Μονόλογοι

Οι μειώσεις του ΕΝΦΙΑ στους έχοντες, η βεντέτα μπαχαλάκηδων-ΜΑΤ στο ΑΠΘ και ο συνωστισμός των ΣΥΡΙΖΑίων στον Τσίπρα

11/05/2022 15:45

Η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου που είχε επιβληθεί εξαρχής στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, έφερε συγκλονιστικές αλλαγές στα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι κατέχοντες μεγάλη περιουσία.

Ούτε οι ίδιοι πιστεύουν αυτά που έβλεπαν τα μάτια τους.

Σε όσους μάλιστα οι περιουσίες προκύπτουν κυρίως από ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές όπου μειώθηκε η αντικειμενική αξία (πχ Πανόραμα Θεσσαλονίκης), η μείωση ήταν ακόμη πιο θεαματική ξεπερνώντας ακόμη και το 50% του περσινού ποσού.
Δεν λέω, ο συμπληρωματικός φόρος ήταν ένας άδικος φόρος που χαράτσωνε διπλά τους έχοντες μεγάλη περιουσία οι οποίοι καλούνταν να πληρώσουν τόσο για το κάθε ακίνητο τους ξεχωριστά, όσο και συνολικά για την περιουσία τους εφόσον αυτή ξεπερνούσε την αντικειμενική αξία των 250.000 και μάλιστα αυξανόταν ποσοστιαία ανάλογα με το ύψος της περιουσίας.

«Από τη μια χαίρομαι, από την άλλη δεν σας κρύβω πως ντρέπομαι κάπου με αυτήν την υπερβολική ελάφρυνση», μου είπε χαρακτηριστικά φίλος μου από τους μεσαίους- άντε μεγαλομεσαίους- που κατέχοντας μια μονοκατοικία στο Πανόραμα, ένα ωραίο εξοχικό στην Χαλκιδική κι έναν ελαιώνα δυο στρεμμάτων, να καλείται να πληρώσει χίλια κάτι ευρώ, έναντι 2600 πέρυσι και 4300 όταν πρωτοεπιβλήθηκε ο ΕΝΦΙΑ. Ούτε ένα κατοστάρικο το μήνα. Ας του δώσουν κι επίδομα βενζίνης…

Είπαμε η κυβέρνηση φροντίζει αυτούς που επιλέγει να εκπροσωπεί, είπαμε ότι ως κόμμα η ΝΔ θεωρεί ιερό πράμα την ιδιοκτησία, αλλά όλα κάπου πρέπει να έχουν ένα όριο.

Όχι τίποτα άλλο, μα δεν ξέρω ποιος θα πληρώνει στο τέλος, πού θα φτάσει το δημόσιο χρέος και πώς θα αποφύγουμε να ξαναβρεθούμε στην κατάσταση του 2009.



Αυτά που συμβαίνουν στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με τους μπαχαλάκηδες να πλακώνονται καθημερινά με τα ΜΑΤ, να γκρεμίζουν και να καταστρέφουν ό,τι γουστάρουν, είναι Ντροπή.

Αστυνομία και μπαχαλάκηδες θαρρείς και έχουν ξεκινήσει μια βεντέτα σε ένα πεδίο μάχης περιορισμένων κοινωνικών επιπτώσεων. Δεν δέρνονται σε κατοικημένες περιοχές, δεν καταστρέφουν δρόμους αυτοκίνητα και τζαμαρίες καταστημάτων, δεν καίνε κάδους απορριμμάτων και τράπεζες, αλλά συγκρούονται λυσσαλέα μέσα στο campus του Πανεπιστημίου και καταστρέφουν μόνο δημόσια περιουσία για την οποία ουδείς στην Ελλάδα νοιάζεται και ουδείς απολογείται.

