ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι προτεραιότητες του Μητσοτάκη για το 2022

Η νέα δέσμη μέτρων για τις επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση και τα σενάρια για τριπλές κάλπες το 2023

 09/01/2022 21:00

Οι προτεραιότητες του Μητσοτάκη για το 2022

Νίκος Οικονόμου

Η μάχη με τον χρόνο αλλά και η προετοιμασία μιας κρίσιμης χρονιάς είναι οι πρώτες προτεραιότητες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του. Γιατί μπορεί στους σημερινούς σχεδιασμούς το 2022 να μην είναι εκλογική χρονιά, όμως η πανδημία είναι ένας απρόβλεπτος παράγοντας που μπορεί να αλλάξει κάποια δεδομένα. Την ίδια στιγμή γενική είναι η εκτίμηση ότι η χρονιά πριν τις εκλογές θεωρείται πάντοτε στην πολιτική ιδιαίτερη. Αυτό ισχύει για το 2022 που προηγείται του 2023, όταν όπως έχει τονίσει επανειλημμένα ο πρωθυπουργός θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές.

Τα σχετικά σενάρια για την ημερομηνία των εκλογών δεν έχουν αλλάξει, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να σχεδιάζουν με βάση το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει εξάντληση της τετραετίας. «Οι πρόωρες κάλπες θα ήταν μία κωλοτούμπα που πολλοί ψηφοφόροι δε θα αποδέχονταν. Ανάμεσα τους και το κρίσιμο κεντρώο κομμάτι που έδωσε και τη νίκη στη ΝΔ το 2019», λένε έμπειροι παρατηρητές. Την ίδια στιγμή στο παρασκήνιο έχουν αρχίσει να συζητιούνται σενάρια τριπλών εκλογών. Σύμφωνα με τις σχετικές συζητήσεις που ακόμη γίνονται χαμηλόφωνα και μένουν στο παρασκήνιο ο απόλυτος στόχος για τον πρωθυπουργό είναι αυτός της αυτοδυναμίας. Έτσι αν στις πρώτες εκλογές που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής δεν προκύψει κάτι τέτοιο, που θεωρείται με σημερινά δεδομένα πολύ πιθανό ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει νέα εκλογική αναμέτρηση που θα γίνει με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και με μπόνους των εδρών. Σε μία τέτοια περίπτωση κρίνεται ως πολύ πιθανή η αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα, αν καταφέρει και συγκεντρώσει ένα ποσοστό κοντά στο 38%. Αν ούτε στις δεύτερες εκλογές δεν προκύψει αυτοδύναμη λύση στη ΝΔ κάποιοι συζητούν το σενάριο των τρίτων εκλογών, καθώς ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στη λογική της αυτοδυναμίας και δε θα προχωρήσει σε συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας είτε το ΚΙΝΑΛ είτε με την Ελληνική Λύση.

Όλα αυτά θα τα δούμε εν καιρώ. Μέχρι τότε η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τη μεγάλη πρόκληση της «Όμικρον».

Ταυτόχρονα στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν τους απολογισμούς για τη χρονιά που πέρασε και σχεδιάζουν τους προγραμματισμούς γι’ αυτήν που έρχεται. Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές το 2021 κληροδότησε στη χώρα ένα διεθνώς επιβαρυμένο περιβάλλον, υγειονομικά, οικονομικά και ενεργειακά. Παρόλα αυτά η Ελλάδα ανταπεξήλθε στις επάλληλες κρίσεις με επάρκεια και σίγουρα πολύ καλύτερα από άλλες μεγαλύτερες και ισχυρότερες χώρες. Στην πραγματικότητα ο τρόπος ανταπόκριση της Ελλάδας επέτρεψε στη χώρα να καλύψει αρκετό από το χαμένο έδαφος της προηγούμενης δεκαετίας και να βρεθεί σε ανοδική πορεία σε μια σειρά από δείκτες, ποσοτικούς και ποιοτικούς.

