υπογράμμισε.

Ακολούθως, μίλησε για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που συζητείται στη Βουλή, με το οποίο η κυβέρνηση δίνει συνέχεια στο μεταρρυθμιστικό έργο της και παράλληλα προχωρά στην υλοποίηση ενός νέου πακέτου στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας.

Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προβλέψεις του νομοσχεδίου και στη συνέχεια μίλησε για την εφαρμογή του θεσμού της ημιαυτόνομης διαβίωσης για άτομα 15 ετών και πάνω, που διαβιούν σήμερα σε μονάδες παιδικής προστασίας και φροντίδας.

Τέλος, αναφέρθηκε στην τροπολογία που θα κατατεθεί σήμερα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας, η οποία έχει σκοπό την αναστολή οικοδομικών αδειών για εκτός σχεδίου περιοχές της Μυκόνου.

«Οι ανώτατοι λειτουργοί σε ανώτατες θέσεις αξιολογούνται για τη δράση τους συνεχώς»

Για την αντικατάσταση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, ο Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δήλωσε ότι έγινε με ομόφωνη απόφαση του ΚΥΣΕΑ και στη σχετική ανακοίνωση περιγράφεται με ακρίβεια το σκεπτικό και τόνισε ότι «Οι ανώτατοι λειτουργοί σε ανώτατες θέσεις αξιολογούνται για τη δράση τους συνεχώς».

Σχετικά με την ανακοίνωση της ΕΥΠ για το ρόλο και τη δράση ρωσίδας κατασκόπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η ανακοίνωση περιγράφει τι συνέβαινε και πως η ΕΥΠ εξετάζει το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις.

Με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο σταθμό Λάρισας, ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι στον σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας λειτουργεί από το Νοέμβριο του '22 σύστημα τηλεδιοίκησης και υπάρχει υποχρέωση χάραξης πάνω σε αυτό όπως και δυνατότητα παρακολούθησης των δρομολογίων για 5,5 χλμ ή για 12 λεπτά. Ανέφερε ότι το σύστημα αυτό λειτούργησε μέχρι μία ώρα πριν το δυστύχημα και αυτό είναι το ουσιαστικό και όχι τα υπόλοιπα που προκαλούν σύγχυση με ψέματα και ανακρίβειες. «Είναι διαδικασίες που θα αποδειχθούν μέσα από έγγραφα. Τι υπήρχε και τι όχι πιστοποιείται από τα πρωτόκολλα παραλαβής. Αυτό που παρελήφθη το 2019 ήταν σε λειτουργικότητα σε ποσοστό 18%», συνέχισε και επανέλαβε ότι στη Λάρισα μέχρι και μία ώρα πριν το δυστύχημα αξιοποιήθηκε το σύστημα τοπικής τηλεδιοίκησης. «Είχε γίνει σεβαστή η υποχρέωση να χαράσσεται η διαδρομή στον πίνακα αυτό και όλα αυτό λειτουργούσε κανονικά. Αυτό δεν αμφισβητείται», υπογράμμισε.

Σε ότι αφορά τα περί αλλαγής νοοτροπίας της δημόσιας διοίκησης ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως η κυβέρνηση προσπάθησε αρκετά την πρώτη τετραετία και είχε επιτυχίες σε άλλους τομείς. Υπενθύμισε ότι έχει ψηφίσει μόνοι της 12 σχετικούς νόμους και τόνισε πως αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και επιμονή. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση ανέλαβε την πολιτική ευθύνη που δεν υλοποίησε σε μεγαλύτερο εύρος αυτές τις αλλαγές και τόνισε πως «οι πολίτες ξέρουν πότε έγιναν βήματα και ποιοι τα έκαναν καθώς και ποιοι είναι σταθερά απέναντι σε αυτή τη λογική».

Για την επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου δήλωσε πως ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης έχει αναπτύξει το σχέδιο με σημαντικές ασφαλιστικές δικλείδες.

Με αφορμή άλλη ερώτηση ανέφερε πως αυτό στο οποίο είναι προσηλωμένος ο πρωθυπουργός είναι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ κάτι τέτοιο.

Επανερχόμενος μετά από σχετική ερώτηση στα περί βαθέως κράτους, ο κ. Οικονόμου είπε ότι μιλάμε για νοοτροπίες και εκφραστές του που οδηγούν ανθρώπους να μην είναι στη θέση τους στη βάρδιά τους, για ανθρώπους που σπεύδουν να πάρουν αναρρωτικές άδειες, για όλο αυτό που αναδείχθηκε μέσα από τους διαλόγους, για μια σειρά από πράγματα που έρχονται από το παρελθόν, που προσπαθούμε να τα αλλάξουμε και είμαστε διαρκή ρήξη. «Κάναμε βήματα. Δυστυχώς όχι με την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα που θέλαμε», συμπλήρωσε.