Ας ξεκαθαρίσουν τις αποφάσεις τους. Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλλει την εφαρμογή των νόμων που ίδια ψήφισε και αν αδυνατεί να επιβάλλει την τάξη που η ίδια περηφανεύεται πως εγγυάται, ας καταργήσει τους νόμους της και στην τελική ας σηκωθεί να φύγει ίδια. Ποια η χρησιμότητα της;

Η επανάληψη των ίδιων φαινομένων, οι περιορισμένες προσαγωγές και τα παιχνιδάκια στα δικαστήρια που οδηγούν στην αθώωση όσων ελάχιστων πιάνονται, κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει. Δε γίνεται η ίδια αστυνομία που εξιχνιάζει όλα τα εγκλήματα και τις ληστείες, να μην μπορεί να βρει αυτούς που καταστρέφουν καθημερινά το πανεπιστήμιο και να μην τους οδηγεί στην δικαιοσύνη με αδιαμφισβήτητα πειστήρια των πράξεων και της ενοχής τους, τους αλλά με μαρτυρίες του στυλ: μπορεί να ήταν αυτός και μπορεί να μην ήταν, νομίζω πως αυτός ήταν αν και δεν είμαι και τόσο σίγουρος γιατί φορούσε κουκούλα, δεν τον είδα να πετάει τη μολότοφ κλπ τα οποία οδηγούν στην αθώωσή τους και στην επανάληψη του καθεστώτος ατιμωρησίας στα πανεπιστήμια.

Με την ευκαιρία οι πανεπιστημιακές αρχές ας καλέσουν τους πάντες, από τα κόμματα μέχρι τους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας τους φοιτητικούς συλλόγους κλπ, να τοποθετηθούν ξεκάθαρα αν θέλουν την διαιώνιση τέτοιων φαινομένων μέσα στο πανεπιστήμιο.


Αντίστροφη μέτρηση για τους ΣΥΡΙΖΑίους υποψήφιους της Κεντρικής Επιτροπής. Πολλοί από αυτούς βρέθηκαν το πρωί της Τετάρτης στην Πολίχνη για να βγουν κάποια έστω και μακρινή φωτογραφία με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και για να μην πάρουν… απουσία.


Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία της βουλευτή Πέλλας του κόμματος, Θεοδώρας Τζάκρη. Πολλά στελέχη του κόμματος από τη Θεσσαλονίκη αναρωτιόντουσαν στα πηγαδάκια γιατί ήρθε η κ. Τζάκρη στην περιοδεία Τσίπρα στην Πολίχνη. Η απάντηση είναι απλή, απάντησε ένας εξ αυτών. Οι εκλογές της Κυριακής θα είναι σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας, έτσι η κ. Τζάκρη ήρθε για προεκλογική βόλτα. Μάζευε και ας είναι και ρόγες...


Όπως μαθαίνω αναστάτωση προκάλεσε η διαμαρτυρία μιας γυναίκας κατά την περιοδεία Τσίπρα η οποία άρχισε να φωνάζει συνθήματα ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ως απάντηση τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος που βρίσκονταν στο σημείο άρχισαν να φωνάζουν «ήσουν και θα είσαι ο πρωθυπουργός».


Οι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πάντως, βρίσκονται σε δημιουργικό οίστρο. Έτσι μεθαύριο Πέμπτη γνωστοί ΠΑΣόκοι και άλλοι του ευρύτερου χώρου του κέντρου, συμμετέχουν σε δημόσια συζήτηση με θέμα "Για μια Νέα Προοδευτική Πολιτική από έναν σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό φορέα". Εισηγητές είναι ο Θεόδωρος Μαργαρίτης, ο Δημήτρης Κατσαντώνης, ο Μιχάλης Χάλαρης, ενώ θα παρέμβει και ο Χρήστος Παπαστεργίου. Την εκδήλωση συντονίζουν ο Χρόνης Μακρίδης, ο Ρικάρντο Χέιρ και ο Ρούλης Εδιάρογλου. Όσοι πιστοί προσέλθετε στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. 



O… ανθηρόστομος