Το 2021 η κυβέρνηση προώθησε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζόμενων και των ανέργων, που ξεπέρασε τα 43 δισ. ευρώ. «Μέσα στην υγειονομική καταιγίδα καταφέραμε να κρατήσουμε όρθιο τον παραγωγικό ιστό της πατρίδας μας και να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης που κανένας δεν περίμενε. Παράλληλα, κατορθώσαμε να αυξήσουμε τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, να θωρακίσουμε και να βελτιώσουμε τα εισοδήματα και να πετύχουμε τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας στην Ευρώπη», τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Το μότο είναι: Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας αποδείξαμε στην πράξη ότι μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις εξωγενείς εθνικές προκλήσεις και ταυτόχρονα να προχωρούμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Για το 2022 στην κυβέρνηση μιλούν για ένα έτος που θα φέρει τη χώρα πιο κοντά στο στόχο της «Ελλάδας 2.0», μιας Ελλάδας που ηγείται στην 4η βιομηχανική επανάσταση και μεριμνά για την ποιότητα της ζωής όλων των ανθρώπων της.

Υπενθυμίζουν δε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης που γίνονται πράξη από την 1η Ιανουαρίου, με μία ακόμη δέσμη μέτρων που μειώνουν τους φόρους και ενισχύουν το εισόδημα. Στόχος είναι να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες και καλύτερες νέες θέσεις εργασίας, οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο παραγωγικές, να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, να γίνει ακόμη πιο γενναία η αναδιανομή υπέρ των πιο οικονομικά αδυνάμων και οι νέοι να έχουν μία καλύτερη ζωή.

Ανάμεσα στα άλλα εντός του 2022:

-Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός κατά 2% και θα υπάρξει και νέα αύξηση μέσα στο 2022.

-Μειώνεται η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% για τα νομικά πρόσωπα και στο 55% για τα φυσικά πρόσωπα.

-Συνεχίζεται και για το α’ εξάμηνο του 2022 η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τα εισιτήρια κινηματογράφων, το τουριστικό πακέτο και τα γυμναστήρια.

-Μειώνεται στο 10% το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% που κυμαινόταν έως πέρυσι για όλους τους πολίτες 29 ετών και άνω.

-Μειώθηκε από την 1η Ιανουαρίου ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων από το 24% στο 22%.

-Συνεχίζεται η αναστολή καταβολής Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα και η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

-Εφαρμόζεται το πρόγραμμα «Πρώτο ένσημο» για τους νέους από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός τους 2022.

-Καταργείται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας για νέους έως 29 ετών.

-Επιστρέφεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης σε νέους αγρότες και αγρότισσες-μέλη συνεργατικών σχημάτων του έτους 2022.

Παράλληλα, για τη στήριξη της οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας:

-Ενεργοποιήθηκε από την αρχή της χρονιάς το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ σε εργαζόμενους σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

-Χορηγείται αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Ιανουάριο για καλλιτέχνες.

-Επεκτείνεται το πρόγραμμα «ΣΥΝ-Εργασία».

Το μέτωπο απέναντι στην ενεργειακή κρίση

Μείζον ζήτημα στο ξεκίνημα του νέου χρόνου αποτελεί η αντιμετώπιση της «Όμικρον». Στην κυβέρνηση τονίζουν για μία ακόμη φορά την ανάγκη αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης, της χρήσης των μέτρων προστασίας και της μάσκας, αλλά και τη διενέργεια συχνών τεστ.

Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.485.000 πολίτες, δηλαδή το 71,3% του γενικού πληθυσμού και το 81,1% του ενήλικου πληθυσμού, ποσοστά που μας φέρνουν πολύ κοντά στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Τα μεν κρούσματα αυξήθηκαν απότομα, ωστόσο ο αριθμός των θανάτων στην Ελλάδα καταδεικνύει μία μικρή μείωση της τάξης του 1% (όσοι νοσούν βαριά είναι ακόμη από τη παραλλαγή «Δέλτα») και ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ μειώθηκε κατά περίπου 4%.

Στο πλαίσιο αυτό είναι ενδεικτική και η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη σημασία της ενισχυτικής δόσης. «Το μήνυμα του εμβολιασμού πρέπει να είναι συνεχές. Έχουμε πάει πολύ καλά με την τρίτη δόση. Την ανοίξαμε πριν από όλους τους άλλους στην Ευρώπη, οπότε προφτάσαμε και χτίσαμε τείχος ανοσίας», είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για τα σχολεία που ανοίγουν αύριο, Δευτέρα, όπως και σε όλη την Ευρώπη, αποτελεί ένα σημαντικό στοίχημα για την κυβέρνηση, με τη συνταγή να παραμένει σχεδόν η ίδια και ελαφρώς ενισχυμένη με αυτή που ακολουθήθηκε και τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Tέλος, ενεργό είναι το μέτωπο της κυβέρνησης απέναντι στην ενεργειακή κρίση, όπως έδειξαν και τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για την περαιτέρω ενίσχυση νοικοκυριών-επιχειρήσεων και τα οποία είναι της τάξης των 400.000 ευρώ. «Για έναν ακόμη μήνα η κυβέρνηση θα στηρίξει νοικοκυριά, αγρότες, αλλά και επιχειρήσεις απέναντι στην παγκόσμια αναταραχή στις τιμές ενέργειας. Μόνο τον μήνα Ιανουάριο θα διαθέσει ακόμη 400.000.000 ευρώ, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Πρόκειται για ένα γενναίο, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο ενισχύσεων, που σύντομα θα πλαισιωθεί και από ένα άλλο πρόγραμμα, το οποίο αφορά συνολικά στην εξοικονόμηση ενέργειας. Με βάση αυτό, θα επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες και στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται. Συνεχίζουμε, λοιπόν να απαντάμε στις προκλήσεις του σήμερα, χτίζοντας ταυτόχρονα ένα αισιόδοξο αύριο για όλους. Με αυτοπεποίθηση, τόλμη και δύναμη. Γιατί μπορεί τα δύσκολα να είναι γύρω μας. Αλλά τα καλύτερα είναι μπροστά μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

*Δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση "Μακεδονία της Κυριακής" στις 9 Ιανουαρίου 2022

Η μάχη με τον χρόνο αλλά και η προετοιμασία μιας κρίσιμης χρονιάς είναι οι πρώτες προτεραιότητες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του. Γιατί μπορεί στους σημερινούς σχεδιασμούς το 2022 να μην είναι εκλογική χρονιά, όμως η πανδημία είναι ένας απρόβλεπτος παράγοντας που μπορεί να αλλάξει κάποια δεδομένα. Την ίδια στιγμή γενική είναι η εκτίμηση ότι η χρονιά πριν τις εκλογές θεωρείται πάντοτε στην πολιτική ιδιαίτερη. Αυτό ισχύει για το 2022 που προηγείται του 2023, όταν όπως έχει τονίσει επανειλημμένα ο πρωθυπουργός θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές.

Τα σχετικά σενάρια για την ημερομηνία των εκλογών δεν έχουν αλλάξει, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να σχεδιάζουν με βάση το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει εξάντληση της τετραετίας. «Οι πρόωρες κάλπες θα ήταν μία κωλοτούμπα που πολλοί ψηφοφόροι δε θα αποδέχονταν. Ανάμεσα τους και το κρίσιμο κεντρώο κομμάτι που έδωσε και τη νίκη στη ΝΔ το 2019», λένε έμπειροι παρατηρητές. Την ίδια στιγμή στο παρασκήνιο έχουν αρχίσει να συζητιούνται σενάρια τριπλών εκλογών. Σύμφωνα με τις σχετικές συζητήσεις που ακόμη γίνονται χαμηλόφωνα και μένουν στο παρασκήνιο ο απόλυτος στόχος για τον πρωθυπουργό είναι αυτός της αυτοδυναμίας. Έτσι αν στις πρώτες εκλογές που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής δεν προκύψει κάτι τέτοιο, που θεωρείται με σημερινά δεδομένα πολύ πιθανό ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει νέα εκλογική αναμέτρηση που θα γίνει με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και με μπόνους των εδρών. Σε μία τέτοια περίπτωση κρίνεται ως πολύ πιθανή η αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα, αν καταφέρει και συγκεντρώσει ένα ποσοστό κοντά στο 38%. Αν ούτε στις δεύτερες εκλογές δεν προκύψει αυτοδύναμη λύση στη ΝΔ κάποιοι συζητούν το σενάριο των τρίτων εκλογών, καθώς ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στη λογική της αυτοδυναμίας και δε θα προχωρήσει σε συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας είτε το ΚΙΝΑΛ είτε με την Ελληνική Λύση.

Όλα αυτά θα τα δούμε εν καιρώ. Μέχρι τότε η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τη μεγάλη πρόκληση της «Όμικρον».

Ταυτόχρονα στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν τους απολογισμούς για τη χρονιά που πέρασε και σχεδιάζουν τους προγραμματισμούς γι’ αυτήν που έρχεται. Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές το 2021 κληροδότησε στη χώρα ένα διεθνώς επιβαρυμένο περιβάλλον, υγειονομικά, οικονομικά και ενεργειακά. Παρόλα αυτά η Ελλάδα ανταπεξήλθε στις επάλληλες κρίσεις με επάρκεια και σίγουρα πολύ καλύτερα από άλλες μεγαλύτερες και ισχυρότερες χώρες. Στην πραγματικότητα ο τρόπος ανταπόκριση της Ελλάδας επέτρεψε στη χώρα να καλύψει αρκετό από το χαμένο έδαφος της προηγούμενης δεκαετίας και να βρεθεί σε ανοδική πορεία σε μια σειρά από δείκτες, ποσοτικούς και ποιοτικούς.

Το 2021 η κυβέρνηση προώθησε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζόμενων και των ανέργων, που ξεπέρασε τα 43 δισ. ευρώ. «Μέσα στην υγειονομική καταιγίδα καταφέραμε να κρατήσουμε όρθιο τον παραγωγικό ιστό της πατρίδας μας και να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης που κανένας δεν περίμενε. Παράλληλα, κατορθώσαμε να αυξήσουμε τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, να θωρακίσουμε και να βελτιώσουμε τα εισοδήματα και να πετύχουμε τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας στην Ευρώπη», τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Το μότο είναι: Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας αποδείξαμε στην πράξη ότι μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις εξωγενείς εθνικές προκλήσεις και ταυτόχρονα να προχωρούμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Για το 2022 στην κυβέρνηση μιλούν για ένα έτος που θα φέρει τη χώρα πιο κοντά στο στόχο της «Ελλάδας 2.0», μιας Ελλάδας που ηγείται στην 4η βιομηχανική επανάσταση και μεριμνά για την ποιότητα της ζωής όλων των ανθρώπων της.

Υπενθυμίζουν δε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης που γίνονται πράξη από την 1η Ιανουαρίου, με μία ακόμη δέσμη μέτρων που μειώνουν τους φόρους και ενισχύουν το εισόδημα. Στόχος είναι να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες και καλύτερες νέες θέσεις εργασίας, οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο παραγωγικές, να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, να γίνει ακόμη πιο γενναία η αναδιανομή υπέρ των πιο οικονομικά αδυνάμων και οι νέοι να έχουν μία καλύτερη ζωή.

Ανάμεσα στα άλλα εντός του 2022:

-Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός κατά 2% και θα υπάρξει και νέα αύξηση μέσα στο 2022.

-Μειώνεται η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% για τα νομικά πρόσωπα και στο 55% για τα φυσικά πρόσωπα.

-Συνεχίζεται και για το α’ εξάμηνο του 2022 η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τα εισιτήρια κινηματογράφων, το τουριστικό πακέτο και τα γυμναστήρια.

-Μειώνεται στο 10% το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% που κυμαινόταν έως πέρυσι για όλους τους πολίτες 29 ετών και άνω.