«Δεν έχω να προσθέσω κάτι νεότερο. Στην ώρα του θα αποσαφηνιστεί», απάντησε σε ερώτηση αν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές ο κ. Καραμανλής. Σχετικά με τις ευθύνες που ανέλαβε είπε ότι ο πρώην υπουργός μεταφορών έχει την πολιτική ευθύνη «γιατί δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε το 100% ενός έργου που παραλάβαμε στο 18% και το πήγαμε στο 72%». Πρόσθεσε πως όλα τα υπόλοιπα μέσα από την έρευνα της δικαιοσύνης και της επιτροπής θα έρθουν στο φως. «Η δική μας δέσμευση είναι ότι δεν θα υπάρξει στην υπόθεση αυτή καμία συγκάλυψη», τόνισε.

Με αφορμή δήλωση του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπαλαούρα ότι η ΝΔ θέλει να διώξει από την Ηλεία εργάτες της πακιστανικής κοινότητας, ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι αυτό που κυβέρνηση θέλει είναι να διαμορφώσει τις προυποθέσεις ώστε οι ξένοι υπήκοοι στη χώρα μας να δουλεύουν νόμιμα και η νομιμότητα να είναι εχέγγυο για να εργάζονται σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ασφάλειας, να μην είναι ευάλωτοι σε τακτικές εκμετάλλευσης. «Αν με αυτά που είπε ο κ. Μπαλαούρας εννοεί ότι συνολικά οραματίζονται το χάος που ζήσαμε σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, θα το κρίνει η κοινωνία. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε ξανά η χώρα να γίνει ξέφραγο αμπέλι», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για δημοσίευμα που αφορά αιτήματα παρακολουθήσεων από την αντιτρομοκρατική, ανέφερε ότι η ΕΥΠ διέπεται από συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας το οποίο εκσυγχρονίστηκε. «Όλες ο παρακολουθήσεις διέπονται από συγκεκριμένο πλαίσιο και πάντοτε με την άδεια και την έγκριση εισαγγελικού λειτουργού», συμπλήρωσε.

Για τις καταγγελίες ότι ο πρόσφατος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ ήταν διαβλητός, ο κ. Οικονόμου είπε ότι δεν υπάρχει ζήτημα επανάληψης του διαγωνισμού και πως το ΑΣΕΠ έχει απαντήσεις σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη καταγγελία. Για το ενδεχόμενο κυβερνητικών συνεργασιών, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως οι πολίτες με τη ψήφο τους θα καθορίζουν τις συνθήκες και την επιλογή τους για το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως ο τόπος χρειάζεται ισχυρές κυβερνήσεις που δεν θα έχουν την υποχρέωση να αναλώνονται σε εσωτερικές διαβουλεύσεις.

«Κυρίαρχος είναι ο λαός που έχει τον τελικό λόγο», πρόσθεσε ενώ για το χρόνο των εκλογών απάντησε πως «ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την ημερομηνία όταν έρθει η ώρα».

 «Για αυτό που κάνει ο κ. Τσίπρας, στην προσπάθεια εργαλειοποίησης της τραγωδίας, ακόμα και η λέξη ντροπή είναι ανεπαρκέστατη»

«Δυστυχέστατα, στη σκιά μιας ανείπωτης τραγωδίας, ο κ. Τσίπρας επιμένει να στήνει παραστάσεις. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά», τονίζει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη Λάρισα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου αναφέρει: «Σήμερα δεν μετέβη ανατολικά της Αθήνας, αλλά πιστός στην πολιτική του πολακισμού, ταξίδεψε μέχρι τη Λάρισα για να δείξει ότι τα έργα αποκατάστασης σε ένα γιαπί -κυριολεκτικά- που εγκατέλειψαν το 2019 και που θα ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες είναι δήθεν κέντρο τηλεδιοίκησης που η κυβέρνηση υποστήριξε πως λειτουργεί. Δεν μπήκε στον κόπο, βέβαια, να επισκεφθεί το σταθμαρχείο και να δει αυτό για το οποίο από την πρώτη στιγμή μιλήσαμε. Το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης με τον πίνακα χειρισμού και οπτικού ελέγχου και αυτόματης χάραξης διαδρομών, που έχει παραδοθεί από τον Νοέμβριο του 2022 και λειτουργεί κανονικά έκτοτε. Όπως λειτούργησε κανονικά και τη μοιραία εκείνη νύχτα, πριν από το τραγικό δυστύχημα, και που δυστυχώς ο σταθμάρχης δεν χρησιμοποίησε».

«Όλοι γνωρίζουμε την εμμονή του με τα ψέματα και ότι καθόλου δεν άλλαξε. Όμως, για αυτό που κάνει ο κ. Τσίπρας, στην προσπάθεια εργαλειοποίησης της τραγωδίας, ακόμα κι η λέξη ΝΤΡΟΠΗ είναι ανεπαρκέστατη», προσθέτει ο κ. Οικονόμου.

whatsappimage2023-03-20at143129.jpeg
whatsappimage2023-03-20at143130.jpeg




ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία