Μονόλογοι

Οι όροι Ζέρβα για τους νέους αντιδημάρχους, οι «πανταχού παρόντες» Πασόκοι της πόλης και οι «γαλάζιοι» που πήραν θέση για τις υποκλοπές

29/09/2022 11:35

Κοντοζυγώνει ο ανασχηματισμός του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα από ό,τι μαθαίνω. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μετά την προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σβήνει και γράφει ονόματα προκειμένου να παρουσιάσει, όπως έχει γράψει άλλωστε και το makthes.gr, το σχήμα με το οποίο θα πορευτεί μέχρι τις εκλογές του Οκτώβρη 2023. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες ημέρες. Για να ενταχθεί όμως κάποιος στο σχήμα διοίκησης, μου λένε, ο δήμαρχος βάζει κάποια προαπαιτούμενα.

Ποια είναι αυτά; Ο ή η αντιδήμαρχος που θα ανακοινωθεί να είναι στις νέες εκλογές υποψήφιος ή υποψήφια με την παράταξη Ζέρβα και τον ίδιο υποψήφιο δήμαρχο για ακόμα μια φορά. Λογικό.


Οι... ντουντούκες από το δημαρχείο μού αναφέρουν ότι Κωνσταντίνος Ζέρβας ετοιμάζει μεγάλη εκδήλωση το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής μάλλον όπου θα κάνει την επίσημη παρουσίαση του συνδυασμού του και της νέας του υποψηφιότητας. Λένε, οι ίδιες πηγές ότι έχει «κλειδώσει» ονόματα από τη ΝΔ και σχετικές στηρίξεις από το «γαλάζιο» πολιτικό προσωπικό της πόλης, ενώ είναι ήδη κοντά να δώσει τα χέρια και με ανθρώπους από το ΠΑΣΟΚ που θα είναι υποψήφιοι μαζί του.


Ο Ζέρβας έχει κάνει ήδη κάποιες συζητήσεις με τους αντιδημάρχους του για την παραμονή τους ή όχι στο σχήμα διοίκησης (αν και είναι γνωστό πως ο πάγκος του είναι περιορισμένος), ωστόσο είναι αποφασισμένος τον τελευταίο χρόνο να τα δώσει όλα, διαφημίζοντας το έργο που έχει κάνει στην πόλη και καταθέτοντας το όραμά του για την επόμενη θητεία.

Πληροφορίες κάνουν μάλιστα λόγο και για τη δημιουργία μιας «υπερ-αντιδημαρχίας».


Λογικά το επόμενο διάστημα θα κάνει γνωστές τις προθέσεις του και ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δρόσος Τσαβλής, ο οποίος έχει δηλώσει ότι στα τέλη Σεπτέμβρη θα πάρει τις οριστικές του αποφάσεις.

Ο Νασιούλας πάντως σε εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στις 8 Οκτωβρίου θα ανακοινώσει ξανά την υποψηφιότητά του για το δήμο Θεσσαλονίκης.

Στις ήδη ανακοινωμένες υποψηφιότητες προσθέστε κι εκείνη του Γιώργου Ορφανού. Ο πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός το τελευταίο διάστημα εντείνει τη δραστηριότητά του προς αυτή την κατεύθυνση.


Πάμε τώρα στο τοπικό ΠΑΣΟΚ.

Σε γενικές γραμμές η παρουσία της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης είναι καλή, αφού τα μέλη της συνεχίζουν τις συναντήσεις τους με φορείς και εκπροσώπους Αρχών της πόλης (πρόσφατα πήγαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ευόσμου) και παίρνουν θέση για τα ζητήματα που απασχολούν την πόλη, όπως για παράδειγμα με την παρουσία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στο ΑΠΘ.

Στην Ολομέλεια της Καλαμαριάς, ενώ η κατάσταση πήγαινε να ξεφύγει λόγω των πολλών «πράσινων» υποψηφιοτήτων τελικά... το μάζεψαν. Στα δυτικά πάλι, όπου έγινε Ολομέλεια την περασμένη Κυριακή μέλη της Νομαρχιακής επανέφεραν το ζήτημα της ΔΕΘ (ανάπλαση ή μεταφορά στα δυτικά), θέμα που το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει μικροτριγμούς.


Ακούω επίσης ότι οι «γαλάζιοι» (κυρίως όσοι εξελέγησαν στις τελευταίες θέσεις) έχουν κόψει τις καλημέρες και τα δίνουν όλα, γιατί στις πρώτες κάλπες της απλής αναλογικής μπορεί να βρεθούν... εκτός. Πάντως, ο Καράογλου της Β΄ βλέπω ότι συνεχίζει να κινείται σε... προεκλογικούς ρυθμούς.


Το δημοτικό συμβούλιο Κορδελιού- Ευόσμου εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει «απερίφραστα την πρακτική παρακολουθήσεων-υποκλοπών που καταπατούν στοιχειώδη δημοκρατικά πολιτικά δικαιώματα.

Θεωρώντας ότι η προάσπιση των θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αξιόπιστη λειτουργία των θεσμών και για την πρόοδο της πατρίδας μας, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου απαιτεί την πλήρη διαλεύκανση όλων των υποθέσεων υποκλοπών και τάσσεται ενάντια σε κάθε προσπάθεια συγκάλυψής αυτών» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Μαθαίνω πάντως ότι το ψήφισμα πλην των ΠΑΣΟΚων το ψήφισαν και σύμβουλοι που προέρχονται από το... «γαλάζιο» στρατόπεδο.


O… ανθηρόστομος