-Μειώθηκε από την 1η Ιανουαρίου ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων από το 24% στο 22%.

-Συνεχίζεται η αναστολή καταβολής Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα και η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

-Εφαρμόζεται το πρόγραμμα «Πρώτο ένσημο» για τους νέους από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός τους 2022.

-Καταργείται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας για νέους έως 29 ετών.

-Επιστρέφεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης σε νέους αγρότες και αγρότισσες-μέλη συνεργατικών σχημάτων του έτους 2022.

Παράλληλα, για τη στήριξη της οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας:

-Ενεργοποιήθηκε από την αρχή της χρονιάς το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ σε εργαζόμενους σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

-Χορηγείται αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Ιανουάριο για καλλιτέχνες.

-Επεκτείνεται το πρόγραμμα «ΣΥΝ-Εργασία».

Το μέτωπο απέναντι στην ενεργειακή κρίση

Μείζον ζήτημα στο ξεκίνημα του νέου χρόνου αποτελεί η αντιμετώπιση της «Όμικρον». Στην κυβέρνηση τονίζουν για μία ακόμη φορά την ανάγκη αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης, της χρήσης των μέτρων προστασίας και της μάσκας, αλλά και τη διενέργεια συχνών τεστ.

Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.485.000 πολίτες, δηλαδή το 71,3% του γενικού πληθυσμού και το 81,1% του ενήλικου πληθυσμού, ποσοστά που μας φέρνουν πολύ κοντά στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Τα μεν κρούσματα αυξήθηκαν απότομα, ωστόσο ο αριθμός των θανάτων στην Ελλάδα καταδεικνύει μία μικρή μείωση της τάξης του 1% (όσοι νοσούν βαριά είναι ακόμη από τη παραλλαγή «Δέλτα») και ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ μειώθηκε κατά περίπου 4%.

Στο πλαίσιο αυτό είναι ενδεικτική και η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη σημασία της ενισχυτικής δόσης. «Το μήνυμα του εμβολιασμού πρέπει να είναι συνεχές. Έχουμε πάει πολύ καλά με την τρίτη δόση. Την ανοίξαμε πριν από όλους τους άλλους στην Ευρώπη, οπότε προφτάσαμε και χτίσαμε τείχος ανοσίας», είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για τα σχολεία που ανοίγουν αύριο, Δευτέρα, όπως και σε όλη την Ευρώπη, αποτελεί ένα σημαντικό στοίχημα για την κυβέρνηση, με τη συνταγή να παραμένει σχεδόν η ίδια και ελαφρώς ενισχυμένη με αυτή που ακολουθήθηκε και τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Tέλος, ενεργό είναι το μέτωπο της κυβέρνησης απέναντι στην ενεργειακή κρίση, όπως έδειξαν και τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για την περαιτέρω ενίσχυση νοικοκυριών-επιχειρήσεων και τα οποία είναι της τάξης των 400.000 ευρώ. «Για έναν ακόμη μήνα η κυβέρνηση θα στηρίξει νοικοκυριά, αγρότες, αλλά και επιχειρήσεις απέναντι στην παγκόσμια αναταραχή στις τιμές ενέργειας. Μόνο τον μήνα Ιανουάριο θα διαθέσει ακόμη 400.000.000 ευρώ, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Πρόκειται για ένα γενναίο, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο ενισχύσεων, που σύντομα θα πλαισιωθεί και από ένα άλλο πρόγραμμα, το οποίο αφορά συνολικά στην εξοικονόμηση ενέργειας. Με βάση αυτό, θα επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες και στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται. Συνεχίζουμε, λοιπόν να απαντάμε στις προκλήσεις του σήμερα, χτίζοντας ταυτόχρονα ένα αισιόδοξο αύριο για όλους. Με αυτοπεποίθηση, τόλμη και δύναμη. Γιατί μπορεί τα δύσκολα να είναι γύρω μας. Αλλά τα καλύτερα είναι μπροστά μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

*Δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση "Μακεδονία της Κυριακής" στις 9 Ιανουαρίου 2022

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία